Orijinalini görmek için tıklayınız : TSK 35. Madde degisiyor mu?
TSK Ic Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi darbe savunucularinin bahane ettikleri bir madde idi. Her ne kadar ordunun bir ic tüzük maddesine dayanarak darbe yapma hakki oldugunu savunmak akla mantiga sigan bir sey olmasa bile bu sitede yapilan tartismalarda ordunun bu madde sayesinde darbe yapmaya hakki oldugunu savunanlar olmustu.
Simdi CHP, AKP'ye gelin bu maddeyi degistirelim diye meydan okudu. Son 10 yildan beri demokratik degisiklikler isteyerek AKP'yi sikistirmaya calisan bir muhalefet görmedigim icin ben de sasirdim acikcasi. Radikal gazetesinde bu haberi okuduktan sonra Taraf gazetesinin nasil yorumladigina bakayim dedim. Eminim Taraf'i AKP'nin yayin organi gibi görenler yazilanlari okuyunca onlar da benim gibi sasiracaklardir.
Haber - AKP kivirtmadan cevap versin (http://www.taraf.com.tr/haber/akp-kivirtmadan-cevap-versin.htm)
Ahmet Altan - 35 ve Generaller (http://www.taraf.com.tr/ahmet-altan/makale-35-ve-generaller.htm)
Iste istedigim muhalafet bu idi. CHP'yi ayakta alkisliyor devamini talep ediyorum. Tüm dokunulmazliklari kaldirmak icin, Kürt sorununda demokratik acilimlar yapmak icin ve daha ihtiyacimiz olan yüzlerce demokratik degisiklik icin demokrasi savunucusu olan bir muhalafet istiyoruz.
evrensel-insan
25-07-2010, 00:14
Saygideger arkadaslar;
Yukarida adi gecen 35. Madde'nin metni;
1.türk silahlı kuvvetleri iç hizmet kanunu 35. maddesi
madde 35: silahlı kuvvetlerin vazifesi : türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan türkiye cumhuriyetini kollamak ve korumaktır.
CHP'nin 35. madde teklifine AKP'den olumlu yanıt
http://www.haberturk.com/polemik/haber/535385-chpnin-35-madde-teklifine-akpden-olumlu-yanit
Saygilarimla;
evrensel-insan
TSK Ic Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi darbe savunucularinin bahane ettikleri bir madde idi. Her ne kadar ordunun bir ic tüzük maddesine dayanarak darbe yapma hakki oldugunu savunmak akla mantiga sigan bir sey olmasa bile bu sitede yapilan tartismalarda ordunun bu madde sayesinde darbe yapmaya hakki oldugunu savunanlar olmustu.
Simdi CHP, AKP'ye gelin bu maddeyi degistirelim diye meydan okudu. Son 10 yildan beri demokratik degisiklikler isteyerek AKP'yi sikistirmaya calisan bir muhalefet görmedigim icin ben de sasirdim acikcasi. Radikal gazetesinde bu haberi okuduktan sonra Taraf gazetesinin nasil yorumladigina bakayim dedim. Eminim Taraf'i AKP'nin yayin organi gibi görenler yazilanlari okuyunca onlar da benim gibi sasiracaklardir.
Haber - AKP kivirtmadan cevap versin (http://www.taraf.com.tr/haber/akp-kivirtmadan-cevap-versin.htm)
Ahmet Altan - 35 ve Generaller (http://www.taraf.com.tr/ahmet-altan/makale-35-ve-generaller.htm)
Iste istedigim muhalafet bu idi. CHP'yi ayakta alkisliyor devamini talep ediyorum. Tüm dokunulmazliklari kaldirmak icin, Kürt sorununda demokratik acilimlar yapmak icin ve daha ihtiyacimiz olan yüzlerce demokratik degisiklik icin demokrasi savunucusu olan bir muhalafet istiyoruz.
Sayın Sargon
Gandi Kemalın bu çıkışı için acele etmeyin.
Her an geri basabilir.
Unutmayın Öymen olayını.
unutmayın genel af isteme olayını
unutmayın son başörülüler okuyacak bizim iktidarımızda çıkışını.
Gandi Kemal bu her an ipi gerilebilir.:pound::pound:
aliyarasfal
25-07-2010, 00:58
Şimdi ben desem önyargı olur, olsun ben önyargımı söyleyeyim, al birini vur öbürüne desem iyimser arkadaşlar ne der bilmem.Taraf gazetesi yazarı ahmet bey ne demiş, niye demiş, chp iyi bir şey istemiş,akp iyi şeyler yapmış sanki bu güne kadarda şaşırmışlar ve memnun olmuşlarmış. Umudunuz nedir, 12 eylül darbe anayasası kökten değişecek diye beklemek mi? Bir bakın arkadaşlar 12 eylül anayasasının eseri kalmadı, yeni yasalarda ya insanı korumaktan aciz küçük değişiklikler, yada uygulamada göremediğimiz adı var kendi yok yasalar.
Akp ,chp, mhp, inançla desteklediğimiz, çıkarımızla desteklediğimiz, ideolojimizle desteklediğimiz partiler.Çünkü bu partiler söylemlerinde bunları kullanıyor. Hangisi neyi çözdü. Çözecekleri nedir, askeriyeyi yargıyı siyaseti düzeltip dünya standatlarında bir ülke konumuna geleceğini mi düşünüyorsunuz ülkemizin?Tabi bunlar hepimizin istediği ama önce kapitalizmin oyuncağı konumuna düşürüldük, her şeyimizle resmen borç batağında büyük bir rehavetle süper üetim yapan ülke insanları gibi harcama yapıp, bir yandanda yüksek vergiler ve özellikle eğitim sağlık konularında parası olan okur yaşar konumuna düştüğümüzü görmüyoruz.İnsan değeri paraya endeksli, bu satten sonra bu umutlu bekleyişlerinizi hala sürdürmenize saygı duyuyorum. Ama üzgünüm, icazet makamı başka ülkeler olan siyasilerin ve askeriyenin ortada savaş meydanı konumuna düşmüş yargımız ile boşa bekliyoruz derim.
akp, chp, mhp, yada yarın başka bir siyasi oluşum, umutlumusunuz?Ben değilimde, keşke olsa dediğim ve olmadığını yaşayarak bildiğim öyle çok şey varki,bu yasa bir adımdır demek isterdim, sadece oyundur diyorum.
Şimdilik saygımla gittim...
Şimdi ben desem önyargı olur, olsun ben önyargımı söyleyeyim, al birini vur öbürüne desem iyimser arkadaşlar ne der bilmem.Taraf gazetesi yazarı ahmet bey ne demiş, niye demiş, chp iyi bir şey istemiş,akp iyi şeyler yapmış sanki bu güne kadarda şaşırmışlar ve memnun olmuşlarmış. Umudunuz nedir, 12 eylül darbe anayasası kökten değişecek diye beklemek mi? Bir bakın arkadaşlar 12 eylül anayasasının eseri kalmadı , yeni yasalarda ya insanı korumaktan aciz küçük değişiklikler, yada uygulamada göremediğimiz adı var kendi yok yasalar.
Cok iddiali ve ayni oranda yanlis bir fikir beyan ediyorsunuz "12 eylül anayasasının eseri kalmadı" diyerek ..... 12 Eylul Anaysasinin bir cok maddesi degistirildi ama ozunu koruyan maddelerin coguna dokunulmadi ....
Bu arada ben de CHP'nin TSK 35. Madde isimli kontra attagini alkisliyorum .... Ama bu is sadece bir atakla olmaz daha sistemli demokratik ataklar bekliyoruz. Darbe ihtimali ve yargi vesayeti ortadan kalkinca mecburen demokratik yollara basvuracak butun partiler .... halka inmek zorunda kalacaklar ... bunun baska yolu yok .... Referandumdan "EVET" cikarsa bu Turkiye demokrasisi icin bir devrim niteliginde olacak .... Ve halk ilk kez "kayitsiz sartsiz egemenligine" kavusacak .....
Saygilar,
3.yol
[35. maddenin kaldirilmasi] Yetmez, çünkü, askeri vesayete cevaz veren, askerin iç politikaya ve iç güvenliğe müdahil olmasına doğrudan veya dolaylı olarak yol açan daha onlarca hukuk belgesi geçerliliğini koruyor.
Bunların hepsinin ortadan kalkması da yetmez esasen; önemli olan, askerin ülke içi olaylarla hiçbir zaman ve hiçbir şart altında meşgul olmayacağı fikrinin kafalarımıza yerleşmesi.
Ismet Berkan'in yazisi (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=1010234&Yazar=%DDSMET&Date=27.07.2010&CategoryID=97)
[35. maddenin kaldirilmasi] Yetmez, çünkü, askeri vesayete cevaz veren, askerin iç politikaya ve iç güvenliğe müdahil olmasına doğrudan veya dolaylı olarak yol açan daha onlarca hukuk belgesi geçerliliğini koruyor.
Ismet Berkan'in yazisi (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=1010234&Yazar=%DDSMET&Date=27.07.2010&CategoryID=97)
Sevgili Sargon,
Evet yazarin yazisini okudumustum. Hukuk cercevesinde ve mantigi ile bakildiginda bu kanunlarin degistirilmesi lazim.
"Bunların hepsinin ortadan kalkması da yetmez esasen; önemli olan, askerin ülke içi olaylarla hiçbir zaman ve hiçbir şart altında meşgul olmayacağı fikrinin kafalarımıza yerleşmesi." -Sargon
Ama aslinda darbeleri onlemenin esas yolu budur. Cunku istenildigi kadar kanunlar degissin , darbe olduktan sonra bu kanunlarin hukmu kalmiyor, darbeciler kanunlari , anayasayi ve yargi kurumlarinin yapisini kendilerine gore degistirip 15. madde gibi eklemeler yapabiliyorlar. Sonra siviller 30 yil suresince bu kanunlari degistirmekle mesgul oluyorlar.
Bence yapilmasi gerekenlerin ilk basinda; Harp akademilerindeki egitimin gozden gecirilip demokratik bilincin gelistirilmesi subaylarin egitiminde onemli bir unsur haline getirilmesi geliyor .
Saygilar,
3.yol
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=161340
Şimdilik olay budur.
Fazla hayal Türk'ün sağlığını bozar. İster içerde ister dışarda :)
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=161340
Şimdilik olay budur.
Fazla hayal Türk'ün sağlığını bozar. İster içerde ister dışarda :)
Sayin mhmd,
Yani diyorsunuzki "Atatürk'ün Muasır Medeniyet Hedefi" hayalleri onun sagligini bozdu ..... Valla cok ayipladim bu sozunuzu ... hemen ulusalcilara sikayet edecegim ... haberiniz olsun .... :D
fantomas
29-07-2010, 12:30
TSK'nın ünlü 35.'i madde ile artık ülke iç işlerine karışmasının hiç bir gerekçesi kalmamıştır.Ulusal devletlerde ordu ülke kaynaklarının paylaşılmasına müdahale eden yegane güçtür.Ülke kaynaklarını paylaşmakta sorun ortaya çıktığında olaya müdahale eder ve sorun çözülür.12 Eylül'den önce ülke kaynaklarından daha çok pay almak isteyen halk kafasını kaldırınca müdahale edilmiştir.
Ancak artık Türkiye'de ordunun müdahele edebileceği ulusal kaynak kalmamıştır.Ülke varlıklarının görünen yüzde kırkı ancak gerçekte yüzde yetmişi yabancı üstelik farklı farklı yabancı güçlerin eline geçince ortada silahlı gücün karışabileceği bir durum kalmamıştır.