PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Aydin, Ilerici, Devrimci, Elit" v.s. nin, Bugunki Anlami Nedir?

evrensel-insan
13-08-2010, 20:54
Saygideger arkadaslar;

"Eskiden" toplumunu ve halklarini "aydinlatan, savunan", onlara "onculuk eden, bilgi veren, yol gosteren" v.s. toplumunun ve halklarinin "demokratik hak ve ozgurluklerini", "one cikaran, dile getiren" v.s. kisilere "aydin, devrimci, ilerici" v.s. denirdi.

Bugun goruyorum ki, mevcut Anayasanin, mevcut duzen ve sistemin, mevcut olan partilerini (CHP, AKP, MHP ) v.s. savunmak, onlarin politikalarini "desteklemek/elestirmek" bu kendine ilerici diyen kesimin, yaptigi tek sey olmus.

Bugun TC tarihinde, iktidara gelen ve de muhalefette kalan, hangi parti simdiye kadar toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini savunmustur?

TC tarihinde, boyle bir donem oldugunu gostermek isteyen var mi?

Bugun dahil, hangi TC tarihinde, iktidar ve muhalefet, toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini kendi iktidar cikarlari icin alet etmemis, kullanmamis, duygu somurusu yapmamis, ya da onlarin "aleyhine" sadece kendi politik cikarlarini ve kendi ekonomilerini dusunmemistir?

Gunumuz aydin v.s. kesiminin, mevcut partilerin "savunusunu" yapmasi, bir "kuyrukculuk" degil midir?

Ben, bir birey olarak "saskinliklar" icindeyim. Birileri bana, gunumuz aydininin, ilericisinin, devrimcisinin kimler oldugunu, neyaptiklarini ve yaptiklariyla, nasil aydin v.s. olduklarini izah edebilir mi?

Kimdir, bugun TC'de toplumun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini, politik bir cikar ve amacin "arkasina gizlenmeden" savunan, ileri suren, dile getiren?"

Nerde bu kesim, cevre; hala var da, ben mi goremiyorum?

Evet, kisaca "aydin, ilerici, devrimci" v.s. nin gunumuzde anlami nedir?, neden odur? Yoksa bu anlamlar, bugun "tarih mi olmustur?"

Evet, yorum, gorus ve dusuncelerinizi bekliyorum.

Bu konuda mevcut partileri ve onlarin cikarci politikalarini savunmak ve desteklemek, POLITIKACILIK YAPMAK" mi, gunumuz aydininin, ilericisinin, devrimcisinin anlam ve icerigi?

Eger oyle ise, birisi bana, mevcut partilerin, hangisinin ve nasil; ilericiligi, aydinligi, devrimciligi v.s. "ustlenip te" toplumun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini politikasiyla, soylemleriyle ve icraatleriyle dile getirdigini gosterebilirmi/soyleyebilirmi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

demos cratos
13-08-2010, 23:59
Türkiye bugün büyük bir değişim dönüşüm geçirmektedir.Bu değişim ve dönüşüm hareketi Türk devleti tarafından adım adım bu günlere kadar getirilmiştir.Türk aydını ise büyük bir açmazla karşı kıarşıyadır.Cumhuriyetin 1980'lere kadar olan döneminde Türk aydına gizli açık destek veren devlet politikalrı artık devlet tarafından terk edilmiştir.Hatta 1980'lere kadar devlet tarafından -ki hem cumhuriyet hem de Osmanlı döneminde bu destek vardı- aydına verilen destek bugün kösteğe dönüşmüştür.Türk devleti bugün aydınından sadece "biat" beklemektedir.Bu durumu bir siyasal parti ya da bir cemaat hatta bir dış güce bağlayanlar büyük bir yanılgı içindedir.

Türk aydını 1990'lı yıllarda devlet tarafından sonuna kadar kullanılmıştır.Devlet artık cumhuriyet ve kurumlarından sıkılmış ve bu kurumları çok zekice hazırlanan planlarla yok etmiştir.Bu yıkım gerçekleştirirlirken etnik ayrımcılık dincilik ve aydınlardan istifade etmiştir.

Kısacası yeni Türkiye'de devlet artık aydın filan istememektedir.

lolepet
14-08-2010, 00:01
sayın evrensel-insan

kendi sorunuzun cevabını kendiniz vermişsiniz.toplumu aydınlatan,bilgi veren.yol gösteren, onların haklarını savunan kişilere eskiden olduğu gibi şimdide aydın,devrimci vs. deniyor.

dediğiniz gibi şimdiye kadarki iktidarların ne olduğu ortadadır ve bu böyle devam edecektir bu sistemde. ee doğal olarak bunları eleştirmek aydınların,devrimcilerin boyun borcu. ama önemli olan nokta yine sizin sorduğunuz gerçek aydınların ve devrimcilerin bunları yapması. iktidarı her daim destekleyen yalakalar aydın veya devrimci olamaz.evet bunlar kuyrukçu,yağcı çakma aydınlar ve devrimciler.

bunlar genelde liberaller oluyor. yağcılığın,kuyrukçuluğun,kendi çıkarları peşinde koşma çorbasına birazcık ilerici değerler eklediğimizde bu liboşların özü oluyor.

bana göre gerçek aydın ve devrimcilerin özelliklerinden biride mücadele etmektir ve bunlar geçmişten şimdiye kadar hep gerçek solcular olmuştur. bunlarını vasıflarını saymaya gerek yok. çok fantastik olduğunu düşünebilirsiniz ama sosyalistler ve komünistler gerçe aydın ve devrimcilerdir ve tabii yine söylüyorum bunların hakikisi.

şükür ki bunlar azınlıkta olsa bile hala tükenmediler.

demos cratos
14-08-2010, 00:24
Türk devleti aydınından artık sadece "biat" bekliyor.Bana göre Türk aydını devlete "biat" etmiştir.Artık aydının gündeminde halk yoktur.Aydının en titiz olması gereken ulusal değerleri kalmamıştır.İnsan hak ve özgürlükleri aydının gündeminden çıkarılmıştır.Siyasal,sosyal,ekonomik haklardan söz edilmemektedir.Türk aydını devletin aydını olmuştur.Susmak bile başlı başına devlete biattir.Çünkü devlet kendisine biat etmeyenleri hem de çok kötü cezalandırmaktadır.Bugün devlet nazarında en kötü kişiler devlet politikalarına karşı aykırı ses çıkaranlardır.
Bazı kimseler bu durumu geçici sanıyor.İyi bir şey sanıyor.Hatta bir parti,cemaat imam hatip olayı olarak değerlendiriryor.Bazıları yabancı güçlere bağlıyorlar gelişmeleri.Değil!Devlet tarafından çok ince elenip sık dokunan politikalarla bu günlere gelinmiştir.Bazıları bu gelişmeleri kendilerine mal ediyor.Değil!Hepsi kullanılmıştır.Ve hepsi kullanıldıktan sonra atılacaklardır.

Türkiye'de devlet artık aydın değil kul istemektedir.

´ Just!ce `
14-08-2010, 01:09
Sayın evrensel-insan öncelikle şunu belirtmek istiyorum ; Sizin şu sitede en aklı başında üstruplu ve bilinçli yorum yapan 5-6 kişiden biri olduğunuzu ve yazılarınızı ciddi bir ilgi ile okuduğumu bilmenizi isterim :)

Saygideger arkadaslar;

"Eskiden" toplumunu ve halklarini "aydinlatan, savunan", onlara "onculuk eden, bilgi veren, yol gosteren" v.s. toplumunun ve halklarinin "demokratik hak ve ozgurluklerini", "one cikaran, dile getiren" v.s. kisilere "aydin, devrimci, ilerici" v.s. denirdi.

M.K.Atatürk gibi.

Bugun goruyorum ki, mevcut Anayasanin, mevcut duzen ve sistemin, mevcut olan partilerini (CHP, AKP, MHP ) v.s. savunmak, onlarin politikalarini "desteklemek/elestirmek" bu kendine ilerici diyen kesimin, yaptigi tek sey olmus.Kesinlikle doğru.Herkes yaptığı şeyi doğru sandığı için.

Bugun TC tarihinde, iktidara gelen ve de muhalefette kalan, hangi parti simdiye kadar toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini savunmustur?

TC tarihinde, boyle bir donem oldugunu gostermek isteyen var mi?Bana göre 1923-35 dönemi.

Bugun dahil, hangi TC tarihinde, iktidar ve muhalefet, toplumunun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini kendi iktidar cikarlari icin alet etmemis, kullanmamis, duygu somurusu yapmamis, ya da onlarin "aleyhine" sadece kendi politik cikarlarini ve kendi ekonomilerini dusunmemistir?Yoktur bence , ama var olduğunu iddaa edecek olanlar olacaktır.

Gunumuz aydin v.s. kesiminin, mevcut partilerin "savunusunu" yapmasi, bir "kuyrukculuk" degil midir?Kesinlikle..özellikle AKP nin medyası "taraf olunurda bukadar olurmu " dedirtecek cinsten..Sanki hiç yanlış bişey yapmıyormuş yeni nesil peygambermiş gibi halka lanse ediliyor.

Ben, bir birey olarak "saskinliklar" icindeyim. Birileri bana, gunumuz aydininin, ilericisinin, devrimcisinin kimler oldugunu, neyaptiklarini ve yaptiklariyla, nasil aydin v.s. olduklarini izah edebilir mi?Günümüzde AqP için olumlu yazılar yazıyorsanız aydınsınızdır bana göre.

Kimdir, bugun TC'de toplumun ve halklarinin demokratik hak ve ozgurluklerini, politik bir cikar ve amacin "arkasina gizlenmeden" savunan, ileri suren, dile getiren?"Böyle bişe şu an için yok.

Evet, kisaca "aydin, ilerici, devrimci" v.s. nin gunumuzde anlami nedir?, neden odur?
Yoksa bu anlamlar, bugun "tarih mi olmustur?"Umuyorum olmadı olmayacakta.

Tecrübelerinizden faydalanmak dileğiyle :)
İyi geceler.

evrensel-insan
25-10-2010, 02:33
Saygideger arkadaslar;

Guncelleme.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Neva
19-03-2013, 07:54
Guncelleme.

evrensel-insan
11-04-2013, 22:00
Aydin/Elit/Ilerici/Devrimci v.s. Ozlelestirisi

TC tarihine baktigimizda, iktidarin bu gunlere gelmesinde ve genelde ortak algi olarak 1950'ler ile baslayan bu surecte, surecin 1970'de harekete gecmesinde ve 1980'de de bir kac koldan orgutlenmeye baslayarak 2000 ler ile birlikte iktidara gelmesinde, muhalefetin kalmamasinda ve iktidara gelenin devlet i parti devleti yapmasinda ve elde etmek istedigi her turlu devlet ve hukumet kanadini ele gecirmesinde;

sikayeti rahatsizligi ve sorunu olanlara sormak lazim.

Tarihi masal gibi anlatmaktan, sikayet etmekten ve hep kendi ideolojik inancsal dogrulariniz disinda kalanlari suclamaktan ve kendi dogrunuza uymayanlari otekilestirmekten baska ne yaptiniz?

Evet bugun kendine ilerici, devrimci, elit ve aydin diyen kesim; butun bu gidasatin bu gunlere gelmesinde sizin ideolojinizin inancinizin v.s. rolu nedir?

Ozelestiri yapmak istermisiniz?

Mesela ideolojiniz ve inanciniz temelinde hangi donemlerde ideolojik inancsal taraftarlaca, sessiz kalindi ve neden?

TC tarihinde hangi donemlerde ideolojik inancsal olarak sessiz kalindi ve neden?

Kimler mesela sosyalist, komunist, liberal, fasist, sosyal demokrat, ulusalci, milliyetci, kemalist, dindar, inancsiz v.s. hangi donemde ne savasi verdi? bugun ne savasi veriyor?

Evet "igneyi kendimize ve cuvaldizi baskasina batirma adina" nedir ozelestiriniz?

1970 oncesinin sagcilari/solculari, bugun ne durumdadir?

Ogunlerde verdikleri savas ile, bugunlerde verdikleri savas ayni midir/farkli midir?