PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türbanı da biz özgür kılacağız

redyellow
24-08-2010, 23:28
http://im.haberturk.com/2010/08/22/544690_htmansetyeni.jpg?1282492334

Türbanı da biz özgür kılacağız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakanın CHP'ye yönelik türbanı engellediniz şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakanın CHP'ye yönelik türbanı engellediniz şeklindeki sözlerine tepki göstererek, "Türbanı da biz özgür kılacağız, o yapmadı biz yapacağız." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum mitingleri kapsamındaki bu haftaki durağı İstanbul oldu. CHP Genel Başkanı gelmeden önce binlerce kişi Çağlayan Meydan'ını doldurdu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting öncesi, köpeklerle aramalar yapıldı.

68 kuşağının devrimci ruhuyla geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, halkın iktidarını kurmak için yola çıktıklarını söyledi. AK Parti'nin iki gövdesi olduğuna dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'un finansal, Ankara'nın ise siyasi gövdesi olduğunu bunlara da kurt düştüğünü ifade etti.

İktidara geldiklerinde inanç sömürüsüne son vereceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Başbakan diyor ki, türbanı engellediniz. Söz veriyorum türbanı da biz özgür kılacağız. Görecek sayın Başbakan o yapmadı, biz yapacağız. Öyle başbakan gibi söz verip arkasında tutmayan birisi değilim. Benim adım Kemal halkın Kemal'iyim ben söz veririm, arkasında dururum. İnancı sömürenlere son vereceğiz. AK Partinin elinden bütün kozları elinden alacağız." diye konuştu.

12 EYLÜLDE EVET Mİ DEDİN HAYIR MI?

Başbakan'ın 12 Eylül sürecinde 26 yaşında olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ne yaptın? Hapishaneye mi düştün? Karakola mı gittin? İfade mi verdin? İşkence mi gördün? Onların Kenan Paşa tarafından sırtları sıvazlandı. 30 yıldır hadi sesin çıkmadı. 8 yıldır Başbakansın 12 Eylül'ün acılarını sömürmek için çıktın ortaya. 12 Eylül, İstanbul'da siyasetle uğraşırken aklına gelmiyor muydu? Acılarımız biz biliriz, kavgayı biz verdik. Yiğitlik bizde, haramilere bunu bırakamayız. Acı da yürek de bizimdir. Recep Bey'e sordum dedim ki 12 Eylül'de sen ne oy kullandın? Ben söyledim memur Kemaldim, 'Hayır' oyu kullandım. Şimdi Recep bey söylesin 12 Eylül Anayasası'na Evet oyu mu verdin, Hayır oyu mu? Bizi inançlarımızı sömürerek kandırdılar ve toplumu ayrıştırdılar. Şimdi geçmişteki yaşadığımız acıları sömürerek bizden oy almaya çalışıyorlar. Recep Bey millet bu acıyı biliyor ve millet bu hapı yutmayacak. Yutturmayacağız." ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Şantajcı Recep" diye seslenen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden böyle diyorum çünkü, 'Bitaraf olan bertaraf olur' diyor. Kimsin sen, kendini ne sanıyorsun. Padişah mısın? İmparator musun? Yoksa baskıcı bir başbakan mısın? Hem demokrasi ve özgürlükten bahsedeceksin, sonra da diyeceksin ki işçiye, işverene memura evet diyeceksiniz yoksa ben sizi bertaraf ederim. Recep bey kimseyi bertaraf edemezsiniz. Buradan bütün işverenlere sesleniyorum. Güçlü olun, ezilmeyin, korkmayın diyorum. Çünkü diyorum ki halkın ayak sesleri geliyor. Doğrunun ayak sesleri geliyor, düzgün siyasetin ayak sesleri geliyor, recep beyler kaçacak biz kovalayacağız. Halkın iktidarını kurana kadar. Halkın iktidarında kimseye baskı olmayacak."

Başbakanın "Ana muhalefetin hiç anayasa değişikliğinden bahsetmiyor" sözlerini hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, sürekli anlattıklarını fakat işine gelmediği için onları dinlemediğini söyledi.

http://www.haberturk.com/polemik/haber/544690-turbani-da-biz-ozgur-kilacagiz

http://666kb.com/i/bm2kkfgjs92yke3w1.jpg

KILIÇDAROĞLU ‘TÜRBAN RAPORU’HAZIRLANMASI TALİMATINI VERDİ

Çalışmayı yürüten CHP PM üyesi Ayata, “AİHM’in türban konusunda verdiği kararı inceliyoruz. Din adamlarıyla da toplantı yapacağız” dedi.

Genel Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra “türban” konusundaki söylemleri nedeniyle eleştirilen Kemal Kılıçdaroğlu, “türban raporu” hazırlanması talimatı verdi. Çalışmayı CHP PM üyesi ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Sencer Ayata’nın yürüttüğü öğrenildi.

Ayata, “Uzlaşmaya dayalı, hiçbir kesimi rahatsız etmeden, hiçbir kesimin de zafere ulaştıgını düşündürtmeden uzlaşma mümkün mu bunun yanıtını arıyoruz” dedi.

Ayata, Türkiye’de özellikle bazı konuların analiz etmeden uzak tartışmalar olduğunu belirterek, türban konusuna hassasiyetle yaklaştıklarını vurguladı. “Türban” konusuna çok taraflı bakmak istediklerini kaydeden Ayata, bu çerçevede yapılanları şöyle özetledi: “Bu çalışma uzun süredir devam eden ama araya referandum çalışmalarının girmesi nedeniyle durakladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin türban konusunda verdiği karar incelendi. Yine Türkiye’de türbana ilişkin kararlar.. Referandum süreci nedeniyle ertelendi. Ancak hedefimizde din adamları ile bir toplantı yapmak da var. Din adamlarının türban konusundaki görüşlerine de başvurmak istiyoruz. Uzlaşmaya dayalı, hiçbir kesimi rahatsız etmeden, hiçbir kesimin de zafere ulaştıgını düşündürtmeden uzlaşma mümkün mu bunun yanıtını arıyoruz.”

Ayata, çalışmanın uzun soluklu bir çalışma olduğunu ve referandum sürecinin ardından hız verileceğini belirterek, “Türban konusu her yönden inceleyip, analiz edeceğiz daha sonra MYK’ya sunacağız” dedi.

Sencer Ayata raporu hazırlıyor

CHP’nin türban raporunu hazırlayan Sencer Ayata, eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı Prof. Ayşe Güneş Ayata’nın eşi. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Ayata, CHP’nin 2010 yılındaki 33. Olağan Kongresi’nde en yüksek ikinci oyu olarak Parti Meclisi’ne seçildi. (VATAN)

http://www.dha.com.tr/n.php?n=kilicdaroglundan-turban-talimati-2010-08-24

CHP "türbanı da biz özgür kılacağız" diyor...

Aynı chp "din adamlarıyla toplantı yapacağız, din adamlarının türban ile ilgili görüşlerine başvurcağız" diyor.

Ve bu ülkede laiklik elden gitmiyor!!!

başkaları aynı şeyleri söyleyince laiklik elden gidiyor, parti kapatma davalarına sözkonusu oluyor ama nasıl oluyorsa chp yapınca bi şey olmuyor!

Bu nasıl laiklik yahu?

lastik gibi bir şey mi bu?

Ne tarafa çekerseniz oraya sünen bir şey mi?

evrensel-insan
24-08-2010, 23:40
Saygideger redyellow;

Burada "lastik olan", laiklik kavrami degil; o kavrama hangi politik cikar ve hangi ideolojik inancsal amac ile bir dogruluk icerigi, anlami vermektir.

Bu temelde de, konu politik cikar olursa, her turlu araci kullanmak "mubahtir"

Ama, ortada onemli olan tek bir sey var ki; o da ne topluma, ne de farkli halklarina ve onlarin hak ve ozgurluklerine, verilen payenin; toplumu ve halklarini dusunmekten degil; politik bir amac ugruna arac olarak, duygu somurusune ve duygu suistismarina ugratip, iktidari ele gecirmektir.

Laiklik mi, hadi canim sende! Basta, laik olarak kurulamayan bir TC'nin laiklik sorunu mu, var mis!:sad:

Saygilarimla;
evrensel-insan

Titan
24-08-2010, 23:53
redyellow, Türkiye Laikliği kabul ederken, dini simge olan türban diye bir şey varmıydı? O zamanlar çarşaf ve başortüsü gibi şeyler giyerdi halk. Bunun sebebi ise ümmetçilikten ulus bilincine yeni geçmiş bir ülkeye bu bilinci aşılayarak gelecekte ülkenin her yönden gelişmiş olarak mevcuidiyetini sürdürmek istemesiydi.

Oysa, Atatürkün ölümünden sonra gerek siyasiler, gerekse asker sanki elbirliği etmişcesine bu ülkeyi kendi iradesiyle değil, tamamen dışa bağımlı bir politika izlemelerine neden olmuştur. Bu dışa bağımlılığın sonucunda ise, siyasilerin ve onlara hizmet eden bilumum taşeronlar (daha çok tarikatlar ve cemaatler) yapay gündemler ile ülkenin gelişmesini önlemek adına her türlü gerici düşünceleri benimsemeelriydi, ne de olsa iktidar hırsı ağır basıyordu.

Yaratılan bu suni gündemlerden biri de türban olayıdır, ve bu olay şimdiye kadar sürünceme de bekletilerek adeta türban yanlılarının mağdur olmalarına sebep olmuştur. Bu da Türkiye'nin kanayan bir yarası haline geldiği için, bu yaraya tuz basmak da ve bu mağduriyeti gidermek adına elini her kesime uzatan CHP'nin de ilgi alanına girmiştir, o nedenle siyaseten ülke laik olarak anılıyorsa bile bu gerici akımlardan beslenen halkın çokluğu türbanın adeta olmazsa olmaz bir dini simge olmasına neden olmuştur, bu çoğunluğa kulak vermek için dinci olmaya gerek yok sanırım, onların da sorunun da çözmek lazım.

Sonuç olarak, hangi parti olursa olsun yaratılan suni bir olayın zaman içinde kitlesel bir çoğunluğa ulaştığı günümüzde, böyle bir sorun görmezden gelinemez. Dünya'nın gelişmiş ülkelerinde insanlar problemlerine çözüm ararken, biz de çözümlere problem yaratıyoruz, ondan sonra onun düzelmesi için yasalardan bile vazgeçebiliyoruz.

evrensel-insan
25-08-2010, 00:02
Saygideger titan;

biz de çözümlere probleme yaratıyoruz,-titan-

Bir seyin "cozumunden" once, onun "problem oldugu" ortaya konmalidir. Iste bunu yapmazsan, cozum diye, yeni problemler yaratirsin.

Cunku problemi algilanmayan, ortaya tum resmi ile konamayan bir konunun, cozumu demek; onun "problemine" yeni "problemler eklemek" demektir.

Ama formel (gorunussel) mantikla yetistirilmis, yonlendirilmis Anadolu topragindan, boyle bir zihniyetin yesermesinin kendisi zaten problemdir.

Saygilarimla;
evrensel-nsan

Titan
25-08-2010, 00:11
Bir seyin "cozumunden" once, onun "problem oldugu" ortaya konmalidir. Iste bunu yapmazsan, cozum diye, yeni problemler yaratirsin.

Evrensel, problem diye bahsettiğim olayı, yıllar önce çözülmüş bir konuyu tekrar gündeme getirerek problem yaratmak anlamında kullandım, yoksa dediğin gibi sıfırdan problem değil.

Atatürk de laiklik ile beraber dinin günümüz hayatında tamamen bireysel olarak algılanmasını isteyerek, toplumun bağımsız çağdaş bir yapıya kavuşması için eskiden ne kadar tarikat, cemaat, dedelik gibi manevi kurumlar varsa hepsini kapatarak bir çözüm sunmuştur, günümüzde durum ise tam tersi, aynı zamanda çözüme porblem.

evrensel-insan
25-08-2010, 00:25
Saygideger titan;

Mesajda gecen "sen", senin sahsina yonelik degil; sadece "o kisi", yani "bu dusunceyi uygulayacak olan kisi" iceriginde idi.

Cunku, sorun hem algilanmadan, hem de tum resmi ortaya konmadan, cozume yonelinmez.

Burada da, konu "Turban neden bir sorundur?", ya da "Turban takmak, nasil ve neden bir sorun haline getirilmistir?" sorusuna verilecek; notr algili ve disaridan bakis acili bir cevap olacaktir.

Cunku sonucta "Turban takmak", kisinin hak ve ozgurlugudur. Yani, kendi basina, birisi onu sorun haline getirmeden, sorun degildir

Saygilarimla;
evrensel-insan

kitapsızım
25-08-2010, 00:53
Sn Red

Kendi tabancanızla vurulmak acıttı mı ?

yucemanitu
25-08-2010, 12:26
Kesinlikle CHP'li değilim CHP'yi koruyor gibi görünmek de istemem ama CHP sorunu çözmeye çalışınca bu durumdan şikayet etmek de saçma olmuş. Bırakın iş çözümlenecekse CHP çözse de olur. Şimdiden ne olacağını ancak tahmin edebiliriz. Herhalde kamu çalışanıyla halkı ayrı tutarlar gibime geliyor, devlet kuruluşunda görev alanlara taktırmaz da kamu hizmeti almak isteyene (öğrenci, hasta vb.) taktırır gibime geliyor ama en doğrusu kadınların giyim kuşamıyla uğraşmayı artık bırakmak türban her yerde herkese serbest olmalı. İsteyen vatandaş istediği gibi giyinmeli yahu birinin giyimi bir başkasını neden bu kadar ilgilendiriyor?

basitrasin
25-08-2010, 17:20
Sayın yucemanitu.
Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.
Saygılarımla.

faydasızım
26-08-2010, 17:59
isteyen istedigi yerde giyinmeli çekingeler bir kenara bırıkılmalı

kutuplaşma olur . kadın erkek gruplaşmaları olur laiklik v.s.
kutuplaşma şimdi de var ..haremlik selamlık felsefesi çok mu uzak devlete sanki..
ve ya devlet kuruluşundan beri çokmu laik oldu ..türkiye dini
devletten hiç bir an ayıramamıştır..
bencede bahaneleri bırakıp artık türban serbestlihgi getirilmeli..

saygılarımla...

kharon
26-08-2010, 20:44
sorunun çözülmesini siyasal islam istemiyor...

" Başbakan Erdoğan, partisinin Tokat mitiginde, kendini dinleyen kalabalığa "Kılıçdaroğlu'nun türban sorunun çözebileceğine inanıyor musunuz?" diye sordu. Kalabalık hep bir ağızdan "Evet" deyince, Başbakan şaşırıp kaldı ve kısa süreli bir sessizlik oldu.

Başbakan daha sonra "İnanmıyorsunuz değil mi" sorusunu yöneltince herkes hep bir ağızdan evet dedi."

alıntıdır (http://www.haberaktuel.com/basbakanin-mitinginde-evetler-karisti-haberi-299175.html)

padişahım çok yaşa... :)

saygılar

noripcord
26-08-2010, 23:48
isteyen istediğini giysin demekle olmaz bu işler, o türbanı takanların nedenlerini araştırıp, o nedenleri ortadan kaldırmaktır önemli olan.

türban gibi kadını aşağılayan bir şeye "isteyen istediğini giysin" bakış açısıyla bakmak bence EDIT.

evrensel-insan
27-08-2010, 00:06
Saygideger noripcord;

Turban giyme konusunun, nasil bir dusunceden kaynaklandigini ortaya koymak baskadir. Bu ortaya koyus da, ya giymeyi, savunu, ya da giymeye karsi cikici olabilir.

Ama; bir kisinin turban takmasina, onun hak ve ozgurluklerine mudahele ederek ve baski uygulayarak, ya da engelleyerek KARISMAK baskadir. Cunku ikincisi, insan hak ve ozgurluklerinin demokrasisini ve antiayrimcilik ilkesinin farklarin esitligi dusuncesini ihlal etmektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

yucemanitu
27-08-2010, 00:15
isteyen istediğini giysin demekle olmaz bu işler, o türbanı takanların nedenlerini araştırıp, o nedenleri ortadan kaldırmaktır önemli olan.

türban gibi kadını aşağılayan bir şeye "isteyen istediğini giysin" bakış açısıyla bakmak bence EDIT.

Bir kişi takmak istiyorsa dur, yapma takamazsın demek ve ona karışmak da EDIT.

breymin
27-08-2010, 00:30
Türban konusu beni pek ilgilendirmiyor ama genede fikrimi söylemek istiyorum,giyim kusamda herkes özgür olsun ama sunuda cok iyi biliyorum türbanlilar okula türbanla girebildiyi gün allahin emridir diye bazi türban takmayan kizlara dayaticaklar,onlari asagilayacaklar,mesela humeyniyi seviyorum atatürkü sevmiyorum tartismasinda o iki türbanli baya bunu bana hissetdirdi,allahin emridir,buna bilincleri sabitlenmis,biraz tehlikeli bir durum.

kitapsızım
27-08-2010, 00:59
Tartışmadan çıkar sağlayan taraflar oldukça türbanı serbest bırakırsın, çarşafla geleceğiz , özgürlük hakkımız diye zırlanmaya başlarlar. O zaman ne yapacaksın ?

noripcord
27-08-2010, 01:00
Bir kişi takmak istiyorsa dur, yapma takamazsın demek ve ona karışmak da EDIT.

ben dur takma demiyorum, takmasına neden olan sebepleri ortadan kaldırmak gerekli diyorum. ikisi farklı şeyler.

ayrıca ben karışma hakkımı kendimde görüyorum çünkü islam gibi yayılmacı bir politika yürüten bir ideolojiye "al hak ve özgürlüklerin bu" dersen yarın seni hak ve özgürlüklerinden ederler.

evrensel-insan
27-08-2010, 01:10
Saygideger noripcord;

Takmasina neden olan seyleri sen ortadan kaldiramazsin, sen bunlari dile getirirsin, eger turbani taskan kisi senin dile getirdiklerin ile ikna olursa, turbanini kendi karariyla kendisi cikarir. Sen onun adina karar alamazsin, mudahele de edemezsin. Sadece dusunceni dile getirir, takip/takmama kararini kisiye birakirsin. Aksi, demokratik hak ve ozgurlukleri ihlaldir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
27-08-2010, 01:15
Saygideger yagmurcu;

siz kimsiniz 2 milyarlık islam alemine tahakküm ediyorsunuz?
kaç kişisiniz ? siz benim giydiğim türbana,çoraba,dona ne karışıyorsunuz?
biz siz götünüzü açınca bişey diyormuyuz.bekleyin azkaldı az.defterinizi düreceğiz.evrim geçirseniz bile sizi
arayıp bulacağız yakalarsam muck muck -yagmurcu-

Senin ile olan mesajlasmalarimizdan sonra, yukaridaki "efevari/tehditvari" dil ve uslubu, sana dusunce olarak "yakistiramadim."

Bilesin ki, dusunce oldurulemez, sadece oznesini ele gecirebilirsin, ama; dusunce baska ozneler eliyle tekrar dile gelir. Bu boyle olmasaydi, bugun Sokrates'i anmiyor olurduk. Sokrates oznesi, oldu (olmek), ama dusunceleri hala hafizalarda ve baska oznelerce yasatiliyor.

O yuzden, mucadeleni kisilerle degil; dusunce ile yap ki; bu mucadeleden, insan ve insanlik ortaya ciksin, hem de hic bir ayrimci tarafi olmadan.

Saygilarimla;
evrensel-insan

noripcord
27-08-2010, 01:28
Saygideger noripcord;

Takmasina neden olan seyleri sen ortadan kaldiramazsin, sen bunlari dile getirirsin, eger turbani taskan kisi senin dile getirdiklerin ile ikna olursa, turbanini kendi karariyla kendisi cikarir. Sen onun adina karar alamazsin, mudahele de edemezsin. Sadece dusunceni dile getirir, takip/takmama kararini kisiye birakirsin. Aksi, demokratik hak ve ozgurlukleri ihlaldir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Takmasına neden olan şeyleri ortadan kaldırabilirsin ama bu devlet politikası olursa ancak. ama hükümetimiz tam aksi yönde gidiyor, sekülerleşmemiz gereken yerde daha çok islamcılık şahlanıyor.

evrensel-insan
27-08-2010, 01:38
Saygideger noripcord;

Iste dusuncenin ve dusunce dile getirebilmek icin, bilgi, birikim, deneyim, gozlem kazanmanin ve kazanimlari dile getirmenin de onemi bu. Ama, mudahele etmeden, karismadan, demokratik hak ve ozgurlukleri ihlal etmeden. Bunu baskasinin yapmasi, sana da yapma hakki vermez. Sadeceyapanin dusuncesini, desifre etme hakki verir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

noripcord
27-08-2010, 01:48
@evrensel-insan

saçmaladığınızı düşünmeye başladım, nasıl müdahale etmeden? müdahale etmeden hiçbirşeyi değiştiremezsiniz. eğitim sisteminde farkındalık sağlamak ile bir müdahaledir.

ayrıca başkasının yapması benimde yapma hakkımı sağlar, faşistlere, gül atarak karşı koyamazsınız.

evrensel-insan
27-08-2010, 02:05
Saygideger noripcord;

saçmaladığınızı düşünmeye başladım,-noripcord-

Herseyden once, yukarida koyulastirdigim gibi kelimeler kullanmaktan kacinalim ve saygiyi hatirlayalim.

Mucadele dusunceyledir, kisi ve sahislarla degil. Sonucta kisilerin davranisini dusunce yonlendirir, dusunce degisince, davranis da degisir.

Simdi, bunun nesi sana "sacma" geliyorsa, izah et.

Saygilarimla;
evrensel-insan

noripcord
27-08-2010, 02:24
@evrensel-insan

mücadelenin düşünceyle olduğunu biliyorum, ben zaten kimsenin putlarını kıralım demedim.
işte bu "düşünce" konusunda bir dayatma var kim dayatabilirse o başarılı oluyor, bugün islamcılık dayatılıyor heryerde, çocuklara bu öğretiliyor, ve türbanlılar ve müminler ortaya çıkıyor.

eğer bunun tam tersi yapılırsa, o "nedenlerini ortadan kaldıramazsınız" sözünüz geçersiz olur, eğer aile baskısını çocuklar üzerinden kaldırırsanız, ve bunu denetlerseniz, okullarda çocukları din yerine bilimle doldurursanız bu nedenler ortadan kalkar.

tabi daha önce belirttiğim gibi devlet politikasından bahsediyorum ben, ve bu sürecin iyi işlemesi gerekiyor yoksa ters tepebilir, şuan olduğu gibi.

evrensel-insan
27-08-2010, 02:43
Saygideger noipcord;

Senin dediginin, yani demokratik hak ve ozgurluklerin antiayrimci ve farklar esitliginin hukuk guvencesinin saglanmasi ve her turlu dini gorusun, her turlu dinsiz gorusle bir arada yasayabilmesi icin, Devleti yoneten ve yonlendirenlerin, sekuler dusunce ve bilincte olmasi gerekiyor. Ama, bunu TC'nin laikligiyle karistirma. Cunku ben duzen veya sistemden degil; kisilerin bilinc ve dusunce duzeyinden bahsediyorum.

Bu da Avrupa'daki gibi, sivil, normal, insan haklarina bagimli, bireyinin hak ve ozgurlukleri icin var olan devlet yapisi ve vatandaslarinin da birey bilinc duzeyine ulasmisligi, her turlu antiayrimci ve farklarin esitligini koruyan, kurum ve kuruluslarin devlet eliyle, topluma ve halklarina, hak ve ozgurluklerini koruyabilmeleri icin, her turlu yol gosterici ve bilgi verici, yardimci olucu v.s. kurulmus olmasi gerekiyor.

Yani hak ve ozgurlukler, toplumun toplumsal kutuplasmasini (biz/oteki) degil, sadece bireylerin hak ve ozgurluklerini birey adina koruyucu ve bu hak ve ozgurluklerin, toplumsal bir sorun haline ve icerigine getirilmemesi, olmasi gerekendir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

3.yol
27-08-2010, 06:43
Taktir ettim simdi CHP'yi bence secimleri beklemeden onerge versinler meclise Turban sorununu cozmek icin .... Bizler de gorelim onergelerini ... Cunku benim hafizam yaniltmiyorsa AKP ve MHP 411 oy ile "kaosa el kaldirmisti" ( Amiralin gemisi Hurriyetin tabiriyle) ve turbani universitelerde serbest birakmisti ... Ama CHP'nin anayasa mahkemesine basvurmasiyla acilan davadan bu kanun engellenmisti ... Turkiyemin demokrasisini yiyeyim ...

Simdi ayni CHP siz cozemediniz biz cozecegiz diyor .... Herhalde yeni bir teknoloji ile gorunmez turbani icat ettiler :pound:

noripcord
27-08-2010, 12:41
@3.yol
kılıçdaroğlu chp'si ile deniz baykal chp'si farklı. ama tabi liboşlar hala akp'den medet umuyorlar.

sargon
27-08-2010, 12:50
Sayin noripcord, sirf ortami germek, tartismayi siddete dönüstürmek icin "libos" diye hitap ettiginizi düsünüyorum. Yaniliyor muyum, neden liberal degil de libos diyorsunuz?

noripcord
27-08-2010, 13:01
Sayin noripcord, sirf ortami germek, tartismayi siddete dönüstürmek icin "libos" diye hitap ettiginizi düsünüyorum. Yaniliyor muyum, neden liberal degil de libos diyorsunuz?

ortamı germek için falan değil @sargon, liboş ile liberal farklı şeyler.

http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=liberal&ayn=tam
http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=libo%FE&ayn=tam

sargon
27-08-2010, 13:10
O halde karsinizdakine liberal deyin lütfen. Tanimadiginiz bir kisiye "liberal gözüküp de aslinda kendi cikarlarini kollayan ve karsisindakini aldatan kimse" deme hakkini kim veriyor size?

noripcord
27-08-2010, 13:27
O halde karsinizdakine liberal deyin lütfen. Tanimadiginiz bir kisiye "liberal gözüküp de aslinda kendi cikarlarini kollayan ve karsisindakini aldatan kimse" deme hakkini kim veriyor size?

aslında karşımdakine demedim, akp taraftarı olanları dedim, akp taraftarlarınında liboş olduğu bir gerçektir.

axial
27-08-2010, 13:30

Sayın sargon neden böyle bir çıkış gösterdiniz.

Liberal en geniş tabiriyle özgülükçü demektir.

Akp yandaşı liberal geçinenlere liberal kelimesi yakışmamaktadır.

Liboş tam kelimenin manasıdır. Olayı kişiselleştiren sizsiniz. Burada arkadaş genel bir tabir kullanmış.

axial
27-08-2010, 13:32
Taktir ettim simdi CHP'yi bence secimleri beklemeden onerge versinler meclise Turban sorununu cozmek icin .... Bizler de gorelim onergelerini ... Cunku benim hafizam yaniltmiyorsa AKP ve MHP 411 oy ile "kaosa el kaldirmisti" ( Amiralin gemisi Hurriyetin tabiriyle) ve turbani universitelerde serbest birakmisti ... Ama CHP'nin anayasa mahkemesine basvurmasiyla acilan davadan bu kanun engellenmisti ... Turkiyemin demokrasisini yiyeyim ...

Simdi ayni CHP siz cozemediniz biz cozecegiz diyor .... Herhalde yeni bir teknoloji ile gorunmez turbani icat ettiler :pound:

İlahi 3. yol güldürdün bizi gene.

Nedir bu chp ile alıp veremediğin. Atatürkün kurmuş olması mı? Chp hiç bir sorunu çözemez mi? İnan bana cemaatçilerle takıla takıla chp düşmanı olmuş gitmişsin. Allah yolunu açık etsin.

sargon
27-08-2010, 13:59
Hayir axial. noripcord 3. yol ile tartisiyor. 3.yol'un ise liberal oldugunu biliyoruz.

Ayrica genel kullanimda da kasit var. Hakaret amaciyla kullaniliyor. Türkiye'deki liberallerin AKP'yi destekledigini biliyoruz. Bunun nedeni simdiye kadar AKP'nin CHP ve MHP'den daha özgürlükcü tutum almis olmasidir. Liberal yazarlar kisisel cikarlari icin mi AKP'yi destekliyorlar? Bu iddia haksiz bir suclama olur. Kisacasi genel olarak da yapilmasi dogru degil.

Libos suclamasi somut bir kisi icin yapilabilir. Kisi gercekte liberal degildir, degerleri yoktur, sadece cikari icin yasiyordur. Ama kisisel cikari icin liberal gibi davraniyordur.

Genel olarak liberallere libos deme hakki, baskalarina da baska yaftalar yapistirma hakki verir ve bundan sadece siddet ortami dogar. Liberal'e liberal, kemaliste kemalist, islamciya islamci diyelim. Gereksiz yaftalar, tartismayi engeller.

axial
27-08-2010, 15:16
Hayir axial. noripcord 3. yol ile tartisiyor. 3.yol'un ise liberal oldugunu biliyoruz.

Ayrica genel kullanimda da kasit var. Hakaret amaciyla kullaniliyor. Türkiye'deki liberallerin AKP'yi destekledigini biliyoruz. Bunun nedeni simdiye kadar AKP'nin CHP ve MHP'den daha özgürlükcü tutum almis olmasidir. Liberal yazarlar kisisel cikarlari icin mi AKP'yi destekliyorlar? Bu iddia haksiz bir suclama olur. Kisacasi genel olarak da yapilmasi dogru degil.

Libos suclamasi somut bir kisi icin yapilabilir. Kisi gercekte liberal degildir, degerleri yoktur, sadece cikari icin yasiyordur. Ama kisisel cikari icin liberal gibi davraniyordur.

Genel olarak liberallere libos deme hakki, baskalarina da baska yaftalar yapistirma hakki verir ve bundan sadece siddet ortami dogar. Liberal'e liberal, kemaliste kemalist, islamciya islamci diyelim. Gereksiz yaftalar, tartismayi engeller.

Sayın sargon hep aynı şeyi tartışmaktan yoruldum ama, şunu merak ediyorum. Bir a kişisi b kişisinden daha özgürlükçü ise reelde a kişisi özgürlükçü müdür? Ya da kısacası şöyle söyleyeyim akp nin özgürlükçü bir parti olduğunu düşünüyor musunuz? Lütfen başka partilerle kıyaslamadan akp nin icraatlarını göz önünde bulundurunuz.

Böyle bir durumda siz nasıl akp yi özgürlükçü olarak tanımlayıp özgürlükçü kavramının içini bu şekilde doldurmayı kendinize hak görüyorsanız, bu tanımlamaya karşıt görüş bildirenlerin kavramlarına da saygı göstermelisiniz.

sargon
27-08-2010, 15:33
Diyelim ki AKP, CHP ve MHP'den daha özgürlükcü bir parti degil, ama liberaller AKP'yi yanlis degerlendiriyorlar ve onu daha özgürlükcü buluyorlar. Bu durumda onlara libos demeye hakkiniz var mi? Bir degerlendirme hatasina böyle bir karsilik veremezsiniz. Birisi ancak kisisel cikarlari icin AKP'yi özgürlükcü görüyor ise bunu söyleyebilirsiniz ki, bu durumda önce bunu ispatlamaniz lazim. Ve böyle bir suclama ancak bireysel olarak yapilabilir. Toplu sekilde degil.

Sonucta her durumda bu bir hakarettir ve siddeti cagirir. Olayin saygi ile hicbir ilgisi yok. Karsit görüs bildirenler kavramlari düzgün kullanmayi ögrenirlerse saygi görürler, hakaret etmek icin kavramlar yaratirlarsa saygi görmez, ceza alirlar.

noripcord
27-08-2010, 15:50
@sargon

hakaret falan değil olanı söylemektir, sonuçda bu ülkede g.. g.. denir. liboşlarında alınacağını sanmıyorum zaten, onlar kendilerinin ne olduğunu biliyorlar.

sorun olan sizin buna neden bu kadar takmanız? sizde mi liberalsiniz? yada akp sempatinzanısınız, akp'ye "daha özgürlükçü" dediğinize göre taraf gazetesinin liboş kitlesini seviyorsunuz galiba.

sargon
27-08-2010, 16:02
Su carpik mantiga bakin hele. Escinselleri savunsan, neden gocunuyorsun, sen de mi escinselsin denir ya, onun gibi bisey. Siz hic hayatinizda Russell gibi birilerinin oldugunu duymadiniz mi. Demokratik bir zihniyete neden bu kadar uzaksiniz.

Adam hakaret eder, ceza verirsin, sonra da bunun hakki oldugunu savunur. Hep gördügüm carpik zihniyetlerden biri.

Bak simdi de bir gazetenin okurlarini tümden "libos" diye yaftaliyor. Demek ki, 50,60 bin kisi hepsi birden cikari icin bir düsünceyi destekliyor.

Yok, yok, olmayacak..

axial
27-08-2010, 16:32
Sayın sargon;

Liboş kelimesini hakaret olarak almanızın nedeni nedir. Eğer hakaret ise tüzüğünüze göre yasaktır zaten, editler geçersiniz.

noripcord
27-08-2010, 16:34
@sargon

galiba yurtdışında yaşıyorsunuz, arada bir türkiye'ye gelin yada burda olanları takip edinde ondan sonra konuşun isterseniz. yargıyı ele geçirmek isteyen bir partiye "diğerlerine göre özgürlükçü", taraf'a ve okuyucularına "liboş değil" dediğinize göre bilgilerinizde eksiklik var, yada bir artniyet...

kitapsızım
27-08-2010, 17:32
Evrensel tanımları olan kavramlara başka anlamlar yükleyemezsiniz. AKP ne özgürlükçüdür ne de demokrat. RTE hiç durmadan herkesi tehdit ederken, gazeteleri elinde sallayıp bunları okumayın diye bağırırken, o gazatelerin satışı düşmedi ki diye savunma yapmak komiktir.(3.yol, bir başka konuda)

Ağzınıza sakız ettiğiniz kavramlara inancınız tam olsaydı herşeye rağmen bunun yanlış olduğunu da kabul etme cesaretiniz olurdu. Her ne icraatini beğeniyorsanız beğenin AKP'nin. Ama kalkıp liberal ve demokrat olduğunu söylemeyin.

Evet oyu alamazsam canınıza ot tıkarım dedi savunacak bir kulp taktınız. Teröristlerle görüşüyor dedik, ona da hükümet görüşmez devlet görüşür dediniz.Sanki devleti idare eden hükümet değil de köşedeki bakkal rüstem efendi.
Kadın erkek eşitliğine inanmadığını beyan etti, hayır o bunu demek istemedi dediniz.

Tayyip Erdoğan hiç bir şekilde tavırlarından ve inadından , bildiği yoldan şaşmazken, kendini liberal diye tanımlayanların bu çabası neden acaba ? Savunacağım diye uğraşırken kendinizi paralıyorsunuz ama sonuç sıfır ! Neresinden tutsan elinde kalıyor.

sorun olan sizin buna neden bu kadar takmanız? sizde mi liberalsiniz? yada akp sempatinzanısınız, akp'ye "daha özgürlükçü" dediğinize göre taraf gazetesinin liboş kitlesini seviyorsunuz galiba. (noripcord)

Taraf gazetesinin okurlarını değil ama genelde yazarlarını bu biçimde değerlendirmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Sangre
27-08-2010, 18:23
'Liboş' veya 'Liberal'.. Çok da önemli değil aslında.

Müslümanlar yıllardır kendinden olmayanları 'kafir' diye aşağılıyorlar.. Karşı inançtan/görüşten olan bir kitleyi, sırf inançlarına uygun yaşamıyorlar diye kendi taktıkları aşağılayıcı bir ad ile çağırıyorlar.. Veya hitap ediyorlar.

Belli bir düşünceye 'iman' şeklinde bağlanmış bu tip kitlelerin, karşısındaki kitleye bu şekilde adlar yakıştırmasını normal görüyorum.. Bu tip sloganvari 'vatan hainleri, peşkeşçiler, liboşlar, işbirlikçiler, emperyalistler, sorosçular' vb. isim takmaları, benimsediği ideolojiye biat eden kitlenin karakteristik özelliğidir.. Onlar karşı tarafın argumanlarına yanıt vermek yerine, o kişiye saldırarak kendilerini tatmin ederler.. Yani bir anlamda 'Ad Hominem' olarak adlandırılan safsatayı (fallacy) kullanırlar.

Aslında Liboş kelimesi, daha önceden kaba sosyalist iken bugün daha demokrat sayılan sosyal demokrat, özgürlükçü sosyalist veya sol liberal olarak adlandırılan kitleye dönüşmesini yermek amacıyla, bir anlamda 'dönme' olarak kullanılır.. Tabii ki bu dönme işleminin kişisel çıkarları arttırmak amacıyla olduğu söylenir.

Ama bu kesimin çıkarlarını arttırmak amacıyla bu şekilde bir dönüşüm yaşadığı kanıtlanmaz.. Sadece mesnetsiz iftiralar atılır.

Bunun dışında var olan bu değişimin nedenlerini, hangi konjonktürel duruma dayandığı, temellerini nereden aldığı vs. karşıt görüşlüler tarafından bilinmez.. Çünkü onlar bel altından vurmaya alışmışlardır.. İnsanların fikirlerinin değişebileceğini düşünmezler.. Onlar herkesi kendileri gibi sabit fikirli sanırlar, değişmez olduğunu düşünürler.

Bu yüzden artık pek garipsemiyorum.. Normal karşılıyorum.

islamneferi
28-08-2010, 00:37
Laiklik karşıtlarının odağı CHP, hemen kapatma davası açılmalı.

noripcord
28-08-2010, 05:52
Laiklik karşıtlarının odağı CHP, hemen kapatma davası açılmalı.

açılsada birşey olmaz, haşim kılıç kapatmaz chp'yi. nede olsa turgut özal'ın bir armadığınıdır kendis bize... :mmph: