PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kadına Karşı Şiddet

ALKA
17-07-2010, 09:01
Kadin siddeti hak eder mi?

Kadina yönelik siddeti önlemek icin sizin önerileriniz nelerdir?

Kadina karsi siidetle basa cikma yöntemleri ne olmalidir?

Kadina yönelik siddetin nedenleri daha iyi bilinirse kadina siddet sorunu daha iyi cözümlenebilir mi? Nedenlerini bilmek yeterli olabilir mi?

Hafta sonu dayaklarına son!

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kurulan alt komisyon raporunu tamamladı. Raporda kadına yönelik şiddetin en çok hafta sonu yaşandığı hatırlatılarak 'mağdura hafta başını beklemeden kalacak yer ve adli destek sağlanması' için öneriler de yer aldı

ANKARA - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan kadına yönelik şiddet alt komisyonu çalışmalarını tamamladı ve raporunu hazırladı. Raporda, birlikte yaşayan, imam nikâhlı veya boşanmış çiftlerin de resmi nikâhlılar gibi ‘4320 Sayılı Aile’nin Korunması Hakkındaki Kanun’ kapsamına alınarak şiddete karşı korunması önerisi dikkat çekti.

4320 sayılı kanun, şiddet uygulayan eşin bir süre evden ve çocuklardan uzaklaştırılması, varsa silahına el konulması gibi tedbirleri içeriyor.
Ancak yasa sadece resmi evlilik bağıyla birlikte yaşayan çiftler için uygulanıyor. Beraber yaşayan, imam nikâhlı veya boşanmış kadınların, sırf ‘resmi nikâhı’ yok diye yasadan yararlandırılmaması ve buna bağlı olarak yaşanan trajediler, eleştiri konusu.
Eleştiri konusu olan bir diğer nokta da şiddet gören kadınların, mesai saatleri dışında ve hafta sonları ‘muhatap’ bulamamasıydı. Raporda bu konuya da el atıldı. Hafta sonu şiddete uğrayan kadınların, hafta başını beklemeden kalacak güvenli yer ve şikâyetini iletebilecekleri mahkeme bulabilmeleri için bazı pratik çözüm önerileri sunuldu.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=1007450&Date=11.07.2010&CategoryID=77

evrensel-insan
17-07-2010, 20:36
Saygideger ALKA;

Kadin siddeti hak eder mi?

Bu soru, hem sexist; hem de male sovenist bir sorudur. Kimin, kimin uzerinde hak iddiasi, kime neye gore olabilir? Hic bir kimsenin, hic bir kimseye, hatta her turlu canliya siddet uygulama hak ve ozgurlugu olamaz. Boyle bir hak ve ozgurlugu kimse kendinde goremez. Boyle bir zihniyet, insanlikdisi bir zihniyettir.

Kadina yönelik siddeti önlemek icin sizin önerileriniz nelerdir?

Bilinc, bilgilenme, egitim, iki turlu; birincisi kadinlarin bunu "dogal, normal v.s." algilamasini onlemek, cocuklarini yetistirirken, bilhassa erkek cocuklara, kiz cocuklar uzerinde baski kurulmamasinin ogretilmesi, kadin/erkek egitim ve yetistiriminin esdeger olmasi, kadinlarin kendi varliklarini kendi adlarina hissedebilmeleri ve hak ve ozgurluklerinin mucadelesini vermeleri. Erkeklere de, basta siddetin, hic bir sonuc dogurmayacagini, insanlarin sorunlarini konusup, anlasarak ve karsilikli saygi cercevesinde cozulebilecegini, ebeveyn olarak cocuklar uzerinde alinacak kararlarin, anne/baba ortak almasi gerektigini, Siddete basvuranlarin, cezalandirilabilecek bir hukuk maddesine oturtulmasini, evlilik ve beraberliklerin, saygi, sevgi, ozveri, karsilikli anlayis, ve karar ortakligi uzerine kuruldugunu, hic bir erkegin, nasil bir kadin (es,anne, teyze, kardes, abla, yenge, hala v.s.) hayatinda olursa olsun, onun uzerinde "sahiplik/otorite/guc" kuramayacaini, boyle bir dusuncenin insanlikdisi bir dusunce oldugunu, insanoglu kadin olsun, erkek olsun, kendi kararini kendi alabilecek ve kendi hak ve ozgurluklerine kendi sahip cikabilecek oldugunu, erkegin "ustunlugu" dusuncesinin, ayrimci, cikarci, bencil,ve insanlikdisi oldugunu v.s. anlatabilecek, ozel kurum ve kuruluslarin kurulmasi gerekir.

Kadina karsi siidetle basa cikma yöntemleri ne olmalidir?

Kanuni yaptirimlar, kadinlarin buna razi olmamasi ve sikayet kurumlarinin islerligi, kadinlari bunyesinde barindirabilecek, onlarin haklarini arayabilecek sivil kuruluslar, siddet uygulayani, hic bir sartta ve durumda konu ne olursa olsun, hakli bulmamak ve siddet uygulayana, bunun bir inanlikdisi dusunce ve davranis oldugunu anlatmak.

Kadina yönelik siddetin nedenleri daha iyi bilinirse kadina siddet sorunu daha iyi cözümlenebilir mi? Nedenlerini bilmek yeterli olabilir mi?

Nedenlerini bilmenin yarari, o nedenleri ortadan kaldirmaya yonelik olur. O yuzden neden bilmek, gelecek nesillerin ayni duzeni devam ettirmemesi acisindan yeterli olmaz. Ustelik, nedeninin etik yonlendirim ve yaptirim oldugu da, zaten bilinmekte. Bir siddet olayindaki, ozel bir nedeni ogrenmek ise; en azindan, o uygulanan siddetin, insanlikdisi oldugunu aciklamaya dair, bir etken olabilir. Ama, konu neden degil; neden ne olursa olsun, siddetin insanlikdisi oldugunu ortaya koyabilmektir. Yani, siddeti hakli kilabilecek hic bir kosul ve sartta, hic bir neden olamaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
17-07-2010, 21:13
Saygideger ALKA;

Birde, "Dayak, cennetten cikma", yi; "dayak, cehennemden cikma" ya cevirirsek, belki bir suru inanir, "dayak atarsam, cehenneme giderim" korkusu ile, siddetten vazgecer.

Birde, "Babanin/ogretmenin v.s. vurdugu yerde, gul biter" atasozunu, "Babanin/ogretmenin, vurdugu yerde, eline zehirli diken batar ve olur (olmek)" atasozune cevirebiliriz. "eti senin, kemigi benim" atasozunu de, "eger bir insanoglu, baska bir insanoglunun siddeti yuzunden, cennet/cehenneme saglam gelmezse, onun saglam gelmemesini saglayan kisiler, cennetteki nimetlerden yararlanamayacaktir" icerikli olarak degistirilebilir.:p

Bu ve buna benzer, siddet iceren atasozlerinin siddeti onlemek adina, onerilerle birlikte degistirilmesini de, diyanete dilekce ile bildirebiliriz.:bounce:

Saygilarimla;
evrensel-insan

breymin
17-07-2010, 21:21
Sevgili ALKA,Koca Karisina siddet uyguluyor,kadinda cocuklarina,Ben inaniyorumki dünyada siddet gören kadindan cok, öz annelerinden siddet gören cocuklar var,bu bir bilinc meselesi,siddete basvuranlar bana göre akil hastasi..saygilar

ALKA
18-07-2010, 04:05
Sevgili ALKA,Koca Karisina siddet uyguluyor,kadinda cocuklarina,Ben inaniyorumki dünyada siddet gören kadindan cok, öz annelerinden siddet gören cocuklar var,bu bir bilinc meselesi,siddete basvuranlar bana göre akil hastasi..saygilar
Bu cok önemli bir nokta sayin Breymin. Buna dikkat cektiginiz iyi oldu. Siddet siddeti dogurur ve bu kisir döngü üstelik ögretilmistir de. Bir toplumdaki siddet egilimi zaten egitim ile direkt ilgilidir.

Birde, "Dayak, cennetten cikma", yi; "dayak, cehennemden cikma" ya cevirirsek, belki bir suru inanir, "dayak atarsam, cehenneme giderim" korkusu ile, siddetten vazgecer.

Birde, "Babanin/ogretmenin v.s. vurdugu yerde, gul biter" atasozunu, "Babanin/ogretmenin, vurdugu yerde, eline zehirli diken batar ve olur (olmek)" atasozune cevirebiliriz. "eti senin, kemigi benim" atasozunu de, "eger bir insanoglu, baska bir insanoglunun siddeti yuzunden, cennet/cehenneme saglam gelmezse, onun saglam gelmemesini saglayan kisiler, cennetteki nimetlerden yararlanamayacaktir" icerikli olarak degistirilebilir.:p

Bu ve buna benzer, siddet iceren atasozlerinin siddeti onlemek adina, onerilerle birlikte degistirilmesini de, diyanete dilekce ile bildirebiliriz.:bounce:
Sayin evrensel_insan, bakiniz bu atasözlerimizle toplum olarak kadina ve siddete bakis acimizin ne denli carpik oldugunu kolayca ve esprili bir sekilde ortaya koydunuz. Tebrikler ederim efendim..Daha bunun gibi kadina bakis acimizi gözler önüne koyan ne kadar deyimlerimiz ve vecizelerimiz var maalesef..Bunlari dilimizden arindirmak ve hic kullanmamak lazim..

evrensel-insan
18-07-2010, 04:31
Saygideger alka;

Bunlari dilimizden arindirmak ve hic kullanmamak lazim..-Alka-

Iste benim mesajlarimda dile getirdigim tum cabam da; dogal dusuncenin, her turlu zihniyetinden (Dusuncesinin karsitli uclari ile birlikte), kurtulmak/arinmak.

Tanrisal, emperyalist, inancsal, dogaustu, dunya otesi, ideolojik, etik, metafizik, mitolojik, yani kisaca insdanoglu turunun butunlugunu, birlikteligini, beraberligini, her acidan, bolen, ayiran, savastiran, kutuplastiran, cikarci, bencil v.s. Bu da, bilgi, bilinc, birikim, gozlem,sorgulama, irdeleme, herseyden once, turunun ve kendi varliginin farkina ve bilincine varma konusudur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

TurkceRap
18-07-2010, 19:42
Bence ne kadar yasa çıkarırsan çıkar, öncelikle kültürümüzdeki bazı çürümüş kısımlar mutlaka atılmalıdır.

Bazı kadınlar başına böyle bir olay gelse de çeşitli sebeplerden dolayı şikayet de bulunmaya biliyor.

Yanlış bilmiyorsam son birkaç yıldır bu konuda yasalarda bazı iyileştirmeler var, fakat yasa kağıt üzerinde kaldıkça hiçbir anlam ifade etmez öncelikle zihniyetler değişmelidir.

Bu konuda Hükümet, Sivil toplum kuruluşları, Medya'nın da desteğiyle kampanyalar organize edilebilir.