PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arap Dünyasında Neler Oluyor ?

fantomas
06-08-2010, 13:00
Geçenlerde Suudi Arabistan Kralı Ürdün'e bir ziyaret gerçekleştirdi.Ziyareti sırasında yapılan bir töreni izledim.İnternette bu görüntülere ulaşılabilir.

Tören'de Arap milli kıyafetli binlerce insan Suudi Arabistan Kralı ile geleneksel danslarını yapıyorlardı.Saatlerce.Dansta ritmik olarak çalınan ve sert bir ses çıkaran davul varsa ismini bilemediğim bir kaç etkileyici ses çıkaran müzik aleti.Hep aynı tempoda aynı hareketleri sürekli yapıyorlar.Kesinlikle bir eğlenme amacı yok.

Eğlenme amacı yok çünkü ikinci bir hareket yok.

Başta Suudi Arabistan Kralının elinde olmak üzere hepsinin elinde uzun kılıçlar aynı ritimle aynı hareketlerle kılıçları havada sallıyorlar.

Kanalları zaplarken öylesine baktım geçtim.Beş yüz kanalı zapladım.Yeniden aynı kanala geldiğim de baktım ki tören hala sürüyor.Kanalı izlemeye devam ettim.

İlk aklıma gelen Suudi Arabistan Kralı'nın o kiloyla o töreni nasıl devam ettirdiği.

Daha sonra çevresinde aynı şekilde dans eden elleri kılıçlı binlerce insandan birinin krala bir zarar verip veremeyeceği aklıma geldi.

Öyle bir şey de olmadı.

Hepsi aynı ritimle aynı tavırlar kılıçlar havada dans ediyor.

"Allah Allah ulan ne oluyor bunlara?" filan derken..

Aklıma bu gösterinin öyle süs olsun ya da geleneğimiz ayağına yapılmayacağını düşündüm.

O kilo ile o kralı o kadar zaman üstelik elinde kılıcını havada sallar şekilde tutamazsınız.

İnanın onun yerine bana daral geldi.

Bunun tören olsun torba dolsun diye yapılmış olması mümkün değil.

Arap dünyasında neler oluyor?