Orijinalini görmek için tıklayınız : Şüphe hastalıkmıdır? Bir ateist bu hastalığa mı tutulmuştur?Zihin üzerindeki etkisi?
2. konu ile devam ediyoruz.
İlk konumuza mantıklı cevaplar vermeye gayret ederken sebeplerde takılıp kalınmıştı. Ve bunu bir türlü aşamamıştınız. Sebepsiz olurmu deyip durdunuz ama müsebbibi yine unuttunuz hatta müsebbibi de sebepler olarak açıklamaya kalktınız.
Bu konuyu özellikle seçtim. Çünkü şüphe ile yaklaşıp bu şüpheniz şiddetleşip ateist oldu çoğunuz.
Şimdi benim düşüncem bu bir hastalıktır. Zihninizi git gide körertmiş bir hastalık. Bir tür grip gibi. Geçmeyen grip vucudu çökertir. Geçmeyen şüphe de bana göre zihni öldrürür.
Keep Away
25-09-2010, 20:04
Şüphe zaten aşırılaşması durumunda paranoyaya yol açar, yani dediğin gibi bir şey olsa hepimiz paranoya hastası olurduk. Şüpheye yer vermeden, en kötü ihtimallerin mevcut olduğu bir dünyada asla hayatta kalamazsınız. Hayatta kalabilseniz bile bu fiziki olur, aklen ölmüş olursunuz. Cahil olmasına rağmen kendinden emin, şüphesiz yaşayan insanlar hakkında birçok filozof aptal sıfatına denk yorumlar yapmıştır. Şüphe bir nevi bilgeliğin göstergesidir, zira ne kadar şüphe, o kadar araştırma, irdeleme, sorgulama vardır. Bu niteliklerin toplandığı bir birey birçok açıdan silahlanmış olur.
Hakkında şüphelenilcek bilgi bulunmayan bir mit hakkında neden delicesine şüphe edilecekmiş, orası da merak konusu. İnançsız insan zaten sorgulama aşamasını geçmiştir. Çok şüpheciyse(ben öyleyim), hala biraz endişe barındırır fakat bu endişe çok kısa zamanlıktır ve zamanla da azalır. Yani delirtecek bir durum yok, bu sadece zorlama bir önerme.
Kendisinden farklı felsefeleri kabul edemeyen bir zihniyetin örneğidir bu. İnsanlar dünyanın üçte birini su basmasına, domuza dönüşen insanlara, göklere çıkan insanlara, Ay'ın ikiye ayrılmasına, Dünya'nın 37400 katı büyüklüğünde bir yıldızın şeytanlara atış tanesi olabileceğine ve insanın çamurdan yaratıldığına inanmayacak kadar realist olmak mı hastalıktır?
Şizofren, paranoya vb. hastalıkların en büyük nedeni metafiziğe fazla kaptırmaktır. Ateistlikten deliren yoktur ama cinden, cehennem korkusundan delirenleri kolayca görebiliriz. Zaten bundan olsa ki Freud dinler hakkında "bir hastalıktır" yorumunu yapmıştır.
hackercesur
25-09-2010, 20:10
Şüphe hastalık degildir aslında. İnsan yapısı geregi olaylardan ve bazı insanlardan şüphe duyar. Bu normaldir. Fakat paranoyak şekildeki şüpheler büyük bir hastalıktır.
Ah bir de şu ortaya koyduğunuz "büyükçe teoriler" çapında Türkçe yazıp, söyleyebilseniz.
Ah bir de en azından ayda bir roman, hikaye falan okuduğunuzu gösterecek emareleriniz olsa.
Ah bir de ben bu teorilerinizin internet kafe köşelerinde facebook sayfanızı düzenlerken aklınıza gelmediğine bir inanabilsem!
Vallahi! imana gelip, elli sayfa cevap döşeneceğim her bir yere!
Voltaire Darwin
25-09-2010, 22:00
İlk konumuza mantıklı cevaplar vermeye gayret ederken sebeplerde takılıp kalınmıştı. Ve bunu bir türlü aşamamıştınız. Sebepsiz olurmu deyip durdunuz ama müsebbibi yine unuttunuz hatta müsebbibi de sebepler olarak açıklamaya kalktınız.
Bu konuyu özellikle seçtim. Çünkü şüphe ile yaklaşıp bu şüpheniz şiddetleşip ateist oldu çoğunuz.
Şimdi benim düşüncem bu bir hastalıktır. Zihninizi git gide körertmiş bir hastalık. Bir tür grip gibi. Geçmeyen grip vucudu çökertir. Geçmeyen şüphe de bana göre zihni öldrürür.
Evet tabii yaa. Nasıl da göremedik gözümüzün önündekini?
Niye şüphe edelim ki hasta olmasak zaten? Halbuki hemen körü körüne inanıp sorgulamasak akıl sağlığımızın 4/4 lük olduğu ortaya konacaktı öyle mi?
...
Eğer hiçbir kanıtınız yokken birşeyin varolduğunu ve üstüne üstük tüm kanıtların aksine (kurandaki kılıç ayetleri ya da kadınları kötüleyen ayetler mesela) kuranın tanrısını tek gerçek kabul eden zihniyettenseniz , en azından sorgulamanın hastalık olmadığını , hele ki sorgulamalar ve şüphe sonucunda varılan noktanın hastalık değil erdem olduğunu anlayamamanız gayet doğal....
Muslumanlarin dogrusunu, dogru kabul etmedigimiz icin hasta addediliyoruz sanirim.
Muslumanlar kendi aralarinda supheye dusup firkalara ayrilmisken, ateistlerin kabul etmeyisi niye hastalik olsun?
Bu durumda suphe edip sorgulayan, diger muslumanlar da hasta demek ki..
"Yilan kendi egrisin bilmez, deve boynun egri" der.
Masallara gercekmis gibi inanmak hastaliktir. Telkinle kafasinda yarattigi doga ustu varliklara gormeden iman etmek mi sozce saglikli olani? Ustelik de dunyanin herbir kosesinde baska bir inanc sisteminin oldugunu, ve her toplumun kendi inandigin en dogrusu oldugunu iddia ettiklerini bile bile. Evet, hastaliklar cesit cesit, ama en zoru, sizofreni; olmayan varliklara dua etmek, gaipten sesler duymak, hatta cinler periler gormek.... Silkinin bu gafletten artik, diger butun canlilar gibi bir defa yasayacaksiniz bu hayati. Sizin farkli oldugunuza inandiran sizin beyninizin yokolma dusuncesine tepkisinden baska birsey degil. Gercek ise, nerden geldiysen oraya geri donecegin, yani yokluga.Bu arada kendi ve herkesin hayatini mutlu kilma cabalaridir bu dunyayi cennete cevirecek, hicbir gerceklikle ilgisi olmayan, uydurma masallar degil.
ozgur_beyin
25-09-2010, 22:25
sevgili dad ., tavrına bakılacak olursak biri seni buraya kadrolu şeyhülislam tayin etmiş.
öylemisin?
eğer şüphe ve merak olmasaydı sen ben hepimiz daha kağnıya bile binemz halde olurduk.
ama senin gibi olmayıp her dogmayı yutmayanlare sayesinde bu hale geldi. hödüklüğün mektebi yok gayret eden oluyor. ve muhammedin çocukluğunda başının üstünde şemsiye gibi bulut dolaştığına inanıyor.
yada cennetlerde hurilelerle vuslata ulaşacağını sanıyor. halbuki azıcık şüpheli insan ,bunun bir kamera şakası bile olamaycağını anlıyor sizin gibi hödükler hariç
yucemanitu
25-09-2010, 22:34
Tabii bir adamın gökyüzüne uçup mefta peygamberlerle ve Allah'la konuştuğuna inanmak gereklidir inanmazsan hastasın. O zaman ben de göğe uçtum Allah'la da konuşuyorum vahiy de geliyor bana. Hatta peygamberim ben. Bu sözümü doğru kabul et şüphelenirsen ya da bana inanmazsan akıl hastasısın.
AvniSinanoglu
25-09-2010, 22:39
Saten inanc sistemlerinde mantikli düsünmek pek uygun degil.
Mantık kelimesi Arapça NTK (Nutk, Nutuk) kökünden türetilmiştir. Nutk, söylemek, konuşmak, dile getirmek anlamlarına gelir. Mantığın batı dillerindeki bütün karşılıklarının kökü ise Grekçe Logos sözcüğüdür. Logos, ilke, düşünce, doğanın ve aklın yasası, söz vb… anlamlara gelir. Terim olarak ise mantık iki ayrı anlamda kullanılır.
1) Düzgün, tutarlı düşünme tarzına ve türüne verilen addır ki günlük hayatta en çok bu anlamıyla karşımıza çıkar. “Mantıklı ol biraz, mantıklı düşünelim” derken mantığın hep bu anlamını esas alırız. 2) Kendisine bu bahsedilen düzgün ve tutarlı düşünme tarzını konu edinen disiplinin ya da bilimin adıdır.
LOGOS kelimesi mantığı ya da logic’i kavramamızda bize önemli ipuçları verir.
GENEL OLARAK MANTIĞIN EN KLASİK TARİFLERİ
1) Mantık; doğru düşünme kurallarının ve formlarının bilgisidir. 2) Mantık; düşünme yasalarının bilimidir. 3) Mantık; dilsel ifadelerin, dile getirmelerin, dilsel anlatımların formel koşullarının öğretisidir. 4) Mantık; doğru önerme formlarının, kesin ifade kalıplarının kuramıdır.
Konu aslen Logik dir ve Türkcede mantiga dönüsmüs. Mantik denenci bilgilerin uyum icinde mi yoksa uyumsuzluk mu diye tartilir.
Fakat inanc sistemlerinde mantik aramak herhalde Tanri Elcisinin acaba mantiga siginipta mi bir ülkü insaa etti yoksa bir olaganüstü konu mu söz konusu. Iste tüm püf nokta burada.
Bilge Engin
25-09-2010, 23:00
Şimdi şüphe etmemizden, hastalık mı acaba diye şüphe etmen bir hastalık mı? Ya da şüphe etmemiz acaba doğru mu? diye şüphe içerisine girsek iyileşmiş mi olacağız?
Dad ancak bir odun şüphe etmez. O da şüphe etmediği için, allahın ona güzel meyveler verdiriyor. Şen şüphe etmemeye devam et, bakalım meyve verecek misin?
Dad,dogrusu maksadini anliyamadim.Yani islama inanmazsam icime acaba dogrumu,yanlismi diye süpheler dolacak,sonrada hasta olacagim,öylemi?
Birkere din konusunda süphelerim olsa,islamdan daha akilli,daha mantikli dinler varken onlardan süphhe eder,onlari incelerim.Niye islamiyet?Akli,vijdani,mantigi,kisiligi yok saydigindanmi?Insanlarin,nesillerin hayatlarina müdahale,hatta hükmedip güzel yasamlarina kabus gibi cöktügü icinmi?Sadece erkeklere mahsus olup,kadini yok saydigi icinmi?En karanlik bagnazligi,en siddetli tehditleri,en sacma prensipleri dayattigi icinmi?
Sevgili Dad.Ben seni cok iyi anliyorum.Icinde hangi celiskiler var,hangi cikmazlardasin,gayet iyi biliyorum.Sen bu dini isteginle ,iradenle secmedin.Sen daha annenin karnindayken sana kurandan isim arandi.Fikrin sorulmadan bu din ögretildi.Aklina sinirlar cizildi.En ufak sorguya,süpheye kafanda yer vermemek üzere egitildin.islamiyet dini,toplumlari geri biraktigi gibi,kisileride ruhen tahris eder.Ama cevrendeki herkezde az cok bu ruhsal ariza oldugundan sen bu durumu normal zanneder,arada birde girdigin boyle farkli sitelerdeki düsünen,sorgulayan kisileride hasta zannedersin.Gun gelipte bir sekilde daha hosgörülü,insana deger veren farkli dinlerin oldugu,ülkelere gittigindede farkini,zaafini anlar,acele Türk,Arap demeden kendin gibi insanlari bulur,onlarla aksama kadar ekmegini yedigin bu yabanci ülke insanlarini cekistirirsin.
Ama sen beni anliyamazsin.Ben seni yasadim anlarim.Sen beni yasamadin,bu sebeple beni anliyamazsin,hele süphemi duyarmisim,bu süpheden hastami olurmusum,hic bilemezsin.Birde sana bir sir vereyim.Ta iclerinde derinlerde bir yerlerde acikda olsa suphelerin var.O yüzden bu sitede cöpleniyorsun.Burada yazilanlari okudukca sana olan yasaklari bir bakima asiyorsun.Yazdigin yazilarlada hem sevap aldigini zannedip,hemde acabalarina cevap ariyorsun.Bir tasla iki kus.
Hoscakal,sevgiyle kal.
Klasik tavırlardan birisi :) güler geçerim.
Şüphe; aklın deneyidir.
Şüphe olmazsa, insan için masalda-gerçekte aynıdır.
Şüphe değil, şüphe etmemek hastalıktır ;)
Bu sorunuzun tuzak soru olduğu belli,siz konuyu nereye çekmeye çalışıyorsunuz onu söyleyin.
Bu ve benzeri şark kurnazı girişimler dah öncede denendi :)
Saygılarımla.
ExEgoist
26-09-2010, 13:10
Şüphe olmasa Bilim olamazdı...
Bize bu "hastalığa" yakalanmış daha çok insan gerek...Mümkünse yayılması için virusün genetiğine takviyeler yapmak için yine Bilim adamı yetiştirmeliyiz.
"mal gibi" her duyduğuna inanan insanlardan çok var:)
Şüphe eden araştırır...Araştırılmasını istemeyenlerin Korkuları vardır.
İmanlarından şüphe duyanlar onlardır.
not:kelime köküne inme alışkanlığında gelişmeler var:)
Sanırım bir akım oluşturdum:D
sinanoğlu LOGOS'u açıklamak için NUTUK atmak yetmez,biraz daha DERİN bir konu o...
Başka bir başlıkda tartışmaya değer.
ozgur_beyin
26-09-2010, 13:15
şüphe etmeyen taliban çocukların uçutrma uçurmasını yasakladı
gerekçe meleklerin ayaklarına dolaşmasın diye
osmanlıda'da rasathane yıktırıldı takuyiddin efendi ve diğer gözlemciler meleklerin bacaklarına bakıyor diye,
işte düşünmeyen şüphe etmeyen kaz kafalılar
Sayın dad,
Bakın sorunuzu herkes kendi algısınca açıklamış.
Mantıklı olanı daha doğrusu doğru olanı yansıtmışlar.
Daha da söylenecek ne söz olabilir ? Anlayan anlar ,
İnançla karnını doyurmak isteyense her saçmalığa
açıktır. :boom:
Peki siz ne düşünüyorsunuz bu yorumlardan sonra ?
Yanıtsız bırakmışsınız .
Şüphe , hastalık mıdır ?
Yoksa bilgiye yönlendiren bir ÖĞRETMEN midir ?
saygılarımla
Ayrıca imzama tekrar bakmanızı öneririm .
Bu tür soruları islamcı yobazlardan sıkça duymuştum ben de.
Onlar birşey bilmedikleri gibi, bilmek ,araştırmak, sorgulamak isteyenlere de
taş atmaktadırlar. Oyuna gelmeyin.
Insanin ögrenmeye meyili oldugu Süphe ve Merak dami hastalik sinifina aldiniz !
Pes yani Süpheyi zeka yaratir , merakida akil !
Eger süphe ve merakimiz olmasaydi halen tas devrindeydik !!
AvniSinanoglu
26-09-2010, 19:39
Klasik tavırlardan birisi :) güler geçerim.
Şüphe; aklın deneyidir.
Şüphe olmazsa, insan için masalda-gerçekte aynıdır.
Şüphe değil, şüphe etmemek hastalıktır ;)
Bu sorunuzun tuzak soru olduğu belli,siz konuyu nereye çekmeye çalışıyorsunuz onu söyleyin.
Bu ve benzeri şark kurnazı girişimler dah öncede denendi :)
Saygılarımla.
Şüphesiz polis düsünün tüm yalancilara inansin?:target:
Şüphe etmiyen müslüm Baba düsünün? Cehennemden ödü patlar. Verecegimiz mesaj anlamli. Bir kitab var ortada tüm insanlari kullanmaya yariyor. :humble:
Bu konu cafe ye taşınması ilginç geldi onu belirteyim baştan
biraz daha ilerletin şu şüpheyi.. şüphe ile merak ve araştırmak farklıdır.
Şüphe ettiğinde vesvese de hemen ona arkadaş olur. Sen orada kendini durdurabiliyormusun
şüphelerini izale edebildin mi?
Şüphe insanın tavırlarında katılık, ruhunda sıkıntı ve beceriksizlik oluşturur. Şüpheci kimseler, bedensel işlerde hep kaçmak arzusu, yorgunluk getiren şeylere karşı da nefret izhar ederler. Hiçbir iş görmeden yorulmuş bu türlü tiplere, psikiyatrinin koyacağı teşhisler ne kadar iddialı olursa olsun, bunlar hakkında, iç yetmezliğin fonksiyonunu inkâr etmek kabil olmayacaktır.
Devamlı artıyor ,,, şüphe tabiki hastalıktır... İnsanı mahveder..
natan; şüphe mi öğretmendir merak mı?
AvniSinanoğlu;sen polismisin?
Exegoist;merak ilimlerin başı diye biliyordum. yazdığını anladığını düşünmüyorum
milomanara
27-09-2010, 12:18
Aşağıdaki sözlerin Kainatın Efendisi tabir edilen biri tarafından söylendiğinden şüphe etmemek angutluktur. Kesif cehalet, hatta şeddeli eşekliktir!
Fasıl: NAMAZ BÖLÜMÜ
Konu: Ezanın Fazileti
Kaynak: Buhari, Ezan 4, Amel fi's-Salat 18, Sehv 6, Bed'ü'l-Halk 11; Müslim, Salat 19, (389), Mesacid 83, (389); Ebu Davud, Salat 31, (516); Muvatta, Nida 6, (1, 69); Nesai, Ezan 30, (2, 21)
Ravi (r.a.): Ebu Hüreyre
Hadis: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Namaz için ezan okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezanı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezan bitince geri gelir. İkamete başlanınca yine uzaklaşır, ikamet bitince geri donüp kişi ile kalbinin arasına girer ve şunu hatırla, bunun düşün diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir, öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekat kıldığını bilemeyecek hale gelir."
Kayıt No.: 2433
sen şüphe ettiğin ve sadece şüphede kaldığın için bunu diyorsun o saftasın zaten.
Merak edip araştırsan, ne denmek istiyora baksan olmaz ..
Şeytan ezan sesinden nefret eder demiş Allah ın elçisi ne var bunda?
sor namaz kılanlara aynen çarşıda pazarda gezen çoktur namazda ..
Bu da ispatı olur mu senin için bilmem..
hadi şüphe etmeyen angut diyorsun peki merak edip anlamayan ne olsun?
milomanara
27-09-2010, 14:18
Yahu ne ilginç bir haleti ruhiye içindesiniz cemaati müslimin. Adam resmen sizinle testis geçiyor, ateşten olduğunu iddia ettiği varlığın işi gücü bırakıp, osurarak(nasıl oluyorsa? organik/metan karışımlı mı acaba?) ezandan kaçtığını ve duyamayacağı yere gittiğini söylüyor!
İyi de, bu sümsük şeytan zaten -sizin itikatınıza göre- fiziki bir mahlukat değil ki! Ne zamanı, ne mekanı, ne mesafesi, ne desibeli?
Kime ne anlatıyorum ki! Bu, Noel Baba'ya inanıp, uçan geyiklere tecavüz ettiğine dair kanıt olmadığını söylemek gibi bir şey...
şüphelerin ağır basarken sana göre fiziki olmadığını bir araştır :)
fiziki olması olmaması kime göre ? sen bu soruyu çözmeye çalış...
fiziki olması olmaması kime göre ? sen bu soruyu çözmeye çalış...
şüpheye düşürme şimdi bizi sayın dad, lakin konu ile ilgili var olan şüphelerle işin içinden çıkamayacağız...
yucemanitu
27-09-2010, 15:07
Bunda şaşacak bir şey yok ki yiyen içen bir varlık elbette osurur da:
Fasıl : YİYECEKLER BÖLÜMÜ
Konu : Yeme Adabı
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden kimse sakın sol eliyle yiyip içmesin. Çünkü şeytan soluyla yer içer."
HadisNo : 3874
Hatta işeyip s.çıyor da bu Şeytan:
Fasıl : NAMAZ BÖLÜMÜ
Konu : Gece Namazı
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav)`ın yanında bir adamın zikri geçti ve sabaha kadar uyuduğu namaza kalkmadığı söylendi. Aleyhissalatu Vesselam: "Bu adamın kulağına şeytan işemiştir" buyurdu.
HadisNo : 3010
Bunlar sahihliği şüpheye yer bırakmayacak olan Kütübü Sitte hadisleridir. Şeytanıp gelip üstümüze başımıza işediğinden. Tuhaf fantazilerine bizi alet ettiğinden hiç şüpheniz olmasın. Ne Şeytan üstümüze işemez mi? Sizi gidi hastalar sizii...
Yahu ne ilginç bir haleti ruhiye içindesiniz cemaati müslimin. Adam resmen sizinle testis geçiyor, ateşten olduğunu iddia ettiği varlığın işi gücü bırakıp, osurarak(nasıl oluyorsa? organik/metan karışımlı mı acaba?) ezandan kaçtığını ve duyamayacağı yere gittiğini söylüyor!
İyi de, bu sümsük şeytan zaten -sizin itikatınıza göre- fiziki bir mahlukat değil ki! Ne zamanı, ne mekanı, ne mesafesi, ne desibeli?
Kime ne anlatıyorum ki! Bu, Noel Baba'ya inanıp, uçan geyiklere tecavüz ettiğine dair kanıt olmadığını söylemek gibi bir şey...
Daha bombası var;
Güneşin battığı yere varınca, onu siyah balçıklı bir su gözesinde batar (gibi) buldu. Orada (kâfir) bir kavim gördü. “Ey Zülkarneyn! Ya (onları) cezalandırırsın ya da haklarında iyilik yolunu tutarsın” dedik.
:D
Cık!
Tahmin tutmamış...
aliyarasfal
27-09-2010, 20:05
Ne çok uzamış bu saçma konu.
Neden saçma açıklayalım, kendi inancını tek ve gerçek doğru sanan dad kardeşimiz bundan şüpheye düşenin hasta olduğunu söylüyor. Şimdi bu durumda bir hindu, veya hıristiyan aynı inançsal bakışa sahip olduğuna göre(kendi inancını tek doğru sanma) asla şüphe edemez, ederse hastadır. etmezse nasıl sorgulayıp dadın inancı islamı bulabilir. Veya nasıl ateist olabilir. Bu durumda başka dinlerden islama geçen herkes hastadır.Hastayım, hastasın, hastayız, yada tek hasta dad.
Tıbbi olarak bu hastalığın adı daddaridad hastalığımı acep?
Sayın dad şüphe olmasa kimsenin inancı asla değişmez, islamda asla kabul edilip bu kadar yayılamazdı.Ateizmi bir hastalık olarak lanse etme çabanızda sadece "bence" demogojinize dayalı gerçek dışı bir saçmalama ürünü.Bu güne kadar kimseyi inancından yada ideolojisinden yada bildiklerinden dolayı hasta ilan etmedim, hastalık konusu bence,sence olmaz, tıbbın işidir. Bu mantığınızla tüm din değiştirenleri ve reddedenleri hasta ilan ediyorsunuz ki resmen sağlıksız bir önerme.
Şimdilik saygımla gittim...
demek ki şüphe denilen şeyin ne kadar tehlikeli olduğunu seni kumar oynamaya sevkettiğini anlamışsın.
Şüphe etmek arttığında tehlikenin farkına varabilecek akıl sağlığına sahip gibisin.
En son din , hak din ve tüm dedikleri uygulamaları Hristiyanlık denilseydi ve Bir insanın en güzel halini onlar tarif edip uygulamada gösterseydi herkesin o dini araştırma sorgulama ve o dine geçmesi şarttı. Fakat en son din de bellidir insanın en güzel halide bu din iledir.
Sonuç itibariyle güzele yönelme konusunda kendindeki bazı tabulara şüphe etmen iyidir bu seni düzeltir. Ama sen zaten hiçliğe ve çirkine güzelden geçiş yapıyorsan artan şüphelerinle sorun burada..
Hastalık sonrasında başlıyor. Delüzyonu bir araştır derim..
Her ateist hasta olmayabilir, benim sorum başka...
Tıp konusuna gelince , ateist insanların psikolojik durumları hakkında bilimsel çalışmalara bakmak gerek...
bir de Descartes ı tanırmısın , şüpheye yaklaşımını bir araştır derim.
Şüphe olmamalı denmiyor sorumda ,sorumunda iyi anlaşılması gerekir...
yucemanitu
28-09-2010, 18:56
En son din , hak din ve tüm dedikleri uygulamaları Hristiyanlık denilseydi ve Bir insanın en güzel halini onlar tarif edip uygulamada gösterseydi herkesin o dini araştırma sorgulama ve o dine geçmesi şarttı.
Hristiyanlığın en son hak din olduğunu ve insanın en güzel halini tarif ettiğini zaten söylüyorlar bunu Hristiyanlar söylüyor. Senin için İslam neyse onlar için de Hristiyanlık odur. İseviliğin değil de İslam'ın hak dini olduğunu nerden biliyorsun ki? Belki hak din Hristiyanlık.
aliyarasfal
29-09-2010, 02:16
Şimdi sayın dad anlamak istemiyor(anlıyorda anlamıyor) ;
Peki şimdi sayın kardeşime bir bilgi sunayım.Şüphe hastalık olsun, kabul edelim, bir ateistin şüphesini konuşalım bu açıdan.
Ben bir ateistim, tüm dinlerin uydurma olduğundan ve tanrı diye bir şey olmadığından adım gibi eminim, biliyorum.Bak hiç bir şüphe yok, kesinlik sunuyorum. Şimdi sen söylediklerimden şüphemi edeceksin yoksa kabulmü edeceksin? Kabul etmeyip ateizm hakkında söylediklerimi reddetmen için önce benim ne bildiğimi öğrenmen gerekir.Bunun yoluda meraktan geçer, merak bilgiyi sağlar, bilgi sorularla sorguyu, sorguda kuşkuyu ve kesin sonuca ulaşır kuşkularını bitirirsin. Ya doğruysa demiyorsan, direk reddediyorsan, sormuyorsan hastalık budur.İmzama bak anlarsın.
Şimdi ateistlerin bildikleri konularda heleki din konusunda hiç kuşkusu yoktur, şüphemi ediyorsun sözlerimden?
Şüphe arapça bir kelimedir, kuşku anlamına gelir.
Şimdilik saygımla gittim...