PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrim hakkında kafama takılanlar..

semihgencayla
04-11-2010, 01:26
Yaraticiyi inkar edeceksiniz diye atalarinizin bu yaratik oldugunu idda etmenin ne alemi var sizcede sazan gibi(lik) degilmi ??

http://www.vidivodo.com/400343/evolution-in-5-minutes

Bu bildigimiz kefal yahu bari yunus baligi gibi bisi bulsa idi evrimciler atamiz budur demeden once...
Yahu Yaraticiyi inkar edeceksiniz diye kefale sazana donmenin ne alemi var.

Ayrica hazir evrimden soz acilmisken,

balinalar ve yunuslar neden diger baliklar gibi evrimlesip solungaç sahibi olmamışlar?. Bunlarda milyonlarca yıldır denizlerde yaşamıyormu ??
Neden ?? kendilerine çile çektirip suyun üstüne çıkmak zorunda kalıyolar??

Bu sorunun cevabinda dahi yaraticiyi gorebilirsiniz !!
Memeliler balıklara göre daha gelişmiş bir dolaşım sistemine sahipdirler.
Balıklara göre daha yüksek metabolizma hızına sahip olmalari gerekir,
Cunki bedenleri 10 katli bir apartman boyutuna varabiliyor
Akciğer solunumu yaparak bu ihtiyaçlarını karşılayabileceğini biliyoruz. Solungaçlar bu ihtiyaçları akciğerler gibi karsilayamazdi,yaraticinin bu kusursuz tasarimini gormek icin saece 1 cift goz gerekmiyor yaninda beyin beyne bagli kudreti hissetmek icin bir kalp ve objektif bir bakis gerekiyor...

Evrim Teorisi'ne göre balinalar kara memelilerinden evrimleşmiştir. Balinaların rahat nefes alıp verebilmeleri için burun delikleri yukarıdadır. Ayrıca suda yavrularını emzirirlerken, yavrularının boğulmaması için memeler sütü fışkırtacak bir tasarıma sahiptir. Yine vurgun yememek için derinlere dalmadan önce ciğerlerindeki havayı boşaltmaları gerektiği iç güdüsüne de sahiptirler.Ayrica Şimdi soruyorum: "Eğer balinaların bu özellikleri yavaş yavaş ortaya çıktıysa, bu özelliklerden herhangi birini taşımayan daha önceki ataları nasıl hayatta kalabilmiştir?"

Konuyu saptirmak amacli cizgi Filmi andiran evrim video linkleri atmak,yada balinalar boyle ama sincaplarda soyle,filan ayet yada peygamberde soyle diyor, gibi meselenin aslindan uzaklastirici mesajlar atmamanizi rica ediyorum konu ile alakali,kaynak gosterilerek yapilacak seviyeli ve bilgi birikimli arkadaslarin yorumlarini okumak hepimiz icin faydali olacaktir...
(BASKA BİR BASLİKTAKİ MESAJİMİ AYNEN KOPYALA YAPİSTİR YAPTİM)

diamat
04-11-2010, 01:32
oturup sana evrimi anlatmak bilime seviye kaybettirmektir.
o nedenle işin o kısmına girmiycem.

hani demişsin ya, 'bu sorunun cevabında bile yaratıcıyı görebilirsin diye'...

yanlış soruların yanlış cevaplarından başka bir yerde görünmez mi sizin şu meşhur yaratıcınz yahu.

ne hikmetse inandığınız yaratıcınız hakkındaki tek bilginiz yanlış soruların yanlış cevaplarından ibaret.

sizi gördükçe, şu boş inançlardan yakamı kurtarabilmiş olduğum için nasıl bir sevinç duyduğumu tahmin bile edemezsiniz.

bu arada muhtemelen bu konu sandığa gidecek.
bu tarz başlıkların kaldırılacağını söylemişti moderasyon.
madem evrim üzerine bir iddian olacak bari doğru düzgün bir argüman ortaya koyda cevap yazmaya değsin.
senin yazının çapsızlığı yüzünden bizim cevaplar da çöp oluyor ona yanarım.

SonAkbaba
04-11-2010, 01:46
Sevgili Semihgencyayla anlatsak inanacak mısın bize ? hayır. O zaman ne sen yorul ne de biz yorulalım. Gerçekten merak eden insan internete girer ve şu evrim nedir diye bir araştırır, kitap alıp evrimin mantığını anlamaya çalışır. Hala maymunlar niye evrilmiyor, balıklar niye evrilmiyor gibi çocukca sorular soruyorsunuz ya pes. Lisede bunu öğretmişlerdi.

Dinle sevgili Semih, bir zamanlar ben de ateistlerden hoşlanmazdım, uzak dururdum ama buna rağmen evrim gerçeğine sırtımı dönmez, Allah canlıları evrim yoluyla yaratmıştır derdim ve bunda da herhangi bir yanlış, sakatlık görmezdim.

Sana çok önemli bir söz söyleyeceğim. Bunu üniversitede bir arkadaştan ilk duyduğum zaman vay Allahı aşağılıyor diye içimden geçirmiş ve oldukça kızmıştım. Yıllar sonra bu sözün ne kadar doğru ve gerçek olduğunu anladım. Sen de anla. O söz çok basit ve şu

TANRI HİÇ BİR SORUNUN CEVABI DEĞİLDİR

semihgencayla
04-11-2010, 02:04
Tum uyari ve ricalarima ragmen konu ile alakali tek bir bilgi yok,
Vatandasin biri bu soru kalin hem bizim sitenin ''evrimi isittik ve itaat ettik'' diyen genclerini de bozacak turden bir soru iyisimi tez elden moderatore haber ucurun gelsin bu basligi sandikta gizlesin mealinde bir yazisi..

Bu sitede konusulabilecek sohbet edilebilecek sayili kisilerden degerli bir baska arkadasim
kibarlk gosterip konuy sincaplara cekmemis ama maymunlar ve baliklar diye baslayip kendi hayat hikayesini anlatarak devam etmis...

Ve ben hala ''mantiklsal'' ve gunumuz teknolojisinin buna getirdigi cevabin ne oldugu konusunda,bilgisi olan egitim almis bir arkadasimin gelip konu hakkinda hepimizi bilgilendirecegi umidini tasiyorum...

3.yol
04-11-2010, 02:05
Sayin Selimgencayla,

Kamuoyunda evrim bilimine karsi olusmus en buyuk yanlis anlamalardan birinin kurbani olmussunuz ....

Evrim teorisi canlilarin hayatinin baslangicini sorgulamaz .... eldeki verilere ve bilimsel arastirmalara gore baslangica gidebildigi kadar gider. Ama esas arastirma canlilarin nasil evrildigi uzerinedir..... Tabiiki bilimsel teori, dinlerin basit ve desteksiz aciklamalari ile celisince din cevreleri tarafindan saldiriya ugruyor .... Ama artiklar dinler de akillandi .... bilimsel arastirmalarin onunde duramiyorlar artik ..... Katolik kilisesinin Papa'si bile evrimi inkar etmiyor artik.....

Evrim hakkinda ilginc bilgiler edinebileceginiz su adresi oneririm size :

http://www.evrimteorisi.org/

Saygilar,
3.yol

ahura mazda
04-11-2010, 02:10
sevgili semihgencayla;

şimdi sana insanlar sana emek edip anlatmaya çalışsalar da yığınlarca kanıt ve belge gösterseler de mantıklı açıklamalarda bulunsalar da sizin bu görüşe aklınız kapalı bu bir gerçek o yüzden sizden cevap bekliyorum diye atıp tutmaya gerek yok,ön yargınızla gelmişsiniz.

Ancak çamurdan veya balçıktan yaratılma düşüncesi,kadınsanız kaburga kemiğinden yaratılma düşüncesi size daha mantıklı geliyor sanıyorum.E tabi bir tarafta sizin gibi canlı bir varlıktan evrilme fikri var öbür tarafta çamur,balçık var.

Sizde haklısınız balçık daha mantıklı çünkü canlıdan evrilme meselesi saçma değil mi ?
Hiç canlı olan canlıdan evrimleşir mi ?

En mantıklısı balçıktan,dışkı dan,kaburgadan oluşmak.

Ayrıca evrim ile ilgili alt forum mevcut oraya yazsanıza,evrimci arkadaşlara da tavsiyem açıklama gayretinde bulunmayın zamanınıza yazık,öğrenmek isteyene kaynak çok zaten açıp okur amaç öğrenmek değil.

advertiser53
04-11-2010, 05:34
evrim teorisini artık açıklığı kavuşturdular insanlar hala neyi tartışıyor anlamadım..richard dawkins uzaylılara bağladı en son artık tartışmaya gerek yok..

diamat
04-11-2010, 11:50
sayın semih

şimdi sana balinaların kalça kemikleri olması hakkında ne düşündüğünü sormayacağım.

konuyu tekil bir örnek yerine genel ve basit bir şekilde ortaya koyalım.

evrim olgusu ile evrim teorisini önce ayrı ayrı ortaya koyalım.

sonrada sen evrim olgusuna mı, evrim teorisine mi, yoksa her ikisine de mi karşı olduğunu gerekçeleriyle izah edersin , o zaman bu konu ortaya bilgi konulabilen bir başlık olur.

her ne kadar senin derdinin evrimi anlamak olmadığını, peşin inançlarının reklamı için bu başlığı açmış olduğunu düşünsemde, ben yine de emek verip yazacağım.

iki insan bireyinin genetik kodu % 99,9 ortak.
bu iki insan kardeşse genetik ortaklık %99,99 a yükseliyor.
iki insan aynı ırka yada farklı ırklara aitse genetik kodların oranı yine değişiyor.

akrabalık ile genetik koddaki ortaklık arasında doğrusal ve artan bir ilişki var.

buraya kadar bir itirazınız var mı.
varsa gerekçeleriyle ortaya koyun.
yoksa devam edeceğim.

uyar
04-11-2010, 12:27
resimli bilgi her zaman daha iyi anlaşılır :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Stamboom2.JPG/800px-Stamboom2.JPG

uyar
04-11-2010, 12:31
bu da birsürü linkten sadece birkaçı :

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A1283186
http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/data/2001/11/01/html/ft_20011101.4.html
http://www.talkorigins.org/features/whales/
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_cetaceans
http://www.squidoo.com/whale-evolution
http://www.robins-island.org/dolphins_evolution.php
http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/allabout/Evol.shtml

Bilge Engin
04-11-2010, 12:55
Sevgili Semih

Girdiğin siteyi inceleme zahmetine bile katlanmadan bu başlığı açman bile nasıl bir kayıp zaman olabileceğini gösteriyor.

Bu site sadece islam forumundan ibaret değil.

Merak ettiğin kefalle ilgili de, balina ile ilgili de maymun ile ilgili de eşek ile ilgili de bilgi http://www.turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=20 bölümünde var.

Bu bolümü iyice geçmişe doğru bir incele bakalım yukarıdaki hayvanların hangisinden evrilmişsin bir gör.

Sen okumayı okumayı öğrenmeden yazmaya çalışmışsın, önce bir oku incele ondan sonra da sorgulayabilecek bir düzeye gel ve öyle başlık aç, başlığı da doğru yerde aç.

Bi taraftan da sana teşekkür etmek istiyorum, buradaki Aliyarasfal, Evrensel insan, Aera, Kızıl ve daha adını sayamayacağım bir çok arkadaşın yazılarını görünce daha çok yol katetmem lazım diyerek bilgiye ulaşmak için daha fazla çabalamak gerektiğini düşünüyorum, ama sen ve senin gibi arkadaşlarrın yazısını görünce de en azından biraz olsun ilerleyebilmişim diyebiliyorum.

Okuyarak kendini geliştirme imkanına sahip olarabilirsin, okuyup yazarak bizlere birşey katabilirsin, ama okumadan yazarsan bu duruma düşersin

Galiba bu da cafe'ye

milomanara
04-11-2010, 12:57
Milyonlarca yıl önceki olgulara dair bilimsel bulguları kolay anlaşılır kılmak için yapılan ilustrasyon ve animasyonlara "çizgi film" diyen zihniyete evrimi anlatmak, nazarımda su içen eşeğe ıslık gibidir.

withoutreligion
04-11-2010, 17:03
Sevgili Semihgencayla

Evrim teorisini kabul etmek ateizmin hiçbir şekilde şartı değildir....adı üstünde teori..Ama bu teori canlıların ilk oluşumuna ait bir teori değil sadece değişimine ait bir teoridir.

Örneğin sen Deist ,agnostic veya ateist olup evrimi kabul etmeyebilirsin.

Sana şöyle bir örnek vermek istiyorum :
Evrimi safsata olarak görenlerin ortaya attkları bir örnek; Derler ki modern bir uçağın tüm parçaları barındıran bir hurdalık düşünün,bir rüzgar essin ve tüm parçalar tesadüfen bir uçak meydana getirsin.

İşte yanıldıkları nokta burada evrim bunu iddia etmiyor...

Ama bu örnekten yola çıkarak evrimi belki şu şekilde açıklayabilirim.

Wright kardeşlerin ucağı icat etmelerinden sonraki yapılmış olan yüz çeşit uçağı sırasıyla yan yana dizmiş olsak buradan uçağın geçirdiği evrimi görmüş oluruz.Bu evrim insanlığın bilgi birikimi ile olmuştur

Tabiattaki evrimi bu kadar kolay göremeyiz, çünkü milyonlarca senede oluşmuş ve elimizde
yeteri kadar örnek yok.

semihgencayla
04-11-2010, 21:19
Arkadaslar ;

Ben balina evrim gecirmis midir?
nasil evrim gecirmistir ?gibi bir soru sormadim! balinalarin kalca kemigi !
yahut dere kenarinda su icerken kicina tekme yiyen essegin sikayetinide sormadim!!
Kimi arkadaslarin samimi ve usluplu bir sekilde soruya cevap verme cabalari icin oncelikle tesekkur ederim, lakin sorum cok basit ilk mesajimda yazdigim gibi kimileri farkli hayvanlardan soetmis kimileri ise sanki bir gecerliligi var gibi video linkleri vermis,
Aslinda sorum cok basit ama cevabi henuz yok ben yinede ''akilci'' bir cevap alacagima inaniyorum farkli yorum ve cevaplarin konuyu saptirdiklarini dusunuyorum ve sorumu tekrarliyorum konu ile alakali cevap vermeyecekler ise zahmet etmesinler istiyorum.

Balinaların rahat nefes alıp verebilmeleri için burun delikleri yukarıdadır. Ayrıca suda yavrularını emzirirlerken, yavrularının boğulmaması için memeler sütü fışkırtacak bir tasarıma sahiptir. Yine vurgun yememek için derinlere dalmadan önce ciğerlerindeki havayı boşaltmaları gerektiği iç güdüsüne de sahiptirler.Ayrica Şimdi soruyorum: "Eğer balinaların bu özellikleri yavaş yavaş ortaya çıktıysa, bu özelliklerden herhangi birini taşımayan daha önceki ataları nasıl hayatta kalabilmiştir?"

AerA
05-11-2010, 20:38
Yaraticiyi inkar edeceksiniz diye atalarinizin bu yaratik oldugunu idda etmenin ne alemi var sizcede sazan gibi(lik) degilmi ?? Yahu Yaraticiyi inkar edeceksiniz diye kefale sazana donmenin ne alemi var.

İster istemez bir tebessüm oluştu yüzümde. Arabın yemsiz oltasına SAZAN gibi atlayan bir balık akıllı, Evrim Teorisini hem yaratanı inkar zannediyor hemde onaylayanlara SAZAN diyor.

"İğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın" lafını unutmuş olsa gereksiniz. Aksi halde hayali arkadaşlar sahibi kocaman adam olduğunuz gerçeği ortada iken kimin KEFAL olduğu daha da ortada sanki :)

Bu sorunun cevabinda dahi yaraticiyi gorebilirsiniz !!

Siz yaratıcıyı ne zaman gördünüz? Muhammet gibi sizdemi göğe yükseldiniz? Size kaç vakit namaz farz kılındı da Musa Allahdan daha iyisini bildiğinden, her defasında Allahın isteği namaz vaktini hatalı gördü? Sizin namaz vakitlerini kaça indir di o Musa.... :)

AerA
05-11-2010, 21:13
Semihgençayla dostum ;

Öncelikle belirtmeliyim ki aciz olduğum bir nokta yok...
LSD bağımlısı KEŞLERİN hayali arkadaşları olur. Benim değil.

Burada sorduğunuz soruya cevap arayacağınıza açıp bir kitap okusanız?
Evrim Teorisi hakkında yazılmış bir sürü kitap vardır değil mi?

Aklınızca kurnazlık yapıyorsunuz Balinalar nasıl evrimleşmiş miş... Ne bileyim ben... Aç oku... Bu kadar basit...

Siz gelin şuna cevap verin :

"Bir Tanrı olmaksızın doğanın açıklanması mümkün değildir" diyorsunuz. Bu, pek az anladığınız herşeyi (Doğa) açıklamak için, hiç anlamadığınız bir nedene, bir etkene ihtiyacınız var demektir. Siz karanlık olan birşeyi, karanlığı iki katına çıkararak görmek ve seçmek iddiasında bulunuyorsunuz. Düğümleri çoğaltarak, bir düğümü çözdüğünüzü sanıyorsunuz.

Soru : Karanlığı iki katına çıkarmak bir konuya aydınlık getirmek midir?
Yeni düğümler atmak, mevcut düğümü çözmek midir?

Bir cevabınız varsa ne mutlu, yoksa yallah... :)

Kolay Gelsin... :)

AerA
05-11-2010, 21:40
Hazır cevaba konacağınıza açınız okuyunuz demişim. Kötümü ettim? İlk emri "OKU" olan bir kitapla mı çeliştim? "Soru soracağınıza açıp bakın bakalım konunun üzerinde çalışanlar ne demiş" demişim... Alışmışsınız bir kere hazıra konmaya, ne diyeyim.. :)

İnanırlara cahil tanımlamasını ben yapıştıramam ki? Kaldı ki soruya cevabı kaynağından almanız için açın okuyun demişim. Ben "Evrim" kitabı yazmadım ki...Nereden bileyim... Yazan kişinin kitabını açın okuyun... Bu cehalet olmaz, kaldı ki cahillik bilgi eksikliğinden kaynaklanıyorsa bende cahilim. Hiç anlamam İlahiyatdan...Ama gerçi onda "BİL" yoktu değil mi? Kuru kuruya "İNAN" vardı...

Ayrıca KİMYA PROF'u değil DOKTORU.... Kimyager Doktor AerA...

Farklı bakış açılarını konuya hakim kişilerin kitaplarında arayacaksınız. Korkmayın bu kadar kitaplardan. Gerçi Ömer İskenderiye Kütüphanesinden kalan Seraphim bölümünü yaktırmıştı ama, halifeniz gibi düşman olmayın kitaplara....

Esen Kalınız.

AerA
05-11-2010, 21:56
Sevgili aera ;

Nerden bileyim kardesim ben,ac bi kitapta oku kendin neden burda insanlarin kafasini karistiriyor tekerimize comak sokuyorsun mealindeki icten yazinizdan oturu sizi tebrik etmeliyim..

Dostum semihgencayla ;

Ancak onu anlayabildi iseniz, Bravo :boink:. Ben basitçe konunun uzmanları bu konuda ne demişler bir bakınız demişim... Zor değil değil mi? Bir sürü kitapevi var ülkemizde...

Ote yandan namaz vakitleri,musa peygamber diye araya sokmaya calsitiginiz laflar tesir etmeyince dusundunuz dusundunuz ve beyninizden ''karanlik'' ile ilgili birseyler cikardiniz simdide oylemi hicde yadirmgamadim neden se :)

Ve inanin iyiden iyiye nesem yerine geldi :)

Ay yerim ben sizi...Ne sevimli bir müminsiniz? Harbiden Musa Allah'tan daha mı iyi bilir :) Gerçi o bir efsane idi değil mi :)

Siz sorduğum soruya neden cevap vermediniz ki?

Sizin için daha basit cümleler kurmaya özen göstereceğim... Buyrun yeniden :

"Bir Tanrı olmaksızın doğanın açıklanması mümkün değildir" diyorsunuz. Bu, pek az anladığınız herşeyi (Doğa) açıklamak için, hiç anlamadığınız bir nedene, bir etkene ihtiyacınız var demektir. Siz karanlık olan birşeyi, karanlığı iki katına çıkararak görmek ve seçmek iddiasında bulunuyorsunuz. Düğümleri çoğaltarak, bir düğümü çözdüğünüzü sanıyorsunuz.

Soru : Herhangi bir konu üzerindeki bilgi eksikliğinden kaynaklanan karanlığı iki katına çıkarmak, ilgili konuya aydınlık getirmek midir?

Konuda bilinmeyen yerlere düğüm dersek, Yeni düğümler atmak, mevcut düğümü çözmek midir?

AerA
05-11-2010, 22:07
Sn. sadebiri,

Kitaptan korkan adam red mi eder? Ne kitabından korktum, ne Allahından.
Ben birilerinin akılsal doğrularını kendime doğru yapacak kadar, kendi aklımdan şüphe eden, kendi aklımın bana yetmediğini düşünen birisi değilim. Benim akılsal doğrularım Tanrıya ihtiyaç olmadığını, hatta bir Tanrının var olmadığı bana anlatıyor. Kaldıki ben akılsal doğrularla değil BİLİNEN EPİSTEMOLOJİK GERÇEK ile iş yaparım. Aramızda ki tek fark bu.

İş Kuran yakmaya gelince, niye yakayım ki? Bana bilinen gerçeklikte ne faydası olacak? Bence siz gidin kafir öldürün, içinizdeki ateş söner belki...:grouphug:

semihgencayla
05-11-2010, 22:12
Sevgili aera ;

Zaten kordugum olmus evrim teorisi safsatasina bir dugumde benim attigimi
karanlik olarak tabir ettiginiz evrimin insanlarin kafasinda iyice icinden ciklmaz bir hal aldigini
boyle yapmakla sorunlari ve sorulari arttirdigimi,halbuki evrimin acizligini gozler onune sermekle yaratici nin varliginin ispatlanmayacagi ve daha birsuru iddaniz sorunuz ve gorusleriniz var ve bana gore tartisilabilir,acin bu konu ile alakali bir baslik tartisalim
farkli konulari bu baslikta dillendirmek bilgi kirliligi yapiyor baslikta, hos birkac saate kadar tasinir bu baslikta burdan ya :)

Ben yinede umudumu kesmez 6 y sonra yeniden canlandiririm bu konuyu...
Selametle...

AerA
05-11-2010, 22:21
Sevgili aera ;

Zaten kordugum olmus evrim teorisi safsatasina bir dugumde benim attigimi
karanlik olarak tabir ettiginiz evrimin insanlarin kafasinda iyice icinden ciklmaz bir hal aldigini
boyle yapmakla sorunlari ve sorulari arttirdigimi,halbuki evrimin acizligini gozler onune sermekle yaratici nin varliginin ispatlanmayacagi ve daha birsuru iddaniz sorunuz ve gorusleriniz var ve bana gore tartisilabilir,acin bu konu ile alakali bir baslik tartisalim
farkli konulari bu baslikta dillendirmek bilgi kirliligi yapiyor baslikta, hos birkac saate kadar tasinir bu baslikta burdan ya :)

Ben yinede umudumu kesmez 6 y sonra yeniden canlandiririm bu konuyu...
Selametle...

Ah Be Dostum ;

Yine işine gelmeyen bir soru oldu herhaldeki sek sek oynamaya başladın. Yine benim cümlelerimi bana satmaya kalktın.

"Hayali arkadaşları olan kazık kadar bir adam" cümlemi bana satmaya kalktığınız günü hatırlıyorsunuz değil mi? Hani ateistlerin hayali arkadaşları var demiştiniz, meleklere-cinlere-perilere-bilmem ne belaya aslen sizin inandığınızı bir an olsun unutarak...:tea:

Açtığınız başlık çöpe gider... Niye biliyormusunuz?
Çünkü aynı konu/sorunun işlendiği bir konu zaten mevcuttu... Bu yüzden yeni başlık açmadan, bir ara, forumları araştırın denilmekte.

Ama "Siz Allah mısınız, sizin dediklerinizi dinleyeceğim" derseniz eğer, foruma üye olduğunuz ilk gün "İnsanların ortak bir yaşam sürmesi için bazı kurallara ihtiyaç vardır" cümlesini kurduğunuzu hatırlatırım.

Esen Kalınız...:yo:

AerA
05-11-2010, 23:19
Tekrarlıyayım, forum sayfalarında bir şey aramadan önce kitapevinize başvurunuz. Bakın İş Bankası Yayınları bile Evrim Atlası diye kitap çıkartmış..

Bana laf salatası yapıyor demişsiniz ya... Siz ve sizin gibiler açıp önceki konuyu okusaydı bu konu var olmazdı, Ayrıca yaptığım laf salatası değildir, laf salatasında elinize su dökülmez. Hakkında en ufak bir BİLGİnizin olmadığı bir konuda (Tanrı) ahkam kesip durursunuz. Hakkında bilginizin olmaması ise yaptığınıza laf salatası dedirtirir. Harbiden, Tanrı hakkında ne kadar biliyorsunuz? (Bilmek ve inanmak arasındaki farkı fark etmiş bir birey olduğunuzu düşündüm. Yoksa yanılıyormuyum?)

BEN EVRİMCİYİM DEDİM Mİ? NERENİZDEN UYDURDUNUZ BUNU?

Darwin'in doğruları kendine doğrudur, bana değil... Siz benide mi, kendi aklısal doğruları olmayan yada onun bunun akılsal doğruları ile iş yapan birisi zannettiniz? Kusura bakmayın, ben İNANIR değilim. BİLİR olmaya uğraşıyorum.

Ne yapacağız ki metafizik okuyunca. Felsefenin temel sorunsalına çözüm mü bulacağız? Tekrar ediyorum...Benim İNANÇ la işim olmaz, ben BİLMEYE bakıyorum... Ontoloji tamamen İNANÇ üzerinedir... İçinde en ufak bir bilgi kırıntısı yoktur... Hakkında hiç bir şey bilmeyeceğiniz/bilmediğiniz/bilemeyeceğiniz her iş, boş iştir...

Tanrının varlığına dair en ufak bir kanıtı bir tarafa bırakınız, en ufak bir BİLGİ kırıntısı bile yok...Sadece İNANÇ yumağı... Birisi bir şey demiş, birileri değnekçiliği yapıyor...

Benimle konuşmanızı neden noktaladınız...Neden alındınız anlamadım? Siz bana Kuran yaktırdınız ya... Ben size kafir öldürttürünce gücünüze mi gitti? İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına:loco:

kal şimdi selametle

Ben Esen Kalsam'da siz Selametle Kalsanız...

Selametle kalın...

diamat
06-11-2010, 01:09
sayın semih

iki insan bireyinin genetik kodu % 99,9 ortak.
bu iki insan kardeşse genetik ortaklık %99,99 a yükseliyor.
iki insan aynı ırka yada farklı ırklara aitse genetik kodların oranı yine değişiyor.

akrabalık ile genetik koddaki ortaklık arasında doğrusal ve artan bir ilişki var.

size bir yazı yazdım.
evrim teorsini mi yoksa evrim olgusunu mu yoksa her ikisini mi tartışmak istiyorsunuz diye sordum.

ama cevap vermeyip balinaların kalçalarında takılıp kaldınız.

neden.
cesaretiniz mi kırıldı.

metodolojik bir tartışmaya girerek aşama aşama imha edilmekten mi korktunuz.
böyle methodsuz, kahve edebiyatı tadında daha mı kolay demogojiye yatabileceğinizi düşünüyorsanız.

tekrar soruyorum.

neyi tartışalım.

evrim olgusunu mu?
evrim teorisini mi.?
yoksa her ikisini de mi?

çekinme, cevap ver.
cevap ver ki sana evrimi öğreteyim.

semihgencayla
06-11-2010, 01:59
einstein in biri gitti biri geldi..

Yahu arkadasim sevgili diamat;
algilama sorunun mu var bilerek mi yapiyorsun ??
bireyin genetik kodu,kardeslerin ortakligi,akrabalarin oranlari yahu bunlarin hicbirisini sormadim ben ! evrim teorisi evrim olgusu denen safsatayi dinlemekten oggk geldi artik,
Nasil bir yol yada metod izleriniz beni baglamaz, kolejli arkadas sen lafi eveleyip gevelemeden soruma cevap verin,balinlarin sizin inanciniza (teorinize) gore nasil evrimlesitigini de sormuyorum yaws bu kadar zormu bunu anlamak ki ayni soruyu 1 baslik icinde 3.defadir soruyorum, birkez daha copy past yapayim,1-2 saat daha mantikli bir cevap bekleyeyim olmadi kendime bayrama kadar izin verdim bayramdan sonra gorusmek dilegi ile ....

Evrim Teorisi'ne göre balinalar kara memelilerinden evrimleşmiştir. Balinaların rahat nefes alıp verebilmeleri için burun delikleri yukarıdadır. Ayrıca suda yavrularını emzirirlerken, yavrularının boğulmaması için memeler sütü fışkırtacak bir tasarıma sahiptir. Yine vurgun yememek için derinlere dalmadan önce ciğerlerindeki havayı boşaltmaları gerektiği iç güdüsüne de sahiptirler.Ayrica Şimdi soruyorum: "Eğer balinaların bu özellikleri yavaş yavaş ortaya çıktıysa, bu özelliklerden herhangi birini taşımayan daha önceki ataları nasıl hayatta kalabilmiştir?"

Bilge engin nickli kullanicinin verdigi gibi komik bir cevap verecekseniz hic zahmet etmeyiniz !

Selametle....

diamat
06-11-2010, 05:15
şimdi bu sorumu yoksa kendince cevabın mı.

doğrusu bu sorunun cevabını ben de merak ettimgerçekten bunu nasıl başardıklarına dair bir açıklama duymak isterdim.

ama sanırım senin ki merak değil.

sen boşlukların tanrısının kullarındansın galiba.

yani biri çııp bir açıklama koyamazsa, bak işte tanrı var ve evrim yok mu diyeceksin.

akıllı.

evrim olgusundan bahsediyorum ben.

bu şu demek.

evrim bir gerçektir.

sorun mekanizmalarının nasıl olduğudur.

evrim teorsi bir mekanizmalar teorisidir.

biri çıkar o mekanizmalara ilişkin daha doğru tespit yaparsa evrim teorisi gider başka evrim teorisi gelir.

ben şimdiye kadar evrim teorisi üzerine tek kelime etmedim farkında değilmisin.

ben sana evrim gerçeğini anlattım.

sen evrim teorisini mi yaoksa evrim olgusunu mu redediyorsun diyorum.

neden cevap vermiyorsun.

yoksa aralarındaki farkı bilmiyormusun.

balinaların ancak ve ancak vu üç özellik bir arada olduğunda mı hayatta alacağını zanediyorsun.
bu özelliklerden herhangi birinin olmaması balina için olumsuz bir durum olsa bile kesinlikle yokolmasını gerektiren bir durummudur.

bunu hangi bilisel gözlemle yaptın.

bırak bu türlü savsataları.

sen evrim olgusu üzerine konuşmayı becerebilecekmisin.

sana verdiğim akrabalık ve genetik ortaklık korelasyonu evrim olgusunu ortaya koyar.

bunun doğal seçilimin sonucu olup olmadığı ise bambaşka bir konu.

ben mekanizmasını tartışmıyorum.belki doğal seçilimle ya da belki şu an tespit edemediğimiz başka bir biçimde.

ama şu an tespit ettiğimiz ve senin anlamakta acze düştüğün şey ise şu.

senin babanla arandaki bağn yegane kanıtı genetik benzerliğiniz.

peki,
şempanze ile arandaki %98,6 genetik benzerliği neyle açıklıyorsun.

akraba olmandan başka bir nedeni varmı.

belkide şeytan biz böyle düşünelim diye kodları birbirine benzetmiştir, ne derssin olabilir mi.

ya siz cin olmadan adam mı çarpacaksınız.
mantığınız bilginiz aklınız ne ki, haddinzizi bilmeden papağan gibi evrimyalanlamacılığına soyundunuz.
sizin çapınız buna yeter mi be.

hadi çapın yetiyorsa bu cümleyle uğraş bakayım.

genetik ortaklık ile akrabalık arasındaki doğrusal ilişkinin kökenini açıkla.

sen daha cümleyi bile anlayabilecek çapta değilken, açıklamasını yapabilecekmisin bir bakalım.

spartacus
06-11-2010, 12:59

Geçen bir başlıkda birisi diyordu ki, bir protein bilmem neyinin oluşma ihtimali bilmem trilyonlarca, trilyonda vs bir, bunun raslantı ile olması mümkün mü vs...

Doğru seçim raslantı değil, kendiliğinden kelimesidir ama ben bununla ilgili değilim...

Cevabımda ne dedim peki?

Su, un, şeker, tüp var... Şu an, tam da şu an dünyada helva yapma olasılığı kaç milyonda birdir? Farzedelim 100.000.000 da 1(bir) olsun? Şimdi böyle bir olasılıkdan şöyle bir sonuç çıkartan mantığı anlayaiblir miyiz? o halde diyor, insanın helva yapma olasılığı 100.000.000 da birdir.

İşte mantık bu, yani, her şeyi her şeyden, hali, koşulu vakti her şeyi biribirnden ayırıp, yalıtıp, indirgeyerek tüm zihnini sadece ama sadece tersinden işleyen bir mantığa göre çalıştırıp, sonuca bakıp, savurmalar yapmak. Böyle işleyen bir mantığın başka türlü davranması mümkün olabilir mi? Olamaz çünkü elindeki malzeme bu....

Şimdi sizin sorduğunuz soru şu, balinaların atalarında bu özellik yok iken, yavaş yavaş ortaya çıktıysa nasıl hayatda kaldılar. sevgili semihgencayla

Bu özellikler yok iken dibe daldıklaırnı sana kim söyledi? Örneğin o zamanki halini, şu anki balina ile eşdeğer yaşam koşulları ve matobilizması ile düşünmen gerektiğini kim söyledi. Evrim konusunu çözümleyememiş olmak değl mi? Şimdi tekrar başa saralım, olasılık ifademde ki mantığı tekrar düşünelim....

Madem terminolojiden bıktınız, ben o terminolojiye girmeden hemde hiç mi hiç girmeden demek istediğimi, sorunuzun yapıtaşını özetleyeyim,

Madem diyorsunuz at arabasında da tekerlek vardı, bir otomobil resmi alıp, ardından soruyorsunuz, iyide at arabasında motoru nereye koymuşlardı!

taylan
06-11-2010, 16:13
http://www.edwardtbabinski.us/whales/evolution_of_whales/nasal_transition.jpg

Bu resim balina atalarındaki su fışkırtan nefes deliğinin kafatası içindeki bir boru boyunca yukarı kayışını gösteriyor.

Bu şekildeki yapıların tür içinde yaşam kalım yönündeki faydası oranınca seçildiğini biliyoruz. Bir bilinç yok. Tek kriter yaşamda kalma. Bir memeli atadan evrilen balinaların aslında denize daha iyi uyum sağlamış kara canlıları olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü iskelet yapısı hala daha atasal formunu koruyor. Şu resimde yine bir basilosor yani balinanın atasal formlarından biri görünüyor. Arka ayak kalıntılarına dikkat et.

http://tinyfrog.files.wordpress.com/2007/12/basilosaurus.gif?w=500

Bu sitede balinaların evrimiyle ilgili çok detaylı bilgiler ve çizimler var:

http://www.csus.edu/indiv/l/lancasterw/bio168/LABS%20BIO168-03/Lab%2015-Cetacea%20BIO168-04.htm

Balinaların atasal gruplarının gerçek fosilleri ve müthiş bir taksonomi sitesi:

http://www.palaeos.com/Vertebrates/Units/520Cetartiodactyla/520.100.html#Pakicetidae

Pakicetus fosili:

http://www.bringyou.to/apologetics/Ambulocetus.jpg

Evrimi bilmeyenlere bi nebze yardımcı olmuştur umarım.

DOĞAL SELEKSİYONDA HER AŞAMA CANLIYA BİR ÖNCEKİNDEN DAHA FAZLA HAYATTA KALMA ŞANSI SAĞLAR. BU ŞANSI ÇOK DAHA FAZLA SAĞLAYAN ÖZELLİKLER TÜR İÇİNDE YAYILIR. DAHA AZ ŞANS SAĞLAYAN ÖZELLİKLERE SAHİP OLANLAR DA ELBETTE ÜRER VE YAŞAMINA DEVAM EDER AMA ZAMAN İÇİNDE TÜR İÇİNDEKİ ETKİNLİKLERİ AZALIR VE YOKOLURLAR.

BALİNA DENİZE UYUM SAĞLAMIŞ BİR KARA MEMELİSİNE BİZ İNSANLARIN VERDİĞİ BİR İSİMDİR. BALİNA BİR BALIK DEĞİLDİR. HALA DAHA MEMELİDİR AMA DENİZE UYUM SAĞLAMIŞ BİR MEMELİDİR. EVRİM VE DOĞAL SELEKSİYONLA BEDENİ MİLYONLARCA YIL İÇİNDE GİTTİKÇE DAHA DA HİDRODİNAMİK BİR HAL ALMIŞTIR. BUNA RAĞMEN VÜCUDU ÜZERİNDE AZ DA OLSA TÜY BULUNUR.

taylan
06-11-2010, 16:40
Bir memelinin iyi yüzücü olması için balık özellikleri taşımasına gerek yok. Örneğin Su geyikleri de memelidir ama çok iyi yüzerler. Dibe dalarlar. Zaten yüzme memelilerin çoğunun iyi bildiği bir iştir.

http://www.belgeselizle.org/belgeseller/Kartallar-ve-Su-Geyikleri-Belgeseli-213.html

Balinanın karasal ataları da buna benzer bir yolla denize uyum sağlamışlar.

SonAkbaba
06-11-2010, 23:31
Sevgili Semih sanırım indirgenemezlik olayından bahsediyor. Bu daha önce göz ve bir kamçılı hayvan için de ortaya atılmış bir tezdi ama zamanla çürütüldü. İndirgenemezlik probleminin olmadığı ve bir şekilde canlının uyum sağlayarak bugünkü konumuna geldiği anlaşıldı. Şimdi de balinalardan bahsediliyor.

Ek olarak ben de şunu söylemek isterim balinalar hakkında. Söylenenlerden daha önemli olan bir de östaki borusudur. Karadaki canlının östaki borusunun bir şekilde evrimleşmesi ve daralması gerekir. Niye ? bizim kulağımızda östaki borusunun içindeki sıvının sallanmaması ve dengede kalması gerekir. Deniz içinde hareket ederken bu sıvının sürekli çalkalanması dengemizi bozar, beyinciğe yanlış uyarı gitmesine neden olur. Peki balinalarda şayet karadan denize geçmişse, bu östaki borusunun daralması ve küçülmesi gerekir. Öyle midir gerçekten ? evet öyledir, ara türlerden 2 adet bizimkinden daha dar östaki borusu (ki böyle bir kemik nasıl da zor bulunur, çok iyi korunması gerekir fosilin bir de bunu düşünün) bulundu. Şu anki balinalardaki östaki borusu ise bu ara türlerden dahi daha dar.

Peki aynı zamanda bu canlı tatlı sudan tuzlu suya geçiş yapmış olmalı (hindistan yarımadası asya ile birleşmeden önce varolan, arada kalmış deniz parçasında ilkel balinalar evrimleşti). Gerçekten de daha büyük östaki borusu tatlı suya uygun bir yapıdayken, ara türün ikincisinde tuzlu ve tatlı su karışımı bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Şimdiki balinalarda ise bu evrim tamamlanmıştır ve tuzlu suya uygun yapıdadır.

Peki balinaların konuşma özelliği ne olacak ? yani bugün belli cihazlarla kaydettiğimiz sesler nedir ? İlk zamanlarda balinalar hint okyanusunda dolaşırken daha küçük ebatlardaydılar. soyları tükenme tehlikesi vardı. Sebep dev köpekbalıkları. Kurtuluşu soğuk sulara inerek buldular, yani güney denizlere. Ama bu sular soğuktu, ve karanlıktı. Soğuk sayesinde gövdelerini büyüttüler. Karanlık olduğu için de ses ile iletişime başladılar.

Sevgili Semih indirgenemezlik olayına cevap arıyorsun. Hani cevap diyorsun. Ama burdan farzedelim ki cevap bulamadın. Bu evrimin var olmadığı anlamına gelmez ki. Sadece bilim henüz bu konuda bir cevap bulamamış demektir ki göz ve kamçılı hayvan konusunda araştırmalarla bu cevaba ulaştılar.

Daha önceki bir yazımda belirtmiştim. Dinin her soruna karşılık vermesi dini haklı kılmaz. Bilim senin her soruna yanıt bulmak için varolmamıştır ayrıca. Ama şuna emin ol, din ile bilim ne zaman karşılaşsa tarihe bakarsan hep dinin dayak yediğini göreceksin. Bu hep böyle oldu ve hep böyle olacak. Hadi bana cevap verin, beni ikna edin yöntemiyle evrimi anlayamazsın. Önemli olan evrimi gerçekten anlamak isteyip istemediğin.

Yukarıda Taylan74 arkadaşımız gayet güzel açıklamış mantığı. Sütü fışkırtma olayını da akıl yürüterek bulmak hiç de zor değil Sevgili Semih. Ben inanıyorum ki 1 yıl içinde prangalarımı nasıl kırdım başlıklı bir yazını okuyacağız. :welcome:

Teşekkürler...

Jek
07-11-2010, 14:00
Cevabımda ne dedim peki?

Su, un, şeker, tüp var... Şu an, tam da şu an dünyada helva yapma olasılığı kaç milyonda birdir? Farzedelim 100.000.000 da 1(bir) olsun? [COLOR=DarkRed]Şimdi böyle bir olasılıkdan şöyle bir sonuç çıkartan mantığı anlayaiblir miyiz? o halde diyor, insanın helva yapma olasılığı 100.000.000 da birdir.
[/QUOTE]

Nuhun gemisinde hepsi karışıp aşureyi oluşturmuş.Neden olmasın (!) :D

AerA
07-11-2010, 21:58
Sn. sadebiri,

Arabın biri sizin beyninizin orta yerine yapmış o dediğinizden, sizde oynayıp duruyorsunuz, yapılmışlıkla.

Yazık ki ne Yazık... Söyleyecek hiçmi bir şeyiniz yok sizin yahu?

Ontoloji dediniz, BİLEMEYİZ ki dedim. KURU KURUYA İMAN OLUR dedim. Bana BİLMEKden bahsedin, İNANMAKdan değil dedim...Cevap yok.
Tanrınız hakkında ne biliyorsunuz siz dedim, onada cevap yok.
Başkasının aklı ile hareket eden ben miyim siz misiniz dedim, orada kaldı konu.

Bir daha sorayım ;

3-4 yaşında bir çocuğun ki ile sizin, Tanrı hakkında bildikleriniz arasında bir fark varmı?

Sizinle bir ilahiyat profesörünün Tanrı hakkında bildiği arasında bir fark var mı?

Dünya üzerinde ilahiyat illeti binlerce yıldır hüküm sürüyor iken, Tanrı hakkında halen ne kadar şey BİLİYORUZ? (Bilmek ile İnanmak arasındaki farka dikkat.)

Binlerce yıldan beri alanında çalışmalar yürüttüğü halde, en ufak bir ilerleme gösteremeyen, İlahiyat harici bir "ŞEY" söylermisiniz?

Hal böyle iken olduğu yerde dönüp duran bu İlahiyat, ham bir hayal, yalanlar bütünü ve boş bir iş değil de nedir?

Kuzum harbiden inandığınız bu Tanrı hakkında bilinen herhangi bir gerçek var mı?

Hayallere değil gerçeklere sarıldığınızı görmek için yukarıdaki sorularıma nacizhane cevaplarınızı bekliyorum...:p

De hadi kolay gelsin :photo:

axial
14-12-2010, 11:48
sayın semih;

aslında işe düzgün başlamışsınız sorular sorarak. Bilim de böyledir. Sorular sorar ve cevaplarını arar. Ama sizinle farkı cevap bulamadığı zaman allahın işine karışılmaz demez.

Balinanın nasl evrim geçirdiğini bilmiyorum. Belki bilimde bilmiyordur. Bu balinanın evrim geçirmediğini veya allahın var olduğunu ortaya koymaz.

Sorulara çok meraklıysanız size ilginç bir sorum olacak.

Megalodon isimli bir deniz canavarı var.

http://en.wikipedia.org/wiki/Megalodon Şurdan bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu hayvan günümüzden 25 milyon yıl öncesinden 2 milyon yıl öncesine kadar denizlerde terör estirmiş durmuş ve 2 milyon yıl önce bir anda oratadan kayboluvermişler. Sizce nerede bu canlılar Yaratıcınız bu hayvanı neden yarattı ve yok etti.

Bilge Engin
14-12-2010, 15:55

Bilge engin nickli kullanicinin verdigi gibi komik bir cevap verecekseniz hic zahmet etmeyiniz !

Selametle....

Bu sitede sık sık yazdığım bir şey var. O da mantığı senin gibi aşırı düz çalışan birisini gördükçe tüm insanlarım pirimat kökeninden değil de, hani ne bileyim eşek kökeninden evrilme ihtimaline de inanasım geliyor.

Sorunu pek cevap verilemez sanıyorsun ama sana algılayabileceğin düzeyde cevap vereyim. Balinaların ilk ataları şimdiki gibi suyun belkide binlerce metre altına dalabilecek özellikte değildi. Daha çok ortak ataya sahip oldukları fok balıkları, deniz aslanları gibi yüzeyde duran ama avlanma alanı olarak denizde de hareket edbilen canlılardı. Nesiller içerisinde suyun içerisinde nefesini daha uzun tutabilen, burun delikleri daha yukarıda olan, kafatası bölgesinde yağımsı dokuları bulunan canlılar daha fazla denize adapte olabilirken, diğerleri ya tamamen elendi ya da deniz aslanlarının atalarını oluşturdular. Zaman içerisinde burun delikleri daha da yukarıda olan bireyler daha fazla besine ulaşıp daha derine dalabildiği için diğer bireylere göre canlılığını devam ettirebilme ihtimalleri daha yüksek oldu, diğer aratürler ise zaman içerisinde elendiler.

Şu an için bile çeşitli büyüklüklerde ve çeşitli özelliklerde balina türleri denizde canlılığını devam ettirmekte bazı türler ise neredeyse yok olma noktasına gelmektedir. Şu an bile nesli tükenmekte olan ve tükenen balina türleri vardır. Bu da demek oluyor ki adapte olabilenler canlılığını devam ettirebilirken, adapte olamayanlar eleniyor.

Süt için de durum böyle. Süt kanallarından sütü daha fazla basınçla yavrusuna aktarabilen bireyler devamlılığını sürdürebilirken, bunu başaramayanlar, yavrularını besleyemediği için canlılığını devam ettirememiştir.

Canlılığını devam ettirmek demek genlerini bir sonraki nesile aktabilmek demektir. Başarılı bireyler bunu yaparken başarısız bireyle yok olur gider.

Doğal seleksyonu belki de sen ve senin kafandaki insanlara binlerce defa aktarmak gerekiyor. 1000 defa sonunda da yine anlamayacağınızı bile bile yapmak gerekiyor. Ama malesef o kadar sabrı göstermek bir çoğumuz için zor.

Sen şimdi sırasıyla tüm hayvanları sorarsın, biz de bilgimiz düzeyinde sana anlatmaya çalışırız, en sonunda da dersin ki boşuna uğraşmayın hepsini allah yarattı. Hayydeeee.

Niye?: anlattıklarımızı algılayabilecek bir zeka yapısına sahip olamadığın için bu süreci algılayamıyor ve tanrıya ulaşıyorsun. Bizler bilgi düzeyini arttırmak için herşeyi yapabiliriz, ama zeka düzeyin için yapabileceğimiz fazla birşey yok.

Saygılar

Bilge Engin
14-12-2010, 16:34
Sevgili Semih

bir de insan ırkının potansiyel evrimi ile ilgili tahminimi ileteyim.

Mesela sizler bize göre daha fazla adaptasyon yeteneğine sahipsiniz, Nasıl mı? Cehaletin, yozluğun, sığlığın, pisliğin içerisinde yaşamaya adepte olmuşsunuz. Bazı konularda omurgasız yetenekleri kazanmışsınız. Bizler ise bunu başaramıyoruz. O yüzden sizler 3er 5er ürerken bizler 1 tane bilemedin 2 tane çocuk yapıp hayata veda ediyoruz.

Bu sizin evrimsel açıdan daha fazla şansınız olduğunu gösteriyor, fakat 1 farkla; sizler penguen, deve kuşu gibi geriye evrimlersiniz. Zekanın oluşturduğu ileri evrimi geriye doğru sürükleyen canlılarsınız. Sizler savaşın olmadığı ortamlarda tüketici özelliklerinizle daha yoğun çoğalan bireylersiniz. Ama bu durum sizin zor şartlara adaptasyonunuzu desteklemiyor. Ayrıca bu şekilde üremeniz kendi türünüz ile rekabetinizi arttırıyor ve savaşa doğru sürüklüyor. Bir sonraki dünya savaşında, ki muhtemelen ortadoğu merkezli olacak, tehlikeleri daha az farkedip doğru önlemleri daha az alacağınız için elenme ihtimaliniz daha yüksek.

Yani bir sonraki dünya savaşı insanlığın evrimi açısından çok önemli bir sıçrama noktası olacak.