PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : At ile Eşekten Katır Bilmecesi


denklem
19-09-2010, 01:32
Katırın annesi at, babası eşektir. Katırlar erkek veya dişi olabilirler ama doğuştan kısırdırlar, üreyemezler. Çok ender de olsa bazı dişi katırların doğum yaptıkları görülmüştür ama erkekleri kesinlikle kısırdır. Bu nedenle katır elde etmek için her seferinde ata ve eşeğe ihtiyaç vardır.

Katırlar kuvvetli, dayanıklı ve kanaaatkardırlar. Biraz huysuz ve inatçı olmalarının nedeni bu özel durumları olabilir. Aslında uygun ortam bulduklarında erkek at (aygır) ile dişi eşek de birleşiyor. Bu ilişkiden doğan çocuklara 'Bardo' (veya ester) deniliyor. Bunlar öbürleri kadar dayanıklı olmadıklarından daha seyrek yetiştiriliyorlar.

evrim teorisinde bu meseleye nasıl bakılır?
katırlar neden evrilip kendi kendilerine çoğalamıyorlar?
evrim varsa bunlarında evrilmesi gerekmiyor mu?

AerA
19-09-2010, 01:56
Sorularınıza sırası ile yanıt verdim:



Yanlış hatırlamıyorsam Evrim Teorisi türleşmeler üzerine idi. Bir türün bireylerinin geçirdiği değişiklikler ile kendi türünden ayrılması ve farklı türler oluşturması hakkında. Şayet yanılmıyorsam, at ve eşekde farklı türlerin bireyleri. Hal böyle iken zaten katırın üreyememesi (kısırlığı) evrimin konusuna girmemekte değil mi?



Yine hal böyle iken kısır bir hayvan nasıl üreyip, evrimsel sürece dahil olacak?



Evrim varsa, türler arası çiftleşmede kısır çocuklar olmamalı mı yani?

denklem
19-09-2010, 02:22
insan bir maymun türünden evrildi.canlılarda da evrilme de doğaya daha uyumlu olma
üreme ,çoğalma anlamında olmuyormu?
oluşan katırlarda neslini devam ettirmek,doğaya uyum sağlayarak kendini geliştirmek
durumunda değilmi? inatçılığından mı evrilmiyor bu hayvan.

İvan Karamazov
19-09-2010, 10:19
Söz konusu olan doğa iken; bu kadar iddialı atışlar yapmamak gerekir diye düşünüyorum :)

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=202629&postcount=5

AerA
19-09-2010, 12:10
insan bir maymun türünden evrildi.canlılarda da evrilme de doğaya daha uyumlu olma
üreme ,çoğalma anlamında olmuyormu?
oluşan katırlarda neslini devam ettirmek,doğaya uyum sağlayarak kendini geliştirmek
durumunda değilmi? inatçılığından mı evrilmiyor bu hayvan.

Evrimsel devinimi kendi kafamızdan ürettiğimiz motorlara dayandırmıyor. Doğal seçilim bir basamaklar bütünüdür. Kısır hayvana üreme ve neslini devam ettirme hakkını vermeyen doğadır. Lakin siz neden evrimin doğal seleksiyon basamakları doğanın diğer kanunları üstünde hüküm sahibi değil diyorsunuz. Bende çok isterdim istediğim anda yer çekimini manipüle etmeyi ama heyhat, olmuyor işte.

diamat
20-09-2010, 01:26
nuh, gemiye kaç çift katır aldı.
katır allah tarafından müstakil bir tür olarak yaratılmadı mı.

axial
20-09-2010, 15:34
Şimdi bu atla eşek çocuklarının kısır oldğunu bilseler cinsel dürtülerini bastırırlar mıydı acaba. Ya da prezervatif falan mı kullanırlardı.

Evrimle bağlantısını kurmak için olayın biyolojik kısmında derin bir bilgiye sahip olmak gerekir. Evrim bilgisayar programı değildir herşeyi mükemmel dizayn etsin. Zaten tasarımcıda değildir. Oluşan mutasyonların doğal seçilimle elenmesidir en basit tanımıyla. Bu olayda da eğer mutasyon sonucu kısırlık engellenebiliyor olursa ve de bu canlıya avantaj sağlarsa elbette bu yönde bir evrim geçirebilir.