PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Roman Barkvik Cinayetleri- Ingvar Ambjornsen


matillda
20-01-2011, 14:35
http://www.kitapciniz.net/u/kitapokur/img/b/b/a/barkvik-cinayetleri20101211095929.jpg



Romanlarında anlattığı, sıradışı yaşamlar süren insanların hikayeleri ile nam salan Ingvar Ambjornsen' in ''Barkvik Cinayetleri' adlı polisiye romanı, sırf Fillip Moberg karakteri için bile okumaya değer.

Yazar metinleri sıradışı yaşamlar üzerine kuruyor. Bu karakterler hayatın sınırlarını zorlamak için, sınırda yaşamayı bir amaç olarak görüp toplumun kurallarını hiçe saydıklarından değil, oldukları hal bunu gerektirdiği için öyleler.
Kendi oluş biçeminin farkında olmak, ancak bu farkındalıkla ne yapacağını bilememek... Başka türlü varoluşun mümkün olmasıyla da pek ilgilenmiyor gibi görünüyorlar.
Hikayenin geçtiği kasaba gençliğinin tek uğraşı, her gün çeşitli yöntemlerle kafayı bulmak. Okul gibi bir dertleri de yok, ebeveynlerinin umurunda değiller ya da zaten onlar yoklar.
Göçmenlerle ilgili satır arasında kurcalanması gereken bir çok pürüz var. Vietnamlı lokantacı, İranlı kız...
Cinsel ve fiziksel şiddet, uyuşturucu ve alkol ama bu bir ''otomatik portakal'' atmosferi anlamına gelmesin. Söz konusu öğeler hayatın hayatın sıradan ve minik bir parçası olarak oradalar.
Devleti temsil eden kasaba polisi, gerçek eylemlerinden ziyade sane dışında ürettiği endişeyle korku salan eline düşülmememsi gereken (bildiğimiz) zalim bir figür.
Bütün hikaye boyunca karşılaştığınız ailelerden bir tanesi bile mutluluk bir yana normal (normal neyse artık?) bile değil.
Bir de Ulrikke var kasabanın eğlenceli delisi...

Polisiye de iyidir diyenlere ya da polisiyeye ilgi duymaya başlayanlara gönül rahatlığıyla öneririm.

Yazar hakkında tanımayanlar için özet bilgi:
1970 lerin başında Norveç' de anti-kültür hareketini temsil eden dergilerde şiirleri yayınlanıyor. İlk romanını 1981 de yazıyor; 1986 da yayınlanan ''Beyaz Zenciler'' adlı romanıyla geniş kitlelerce tanınıyor.




Ingvar Ambjornsen
Barkvik Cinayetleri/ çeviren Deniz Canefe / Can Gençlik Yayınları/ 240 syf.