Orijinalini görmek için tıklayınız : Akılsız Tasarım : GÖZ
Gün geçmesin ki “Göz, ne muhteşem bir tasarım harikası öyle değil mi? Böyle bir yapının tesadüfen geçirilmiş olan mutasyonlar ile sağlanamayacağı gün gibi aşikâr. Resmen akıllı bir tasarımcının eli değmiş gibi…” gibisinden söylemler ile cahil halkın cehaletinden fayda sağlamaya uğraşan bir grup art niyetli çıkmasın. Art niyetli diyorum çünkü bir çay yaprağının Doğu Hindistan Deniz Ticareti şirketlerinin tarihini bildiği kadar göz anatomisini bilen halkın cehaletini kullanmaya çalıştıkları ortadadır. Gelin bu tasarım harikası organa yakından bakalım.
http://www.websightmd.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/EyeAnatomy.jpg
(http://www.websightmd.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/EyeAnatomy.jpg)
Büyüleyici değil mi? Yukarıdaki çizimi aklımızın bir kenarına not edelim ve gözün kısımları hakkında Hacettepe Üniversitesi’nce hazırlanmış bir yazıdan yaptığım alıntıyı okuyalım.
Gözler, altı kemik uzantısı ile kafatasına bağlanan, etrafları özel dokularla çevrelenmiş göz yuvaları içinde, koruyucu bir yağ yastıkçığı üzerine yerleştirilmişlerdir. Burun kemeri, kaşlar ve elmacık kemikleri tarafından dış etkenlere karşı korunurlar. Gözleri çevreleyen tüm bu kemik ve dokular hep birlikte "göz çukuru" (orbita) olarak adlandırılır.
KORNEA, GÖZÜN PENCERESİ
Göz, ışığın girdiği öndeki çıkıntı dışında, küre biçimindedir. Bu kürenin en dışında göz akı (sklera) denen sert, çok dayanıklı ve süt gibi donuk beyaz renkli bir katman bulunur. Göz akı gözü çepeçevre kuşatır ve göz içindeki dokuların korunmasını sağlar. Gözün ortasındaki renkli bölümü çevreleyen beyazlık da bu katmanın görünen bölümüdür. Göz üzerindeki sert ve dayanıklı beyaz dokunun yapısı, gözün önündeki çıkıntılı bölüme gelince değişir. Bu çıkıntılı bölüm kornea denilen, ışığı geçiren saydam bir tabakadan oluşur. Birbirlerinin devamı oldukları halde göz akı ve korneanın yapıları tamamen farklıdır ve kesin bir sınırla ayrılırlar. Göz akı bir binanın dış cephesini kaplayan sert granit kaplamaya, gözün önündeki şeffaf kornea da bu binanın penceresine benzetilebilir. Kornea denen saydam bölüm ışık ışınlarını kırarak, bu ışınların mercekten geçip, gözün arkasındaki retinaya ulaşmalarını sağlar. Odaklama için gerekli olan ışığın kırılımının üçte ikisi bu sayede sağlanır. Kırılmanın geri kalan üçte birlik bölümünü ise, gözün iç kısmında bulunan mercek gerçekleştirir.
İRİS
Korneanın (saydam tabakanın) arkasında yer alan iris, retinayı gereksiz ışınlardan korur. Çevresinde bulunan iki kas sayesinde gözbebeğinin boyutunu ışık şiddetine göre ayarlar. Kaslardan biri tıpkı bir kese bağı gibi gözbebeğini daraltır. Göz bebeğinin etrafında papatya yaprakları gibi dışa uzanan diğer kaslar ise ışığın şiddeti azaldığında göz bebeğini büyütürler. Bu sayede gözün içine giren ışık miktarı sabit tutulur.
GÖZ BEBEĞİ
Gözbebeği dediğimiz şey aslında iris içindeki bir çukurdur. Gözbebeği kasılarak ve genişleyerek gözün içine girecek ışık miktarını çok kısa bir sürede ayarlar. Genel olarak, her iki göz de aynı miktarda ışık alır; fakat gözlerden birine düşen ışık miktarı değiştirildiğinde, sadece bir gözün gözbebeğinde değişiklik olmaz, diğeri de hemen buna katılır.
GÖZ MERCEĞİ
Göz merceği, iris ile gözbebeğinin hemen arkasında yer alır. Görevi göze gelen ışık ışınlarını kırarak ağ tabakaya odaklamaktır. Şeffaf, katı, elastik ve sarımsı renkte olup protein liflerinden oluşmuştur. İki kenarı da dışbükey olan bu saydam yapının şekli büyüteç merceklerine benzer.
RETİNA
Retinanın yapısı ise oldukça ilginçtir. Retinadaki hücreler üst üste yerleşerek son derece ince, 11 ayrı tabaka oluştururlar Görüntünün düştüğü nokta 9. kattadır. Bu noktanın çapı yaklaşık 1 milimetredir. İnsan bir bakışta kilometrelerce karelik alanı bu nokta üzerinde görür. Retina, kornea ve mercekten kırılarak geçen ışınların düştüğü tabaka, diğer bir deyimle görüntünün oluştuğu bölgedir. Buraya düşen görüntü elektrik sinyallerine çevrilerek beyne gönderilir. Göze giren ışık sırasıyla kornea, göz bebeği ve göz merceğini geçtikten sonra retinaya düşer. Burada bulunan ve çok karmaşık elektronik devreleri andıran hücreler, ışığı elektrik sinyallerine çevirerek beyine gönderirler.
Kaynak : http://yunus.hacettepe.edu.tr/~b0344031/gozun_yapisi.ppt (http://yunus.hacettepe.edu.tr/%7Eb0344031/gozun_yapisi.ppt) Bu noktaya kadar Hacettepe Üniversitesi’ne teşekkürü bir borç bilirim. Şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik. Hemen yukarıda da okuduğunuz üzere görüntünün düştüğü yer 9. kattadır. Retina yapısını açıklayıcı olması bakımından aşağıdaki resimler incelenmelidir.
http://www.eusem.com/images/retina05.jpg
(http://www.eusem.com/images/retina05.jpg)
Bu diyagram basitçe ışık ışınının retina üzerinde görüntüyü oluşturmak üzere düşeceği yere (9.kata) gelirken yine retina tabakasının içinden geçtiğini (8 kat) açıklamaktadır. Hemen aşağıda da daha açıklayıcı bir örneği bulunmaktadır.
http://3.bp.blogspot.com/_AhGe9uhQ1N0/RjGx5GMLfDI/AAAAAAAAAio/O908nmfPFuE/s1600/Retina001.jpg
(http://3.bp.blogspot.com/_AhGe9uhQ1N0/RjGx5GMLfDI/AAAAAAAAAio/O908nmfPFuE/s1600/Retina001.jpg)
Işık ilgili bölgeye düşüp, sinirlerle beyne aktarılmadan önce, bir tasarım harikası (!) olarak önce sinirlerin ve diğer yapının içinden geçmektedir. Retina bir tasarım harikası (!) olmak üzere ters durmaktadır. Oysaki ışığın düşüp görüntünün oluşturulacağı yer yukarı bir katta olsa idi, bu sinirler retinayı delerek göz dışına çıkma ihtiyacı hissetmeyecekti. Yukarıda resimde mavi çizilimler optik sinirler olup, göz yapısını terk ederken, iç katmanda yer aldığından ötürü retinada bir boşluk oluşturarak gözü terk etmektedirler ve bu sebepten gözde bir kör nokta oluşmaktadır.
Tasarımcısının harika tasarlamasından ötürü olsa gerek herhalde, retinanın ters durması sebebi ile oluşan kör nokta hatasını gidermek beynin görevi olmuştur. Beyin içsel Photoshop yazılımı ile her an bakılan noktadaki kör noktaya denk gelen bölgeyi, daha önce görünür konumda iken aldığı imajı ile değiştirmek suretiyle ömür boyu harika göz tasarımının hatasını gidermek ile yorulmaktadır.
Ondokuzuncu yüzyıl Alman bilim adamı Hermann von Helmholtz (Helmholtz Denklemi bu kişinin işlerinden sadece biridir) göz hakkında şunları söylemiştir: “Eğer bir optikçi bana tüm bu kusurlarla dolu bir alet satmaya kalksa idi, kendimde, ihmalkârlığından ötürü onu sert bir dille eleştirip ürünü geri iade hakkını görürdüm.”
Helmholtz devam ediyor: “ Zira göz optik bir alette bulunabilecek her türlü kusura, hatta kendine özgü ek birkaç kusura sahiptir. Ama tüm bu kusurların üstesinden o derece gelinmiştir ki, kusurların varlığından kaynaklanan görüntü bozukluğu (olağan aydınlatma koşulları altında) retinada ki konilerin boyutları tarafından duyuların hassaslığına konmuş olan limitleri nadiren aşar. Ama gözlemlerimizi biraz daha farklı koşullar altında yaptığımızda derhal kromatik sapmanın, astigmatizmin, kör noktaların, damarlı gölgelerin, ortamın kusurlu şeffaflığının ve saydığım diğer tüm hatalarının farkına varırız.”
Fotosellere çarpmadan önce kablo yığınından geçen ışık, daha sonrasında bu kablo yumağının çıkış yapması için yine fotosellerde kör nokta oluşturur demiştik. Lakin buna nokta demek hata olur çünkü pekte küçük değildir. Buna kör bölge demek çok daha doğru olacaktır. Bu sebepten buna “akıllı tasarımcının mükemmel tasarımı” demek hatalıdır. Bu sadece kötü bir tasarım değil, bir ahmağın tasarımıdır. Mükemmelliği ise ancak olabildiği kadardır.
Sayın Aera bilgilendirici bir yazı emeğinize sağlık.
evrensel-insan
29-08-2010, 21:03
Saygideger arkadaslar;
"Akilli Tasarimci" olsa idi, neden goruntuyu, ters alip, duzeltme zahmetine katlansin?:rain::bowl:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Benzeri şekilde amaçsız geri dönen boyun sinirleri (insanda fazladan bir kaç cm kadar yol alsada zürafada metrelerce uzanır) ve böbreğin altında olduğu halde böbrek kanalının üzerinden geçip yolu uzatmaya meğilli, tasarımcısı ile ödüle layık, sperm kanallarıda mevcuttur.
Eleştirel bir gözle bakıldığında akılsız bir tasarımın ürünüdürler ve mükemmellikleri ancak olabildikleri kadardır.
Sevgili AerA, Evrime en az inanan millet bizim millettir, en az yararlandıkları için...
:)
bence:
bu nokta bilerek bu şekilde kör bırakılmışdır. bu şekilde bırakmak bırakmamakdan daha akılcı olduğu için durum böyledir.
neden ?
insanlık bunu çözebildimi bilmiyorum ? bulamadım ? yani
"what is for blind spot" veya benzeri aramalar yapdım ama yok bulamadım, herkes kör noktayı tarif etmiş.. ama niçin var bilinmiyormu ki ?
birinci teorim:
dikkat ederseniz kör noktanın yeri göz merceklerinin odak noktasındadır. göz mercekleri bu noktayı odak aldığına göre: burada fazla ışık oluşacakdır. bu olay webcamlerde bile görülmekte, eğer fazla ışık gelirse ekran beyazlıyor. dolayısıyla fazla ışık görmeyi bozacağı için burada göz yanal görme teknolojisinden faydalanıyor. yani diğer gözle bakıyor ve odak oluşturmayacak şekilde görüntüyü algılıyor. dolayısıyla göz ancak 2 taneyse güsel :) bu da iki göz olmasını açıklayan durumlardan biri haline geliyor..
ikinci teorim:
aslında şekille açıklasam daha iyi ama yazmaya çalışayım. 1nci gözden gelen bilgide bir adet kör nokta var, görüntede odak noktasında bir görünmeyen bölge ve diğerindede. beyin bu noktaları baz alarak sinus ve cosinus hesapları ile aradaki açıda belli olduguna göre derinlik hissi oluşturuyor.. yani kör nokta hesaplama için görüntede bir işaret, baz nokta olarak kullanılmakta..
bu bilgiler internetin hiçbiryerinde yok, tamamen benim fikrim...
bence göz hala mükemmel, öyleyse göz merceğinin konumunu değiştirin ve böylece odak nokta değişsinde kör noktadan başka bir yere düşsün sizce ne olacak?
bunu denemek sizi körleştirebilir,,
ama en kötü körlük "kalp körlüğü" dür..
saygılar.. sevgiler..
bence:
bu nokta bilerek bu şekilde kör bırakılmışdır. bu şekilde bırakmak bırakmamakdan daha akılcı olduğu için durum böyledir.
neden ?
insanlık bunu çözebildimi bilmiyorum ? bulamadım ? yani
"what is for blind spot" veya benzeri aramalar yapdım ama yok bulamadım, herkes kör noktayı tarif etmiş.. ama niçin var bilinmiyormu ki ?
birinci teorim:
dikkat ederseniz kör noktanın yeri göz merceklerinin odak noktasındadır. göz mercekleri bu noktayı odak aldığına göre: burada fazla ışık oluşacakdır. bu olay webcamlerde bile görülmekte, eğer fazla ışık gelirse ekran beyazlıyor. dolayısıyla fazla ışık görmeyi bozacağı için burada göz yanal görme teknolojisinden faydalanıyor. yani diğer gözle bakıyor ve odak oluşturmayacak şekilde görüntüyü algılıyor. dolayısıyla göz ancak 2 taneyse güsel :) bu da iki göz olmasını açıklayan durumlardan biri haline geliyor..
Sayın axzel ;
Teorileriniz için teşekkür ederim yanlız :
Teori 1 için : Retina göz iç küresini tamamen kaplayan bir dokusal sistemdir. Göze giren ışık kırılarak retina üzerine düşer denildiğinde, kör noktaya düşer denilmemekte. Memorial Hermann'dan aldığım göz kesiti resmi bunu gözler önüne serer. Işınların kör noktaya düştüğü var sayımından hareketle oluşturduğunuz ilk teori çöktü.
http://www.memorialhermann.org/adam/graphics/images/en/10184.jpg
ikinci teorim:
aslında şekille açıklasam daha iyi ama yazmaya çalışayım. 1nci gözden gelen bilgide bir adet kör nokta var, görüntede odak noktasında bir görünmeyen bölge ve diğerindede. beyin bu noktaları baz alarak sinus ve cosinus hesapları ile aradaki açıda belli olduguna göre derinlik hissi oluşturuyor.. yani kör nokta hesaplama için görüntede bir işaret, baz nokta olarak kullanılmakta..
bu bilgiler internetin hiçbiryerinde yok, tamamen benim fikrim...
Teori 2 için : Gözün derinlik oluşturması için iki kör nokta ve iki gözün olması gerektiğine dayalı sinüs kosinüs hesaplamalarına gerek kalmadan, kör noktasız iki gözde, derinlik hesaplardı. Kaldı ki tek gözü gören birinde derinlik algısı ölmez. Basitçe sınayalım. Gözünüzün birini komple kapatınız ve masada duran objelere bakınız. Derinlik hissini yetirdiğiniz mi? Öndeki ve arkadakini ayırt edemiyormusunuz?
Unutmayın foroğraf makineleri tek lens kullanır. Tek retina kullanır ve çekilen fotoğrafta derinlik hissi vardır. Kaldı ki tek gözünüzle baktığınız dürbün deliği bile derinlik için iki göz, sonrasındada iki kör noktaya ihtiyaç duyulmadığının kanıtı niteliğindedir.
bence göz hala mükemmel, öyleyse göz merceğinin konumunu değiştirin ve böylece odak nokta değişsinde kör noktadan başka bir yere düşsün sizce ne olacak?
bunu denemek sizi körleştirebilir,,
ama en kötü körlük "kalp körlüğü" dür..
saygılar.. sevgiler..
öyleyse göz merceğinin konumunu değiştirin ve böylece odak nokta değişsinde kör noktadan başka bir yere düşsün sizce ne olacak?
Işık zaten kör noktaya düşmüyor ki bunu nasıl uyduruyorsunuz. Adı üstünde orada görme hücreleri yok. Retina dokusu yok. Sadece kabloların çıkış deliği.
Buradan hareketle denilebilir ki en kötü körlük MANTIKSIZLIK dır.
Ancak olabildiği kadar mükemmel bir göze sahibizdir. Ve bu gözü mükemmel birisi tasarladı ise eğer, en berbat tasarımı olsa gerek.
Lütfen işe yaramaz şekilde tersine dönen boyun sinirleri ve böbreğin altında olduğu halde, yolu uzatıp böbrek kanalının üstünden geçen testis bağlantılarında ki mükemmel tasarımada bakınız.
evrensel-insan
02-09-2010, 02:29
Saygideger mayonez;
Cevabi algi da ve kavram olan goze verilen sifattadir. Yani "ne ise o" dur. KIMSE de oyle uygun gormemistir. Cunku tek bir kim vardir, neyi ortaya koyan, o da, insanoglunun kendisidir. Tanriyi da ortaya koyan insanogludur. Sen baska bir turun ya da canli/cansizin tanriyi ortaya koyumuna sahit oldun mu?
Bu temelde de, ne bir telelojik amac, gaye v.s.; ne de tasarlanan bir akillilik ortada yoktur, varsa bile, tek tasarlayici tur insanoglunun kendisidir. Ayni tanriyi, cesitli dinlerle ve kitaplariyla ve de mistik, efsanevi, mitolojik tarihsel anlatimlariyla ve tanri kavramini anlamlama acisindan, once gunes, ay doga, sonra, pitoreskler, cizimler, sonra tanricalar ve en son soyut tek tanri anlayisini tasarladigi gibi. Sirf insanoglu kendini ve varligini one cikarmasin, yasamini da bu masallara teslim etsin diye. Aslinda basarmista, bu masallarla yasam suren dunya insanoglu nufusunun % 95'i.
Ayrica konunun gundemde kalmasi da, nesilden nesile aktarimini sagliyor. Tabi her nesil, biraz daha uzaklasarak.
Saygilarimla;
evrensel-insan
bence insanlık bunu çözememiş, hele siz veya ben gibi amatörler ne konussunki,,
kör nokta neden var ? sorusunun cevabını bilemiyoruz..
ayrıca sonuca bakarsak net görüormuyum, evt görüyorum,,
allah a şükür...
begenmeyen alsın eline bıçağı çıkarsın gözünü...
ama hala ben bu gözü kullancam diyen adam insan bi allah a şükr eder..
saygılar..
bence insanlık bunu çözememiş, hele siz veya ben gibi amatörler ne konussunki,,
kör nokta neden var ? sorusunun cevabını bilemiyoruz..
allah a şükür...
begenmeyen alsın eline bıçağı çıkarsın gözünü...
ama hala ben bu gözü kullancam diyen adam insan bi allah a şükr eder..
saygılar..
Sayın axzel;
Bakınız Makara Suresi 31. ayet ne demiş...
"Aksini ispat edemeyecekseniz konuşmama hakkınızı kullanmanızda size bir engel yoktur" (Makara : 31)
Aynı şekilde Zaide 69...
"Amaçları boş laf kalabalığına boğmak ise bazı kişilerin, onları nerede bulursanız boğar gibi yapın" (Zaide : 69)
Aynı şekilde Nah Suresi 13. ayet..
"Bozuk veya tasarımı kusurlu bir saati, başka saatiniz olmadığından kullanmak zorunda iseniz, saatçiye şükr etmek zorunda değilsinizdir zaten. Esefle kınayabilir, "Bana bunu mu sattın?" diyebilmeniz de de, insan olana bir sıkıntı yoktur" (Nah : 13)
Umarım anlaşılmışımdır...
Sayın axzel;
En son buradakilerle uğraşamayacağım deyip siteye veda ettiğinizi söylemiştiniz. Ama sanırım fikir değiştirdiniz. Ama insanlık adına allahın size verdiği beyni biraz kullanma yoluna gitseniz iyi olur yada kimseyle bilimsel konuları konuşmayıp herkese bunu bilemezsin allaha şükret o zaman şeklinde konuşmaya devam edin.
allah a şükür...
.
Madem kusursuz, bu neden var;
http://www.superpoligon.com/img/news/zekeriya_beyaz.jpg
Zekeriya hocadan bahsetmiyorum, gözlükten bahsediyorum...
hackercesur
05-10-2010, 18:42
Hiç kimse mükemmel degildir. Tanrı mı ? o hiç degil...
Benzeri şekilde amaçsız geri dönen boyun sinirleri (insanda fazladan bir kaç cm kadar yol alsada zürafada metrelerce uzanır) ve böbreğin altında olduğu halde böbrek kanalının üzerinden geçip yolu uzatmaya meğilli, tasarımcısı ile ödüle layık, sperm kanallarıda mevcuttur.
Eleştirel bir gözle bakıldığında akılsız bir tasarımın ürünüdürler ve mükemmellikleri ancak olabildikleri kadardır.
Bu , tamamen bir Spekülasyondur! Sorulan soruya net bir Cevap değildir. İnsanlara " Laf altında kalmama" Görüntüsü vermek için uydurulmuştur. Eğer göz bir Yaratan tarafından yapılsaydı , Böyle karmaşık bir husus bulunmazdı. Bu yaratan konusundaki o kadar çelişki doğar oldu ki , Artık Yobazlar Uydurma cevaplar vermekte dahi Zorlanıyorlar :)
dindar arkadaşlar hep karıştırıyolar :
eğer bir şeyde akıllı tasarım varsa aslında onun çok komplike olmaması gerekir aksine gayet basit net olmalıdır...
iş komplike oldukça bunda bir bit yeniği aramak lazım hele mükemmelliyet hiç olmaz..
hele evrim gibi birçok mekanizmanın birbiri üstüne rastgele yığıldığı durumlarda ortaya çıkan "emergence (http://en.wikipedia.org/wiki/Emergence)=belirme (http://tr.wikipedia.org/wiki/Belirme)" karmaşanın hiç de bir tasarımı olmadığı hele hele tasarıcının olmasının söz konusu bile olmadığı görülmektedir...
umarım dindar kardeşler bunu anlayabilir...
ARkadaşlar, size bi soru sormak istiyorum.
Sizce gözünde kör nokta olmayan hayali bir insan normal insandan daha net-mi görüyor?
Saygideger arkadaslar;
"Akilli Tasarimci" olsa idi, neden goruntuyu, ters alip, duzeltme zahmetine katlansin?:rain::bowl:
Saygilarimla;
evrensel-insan
dunya dondugunden dolayı olmasın evrensel insan
evrensel-insan
26-10-2010, 01:59
Saygideger troyya;
Kuran'da dunyanin dondugu yaziyor mu?
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan niye lafı kurana getiriyorsun...ona bakarsa retinada yazmıyor kuranda ama ters geliyor oraya ışınlar..ne yapacaz...dunya ters o yüzden olabilir mi...
yada aynaya baktıgında neden kendini ters görüyorsun...aynayı yapan mucitler mi bu işi bilmiyor dersin acaba...
Dusunen toplumlar icin ayetlerimiz vardır
Arayan_bulur
27-10-2010, 10:03
Anne sütünden daha iyisini yapamayan insan, gözde kusurlar bulması ne kadar garip.Daha da garibi, kusurlar bulduğu o göze ne kadar muhtaç olduğunun farkında bile değil.
Satanist
27-10-2010, 10:57
Akilsiz tasarım nedir?
akılsız tasarım diye bi şi yok...gözlerini kapamışlar resmen...retinaya neden ısık duzmeleri ters dusuyor o zaman hata var diyolar..ahtapotun gozuyle kıyaslıyolar...:)): daha bunun gibi bir suru komik iddialar...
halbusu en iyi fotograf makinesi bile gozden daha iyi degildir...kafanı one dogru salla aldıgın goruntu ile fotograf makinesinin aldıgı goruntu arasında daglar kadar fark var...
ama işte gelde kabul ettir...biride cıkmış neden ters dusuyolar diyor...gormuyor ki dunya ters zaten :):) haydaa tersse o zaman harbi bilincli bişi var ki retina duzeltiyor bunu..
buyrun burdan yakın...dısarda herşey terstir...
Anne sütünden daha iyisini yapamayan insan, ..............
anne sütü de mükemmel değil... takviye lazım... anne sütünden daha iyisi yapılır ama bedavası varken .... dimi :D
uyar hiç bir katkı maddesinin anne sutunden daha iyi olmadıgını bugun bilim ispatlamısken...sen niye kendini ateizme kaptırmış gidersin anlamak guc dogrusu...bu tur şeylerde her zaman dogal olan en mukemmeldir bu doganın kanunudur...
sen simdi hormonlu domatesinde dogal domatesten daha iyi oldugunu savunursun
uyar hiç bir katkı maddesinin anne sutunden daha iyi olmadıgını bugun bilim ispatlamısken...bu tur şeylerde her zaman dogal olan en mukemmeldir bu doganın kanunudur...
bilmeden konuşuyorsun troyya..
anne sütü katkı maddesi değil.... doğal olan da mükemmel demek değil!!!!
aradaki farkları karıştırma!!!
anne sütü bedava... o nedenle sentetik birşeyler yapmaya çoğu zaman gerek yok...
anlamadım ne demek istedigini ama neyse sorun yoksa yoktur...neyi bilmeden konustugumuda soylemedin orasıda ayrı bişi...:) anne sutune katkı dedigim nerde yazılı oda yok tabi...sentetik dedigin nedir onuda anlamıs degilim.....bana oyle geldi...
Arayan_bulur
28-10-2010, 21:24
anne sütü de mükemmel değil... takviye lazım... anne sütünden daha iyisi yapılır ama bedavası varken .... dimi :D
Sayın Uyar
Yazınızı okuyunca ister istemez yüzümde bir tebessüm oluştu. ALLAH iyiliğini versin diyeceğim amma inkar ediyorsun neyse.
Bir markete gir ve çocuk maması satan ünlü bir markanın ürününü evir çevir. Şuna benzer bir yazıya raslar ve okursun "firmamız yeni doğan çocuğa ilk altı ay sadece anne sütünü önerir" Bu sadece Türkiye ye özgü değildir, tüm dünyada da durum aynıdır.
Yoksa senin dediğin gibi ucuz olup olmaması değil daha besleyici, bağışıklık sistemini geliştirmesi ve daha bir çok artısı olmasıdır.
Şu bir gerçek ki insan oğlu anne sütünden daha kalitesini yapamamaktardır. Birde yan etkiside yoktur gazdan başka.
Sayın Uyar
Yazınızı okuyunca ister istemez yüzümde bir tebessüm oluştu. ALLAH iyiliğini versin diyeceğim amma inkar ediyorsun neyse.
Bir markete gir ve çocuk maması satan ünlü bir markanın ürününü evir çevir. Şuna benzer bir yazıya raslar ve okursun "firmamız yeni doğan çocuğa ilk altı ay sadece anne sütünü önerir" Bu sadece Türkiye ye özgü değildir, tüm dünyada da durum aynıdır.
Yoksa senin dediğin gibi ucuz olup olmaması değil daha besleyici, bağışıklık sistemini geliştirmesi ve daha bir çok artısı olmasıdır.
Şu bir gerçek ki insan oğlu anne sütünden daha kalitesini yapamamaktardır. Birde yan etkiside yoktur gazdan başka.
Vah ki ne vah, gaf ki ne gaf....
Hacı kan uyuşmazlığına yorumun nedir?
Peki ya zorunlu aşılama kapsamında ki hepatit B gibi aşılamalar neden yapılıyor.Anne sütü ya da ilahi şekilde başka biryöntemle neden hepatit B den korunamıyoruz?Hacı?
Binlerce insan ince hastalıklardan ölüyordu ya, on binlercesi basit enfeksiyonlardan ölüyordu ya...Allah neden insanı yarattı da antibiyotiğini katmadı hacı?
Neden kusursuz hücre, kusurlu oluverip, her tarafı sarıp kanser ismini alıyor hacı?
Yeni doğan neden sarılık olur hacı?Allhu teeeala nın yok mu buna çaresi?
Sen bunları bile bırak;
Down, turner, sjogren-larsson, klinefelter sendromu ne olacak hacı?Hatalı insan yaratmak, yakışıyor mu alleau tealaya?
Bir aratsana horner sendromu diye, bak neler öğreneceksin...
Cushing sendromuna da bir bak, tedavisini özellikle oku!
Sen dünyadan, bilimden bi'haber olduğundan, "allah" dediğin bir süper kahraman yaratmışsın ve aklının ermediği her şeyi bununla açıklıyorsun.Aynen "Bu gök kubbe direksiz nasıl duruyor?" "Ey yumurtaya can veren allahım, yeşil biberi nasıl yarattın?" gibi, hayretler içindesin.Senin model insanlar, orta çağda "Tanrı uçmamızı istese kanat takardı" fikrinden yola çıkarak çooook bilim insanını telef etti...Şimdi utanmadan uçaklarla seyahat ediyorsunuz değil mi?
Aynen gelecekte gen tedavisi ya da başka yöntemlerle tedavi olacağınız gibi...
Madem anne sütü mükemmeldir, insanoğlunun bundan başka hiç bir şeye ilk 6 ay ihtiyacı olmaz;
Kendi çocuğun olursa, yaptırma zorunlu aşılarını ya da immün sisteme destek veren hiç bir ilaç kullanma...
Biz bilmezük, biz istemezük, ondan sonra uçakla hacca git değil mi?Gitsene deven ile, en güzeli o değil mi?Hem de sünnet tam olur...
Yoksa senin dediğin gibi ucuz olup olmaması değil daha besleyici, bağışıklık sistemini geliştirmesi ve daha bir çok artısı olmasıdır. Şu bir gerçek ki insan oğlu anne sütünden daha kalitesini yapamamaktardır. Birde yan etkiside yoktur gazdan başka
sevgili kardeşim ara...
anne sütünün en önemli özelliği ucuz değil BEDAVA olmasıdır... bir ara ve düşün bakalım madem yeterli piyasada neden bir sürü bebek gıdası var.... daha kalitelisi yapılır ama harcanan paraya değmez.. bu kadar basit.. artısı var ama mükemmel değil anlayacağın.. evrimle gelişen mekanizmalardan biri sadece...
Bilge Engin
01-11-2010, 17:27
Sevgili Naper
Klavyeye vuran parmaklarını öpeyim, mükemmel bir sorgulama ve harika ifadeler; örnekler.
Birkez daha tebrik ve teşekkürlerimi iletiyorum.
Saygılar.
valla şu söz o kadar sacma ki:
yok efendim gözü yapan bi mühendis olsaydı işden atılırdı :)
...
ee gözden daha kıymetsiz fotograf makinelerini yapan muhendislerden bugune kadar kaç tanesi işden atılmış saçma sapan tasarımları, kalitesiz kameraları ile..
yaw alt tarafı 580 milyon pixellik bi video kamera yapmak bu kadarmı zor...
gözün içine kan damarları mı sinirlermi ne giriormuş. ne biliosun böle olması gerekmediğini, kaç tane göz yapdınız da uygunsuz düşdü..
kör nokta hikayesi imiş.. hikaye bunlar.
kör noktanın bile bir amacı var bence.. bu kusur değil bence. hem görme olayı tek gözle değil iki gözle oluor bu bir sistem. sonucda biz ayrı iki kameranın görüntüsünü ayrık ayrık izlemioruz. güvenlik kameraları gibi. birleştirilmiş görüntü var. bu bir sistem..
panaromik görüntü alabilmek için..
hangi kameranın görüntüsü 270 derece açıyla bakıor...
göz mükemmeldir.
...
ee gözden daha kıymetsiz fotograf makinelerini yapan muhendislerden bugune kadar kaç tanesi işden atılmış saçma sapan tasarımları, kalitesiz kameraları ile..
gözün içine kan damarları mı sinirlermi ne giriormuş. ne biliosun böle olması gerekmediğini, kaç tane göz yapdınız da uygunsuz düşdü..
kör noktanın bile bir amacı var bence.. bu kusur değil bence. hem görme olayı tek gözle değil iki gözle oluor bu bir sistem. sonucda biz ayrı iki kameranın görüntüsünü ayrık ayrık izlemioruz. güvenlik kameraları gibi. birleştirilmiş görüntü var. bu bir sistem..
göz mükemmeldir.
Bak yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibisin.Bir kere insan gözü dijital bir yapı değildir.Dolayısı ile "şu kadar megapiksel" gibi saçma bir kelam edilemez!
1474 mega piksel başka bir değişle 1474000000 piksellik fotoğraf görmek ister misin?
http://gigapan.org/viewGigapanFullscreen.php?auth=033ef14483ee8994966 48c2b4b06233c
Tamamen bilgisizsin! Hacı...
270 dereceyi nereden çıkardın?Hiç olmaz ise bir google amcaya sor değil mi ama?Hacı;
http://www.izafet.com/genel-kultur/11287-insanin-gorus-acisi-kac-derecedirc.html
Göz yaklaşık 180 derecelik bir açıyı toplamda görebilir.Bu iki gözün toplamı olup "binokular" denen görüntünün üst üste binmesiyle bu alan 180 derecenin bayağı altına düşer.
Örneğin şu objektif 115 derece civarı geniş açı verebilen, ve dünyanın hemen her ülkesinde satılabilen bir objektiftir.Yan yana iki tane koyarak rahatça insan gözü performansını aşabilirsiniz.(Göz iki taneye hacı, ondan diyorum)
http://www.bhphotovideo.com/c/product/519474-GREY/Canon_2045B002_Super_Wide_Angle_EF.html#Specificat ion
Ayrıca hacı;
İnsan gözünün makrosu yaklaşık 2cm olup, bunu da uzun süre koruyamamakta 30-40 cm leri bile odaklayamadığı için, bizleri burnumuzun ucundaki yakın gözlüğüne muhtaç bırakmaktadır.Benim foto makinası ise 1cm yi makro çekiyor be hacı...SLR lere hiç girmeyelim...
Bir de sevgili hacı, insan gözünün zoom kabiliyeti var ki, evlere şenlik 1,2x !!!
Cebimdeki telefonun kıytırık objektifinde 3x, evdeki foto makinamda ise 18x efektif optik zoom var hacı...
Gece görüşü mevzusuna istersen hiç girmeyelim be hacı.Yıldız ışığı kamerası diye bir şey duydun mu, hacı?
Ayrıca, bundan 10 sene önceki objektiflerle, şimdikileri kıyaslarsan; 10 sene sonraki objektifleri hayal edebilirsin hacı!
Objektifler 184 milyon pikseli buldu be hacı, ve hızla ilerliyorlar...Senin aran iyi, söyle alleau teaaalaya ; şu gözlerimize biraz megapiksel desteği yapsın; yoksa mazallah kul yapısı objektif insan gözünü geçecek be hacı...:party:
spartacus
02-11-2010, 15:34
Konuyla alakalı değil belki ama ilk resimde ne buldum dersiniz. :) Clintonlar değil mi :)
yeri mi çalgıcıların hemen sol üstünde, mavi elbisesi ile hillary görülüyor, öndeki kadın da Rice olmalı, bir adım sağda ise Bush var... Gözlerimle gördüm ve tabi kul yapısı insan gözünü geçmiş bile, dikkatlice ve yakınlaştırmadan görülmesi mümkün değil...
http://desmond.yfrog.com/Himg52/scaled.php?tn=0&server=52&filename=adszbcm.jpg&xsize=640&ysize=640
Hillary'nin yanindaki de, baba Bush.
spartacus, vartor;
Kutlarım beyler.Müthiş yakalamışsınız.Fotoyu yakınlaştırmadan, clintonların seçilememesini hacımız nasıl açıklar ki ne?:party:
uyar hiç bir katkı maddesinin anne sutunden daha iyi olmadıgını bugun bilim ispatlamısken...sen niye kendini ateizme kaptırmış gidersin anlamak guc dogrusu...bu tur şeylerde her zaman dogal olan en mukemmeldir bu doganın kanunudur...
sen simdi hormonlu domatesinde dogal domatesten daha iyi oldugunu savunursun
Kardeşim sen bilim'i En ileride mi sanıyorsun? Madem bilim yanlış , Kullanma o zaman Şu an bu yazıyı okuduğun Bilgisayar'ı? Yahu ne kadar yobaz bir insan varsa Kendini ' Din'i savunup , ateistleri rezil etme Kralı ' sanıyor.. Arkadaşım madem Herşey'i bir yaradıcı yapmış. Ve herşeyin bir Yararı var birbirine.. Sana şunu sorarım Ama bana Spekülasyon yapmadan NET Cevap ver ! " Diğer gezegenler NEDEN var? " Muhammed kur'anı yazarken bunları bilmediği için eklememiş.. Daha kur'anda buzullardan dahi bahsedilmiyor. Çünkü muhammed görmedi oraları o kadarda Zeki değildi görünmeyen birşeyi Yazmak için. Bana NET Cevap ver EN DİPTEKİ PLÜTON GEZEGENİ NEDEN VAR? :) Acıyorum sizlere.. Hâla din'in Sıradan insanları bir düzende tutmak için Uyabiliyor bu sahis.durulan bir unsur olduğunu Bilmiyorsunuz.. Karun Kahya ismini takip ettirip hakaret davasi acilabiliyor siteye karsi, onun icin editledim. denen geri zekalıda çıkmış Yılları ayları birbirinden çarpıp , bölüp , çıkarıp Anlamlar eklemeye çalışıyor.. :)
...
Tüm yazınız boyunca neden bir tek bilgi kırıntısına bile rastlanamadığını az çok tahmin edebiliyorum. Tanrınızın yarattığı tasarım kusurlu çıkınca, kaldı ki Helmholtz bile bunda hem fikir olunca, sadece "BENCE"ler içeren bir yığın boş cümle kurmuşsunuz.
Görme olayı iki gözle oluyormuş...Cehaletiniz göz dolduruyor. Monoküler bir arkadaşınıza sorun bakalım, tek göz ile görebiliyor ve boyut kavramını algılayabiliyor mu? Cevap sizi şaşırtmasın..EVET :)
BENCE bir açıklamanız yoksa acınasılıkta tavan yapmayın.
göz mükemmeldir.
Ancak olabildiği kadar mükemmeldir. Optik bir makinede bulunabilecek tüm kusurların yanında kendine has kusurlarıda bulunan bu göze "Mükemmel" demek ve "Tanrısal Hikmet" aramak kadar ahmakça bir şey olamaz herhalde. Tanrınız yapa yapa ancak bunu mu yapmış :)
Arayan_bulur
04-11-2010, 14:25
Şimdi ne yazmalı ne demeli sana, naber..
Ben burada yeni doğan çocuğa anne sütü, ilk altı ay yeteri düzey dedir, diyorum.
Sen kalkmışsın konuya Kan uyuşmazlığından girmişsin, uçakla yol almış ve deve ile çıkmışsın.
Bir de sormuşsun, Hacı bu ne?
Bende sana soruyorum, Doktor bu ne?
Bu linkten Cici Bebeğimin Beslenmesi bölümnden Şu ifade geçmektedir. Aynen alıtıdır.
"Ay ay beslenme:Bebeğiniz için en önemli ve uygun besin anne sütüdür. Özellikle ilk 6 ay anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını tamamen karşılar. Normal şartlar devam ettiği sürece başka hiçbir ek bir besine ihtiyaç duyulmaz."
http://eticicibebe.com/cicibebe/default.aspx?gclid=CLP0o4HshqUCFcEj3wodMxeDfw
Bir başka firma:
Anne sütü, bebeğinize verebileceğiniz en iyi ve en doğal besindir. İlk dört ay boyunca düzenli emzirilen bir bebeğin, su dahi tüketmesine gerek yoktur. Anne sütünün içeriğindeki bileşenler, bebeğinizin besin ihtiyacını karşılar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğumu takip eden ilk 72 saat içinde salgılanan sarı renkli Klostrum Sütü, bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir. Klostrum sütü bebeğinizin yaşama başlarken, ilk aşısı gibidir. Emzirmeyi, bebeğinizin diğer gerekli besinleri de alması koşuluyla 1-2 yıl devam ettirebilirsiniz.
Anne Sütünün Bebek İçin Yararları:• Anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır; bileşiminde sindirime yardımcı aktif enzimler ve enfeksiyonu önleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotikler bulunur.
Devamı için: http://www.milupa.com.tr/anne-sutu/anne-sutunun-onemi
Sayın Uyar Sorun bedava olması değil tamamen daha sağlıklı olması, anladın değil mi? anladın sanırım..
Saygılarımla.
hayır arayan bulur dostum
bilirsin ki bedava sirke baldan tatlıdır...
neden sağlıklı çünkü direk kaynaktan alıyorsun... ve de BEDAVA !!!
sevgili kardeşim şu kitabı okumanı önereceğim nacizane (yeni tercüme edildi):
http://static.ideefixe.com/images/337/337287_2.jpg
Arayan_bulur
04-11-2010, 15:31
Sevgili kardeşim Uyar tavsiyen için teşekkür ederim, senin için okuyacağım.
Saygılarımla..
Aslında uyar dostum çok doğru söylüyor...
Mesleğim icabı olsa gerek herhalde anne sütünü laboratuar ortamında birebir kopyalarım. Sentetik olarak üretirim. İçine bir kaç tanede esansiyel aminoasit eklerim anne sütünden daha iyi olur...AMA.... Çok pahalıya mal olur be. Bedavası varken o kadar parayı kim verir ki?
Anne sütünden daha iyisini yapamayan insan, ..............
Yukarıdaki cümleyi kuran arkadaşımında ihtisası konu hakkında yetersiz herhalde, ki böyle bir cevap vermiş. Neyse duymamış olalım...
Arayan_bulur
29-01-2011, 13:26
Alemlerin Rabbi olan ALLAH'a Hamd olsun, O'nun Peygamberi olan Hz. MUHAMMED (sas) Salat ve Selam olsun. ALLAH'ın selamı rahmeti bereketi affı tüm müslümanların üzerine olsun.
Sayın Area Anne sütünden daha iyisini yapamazsın dedim kopya çekemezsin demedim ki! Orjinali varken sahtesini kimse itibar etmez mecbur kalmadıkça! bu herşeyde böyledir, sırf buna özgü değildir.
Verdiğim bir linkte Sar renkli Klostrum sütünden bahsediliyor, bebeğe sadece 72 saat bu da aralıklarla verildiğini bir bakıma ilk aşısından bahsediyor. Sen bunu karışımda nasıl vermeyi düşünüyorsun? Ayrı olarak mı? yoksa nede olsa aşı, mamadan kesilceye kadar bebek alsın mı? diye sorular uzar gider. Tutturamazsın be usta; sen öyle yapsan bile her anne baba bile tutturamaz. İstersen verdiğim linke bir daha bak dikkatli oku ünlü bir marka bunları niçin? yazma gereği duyuyor hemde ballandıra ballandıra. Sakın yanlış anlama hersey para değildir, düşmeye gör insan varını yoğunu satıyor. ALLAH bizi bu durumdan korusun...
İnsanoğlu doğalnın verdiği herşeyin daha iyi olsun diye genetiği ile oynadı sonuç öze dönüş yani organik değil mi? Yanlşı hatırlamıyorsam amerika mı idi yoksa farklı bir ülkemi idi tam hatırma mıyorum ama dünyadaki bütün tohumları muhafaza etmek için kasa türü bir yerde sakladıklarını biliyorum. Sanırım buda ilerki yıllardaki insanlar için bir teminat olabilir.
Saygılarımla...
Selamun aleyküm...
Sayın Area Anne sütünden daha iyisini yapamazsın dedim kopya çekemezsin demedim ki! Orjinali varken sahtesini kimse itibar etmez mecbur kalmadıkça! bu herşeyde böyledir, sırf buna özgü değildir.
anne sütü ideal bir süt değil.... artıları olduğu gibi eksileri de var..
ama en büyük özelliği BEDAVA......
Alemlerin Rabbi olan ALLAH'a Hamd olsun, O'nun Peygamberi olan Hz. MUHAMMED (sas) Salat ve Selam olsun. ALLAH'ın selamı rahmeti bereketi affı tüm müslümanların üzerine olsun.
Amin amin... Cümlemize :)
Ah be değerli dostum. Bir molekül yapay olarak sentezlendiğinde, aslının aynısı olur. Kopyası değil. Kaldı ki anne sütünden daha iyisini yaparım. Ama bakın örnek vereyim : Doğal morfin 2 reaksiyon sonunda elde edilebilirken yapay morfin için 34 ardışık tepkimeye ihtiyaç duyarız ki hem zaman, hem paradan kayıp etmiş oluruz... Anne sütü bedava, benim yapacağımın yanında tek artısı bu... Yapay kan yaptılar dostum, uyanınız biraz. Şu Dünya'yı 1500 sene geriden izlemeyi bırakınız :)
Verdiğim bir linkte Sar renkli Klostrum sütünden bahsediliyor, bebeğe sadece 72 saat bu da aralıklarla verildiğini bir bakıma ilk aşısından bahsediyor. Sen bunu karışımda nasıl vermeyi düşünüyorsun? Ayrı olarak mı?
İçine karıştırır veririm dostum... Niye ayrı vereyim :)
Kaldı ki bu anne sütü ne mükemmel bir şey ki; bazı zamanlarda bebeğe, aminoasitler, vitaminler, hormonlar, mineralleri v.b. şeyleri ayrıyaten vermek durumunda kalıyoruz... Buda madalyonun diğer yüzü :)
İnsanoğlu doğalnın verdiği herşeyin daha iyi olsun diye genetiği ile oynadı sonuç öze dönüş yani organik değil mi?
Genetiği ile oynama ayrı birşey, kimyasal olarak doğalının aynısını sentezlemek ayrı bir şey... Bu farkı fark ettiğiniz, gün kep atma töreninde olmanız icab eder :)
Esen Kalınız...
Eeee... "Akılsız Tasarım : Göz" hakkında ne diyeceksiniz? Asıl konu o... Aklınız kesmedimi yoksa:tape2:... 1.mesajdan itibaren bir daha okuyun :)
Arayan_bulur
06-02-2011, 13:04
Arayan_bulur´isimli üyeden Alıntı
Amin amin... Cümlemize
Bu kısım daha çok dikkatimi çekti ve yıllar önce bir ateist arkadaşımı hatırlattı. O da benim yanıma geldiğnde selamun aleyküm der bir şey alıp yemeden önce beni memnun etmek maksadı ile besmele çekerdi.Hatta namaz vakitlerini bana o hatırlatır hadi hadi namaza derdi. 4 uzun yıl tartıştık; ALLAH ve İslam hakkında,inandımı? Hayır. Fizik bölümünü kazandı ve ayrıdık, iki yıl sonra bir cuma günü karşılartık ve cuma namazına beraber gitmiştik. Hala o günüve o namazı hatırladıkça beni hayrete düşürür. Evet şimdi benden daha güzel bir müslüman ve ben onun kadar müslüman olamadım.
Eeee... "Akılsız Tasarım : Göz" hakkında ne diyeceksiniz? Asıl konu o... Aklınız kesmedimi yoksa... 1.mesajdan itibaren bir daha okuyun
Evet konu "Akılsız Tasarım : Göz" ve ben ilkokul terk dersem yalan söylememiş olurum. Şu bir gerçek ki (benim açımdan) ne kadar mükemmel digital kamera yaparsanız yapın! Kusurlu dediğiniz gözün gördüğü kadar dır. Aslında bu soruyu Kör kardeşlerimize sorup cevap almlıyız ki! bu konu daha net ortaya çıkacağına inanıyorum.
Saygı ve sevgilerim ile Selamun aleyküm..