PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşadığımız Sorunlar Tanrı’dan Bir Ceza mı?

hur-kus
09-12-2010, 07:31
BİRÇOK insan sıkıntılarla karşılaştığında geçmişte yaptığı bir hatadan dolayı Tanrı tarafından cezalandırıldığını düşünüyor.

Çığ gibi artan sorunlar altında ezilirken “Neden ben?
Ben bunu hak edecek ne yaptım?” diye sorabiliyorlar.

Sorunlarımıza bakarak Tanrı’nın bizi onaylamadığı sonucuna mı varmalıyız?
Kişisel sorunlar gerçekten de Tanrı’dan bir ceza mı?

Tanrı’nın Sadık Hizmetçileri Sıkıntılarla Karşılaştılar

Eyüp adlı bir adam hakkında Kutsal Kitabın anlattıklarını düşünün. O aniden tüm zenginliğini kaybetti. Sonra on çocuğunun hepsi bir fırtınada öldü. Daha sonra gücünü tüketen kötü bir hastalığa yakalandı (Eyüp 1:13-19; 2:7, 8).
Bu felaketler sonucunda Eyüp şöyle haykırdı: “Tanrı’nın eli vurdu bana” (Eyüp 19:21, Yeni Çeviri).
Bugünkü birçok kişi gibi Eyüp de belli ki Tanrı’nın onu cezalandırdığını düşündü.

Fakat Kutsal Kitap, Eyüp’ün sıkıntıları başlamadan önce Tanrı’nın onu “temiz ve dürüst”, ‘Tanrı’dan korkan, kötülükten sakınan’ bir adam olarak tanıttığını söyler (Eyüp 1:8).
Tanrı’nın onayını gösteren bu ifadeler göz önünde tutulduğunda, Eyüp’ün başına gelen felaketlerin Tanrı’dan bir ceza olmadığı açıktır.

Aslında Kutsal Kitap kişisel sorunlarla karşılaşan dürüst insanlardan söz eden kayıtlarla doludur.
Yehova Tanrı’nın sadık bir hizmetçisi olmasına rağmen Yusuf haksız yere yıllarca hapis yattı (Başlangıç 39:10-20; 40:15).
İsa’nın sadık bir takipçisi olan Timoteos “sık sık baş gösteren rahatsızlıklar” yüzünden acı çekti (1. Timoteos 5:23).
Hatta hiç hata yapmamış biri olan İsa Mesih bile acımasızca bir muamele gördükten sonra acılar içinde öldü (1. Petrus 2:21-24).
Dolayısıyla çektiğimiz sıkıntıların Tanrı bizden memnun olmadığı için başımıza geldiği sonucuna varmak yanlıştır.

Peki sıkıntılarımızdan Tanrı sorumlu değilse kim sorumlu?

Yaşadığımız Sorunların Nedeni

Kutsal Kitap, Eyüp’ün başına gelen felaketlerin nedeninin İblis Şeytan olduğunu gösterir (Eyüp 1:7-12; 2:3-8).
Ayrıca Şeytan’ın bugünkü sorunlarımızın da temel kaynağı olduğunu şu sözlerle belirtir:
“Yer ve deniz, vay halinize! Çünkü zamanının az olduğunu bilen İblis, büyük öfkeyle üzerinize indi” (Vahiy 12:12).

“Bu dünyanın hükümdarı” olan Şeytan, birçok kişiyi etkileyerek anlatılamayacak kadar çok acıya ve kedere yol açan kötü davranışlarda bulunmaya yöneltiyor (Yuhanna 12:31; Mezmur 37:12, 14).

Fakat yaşadığımız tüm sıkıntılar için İblis’i suçlayamayız.
Miras aldığımız günah ve kusurluluk yüzünden, biz de sorunlar yaratacak hikmetsiz kararlar vermeye eğilimliyiz (Mezmur 51:5; Romalılar 5:12).
Kendi isteğiyle doğru düzgün yemek yemeyen ve yeterince dinlenmeyen birini düşünün. Eğer bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açarsa İblis’i mi suçlamalı?
Hayır, çünkü kişi kendi yanlış kararının kötü sonuçlarını yaşadı (Galatyalılar 6:7).

Böyle bir durumda tam Kutsal Kitaptaki bir özdeyişin ortaya koyduğu şey olur: “İnsanın ahmaklığı yaşamını yıkar” (Özdeyişler 19:3, ).

Son olarak, istenmeyen şeyler yaşadığımız birçok durumda bunun “beklenmedik zamanda beklenmedik olaylarla” karşılaşmanın sonucu olduğunun da farkına varmalıyız (Vaiz 9:11).
Beklenmedik bir zamanda sağanak yağmur altında kalan birini düşünün. Onun biraz ıslanması veya baştan aşağı sırılsıklam olması tamamen, yağmur yağmaya başladığında nerede olduğuna bağlıdır.
Benzer şekilde bu ‘çetin ve bunalımlı dönemde’ olumsuz koşullar, kolayca bir sıkıntı seline dönüşebilir (2. Timoteos 3:1-5).

Bunlardan kişisel olarak ne derece etkileneceğimiz çoğu kez, kısmen ya da tamamen kontrolümüz dışında olan etkenlere, olayların zamanına ve koşullara bağlıdır.

O halde bu, sürekli sıkıntı çekmeye mahkûm olduğumuz anlamına mı gelir?

Tüm Sıkıntılar Yakında Sona Erecek

Şükürler olsun ki Yehova Tanrı çok yakında tüm sıkıntılara bir son verecek
(İşaya 25:8; Vahiy 1:3; 21:3, 4).

O zamana dek Yehova bizimle gerçekten ilgilendiğini bizi ‘eğiterek’ ve ‘Kutsal Yazılardan teselli’ vererek gösteriyor.

Böylece önümüzdeki harika geleceği özlemle beklerken sınavlarla başa çıkabilmemizi sağlıyor (Romalılar 15:4; 1. Petrus 5:7).

O zaman, Tanrı’nın gözünde doğru olanlar her tür sıkıntıdan kurtularak yeni dünyada sonsuza dek yaşamaktan sevinç duyacaklar (Mezmur 37:29, 37).

Saygılarımla

evrensel-insan
09-12-2010, 08:50
Saygideger hur-kus;

Insanoglunun yasadigi sorunlarin yaraticisi da, yasayani da insanoglunun kendisidir. Insanoglu turu disinda da, ne baska bir sorun vardir, ne de bir sorun yaraticisi.

Dolayisiyle, sorunlari yaratanda, yasayan da ve yaratipta yasadigi sorunlardan arinip, kurtulacak olan da insanogludur.

Tabi, bu sorunlardan kurtulup, arinma; sorunlarin bilincine, farkina ve algisina varilmak ile paraleldir. Cunku, sorun algisi, bilinc ve farkindaligi yok ise, sorun da yoktur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

AerA
23-12-2010, 00:17
Şükürler olsun ki Yehova Tanrı çok yakında tüm sıkıntılara bir son verecek
(İşaya 25:8; Vahiy 1:3; 21:3, 4).

Değerli dostum Hür Kuş ;

Küçük bir sorum olacak...

Pastör "Charles Taze Russell" hangi tarihte "tüm sıkıntıların yok olacağından" dem vurmuştu da bir türlü olmamıştı? 1914 müydü neydi...

Birde;

Sürekli standart sapma ile oynayıp "Ha bugün ha yarın" demek yorucu değil mi?

Saygılar, esen kalınız.

Natan
23-12-2010, 03:02
Arkadaşlar ,1914 tarihine nasıl ulaşıldı ?

Bu konuyu konuşalım.

saygılarımla

AerA
24-12-2010, 21:48
Arkadaşlar ,1914 tarihine nasıl ulaşıldı ?

Bu konuyu konuşalım.

saygılarımla

Değerli dostum Natan ;

Kimbilir hangi babları anlamı dışında yorumlamış (gerçi galimatias*dır hepsi ama) ve kendilerince bir tarih elde etmişlerdir.

Çok değil daha 150 yıl önce Jeologlar Dünya 6000 yıldan daha yaşlı demeye korkmuyorlar mıydı? Bu 6000 nasıl uyduruldu ise 1914 de benzeri bir şeydir.

Ama cidden bu hususun hesaplanma mantığını bende bilmiyorum. Değerli dost Hür-Kuş tekrar aramıza katıldığında bunu bir zahmet açıklar gibime geliyor...

*Galimatias : Anlamsız söz yumağı.

Natan
25-12-2010, 01:13
Sevgili Aera,ilgin ve mesajın için teşekkür ederim.

1914'ü Yehova'nın Şahitleri adlı grup buluyor da bu kitabı okuyan diğerleri neden ve nasıl bulamıyor ? :fish2:

Sonuçta bu hesaplamanın Y.Ş. ye ait olmadığını da biliyoruz. Garip :)

saygılarımla

hur-kus
25-12-2010, 08:16
Değerli dostum Hür Kuş ;

Küçük bir sorum olacak...

Pastör "Charles Taze Russell" hangi tarihte "tüm sıkıntıların yok olacağından" dem vurmuştu da bir türlü olmamıştı? 1914 müydü neydi...
Birde;

Sürekli standart sapma ile oynayıp "Ha bugün ha yarın" demek yorucu değil mi?
Saygılar, esen kalınız.

Sayın AerA,

Öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun diyelim.... Pır pırlar size yakışmış..... :)

Kutsal kitaba göre son günlerde gerçekleşmesi beklenen olaylardan biri aşağıdaki ayette kayıtlıdır:

"...ey Daniel, son vakte kadar bu sözleri sakla ve kitabı mühürle. Birçokları araştıracak ve gerçek bilgi çoğalacak." Daniel 12:4.

Bu peygamberlik sözüne göre Tanrı, bazı önemli bilgilerin ancak samimiyetle ve gayretle araştırılmasına bağlı olarak zaman içinde anlaşılacağını belirtmiştir.

Dolayısıyle bilginin tümüne bir anda sahip olmak geçmişte de mümkün değildi, şimdi de mümkün değildir.

Ama bize verilen vaat aşağıdaki ayette Tanrı tarafından açıklanmaktadır:

"...Oğlum, sözlerimi kabul edersen, emirlerime değer verip onları aklında tutarsan; 2 böylece hikmete kulağını açarsan, ayırt edici olmaya yüreğini verirsen, 3 dahası, anlayışı yardıma çağırır, sağgörüye seslenirsen 4 ve tüm bunları gümüş arar gibi arar, define araştırır gibi araştırırsan, 5 işte o zaman Yehova korkusunun ne olduğunu anlar, Tanrı bilgisini bulursun. 6 Çünkü hikmet Yehova’dan gelir; bilgi ve anlayış O’nun ağzından çıkar." ... Özdeyişler 2:1-6

Görüldüğü gibi Tanrı, onun hakkında samimiyetle yüreğini açarak araştırma yapan
kişilere kendi hikmet ve bilgini anlamalarına yardım edeceğini söylüyor.
Tüm gerçekleri direkt olarak açıklamak istemiyor.

Ona şüpheyle ve kötü niyetle yaklaşanlara bu konuda yardım etmesi beklenemez.
İşin püf noktası budur.

Sayın AerA,

Darwin, doğal seçilim olarak adlandırdığı mekanizmanın çevreye en uygun yaşam biçimlerini destekleyeceğine, daha az uygun olan yaşam biçimlerinin ise en sonunda yok olacağına inanıyordu.
Tanrı'da, kendi yüreğine uygun çaba sarf eden kişileri bilgi yönünden destekliyor, kendi hikmet ve bilgisini anlamalarına yardım ediyor. Bu konuda olumlu yaklaşımı göstermeyenler doğal olarak tanrısal bilgi açısından yoksun kaldıklarından mecazi anlamda ölü kalıp sonunda da yok olacaklar gibi görünüyor.... İşte size "doğal seçilim".. :)

1914 yılına nereden varıyoruz?

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için yeni bir başlık açtım. "Bu Dünyanın Sahnesi Değişiyor"

Oraya bakabilirsiniz. Bu arada, konuyu okuyup araştırırken Özdeyişler 2:1-6 da tavsiye edilen yaklaşımı göstermeniz önemle tavsiye olunur . :)

Saygılarımla

AerA
25-12-2010, 21:34
Sayın AerA,

Öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun diyelim.....

Değerli Dostum ;

Uzunca bir süre sesinizi duyamadım, umarım iyisinizdir. Ayrıca teşekkür ederim. Yeni açtığınız konuyu okuyacağım.

Sağlıcakla kalınız.