PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maymunların Zekası

kaanuni
17-12-2010, 12:31
Bu görüntüleri görüpte insanların ve şempanzelerin ortak ataları olduğunu kabul etmeyen insanları anlamıyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=zJAH4ZJBiN8

Bir gün insanlar kendilerini yok edip, zeki primat niche'ini boş bırakırsa şempanzelerde bence büyük potansiyali var.

AhbAp
17-12-2010, 12:39
Bu belgeseli izlemiştim. Anlık hafızada şempanzelerin insandan daha üstün olduklarını gösteren bir bölümü paylaşmış burada sevgili kaanuni.

Belgeselin diğer bölümlerinde, şempanzelerin diğer insansı ve hatta burada olduğu gibi üstün özelliklerinden bahsediliyor.

Akraba olduğumuzu hazmedemedik, şimdi bazı konularda bizden iyi olduklarını nasıl hazmedeceğiz?

kaanuni
17-12-2010, 14:32
Belgeselin diğer bölümlerinde, şempanzelerin diğer insansı ve hatta burada olduğu gibi üstün özelliklerinden bahsediliyor.

Bu söylediğiniz doğru değil. Sonra araştırmanın bu sonucu şahibeye düşmüş (bkz. http://www.springerlink.com/content/h842va2702r60u481/). İnsanlar da videodaki şempanze kadar alıştırma yapınca yaklaşık aynı hızı ve başarı oranını yakalıyorlarmış.

Yine de video daha az şaşırtıcı değil. Şempanzelerin 10'a kadar sayabilmenin ötesinde sembolleri anlayabildiği, yani okuyabildiğini görüyoruz.

İngilizceniz varsa şu video'ya da bir bakın:

http://www.youtube.com/watch?v=DUd8XA-5HEk

AhbAp
17-12-2010, 15:07
Bu söylediğim doğru değilse, ki olabilir, söz konusu Nat. Geo. belgesilinin yalancısı olduğumu söyleyeyim. Belgeseli izleyeli (sanırım) 2 sene kadar oluyor. Sizin verdiğiniz bölümde "Instant Memory", yani anlık hafıza karşılaştırılmış. Çocukların şempanzelere kıyasla rakamlara daha fazla aşina olduğu ve genel kabulde "bir hayvanın" insandan beklenecek bu özelliği daha çabuk göstermesi beklendiği için, hayli şaşırtıcı bir sonuç. Ayrıntılarını şimdi çok iyi hatırlayamasam da, birkaç karşılaştırmada daha şempanzelerin insanlara kıyasla benzer veya daha az kötü sonuçlara ulaştıkları anlatılıyordu.

Fakat sonrasında bu sonuçların şaibeli olup olmadıklarına dair herhangi bir şey bilmediğim için, bu konuda daha fazla bir şey söyleyemem. Ancak farklı belgesellerden de şempanzelerin ve bonoboların çok şaşırtıcı şeyler yaptıklarını, eğitilebildiklerini izledim.

Netice itibarıyla zaten genetik benzerliklerimizin üstüne, bir de bu akrabalarımızın diğer canlılara kıyasla zekalarını dikkate aldığımızda, ortak ata delillerine bir yenisi eklenmiş oluyor.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
18-12-2010, 15:30
akrabalarımız çoğalıyor:)

http://www.youtube.com/watch?v=4F0vp959cV4&feature=fvw

uyar
18-12-2010, 16:29
kimse hayvanları insanların bir alt kategorisi olarak algılamasın.. unutmayın ki insan evrilirken diğer canlılarda evrilmeye devam ediyor... o zaman herkes (insan, hayvan, bitki ve mikroorganzmalar) hepimiz aynı konumdayız....

Kemaloğlu
18-12-2010, 18:55
akrabalarımız çoğalıyor:)

http://www.youtube.com/watch?v=4F0vp959cV4&feature=fvw

Nasıl bir cevap vereceğimi düşünürken sizin mesajı gördüm vazgeçtim:)

axzel
18-12-2010, 21:43
oo buna benzer videolar face de çok izlioz valla,, gecende bir kuş vardı, kuş beyinli demeyin diye tag lemişler :)

atamızın ne olduğu belli değil, belki bazılarımız maymundan bazılarımız papağandan bazılarımız ayıdan felan bazılarımız köpeklerden gelme olabilir,, :)

saygılar...

axzel
18-12-2010, 21:46
karga karga gak dedi çık şu dala bak dedi:

http://www.youtube.com/watch?v=R_K0Yhryws4

axzel
18-12-2010, 21:52
ya arkadaşlar bunu da yayınlayalımda neşemizi bulalım, karadenizliler maymun dan kesin anladım bunu :D

http://www.youtube.com/watch?v=Qq19PTEDzA0

kaanuni
18-12-2010, 23:11
Yuh size yobaz arkadaşlar. Hangi yanlışınızı önce düzelteyim. Kargalar da tabi bizim akrabamız. Bir şempanze kadar yakın akrabamız değil ama akrabamız. Siz sanırım kuzen kavramını ve kuzenlik derecelerini anlamakta güçlük çekiyorsunuz. Aceba Türkiye'de evrim karşıtların sayısının da, kuzen evliliğinin de dünya ortalamasının üstünde olması arasında bir korelasyon mu var?

Benim gönderdiğim videolar, peer reviewed (eş denetimli) bilim dergilerinde basılmış araştırmalar. İlk video'nun sonuçlarının hangisinin tartışmalı olduğunu da yazdım. Sizin gönderdiğiniz kontekstsiz, kontolsüz anektodların bilimsel değeri sıfır. Aradaki farkı göremiyor musunuz? Yoksa görmek mi istemiyorsunuz?

Bir şempanzelerin (ki bize en yakın hayvan) okumayı öğrenebilmesi sizce kargaların birşeyi kullanarak başka birşeye ulaşması ile aynı değil. Bunu primatların hepsi kendiliğinden günlük hayatlarında yapıyor zaten. Köpekler ikiden yukarı sayamıyor. Kargaya okumayı öğretebiliyor musunuz? İkinci video'da birkaç ufak maymuna para kullanması öğretiliyor ve nasıl ekonomik kararlar verdiklerine bakılıyor. İnsanlar ile tıpa tıp aynı hatalı kar/zarar değerlendirmesini yapıyorlar; kar etmekten aldıkları keyif, zarar görmekten duydukları rahatsızlıktan daha az. İnsanların da böyle davrandığı kanıtlandı.

Kabul edersiniz ki primatler de görüntü olarak da insana en yakın hayvanlardır. Zeka olarak da bize en yakın hayvanlar; yani benzer kabiliyetler ve benzer hatalar, eksikler görüyoruz primat ve insan zekasında. Siz birbirine çok benzeyen iki insan gördüğünüzde bunların aynı yaratıcı tarafından ayrı ayrı yaratıldığını mı düşünürsünüz, yoksa akraba olduklarını mı?

Hiç kusura bakmayın, sizler de hepimiz gibi hayvansınız.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
19-12-2010, 01:34
Kargaya okumayı öğretebiliyor musunuz? İkinci video'da birkaç ufak maymuna para kullanması öğretiliyor ve nasıl ekonomik kararlar verdiklerine bakılıyor.

kaanuni, köpek adamı ısırsa haber olmaz ama adam köpeği ısırsa haber olur, yani balta girmemiş Amazon ormanlarından uzaya mekik gönderildiğini görürsek eğer gider maymunların elini öperim:becky:

taylan
19-12-2010, 14:51
Sayın şehit bir canlının zeka seviyesinin uzaya mekik göndermekle eş değer olduğunu sanabilir. Her canlı anatomisine ve bulunduğu doğal çevreye uyumlu olarak zekasını geliştirir ve kullanır. Bizim uzaya mekik yollamamızla bir çitanın sadece doğal uzuvlarını kullanarak saatte 90 km hıza ulaşması evrimsel başarı anlamında aynı değeri ifade eder.

Bu insanmerkezci bakış evrimi anlamayan insanların tipik bir yanılgısıdır.

kaanuni
20-12-2010, 01:38
kaanuni, köpek adamı ısırsa haber olmaz ama adam köpeği ısırsa haber olur, yani balta girmemiş Amazon ormanlarından uzaya mekik gönderildiğini görürsek eğer gider maymunların elini öperim:becky:

Siz bana cevap mı vermiş oldunuz şimdi? Hayır. Yok verecek cevabınız, köpekten ve ısırmaktan bahseder kıvırtırsınız. Sanki siz uzaya mekik gönderdiniz. İnsanlık mekik göndermekten geçse, siz hala maymun olmaz mısınız?

Bak bu soruya cevap veremezsiniz, o yüzden görmemezlikten gelirsiniz:

Siz birbirine çok benzeyen iki insan gördüğünüzde bunların aynı yaratıcı tarafından ayrı ayrı yaratıldığını mı düşünürsünüz, yoksa akraba olduklarını mı?

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
21-12-2010, 01:27
Siz bana cevap mı vermiş oldunuz şimdi? Hayır. Yok verecek cevabınız, köpekten ve ısırmaktan bahseder kıvırtırsınız. Sanki siz uzaya mekik gönderdiniz. İnsanlık mekik göndermekten geçse, siz hala maymun olmaz mısınız?

Bak bu soruya cevap veremezsiniz, o yüzden görmemezlikten gelirsiniz:
Siz birbirine çok benzeyen iki insan gördüğünüzde bunların aynı yaratıcı tarafından ayrı ayrı yaratıldığını mı düşünürsünüz, yoksa akraba olduklarını mı?

parmak izleri de aynımıymış?

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
21-12-2010, 01:31
Sayın şehit bir canlının zeka seviyesinin uzaya mekik göndermekle eş değer olduğunu sanabilir. Her canlı anatomisine ve bulunduğu doğal çevreye uyumlu olarak zekasını geliştirir ve kullanır. Bizim uzaya mekik yollamamızla bir çitanın sadece doğal uzuvlarını kullanarak saatte 90 km hıza ulaşması evrimsel başarı anlamında aynı değeri ifade eder.

Bu insanmerkezci bakış evrimi anlamayan insanların tipik bir yanılgısıdır.

taylan74 yanlış anladınız, maymun şöyle akıllı böyle zeki diyen video üzerinden balta girmemiş Amazon ormanlarında maymunların insanların öğretileri olmadan kendi başlarına uzaya mekik göndermelerini kast etmiştim, şakayla karışık:)

kaanuni
21-12-2010, 03:38
parmak izleri de aynımıymış?

Parmak izleri ne alaka? Aynı yumurta ikizlerinin bile parmak izleri farklı. Cevap değil yazdığınız. Cevabınız olmadığını saklamak için "şaka" yapıyorsunuz. Belki siz yutuyorsunuz kendi numaralarınızı ama bize yemez.

axzel
21-12-2010, 10:12
bilinmektedir ki en zeki hayvan yunus balıklarıdır. bu durumda iş zekaya kaldıysa kim benim babam sorusunun cevabı yunus balığı foky diyorum :D...

peki genetiğin neden kaidesi >> türler türlere dönüşemez...

o zaman lütfen bu kanuna dikkat kanun diyorum, bu kanun darwin teorisi ile çelişiyor. bu durumda teori kanundan üstün gelsin ve bu kanunu iptal edelim..

saygılar.

uyar
21-12-2010, 11:11
öyle bir kanun hangi anayasadan çıkmış sayın axzel???....

genetiğin neden kaidesi >> türler türlere dönüşemez

islami genetik mi bu??

Bilge Engin
21-12-2010, 11:24
El aksa ve axzel düz mantığı da geçtiniz saçmalamakta sınır tanımamaya başlamızsınız. Şempanze ile ortak atadan gelmediğimizi düşünüp sonra da burada bunları söylemeniz nasıl bir çelişkidir?

Al aksa uzaya kaç tane mekik gönderdin? Uzay mekiği projesinde çalışan insanların çoğunluğunun ateist olduğunu biliyor musun?

Axzel Türler türlere dönüşmez deyip üstüne de saçmalamışsın evrimi biliyor gibi. Peki maden öyle çok hakimsin evrime bir anlatıversene köpekbalığını evrimciler nasıl anlatıyor? Yada devekuşunu?

Siz ikiniz de diğer insanlar gibi okuduğundan bir şey öğrenme çabasında olsanıza, çok mu zor okuduğunu anlamak? gerçekten de çok problem yaşıyorsanız, bu kadar insanın arasında nasıl fikirsel üstünlük kuracağınızı düşünerek yazıyorsunuz?

Bu yazının üzerine polemik yapacağınıza evrim başlığı altında bir şeyler öğrenin.

AhbAp
21-12-2010, 11:30
Öyle olsa gerek sevgili uyar. İslami genetik, çakılı bir genetiktir; dönüşümleri kabul edemez. Ne başka dinlerin dönüşüp İslam haline geldiğini, ne türlerin dönüşümünü...

Dinsel bakış bunu emrettiği için, bu arkadaşlarımız da kendilerini dönüştürüp safsatalar yerine akıla, mantığa, bilime yaklaşmakta zorlanıyorlar.

Şu, her zaman ilham verici olduğu gibi yine karşımıza çıkıyor: Teistler, var olduğuna inandıkları kanıtları kendi kaynaklarından bir türlü sun(a)mıyorlar; bunun yerine hakkında hiçbir fikir sahibi olmadıkları genetiğin, evrimin vs. boşluklarını arıyorlar.

taylan
21-12-2010, 23:04
taylan74 yanlış anladınız, maymun şöyle akıllı böyle zeki diyen video üzerinden balta girmemiş Amazon ormanlarında maymunların insanların öğretileri olmadan kendi başlarına uzaya mekik göndermelerini kast etmiştim, şakayla karışık:)

Maymunların birgün uzaya çıkmalarını sağlayacak tek koşul, kendilerinden daha üstün ve donanımlı bir aklın olmadığı boş bir niştir. Anatomileri bize çok benzediği için bizim olmadığımız bir dünyada insansı primatların muhtemel kendilerine özgü bir alet teknolojisi geliştirme olasılığı çok kuvvetlidir. Bu teknolojinin sınırlarının nereye kadar varacağını biz asla öğrenemeyeceğiz. Eğer uzaya çıkmak gibi bir amaçları olursa mutlaka bunu gerçekleştirecek bir yöntem bulacaklardır.

Tüm bunlar bizim yani hominidlerin yani insanın olmadığı bir dünyada mümkün olacaktır. Bizim boşalttığımız niş hemen dolacak, bu insansı primatlar yokolmaz ve nesillerini devam ettirme şansı bulabilirlerse uzaya çıkmalarını sağlayabilecek bir alet teknolojisi geliştirebileceklerdir.

olaya bir de şu yönden bakalım. Uzaya çıkmak için önce uçmanın anatomisini öğrendik. Balonlar ve sonra uçağı icat ettik. Roket teknolojisinin en ilkel kökeni olan havai fişeklerden ilham aldık. Tüm bunlar doğayı kendi deneyimlerimizle gözlemlediğimiz metodlar sayesinde olabildi.

Başka bir primatın doğayı nasıl taklit edeceği ya da nelerden ilham alıp onu nasıl dönüştüreceğini belirleyecek olan tek şey zaman, süreç ve ihtiyaçlardır.

Saygılar

vartor
21-12-2010, 23:47
Sevgili Taylan, genc oldugun icin belki bilmiyorsun, ama maymunlar uzaya insandan once ciktilar. Uzay yarismasinda Ruslar, ilk canli, maymun'u sagsalim uzaya gonderip donmesini saglamislardir. O yuzden maymunlar uzaya cikmadi demek yanlis olur:)

errata
21-12-2010, 23:57
Sevgili vartor, Amerika tarafından 1946'da şununla (http://www.astronautix.com/fam/v2.htm) meyve sineği gönderildi. Sonra dişi köpek Layka ilk memeli canlı olarak gönderildi.

vartor
21-12-2010, 23:58
Sehit kardesim, insanin ortaya cikip dunyayi mahvetmeye baslamasi 3,5 milyar senelik bir evrimlesme sonucu. bir o kadar daha bekleyebilseydik, hatta o kadar da degil, birkac miyon yil da olabilir, Insanin da evrimlesmesi sonucu, hic hayal edemiyecegimiz, gunumuz insanlariyla mukayese edilemiyecek kadar farkli bir gorunumde varliklarin dunyayi doldurmasi, olasilik ihtimali cok yuksek bir tahmindir. birkac bin yil icindeki degisimi biloe gorebildigimiz bir cagdayiz. Insanlarin boylari, 50-100 sene oncesine gore cok uzamis. Daha az kullanilan bir kisim disler artik cikmiyor.Akil disleri ise yaramaz hale gelmis, cogu gencler cektirmnek zorunda kaliyor. vs, vs.

taylan
22-12-2010, 00:13
Sevgili Taylan, genc oldugun icin belki bilmiyorsun, ama maymunlar uzaya insandan once ciktilar. Uzay yarismasinda Ruslar, ilk canli, maymun'u sagsalim uzaya gonderip donmesini saglamislardir. O yuzden maymunlar uzaya cikmadi demek yanlis olur:)

Sevgili Vartor, tüm bunları elbette biliyorum. Ben primatların tamamen kendi keşfettikleri bir teknolojiyle kendi imkanlarıyla uzaya çıkmalarının evrimsel sürecini kurgulamaya çalıştım.

Bizim uzaya çıkmamız milyonlarca yıllık bir gelişimden sonra son 50 yıl içinde mümkün olabildi. Tekrar belirtelim tamamen doğayı gözlem sonucu elde ettiğimiz verilerin toplamıyla bunu sağlayabildik.

Primatların bizim olmadığımız bir dünyada uzaya çıkmalarını sağlayacak koşul anatomilerinde ve zekalarında gizlidir.

evrensel-insan
22-12-2010, 00:20
Saygideger arkadaslar;

Maymunlarin zekasi akil uzerine gelisirse, onlarda akillarinin dogruladigi inancsal olumlu/olumsuz kavgalara tutusabilirler, buna bir de etik ve metafizik akilcilik katildi mi, seyreyleyin dunyayi.

Gerci ve belki de fena olmaz. Cunku, maymunlarin bu mucadelesini goren insanoglu, belki de maymunlara karsi, ortak bir insanlik anlayisi gelistirebilirler.

Sonucta alternatif olmadigindan, boyle bir zihniyete yonelmiyorlar.

Ama aslinda en iyisi; maymunlarin, insanoglunun bu inancsal evresini gozlemlemenin verdigi bilincle (inanclar turu birbirine dusuruyor) yasamadan, insanlara bilim ve bilimsellikte teknik ve teknoloji de yardimci olmasi.

Ne demisler, bir elin (insanoglunun) nesi var; iki (insanoglu+maymun) elin sesi var.

Saygilarimla;
evrensel-insan

taylan
22-12-2010, 00:31
Arkadaşlar tüm kurgum insanların olmadığı bir primat dünyası için geçerliydi.

Evrimsel süreçte boşalan bir niş hemen doldurulur. Yeni nişe yerleşen tür avantajlı bir konuma geçer. Zekası ve anatomisi değişir.

Eğer bizler bir dünya savaşı ya da doğal bir felaket sonucu yokolursak bizim nişe yerleşecek olan diğer primatlar farklı bir gelişme imkanı bulacaklardır. Tabi onlar da yokolmamışsa.

Eğer bizler çok az sayıda kalırsak, tamamen korumasız bir doğal ortamda rakiplerimiz olan diğer primatlarla mücadele etmek zorunda kalabiliriz.

kaanuni
22-12-2010, 09:56
Maymunların birgün uzaya çıkmalarını sağlayacak tek koşul, kendilerinden daha üstün ve donanımlı bir aklın olmadığı boş bir niştir. Anatomileri bize çok benzediği için bizim olmadığımız bir dünyada insansı primatların muhtemel kendilerine özgü bir alet teknolojisi geliştirme olasılığı çok kuvvetlidir. Bu teknolojinin sınırlarının nereye kadar varacağını biz asla öğrenemeyeceğiz. Eğer uzaya çıkmak gibi bir amaçları olursa mutlaka bunu gerçekleştirecek bir yöntem bulacaklardır.

Tüm bunlar bizim yani hominidlerin yani insanın olmadığı bir dünyada mümkün olacaktır. Bizim boşalttığımız niş hemen dolacak, bu insansı primatlar yokolmaz ve nesillerini devam ettirme şansı bulabilirlerse uzaya çıkmalarını sağlayabilecek bir alet teknolojisi geliştirebileceklerdir.

olaya bir de şu yönden bakalım. Uzaya çıkmak için önce uçmanın anatomisini öğrendik. Balonlar ve sonra uçağı icat ettik. Roket teknolojisinin en ilkel kökeni olan havai fişeklerden ilham aldık. Tüm bunlar doğayı kendi deneyimlerimizle gözlemlediğimiz metodlar sayesinde olabildi.

Başka bir primatın doğayı nasıl taklit edeceği ya da nelerden ilham alıp onu nasıl dönüştüreceğini belirleyecek olan tek şey zaman, süreç ve ihtiyaçlardır.

Saygılar

+1, Ben de bunu benzer birşey yazacaktım, üşengeçlik ediyordum. Teşekkür ederim.

vartor
23-12-2010, 01:58
Sevgili Vartor, tüm bunları elbette biliyorum. Ben primatların tamamen kendi keşfettikleri bir teknolojiyle kendi imkanlarıyla uzaya çıkmalarının evrimsel sürecini kurgulamaya çalıştım.

Bizim uzaya çıkmamız milyonlarca yıllık bir gelişimden sonra son 50 yıl içinde mümkün olabildi. Tekrar belirtelim tamamen doğayı gözlem sonucu elde ettiğimiz verilerin toplamıyla bunu sağlayabildik.

Primatların bizim olmadığımız bir dünyada uzaya çıkmalarını sağlayacak koşul anatomilerinde ve zekalarında gizlidir.

Sevgili taylan74,
Ben senin bildigini bilmez miyim, aklimla gulesin diye yazdim. Ne demek istedigin apacik ortada ve tamamen katiliyorum.

axzel
23-12-2010, 15:00
evt belkide dünyada muz tükenirse ve maymunlar uzayda muz oldugunu duyarsa bi ihtimal olabilir.. maymunların teknoloji geliştirmeleri..

en azından buna bir delil yazabilseydiniz tamamda.. maymunların bizatihi geliştirdiği bir teknoloji ufak da olsa nedir ki,, taaaa uzaya çıkmak da hayal olmasın...

saygılar

taylan
23-12-2010, 18:15
Sayın Axzel, diğer primatların bir taşı başka bir taşın kenarına sertçe vurup keskinleştirdikleri an uzaya çıkmaları sadece an meselesi olacaktır.

Unutmayın biz de bu yola böyle başladık.

Ayrıca neden primatlar uzaya çıkmak zorunda? Belki hedefleri dünyanın merkezine seyahat olacak ya da denizlerin altında bir dünya inşa edecekler. Belki de sakin sakin ormanlarında takılıp, bir orman uygarlığı da geliştirebilirler. Hep kendi deneyimlerimizi baz alarak olaylara yaklaşıyoruz. Bu çok yanlış. Mesele şudur ki her teknoloji illa ki bizim anladığımız anlamda bir teknoloji olmak zorunda değildir.

Saygılar.

´ Just!ce `
23-12-2010, 18:44
Dine inanan birisi değilim fakat Trigonometri problemi çözen , atomu parçalayan bir maymun henüz göremedim..Neye göre zekası bir insandan iyi anlayabilmiş değilim , yada neye göre benzetme yapılıyor..

taylan
23-12-2010, 20:28
Arkadaşlar kusura bakmayın ama çok tuhaf açıklamalar yapıyorsunuz. Bir maymunun kendi matematiği veya denklemleri olamaz mı????

Şu insan önyargılarını bırakamaz mısın bi an için. Atomu parçalamaya giden yolun ilk adımının bir taşın kenarına yonga açmak olduğunu söyledik ya....

3 milyon yıl kadar bekleyecek teknolojik imkanlarınız varsa muhtemelen çok farklı bir dünya seyredeceğinize eminim.

Bu tuhaf insan ırkçısı açıklamalarınızdan gına geldi. Maymunları yani diğer primatları rahat bıraksanız ya artık.. Uzaya gitmenin çevreye verdiği ekolojik zararları da bi düşünün isterseniz. Umarım bizden sonra dünyayı ve uzayı fethedecek zeki primatın, bu yolda çok daha çevreci yöntemleri olur.

AerA
23-12-2010, 23:54
Dine inanan birisi değilim fakat Trigonometri problemi çözen , atomu parçalayan bir maymun henüz göremedim..Neye göre zekası bir insandan iyi anlayabilmiş değilim , yada neye göre benzetme yapılıyor..

Değerli dostum Justice ;

Size biraz tuhaf gelebilir ama bende halen Trigonometri problemi çözemeyen ve atomu parçalayamayan bir yığın insan biliyorum. Bu insanlara zeki değildir diyemeyeceğim. Eminim ki zekalarını kullanacak farklı bir branş vardır. Benzeri bir şekilde maymun gibi bir primatında kendinde var olan zekasını kullanabileceği bir alan, hatta bizden daha başarılı olabileceği bir alan vardır.

Yada bana öyle geliyor :)

taylan
24-12-2010, 00:31
Maymunlar Cehennemi filminde bu konu işleniyordu. Bir gezegene düşen gemideki şempanzeler orada milyonlarca yıl içinde daha gelişmiş bir beyne sahip olacak şekilde evrilerek insan sahiplerinden öğrendikleri teknolojiyle az da olsa bize yakın bir uygarlık kurmuşlardı. İnsanları da köle haline getirmişlerdi.

Ben bu konuları kurgularken mümkün olduğu kadar insani önyargılarımdan kaçınarak bir senaryoa geliştirmeye çalışıyorum.

´ Just!ce `
24-12-2010, 02:14
Değerli dostum Justice ;

Size biraz tuhaf gelebilir ama bende halen Trigonometri problemi çözemeyen ve atomu parçalayamayan bir yığın insan biliyorum. Bu insanlara zeki değildir diyemeyeceğim. Eminim ki zekalarını kullanacak farklı bir branş vardır. Benzeri bir şekilde maymun gibi bir primatında kendinde var olan zekasını kullanabileceği bir alan, hatta bizden daha başarılı olabileceği bir alan vardır.

Yada bana öyle geliyor :)

Sayın AreA ;

Anlayabileceğiniz gibi ben onu örnek olsun diye verdim..Kendi verdiğiniz örnektete haklısınız söylediklerinizi anladım..
Fakat söylemek istediğim insan aklından iyi denilmiş , bende bunu çözebilmek için neye göre ve nası karşılaştırma yapılmışta bu kanıya varılmış onu merak ediyorum.Taktir edersinizki zekayı karşılaştırmak için aynı yada denk olgularda test edilmek gerekir.
Çünkü zeka somut bişeydir.

Saygılarımla.

´ Just!ce `
24-12-2010, 02:16
Arkadaşlar kusura bakmayın ama çok tuhaf açıklamalar yapıyorsunuz. Bir maymunun kendi matematiği veya denklemleri olamaz mı????

Şu insan önyargılarını bırakamaz mısın bi an için. Atomu parçalamaya giden yolun ilk adımının bir taşın kenarına yonga açmak olduğunu söyledik ya....

3 milyon yıl kadar bekleyecek teknolojik imkanlarınız varsa muhtemelen çok farklı bir dünya seyredeceğinize eminim.

Bu tuhaf insan ırkçısı açıklamalarınızdan gına geldi. Maymunları yani diğer primatları rahat bıraksanız ya artık.. Uzaya gitmenin çevreye verdiği ekolojik zararları da bi düşünün isterseniz. Umarım bizden sonra dünyayı ve uzayı fethedecek zeki primatın, bu yolda çok daha çevreci yöntemleri olur.

Sayın taylan74..

Söylediklerinize bi örnek verebilirseni bende sizi daha net anlayabilirim..
Olabilir , yapılabilir kısmına girerseniz işin herşey herşekilde mümkün kılınır.

Saygılarımla.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
24-12-2010, 21:02
Arkadaşlar tüm kurgum insanların olmadığı bir primat dünyası için geçerliydi.

Evrimsel süreçte boşalan bir niş hemen doldurulur. Yeni nişe yerleşen tür avantajlı bir konuma geçer. Zekası ve anatomisi değişir.

sayın taylan74, maymunun bir çakı bile yapmasına bizim varlığımız nasıl engel oluyor?

http://newcm.files.wordpress.com/2007/03/planet-of-the-apes.jpg

Eğer bizler bir dünya savaşı ya da doğal bir felaket sonucu yokolursak bizim nişe yerleşecek olan diğer primatlar farklı bir gelişme imkanı bulacaklardır. Tabi onlar da yokolmamışsa.

Eğer bizler çok az sayıda kalırsak, tamamen korumasız bir doğal ortamda rakiplerimiz olan diğer primatlarla mücadele etmek zorunda kalabiliriz.

bütün primatlar diğerlerini yeryüzünden silme çabası mı edinmiştir?

http://g.mynet.com/i/106/79868_0.jpg

AerA
24-12-2010, 21:28
sayın taylan74, maymunun bir çakı bile yapmasına bizim varlığımız nasıl engel oluyor?

Dünya üzerinde BOR rezervlerinin %70 ine sahip olduğumuz halde %4 lük payı ile A.B.D, Türkiyenin bor üretimine nasıl engel oluyor?

"Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere dolaylı ve direkt müdahale de bulunuz zaten. Yediğiniz her Nestle çikolata, içindeki yağın eldesi için Hindistan'da binlerce ağacın yok olmasına ve orman türlerinin sayısında bir azalmaya neden oluyor... Bunu biliyor muydunuz?

bütün primatlar diğerlerini yeryüzünden silme çabası mı edinmiştir?

Fotoğraf çok güzel ama Primatın ne olduğunu bilmiyorsunuz galiba? Kuşlar ve fareler Primat değildir :)

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
24-12-2010, 22:08
Dünya üzerinde BOR rezervlerinin %70 ine sahip olduğumuz halde %4 lük payı ile A.B.D, Türkiyenin bor üretimine nasıl engel oluyor?

"Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere dolaylı ve direkt müdahale de bulunuz zaten. Yediğiniz her Nestle çikolata, içindeki yağın eldesi için Hindistan'da binlerce ağacın yok olmasına ve orman türlerinin sayısında bir azalmaya neden oluyor... Bunu biliyor muydunuz?

maymun çakı yapmak istiyor ama biz izin vermiyormuyuz yani? yediğim her Nestle binlerce ağacı yok ediyorsa GreenPeace kırmızı bültenle arıyordur beni:)

Fotoğraf çok güzel ama Primatın ne olduğunu bilmiyorsunuz galiba? Kuşlar ve fareler Primat değildir :)

bugünün yaşayanları yarınkilerin atası sayılmaz mı yoksa?

AerA
24-12-2010, 22:28
maymun çakı yapmak istiyor ama biz izin vermiyormuyuz yani? yediğim her Nestle binlerce ağacı yok ediyorsa GreenPeace kırmızı bültenle arıyordur beni:)

Dominant her tür alt türlerin hareket alanlarını, yaşam alanları, kaynaklarını baltalar. Bu gelişime vurulan bir ketdir. Verdiğim A.B.D ve Türkiye örneği bunun en belirgin kanıtı niteliğindedir. ABD nin gölgesi altında 3. Dünya ülkesi gelişimine sahip olduğumuz bir gerçek.

Aynı şekilde İnsan Gölgesi altında doğada ki türler içinde durum aynı. Aksi ve lehinde söyleyebileceğiniz bir şeyler varsa duymaktan mutlu olurum. Ama suyu bulandırmaksa maksat, hoş değil.

GreenPeace bunu tüm Dünya'da haber yapmıştı. Duyarlı insanlar tepkilerini gösterdiler.

bugünün yaşayanları yarınkilerin atası sayılmaz mı yoksa?

Elbette sayılır ama siz Primat kelimesinin sözlük anlamını bir öğreniverin. Kişisel gelişiminiz açısından faydalı olabilir. Kelimelerin anlamlarını öğrenmek, Sure ve ayet ezberlemekten daha faydalı olacaktır, bu kesin. Aksi takdirde kelimelerin anlamını bilmeden gireceğiniz her muhabbette "ilkel bir ata" gibi kalabilirsiniz.

Saygı ve sevgilerimle :)

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
24-12-2010, 22:42
Dominant her tür alt türlerin hareket alanlarını, yaşam alanları, kaynaklarını baltalar. Bu gelişime vurulan bir ketdir. Verdiğim A.B.D ve Türkiye örneği bunun en belirgin kanıtı niteliğindedir. ABD nin gölgesi altında 3. Dünya ülkesi gelişimine sahip olduğumuz bir gerçek.

Aynı şekilde İnsan Gölgesi altında doğada ki türler içinde durum aynı. Aksi ve lehinde söyleyebileceğiniz bir şeyler varsa duymaktan mutlu olurum. Ama suyu bulandırmaksa maksat, hoş değil.

GreenPeace bunu tüm Dünya'da haber yapmıştı. Duyarlı insanlar tepkilerini gösterdiler.

Elbette sayılır ama siz Primat kelimesinin sözlük anlamını bir öğreniverin. Kişisel gelişiminiz açısından faydalı olabilir. Kelimelerin anlamlarını öğrenmek, Sure ve ayet ezberlemekten daha faydalı olacaktır, bu kesin. Aksi takdirde kelimelerin anlamını bilmeden gireceğiniz her muhabbette "ilkel bir ata" gibi kalabilirsiniz.

Saygı ve sevgilerimle :)

insanlığın maymuna çakı bile yaptırmama gibi bir politikası mevcut mu? neden uzaya bile gönderdik ki o zaman?

ABD bizim bor üretimimize farkında olmadan mı engel oluyor?

AerA
24-12-2010, 22:56
insanlığın maymuna çakı bile yaptırmama gibi bir politikası mevcut mu? neden uzaya bile gönderdik ki o zaman?

Neden her türlü ilaç maymunlar üzerinde denenerek insanlığın hizmetine sunuluyor? Neden ilk başta tehlikeli olan bu süreçte insan kullanılmıyor da alt türden bir canlının canı hiçe sayılıyor?

Demekki alt türler üzerinde bazı politikalarımız var. Chloropyriphos böcek türünü yok etmek için geliştirilmiş bir insektisitdir. Atom bombasıda insan türünü. Demekki sadece alt türlere değil, kendi türümüz üzerinde bile bir çok politikamız var.

ABD bizim bor üretimimize farkında olmadan mı engel oluyor?

Lütfen yazdığımı bir daha okuyunuz. "Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere dolaylı ve direkt müdahale de bulunur zaten.

Yani bu müdahale, bilinçli veya farkında olmadan gerçekleşebilir. Lütfen önce okuyun, sindirin, sonra zaten cevabı verilmiş bir soruyu yinelemeyin.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
24-12-2010, 23:47
Neden her türlü ilaç maymunlar üzerinde denenerek insanlığın hizmetine sunuluyor? Neden ilk başta tehlikeli olan bu süreçte insan kullanılmıyor da alt türden bir canlının canı hiçe sayılıyor?

Demekki alt türler üzerinde bazı politikalarımız var. Chloropyriphos böcek türünü yok etmek için geliştirilmiş bir insektisitdir. Atom bombasıda insan türünü. Demekki sadece alt türlere değil, kendi türümüz üzerinde bile bir çok politikamız var..

fareler de daha çok kobay hayvanı olarak kullanılır, böcek ilaçları böcekleri yeryüzünden silmek için değil tarlada evdeki yada işyerlerindeki böcekleri imha etmek içindir

Lütfen yazdığımı bir daha okuyunuz. "Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere dolaylı ve direkt müdahale de bulunur zaten.

Yani bu müdahale, bilinçli veya farkında olmadan gerçekleşebilir. Lütfen önce okuyun, sindirin, sonra zaten cevabı verilmiş bir soruyu yinelemeyin.

ateistler de yapar mı bu kaçınılmaz müdahaleyi?

AerA
24-12-2010, 23:58
fareler de daha çok kobay hayvanı olarak kullanılır, böcek ilaçları böcekleri yeryüzünden silmek için değil tarlada evdeki yada işyerlerindeki böcekleri imha etmek içindir

Söylediğim kapıya çıktı yani. Dominant tür olmamız diğer canlı türleri üzerinde çeşitli politikalar sahibi olduğumuzun açık kanıtı. Bakınız sizde fare demişsiniz. Böceklerle ilgilide demagoji yapmayınız, bende aynı şeyi ima ettim zaten. "İmha etme hakkını kendinizde nasıl görüyorsunuzda, böceğin yaşam alanını kısıtlıyorsunuz" sorusunun cevabı basit... "Dominant türümde ondan"

ateistler de yapar mı bu kaçınılmaz müdahaleyi?

İnanınız ki bu cümleniz çok gereksiz olmuş. Su içmek isteyenleri inhibe etmek için yukarıdan derenin suyunu bulandırmak, sizde bir alışkanlık olmuş gibi.

Ama cevap vereyim. Hayır. Bizim bir kitabımız olmadığından, lügatımızda kafire yer yoktur.:yo:

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 00:15
Söylediğim kapıya çıktı yani. Dominant tür olmamız diğer canlı türleri üzerinde çeşitli politikalar sahibi olduğumuzun açık kanıtı. Bakınız sizde fare demişsiniz. Böceklerle ilgilide demagoji yapmayınız, bende aynı şeyi ima ettim zaten. "İmha etme hakkını kendinizde nasıl görüyorsunuzda, böceğin yaşam alanını kısıtlıyorsunuz" sorusunun cevabı basit... "Dominant türümde ondan"

ben böceği yaşam alanıma girdiği için yok ediyorum, ki bunu bütün canlılar yapar, elime fısfıs alıp dağ bayır böcek kovalarsam dominantlık yapmış olurum..

İnanınız ki bu cümleniz çok gereksiz olmuş. Su içmek isteyenleri inhibe etmek için yukarıdan derenin suyunu bulandırmak, sizde bir alışkanlık olmuş gibi.

Ama cevap vereyim. Hayır. Bizim bir kitabımız olmadığından, lügatımızda kafire yer yoktur.:yo:

dominant türün alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yeri sabote etmesi kutsal kitaplardan mı geliyor ki ateistler bundan muaf:)

AerA
25-12-2010, 00:23
ben böceği yaşam alanıma girdiği için yok ediyorum, ki bunu bütün canlılar yapar, elime fısfıs alıp dağ bayır böcek kovalarsam dominantlık yapmış olurum..

Öncelikle o yaşam alanının sadece size ait olduğuna nasıl karar verdinizde yaşam alanınıza giren böceğe müdahale etme hakkını kendinizde gördünüz? Cevap basit, "dominant tür" sünüz ve alt türler size uymak zorunda. Politikayı belirleyen ve dayatan sizsiniz.

Söylediğim kapıya çıkıyor. Her türden politikayı dominant türlerin belirlediğine dair kesinleşen bu konuyu artık uzatmayınız derim :)

dominant türün alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yeri sabote etmesi kutsal kitaplardan mı geliyor ki ateistler bundan muaf:)

Başka bir ilginç cümle daha. Önceki sorunuzda ilginçti zaten. Ve gereksizdi de. Ben Dominant Tür dedim konuyu Ateist'e siz taşıdınız. Şimdide nereye geldi değil mi? Bravo size... Hep aynı, bulandır gitsin değil mi?

taylan
25-12-2010, 13:15
Sayın şehit çakı değil, bir taşı başka bir taşa vurup keskinleştirmek yeter. Maymun bunu yapabilir ama doğal ortamındaki tehditlere bu yöntemle cevap verme ihtiyacı duymuyor olsa gerek. Eğer doğal ortamdaki tehdit kendisini alet yaparak savunmaya itecek denli fazlalaşırsa primatlar böyle bir alet teknolojisini oluşturma yoluna gidebilir. Bunun nerede ne zaman başlayacağını bilmemiz mümkün değil.

Üstelik çakı gibi fabrika veya bir atölye donanımı gerektiren bir cihazı örnek vermeniz çok saçma. Bunu şu an ben bile yapamam ki bir şempanze ya da bonobo nasıl yapsın??

Bir çakı yapmak istersem başvuracağım ilk yol, bir taşı başka bir taşla keskinleştirmek olurdu.

İşin başlangıç kısmını es geçmeyin. Çakıya giden yolları iyi araştırın.

unbe
25-12-2010, 15:26
bu başlığı takip ediyorum ve aeranın yazdıklarından bi çok şey öğrendim tşkler kendisine.
bir de şu çakı kısmıyla ilgili olarak aklıma gelen başka bi husus var.
kabuklu ağaçların içinde yaşayan kurtçukları çıkarıp yiyebilmek için şempanzeler uzun bambu çubuklarını kullanıyorlar.
sıkı bir nat geo wild izleyicisiyim,orda defalarca bu gösterildi.aynı zamanda çoğu primat türü ortak bir tehlikeye karşı birleşip organize hareket etmekteydi.
yani primatlar epey zeki yaratıklar :D
hatta bazı insanlardan daha zeki olduklarını da düşünmekteyim...

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 20:16
Öncelikle o yaşam alanının sadece size ait olduğuna nasıl karar verdinizde yaşam alanınıza giren böceğe müdahale etme hakkını kendinizde gördünüz? Cevap basit, "dominant tür" sünüz ve alt türler size uymak zorunda. Politikayı belirleyen ve dayatan sizsiniz.

AerA, sen gidip başkasının evinde oturuyormusun?

Söylediğim kapıya çıkıyor. Her türden politikayı dominant türlerin belirlediğine dair kesinleşen bu konuyu artık uzatmayınız derim :)?

ama aynı dominant tür ateist olursa tüm politikalar yerle yeksan oluyor, neden? çünkü ateistlerin kutsal kitapları yok diyorsun, hadi insanlar kitaplar okuyarak böyle yapıyor, ya hayvanlar hangi kutsalı okuyorlar?

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 20:28
Sayın şehit çakı değil, bir taşı başka bir taşa vurup keskinleştirmek yeter. Maymun bunu yapabilir ama doğal ortamındaki tehditlere bu yöntemle cevap verme ihtiyacı duymuyor olsa gerek. Eğer doğal ortamdaki tehdit kendisini alet yaparak savunmaya itecek denli fazlalaşırsa primatlar böyle bir alet teknolojisini oluşturma yoluna gidebilir. Bunun nerede ne zaman başlayacağını bilmemiz mümkün değil.

sayın taylan74, maymunun bir taşı diğer bir taşa vurup keskinleştirmesi için önce bunun bilincinde olması lazım, yani şu taşı alıp şu kayaya vurursam keskin taş parçaları elde edebilirim diye düşünebilmelidir, ve yine keskin taşı düşmanlarına karşı kullandığında onlara zarar vereceğinin bilincinde olması lazım, doğal ortamda tehdit hep var az yada çok ama hep var, şimdiye maymunun çoktan ormandan takım elbiseyle çıkması gerekirdi oysa..

http://img.blogcu.com/uploads/mrspak_Maymun.jpg

AerA
25-12-2010, 20:45
AerA, sen gidip başkasının evinde oturuyormusun?

İdrak yollarınızda enfaksiyon var herhalde. Beni evler alakadar etmez. Kaldı ki yaşadığınız evi bir böcekten mi kıskanıyorsunuzda ilaçlatıyorsunuz? :)

Dominant tür diğer alt türlerin hayatına her şekilde müdahale eder. Dolaylı veya dolaysız. Maymun ve farelerin ilaç testlerinde kullanılmaları, dominant olduğunuz için "Benim evim" dediğiniz yeri böceklere karşı ilaçlatmanız v.b. her durum söylemimi kanıtlar. Aksini kanıtlayacak bir cümle kurabilecekseniz devam edelim. Fakat şu boş boş yazı yazma ahlakınızdan bir an olsun kurtulun.

Atasözü : Biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus adam sansınlar.

ama aynı dominant tür ateist olursa tüm politikalar yerle yeksan oluyor, neden? çünkü ateistlerin kutsal kitapları yok diyorsun, hadi insanlar kitaplar okuyarak böyle yapıyor, ya hayvanlar hangi kutsalı okuyorlar?

Konu dahilinde Kutsal herhangi bir şeye değilinmemişken nasıl beceripte "ateistler de yapar mı bu kaçınılmaz müdahaleyi? " diyebilmenizi ve konuyu bulandırmanızı inanınki anlamış değiliz.

Tekrar edelim : "Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere bilinçli veya bilinçiz, dolaylı veya direkt müdahale de bulunur. Hal böyle iken insanlık ortadan kalkmadan diğer türler hep alt tür olarak kalacaktır. Kısaca Padişah olmaz ise ümmetlik olmaz, Ağa olmaz ise marabalık olmaz.

AhbAp
25-12-2010, 20:49
sayın taylan74, maymunun bir taşı diğer bir taşa vurup keskinleştirmesi için önce bunun bilincinde olması lazım, yani şu taşı alıp şu kayaya vurursam keskin taş parçaları elde edebilirim diye düşünebilmelidir, ve yine keskin taşı düşmanlarına karşı kullandığında onlara zarar vereceğinin bilincinde olması lazım, doğal ortamda tehdit hep var az yada çok ama hep var, şimdiye maymunun çoktan ormandan takım elbiseyle çıkması gerekirdi oysa..

Sayın EL_AkSa_ŞeHidLeRi,

Belki aşağıdaki 4:25'lik video, Caphucin maymunlarının (eğitilmeden) nasıl düşünebildiklerini, taş ve kaya parçalarını nasıl kullanabildiklerini size gösterebilir. Zaten kısa bir video, sonuna kadar izleyin lütfen.

http://www.youtube.com/watch?v=sro5jSmT3E0

taylan
25-12-2010, 20:55

Hikayeyi bizim evrimimizden alıp özetleyecek olursak, bizi alet teknolojisi geliştirecek zekaya ulaştıracak olan anatomimizdeki sıradışı özelliklerdi. Dik duruşumuzun ellerimizi serbest bırakması, alet yapabilme becerimizi daha üst noktalara taşımıştır. Ayrıca keskin bir taşın eti kolayca parçalayabildiği bir çok kez görülmüş ve denenmiş olmalı. Bu keskin taşı elde etmenin yolunun başka bir taşla yonga açmak olduğu da muhtemel bir çok kez denenmiş ve daha mükemmel sonuçlara ulaşılmıştı. Tüm bu karmaşık süreçlerde etin bolca bulunduğu diyetimizin de etkisi olmuştur.

Görüldüğü gibi varolan ortamda alet geliştirebilme, doğal bir çok etkenin biraraya gelmesiyle oluşmuştur. Bu yollar bizi bu günlere taşıdı.

Gelelim kuzenlerimize. Bu canlıların anatomik yapısı bizimki kadar mükemmel yongalar üretmelerine olanak vermeyebilir. Ama şimdilik. Böyle dahi kalsalar, çevresel şartların zorlamasıyla mutlaka bir teknolojiye sahip olacaklardır. Bu teknolojide onlara özgü bir ÇAKI'nın ya da bıçağın nasıl olacağını bilemeyiz. Şu takım elbise mevzusuna sadece gülüyorum. Sayın şehit sıradan bir insan merkezcisiniz. Kurgu yeteneğiniz son derece zayıf.

Sorun zannederim ki, bu kuzenlerimizin tıpatıp bizim yolumuzdan gitmesi zorunluymuş gibi düşünülmesi. Hayır böyle bir zorunluluk yok. Muhtemel gidecekleri bir çok yol var. Bunların ne yöne, hangi teknolojilere doğru olacağını kestirmemiz mümkün değil.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 21:20
İdrak yollarınızda enfaksiyon var herhalde. Beni evler alakadar etmez. Kaldı ki yaşadığınız evi bir böcekten mi kıskanıyorsunuzda ilaçlatıyorsunuz? :)

Dominant tür diğer alt türlerin hayatına her şekilde müdahale eder. Dolaylı veya dolaysız. Maymun ve farelerin ilaç testlerinde kullanılmaları, dominant olduğunuz için "Benim evim" dediğiniz yeri böceklere karşı ilaçlatmanız v.b. her durum söylemimi kanıtlar. Aksini kanıtlayacak bir cümle kurabilecekseniz devam edelim. Fakat şu boş boş yazı yazma ahlakınızdan bir an olsun kurtulun.

Atasözü : Biliyorsan konuş ibret alsınlar, bilmiyorsan sus adam sansınlar.

Konu dahilinde Kutsal herhangi bir şeye değilinmemişken nasıl beceripte "ateistler de yapar mı bu kaçınılmaz müdahaleyi? " diyebilmenizi ve konuyu bulandırmanızı inanınki anlamış değiliz.

Tekrar edelim : "Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere bilinçli veya bilinçiz, dolaylı veya direkt müdahale de bulunur. Hal böyle iken insanlık ortadan kalkmadan diğer türler hep alt tür olarak kalacaktır. Kısaca Padişah olmaz ise ümmetlik olmaz, Ağa olmaz ise marabalık olmaz.

yani gördüğün gibi AerA beni rahatsız eden böceklere karşı bir tavrım var, özellikle böcek avına çıkma durumum yok..

''Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere bilinçli veya bilinçiz, dolaylı veya direkt müdahale de bulunur. (ateistler hariç)''

cümlenizi böyle tamamlarsanız söylediklerinizle pekişir..

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 21:22
Sayın EL_AkSa_ŞeHidLeRi,

Belki aşağıdaki 4:25'lik video, Caphucin maymunlarının (eğitilmeden) nasıl düşünebildiklerini, taş ve kaya parçalarını nasıl kullanabildiklerini size gösterebilir. Zaten kısa bir video, sonuna kadar izleyin lütfen.

sayın AhbAp, fakat aynı beceri sadece maymunda yok..

http://www.youtube.com/watch?v=kZVbKwDmr-o&feature=fvw

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
25-12-2010, 21:27
Hikayeyi bizim evrimimizden alıp özetleyecek olursak, bizi alet teknolojisi geliştirecek zekaya ulaştıracak olan anatomimizdeki sıradışı özelliklerdi. Dik duruşumuzun ellerimizi serbest bırakması, alet yapabilme becerimizi daha üst noktalara taşımıştır. Ayrıca keskin bir taşın eti kolayca parçalayabildiği bir çok kez görülmüş ve denenmiş olmalı. Bu keskin taşı elde etmenin yolunun başka bir taşla yonga açmak olduğu da muhtemel bir çok kez denenmiş ve daha mükemmel sonuçlara ulaşılmıştı. Tüm bu karmaşık süreçlerde etin bolca bulunduğu diyetimizin de etkisi olmuştur.

Görüldüğü gibi varolan ortamda alet geliştirebilme, doğal bir çok etkenin biraraya gelmesiyle oluşmuştur. Bu yollar bizi bu günlere taşıdı.

Gelelim kuzenlerimize. Bu canlıların anatomik yapısı bizimki kadar mükemmel yongalar üretmelerine olanak vermeyebilir. Ama şimdilik. Böyle dahi kalsalar, çevresel şartların zorlamasıyla mutlaka bir teknolojiye sahip olacaklardır. Bu teknolojide onlara özgü bir ÇAKI'nın ya da bıçağın nasıl olacağını bilemeyiz. Şu takım elbise mevzusuna sadece gülüyorum. Sayın şehit sıradan bir insan merkezcisiniz. Kurgu yeteneğiniz son derece zayıf.

Sorun zannederim ki, bu kuzenlerimizin tıpatıp bizim yolumuzdan gitmesi zorunluymuş gibi düşünülmesi. Hayır böyle bir zorunluluk yok. Muhtemel gidecekleri bir çok yol var. Bunların ne yöne, hangi teknolojilere doğru olacağını kestirmemiz mümkün değil.

sayın taylan74, çakı ve takım elbise mevzusu sadece bir şeyleri belirtebilmek için espri mahiyetindeydi:)

yoksa neler olacağını elbette bilemeyiz, ve bunu gösterecek olanda zamandır, ki söylediklerimiz tahminden öte gitmez, belki bugün değil, belki de hiç gerçekleşmeyecek senaryolar üretiyoruz/üretiyorsunuz, olur yada olmazının cevabını vermek elbette bugünün işi değil..

AerA
25-12-2010, 21:58
yani gördüğün gibi AerA beni rahatsız eden böceklere karşı bir tavrım var, özellikle böcek avına çıkma durumum yok..

Şöyle düşünün, sizden rahatsız olan böceklerin size karşı bir tavrı var mı? Tabiki yok, "Dominant Tür" sizsiniz. Böcek ilacı sizin elinizde :) Bulunduğunuz yeri "Burası Benim" diyerek işaretlemeniz "Dominant Tür" olmanızdan kaynaklanır.

''Dominant Tür", alt türlerin gıda kaynaklarından yaşam alanlarına kadar her yere bilinçli veya bilinçiz, dolaylı veya direkt müdahale de bulunur. (ateistler hariç)''

cümlenizi böyle tamamlarsanız söylediklerinizle pekişir..

Konu başlığının ve yapılan yazışmaların ateistlik/teistlik ile hiç bir alakası yoktur. Dün konu ile alakasız ve gereksiz yere sormuş olduğunuz bir soruya en az sorunuz kadar alaksız bir cevap aldınız hepsi bu.

İllaki lazımsa; Ben bir ateistim ve insan olarak "Dominant bir türüm". Sırf insan olarak "Dominant" olmamdan ötürü çevremde yaşayan diğer türleri baskılayabiliyor (örneğin evdeki kedimi) ve kendi kurallarımla yönetebiliyorum.

Hal bundan ibaret iken "Dominant Tür" ortadan kalkmadan diğer türlerin ne türlü bir değişime ve gelişime maruz kalacağını bilemeyiz. Çünkü biz (Dominat tür olan insan) "hep bizim istediğimiz olsun" demekte ve uygulamaktayız.

AhbAp
25-12-2010, 22:39
sayın AhbAp, fakat aynı beceri sadece maymunda yok..

Eee, mesele ne? Siz sadece maymuna özgü bir beceri mi şart koştunuz? Gönderdiğim videoda bir maymun türüne ait sahneler var. Düşünüp alet kullanabildiklerinin bir göstergesi. Sorumuz, dolayısıyla da cevabımız bu neden değil?

Ayrıca aramama rağmen bulamadım, iki farklı babun kabilesinin birbirlerine taş atarak kavga ettikleri bir video da var. Onu bulsam, belki de siz bana kokarca videosu gönderecektiniz.

Ben sadece sizin yazdıklarınızı alıntılayarak cevap yazıyorum. Bilmem ne yazdığınızın farkında mısınız? (Aldığınız tüm cevaplar size ilginç geliyor zira)

AerA
25-12-2010, 22:55
Ben sadece sizin yazdıklarınızı alıntılayarak cevap yazıyorum. Bilmem ne yazdığınızın farkında mısınız? (Aldığınız tüm cevaplar size ilginç geliyor zira)

Değerli dostum ;

Bu arkadaşımızın en büyük problemi birinin söylediği-kurduğu cümleye muhalefet olarak aynı cümleyi söylemesi ve kurmasıdır. Farklı bir fikir değil aynı şeyi söyleyerek muhalefet yapmaya çalışması akıllara zarar bir durum. Acaba farkında mi?

Basit bir örnek ;

Demekki alt türler üzerinde bazı politikalarımız var.

fareler de daha çok kobay hayvanı olarak kullanılır,

Madem öyle, yani fareler de kullanılıyor; farklı bir şey söylemiş olmamakla beraber sadece benim savımı destekleyen başka bir örneği kendisi vermiş bulunmakta. Hatta bana muhalefet olsun diye bunu yazmakta.

Gönderdiği bütün mesajlarda bu tuhaf durum var.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 00:43
Eee, mesele ne? Siz sadece maymuna özgü bir beceri mi şart koştunuz? Gönderdiğim videoda bir maymun türüne ait sahneler var. Düşünüp alet kullanabildiklerinin bir göstergesi. Sorumuz, dolayısıyla da cevabımız bu neden değil?

Ayrıca aramama rağmen bulamadım, iki farklı babun kabilesinin birbirlerine taş atarak kavga ettikleri bir video da var. Onu bulsam, belki de siz bana kokarca videosu gönderecektiniz.

o halde düşünebilen tek hayvan maymun değil..

Dünyanın ilk baraj mühendisleri
Su kenarlarında yaşayan çok ürkek, irice bir fareyi andıran kunduzları hepiniz bilirsiniz. Onların her birinin çok usta bir baraj mühendisi olduğunu da biliyor muydunuz?

Kunduzlar susuz yaşayamazlar. Çünkü yiyeceklerini oradan elde ettikleri gibi; bütün yaşayışları da suda geçer. Bunun için yazın suların kurumasına mani olabilmek için bir mühendislik harikası olan su bentlerini baraj mühendislerini kıskandıracak ustalıkla inşa etmektedirler. Öyle ki bu bentler uzun süre dayandıkları gibi kullanılan malzeme miktarının fazlalığı ve inşaatın büyüklüğü onlara baraj adını verdirecek kadar muhteşemdir. Bu baraj inşaatlarında umumiyetle 100 ton malzeme kullanılarak 90 metre uzunluğu, 2-2,5 metre yüksekliği olan bentler yaparlar. Şimdiye kadar tespit edilebilen en uzun bent tam 650 metredir. En yüksek bent ise 3,5 metre olarak bulunmuştur. Kunduzlar bu su bentlerini su kenarına yakın ağaçları ön dişleri ile kemirip, kesip (10 santim çapındaki bir ağacı 15 dakikada kemirebilecek güçte ve hızda) devirerek, taşıyıp; üst üste yığıp, sonra kalan gedikleri taşlarla tıkayıp, kuyruklarını bir "mala" gibi kullanıp barajı sıvamak suretiyle bir insanın bile düşünemeyeceği maharette inşa ederler.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 00:49
Değerli dostum ;

Bu arkadaşımızın en büyük problemi birinin söylediği-kurduğu cümleye muhalefet olarak aynı cümleyi söylemesi ve kurmasıdır. Farklı bir fikir değil aynı şeyi söyleyerek muhalefet yapmaya çalışması akıllara zarar bir durum. Acaba farkında mi?

Basit bir örnek ;

Madem öyle, yani fareler de kullanılıyor; farklı bir şey söylemiş olmamakla beraber sadece benim savımı destekleyen başka bir örneği kendisi vermiş bulunmakta. Hatta bana muhalefet olsun diye bunu yazmakta.

Gönderdiği bütün mesajlarda bu tuhaf durum var.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=352986#post352986)

AerA´isimli üyeden Alıntı

pardon AerA bu cümlede ki savın neydi?

AerA
26-12-2010, 00:58
pardon AerA bu cümlede ki savın neydi?

Alıcılarınızın ayarı ile oynamayınız lütfen.

"Dominant Türler" alt türlerin hayatını her şekilde etkiler. Buna gelişimlerini engellemekte dahil. Uzaya göndermemizde ki sebep ile ilaç denemelerinde kullanmamız aynı amaca hizmet ediyor. "Dominant biziz", kararları bizler veririz. Bizsiz bir Dünya'da çakıda yapan olur, uçakda....

Anafikir bu, şimdi anlayabildiniz mi?

Sizinle bu konuda yaptığımız konuşmada ben hep dominantın alt türe ket vurduğunu söylerken, siz hep beni onaylayan örnekler verdiniz ve "dominantlıkla ne alakası var" demeye uğraştınız. Ve işin cidden ilginç tarafı verdiğiniz her örnek hep beni destekliyordu...

Şimdida Ahbap'a kunduz örneğini verip Ahbap'ı desteklediniz... Yahu cidden siz ne yazdığınızın farkında mı değilsiniz, yoksa kendinizde mi değilsiniz?

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 01:06
Şöyle düşünün, sizden rahatsız olan böceklerin size karşı bir tavrı var mı? Tabiki yok, "Dominant Tür" sizsiniz. Böcek ilacı sizin elinizde :) Bulunduğunuz yeri "Burası Benim" diyerek işaretlemeniz "Dominant Tür" olmanızdan kaynaklanır.

neye göre dominant tür? dünyada ki karınca sayısı insan sayısının 1 milyon katıyken, +400 derecede, -200 derecede, asitli suda, oksijensiz ortamda, yerin 50 km altında ki basınçta yada;

Deinococcus radiodurans. Güneşin kavurduğu çöllerde tamamen susuz kalsa bile, insan için öldürücü radyasyon düzeyinin binlerce katına maruz kalsa bile hayatta kalıyor. Yüksek dozdaki radyasyon DNA'sını parçalıyor ama etkin onarım sistemi yüzlerce parçaya ayrılsa bile DNA'sını birkaç saat içinde eski haline getirebiliyor. Kısa bir süre önce Fransa'daki René Descartes Üniversitesi'nden Miroslav Radman ve meslektaşları, Nature dergisinde yayımlanan makaleleriyle bu sırrı kısmen açığa çıkardı.

kim dominant AerA, biz mi?

AerA
26-12-2010, 01:16
neye göre dominant tür? dünyada ki karınca sayısı insan sayısının 1 milyon katıyken, +400 derecede, -200 derecede, asitli suda, oksijensiz ortamda, yerin 50 km altında ki basınçta yada;

kim dominant AerA, biz mi?

Çevrenize baktığınızda insandan daha akıllı ve çevresini kendi fikirleri dahilinde değiştiren bir canlı görebiliyormusun? Hangi aslan avcıdan korunmak için kendine çelik yelek yapabiliyor? Hangi böcek tam onun üzerine basacakken sizden teknolojik bir ekipmanla kurtuluyor...

Sizmi fareler üzerinde deney yapıyorsunuz, onlarmı sizin üzerinizde?

Ben hiç kurbağaların gittiği bir okulda insan kesildiğini görmedim, ya siz? Kaldı ki kurbağa sayısında ki artışa dur demek için Avustralya hükümeti toplu imha kararları vermiştir. Hatta imha edilen kurbağalar biolojik gübre fabrikalarında kullanılmıştır.

Bir zaman yapıştırıcı olarak "at" yağı kullanıılırdı ve hiç bir atın buna bir şikayeti olmazdı. Olsaydı da dinlemezdik zaten...

Ben hiç insan kürkü giyen tilkide görmedim...

LÜTFEN SAÇMALAMAYIN.

Elbetteki dominant tür insandır. Kaldıki dominant tür biz değilsek senin tapındığın Tanrın kim için yarattı bu Dünya'yı? Karıncalar için mi? Kendi öz fikirlerinizle bile çelişir argümanlar ortaya atacak kadar tutarsız cümleler kuruyorsunuz.

Sağlıcakla kalın...

AhbAp
26-12-2010, 01:17
o halde düşünebilen tek hayvan maymun değil..

Dünyanın ilk baraj mühendisleri Su kenarlarında yaşayan çok ürkek, irice bir fareyi andıran kunduzları hepiniz bilirsiniz. Onların her birinin çok usta bir baraj mühendisi olduğunu da biliyor muydunuz?

Kunduzlar susuz yaşayamazlar. Çünkü yiyeceklerini oradan elde ettikleri gibi; bütün yaşayışları da suda geçer. Bunun için yazın suların kurumasına mani olabilmek için bir mühendislik harikası olan su bentlerini baraj mühendislerini kıskandıracak ustalıkla inşa etmektedirler. Öyle ki bu bentler uzun süre dayandıkları gibi kullanılan malzeme miktarının fazlalığı ve inşaatın büyüklüğü onlara baraj adını verdirecek kadar muhteşemdir. Bu baraj inşaatlarında umumiyetle 100 ton malzeme kullanılarak 90 metre uzunluğu, 2-2,5 metre yüksekliği olan bentler yaparlar. Şimdiye kadar tespit edilebilen en uzun bent tam 650 metredir. En yüksek bent ise 3,5 metre olarak bulunmuştur. Kunduzlar bu su bentlerini su kenarına yakın ağaçları ön dişleri ile kemirip, kesip (10 santim çapındaki bir ağacı 15 dakikada kemirebilecek güçte ve hızda) devirerek, taşıyıp; üst üste yığıp, sonra kalan gedikleri taşlarla tıkayıp, kuyruklarını bir "mala" gibi kullanıp barajı sıvamak suretiyle bir insanın bile düşünemeyeceği maharette inşa ederler.

Düşünebilen tek hayvanın maymun olduğu nerede iddia edildi ki siz "o halde..." ile başlayan ve tezimizi dibinden çökerten bir antitez sunmuş oldunuz?

Yakın akrabalarımızın görece diğer hayvanlara göre daha zeki oldukları iddia edilebilir. Başlığın maymunla ilgisi olduğu için size bu örneği verdim (hem de en yakın akrabalarımız olan şempanzeler ve bonobolar dışında, Capuchin maymununu. Ufak bir araştırmayla, şempanzelerin ve bonoboların neler yapabildiğini görebilir ve "olaya bu kadar uzak olmanız sebebiyle" küçük dilinizi yutabilirsiniz).

Hadi canınız hiç istemiyorsa, benim dediklerimi ("maymunlar doğada bu tip şeyleri tek başlarına düşünüp uygulamayı beceremezler" demenize ve bu nedenle size maymunla ilgili örnekler sunulmasına rağmen) hiç dikkate almayın. Fakat diğer arkadaşlarımın sizi ve söylediklerinizi gayet ciddiye alarak verdikleri doyurucu bilgileri de dikkate almıyorsunuz.

AerA ile birlikte tekrar ettiğimiz gibi, siz ne sorduğunuz soruların ne de aldığınız cevapların farkındasınız.

AhbAp
26-12-2010, 01:25
İşin içine maymunların katılarak çeşitli kıyaslamalar yapılmasının bir nedeni de şudur:

İnsanın alet kullanabilmesinde ve üretebilmesinde en önemli olaylardan birisi baş parmağın evrimidir. Baş parmak, bugün elimizde bulunduğu konumuna evrilmeseydi, bugünkü teknoloji düzeyine ulaşamayacaktık.

Maymunların baş parmakları, elbette bizim baş parmaklarımız gibi değil. Ancak bizim elimize en benzer eller de onlarda. Bu nedenle taşı, kayayı, karınca pirzolası yapmakta kullandıkları bazı dalları kısıtlı kullanabiliyorlar. Ancak onların bu çabaları da kendi evrimlerinin seyrini belirleyecektir.

Firestorm
26-12-2010, 01:28
Sayın EL_AkSa_ŞeHidLeRi,

Az önce bunu yazıcaktım tam göndermeden sayfa yenilendi yazdıklarım gitti :becky:

Özellikle BBC'nin hayat belgesel serisini izlerseniz en az kahverengi kapuçinler kadar zeki bir dolu hayvanı görebilirsiniz kesinlikle tavsiye ederim :)

Firestorm
26-12-2010, 01:31
İşin içine maymunların katılarak çeşitli kıyaslamalar yapılmasının bir nedeni de şudur:

İnsanın alet kullanabilmesinde ve üretebilmesinde en önemli olaylardan birisi baş parmağın evrimidir. Baş parmak, bugün elimizde bulunduğu konumuna evrilmeseydi, bugünkü teknoloji düzeyine ulaşamayacaktık.

Maymunların baş parmakları, elbette bizim baş parmaklarımız gibi değil. Ancak bizim elimize en benzer eller de onlarda. Bu nedenle taşı, kayayı, karınca pirzolası yapmakta kullandıkları bazı dalları kısıtlı kullanabiliyorlar. Ancak onların bu çabaları da kendi evrimlerinin seyrini belirleyecektir.

Aslında bu kısımda da büyük bir soru var özellikle teknolojik gelişmelerde neden teknoloji sadece en son 10 yıl öncesinden gelişmeye başladı...

Not: Tarih verdim ama tam bir tarih söylemiyorum sadece tahmini bir rakam yazdım özellikle belirtiyim

AhbAp
26-12-2010, 01:35
Aslında bu kısımda da büyük bir soru var özellikle teknolojik gelişmelerde neden teknoloji sadece en son 10 yıl öncesinden gelişmeye başladı...

Not: Tarih verdim ama tam bir tarih söylemiyorum sadece tahmini bir rakam yazdım özellikle belirtiyim

Sanıyorum siz teknoloji denilince çok kısıtlı bir alanı kastediyorsunuz. Oysa insanlık, binlerce yıldır alet kullanan ve tasarlayan bir konumda. Taş devrinden kalma en basit baltalardan tutun, Mısır piramitlerine ve oradan da bugüne gelin. Elbette teknolojinin bir yerlerden bir yerlere gelmesini (ve bugünden de devam ediyor oluşunu) bilimin gelişmesine, insan tecrübesinin artmasına bağlayabiliriz.

Teknolojiyi son on yıla sığdırmak haksızlık olacak.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 01:44
Çevrenize baktığınızda insandan daha akıllı ve çevresini kendi fikirleri dahilinde değiştiren bir canlı görebiliyormusun? Hangi aslan avcıdan korunmak için kendine çelik yelek yapabiliyor? Hangi böcek tam onun üzerine basacakken sizden teknolojik bir ekipmanla kurtuluyor...

Sizmi fareler üzerinde deney yapıyorsunuz, onlarmı sizin üzerinizde?

Ben hiç kurbağaların gittiği bir okulda insan kesildiğini görmedim, ya siz? Kaldı ki kurbağa sayısında ki artışa dur demek için Avustralya hükümeti toplu imha kararları vermiştir. Hatta imha edilen kurbağalar biolojik gübre fabrikalarında kullanılmıştır.

Bir zaman yapıştırıcı olarak "at" yağı kullanıılırdı ve hiç bir atın buna bir şikayeti olmazdı. Olsaydı da dinlemezdik zaten...

Ben hiç insan kürkü giyen tilkide görmedim...

LÜTFEN SAÇMALAMAYIN.

Elbetteki dominant tür insandır. Kaldıki dominant tür biz değilsek senin tapındığın Tanrın kim için yarattı bu Dünya'yı? Karıncalar için mi? Kendi öz fikirlerinizle bile çelişir argümanlar ortaya atacak kadar tutarsız cümleler kuruyorsunuz.

Sağlıcakla kalın...

tanrı dünyayı karıncalar için yaratmadı elbette ama sizin dominant tür alt türü ezer savınız türlerin en altında bulunan karıncaların sayısıyla çelişiyor sevgili AerA

insan yaratılmışların en üstünüdür çünkü aklı vardır, ama süpermen de değildir..

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 02:00
Düşünebilen tek hayvanın maymun olduğu nerede iddia edildi ki siz "o halde..." ile başlayan ve tezimizi dibinden çökerten bir antitez sunmuş oldunuz?

Yakın akrabalarımızın görece diğer hayvanlara göre daha zeki oldukları iddia edilebilir. Başlığın maymunla ilgisi olduğu için size bu örneği verdim (hem de en yakın akrabalarımız olan şempanzeler ve bonobolar dışında, Capuchin maymununu. Ufak bir araştırmayla, şempanzelerin ve bonoboların neler yapabildiğini görebilir ve "olaya bu kadar uzak olmanız sebebiyle" küçük dilinizi yutabilirsiniz).

Hadi canınız hiç istemiyorsa, benim dediklerimi ("maymunlar doğada bu tip şeyleri tek başlarına düşünüp uygulamayı beceremezler" demenize ve bu nedenle size maymunla ilgili örnekler sunulmasına rağmen) hiç dikkate almayın. Fakat diğer arkadaşlarımın sizi ve söylediklerinizi gayet ciddiye alarak verdikleri doyurucu bilgileri de dikkate almıyorsunuz.

AerA ile birlikte tekrar ettiğimiz gibi, siz ne sorduğunuz soruların ne de aldığınız cevapların farkındasınız.

benim için bu video ile,

bu videonun farkı yoktur AhbAp

http://www.youtube.com/watch?v=nBFhvrAOFqY&feature=related

AerA
26-12-2010, 02:02
tanrı dünyayı karıncalar için yaratmadı elbette ama sizin dominant tür alt türü ezer savınız türlerin en altında bulunan karıncaların sayısıyla çelişiyor sevgili AerA

Elbetteki karınca sayısı fazla olacak. Bir batında binlerce yumurtluyorlar. Lakin elinize bir aeresol siprey alıp her deliği ilaçlama yeteneğine sahip olan canlı sayıca bizden fazla olan sincaplar değil insandır. Hal böyle iken çelişkili bir ifadem olmamakla beraber bilinen tüm biyoloji kitaplarında Dünya üzerindeki dominant türün "İnsan" olduğu vurgulanır. Sebebi basit, kendi aldığı kararları doğa üzerinde keyfince uygulayabilir. Baskın tür illaki sayısı fazla olan tür demek değildir. Diğerlerinin sayısını ve yaşam alanlarını kontrol eden türdür.

Umarım "Dominant" kavramının ne anlama geldiği bir nebzede olsa anlaşılmıştır.

insan yaratılmışların en üstünüdür çünkü aklı vardır, ama süpermen de değildir..

En üstünüdür derken "Dominant" değildir demeniz, kendi kendinizle çeliştiğinizin bir göstergesi. Tüm hayvanların insanlığa hizmet için yaratıldığını düşünüyorsanız (elbetteki düşünüyorsunuz çünkü Kuran tebligatı) siz "Dominat" sınızdır. Her türden üstünsünüzdür. Hal böyle iken nasıl aksini söyleyebilirsinizki? Ama bir önceki mesajınızda söylemişsiniz...

AhbAp
26-12-2010, 02:06
benim için bu video ile,

bu videonun farkı yoktur AhbAp

http://www.youtube.com/watch?v=nBFhvrAOFqY&feature=related

Sizin için neyin farkedip farketmediğiyle, yani kişisel kabullerinizle ilgilenmiyorum. İşi ne kadar ciddiye aldığınız zaten çok ortada.

İşi evrim ve bilim açısından ele almak ciddiyet gerektirir. Ciddi olmayacaksak bu sohbetin de anlamı kalmıyor.

Firestorm
26-12-2010, 02:06
Sanıyorum siz teknoloji denilince çok kısıtlı bir alanı kastediyorsunuz. Oysa insanlık, binlerce yıldır alet kullanan ve tasarlayan bir konumda. Taş devrinden kalma en basit baltalardan tutun, Mısır piramitlerine ve oradan da bugüne gelin. Elbette teknolojinin bir yerlerden bir yerlere gelmesini (ve bugünden de devam ediyor oluşunu) bilimin gelişmesine, insan tecrübesinin artmasına bağlayabiliriz.

Teknolojiyi son on yıla sığdırmak haksızlık olacak.

Ben gelişme acısından söylemek istedim aslında daha cok yani şunu düşünürsek en fazla 150 senedir araba kullanıyoruz radyo vs yani teknolojik gelişmelerden bahsediyorum o kısım biraz gizemli kalmış gibi teknoloji diyince sadece oymacılık taş baltalar çekiçler gelmemeli yani şunu söylemek gerekirse neden uzun bir süre öyle yaşayıpta son bir kac yılda bir anda bir gelişim fırtınası koptu...

Pramitler gelince evet özellikle güney Amerikada bulunan (gerci büyük kısmı yıkılmış ama giza piramitinden kat kat daha büyük) pramitler onlar tamamiyle ayrı nasıl yaptıklarını gercekten bende merak ediyorum özellikle o zamanki teknoloji ile.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 02:32
Elbetteki karınca sayısı fazla olacak. Bir batında binlerce yumurtluyorlar. Lakin elinize bir aeresol siprey alıp her deliği ilaçlama yeteneğine sahip olan canlı sayıca bizden fazla olan sincaplar değil insandır. Hal böyle iken çelişkili bir ifadem olmamakla beraber bilinen tüm biyoloji kitaplarında Dünya üzerindeki dominant türün "İnsan" olduğu vurgulanır. Sebebi basit, kendi aldığı kararları doğa üzerinde keyfince uygulayabilir. Baskın tür illaki sayısı fazla olan tür demek değildir. Diğerlerinin sayısını ve yaşam alanlarını kontrol eden türdür.

Umarım "Dominant" kavramının ne anlama geldiği bir nebzede olsa anlaşılmıştır.

En üstünüdür derken "Dominant" değildir demeniz, kendi kendinizle çeliştiğinizin bir göstergesi. Tüm hayvanların insanlığa hizmet için yaratıldığını düşünüyorsanız (elbetteki düşünüyorsunuz çünkü Kuran tebligatı) siz "Dominat" sınızdır. Her türden üstünsünüzdür. Hal böyle iken nasıl aksini söyleyebilirsinizki? Ama bir önceki mesajınızda söylemişsiniz...

''Dominant her tür alt türlerin hareket alanlarını, yaşam alanları, kaynaklarını baltalar.''

bu senin cümlen, ben bir öküzün salyangozların yaşam alanlarını kaynaklarını baltaladığını duymadım..

sizin için üstünlük güçlünün zayıfı ezmesidir, üstünlük kas gücüne bakıyorsa filler bizden üstün, aşırı sıcakta veya aşırı soğukta yada oksijensiz ortamda yaşamaya bakıyorsa organizmalar bizden üstün, ama asıl dominant bunları yapabilen değil, 'neden varım?' sorusunu sorabilendir..

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 02:38
Sizin için neyin farkedip farketmediğiyle, yani kişisel kabullerinizle ilgilenmiyorum. İşi ne kadar ciddiye aldığınız zaten çok ortada.

İşi evrim ve bilim açısından ele almak ciddiyet gerektirir. Ciddi olmayacaksak bu sohbetin de anlamı kalmıyor.

bu başlıkta maymun akıllıdır taraftarlarının yazdıklarını ben yazsaydım bana deli derdiniz, ama ideolojiniz açısından bunları kabul etmekten başka çarenizde yok..

Firestorm
26-12-2010, 02:40
''Dominant her tür alt türlerin hareket alanlarını, yaşam alanları, kaynaklarını baltalar.''

bu senin cümlen, ben bir öküzün salyangozların yaşam alanlarını kaynaklarını baltaladığını duymadım..

sizin için üstünlük güçlünün zayıfı ezmesidir, üstünlük kas gücüne bakıyorsa filler bizden üstün, aşırı sıcakta veya aşırı soğukta yada oksijensiz ortamda yaşamaya bakıyorsa organizmalar bizden üstün, ama asıl dominantlık bunları yapabilen değil, 'neden varım?' sorusunu sorabilendir..

Bende bir öküzün bir salyangozla nasıl işi olabilir nasıl yaşam alanını baltalar onu anlıyamadım yani hayal gücüm buna yeterli gelmedi sanırsam...

Ama aynı tür içerisinde dominant olan her zaman türündeki diğer canlıları bir şekilde sindirmiştir bunu aslanlarda görebiliriz dominant erkek aslan diğer erkek aslanlardan daha güclüdür yemekten en çok payı alır kimin sürüden gidicegine karar verir ve en çok dişilerle çiftleşmek hakkıda onundur...

Not:Aslan sadece dominant konusu için bir örnektir...

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 02:52
Bende bir öküzün bir salyangozla nasıl işi olabilir nasıl yaşam alanını baltalar onu anlıyamadım yani hayal gücüm buna yeterli gelmedi sanırsam...

Ama aynı tür içerisinde dominant olan her zaman türündeki diğer canlıları bir şekilde sindirmiştir bunu aslanlarda görebiliriz dominant erkek aslan diğer erkek aslanlardan daha güclüdür yemekten en çok payı alır kimin sürüden gidicegine karar verir ve en çok dişilerle çiftleşmek hakkıda onundur...

Not:Aslan sadece dominant konusu için bir örnektir...

bende bunu söylemeye çalışıyorum aslan dominantım ben diyerek gidipte papağanlara bulaşmaz..

Firestorm
26-12-2010, 03:03
bende bunu söylemeye çalışıyorum aslan dominantım ben diyerek gidipte papağanlara bulaşmaz..

Bence anlıyabildiginizi sanmıyorum dominantlık sadece tür içerisinde olur dominant yani üstün daha güclü daha akıllı vs mesela diyelim bir gruptayız liderlik en güclü olanda siz lidersiniz(dominant) ben geldim sizi dövdüm sizin en güclü olmadıgınızı göstermiş oldum ondan sonra dominant ben oldum aslanlarda öyledir ama bu başka bir türle savaşırken en fazla av yetenegi olarak yada savunma yetenegi olarak yansır başka bir şekilde değil....

Ayrıca doğada bir denge vardır bir aslan sürüsü ihtiyacından fazla avlanmaz av alanındaki hayvanları bitirmez geretigi kadar avlanır bu bütün hayvanlar için gecerlidir...

kaanuni
26-12-2010, 11:00

Ding, Ding, Ding! +1

AerA
26-12-2010, 11:14

Çünkü öküz dominat bir tür değil. Öküzü oynamak isteyen insanlar için durum farklı. Mollusisit denilen pestisit grubu, sümüklü böcek ve salyangozları öldürmek için insanlarca geliştirilmiş bir tarım ilacıdır. Bu ilaçları -öküzün değil, insanın keşfetmesi ve kullanması- insanın öküzün yapmadığını bile yaptığının kanıtı değil mi?

Boş savlarla zaman ve forumda yer harcamayın.

sizin için üstünlük güçlünün zayıfı ezmesidir, üstünlük kas gücüne bakıyorsa filler bizden üstün, aşırı sıcakta veya aşırı soğukta yada oksijensiz ortamda yaşamaya bakıyorsa organizmalar bizden üstün, ama asıl dominant bunları yapabilen değil, 'neden varım?' sorusunu sorabilendir..

Güçlünün zayıfı ezmesi güçlünün "Dominant" olmasından değil mi? İmkanlarıınn ve yapabileceklerinin diğerlerinden fazla olması. Dominant = Baskın. Diğerlerini baskılayabilen ve kendini ön plana çkartabilen. Fillerin kas gücü, ne yazıkki dişlerinin ticaretini yapanın insan olduğu gerçeği ile insanın baskınlığı karşısında anlamsız kalmakta. Oksijensiz ortamda yaşayabilen bakteriler için ise; antibiyotiği geliştirende tarla fareleri değil bizzat biziz.

1000 sene önce orman olan yerlerde şimdi beton binalar var, şehirler var. Belediyeler bu şehirlerde köpekleri zehirliyor. Sivrisinek ilaçları ile şehri ilaçlıyor... Şimdi bu şehirleri inşa eden (zamanında orman olan yeri yerle bir eden ve oradaki doğal hayatı ve kaynaklarını baltalayan) fındık fareleri değil de insanoğlu ise ve doğayı kafasına göre değiştirme yeteneğine sahip ise ; Dominant tür olan insanoğlu diğer canlıların herşeyini baltalıyor demektir. İtirazınız varsa lütfen mantıklı olsun. Sırf muhalefet amacı güden BOŞ yazıları okumaya zamanım yok. Kimsenin de olduğunu sanmam.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 14:15
Çünkü öküz dominat bir tür değil. Öküzü oynamak isteyen insanlar için durum farklı. Mollusisit denilen pestisit grubu, sümüklü böcek ve salyangozları öldürmek için insanlarca geliştirilmiş bir tarım ilacıdır. Bu ilaçları -öküzün değil, insanın keşfetmesi ve kullanması- insanın öküzün yapmadığını bile yaptığının kanıtı değil mi?

Boş savlarla zaman ve forumda yer harcamayın.

yani gördüğün gibi HER ŞEKİLDE salyangozu öldürecek olan öküz, hususi olarak kendini kendinden zayıfları ezmeye adamamıştır, insanlık zevk için tarım ilaçları yapmamıştır..

Güçlünün zayıfı ezmesi güçlünün "Dominant" olmasından değil mi? İmkanlarıınn ve yapabileceklerinin diğerlerinden fazla olması. Dominant = Baskın. Diğerlerini baskılayabilen ve kendini ön plana çkartabilen. Fillerin kas gücü, ne yazıkki dişlerinin ticaretini yapanın insan olduğu gerçeği ile insanın baskınlığı karşısında anlamsız kalmakta. Oksijensiz ortamda yaşayabilen bakteriler için ise; antibiyotiği geliştirende tarla fareleri değil bizzat biziz.

1000 sene önce orman olan yerlerde şimdi beton binalar var, şehirler var. Belediyeler bu şehirlerde köpekleri zehirliyor. Sivrisinek ilaçları ile şehri ilaçlıyor... Şimdi bu şehirleri inşa eden (zamanında orman olan yeri yerle bir eden ve oradaki doğal hayatı ve kaynaklarını baltalayan) fındık fareleri değil de insanoğlu ise ve doğayı kafasına göre değiştirme yeteneğine sahip ise ; Dominant tür olan insanoğlu diğer canlıların herşeyini baltalıyor demektir. İtirazınız varsa lütfen mantıklı olsun. Sırf muhalefet amacı güden BOŞ yazıları okumaya zamanım yok. Kimsenin de olduğunu sanmam.

elleriyle fili boğan birini gördün mü AerA?

güçlü zayıfı ezer ama senin mantığınla yeryüzünde şunlara rastlamalıyız;

- filler karıncalara saldırdı! milyonlarca ölü!

- gergedanlar sincaplara acımadı!

dünya insanın yaşam alanıdır, tıpkı senin gibi hayvan dostu(!) birinin bir zamanlar ceylanların gezdiği arazideki binaya kurulması gibi kendisine yaşam alanları açar..

saroz
26-12-2010, 14:57
‎"İnsansı maymunlardan evrimleşmedik, biz zaten insansı maymunuz. Beşinci insansı maymunuz."

Richard Leakey

kaanuni
26-12-2010, 15:04

Bu mu? Bu mu gerçekten sorduğunuz soru? Fillerin savaşlarda kullanıldığından? Hanibal'in savaş fillerini Alpler'den geçirdiğinden haberiniz yok anlaşılan. Hindistan'da uzun zamanlar ağır işler içinde kullanıldıklarını hiç duymadınız sanırım. Peki ya fillerin akrabaları Mamutların soyları tükenene kadar avladığımızı? Bunu da mı duymadınız? Fil dişinden haberiniz yok mu? Günümüzde hala fillerin avlandığını bilmiyor musunuz?

İnsanlar elleriyle fil boğmazlar. Ama bunun yukarıdaki ile bağlantısı nedir? Hiç, saçmalık püskürtüyorsunuz. Hayvanlar bazen sırf zevk için de öldürürler. Filler istem dışı az buz karınca ezmezler elbet, herhalde 5-10 senede milyonları buluyordur. Dişi filler iyi niyetlidir ama erkek filler de oraya buraya saldırır, fazla sebep provokasyon gerekmez. Gergedanlar için de aynı şey geçerlidir, ama sincaplar kolay kaçar Gergedanlardan, Gergedanlar da zaten ot oburdur. Kediler avlarına eziyet ederler...

Yanlışlarınızı düzeltmekle fazla uğraşmıyorum, zira bir insan gerçekten sizin kadar cahil olamaz. Sizin maksadınız konuyu saptırmak ve dalga geçmek. Yoksa siz de gayet iyi biliyorsunuz saçmaladığınızı, dalga geçerek kıvırtmaya çalışıyorsunuz. Hababam sınıfı mı burası? Hala yanıt veremediğiniz argüman:

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 15:19
Bu mu? Bu mu gerçekten sorduğunuz soru? Fillerin savaşlarda kullanıldığından? Hanibal'in savaş fillerini Alpler'den geçirdiğinden haberiniz yok anlaşılan. Hindistan'da uzun zamanlar ağır işler içinde kullanıldıklarını hiç duymadınız sanırım. Peki ya fillerin akrabaları Mamutların soyları tükenene kadar avladığımızı? Bunu da mı duymadınız? Fil dişinden haberiniz yok mu? Günümüzde hala fillerin avlandığını bilmiyor musunuz?

ben ne diyorum sen ne diyorsun? ben el bombası atıp fili öldürünce güçlü mü olmuş oluyorum?

İnsanlar elleriyle fil boğmazlar. Ama bunun yukarıdaki ile bağlantısı nedir? Hiç, saçmalık püskürtüyorsunuz. Hayvanlar bazen sırf zevk için de öldürürler. Filler istem dışı az buz karınca ezmezler elbet, herhalde 5-10 senede milyonları buluyordur. Dişi filler iyi niyetlidir ama erkek filler de oraya buraya saldırır, fazla sebep provokasyon gerekmez. Gergedanlar için de aynı şey geçerlidir, ama sincaplar kolay kaçar Gergedanlardan, Gergedanlar da zaten ot oburdur. Kediler avlarına eziyet ederler...

canları sıkılan ayılar toplanır;

- hadi gidip maymunları tepeleyelim!

:D

Yanlışlarınızı düzeltmekle fazla uğraşmıyorum, zira bir insan gerçekten sizin kadar cahil olamaz. Sizin maksadınız konuyu saptırmak ve dalga geçmek. Yoksa siz de gayet iyi biliyorsunuz saçmaladığınızı, dalga geçerek kıvırtmaya çalışıyorsunuz. Hababam sınıfı mı burası? Hala yanıt veremediğiniz argüman:

yanlış dediklerini senin saçmaların düzeltemez kaanuni, daha adam gibi şeylerle gel..

kaanuni
26-12-2010, 15:43
ben ne diyorum sen ne diyorsun? ben el bombası atıp fili öldürünce güçlü mü olmuş oluyorum?
Bu sorunun cevabının konumuz ile ne alakası var?

canları sıkılan ayılar toplanır;

- hadi gidip maymunları tepeleyelim!

:D

Yine dalga geçiyorsunuz. Terkarlıyorum, Hababam sınıfı mı burası? Dersi yeterince kaynatırsanız zil mi çalıyor?

yanlış dediklerini senin saçmaların düzeltemez kaanuni, daha adam gibi şeylerle gel..

Neyi yanlış diyormuşum? Madem daha iyi biliyorsunuz, kaynağınızı gösterek düzeltin. Neden korkuyorsunuz? Yoksa akrabaların ekseriyetle birbirine benzemediğini filler ve gergedanlar ile kanıtlayamıyor musunuz?

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 15:54
Bu sorunun cevabının konumuz ile ne alakası var?

çünkü konumuz insan mı daha güçlü fil mi?

Yine dalga geçiyorsunuz. Terkarlıyorum, Hababam sınıfı mı burası? Dersi yeterince kaynatırsanız zil mi çalıyor?

o zaman bana zevk için öldüren hayvanları göstermelisin..

Neyi yanlış diyormuşum? Madem daha iyi biliyorsunuz, kaynağınızı gösterek düzeltin. Neden korkuyorsunuz? Yoksa akrabaların ekseriyetle birbirine benzemediğini filler ve gergedanlar ile kanıtlayamıyor musunuz?

kaanuni´isimli üyeden Alıntı http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/buttons/viewpost.gif (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=351738#post351738)

peki baktın mı bu birbirine benzeyen iki insanın parmak izleride aynı mı?

AerA
26-12-2010, 16:27
yani gördüğün gibi HER ŞEKİLDE salyangozu öldürecek olan öküz, hususi olarak kendini kendinden zayıfları ezmeye adamamıştır, insanlık zevk için tarım ilaçları yapmamıştır..

Çünkü dominant tür öküz değil. Kaldı ki böyle bir kaygısıda yok. Dominant tür insan olduğundan tarım ilaçlarını yapabilecek donanımada sahiptir. Bakınız yine aynı şeyi yapıyor ve beni destekleyen cümleler kuruyorsunuz. Zevk için değil, kendi çıkarları adına yapmıştır, geliştirmiştir tarım ilaçlarını. Buda gösterir ki dominant tür insan olup, doğayı ve çevresindekileri kendi çıkarları doğrultusunda değiştirebilecek güce sahip, an itibarı ile yegane canlıdır.

dünya insanın yaşam alanıdır, tıpkı senin gibi hayvan dostu(!) birinin bir zamanlar ceylanların gezdiği arazideki binaya kurulması gibi kendisine yaşam alanları açar..

Tekrar edelim ki öğrenebilesiniz ;

Dominant tür insandır. Filler karıncalara saldırmaz çünkü kendi çıkarları adına böyle bir kaygıları olamaz. Ama insan çıkar amaçlı filleri öldürür. Dişinin ticaretini yapar. Filler karşı koyabilir mi? Hayır, onlar hakkındaki düşüncelerimizden haberleri bile yok, bizim onlara reva gördüğümüz hayatı yaşarlar ve yine bizim onlara reva gördüğümüz son ile yüzleşirler.

Gergedanlar sincaplara bulaşmaz çünkü, gergadan ve sincabın ekosistemleri biraz ayrı. Ama insan sincapların içini doldurur ve süs diye satar (Kadıköy'de böyle bir dükkan mevcut) ve gergedanları boynuzlarından bilardo topu ve afrodizyak yapmak için öldürür. İki canlıda buna karşı koyamaz. Bizim onlara reva gördüğümüz hayatı ve sonu yaşar.

İnsan harici bilinen hiç bir canlı, selüloz elde etmek için ormanları yok edip, orayı yaşam alanı yapan diğer canlıları ortada bırakmaz. Bunun yegane sonucu; dominant türün, doğa ve içinekilerin kaderini belirleyecek olan türün, insan olduğu gerçeğidir. İnsan doğadaki diğer hayvanların ticaretini yapan yegane varlıktır. Aksini iddia etmek boş laf salatası yapmaktır. En iyi becerdiğiniz şey yani ...

Dominant tür diğer türler üzerinde hakim ve fikir sahibi canlılara verilen isimdir. Hayvan dostu olduğum doğrudur, sokaktan toplayıp kendi imkanlarım ile onları veterinere götürür, tedavileri yaptırdıktan sonra tekrar dominant tür insanın şehirlerine bırakırım.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 16:50
Çünkü dominant tür öküz değil. Kaldı ki böyle bir kaygısıda yok. Dominant tür insan olduğundan tarım ilaçlarını yapabilecek donanımada sahiptir. Bakınız yine aynı şeyi yapıyor ve beni destekleyen cümleler kuruyorsunuz. Zevk için değil, kendi çıkarları adına yapmıştır, geliştirmiştir tarım ilaçlarını. Buda gösterir ki dominant tür insan olup, doğayı ve çevresindekileri kendi çıkarları doğrultusunda değiştirebilecek güce sahip, an itibarı ile yegane canlıdır.

Tekrar edelim ki öğrenebilesiniz ;

Dominant tür insandır. Filler karıncalara saldırmaz çünkü kendi çıkarları adına böyle bir kaygıları olamaz. Ama insan çıkar amaçlı filleri öldürür. Dişinin ticaretini yapar. Filler karşı koyabilir mi? Hayır, onlar hakkındaki düşüncelerimizden haberleri bile yok, bizim onlara reva gördüğümüz hayatı yaşarlar ve yine bizim onlara reva gördüğümüz son ile yüzleşirler.

Gergedanlar sincaplara bulaşmaz çünkü, gergadan ve sincabın ekosistemleri biraz ayrı. Ama insan sincapların içini doldurur ve süs diye satar (Kadıköy'de böyle bir dükkan mevcut) ve gergedanları boynuzlarından bilardo topu ve afrodizyak yapmak için öldürür. İki canlıda buna karşı koyamaz. Bizim onlara reva gördüğümüz hayatı ve sonu yaşar.

İnsan harici bilinen hiç bir canlı, selüloz elde etmek için ormanları yok edip, orayı yaşam alanı yapan diğer canlıları ortada bırakmaz. Bunun yegane sonucu; dominant türün, doğa ve içinekilerin kaderini belirleyecek olan türün, insan olduğu gerçeğidir. İnsan doğadaki diğer hayvanların ticaretini yapan yegane varlıktır. Aksini iddia etmek boş laf salatası yapmaktır. En iyi becerdiğiniz şey yani ...

Dominant tür diğer türler üzerinde hakim ve fikir sahibi canlılara verilen isimdir. Hayvan dostu olduğum doğrudur, sokaktan toplayıp kendi imkanlarım ile onları veterinere götürür, tedavileri yaptırdıktan sonra tekrar dominant tür insanın şehirlerine bırakırım.

sayın AerA bakın sizde sokakta ki kedilerin kuyruğuna teneke bağlamak yerine onları veterinere götürüyorsunuz, demek istediğim bizim hayvanlara yaptığımız eziyeti bir hayvan diğerine yapmaz, kimi sizin gibi kedilere bile yardım eder kimi de dominant kesilip erkekliğe adım atma adı altında yunusları katleder;

http://fotograf.gazetevatan.com/fotogaleri/act/12860_4965_14012010_4.jpg

AerA
26-12-2010, 17:19
sayın AerA bakın sizde sokakta ki kedilerin kuyruğuna teneke bağlamak yerine onları veterinere götürüyorsunuz, demek istediğim bizim hayvanlara yaptığımız eziyeti bir hayvan diğerine yapmaz, kimi sizin gibi kedilere bile yardım eder kimi de dominant kesilip erkekliğe adım atma adı altında yunusları katleder;

Değerli dostum ;

Dominant tür erkekliğe adım atmak için illaki yunuz kesen birey değildir. Ama yunusu kesebilecek kadar akla sahip bireydir. Kaldı ki başına geleceklerden bir haber olan yunusu alt etmeyi başarmak yunusa karşı "Baskın=Dominant" olduğumuzun kanıtıdır. Sadece yunus değil, kurban bayramında bir koyunu kesebilecek durumda iseniz, koyuna göre dominantsınızdır. Kesmek derken, öncesinde pazarlar kurup satışını yapmakta dahil. Doğa üzerinde hiç bir canlı marketten kendine gıda ve gıda kaynağı alamaz. Başka bir canın pazarlığını yapamaz.

Bizim hayvanlara yaptığımız eziyeti başka hayvanlar bir birine yapmaz. Çünkü insan türü "Dominant Tür" dür ve doğa içinde yaşayanlar üzerinde baskı kurabilme yetisine sahip tek türdür.

An itibarı ile Tarım ilaçları üreten bir şiretin Ar-Ge sinde çalışmaya başladım ve çok ilginç şeyler öğrendim. Misal ; Pancar yetiştiren bir çiftçi toprakta yeşeren yabancı otların kökünü kazımak için Herbisit sınıfı bir ilaç kullanıyor ve pancar harici ölüyor. Bu malzemeyi üretende, kullananda, yabancı otun kaderini kendi çıkarları doğrultusunda değiştirende insan türünün bireyleridir. Hal böyle iken, insan türü tümden Dünya üzerindeki yegane dominant türdür.

Eve ihtiyacımız varsa beton şehirler kurarız, selüloz lazımsa ormanları keseriz, balık lazımsa gider denizden buluruz ve yunuslar ağlarımızı parçalıyor diye onları devre dışı bırakırız, yün yetmiyormuş gibi Tilki kürküne saldırırız, sırf beslenmemizi kolaylaştırması açısından tavuk çiftlikleri ve hayvan pazarları kurarız, kiraz ile beslenen bir böceği sırf kiraz bize lazım diye zehirleriz, akarsuyun debisini arttırmak için yönünün değiştiririz, fabrika atıklarını oraya buraya atar doğayı kirletiriz..... ve biz bunları yaparken tüm doğa ve hayvanlar sadece seyirci kalır. Sorarım şimdi Dominant değilizde neyiz?

Politikadan örnek vermek daha kolay. A.B.D bütün Dünyanın gözü önünde Irak ve Afganistan'a girdi. Kimse karşı koyamadı. Sebebi ; Politik anlamda dominant olmalarıdır. Kendi keyfince Dünya haritalarını bile değiştirmekte kendini haklı görür. Ve çevredekiler sadece seyirci kalır. Ona buna ambargo koyar ve diğer ülkelerin buna uymasını talep eder v.b. Türün kendi içinde bile diğer bireylere nazaran dominant bireyler vardır. Bir diğer örnek olarak Kurt sürüsü başındaki lideri ele alım. Yada Aslan sürüsünün lideri. Biraz yaşlanınca genç bir birey ile kavgaya tutuşur ve kaybederse yerini kendinden daha dominant diğer bireye bırakır.

Yanlış bildiğiniz bir yere parmak basmak isterim ; Dominant tür illaki zulum yapacak diye bir şey yok. Kaldı ki bunu söyleyen biride çıkmadı. Dominant tür her konuda nihai kararı verebilecek donanıma ve gelişime sahip türdür. Ve ne yazıkki şu anda dominant tür biziz.

EL_AkSa_ŞeHidLeRi
26-12-2010, 17:34
söylediklerinize katılıyorum sevgili AerA, hayatta kalma dürtüsünün yerini şimdi ticari ve politik kaygılar almış durumda malesef..

AerA
26-12-2010, 19:41
söylediklerinize katılıyorum sevgili AerA, hayatta kalma dürtüsünün yerini şimdi ticari ve politik kaygılar almış durumda malesef..

Dominant türün ne anlam ifade ettiğini artık biraz olsun çözümlediğinizi farz ederek eklemek istiyorum ;

Dominant tür Dünya üzerinden kalkmadıkça diğer türlerin kendi başına gelişimleri sürekli baltalanacaktır. Gelişiminin bir noktasında insan çıkarları ve refahı ile çelişen türe karşı, dominant tür olan insan, derhal bir müdahalede bulunacaktır.

Bakterilerin değişen yapılarına karşı yeni yeni antibiyotikler üretme çalışmamız sadece kendi türümüzün refahı içindir. Benzeri şekilde pestisitlerde artan insan nüfusuna kaliteli gıda maddesi sağlamaya yönelik maddeler iken, diğer canlıları öldürmektedirler.

Konunun başında değindiğiniz bir maymun ve çakı benzetmesi vardı. Eklemeden edemeyeceğim ; maymunun biri çakı icat etse, yarın bir gün çıkarlarıza ters düşer diye tüm maymunları tecrite alırız. Çünkü tecrite alma yetisine de dominant tür olduğumuz için sahibiz.

Taylan74 arkadaşımız demiş ki ; "İnsanoğlunun boşalttığı nişi dolduracak bir tür çıkacaktır". Yeter ki boşaltsın, türler içinde bir dominant çıkar ve şu an bizim oynadığımız rolün benzerini yıllar içinde oynamaya başlar. Kaldıki bunu insan bireylerde yapmakta. Dominant bir yönetim biraz güçsüzleşirse onu devirirler ve kendi dominant rejimlerini kurarlar. Bakınız İran Devrimi...

Esen Kalınız.

kodoman
04-01-2011, 23:02
Dominant nedir bilmiyor, baskılamayı anlamıyor, yaşam alanı nedir bilmiyor... daha ne dediğini bile bilmiyor ama başlığı baltalıyor.

Ascendent
05-01-2011, 21:53
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/67892/title/Female_chimps_play_with_dolls

kaanuni
06-01-2011, 17:58
peki baktın mı bu birbirine benzeyen iki insanın parmak izleride aynı mı?

Alakasız tek cümle atıp kaçıyorsunuz. Neyse kırmayım sizi. Parmak izleri fenotipin güzel bir örneği; çift yumurta ikizlerinde de bile farklı çıkıyor. Dolayısı ile muhtemelen birbirne çok benzeyen iki insanınki de farklı (gerçekten herkezin parmak izleri farklı mı kanıtlayamayız). Sıra sizde:

Birbirine çok benzeyen iki insan gördünüz. Bunların parmak izleri farklı :) Bu iki insanın akraba olması mı daha muhtemeldir, yoksa allah tarafından ayrı ayrı yaratılmış olmaları mı?

kaanuni
06-01-2011, 20:23
Okuma ve yazma öğrenmiş iki maymun hakkında bir makale:

http://researchnews.osu.edu/archive/chimps.htm

Ve bu makalede geçen belgeselin fragmanı (maalesef tamamını bulamıyorum):

http://www.videodetective.com/movie_trailer/KEELI__IVY-_CHIMPS_LIKE_US/movie_clip/P00232780.htm

Ascendent
10-01-2011, 17:16
Bilimadamlarının belirttdiğine göre vahşi Caphuchin maymunları bir cevizi kırmak için en iyi yolu bulmada oldukça seçici.=) O kadar zeki ki tek tek eliyle test edip hangi büyüklükte bir taşın cevizi kırmaya yetebileceğini anlamaya çalışıyor.

Haberin geri kalanı kaynakta okunabilir (İngilizce). Ayrıca bir Capuchin maymununun hindistan cevizi kırarken çekilmiş videosunu da sayfada izleyebilirsiniz.

Kaynak (http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_9326000/9326563.stm)

kaanuni
17-01-2011, 04:08
http://www.youtube.com/watch?v=a8nDJaH-fVE

Bonobolar ile ilgili güzel bir video / TED konuşması. Vakit bulabilirsem hepsini tercüme edeceğim. İngilizce bilmeyenler için: Videonun başında Tanzanyada bulunmuş, henüz ateşi keşvetmek bir yana, taştan bile alet yapmayan, müziği olmayan bir kabileden bahsediyor. Buna kıyasla videodaki bonobolar taştan alet yapabiliyor, müzik aleti çalıyor, pacman oynuyor, ve şaşırtıcı derecede ingilizce anlıyorlar.

Bu bonobolar özel bir eğitimden geçmemişler sadece hayvanat bahçesinde devamlı haşır neşir oldukları insanlardan ingilizceyi kapmışlar. Konuşmacı kadının temel tezi bizim genetiğimizden kaynaklandığını sandığımız gelişmişliğin aslında büyük ölçüde kültürel olduğu.

Msrtc
06-02-2011, 18:09
http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM

peki buna ne dersiniz :)

ahmetsln
06-02-2011, 21:00
LU8DDYz68kM

peki buna ne dersiniz :)

şöyle yaparsak izleyebiliriz :)