Orijinalini görmek için tıklayınız : nasıl daha keyifli yazılar yazılabilir
artık eskisi kadar çok yazı yazılmadığı dikkat çekicidir. bence bunun sebebi bazı arkadaşların eleştiri kabul etmeden analitik düşünceden uzaklaşarak ben çok biliyorum cu bir tavır içerisinde yazmalarıdır. ve yazılar oldukça uzundur. yazıları daha kısa ve öz tutabilirsek daha çok kişi okuyabilecektir ve daha fazla konu okunulabilecektir. ezberden okumaya bir son verip kendi fikirlerimizi özetle paylaşırsak daha fazla insanla fikir paylaşımına girilebilecektir.
1- yazıları kısaltalım
2- kendi fikirlerimizi yazalım
3- diğer yazarların fikirlerine ben en çok biliyorum havasında yaklaşmayalım.
sanki bunları yaparsak birşeyler daha hoş olacak gibi geliyor.
Aramiza yeni katilan bir uyenin gozune carpan noktalar bence dusunmeye deger. Ilk basta bize ters gelmis de olsa, zamanla alisiyor olmamiz, siriusx'in dediklerini yalanlamaz. bu arada hos geldin siriusx.
hoşbuldum.
alışacak olsak da bu konuların tartışılmasına çok sevinirim.
evrensel-insan
03-09-2010, 23:12
Saygideger siriusx;
Getirdiklerine paralel olarak, bende, sunu ekleyeyim.
Bilhassa siteye yeni kayit olan yazarlar, sitenin ve yazarlarinin gecmis mesajlarina ve hatta ayni basliktaki mesajlarina bakmadan ve okumadan yaziyorlar. Bu da ister istemez, sitede daha once mesaj atmis yazarlarin, o konudaki goruslerini, paralel olarak tekrara yoneliyor. Ustelik yeni yazarlar, onceki yazarlarin, kendilerine ait olan mesajlarinin linkini vermesini de, "ekstra bir okuma" olarak algiliyorlar.
Site de, bazi seylerin tekrarlanmamai icin, bilhassa yeni yazarlarin, hem diger yazarlari dusunce olarak tanima, hem de onlara daha once yazilan bir konuda tekrar bir mesaj attirmama adina, site de yazmadan once, bilhassa yazacagi basligi, bastan okumalari ve gerekirse de, o basliktaki yazarlarin, paralel konudaki yazilarina bir goz atmalari, sitemizin, icerik olarak daha derli toplu ve yenilikci gorunumunu saglayacaktir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Maalesef sayın evrensel-insan, bu durum engellenemez. Elbetteki insanımız daha önce böyle bir konu varmıydı diye foruma bakmayacaktır. Ve elbetteki konuların başından itibaren okuyup kendi yorumlarını yapmayacaklardır. Bu şekilde bir devirdaime girecektir konular. Aynı konu içinde aynı argüman aynı şekilde defalarca çürütülecek/yüceltilecektir. Lanet termodinamiğin, lanet entropisinin evrimle çelişmediğine dair kaç farklı konu ve mesajda açıklama yaptığımı elbetteki çok iyi biliyorsunuz.
Yeni konu açılması için 1800 mesaj limiti koyalım.:ballchain:
Bakınız ilk önce kendimi yaktım..:noidea:
Böylesi bir tutumun önüne geçilemez gibime geliyor yada şu an için ufkum gerekli yolu göremiyor.
evrensel-insan
03-09-2010, 23:38
Saygideger AerA;
Yeni konu açılması için 1800 mesaj limiti koyalım-AerA-
Sen yazarken, "rakam surcmesi" yaptin, galiba.:fear:
1800 degil, 18000 olacakti, diyecegim ama; biliyorsun, ben evrensel insan zihniyeti olarak dogal sinirlara ve dogal teslimiyete, karsiyim. Neyse, sen bu "rakam surcmesini" benim mesaj sayimi gormeden yapmissindir.
Bu "onu alinamaz sorunun" tek sakincasi, konuyu islemis bir yazar acisindan, ister istemez, tekrardir. Cunku, eger yazar bilse, bu konudaki dusuncesi okunacak, onemsemez. Ama, gozlemlendigi kadariyla, "eski mesajlar" okunmayacagi icin, kendi dusuncesini dile getirme adina, oturup tekrar mesaj atiyor.
Gerci, konu ayni, yazar da ayni olsa da, yazarin ayni konudaki attigi her mesaj, bir tekrardan ziyade, bir yeni konu ve basliga ve de mesajlara paralel olarak, farkli bir icerige burunebiliyor.:humble:
Bu senin "onlenemez sorun" dedigin de, aslinda sunu gosteriyor. Siteye dahil olan bir yazar, bazi konularda bilgilenmek ve siteden "yararlanmak" yerine, kendi kisisel dusuncesini dile getirmeyi, daha dogrusu kendi dogrusuyla, diger mesajlarla tartismayi yegliyor.:humble:
Gerci, zamanla; "yeni" yazarlar, "eskidikce" ve sitenin yazarlarini dusunce olarak tanidikca, bazi yazarlarin mesaj gecmisine oyle ya da boyle yoneliyor lar mi acaba?:o
Saygilarimla;
evrensel-insan
aynı başlıkların tekrar açılmaması için arama kısmının geliştirilmesi gerekir. sitenin tasarımcılarına bu konuda güzel bir örnek vererek yardımcı olabilirim. sadece aynı başlık değil benzer başlıkların da açılmasının önüne geçilecektir.
formül şudur;
bir başlık açılacağı zaman otomatik olarak sistem o başlığın ve benzerlerinin daha önce açılıp açılmadığını görüntüleyecek ve benzer başlıkları listeleyecek.
eğer bu sistem yapılmazsa bunun önüne geçmek oldukça zordur. bu sadece ricayla olabilecek gibi gözükmüyor.
evrensel-insan
04-09-2010, 00:25
Saygideger AerA;
Aklima daha "degisik" bir fikir geldi. Foruma yeni bir baslik ekleyelim "Daha once islenmis konular" diye ve bu basligi yeni uyelere acalim ve diyelim en az bir ay bu basligi okuyarak, hangi konularin, hangi basliklarda islendigini "ezberlesinler.":faint2:
Boylece, bir konu acarken ve bir mesaj yazarken, mesajin konusunun, "ezberlerindeki" basliklarda var oldugunu algilayip, mesajlarini oraya yazarlar ve eger baslik acarlarsa da, actiklari baslik "yepisyeni" olur.:cheer2:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan ;
Benzeri bir şeyi düşündünmüştüm ama "tüm" forum içeriğini daha önce işlenmiş konular arasına almak lazımdır ki bu da "iki ucu vidanjörlü deynek" deyimine tam bir anlam kazandıyor.
Anlıyacağın(m)ız düzen sağlayabilmek, işte bu iş çok zor gibi. Aslında bir konu okunurken aşağısında benzer konular diye bir pencere oluşuyor, lakin pek ilgileneni olmuyor.
En iyisi moderatör takımımıza destek verip, yeni açılan bir konuyu eskiden açıldı ise bir mesaj ile ona bağlamak.
Yada benim aklıma başka bir şey gelmiyor:doh:
Saygılar.
evrensel-insan
04-09-2010, 02:23
Saygideger AerA;
En iyisi moderatör takımımıza destek verip, yeni açılan bir konuyu eskiden açıldı ise bir mesaj ile ona bağlamak-AerA-
Ben bu dedigini, bir birey olarak yapiyorum. Ayrica, acilan bir baslik daha once acildi ise, olan basligin, acilan baslikta, linkini veriyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan ;
Küçük bir istatistik çıkartalım. Şöyleki 1 hafta içerisinde açılan ama yinelenen konu başlıklarını gözlemleyelim. Daha sonra o hafta içinde açılan toplam başlık sayısına bakıp, yinelenenin yüzdesini hesaplayalım. Bu bize sadece 1 haftada forum kirliliği (başka bir kelime aklıma gelmediğinden böyle dedim, değilse kimsenin fikirleri kirlilik yaratmaz) yüzdesini verecektir.
Hangi forum bölümlerinde yineleme (ha ha...buldum bir tane) yüzdesi ne oluyor inceledikten sonra her forum bölümüne, yinelenen konu içerikleride göz önünde bulundurularak bir çare arayalım.
Bu esnada her yinelenen konu açıldığında da sizinde yaptığınız gibi eski konuya link verip, moderatörlerin konuları birleştirmesini isteyelim.
Nasıl fikir..?:nerd:
evrensel-insan
04-09-2010, 02:39
Saygideger AerA;
Nasıl fikir-AerA-
Sahane. Hemen yonetime bir dilekce sun, aralarindan bir "Matematik uzmani" na bu gorevi versinler.:hippie:
Yalniz, bir seyi de unutma. Genelde fikiri ortaya atanin fikrinin uygulanmasi, fikri ortaya atanin ustune kalir.:biggrin1:
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan ;
Ben bir deneyeyim bakalım. En kötü olasılıkla yüzüme gözüme bulaştırırım ki buda bir kayıp olmaz.:baby:
Ben an itibarı ile forum giriş sayfalarının ekran görüntülerini almaya başladım bile. Hadi hayırlısı:peace:
evrensel-insan
04-09-2010, 03:02
Saygideger AerA;
Ben an itibarı ile forum giriş sayfalarının ekran görüntülerini almaya başladım bile. Hadi hayırlısı-AerA-
Bende seni arkandan destekliyorum.:target::roll:
"Agzina yuzune bulastirirsan", ve bu konuda bir faili mechul ararlarsa,:fear:
o kisinin sen olduguna dair:o sahitlikte yaparim.:croc:
Sen hic dusunme.:flame:
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan çok yaratıcısın.
fakat ezberle analitik düşünceyi köreltmeyelim.
en temizi koderlar sitede böyle bir düzenleme yapsın ya da bu mevzuyu kapatalım gitsin.
evrensel-insan
04-09-2010, 04:18
Saygideger siriusk;
evrensel-insan çok yaratıcısın.-siriusk-
Evet, pratik zekam cok gelismistir ve cok tesekkurler. Yalniz, benim gibi bilgisayar ozurlusu bir bireye,"koder" kelimesini aciklaman gerekiyor. "Code, decode" dan mi geliyor?
Saygilarimla;
evrensel-insan
coder (koder) dan kastım, bilgisayar yazılımı yazabilen kişiler. aslında çok zor bişey değil sadece yeni başlık açarken önceki açılan başlıklarda arama yapılacak aynı ya da benzer sonuçlar listelenilecek. eğer daha önceden açılmamışsa yenisini kişi açabilecek.
evrensel-insan
04-09-2010, 20:39
Saygideger siriusk;
Bir seyin "zor/kolay" farki, o seyi ogrenmis olmak/olmamak ve biliyor olmak/olmamak ile paraleldir.:lock1:
Benim gibi bir bilgisayar ozurlu icin,:yield::target: sadece bilgisayari kullanmak vardir.:noidea: Bilgisayari bilmek ise, anladigim kadariyla, senin gibi bu konuda ogrenmis ve bilgi sahibi olanlarin konusudur.:ranger:
Oyuzden senin icin, bilgisayar konusunda "kolay olan", benim icin, "zor olandir."
Aslinda siar "her sey zordur ve onemli olan zoru algilamak ve kolaylamaktir":boxing:
Bu da kisinin, ilgi, etki, onem temelindeki konuya bakis acisidir.:moony:
Saygilarimla;
evrensel-insan
evrensel-insan;
verdiğim cevapta sana bir eleştiri yoktu. istersen hiçbir bilgisayar bilgisine sahip olma önemli değil. senden bunu yapman talep edilmiyor zaten.
sadece koder olanlar için bu kolay bir iştir zahmetli değildir ve kısa sürede halledilebilecektir. sitede köklü değişiklikler zahmetli kodlamalar istememektedir.
olayın seninle bir alakası yoktur. yoksa bahsettiğin kolaylık zorluk işlerini algılayabilecek seviyedeyim. karşındaki bir çocuğu azarlarmış ona ders verirmiş havasından vazgeçmeni dilerim.
Site üyelerinin kullandığı üslüp bence uygun ve seviyelidir. Bu konuda şahsen bir problemim yok benim.
Nasıl daha keyifli yazılar yazılabilir bunu elbette düşünebiliriz fakat forum geneli itibariyle eğlenceye yönelik değil; seviyeli, bilgi yüklü mesajların ağırlıkta olduğu bir alanıdır.
Yine kendi gözlemimden hareket ederek kimsenin kimseye "bilgiçlik" tasladığını zannetmiyorum. Elbette her bir birey her konuda bilgi sahibi değildir fakat araştırma, sorma, sorgulamazeminde hareket edildiği görülüyor.
Forumun en cahil üyelerinden biri olarak her gün araştırıyor ve öğreniyorum.
Sürekli karşı taraftan bir şeyler beklemek yerine "ben ne verebilirim ,nasıl faydalı olabilirim" diyip bilgi alış-verişinde bulunuyorum.
saygılarımla
evrensel-insan
05-09-2010, 18:29
Saygideger siriusx;
evrensel-insan;
verdiğim cevapta sana bir eleştiri yoktu. istersen hiçbir bilgisayar bilgisine sahip olma önemli değil. senden bunu yapman talep edilmiyor zaten.
sadece koder olanlar için bu kolay bir iştir zahmetli değildir ve kısa sürede halledilebilecektir. sitede köklü değişiklikler zahmetli kodlamalar istememektedir.
olayın seninle bir alakası yoktur. yoksa bahsettiğin kolaylık zorluk işlerini algılayabilecek seviyedeyim. karşındaki bir çocuğu azarlarmış ona ders verirmiş havasından vazgeçmeni dilerim.-siriusx-
Algiladigim kadariyla, bir yanlis anlasilma olmus. Birincisi, ben sizin dusunce olarak benim dusuncemi elestirdiginizi, benden bir sey talep edildigini, ve de konunun benimle alakasinin bir site yazari olarak haberdar olmaktan baska bir icerik tasidigini dile getirmedim.
Ikincisi, yazimin icerigi ironiktir. "onemli olan zoru basarmaktir" derken de bu cumle, geneldi ve senin sahsina ynelik te bir icerigi yoktu.
Ucuncusu, ben bilgisayar ozurlulugumu kendi adima ortaya koydum. Senin de en azindan bilgisayar konusunda dile getirdigin mesajlardan, benden daha bilgili, tecrubeli oldugunu algiladim, hepsi bu.
Dolayisiyle, benim dile getirdigim ironi icerikli mesajin, da sizin sahsiniz ile bir iliskisi yok.
Saygilarimla;
evrensel-insan
tekrar ilk mesajın içeriğine dönüp, ilk mesajın içeriğinin tartışılmasını rica ederim.
evrensel-insan
05-09-2010, 23:59
Saygideger siriusx;
tekrar ilk mesajın içeriğine dönüp, ilk mesajın içeriğinin tartışılmasını rica ederim.-siriusx-
Buyrun. Neresini nasil algiladiysaniz, algiladiginiz gibi dile getirin. Ben de size dile getirdiklerinizi nasil bir algi ile dile getirdigimi aciklayayim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Sayın evrensel-insan ;
tekrar ilk mesajın içeriğine dönüp, ilk mesajın içeriğinin tartışılmasını rica ederim.-siriusx-
Uygun buldum..Çünkü elime yüzüme ilk günden bulaştırdım.:sad:
Bu yüzden hakkımda şahitlik yapabilirsiniz:tea:
Saygılar.
evrensel-insan
06-09-2010, 00:18
Saygideger AerA;
tekrar ilk mesajın içeriğine dönüp-AerA-
Simdi sen yazinca dikkatimi cekti "ilk mesajin" dan kasit, sence bana yonelik, yani benim ilk mesajim mi, arkadasin konu ettigi mesaj mi, yoksa basligin ilk mesaji mi?
Sen ne dersin, bu konuda?, sence hangi mesaj?
Saygilarimla;
evrensel-insan
sayın evrensel-insan ;
Bana koderler ile alakalı mesaj gibi geldi. Daha doğrusu beceriksizliğimden o benim işime geldi.
Konunun açılış mesajına göre, burada bir paylaşım içinde olduğumuz düşünülürse, bahsedilen konunun jenerik mesajı olmasa gerek.
Konudan koptuk mu yoksa? Onu mu ima etmekte kendisi?
Lakin ben beceriksizliğimden koder bölümü diyorum.
Saygılar.
evrensel-insan
06-09-2010, 00:38
Saygideger AerA;
Bende senin "beceriksizligine", kendi "beceriksizligimi" ekleyip, "Mesaj 18" diyeyim.:flypig:
Neyse arkadas, bizi "aydinlatinca, hangi "beceriksizligin" daha "beceriksiz" oldugunu da algilamis oluruz. :peep:
Cunku, konuyu siriusx, arkadas getirdigi icin, onun "su mesaj" dedigini "kabul etmek" zorundayiz.:confused:
Caresiz ve merakla, o ani bekleyecegiz.:dizzy::sad::dance:
Saygilarimla;
evrensel-insan
merakla beklediğin an geldi. ilk mesajdan kastım bu konunun ilk mesajıdır. sanırım 18. mesajı kastetsem bunu açıkça belirtirdim. yapardım sanırım bunu...
neyse...
tekrarlıyorum. lütfen konunun ilk mesajına geri dönebilir miyiz?
evrensel-insan
06-09-2010, 03:17
Saygideger siriusx;
artık eskisi kadar çok yazı yazılmadığı dikkat çekicidir. bence bunun sebebi bazı arkadaşların eleştiri kabul etmeden analitik düşünceden uzaklaşarak ben çok biliyorum cu bir tavır içerisinde yazmalarıdır. ve yazılar oldukça uzundur. yazıları daha kısa ve öz tutabilirsek daha çok kişi okuyabilecektir ve daha fazla konu okunulabilecektir. ezberden okumaya bir son verip kendi fikirlerimizi özetle paylaşırsak daha fazla insanla fikir paylaşımına girilebilecektir.
1- yazıları kısaltalım
2- kendi fikirlerimizi yazalım
3- diğer yazarların fikirlerine ben en çok biliyorum havasında yaklaşmayalım.
sanki bunları yaparsak birşeyler daha hoş olacak gibi geliyor.-siriusx-
Koyulastirdigim yerlere, katiliyorum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
kendimde de gördüm bunu malesef uzun yazıları okuyamıyorum. ve malesef bir çoğu kopyala yapıştır oluyor. bunlar yerine o uzunca yazının bir özetini yazsak daha hoş duracaktır. ve kısa sürede daha çok yazı okuyabileceğiz.
evrensel-insan
06-09-2010, 03:46
Saygideger siriusx;
Bir yazinin "uzunlugu/kisaligi", bir birey olarak, benim olcebildigim bir deger degildir.
Mesela ben, dusunce dile getirirken; beynim, dusuncem ve parmagimin ucu uyumlu bir sekilde, kendi baslar, kendi durur.
Bana da yazdigimi kontrol edip, yollamak duser. Bu temelde de hem "kisa", hem de "uzun" algilanabilecek mesajlarim vardir.
Dikkat ettigim, noktalar ise; imla, paragraf, gereken aralik ve yaziyi mumkun oldugu kadar araliklarla yaymaktir.
Ayrica, yazinin okunup, okunmamasi, "uzunluk/kisalik" tan ziyade, okurun konu ile ne kadar ilgilendigi, onemsedigi ve etkilendigi ile paraleldir.
Yalniz, c/p e gerekli olmadikca ve link verilerek iletmek sartiyla, hem fikirim.
Ama, ben bir mesaji, burada olmayan bir sahistan degil; mesajin yazarindan okumayi tercih ederim. En azindan verilecek bir yanita, sorulacak bir soruya, aciklanmasi gereken bir bolume v.s. mesajin yazarinin verecek bir yaniti olur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
kendimde de gördüm bunu malesef uzun yazıları okuyamıyorum. ve malesef bir çoğu kopyala yapıştır oluyor. bunlar yerine o uzunca yazının bir özetini yazsak daha hoş duracaktır. ve kısa sürede daha çok yazı okuyabileceğiz.
Bazı durumlarda ne yazıkki uzunca yazılar yazılıyor. Hatta bizzat kendim yazıyorum. Örnek gerekirse : Evrim Teorisinin Termodinamiğin İkinci Yasası ile Çeliştiği Yalanı.
Uzunca yazılardan beni ilgilendirenleri okuyorum, ilgilendirmeyenlerde ise konuya bile bakmıyorum. Durum kısa yazılardada aynı. Sadece ilgilendiğime bakıyorum.
Uzuncada olsa genellikle kendi fikirlerimi yazıyor alıntıları işaretliyorum. Kopyala yapıştır durumlarım oluyor ama ekstradan bir şey biliyorsam ekliyorum. Yada kopyaladığım yeri daha anlaşılır bir hale getiriyorum ki bu özet gibi bir şey oluyor. Ben böyle yapıyorum. Birde gözlük takıyorum:nerd:
Kimse böyle yapsın ve gözlükte taksın demiyorum.
aslında yazarların yazı tarzlarını sormamıştım. bunu ayrı bir başlık altında inceleyebiliriz. yazarken nelere dikkat ediyorsunuz gibi bir başlık açabiliriz.
yazının uzunluk kısalığı tabii ki görecelidir. o zaman konuşacağımız konu uzun kısa meselesini bir standarta oturtmak olsun. mesela 500 kelimelik bir yazı kısa, bundan daha fazla kelime içerenler uzun sayılır gibi. tabii ki tek tek kelimeleri sayacak değiliz. ama yazıların uzunluğu ve kısalığı bir standarta oturtulabilir. bu zamana kadar göreceli olması bundan sonra da göreceli olmasını gerektirmez.
en azından şu bile yapılsa yeterlidir; yazıların kısa ve öz olması gerektiğine dikkat çekmek, insanlar kendi "kısa" kavramları içerisinde yazdıklarını "kısa ve öz" tutmaya çalışacaklardır.
Birde su var
Yazdiklariniz daha iyi ilgi cekmesi icin satir satir ve kisa yaziniz :D
Aynen böyle :)
Normalde uzun uzun yazilari hic okuyasim gelmiyor !!
Böyle Satir Satir yazildimi daha kolay okunuyor göze daha iyi geliyor ve böylece ilgi ceker !!!