PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HSYK seçimleri: Kemalistlerin yerine AKP'liler

noripcord
18-10-2010, 23:08
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 asıl, 6 yedek üyeliği için dün adliyelerde yapılan, 10 binden fazla hakim ve savcının oy kullandığı seçimi Adalet Bakanlığı'nın desteklediği liste kazandı. Demokrat Yargı Derneği'nden hükümete ve Adalet Bakanlığı'na seçim konusunda ağır eleştiriler geliyor.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gözetim ve denetiminde yapılan, 10 bin 471 hakim ve savcının oy kullandığı seçimlerle, HSYK'nın 10 asıl ve 6 yedek üyeliği belirlendi. Buna göre, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur adli yargıdan, Personel Genel Müdürü Birol Erdem idari yargıdan HSYK'nın iki yeni asıl üyesi olarak sandıktan çıktı.

Adalet Bakanlığı'nın desteklediği liste seçimden zaferle çıktı. Adayların yarısının bağlı olduğu YARSAV ve 12 Eylül referandumuna giden süreçte HSYK'nın yapısının değiştirilmesine destek veren Demokrat Yargı'nın desteklediği adayların hiçbiri yeni HSYK'da yer alamadı.

Yeni HSYK'nın adli ve idari yargıdan gelen üyeleri ve aldıkları oylar şöyle:

Adli yargı asıl: Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur (6 bin 742), Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Teoman Gökçe (6 bin 387), Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Özer (6 bin 153), Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu (6 bin 120), Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Serter (6 bin 017), Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya (5 bin 990), Edirne Hakimi İsmail Aydın (5 bin 408)

Adli yargı yedek: Ankara Cumhuriyet Savcısı Harun Kodalak (5 bin 253), Üsküdür Cumhuriyet Savcısı Celal Avar (5 bin 101), İzmir 7. Asliye Ceza Hakimi Ali Öztürk (4 bin 814), Ankara 17. Asliye Ceza Hâkimi Hayrettin Türe (4 bin 798)

İdari yargı asıl: Danıştay 6. Daire Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu (855), Personel Genel Müdürü Birol Erdem (836), İstanbul 5. İdare Mahkemesi Üyesi Resul Yıldırım (805)

İdari yargı yedek: Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Halil Koç (638), Danıştay Savcısı İbrahim Topuz (554)

Bürokratların adaylığı ve bakanlık müdahalesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerine giden süreçte, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) adaylara propaganda yasağı getirerek adil ve demokratik bir seçim süreci yaşanmasını engellemişti. Hükümet, referandum sürecinde HSYK'nın yeni yapısının "çoğulcu ve demokratik" olacağı yönündeki söylemlerini unuttu.

Adalet Bakanlığı'nın, İbrahim Okur önderliğinde oluşturduğu bürokratlardan oluşan listeyi seçtirmek için, aday olma ihtimali olan diğer bazı kişileri manevi baskıyla, üstü kapalı tehditle veya çeşitli vaatlerle geri çekilmeye zorladığı iddia ediliyor.

Diğer yandan, Adalet Bakanlığı'nın listesinin başındaki müsteşar yardımcısı İbrahim Okur'un Ergenekon'la bağı tesbit edilen bir yargıçla arasının iyi olduğu, hatta müştear yardımcısı seçilmesinde de Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nın payı olduğu iddia ediliyor.

........

Devamı için tıkla! (http://www.marksist.org/haberler/2171-hsyk-secimleri-kemalistlerin-yerine-akpliler)

.........

İleri demokrasinin ayak seslerini duymak ve yargının bağımsızlığını görmek gerçekten mutluluk verici. tabi biz bunları forum mesajlarımızda yazmıştık ama bazı gericiler anlayamamıştı.

Sangre
19-10-2010, 00:08
Bürokratların adaylığı ve bakanlık müdahalesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerine giden süreçte, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) adaylara propaganda yasağı getirerek adil ve demokratik bir seçim süreci yaşanmasını engellemişti. Hükümet, referandum sürecinde HSYK'nın yeni yapısının "çoğulcu ve demokratik" olacağı yönündeki söylemlerini unuttu.

Adalet Bakanlığı'nın, İbrahim Okur önderliğinde oluşturduğu bürokratlardan oluşan listeyi seçtirmek için, aday olma ihtimali olan diğer bazı kişileri manevi baskıyla, üstü kapalı tehditle veya çeşitli vaatlerle geri çekilmeye zorladığı iddia ediliyor.

Bu konuda eleştirilmesi gereken tek yer bu iki satırda yazılanlar.

Bunun dışında HSYK'ya üye seçimiyle ilgili yapılan değişikliğe ilişkin eleştiriler fasa fisoydu.

Ama hala eleştirilmesi gereken yer eleştirilmiyor, eleştiriler bu konudan rant sağlamaya çalışan kesime yarıyor.. Bu tür bir muhalefete devam ederseniz, şüphesiz yine kaybediceksiniz.

noripcord
19-10-2010, 00:42
@Sangre

Bunun dışında HSYK'ya üye seçimiyle ilgili yapılan değişikliğe ilişkin eleştiriler fasa fisoydu.

fasa fiso falan değildi. biz böyle olacağını bildiğimizden eleştiriyorduk. kemalistleri(!) yolla badem bıyıklıları sok içeri.

Bu tür bir muhalefete devam ederseniz, şüphesiz yine kaybediceksiniz.

bilmem farkettiniz mi bu yazıyı marksist.org'dan aldım. hani şu marksist değilde liberal ve akp yalakası olduğu yönünde sürekli eleştiriler alan siteden. bu muhalefeti ulusalcılar, kemalistler ya da marksistler yapmıyor yani. liberal dediğimiz kişiler yapıyor.

3.yol
19-10-2010, 03:01
Sayin noripcord dogru yazmis ..... Ben de HSYK'nin adaylarini adalet bakanliginin belirlemesine karsiyim ....

Taraf'ta da buna benzer bir haber cikti :

http://www.taraf.com.tr/haber/hsyk-adalet-in.htm

evrensel-insan
19-10-2010, 03:03
Saygideger 3.yol;

Ben de HSYK'nin adaylarini adalet bakanliginin belirlemesine karsiyim -3.yol-

Gorebilene "persembenin gelisi, Carsamba'dan belliydi" Bu arada cuma da yolda, hatirlatayim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

3.yol
19-10-2010, 03:15
Saygideger 3.yol;

Ben de HSYK'nin adaylarini adalet bakanliginin belirlemesine karsiyim -3.yol-

Gorebilene "persembenin gelisi, Carsamba'dan belliydi" Bu arada cuma da yolda, hatirlatayim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

İkinci gayri resmî yargı dönemi
HSYK seçimlerinde on asil altı yedek üyenin Adalet Bakanlığı bürokratları arasından seçilmesinin yargıda reform bekleyen Türkiyelilerin umutlarını boşa çıkardığını ifade eden Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin de Taraf’a yaptığı açıklamada “Birinci gayrı meşru yargı dönemini yıktık. Ancak ne yazık ki şimdi de Türkiye’de ikinci garı resmi yargı dönemi başlamıştır” dedi. Sürecin başından beri diyalog sürecini açık tuttuklarını kaydeden Ertekin şöyle konuştu: “Adalet Bakanlığı ile bir platform oluşturup bu süreci beraberce yürütelim dedik. Otoriter seçim sistemini ve bakanlığın müdahalesini asla kabullenmeyeceğimizi söyledik. Ne yazık bildiklerini okudular. Ama demokrat bir yargı için mücadelemiz bundan sonra da sürecek. Artık herkesin tavrı daha netleşecektir, herkes daha rahat davranacaktır. Bakanlık ve hükümet bundan sonra her kesimden gelecek eleştirilerin tek muhatabıdır.”

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber/hsyk-adalet-in.htm

Eski sistem yikildi ..... Yeni sistemin yapilanabilmesi icin yikilmasi gerekiyordu ..... Simdi baska bir puruz ortaya cikti .... Onu da yikacagiz......

demokrat bir yargı için mücadelemiz bundan sonra da sürecek.

Saygilar,
3.yol

evrensel-insan
19-10-2010, 03:18
Saygideger 3.yol;

demokrat bir yargı -3.yol-

Bunun icinde cumayi bekleyebilirsin. Tabi farkedince is isten gecmemisse.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Sangre
19-10-2010, 12:51
@Sangre
fasa fiso falan değildi. biz böyle olacağını bildiğimizden eleştiriyorduk. kemalistleri(!) yolla badem bıyıklıları sok içeri.

Madem fasa fiso değildi, bugün var olan olumsuz duruma yol açan değişiklik maddesini bir zahmet getir de görelim.. Bakalım değişiklik maddesi başlı başına mı anti-demokratik, yoksa demokratik bir maddenin süistimal edildiği bir durumla mı karşı karşıyayız?

bilmem farkettiniz mi bu yazıyı marksist.org'dan aldım. hani şu marksist değilde liberal ve akp yalakası olduğu yönünde sürekli eleştiriler alan siteden. bu muhalefeti ulusalcılar, kemalistler ya da marksistler yapmıyor yani. liberal dediğimiz kişiler yapıyor.

Zaten verilen yazıyı eleştirmedim.. Çünkü orada da benim söylediklerim yazıyor.. Sadece eleştirilmesi gereken yerleri eleştirmeyip, 'Biz bunu daha önceden söylemiştik' diye yazmanı eleştirdim.. Çünkü siz demokratik bir maddenin süistmal edileceğini, Bakanlığın baskı yoluyla seçime müdahale edeceğini felan yazmamıştınız.. Sadece bu değişiklik maddesinin öncesine göre daha anti-demokratik olduğunu yazmıştınız ki, bu tamamen yanlıştır, boş laftır.

Ayrıca yazı Marxist.org'dan diye eleştirmeyecek de değilim (Sanırım DİSP'in yayın organı).. İster Taraf olsun, ister başka bir gazete, pek de umrumda değil.

Sayin noripcord dogru yazmis ..... Ben de HSYK'nin adaylarini adalet bakanliginin belirlemesine karsiyim ....

Taraf'ta da buna benzer bir haber cikti :

http://www.taraf.com.tr/haber/hsyk-adalet-in.htm

HSYK adaylarını Bakanlık belirlemiyor.. Sadece Bakanlık da seçime etki eden, bir takım adayları desteklediğini açıklayan bir erk.. Bunun böyle olmaması gerektiği söylenebilir, eleştirilebilir.. Ama burada önemli olan Bakanlığın zorla, baskı yoluyla diğer adaylar üzerinde tahakkum kurmasıdır.. Orhan Gazi Ertekin'in de dediği gibi, Bakanlığın çeşitli yemekler, buluşmalar düzenlemesi, oy verecek hakim ve savcıları etkilemeye çalışması, aday olanları yıldırmaya çalışmasıdır.

Bizim Kemalist kesim de, konuyla hiç ilgisi olmadığı halde, mal bulmuş mağribi gibi 'Bakın biz önceden ne demiştik?' diye Anayasa değişikliğini onaylayanları eleştiriyorlar.. Oysaki burada durum bambaşka.. Ama onların anlayabilecek durumları var mı, o önemli.

sargon
19-10-2010, 14:28
Kemalistlerin dedigi krallik sistemi daha iyiydi, tek parti sistemi daha iyiydi demekten baska birsey degil. Tabii ki bir secim sistemi olustugunda güclü olanlar, cogunluk olanlar kazanacak. Burda bakanligin otoritesini kullanmasi elestirilmeli. Ama muhtemelen bu hep olacaktir. Yarin AKP gidip baskasi gelince onlar da ayni sekilde güclerini kullanacaklar.

Eski sistemde secim diye birsey yoktu. Simdi bu var, ama secimde bakanlik devreye girip suistimal ediyor. Eski sistem köhnemis devlet bürokrasisinin sistemiydi. Yani kimse birsey secemez kardesim, biz atariz sistemi. Hala bu sistemin izleri sürüyor. Bakanligin sözünün disina cikilamiyor. Kanunlari degistirmek nispeten kolay, ama ya zihniyeti degistirmek. Zaman alacagi acik.

Bu mantiktaki insanlarin ben ayni sekilde tek parti sistemi daha iyiydi, otoriter bir liderimiz olsun diye düsündüklerini de biliyorum. Türkiye'ye tekrar 70 yil öncesinin otoriter sistemini giydirmeye calismak bir hayal. Sacma bir politika tarzi.

kemalistcan
20-10-2010, 00:32
Siz değil miydiniz safça bu akp anayasası değil diyen? Ne akla hizmet, hangi mantıkla diyebiliyorsanız?

Cumhurbaşkanının hsyk'ya üye seçmesine nasıl karşı çıkmadınız hayret! Meclisin anayasa mahkemesine üye seçmesine, yökün daha fazla aday seçmesinede ses çıkarmadınız. AKP'nin yargıda kadrolaştığını bile bile buna evet dediniz!

AKP'nin yargı ile kavgalı ve amacına ulaşma yönünde engel olduğunu bile bile sizin yaptığınız nedir?

frodo
20-10-2010, 13:04
Sangre:

HSYK adaylarını Bakanlık belirlemiyor.. Sadece Bakanlık da seçime etki eden, bir takım adayları desteklediğini açıklayan bir erk.. Bunun böyle olmaması gerektiği söylenebilir, eleştirilebilir..

Sargon:

Eski sistemde secim diye birsey yoktu. Simdi bu var, ama secimde bakanlik devreye girip suistimal ediyor. Eski sistem köhnemis devlet bürokrasisinin sistemiydi. Yani kimse birsey secemez kardesim, biz atariz sistemi. Hala bu sistemin izleri sürüyor. Bakanligin sözünün disina cikilamiyor. Kanunlari degistirmek nispeten kolay, ama ya zihniyeti degistirmek. Zaman alacagi acik.

Referandum ile oylanan anayasa değişikliği ile ilgili bir kısım"hayırcıların" temel argümanı ne idi ?

Getirilen değişiklikler özlenen bağımsız-tarafsız yargı yaratmaya yönelik demokratik girişimler değildir. İktidar kavgasının yüksek yargıda sürdürülmesinin bir vesayetin yerine bir başka vesayetin getirilme çabasından başka bir şey değildir. Bu nedenle toplumun asıl ihtiyacını karşılamayacak demokrasinin güçlenmesine yol açmayacak bu girişim boşa çıkartılmalı gerçekten demokrasinin vazgeçilmez şartlarının öne çıkartıldığı bir mücadele sürdürülmelidir. Yetmez demek gerekirdi yetmez ama evet değil.

Şimdi bu argümanı öne çıkartanların haklılığına ilişkin AKP'nin uygulamaları ile karşılaştıkça yeni savunma yöntemleri geliştirmenin anlamı yok.

Çok satanlar listesinde hoş bir kitap var. Fıkra ve esprilerle felsefeyi anlatmaya yönelik eğlenceli ve öğretici bir kitap.

platon bir gün kolunda bir ornitorenkle bara girer (http://www.idefix.com/kitap/platon-bir-gun-kolunda-bir-ornitorenkle-bara-girer-thomas-cathert/tanim.asp?sid=NKI7JK018B8B7CBEUZXW)

Sangre ve sargon'un savunmaları bu kitaptan bir fıkrayı getirdi aklıma:

4 Haham yaratılışa ilişkin teolojik bir tartışmayı sürdürüyorlamış. 3 haham bir görüşü savunurken % 100 haklı olduğuna inanan diğer haham yanlış düşündüklerini söylediklerinin Rab'ın amaçları ve işaretleri ile uyuşmadığını anlatmaya çalışıyormuş. Çaresiz kalınca Rab'dan yardım istemiş:

-Ya rabbim haklı olduğumu biliyorum ne olur bir işaret gönder arkadaşlarımı ikna edemiyorum, demiş ve aynı anda masmavi gökyüzünde küçük bir siyah bulut peydah olmuş ve 4 hahamın üstüne bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlamış.

3 haham hemen itiraz etmişler bu işaret sayılmaz çünkü doğal nedenlerle açıklanabilir. Haklılığını bir türlü anlatamayan haham yalvarırcasına gökyüzüne çevirmiş yüzünü. O anda masmavi gök yüzünde yine bir bulut ortaya çıkmış hızla tepedeki ağacın üzerine gitmiş ve müthiş bir yıldırımla ağacı yok etmiş.

3 haham dudak bükmüşler "ee bu işaret mi pekala doğal nedenlerle oluşmuş olabilir."

Çaresiz haham ya rab ne olur daha güçlü bir işaret ver diye yalvarmış ve gökyüzünde kocaman "HAHAM İZAK HAKLI" yazısı belirmiş.

Diğer hahamlar hemen atılmış : Evet şimdi 3'e 2 olduk !!

aliyarasfal
20-10-2010, 17:32
Kırk katır mı, kırk satır mı?

Önce derin devletin el değiştirmesine tanık olduk, yenisi eskisini demokrasi, darbelerle hesaplaşma, özgürlük naralarıyla bertaraf ederken kimimiz eskisine sahip çıktı farkında olmadan (haklı yanlarıda vardı, masum insanlarda muhalif olduklarından susturuldu) kimisi yenisini destekledi farkında olmadan(yada olarak).

Bunun yeni versiyonu evet-hayır idi ve koca bir kazık daha atıldı bizlere, 12 eylülle hesaplaşıyoruz ,yetmez ama evet masalıyla bir kez daha kendi boynumuza yeni ipi takıp eskisini attık. Olur ya idam edilirken eskisi kopar mopar cançekişiriz. Yeni urgan sağlam, tam boynumuza göre, amerikan yağlı urgan. Kopmaz ,kesin öldürür.

Şimdi sırada türban oyunu var(her seçimden önce beyinleri örtünüz) Verin tüm yetkiyi kayıtsız şatsız birilerine kısmındayız. Artık egemenlik kayıtsız şartsız liberal destekli amerikalı tarikatçılarındır.

Seçimden seçime bize düşen paşa paşa gidip bize ne sunuyorlarsa seçmektir. Kimse boykot ettim, yok böyle pürüzler olur, demokrasi gereği düzeltecez, özgürlük, hak hukuk demeye kalkmasın. Türbana bezeli liberal diktatörlüğün zaferidir bu.

Hayırlı uğurlu olsun,ne kendime ne sizlere acıyorsam namerdim, ancak bilin ki çocuklarımızın geleceğidir resmen sattığınız. İşte bu nedenle içimden geçenleri bilmek bile istemezsiniz. Bencil ve körsünüz arkadaşlarım.

Kendi adıma ve çocuklarım adına affetmiyeceğim asla sizleri. Çünkü artık bu gidişin bu ülkedeki yaşayan herkes için(bu sistemin parçası olmamış dinli-dinsiz) dönüşü olmayan bir sona çıktığını görüyorum.

Sadece gittim...

evrensel-insan
20-10-2010, 20:26
Saygideger arkadaslar;

Yukaridaki aliyarasfal arkadasin yazisina paralel olarak; LAIK DIKTATORLUK MU/RTE DIKTATORLUGU MU? seciminde neden tikanip kaliniyor. Nerede insan haklari, toplumun farkli haklarinin hak ve ozgurlukleri, normal, sivil bireyi icin var olan bir devlet, sivil kuruluslar? Sizlerin demokrasi anlayisiniz, laik diktatorluk yerine, RTE DIKTATORLUGUNU tercih mi?, ASKERI DIKTATORLUK YERINE, SIVIL DIKTATORLUGU TERCIH MI?

Hukuksuzluk, sosyalsizlik, sekulersizlik v.s. yerine RTE yasamasi, yurutmesi ve yargisini secmek mi?

Aslinda aci olan nedir biliyor musunuz?, RTE'yi oyle veya boyle destekliyenlerin, Turkiye tarihi acisindan, ulkeyi ulusalcilarin da gerisine cektigi.

Yoksa ortada bir osmanli cumhuriyet dusumu var?, yoksa Ali Kemaller mi dile geliyor?

Bir seye karsi cikmak demek, onun yerine onerilenin, karsi cikanin en azindan onunde olmasi demektir. Bu mu sizlerin akilciliginin ufku?

Daha once de dedigim gibi, vicdan insanoglunun akilciligina degil; insanligin bilincine aittir. Eger akilcilik zaten vicdani oldurmusse de, yapacak bir sey yoktur.

Ama, unutmayin ki, vicdan sizin degil, guya yon verdiginiz onlari dusundugunuz, toplumunuzun ve onun farkli halklarinin vicdani, tabi bunu insan olarak hissedebilene.

Saygilarimla;
evrensel-insan