PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasakların ve cezaların tekrar gözden geçirilmesine ilişkin talep

Bilge Engin
07-10-2010, 13:41
Sevgili Forum Yöneticileri

Geçtiğimiz bir hafta içerisinde, özellikle islam forumunda yazan deist arkadaşlar, gerek konuyu kişiselleştirmeleri verek se bu kişiselleştirmeleri hakaretlerle süslemeleri nedeniyle yasaklandı. Bir diğer grup arkadaş ise cazalı kaydına karşın farklı isimlerle foruma üye olduğu için ceza aldı.

ExEgoist ve Yergin isimli üyeler ise benim kışkırtıcı konu başlığım üzerine forumdan ayrıldı.

Açıkçası tek taraflı bir diyalog yürütür bir noktaya geldik gibi.

Özellikle cezalar ve cezai işlemlerin uygulanmasına yönelik bir değişiklik yapılabilir mi?

Mesela hakaret, küfür yada konuyu kişiselleştirmeden dolayı kişilere uzaklaştırma vermek yerine yazdığı mesajları editlesek? Çünkü ne yaparsak yapalım özellikle islami fikirli kişiler bu tavırları konusuda değişmez. Kendilerinin tabiriyle fıtratları böyle.

Örneğin bir hakaret yazmışsa hakaret cümlesi yazısından kaldırılarak o bölüme parantez içinde (Ben görüşlerimi tartışacak kadar zeki değilim ve burada hakaret ettim) gibi bir yazaı eklenebilir mi?

Böylece hem tartışma üslubu korunurken, hem de hakarete yönelen kişiler bu tutumlarını azaltabilir mi?

Takibi takibi mutlaka zordur ama sormluluk alabilecek arkadaşlar olacağına inanıyorum.

Saygılar

Bilge Engin
07-10-2010, 13:48
başlığı düzeltmek istiyorum

Yasakların ve cezaların tekrar gözden geçirilmesine ilişkin talep

KızıL
07-10-2010, 14:54
sevgili bilge talebiniz şuanda olanaksızdır tüzüğümüz ve iç tüzüğümüz neyi gerektiriyorsa bunları uygulamaktan ödün veremeyiz..

exegoist adlı üyemizin gidişatının sizinle bir alakası yoktur, yergin adlı arkdaşımızında kışkırtıcı başlığınızdan dolayı gittiğini düşünüyorsanız bu tür başlıklardan uzak durunuz..

axial
07-10-2010, 16:01
Bende müslüman arkadaşlara karşı uygulanan bazı cezaları ve siteden uzaklaştırılmalarını çok anlamsız buluyorum. Siteye üye olan hemen her müslüman bir şekilde ceza görüyor. Biraz daha müsammalı olmak geekir diye düşünüyorum. Tamam hakarete izin verilmemeli ama bunu huy haline getirmiş kişilere ceza verilmeli bunlarda siteden uzaklaştırma olmamalı. Çünkü bir şekilde başka bir nikle gene üye oluyorlar ve ceza anlamsız oluyor bir sürü yeni üyelikle veritabanı boş yere doluyor.

Mesela enson hüdaiçakmak vatandaşın neden ceza aldığını anlamadım. Fikirleri saçmaydı falan ama gayet seviyeli bir arkadaştı.

Aynı şekilde en son ceza alan arkadaşımızda başka nikle girdiği için ceza almış. Allah aşkına bütün farklı nikle girenleri cezalandırıyor musunuz sanki.

breymin
07-10-2010, 17:33
Sayin axial e katiliyorum,sitede müslüman olunca dolayisiyla tartisma oluyor ve sayede kayda deyer bilgiler yaziliyor ve bizlerde okurken hem keyif alip hemde birseyler daha ögreniyoruz,kendin cal kendin oynada sadece geyik muhabbeti oluyor,bence gelen dindar arkadaslari kovmak yerine tutmak icin birseyler yapmali,saygilar

AhbAp
07-10-2010, 17:39
Sayın Bilge Engin,

Forumumuzun ana tartışma konusu din. Bunun ne kadar hassas olduğunu ve kişilerin bu konuyu konuşurken ne kadar gerildiklerini lütfen göz önünde bulundurun. Fakat bu konuyla ilgili asıl söylemek istediğim şu:

Belki şu cümleyi bu forumda yüzlerce kere değişik vesilelerle yazmışımdır: "Bu forumdan hiç kimsenin gitmesini/gönderilmesini istemeyiz". Bunu sağlayabilmek için, müdahale edilmesi gereken mesajlara çoğu zaman sessiz sedasız işlem yapıyoruz. Bırakın cezayı veya uyarıyı, bariz tüzük ihlalleri söz konusu olduğunda bile çoğu üyeye bunu yapmaması ricalarını ilettiğimiz ÖM'ler yolluyoruz; bazen bu ÖM'ler giderek uzuyor ve bunlardan başımızı kaldıramıyoruz. Tartışma kurallarını artık bilerek ihlal eden (hangi görüşten olursa olsun) üyeler sırasıyla uyarılıyor, ceza puanı alıyor ve nihayetinde o üye "İlla ki beni uzaklaştırın" diyorsa maalesef bunu yapmak durumunda kalıyoruz.

Tartışma sırasında sinirlerin gerilmesi çok doğaldır. Bunu kontrol edememek, üstüne üstlük bundan güç almaya çalışmak ve artık forumdaki varlığı saldırı amacına dönüştürmek isteyen üyelere karşı, her ne kadar biz kimsenin gitmesini istemiyoruz desek de başka çaremiz kalmıyor.

Siz doğal olarak sadece görebildiğiniz şeyleri biliyorsunuz. Oysa arkasında neler neler var. Şunu da belirtmek istiyorum; forum yönetimi, tartışmaların sağlıklı bir şekilde sürmesi için elinden geleni yapıyor. Ve yönetimin tek amacı da budur. Bunun dışında sizler gibi biz de üyeyiz, hiçbir farkımız yok. Beğenmediği üyeyi buradan "süren", kovan, dışlayan kimseler değiliz ve bunu kesinlikle istemiyoruz.

Sayın axial,

İkinci üyelik, tüzük kurallarımıza göre uygun değildir. Ve zaten bir amacı da yoktur. Tespit edebildiğimiz üyelerin bu tür üyeliklerini sonlandırıyoruz. Bunun nesini yadırgadığınızı anlamadım. Farkedemediğimiz üyeler varsa ve siz farketmişseniz, bizi uyarır ve yardımcı olursunuz.

Siteden yönetim kararı ile uzaklaştırılan üyelerin tekrar üyelik aldıklarını, böylece boşuna iş yapılmış olduğunu söylüyorsunuz. Gözden kaçırdıklarımız mutlaka vardır ancak siteden sürekli olarak uzaklaştırılmış üyelerin aslında tekrar geri dönmesine izin vermiyoruz.

Üye adı değişikliklerinin, ikinci üyeliklerin herhangi bir faydasının dokunmadığını, kişinin tartışma ve üslup biçimini değiştirmediğini çok kereler gördük. Değişiklik yapılması gereken, üyenin tartışma üslubudur. Şurası çok açıktır ki, bu forum (adı üstünde) bir tartışma alanıdır ve herkes bunun kurallarına uyacağını belirterek üye olur. Uyamıyorsa uyması yönünde ricalar alır. Bunları da umursamıyorsa bu forumda barınamaz (siz buna gönderilir diyorsunuz, bense barınamazlar diyorum). Gidişinin nedenini kendinde aramalıdır.

Saygılarımla

KızıL
07-10-2010, 18:08
sevgili arkadaşlar biz yeterince müsamaha gösteriyoruz forum kurallarımız yeterince açık!
kaç üye bu kuralları okuyor??
kaç inanan arkadaş bu kuralları sayıyor??
bilmediğiniz çok şey var biz kımseye gereksiz yere ceza vermıyoruz! bize bazen öyle ömler gelıyorki tüzüğünüzü bilmem ne yapim seni şöyle yapim felan biz kontrolü elden bırakırsak burda siz barınamazsınız!

bir üye kurallara uyduğu takdirde ceza almaz, ancak biz hakarete, içi boş sataşmalara konunun dışına çıkıp kişiye saldırmaya anlamsız başlıklara c/p ye izin veremeyiz..

bizi sert olmakla suçlayan arkadaşlar müsamaha göstermıyorsunuz diyen arkadaşlara tek bişey söyleyeceğim gidin dindarların forumlarına tek bir kelime yazın tek bir konu açın
hemen banlanmazsanız bişey demıyorum!

biz saygısını koruyana kurallara uyana kapımızı sonuna kadar açtık..

gayrısınıda kimse bizden beklemesin..

başka üyeliklerle mi girecekler foruma onuda yasaklarız başkalarını mı yollarlar onuda yasaklarız biz baş edebiliriz...

ozgur_beyin
07-10-2010, 22:18
gelenekçi
hadisci
rivayetci müslümanlarla
başa çıkarsınız ancak
o yüzden bende
gelenekçi müslümanlara asıl islamı anlatacağım
elimde geldiği kadar
3. sabahattin yazdıklarında fikir sayılabilecek bir bulguya rastlanmadı. onun için fikirlerinden
dolayı atıldım intibaı yaratma senin durumun papağana benziyor

Düşünce suçlusu..
Sahibi papağanı, sabahları işe giderken camın önüne oturturur, o da gelen geçeni seyreder söylenenleri ezberlermiş.

Bir gün sokaktan bir grup genç "tek yol devrim" diye bağırarak geçmiş.

Ertesi gün cam önünde tekrar büyük bir genç gurubu geçerken papağan bir gün önce duyduğu "tek yol devrim" lafını bağırınca aşağıdaki gençler "Sağ hareket engellenemez" diye camı çerçeveyi kırmışlar.

Adam akşam gelince komşular olayı anlatmış, o da papağanı sıkı sıkıya tembih etmiş bir daha yapma diye.

Ertesi gün gene gençlerin geçtiğini gören papağan bu kez de "sağ hareket engellenemez" diye bağırmış.

Geçen solcu gençlermiş. Gene camı çerçeveyi kırmışlar. Adam akşam eve gelip olayı görünce ertesi gün papağanı bahçedeki kümese tavukların arasına koymuş.

Tavuklar zaten papağan serbest gezdiği için kızıyorlarmış ve ona;
-"Ne o artist sende mi aramıza düştün" demişler.

Papağan tüm hiddetiyle bağırmış.
-“Ulan ******lar, ben sizin gibi fuhuştan yatmıyorum. Ben düşünce suçlusuyum...”

sendemi düşünce suçlususun 3. sabahattin

ozgur_beyin
07-10-2010, 22:24
sebahattinoztürk isimli üyelik, mindar isimli üyeye ait olduğundan kapatılmıştır. mindar isimli üyemiz de, böylesi gereksiz bir yola başvurduğu için 1 hafta süreyle forumdan uzaklaştırılmıştır. Tekrarı halinde kendisinin bu üyeliği de kapatılacak, yeni üyeliğe izin verilmeyecektir.
sabahattin yaptığın bu . bu hata kimin suçlamak kolay

KızıL
07-10-2010, 22:46
3. kez üyelik alma girişimi nedir acaba anlam veremıyoruz özgür beyin fıkra güzel ama sorun şu ki bu sabahattin arkadaş düşünce suçundan dolayı uzaklaştırılmadı :D

evrensel-insan
07-10-2010, 22:56
Saygideger arkadaslar;

"Disiplin Uygulamalari" basligini okudugumda, bazen benim de anlam veremedigim ceza ve uzaklastirmalar yer aliyor.

Anlam veremememin sebebi, genellikle uzerine disiplin uygulanan yazarin, dendigi gibi bir dil ve uslup iceren, mesajina astlamamis olmam.

Geriye tek mantikli izahat kaliyor. Ceza, uzaklastirma veya uyari alan yazar arkadaslarin, o.m. yolu ile, ya yoneticilere, ya da baska yazar arkadaslara, aldigi cezayi, uyariyi, uzaklastirmayi gerektirecek icerikte mesajlar atmis olmasi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

KızıL
08-10-2010, 00:26
sevgili evrensel bazen öyle hızlı olaya müdahale ediyoruz ki görmeniz mümkün değil mesaj atıldığı anda hemen moderasyona uğruyor bazende aynen dediğiniz gibi oluyor ö.m yoluyla bu hakaret yada tehditler gelıyor..

evrensel-insan
08-10-2010, 00:33
Saygideger Kizil;

bazen öyle hızlı olaya müdahale ediyoruz ki görmeniz mümkün değil -Kizil-

Bir mesajin yazildiktan ve gonderildikten sonra, direk sitede goruntuye gecmemesi icin, sadece mesaji gonderen yazar arkadasin "denetimdeki Uye" statusunde olmasi gerekmiyor mu?

Gonderilen bir mesajin, eger gonderen "denetimdeki Uye" ye ait degilse, bizler "gormeden" mudahele edilmesini, pek algilayamadim, aciklar misin?

Yani tum mesajlar, goruntuye gecmeden once modlar ve yoneticiler tarafindan mi gorulup, onaylaniyor?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Nova
08-10-2010, 01:07
Bende müslüman arkadaşlara karşı uygulanan bazı cezaları ve siteden uzaklaştırılmalarını çok anlamsız buluyorum. Siteye üye olan hemen her müslüman bir şekilde ceza görüyor. Biraz daha müsammalı olmak geekir diye düşünüyorum. Tamam hakarete izin verilmemeli ama bunu huy haline getirmiş kişilere ceza verilmeli bunlarda siteden uzaklaştırma olmamalı. Çünkü bir şekilde başka bir nikle gene üye oluyorlar ve ceza anlamsız oluyor bir sürü yeni üyelikle veritabanı boş yere doluyor.

Mesela enson hüdaiçakmak vatandaşın neden ceza aldığını anlamadım. Fikirleri saçmaydı falan ama gayet seviyeli bir arkadaştı.

Aynı şekilde en son ceza alan arkadaşımızda başka nikle girdiği için ceza almış. Allah aşkına bütün farklı nikle girenleri cezalandırıyor musunuz sanki.

Değerli Axial, üyeyi aynı sebepten 3. yada 4 defa uyardığımızda ortaya çıkan tablo şudur:

"üye, yönetimin kendisine yaptığı ikaz ve uyarı-bilgilendirme mesajlarını kaale almamaktadır, ısrarla kendi kurallarını dayatmaktadır, tüzüğü esnetmeye-delmeye çalışmaktadır"

Bir üyeye 4-5 defa aynı uyarıyı yaptığımı biliyorum çoğu zaman.

Neden ilk seferde en fazla 2. seferde uyarılarımız -ki sebeplerini de detaylı olarak bildirdiğimiz halde- uyarılarımız ciddiye alınmamaktadır?

Üyelerimiz, verilen cezaları-üye ceza geçmişlerini ve üyelerle aramızdaki öm trafiğini bilmeden bu tip başlıklarla, haksızlık yapıldığı-eşitsizlik olduğu izlenimine kapılmasınlar.

Üyelere yollanılan cezalar, öm ile yollanmış gibi ulaşmaktadır. Buna aldığımız cevaplar hakaret yada küfür ise; üyeye yapılan uyarıdan dolayı değil-üyenin kendisini uyarmamıza ve tüzüğü hatırlatmamıza verdiği tepkiden dolayıdır.

Bu başlıktan işlemleri takip edebilirsiniz; http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4930&page=52

Hüdaiçakmak da 2 defa Karun Mahya ya ait kitapların internet sitesinden direkt olarak kopyalayıp, koca kitabı mesaj olarak yollama girişiminden dolayı ceza almıştır. Ve aynı işi uyarmamıza rağmen tekrar tekrar denemiştir.

Olayların iç işleyişlerini bilmeden, genel panolara yazılan bu tip mesajlar, yönetimi şaibe altında bırakır.

Disiplin uygulamaları başlığını takip ederseniz, sadece inançlı üyelere değil; diğer görüşlerdeki üyelerimize de acımasız bir şekilde kuralları uyguladığımızı görebilirsiniz.

Eğer kafanızda soru işareti olan bir durum var ise; öm yolu ile modlara sorabilir, eğer aldığınız cevaplar sizi tatmin etmez ise; Başvurular kısımından uygun dilekçe ile isteğinizi dile getirebilirsiniz.

İnternet ortamında başka hiç bir yerde bu kadar geniş saha ve tartışma imkanı bulamadıkları için, üyelerimiz bazı konularda taviz verileceğini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Tüzüğümüz nettir.

Birçok mesaj yayımlanır yaımlanmaz işlem görmektedir, bu sebepten uygulamaları ve iç işlerin yürüyüşü dışarıdan görülemediği için soru işaretleri olması normaldir.

Üyelerimiz, üye olur olmaz tüzüğü dikkatlice okusalar, hem sitenin amacını hemde forum adabının sınırlarını bilir ve buna göre paylaşımlarda bulunurlar.

Ama malesef kimse okumamaktadır..:)

Bu başlık da moderasyon eleştirisi kapsamına girdiği için kaldırılacaktır, ve yazan her üyeye ceza verilecektir, bu son satır şakadır.

İyi forumlar dilerim.

ps: lütfen tüzüğü okuyalım.