Saygideger arkadaslar,
Bir kiyaslama yapacak olursak. Batili ülkelerde bilimin hizli gelismesinde sunlardan hangisi daha etkin rol oynamistir?
-Patent
-Sömürü
-Tekel (Avrupanin rakipsizligini kasdediyorum, karsilarinda ikinci bir güc olmamistir)
-Demokrasi
-Insan Haklari
Degerli yorumlarinizi bekliyorum.
Saygilar...
Sn. Karınca, bilimin ilerlemesinde seçenek olarak belirttiğiniz tahminleri-seçenekleri öne sürerken pek tarafsız yazmadığınız dikkat çekiyor bunu belirtmek isterim.
Bilimin ilerlemesindeki yegane etmen "araştırma" dır.
-Patent
-Sömürü
-Tekel
-Demokrasi
-Insan Haklari
Patent; Telif ve koruma yasalarıyla belirlenmiş, temelde "kar" sonucuna bağlanan bir ispattır. Kar ile ilintilidir.
Sömürü; bunu açıklamaya gerek varmı bilmiyorum....ama günümüzün en gelişmiş tıp ve insan vücudu atlasları A. Hitler zamanından kalma yapılanlar sonucudur. Bu biraz neyi nasıl kullandığınız ve yönlendirdiğiniz ile alakalı.
Tekel; BU zihniyette tamamen kar sistem, üzerine kurulu.
Demokrasi; hiç bir işe yaramayan ve (siyasi olarak) sadece yasal sömürüyü zorla ve farkettirmeden kabul edilmesini sağlayan bir sistem.
İnsan hakları: Dah abüyük kıyımlar yapabilmek için icad edilmiş "emniyet sübabı".
Bilimde ilerleme kısımı aslında iç friksiyonarı itibarı ile ikiye ayrılır.
1- İnsanlık yararına.
2- Kazanç temelli.
Ama günümüzde neredeyse tamamı " para üzerine kurulu"
yani f şıkkı "para".
70 lerde bilime tapıyordu insanlar. futuristik akım, uzay çağı, bilgisayarların ve robotların yükselişi, bilim kurgu günlükleri..vs. vs.
Bir çok araştırma da devletin elinde idi. Önce askeri sonra tabana yayılmacı bir politika ile.
Artık araştırmaları dev şirketler yapıyor ve elde ettiği bulguları "kar" a çevirerek insanlara pazarlıyor.
Yani kısacası "para"..
Yani (herhangi) bir şey; insan hayatına ne kadar pompalanıyorsa, bilinki ardında aklınızın alamayacağı büyük paralar dönüyor demektir.
Asla yanıltmaz.
ps: bilim bilmekten gelir, bilimden bahsederken bilmekten neyi kastetetiğimizi açarsak, paylaşım konusunda daha rahat ederiz.
Avrupanın bilimsel gelişmesinde rönesansın katkısı yadsınamaz, bu nedenle yukarıda ki şıklarda demokrasi seçeneği dolaylı olarak bilimin "hızlanmasında" kullanılabilir.