Orijinalini görmek için tıklayınız : Tecavüzcüye Hadım
İvan Karamazov
10-02-2011, 13:36
AK Parti’li Milletvekilleri, cinsel istismar suçlarıyla ilgili bir teklif hazırladı.
Teklife göre birden fazla tecavüz eylemini gerçekleştiren erkeklerin testosteron hormonları ilaçla azaltılacak ve tecavüzcüler hadım edilecek. Teklifte kadına da tecavüz suçlaması geliyor.
haberin devamı: http://www.ntvmsnbc.com/id/25180737
Artık tıp ilerledi. Hadım etme işini ilaçla da görebiliyoruz, süper bir gelişme.
Bence hırsızlık yapanlara da eli felç eden ilaçlar verilmeli. Düşünce suçlularının emboli atağına maruz kalmaları sağlanmalı. Homoseksüellerin de gastrointestinal sistmelerine müdahale edilmeli, defekasyonu mesela ağızlarından yapsınlar.
Bak bakalım bir daha yapıyorlar mı!
A Clockwork Orange (http://www.imdb.com/title/tt0066921) geldi aklıma. Kubrick ustayı saygıyla anarım. :)
Yalnız hadım olayı bir yana da yasa teklifinin çok olumlu yanları var.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16982202.asp?gid=373
Tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğü getirilebilecek. Suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesi dışında başka yerde ikamet etmeye zorlanabilecek.
Türk Ceza Kanunu’nda, cinsel taciz suçuna öngörülen 2 yıldan 7 yıla kadar olan cezalar, 5 yıldan 10 yıla, tecavüz suçuna verilen 7 ile 12 yıl arasındaki cezalar ise 10 ila 18 yıla çıkartılacak. Çocuk istismarcılarına verilen cezalar da artırılacak. İstismarcılara 3 ila 8 yıl arasında verilen ceza, 6 ile 12 yıla yükseltilecek. Çocuk tecavüzcüsüne verilen 8-15 yıl arasındaki ceza da 12-20 yıl olarak uygulanacak. Bu suçun 12 yaş altındaki çocuklara yönelik olması durumunda cezalar katlanarak uygulanacak.
İntihara zorlayana ceza
Evlenme yaşına ulaşmış bir kimseye, evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Yapılan bu baskı sonucunda evlenme gerçekleşmiş ise ceza bir kat artırılacak. Bu nedenle kişinin intihar etmesi halinde sorumluya, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Avrupa'da da kronik tecavüzcüler için bu gibi fiziki müdaheleler önerenler oluyor sürekli. Anladığım kadarıyla uzmanların çoğu, bu hastalığın tedavisinin çok zor ve bazı durumlarda da imkansız olduğu görüşünde. Geriye ömür boyu hapiste tutmak kalıyor.
Daha birkaç ay öncesine kadar Alman kamuoyunun bir numaralı konusuydu: Şimdiye kadar Almanya'da mesela iki farklı tecavüz suçundan 20 yıl hapis cezası yemiş biri, 20 yıl sonra uzmanların görüşüne göre hala tehlike arzediyorsa, serbest bırakılmıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğuna hükmetti ve Almanya'da birçok içerde tutulan (ve asıl hapis cezası bitmiş olan) tecavüzcü, serbest bırakılmak zorunda kaldı. Bazıları aynı suçu tekrar işledi.
Yani epey zor ve karmaşık bir konu bence. ''Hadım etme'' olayı şu şart altında tartışılabilir belki: Örneğin hapis cezası yiyen bir suçluyu, devlet tüm imkanlarıyla önce ceza süresince tedavi etmeye çalışacak. Hiçbir şey kar etmez ve uzmanlar, hastanın hala aynı derecede tehlikeli olduğuna kanaat getirirlerse, kendisine seçim hakkı tanınanacak. Ya ömrünün sonuna kadar içerde kalacak, ya da fiziki müdahale ile cinsel yetisi körertilecek.
Yazarken bile içim tuhaf aslında. Ama bu şartlar altında ve karar suçlunun/hastanın kendisine verilirse, böyle bir düzenleme tartışılabilir gibi geliyor bana.
Yani epey zor ve karmaşık bir konu bence. ''Hadım etme'' olayı şu şart altında tartışılabilir belki: Örneğin hapis cezası yiyen bir suçluyu, devlet tüm imkanlarıyla önce ceza süresince tedavi etmeye çalışacak. Hiçbir şey kar etmez ve uzmanlar, hastanın hala aynı derecede tehlikeli olduğuna kanaat getirirlerse, kendisine seçim hakkı tanınanacak. Ya ömrünün sonuna kadar içerde kalacak, ya da fiziki müdahale ile cinsel yetisi körertilecek.
Ben, en azından yazdığın şekliyle, bu uygulamaya karşı değilim. Uzmanlar bahsi geçen kişinin toplumun diğer bireyleri için tehdit arz ettiği görüşündeyseler bu adamı salmak ve bir sonraki suçunu işlemesini beklemek de olmaz. Adamı ömrünün sonuna kadar hapsetmek mi daha kötü, yoksa cinsel yetisini ilaçlarla vs. köreltmek mi daha kötü ise tartışılır, o açıdan o konuda seçim hakkı vermek de yerinde olur. Hoş bir konu değil ama bazen kötünün iyisine itiyor şartlar insanı.
Ascendent
10-02-2011, 17:00
Avrupa'da da kronik tecavüzcüler için bu gibi fiziki müdaheleler önerenler oluyor sürekli. Anladığım kadarıyla uzmanların çoğu, bu hastalığın tedavisinin çok zor ve bazı durumlarda da imkansız olduğu görüşünde. Geriye ömür boyu hapiste tutmak kalıyor.
Daha birkaç ay öncesine kadar Alman kamuoyunun bir numaralı konusuydu: Şimdiye kadar Almanya'da mesela iki farklı tecavüz suçundan 20 yıl hapis cezası yemiş biri, 20 yıl sonra uzmanların görüşüne göre hala tehlike arzediyorsa, serbest bırakılmıyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğuna hükmetti ve Almanya'da birçok içerde tutulan (ve asıl hapis cezası bitmiş olan) tecavüzcü, serbest bırakılmak zorunda kaldı. Bazıları aynı suçu tekrar işledi.
Yazarken bile içim tuhaf aslında. Ama bu şartlar altında ve karar suçlunun/hastanın kendisine verilirse, böyle bir düzenleme tartışılabilir gibi geliyor bana.
Ben kişinin cinsel özelliklerinin köreltilince sorunun ortadan kalkacağını sanmıyorum çünkü yanlış işleyen beyin hala o kişinin kafasının içinde ve önemli olan da o. Biraz daha deşersek "tecavüz" tanımını: hasta kişinin kendi cinsel yetilerini kullanmadan tecavüz edebileceği de anlaşılabilir. Yani şimdi ayrıntılara değinmek istemiyorum ama anladığınızı umuyorum. Hasta birey cinsel açıdan sağlıklı başka şahısları zorla kullanarak yine aynı amaca ulaşabilir.
Eğer yanılmıyorsam kişi hadım edildikten sonra bile karşı cinse duyduğu şehvet ortadan kalkmıyor. Dolayısıyla bu pek birşeyi değiştirmez. Ortada kullanabileceği pek çok "oyuncak" var kurbanına işkence çektirmek için.
Üstelik bu gibi kişilerin gelişme çağındaki çocuklara ulaşabileceği unutulmamalı. Kafasındaki yanlış düşünceleri genç bireylere aşılaması ihtimaller dahilinde.
Dolayısıyla tek çözüm var. O da sağlıklı olmayan bu tip bireylerin toplumdan tecrit edilmesi. Bu son çare olmalı tabi, cezaevi kurumlarında kişilerin tedavisine çalışılmalı ve iyileşmezse ömür boyu tecrite başvurulmalı.
Zeitgeist Moving Forward'a değinmeden edemeyeceğim. Orda birebir işleniyordu bu konu. Toplum zaten normal değil ki. O kişileri bu hale sokan çocukken maruz kaldıkları kötü uygulama ve istismarlar. Yani bu tip sorunları ortadan kaldırmak için bu zalim toplumumuzu değiştirmeliyiz öncelikle. Ancak toplum değişmediği sürece ömür boyu tecrit hala en mantıklı çözüm bana göre.
Ben kişinin cinsel özelliklerinin köreltilince sorunun ortadan kalkacağını sanmıyorum çünkü yanlış işleyen beyin hala o kişinin kafasının içinde ve önemli olan da o. Biraz daha deşersek "tecavüz" tanımını hasta kişinin kendi cinsel yetilerini kullanmadan tecavüz edebileceği de anlaşılabilir. Yani şimdi ayrıntılara değinmek istemiyorum ama anladığını umuyorum.
Eğer yanılmıyorsam kişi hadım edildikten sonra bile karşı cinse duyduğu şehvet ortadan kalkmıyor. Dolayısıyla bu pekbirşeyi değiştirmez. Ortada kullanabileceği pek çok "oyuncak" var kurbanına işkence çektirmek için.
Prison Break dizisindeki karakterlerden biri (T-Bag) böyleydi, iktidarsız olmasına rağmen tecavüz ediyordu. Bu bahsi geçen yöntemin etkisi var mı yok mu konusunda fikir edinmek için konunun uzmanlarının yazdığı makalelere falan bakmak lazım.
Ascendent
10-02-2011, 17:11
Prison Break dizisindeki karakterlerden biri (T-Bag) böyleydi, iktidarsız olmasına rağmen tecavüz ediyordu. Bu bahsi geçen yöntemin etkisi var mı yok mu konusunda fikir edinmek için konunun uzmanlarının yazdığı makalelere falan bakmak lazım.
http://www.moviesnobs.net/wp-content/uploads/2007/08/robert-knepper-t-bag.jpg
Haha iyi hatırlattın. Theodore Bagwell. Tek kolluydu üstelik ona rağmen bunları yapıyordu...
İzlediğim tartışma programlarındaki uzmanların söylediklerinden anlayabildiğim kadarıyla, cinsel şehvet de tamamen köreltilebiliyor. Salt sadistçe ve güç gösterisi gibi motivasyonlardan kaynaklı suçlara bir etkisi olmaz elbette, ama cinsel motivasyonlu suçlar bu şekilde önlenebiliyor, bildiğim kadarıyla. İzleyebildiğim programlarda işin bu bilimsel yanına karşı çıkan olmadı en azından (''adaletli mi'', ''böyle birşeye hakkımız var mı'', ''bunu yaparsak, diğer suçlarda da benzer uygulamalar gündeme gelmez mi'' gibi sorular tartışıldı daha çok).
Ama Astur'un dediği gibi, bilimsel yayınlara bakmak en doğrusu olur bu konuda.
yucemanitu
10-02-2011, 18:08
Ben kişinin cinsel özelliklerinin köreltilince sorunun ortadan kalkacağını sanmıyorum çünkü yanlış işleyen beyin hala o kişinin kafasının içinde ve önemli olan da o. Biraz daha deşersek "tecavüz" tanımını: hasta kişinin kendi cinsel yetilerini kullanmadan tecavüz edebileceği de anlaşılabilir. Yani şimdi ayrıntılara değinmek istemiyorum ama anladığınızı umuyorum. Hasta birey cinsel açıdan sağlıklı başka şahısları zorla kullanarak yine aynı amaca ulaşabilir.
Katılıyorum, hadım edilse de yine tecavüz edebilir, bu bakımdan işe yarar bir şey değil zaten tecavüz suçunu işlemesine neden olan testesteronu ya da cinsel organları değil ona bu suçu işleten beynidir. Aynı kafa yapısına sahip birini hadım etmek işe yaramaz.