Orijinalini görmek için tıklayınız : "Ben Senin Söylediğin Gibi Tanrı'nın Varlığına İnanmıyorum."
Adamın biri her zaman yaptığı gibi saç ve sakal traşı olmak için berbere gitti.
Onunla ilgilenen berberle güzel bir sohbet başlattılar.
Değişik konular üzerinde konuştular.
Birden Tanrı ile ilgili konular açıldı.....
Berber:
"Bak, ben senin söylediğin gibi Tanrı'nın varlığına inanmıyorum"
Adam:
"Peki neden böyle düşünüyorsun ?"
Berber:
"Bunu açıklamak çok kolay.
Bunu görmek için dışarıya bakmalısın.
Lütfen bana söyler misin, eğer Tanrı var olsaydı, bu kadar çok hasta insan olur muydu, terk edilmiş çocuklar olur muydu?
Tanrı olsaydı, kimse acı çekmezdi. Tanrı olsaydı, bunların olmasına izin vereceğini sanmıyorum"
Adam bir an düşündü, ama gereksiz bir tartışmaya girmek istemediği için cevap vermedi.
Berber işini bitirdikten sonra adam dışarıya çıktı. Tam o anda caddede uzun saçlı ve sakallı bir adam gördü.
Adam bu kadar dağınık göründüğüne göre belli ki traş olmayalı uzun süre geçmişti.
Adam berber dükkanına geri döndü.
Adam:
"Biliyor musun ne var, bence berber diye bir şey yok"
Berber:
"Bu nasıl olabilir ki? Ben buradayım ve bir berberim."
Adam:
"Hayır, yok. Çünkü olsaydı, caddede yürüyen uzun saçlı ve sakallı adamlar olmazdı."
Berber:
"Himm...Berber diye bir şey var ama o insanlar bana gelmiyorlarsa ben ne yapabilirim ki?"
Adam:
"Kesinlikle doğru.!
Püf noktası bu.!
Tanrı var ve insanlar ona gitmiyorsa, o ne yapabilir ki?
İşte dünyada bu kadar acı ve keder olmasının nedeni..! "
kompLeks
14-08-2010, 21:05
adamın parası yoksa nasıl berbere gitsin. parası olanlar mı sadece berbere ulaşabilecek bu haksızlık. bence parası olmayanları berber bedava traş etmeli. onlardan bişe beklememeli...
evrensel-insan
14-08-2010, 21:11
Saygideger Hur-kus;
Tanri kavramina olan yanasim, bir inanc sorunudur. Bunun da hic bir tutarli aciklamasi yoktur. Yalniz, bir seye inanmadan once, inanca duyulan ihtiyac konusudur. Eger bu ihtiyaci inanc olarak tasirsan inanirsin. Yalniz inanc, bilimin ve bilimselligin sonudur. Cunku inanc sabit e sahiplenilir. Bu temelde de, dusunce biter ve ne sorgulama, ne arastirma v.s. hic bir sey kalmaz. Bu da inananin dusunce ufkuna cizdigi sinir ve teslimiyettir. Boyle bir sinir cizmek ve teslim olmak ta, dusuncenin varligina terstir. Cunku dusuncenin ufkunun siniri yoktur ve onu aciktir. Inanc, dusunceyi hapsetmektir. Bu da dusuncenin yonlendirdigi vucudun hapsedilmesi ve sadece inanca paralel hareket etmesi demektir.
Dedim ya, bu bir ihtiyactir, bilmeme, sorgulamama, hazira konma sinirlama ve teslim olma ihtiyacidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
´ Just!ce `
15-08-2010, 05:23
Çok tutarsız bir örnek olmuş..sayın kompleksin dediği gibi adamda gitmeyi ister ama parası yoksa ne diyecek ? belki berber tmm diyip traş etcek ama etmeme ihtimalide var .. muallakta yani.
Berber etiyle ,kanıyla ortada. Maddesel bir gercekliğe sahip. İnsan bilincinden ve düşüncesinden bağımsız nesnel bir gerceklik. Oysa yukarıda bahsedilen Tanrı için durum böyle değildir.
Bahsedilen Tanrı'nın hangi Tanrı(lar) olduğu da bilinmiyor.
Bir tarafta varlığı sorgulanan nesnel gerceklik ( berber ) ,diğer tarafta uzay ve zaman içerisinde yer almayan daha doğrusu hiç bir yer/mekan/zamanda olmayan Ruh,Tin,hayalet vs.
Yani karşılaştırılan kavramlar da birbiriyle tamamen TERS!
Ve bir ilişkisi ,bağıntısı YOK!
Ders verme amacıyla teistler tarafından belki BAŞARILI bir örnek olarak değerlendirilebilir tabiki.
Bir film izlemiştim . Sanırım vietnam yada o coğrafyalarda gecen gerilla güçleriyle devlet ordu güçleri arasında sıkışmış bir halkın dramı.
Bir papaz vardı. En sonunda meydanda bağırmıştı ;
"TANRI SUÇLU DEĞİLDİR, İNSANLAR TANRI'YA GİTMEDİKLERİ İÇİN BU DURUMLA KARŞILAŞILMAKTADIR" " diye.
Tanrı(lar)a giden insanlar da gerci pek muhteşem işler yapmıyorlar. Hristiyanlar da sözde tanrılarıyla ilişki kuruyorlar müslümanlar da.
Suç oranını düşüren bir etken değil ki bu . Yani ben bir varlığa zarar vermiyorsam o varlığa saygı duymamdan ve bu davranışa yönelik hakkım olmadığındandır. Yukarıda işkenceci yada cezalandırıcı bir hakimın olması korkutmacaya yönelik.
Kötülük problemine getirilen görünmez bir ruh , çözüm DEĞİLDİR!
Yer yüzünde kötülüğü önleyen yada bu amacı taşıyan sistemler var.
Göklerde de " GÖKLERİN JANDARMASI" bu görevi üstlenmiş görünüyor.
Asayişi sağlamak için uydurulan bir varlık olabilir mi bu ?
Göklerde , her an her hareketini gözlemleyen, seni bu yaptıklarına göre hesaba ceken,cezalandıran bir hakim...
Üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.
saygılarımla
hackercesur
15-08-2010, 23:19
Bu örnegi kardeşim faceden benim profilime göndermişti. Orda yaptıgım yorumu tekrar edeyim...
"Berber gibi somut görülebilen ve gidilebilen bir örnek ile tanrı gibi soyut bir örnegi karşılaştıracak kadar cahil bir kardeşim oldugunu bilmiyordum..."
Saygılar.
Sayın Hür Kuş ;
Müslümanların çoğunlukta yaşadığı bir ülkede bulunmak size yaramamış olsa gerek, çünkü çok bayağı İslamcı öyküleri bunlar.
Saygılar ve esen kalınız.
berberi tanrıya parayıda inanca benzetebiliriz bence gayet güzel
faydasızım
23-08-2010, 14:43
bereber parayla hizmet verir ama tanrı isteyin veririm der...para almaz ...nasıl farklı kavramları kafanıza göre benzetip
tanrı yardım etmiyo bize bu da bizim suçumuz dicek kadar garip felsefeleri savunursunuz...
faydasızım
23-08-2010, 14:45
inanç insanların sınırsız olan arzu ve isteklerini yerine getiremeyince başka birine sıgınma hissiyatının tecellisidir yalnızca.....bu bir acizliktir...kolaycılıktır....
Karşında ki berber somut biri ve parayı verdiğinde saçını kesiyor. Senin de iyi bir insan olduğunu farzedersek, istediğin bir şey için dua ettiğinde tanrı sana istediğin şeyi sağlıyor mu?
kompLeks
29-08-2010, 11:30
bereber parayla hizmet verir ama tanrı isteyin veririm der...para almaz ...nasıl farklı kavramları kafanıza göre benzetip
tanrı yardım etmiyo bize bu da bizim suçumuz dicek kadar garip felsefeleri savunursunuz...
ne yani berber bir tanrı mı şimdi. berberle tanrı arasında ne ilişki var anlamadım. kim yaptı bu benzetmeyi pardon kim yaptı bu şakayı
zallas003
04-09-2010, 11:31
Parayı Bulup Berbere Gitmek İçin Çalışacak.
spartacus
04-09-2010, 14:16
Bir sorun var...
Bu örnek anlatım başı ve varacağı yer baştan belli olduğu için, bir çıkarsama ile kurgulanmış, ancak çıkış ve varış noktası yanlış.
Hangi din'in Tanrısı iş yaratım eylemi olduğunda bana gelin diyor? Kabaca çözelim;
Dinsel metinlere ve yaradılış hikayelerine göre, önce insan tanrı'ya gitmez, Tanrı insana gelir. Nasıl?
İnsanı yarattım der. yani burada bir yaratım eylemi var. Yani bir insan yaratılmamışken gidip tanrıya hadi beni yarat demez(berber örneğindeki gibi birisi beni traş et demez). Şimdi eğer çarpık, özürlü bir yaratım sözkonusu ise, buradan dönüpde tanrı ya gitseydin gibi bir sonuç çıkartamayız. Neden çıkartamayız çünkü tanrıya git dediğiniz kişi zaten Tanrı'dan gelmektedir!
Sanırım, verilen örneğin ne kadar zorlama ve anlatmak istediği, sözde kelime oyunu ile gelmek istediği noktayla ne kadar uyumsuz olduğu görülebilmiştir.
İnanç zaten böyle bir şeydir, bir kendindeliği, bir bünyesi yoktur, devamlı benzetme ve devamlı örneklemeye muhtaçtır, sanrıdır, somut değildir ve bir çok sebeple(bilinçsizlik, korku, umut, çözememek gibi bir yığın faktör) öyle olduğunu sanmak, varsaymaktır. örnek tanrı her şeyi yarattığı sanılan(inanç) bir varsayımdır... Bundan gerisi ise yüzyıllarca birilerinin elinde insanları yönetmenin, iradi olarak onlara hükmetmenin, yönlendirmenin kuralları-materyalleridir. Öyleya nasılsa inandın, artık Tanrı A(yani elit çıkarcı bir zümre) ne derse yapacaksın!
Bu sadece bir fıkra sanırım.Paylaşım için teşekkürler.Fıkradan çok daha uzun yorum yazanlarsa bence olayı baltalamaya çalışmış sabit fikirliler!
Fıkra amacına uymuş,düşündürüyor! Sabit fikirlilere ise ne yapsan çare yok!
birçok berber var.. bu durumda insan farklı berberlere gidip hangisi daha iyi kesiyor bakmalı....
ayrıca insan berber olmadan da arkadaşına ailesinden birine falan saçlarını kestirebilir...
berber-allah(yahova) benzetmesi madem oldu... bunları da benzetelim....
birçok allah tanrı yahova var... seç seç beğen bakalım hangi din daha iyi seni şekillendirecek...
insan isterse kendini şekillendirmek için kendi kendine de bişeyler yapablir... illa bir berbere pardon bir allaha gerek yok...
Tanrı var ve insanlar ona gitmiyorsa, o ne yapabilir ki?
İşte dünyada bu kadar acı ve keder olmasının nedeni..! "
Tanrım sana yalvarıyorum ne olursun sen hastalara şifa ver
Salgın hastalıklar olmasın
Sakat çocuklar doğmasın
Maddi durumu sıkıntıda olanlara yardım et
Hatta onu geçtim hadi kıyak olsun sana kuru ekmek bulup yiyemeyenlere yardım et
....(Listeyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz)
Bak biz geliyoruz dua ediyoruz buda tanrıya yaklaşmaktır ama cıks olmuyor yine acı var yine keder var yine açlık var yine sefalet var
O kadar ibadet eden var yine bir ses yok senden
Ben son cümleyi böyle yorumluyorum :)
İsterse tüm dünya tek bir dine inansın tanrısına koşsun ibadet etsin yine dünyada acı ve keder olacaktır!
ozgur_beyin
19-10-2010, 01:06
sevgili hür kuş hikayen kerhane de başlasa neo lurdu ? allah buna ne derdi sence
milomanara
19-10-2010, 08:49
Gariban berberle her şeye kâdir yaratıcıyı aynı kefeye koyan, bire bir olmayan gerzek argüman.
Ha bir de, burada aslında berberin mutlak ihtiyacı olan para, tanrının mutlak ihtiyacı dua ile eşleştiriliyor. Bu durum yine mükemmel varlığın bir şeye ihtiyacı olamayacağı prensibini bozduğundan, gerzek tanrı argümanı yine gidiyor çöpe.
Beyin bedava ama dincilerde nedense sıradan basit bir muhakeme çeşit çeşit mesnetsiz öngörü ile bulanıyor...
*: http://www.youtube.com/watch?v=u_FwV2Oc3Bc
Bu sadece bir fıkra sanırım.Paylaşım için teşekkürler.Fıkradan çok daha uzun yorum yazanlarsa bence olayı baltalamaya çalışmış sabit fikirliler!
Fıkra amacına uymuş,düşündürüyor! Sabit fikirlilere ise ne yapsan çare yok!
Pes!
Berber-Tanrı, kıl-iman kısaca elma-armut karşılaştırması temeline oturtulmuş orta okul din kültürü ahlak bilgisi dersi seviyesindeki argümanlara yaslanıp inançsız insanlara "sabit fikirli" diyebilmek için hakikaten "dinci" olmak lazım. Dinin önemi yok, yalnızca dinci olmak yeterli...
Not: Yazının daha açık tondaki kısmı konuya cevap niteliğindedir.
Berber-Tanrı benzetmesi saçma tabii ki, ancak Dünya'da acı ve ölümün olması zaten tanrının var olmadığına bir kanıt değildir zannımca. Bilmediğimden soruyorum acaba İslam bu konuda ne gibi bir söylemde bulunmaktadır?
hakimnokta
15-03-2011, 19:44
Tanrım sana yalvarıyorum ne olursun sen hastalara şifa ver
Salgın hastalıklar olmasın
Sakat çocuklar doğmasın
Maddi durumu sıkıntıda olanlara yardım et
Hatta onu geçtim hadi kıyak olsun sana kuru ekmek bulup yiyemeyenlere yardım et
....(Listeyi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz)
Bak biz geliyoruz dua ediyoruz buda tanrıya yaklaşmaktır ama cıks olmuyor yine acı var yine keder var yine açlık var yine sefalet var
O kadar ibadet eden var yine bir ses yok senden
Ben son cümleyi böyle yorumluyorum :)
İsterse tüm dünya tek bir dine inansın tanrısına koşsun ibadet etsin yine dünyada acı ve keder olacaktır!
tanrı odur o ne isterse o olur sen ne istersen o değil yoksa tanrı olmanın mantığı nerde senin istediklerin olacaksa yarında bana lanet okuyacaksın o zaman odamı olacak
işte zaten burada insan kendisini tanrı zanneder kendini tanrı yerine koyar
insanın her isteği yerine gelsin yeryüzü birbirine girer her şeyin birden fazla sebebi vardır yaşadıgın herbir olay onlarca olaya gebedir içiçe geçmiştir ama kıt akıllılar bunu idrak edemezler onlar ben istedim olsun derler kendini tanrıyla yarışır görürler şöyle ele alalım herkes zengin olursa kim çöpçü olacak herkes saglıklı olsa doktoru ne yapacaz kim çiftçi olacak kim bakkal olacak hergün mutlu ol bakalım ne olacak inan bu seferde kendine dert istersin biraz acı çekeyimde mutlulugun tadı olsun dersin acı cekmek dahi gün gelir insana mutluluk verir ve kainatta herşey zıddıyla güzeldir bunu anlamak için tanrıya sormaya gerek yok herkes güzel olsun o zaman çirkin daha değerli olurdu şu anda kainatta herşey dengesinde ama insanlar kendi dengesini bilmiyor onuda tanrı sana bırakmış biraz arada buluver bi zahmet
Kuran'da geçen şöyle bir ayet buldum. Yunus Suresi 62.ayet
Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına korku yoktur; onlar üzülmeyecekler de.
Bu durumda Kuran'ın bir hatasını daha bulmuş oluyor muyuz acaba? Zira Müslümanlar bildiğimiz gibi bir çok felaket, kıyım ve savaş gördüler. Acaba "Allah'ın dostları"ndan farklı bir şey mi anlamalıyız?
ahmetsln
16-03-2011, 10:07
Kuran'da geçen şöyle bir ayet buldum. Yunus Suresi 62.ayet
Bu durumda Kuran'ın bir hatasını daha bulmuş oluyor muyuz acaba? Zira Müslümanlar bildiğimiz gibi bir çok felaket, kıyım ve savaş gördüler. Acaba "Allah'ın dostları"ndan farklı bir şey mi anlamalıyız?
3 büyük dinde de kötülükte iyilikte tanrı/allahtandır.
kuranla günümüz gerçeklerini hiç karşılaştırma işin içinden çıkamazsın. :nono:
3 büyük dinde de kötülükte iyilikte tanrı/allahtandır.
kuranla günümüz gerçeklerini hiç karşılaştırma işin içinden çıkamazsın. :nono:
İslam söylemi içinde kötülük ve iyiliğin Allah'tan geldiğine inanıldığını biliyorum. Benim demek istediğim bu ayeti okuduğumda Allah'ın yarattığı kötülüklerin Müslümanların başına gelmeyeceği çıkarımını yapıyorum. Ya da dediğim gibi "Allah'ın dostları" farklı bir anlama gelmekte.
berber de insan. beleşe saç kesçek hali yok ya! ama sizin tanrınız insan olmadığı için beleşe her türlü şeyi yapabilir.