PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Sosyal Demokrat' dediğin böyle olur

Sangre
16-08-2010, 19:58
SHP'nin eski genel başkanı Hüseyin Ergün'ün demokrat biri olduğunu biliyordum.. Ama doğrusu bu kadar olduğunu düşünmemiştim..

Taraf gazetesindeki Neşe Düzel röportajını daha önce okumamıştım.. Bir kaç gün önce okudum.. 'İşte Sosyal demokrat dediğin böyle olur'' dedim kendi kendime..

Bildiğiniz gibi 'yeni sol' çizgisinde kurulan EDP (Eşitlik ve Demokrasi Partisi) ile SHP uzun süre önce birleşmişti (Zaten EDP, SHP bünyesinde kurulmuştu).. Hüseyin Ergün de bu partide şu anda PM üyesi, genel başkanlığını ise Ziya Halis yapıyor..

Ben -okumayanlar için- bahsi geçen röportajların linkini veriyim;

İlk röportaj için; http://taraf.com.tr/nese-duzel/makale-huseyin-ergun-simdiki-irkcilik-esnaf-irkciligi.htm

“Sol, devletçi olmamak demektir. Sol, sivil olmak, darbelere karşı çıkmak, Ergenekon karşıtı olmak demektir. Sol, insanlığın kaliteli yaşam savaşına katkıda bulunmak demektir.”

‘’Sermaye ancak rekabetten korktuğunda, içe kapanmacı ve muhafazakâr olur. Büyük burjuvazinin küreselleşme karşısındaki gerçek korkusu dünyayla yarışamamak, rekabet edememektir. Bazı konularda hâlâ rekabetçi değiller. Ama korumacılık da sürgit olamaz. Küresel dünyada ancak en üretken olanın yaşayabildiğini görecekler.’’

''Geçmişte Avrupa’da ulus-devletler kurulurken, ulus-devlete karşı da dirençler vardı. Şimdi küreselleşmeye karşı dirençler var. Şöyle düşünelim... Ulus-devlet de küreselleşme gibi bir bütünleşme ve genişlemeydi. Ulus-devlet, belli bir toprak üzerinde tek bir hukukun uygulanması demekti. Bundan, derebeyleri, toprak ağaları tabii ki rahatsızdı. Yanaşmanın, marabanın eşit insan sayılmasından memnun değillerdi. Küreselleşmeye gelince... Ulus-devletten farklı olarak küreselleşme, Sadun Aren’in tanımıyla, aynı hukukun bütün dünyada uygulanması demek. Bu bütünleşme sadece Türkiye’de değil AB ülkeleri dahil dünyanın her ülkesinde bazı kesimleri korkutuyor. Küreselleşmeyle sınırların ortadan kalkması ise bazı kesimleri zenginleştiriyor.''

''Bugünün dünyasında aynı anda muazzam paraları bir yerden bir yere aktarıyorsunuz ve malınızı, hizmetinizi alıyorsunuz. Bilişim teknolojiden vazgeçmek demek, dünyanın her tarafına ulaşmaktan, internetten vazgeçmek, dünyanın ekonomik ve ticari hacmini küçültmek demektir. Milliyetçilik, ulusalcılık yapanlar küreselleşmenin kaçınılmaz bir süreç olduğunun, işin ciddiyetinin farkında değiller.''

''Bir ülkede ulusalcılar iktidara gelirse, kendileri de perişan olurlar. Çünkü ulusalcıların yönettiği bir ülkenin dünyayla bağları zayıflar, içe kapanır ve feci fakirleşir. Ekonomi daralır ve insanlar daha da işsizlikten sefalet içinde kalır. Ulusalcılığın hâkim olduğu bir ülkenin yaşamı, bir çağ öncesine geri gider. Küreselleşmeden vazgeçmek, sanayi toplumundan feodaliteye dönmek gibi çok sancılı bir şekilde yaşanır. Zaman zaman küreselleşme karşıtı akımlar kuvvetleniyor gibi gözükse de, küreselleşmeden kopmak mümkün değildir.''

İkinci röportajın linki; http://www.taraf.com.tr/nese-duzel/makale-huseyin-ergun-darbelerde-solun-rolu-fecidir.htm

''CHP laikliği bir yaşam tarzı olarak alıyor ve herkesin o tek tip yaşam tarzına uyması gerektiğini düşünüyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü bu demokrasiyle bağdaşmıyor. Biz laikliği, devletin kurallarını dinden almayacağı ama devletin de dine karışmayacağı bir sistem olarak kabul ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kaldırılmasını istiyoruz. Biz Yeni Demokrasi Hareketi’nde de bunu söylemiştik zaten. Bazıları Diyanet’in kaldırılması çok tehlikeli olur diyor.''

''Bize göre CHP siyasi yelpazede AKP’yle MHP arasında bir yerde duruyor. Yani CHP, AKP’nin sağında kalıyor. AKP, CHP’den çok daha özgürlükçü bir parti. Zaten Mehmet Ali Aybar ve Behice Boran’ın başkanlığındaki İşçi Partisi hariç, Türkiye solu genel olarak, ‘bir punduna getirsek de şu askerlerle birlikte iktidara gelsek’ düşüncesi içindedir. Türkiye’de sol daima askerlerle işbirliği yaparak iktidara gelmeyi düşünür. Çünkü halk oyuyla iktidara gelemeyeceğine inanır. Dolayısıyla bu ülkede solun askerle ilgili düşünceleri sorunludur. Sol akımlar askerle siyasi ittifak kurmakta hiç bir sakınca görmezler. Hatta kargaşa dönemlerinde işbirliği de yaparlar. ''

''Şöyle söyleyeyim. Bir tanıklığımı anlatayım. Yusuf Küpeli 1980 sonrasında cezaevinden çıktıktan sonra bana geldi. “Biz baştan sona kullanıldık” dedi. Ben de “Nasıl farkında değildiniz? Asker adam geliyor, size silahı veriyor. Size, biraz ortalığı karıştırın, biz gereğini yapacağız diyor. Siz bütün bunlara rağmen farkında değil miydiniz” dedim. Bana cevabı şu oldu. “Ben bunu Mahir’le de (Mahir Çayan) konuşurdum. Ona, ‘MİT falan bizim bu kadar içimizde. Ne oluyoruz’ diye sordum. Mahir de bana, ‘Biz güçlü bir siyasi hareketiz. Elbette MİT de bizimle ilişki kuracak’ dedi.” ''

''AB yok olmak bir tarafa gelişmesini sürdürecek ve daha da güçlenecek. Çünkü bu birlikten bütün Avrupa devletleri yararlanıyorlar. AB’den geriye dönüş olamaz. Bugün İrlanda, ortak para birliğine girmediğine pişman. Çünkü bütünleşme, ekonominin gelişmesine, insanlığın zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Ulus-devlet derebeylik sınırlarını yok ederek zenginleşme yarattı. Çünkü pazarı büyüttü. Bütün bir ülkeyi pazar haline getirdi. Şimdi küreselleşme aynı şeyi yapıyor. O, pazarı daha da büyütüyor. Bütün dünyayı tek bir pazar haline getiriyor.''

--

Eğer EDP'nin çizgisi Hüseyin Ergün'ün düşüncesiyle paralel olacaksa, direkt oyumu bu partiye atarım :) .. Böylece AK Parti'nin muhafazakar, gerici adımlarıyla da uğraşmak zorunda kalmayız.. Umarım EDP bundan sonraki seçimlerde başarılı olur ve Türkiye ilk defa gerçek bir Sosyal demokrat parti ile tanışır.. Zaten EDP Anayasa paketine de 'Evet' diyeceğini açıklamıştı.. Bu hareketiyle de gönlümü bir defa daha kazandı. (Anayasa değişikliğine 'Evet' diyecek diğer sol parti ise DSİP.. Onlara da demokratik duruşları için teşekkür ediyorum)

kitapsızım
16-08-2010, 20:37
Sn Sangre,

AB'de Irlandanın para birliğine girmemekten dolayı pişman olduğu söylenmiş.
Almanya'nın Euro'dan çıkmak için 3'lü alternatif planlar yaptığını ve topluluğun yükünden kurtulmaya çalıştığını biliyoruz. İngiltere başından beri dahil olmadığı için göbek atıyor. Eğer Türkiye'nin niyeti de kendi dengesizliğini taşıyacak bir yere sırt dayamaksa bunun mümkün olmayacağını anlamakla işe başlayabilirsiniz.

AB yalanı ile kandırılmaya devam mı diyorsunuz ?
Adamlar mümkün her fırsatta ve her düzeyde HAYIR diyorlar.
Neyini anlamıyorsunuz ?

Küreselleşmenin düpedüz fakir halkların sömürüsü olduğunu anladık.
Hala dünya tek pazar filan diyenin aklına şaşarım !

Sangre
16-08-2010, 20:57
Sn Sangre,

AB'de Irlandanın para birliğine girmemekten dolayı pişman olduğu söylenmiş.
Almanya'nın Euro'dan çıkmak için 3'lü alternatif planlar yaptığını ve topluluğun yükünden kurtulmaya çalıştığını biliyoruz. İngiltere başından beri dahil olmadığı için göbek atıyor. Eğer Türkiye'nin niyeti de kendi dengesizliğini taşıyacak bir yere sırt dayamaksa bunun mümkün olmayacağını anlamakla işe başlayabilirsiniz.

AB yalanı ile kandırılmaya devam mı diyorsunuz ?
Adamlar mümkün her fırsatta ve her düzeyde HAYIR diyorlar.
Neyini anlamıyorsunuz ?

Küreselleşmenin düpedüz fakir halkların sömürüsü olduğunu anladık.
Hala dünya tek pazar filan diyenin aklına şaşarım !

Sen anlamadığın konulara fazla kafanı yorma arkadaşım.. Yok Almanya para biriminden çıkmaya çalışıyormuş, yok bilmem neymiş.. Bla bla.

Bundan sonra öğrenmek istemeyene, bilmediği konularda ahkam kesene yanıt vermeyeceğim.. Ben sizi muhatap olarak almıyorum, siz de beni muhatap olarak almayın lütfen.

Eğer konu hakkında bir söyleyeceğiniz varsa, söyler gidersiniz.. Daha fazlası sizi aşar, beni yorar!

kitapsızım
16-08-2010, 21:08
Dilediğim konuya yazarım. Eğer yanıtlardan hoşlanmıyorsan mesaj atmazsın.
İşte sizin özgürlükçülüğünüz ve demokratlığınız buraya kadar !

axial
16-08-2010, 21:10
Siz ne sanıyorsunuz ki kendinizi?

Herşeyi bilen kişi siz misniz? Sizizyorumlarınızı okuduk akpye demokrat diyen bir zihniyeti aşar asıl bu konular. Siz fazla yormayın kafanızı . Sizin yerinize taraf düşünüyor zaten. Alın buraya kopyalayın.

axial
16-08-2010, 21:11

Arkadaş mazur gör. Akp ye demokrat diyen birinin demokratlık anlayısı bu kadar olur. Ben bu liboşların en cok kavramlarda liboşluk yapmasına bayılıyorum.

Yarın bir gün mhp iktidar olsa onlara demokrat der bunlar.

Sangre
16-08-2010, 21:18
Anlama sorunu olanlar için tekrardan;

Eğer konu hakkında bir söyleyeceğiniz varsa, söyler gidersiniz.. Daha fazlası sizi aşar, beni yorar!

axial
16-08-2010, 21:31
Bence sizin bir anlama sorununuz var daha fazlası sizi aşar diyoruz bizde.

Çünkü sizin kapaistenizi biliyoruz. O yüzden yorulmayın. Tek yapabileceğiniz hakaret çünkü.

basitrasin
16-08-2010, 22:28
Herkese Selam. Bence de EDP sol un yeni adresi. İlk seçimlerde oyum EDP ye. Saygılarımla.

emperrordiablo
16-08-2010, 22:37
Anlamadığın konulara burnunu sokma diyen demokrat arkadaşımıza teşekkür ediyor , :) Bilhassa bu derin ve ulvi konuda bizi aydınlatıp anlamamızı sağlamasını bekliyorum,buyrun sangre meydan sizin,sıkıcı olmasın diye bir de araya müzik koyalım.Sizi okurken canı sıkılacak arkadaşlar için

video (http://www.izlesene.com/video/muzik-pit10-kulfet/1133210)

Bu tarz insanlar ile tartışabilmek ancak bu paralelde olabilir.Üstü polemik altı ajitasyon,aralarda gözümüzün içine sokulmuş kavramları kaypak zeminde kaydırmaktan başka bir şey yapamazlar , çökertemedikleri önermelere sen fazla karışma diye diklenirler,en net örneği değil mi idi.Sn.Başbakanım diye konuşmaya çalışan çiftçiye hadi git lan diyen ?Çiftçi bile dar dünyasında başbakanından duyduğu sözcüğü yadırgayıp lan MI diye sordu canın sağolsun dedi...Mahsülümün parası ne olacak anamız ağladı dedii...Aldığı cevap ananı da al git olmadı mı...İmam cemaat ilişkisinden başka ne olabilir ki cemaat toplumu içersinde yetişenlerden ne beklenir ki başka...?

Not:Linkini verdiğim şarkı da tayeip ile davalık mahkemelik bir şarkıdır :) Buda demokrasinin güzel bir örneği,yaşasın çok seslilik.Ankara halktan sesler korosu neyinize yetmez :D çok sesli işte...

lolepet
17-08-2010, 17:21
çıktım konu başınaaa :drum:
liboş çıktı karşımaaaa :bounce:
bilgiç nedir bilmezdimmm :dance:
o çıkardı karşımaaaa :music:
gelmemem ben gidemem bennn
liboşa razı gelemem bennn :rockon:
al demokratlığını çal başınaaaa
gelmem gelemem gelmem bennn :whoo: