PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şerif Mardin aydın mı ?

oguzay
13-02-2011, 02:12
http://panteidar.files.wordpress.com/2011/01/c59fm.jpg?w=326&h=155

İlhan Arsel’in “Aydın ve Aydın” kitabında yer alan aydın acubesi tanımlaması ve örneklediği tiplemeler vardır. Şerif Mardin gibi aydınları (!) görünce bu tiplemelerin ona ve benzerlerine göre çok ilerde olduklarını anlıyoruz. Şerif Mardin bir aydın olmadığı gibi bir bilim adamı da sayılmaz. Bunun nedeni onun cumhuriyet tarihinin en yobaz kişiliğine övgüler dizmesi değildir sadece. Bugüne dek yazdıkları içinde ortaya koyduğu önemli bir eser olmadığı gibi, değerli bir akademik çalışması da mevcut değildir. Adı ise Said Nursi hakkında yazdığı kitaptan sonra çok konuşulur olmuş, bir anda F tipi kesimin ve destekçisi liberallerin ağzında sakız olup şişirilerek Türkiye’nin yetiştirdiği büyük bilim adamlarından biri olduğu palavrası sıkılmaya başlamıştır. Bu sözde büyük bilim adamının özelliklerini, niteliklerini, başarılarını sorsanız içi boş bir yığın kuru laf duyarsınız. Saygı duyulacak, değerli bir üniversite hocası olup olmadığına gelince; bunun takdiri öncelikle yetiştirdiği öğrencilere kalmalı ama bunlar içinde tek tanınanın Emre Aköz olduğunu görünce o konuda da olumlu birşey söylemek mümkün olmuyor. “Bir Bilim Adamının Serüveni”nden Prof. Dr. Celal Şengör, Şerif Mardin’in neden Türkiye Bilimler Akademesi’ne kabul edilmediğini şöyle anlatıyor:
“Ben o toplantıya gittim. Şerif Mardin’in reddedilmesi son derece enteresandır. (…) Bir tarihçi ve yanılmıyorsam bir de sosyolog Şerif Mardin’i takdim etti. Birisi Şevket Pamuk’tu ama diğerini hatırlamıyorum. Şevket Pamuk, Şerif Mardin’in çalışmalarını anlattı, aldığı atıfları filan söyledi. Ama bunları bizim alıştığımız metotlarla söylemiyordu. Bunun üzerine Prof. Dr. Doğan Kuban birtakım şeyler söyledi. Doğan Kuban’ın söyledikleriyle Şevket Pamuk’un verdiği rakamlar birbirini tutmuyordu. Doğan Bey, ‘Benim bildiğim Şerif Mardin’in öyle çok ciddiye alınacak bir sürü çalışması yoktur’ dedi.
Sonra Prof. Dr. Cengiz Dökmeci söz istedi. Hiç unutmuyorum, Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi şöyle bir baktı bana ve ‘Şerif Mardin şimdi hapı yuttu’ dedi.
Cengiz Dökmeci, Şerif Mardin’in bütün akademik tarihini ortaya döktü. Son yirmi senede kaç tane atıfı var, kaç tane yayını var, bunlar nerede yayınlanmıştır, diye bir bir saydı. Bir baktık ki, Cengiz Dökmeci’nin söyledikleri ile Şevket Pamuk’un tahtaya yazdıkları hiç ama hiç birbirini tutmuyor. Sonuçta bir kaç makale dışında Şerif Mardin’in önemli sayıda akademik çalışma yapmadığı ortaya çıktı. Birkaç makale. Birkaç atıf. ‘Kusura bakmayın ama böyle bir adam akademiye seçilemez’ denildi. Oylandı ve kabul edilmedi.”

Özdemir İnce Şerif Mardin hakkında şöyle yazmış:

EDİT:
Devamı için bkz:
https://panteidar.wordpress.com/2011/01/08/serif-mardin-aydin-mi/

naper
13-02-2011, 12:55
Basic;
Paylaşım için teşekkürler.

sargon
13-02-2011, 13:20
Serif Mardin benim tanidigim en birikimli aydinlardan biridir. Yeni Osmanlilar ve Jön Türkler hakkindaki incelemeleri ile ünlenmistir. "Yeni Osmanli Düsüncesinin Dogusu" kitabi 1962'de ingilizce olarak basilmis, sonra Türkceye cevrilmistir. Kitap Stanford üniversitesinde verdigi doktora tezinin genisletilmis halidir. Yine "Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908" kitabi 1969 yilinda basilmistir. Yine "Din ve Ideoloji" kitabi önemli bir eserdir. Yayin tarihi 1976. 1989 yilinda yayinlanan "Bediüzzaman Said Nursi Olayi" kitabi yayinlanmadan cok daha önce Serif Mardin kendi alaninda dünya capinda taninmis ve degeri kabul edilmis bir bilim adami olmustu zaten. Türkiye'de bugün ünü olan sosyologlarin bircogu Serif Mardin'in ögrencisi sayarlar kendilerini.

Ozdemir Ince aydin olabilir, bilmem, okumam da. Ozdemir Ince gibi ulusalci borazanlarin söyledikleri hic bir deger tasimaz. Once kendisi adam olsun, sonra baskalari hakkinda konussun. Bunlar kendi nefretlerinin icinde bogulurlar sadece, dünya bunlari ciddiye bile almaz.

oguzay
13-02-2011, 15:21
Şerif Mardin’in dünya çapında ünlü olduğu koca bir yalandır. Sanırsınız ki Nazım Hikmet’ten bahsediliyor. Nobel ödülü almış Orhan Pamuk için bile dünyaca ünlü diyemezken basit bir kitabından dolayı Mardin nasıl ünlü olabilirmiş? Hangi ülkelerin hangi yayınlarında, makalelerinde hakkında bahsedilmiş, hangi ülkelerden ödül almış, kitabı ne kadar satmış da ünlenmiş?

Bu şöhretini dünya duymuş da biz nasıl habersiz kalmışız?

Yoksa Said Nursi’yi ve risaleleri öven kitabından sonra yaratılmış suni bir şöhret olmasın?

Türkiye’de egemen olan Marksist sosyolojiye karşı tavır almış ama sönük-cılız bir seviyeden öteye gidememiş. Ne yapıtı var Marksist sosyolojiye karşı alternatif olarak ortaya konabilecek? Koca bir hiç…

68 dönemini, yaşamış, 78 dönemini yaşamış, darbeleri görmüş, işkenceleri duymuş bu sözde ünlü sosyolog bu tarihi dönem hakkında ne yazmış? Koca bir hiç…

Ama Said Nursi ve risaleleri övüp parlatınca sağda solda “büyük aydın”, “büyük sosyolog”, “dünyaca ünlü yazar” balonları şişirilmiş.

Bu mu aydın?

Özdemir İnce ulusalcıların borazanı ise, Şerif Mardin de nurcuların, dincilerin borazanıdır.

Özdemir İnce basında din ve dincilik aleyhinde yazan, din safsatalarını cesaretle ortaya koyabilen yegane yazardır. Bu anlamda bile benim için bir aydındır. Din karşıtı yazılarını merak eden olursa makalelerinin linklerini verebilirim.

İkisinin farkı şudur; Özdemir İnce gibi aydınlar kahpece katledilip faili meçhullere katılabilirler. Aynı büyük aydın Turan Dursun gibi. Ama şerif Mardin gibi nurcu yalakalığı yapanlarsa halka aydın diye pazarlanırlar.

naper
13-02-2011, 16:01
Ozdemir Ince aydin olabilir, bilmem, okumam da. Ozdemir Ince gibi ulusalci borazanlarin söyledikleri hic bir deger tasimaz. Once kendisi adam olsun, sonra baskalari hakkinda konussun. Bunlar kendi nefretlerinin icinde bogulurlar sadece, dünya bunlari ciddiye bile almaz.

Bu anlamsız, hakaret içeren söz dizisinde, "Özdemir İnce" yerine "Şerif Mardin" yazabilirsiniz.Ve hiç bir şey değişmez!

Aynen Şerif Mardin'in pompalanan sunni popülerliği gerçeği gibi...Daha öne said nursi ile ilgili konu başlığında risalelerden incileri ortaya koymuştuk...Bu saçmalıklara methiye düzen bir zatta yakıştırılacak son sıfattır bilim adamlığı!
İlgili bağlantı;
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=22575

ahmetsln
13-02-2011, 16:28
Zevkle okudum yazıyı :)

En son cümle hoşuma gitti.

Ve Turan Dursun adının altında siyaset yapıp Said Nursi ve cemaatini savunan zihniyetin Turan Dursun’a yakışıp yakışmadığının takdiri sizin olsun.

sargon
13-02-2011, 17:35
Basic, sen Serif Mardin'i hic okudun mu? Kendi fikirlerini mi söylüyorsun, yoksa sagdan soldan duyduklarini mi? Mardin, Said Nursi kitabini yazmadan önce zaten taniniyordu. Mardin'in önemli yani Nursi ile yazdiklari degildir, o sizin takimin öttürmeye calistigi boru sadece. Mardin'in önemi Tanzimat ve sonrasindaki akimlari incelemesinden gelir, uzmanlik alani budur. Jön Türkler ve Yeni Osmanlilar üzerine incelemeleri ile taninir. Mardin Marxist sosyolojiye tavir almis degil, yani bu yaniyla öne cikmaz. Marx'tan da yararlanir, ama Weber'in üzerinde daha fazla etkisi vardir. Yani Marxism'den uzaktir. Ama hangi konuya nasil yaklastigini da yazilarinda sürekli aciklar. Marksizmi ulusalci degirmeninde ögütmek isteyenler Mardin'e ne kulp takacagini bilemiyorlar. Maalesef bilim denilen sey sizin ideolojik saplantilariniza pek deger vermiyor. Bosuna linc kampanyalari düzenliyorsunuz. Devriniz coktan gecti, tarih Ozdemir Ince gibi ulusalci borazanlari artik cöpe atacak.

Ha, bir de bütün ulusalci cemaatinin müridlerinden rica ediyorum, müridliklerini göstermekten geri durmasinlar. Bu basliga "paylasiminiz icin sagolun", "sagol din kardesim, mekanin cennet olsun" seklinde bir iki cümle de olsa tesvik sözleri bekliyoruz :)

murted
13-02-2011, 18:00
Ben Şerif Mardin'i pek tanımam ama alanında çok önemli bir isim olduğunu biliyorum. Nurculuk olayının ve Said'in yaşantısı sosyolojik açıdan incelenmesi elbette çok önemlidir, gereklidir, dünü, bugünü ve yarını anlamak için elzemdir. Said Nursi hakkında ne yazdığını tam bilemiyorum ama denildiği gibi övgüler düzüyorsa ortada bir gariplik olsa gerek. Yani bir sosyologsun ve sosyoloji de bir bilim, böyle bir adamın Said Nursi'de övülecek olan hangi özellikleri bulduğunu sahiden merak ettim. Cumhuriyet rejimini, Atatürk'ü yerden yere vurarak Nurcular'ı sevindirse, onların gözdesi olsa doğru bildiğini yazmıştır der, birileri mutlu olmasın diye elbette kendince doğru olmayan şeyleri yazmasını bekleyemeyiz. Aydınlığını da tartışmayız hoşumuza gitmeyen şeyler söyledi diye. Ama Said'e denildiği gibi övgüler düzüyorsa ve objektifliğini yitiriyorsa bunu anlamam pek mümkün olmaz.

Sangre
13-02-2011, 18:00
Şerif Mardin’in dünya çapında ünlü olduğu koca bir yalandır. Sanırsınız ki Nazım Hikmet’ten bahsediliyor. Nobel ödülü almış Orhan Pamuk için bile dünyaca ünlü diyemezken basit bir kitabından dolayı Mardin nasıl ünlü olabilirmiş? Hangi ülkelerin hangi yayınlarında, makalelerinde hakkında bahsedilmiş, hangi ülkelerden ödül almış, kitabı ne kadar satmış da ünlenmiş?

Çalışma yaptığı üniversiteler, çalışma alanları ve yayınları şu (http://middle-eastern-studies.syr.edu/UpdateDocuments/SerifMardinCV.htm) linkte mevcut.

Dikkat edilirse Türkiye'dekiler haricinde Leiden, Syracuse, Cambridge gibi üniversitelerde makalelerinin, kitaplarının yayınlanladığını görebilirsiniz.

Nazım Hikmet, Orhan Pamuk gibi isimler akademisyen değil, edebiyatçıdırlar.. Dolayısıyla bu isimlerin konuyla uzaktan yakından alakası da yok.. Aynı şekilde bir kişinin kitabının çok satması da, o kişinin önemli biri olduğu anlamına gelmiyor.. Bestseller olan kitapların yazarlarının bir çoğu akademisyen değil, kurgu yazarıdır.. Hiç kimse Dan Brown gibi bir ismi saygın bir akademisyenle karşılaştıramaz.

Dolayısıyla bir akademisyenin sizin için önemli olabilmesi için tam olarak ne yapması gerekiyor?.. Yayınlanan çalışmaları tam olarak hangi yönden eksik?

oguzay
13-02-2011, 20:26
Basic, sen Serif Mardin'i hic okudun mu? Kendi fikirlerini mi söylüyorsun, yoksa sagdan soldan duyduklarini mi? Mardin, Said Nursi kitabini yazmadan önce zaten taniniyordu. Mardin'in önemli yani Nursi ile yazdiklari degildir, o sizin takimin öttürmeye calistigi boru sadece. Mardin'in önemi Tanzimat ve sonrasindaki akimlari incelemesinden gelir, uzmanlik alani budur. Jön Türkler ve Yeni Osmanlilar üzerine incelemeleri ile taninir. Mardin Marxist sosyolojiye tavir almis degil, yani bu yaniyla öne cikmaz. Marx'tan da yararlanir, ama Weber'in üzerinde daha fazla etkisi vardir. Yani Marxism'den uzaktir. Ama hangi konuya nasil yaklastigini da yazilarinda sürekli aciklar. Marksizmi ulusalci degirmeninde ögütmek isteyenler Mardin'e ne kulp takacagini bilemiyorlar. Maalesef bilim denilen sey sizin ideolojik saplantilariniza pek deger vermiyor. Bosuna linc kampanyalari düzenliyorsunuz. Devriniz coktan gecti, tarih Ozdemir Ince gibi ulusalci borazanlari artik cöpe atacak.

Ha, bir de bütün ulusalci cemaatinin müridlerinden rica ediyorum, müridliklerini göstermekten geri durmasinlar. Bu basliga "paylasiminiz icin sagolun", "sagol din kardesim, mekanin cennet olsun" seklinde bir iki cümle de olsa tesvik sözleri bekliyoruz :)

Yazdıkları ortada zaten, bir de kalkıp o zırvalarını okumak için vereceğim paraya acırım. Ama sizin zihniyetinizde olanlara yazdıklarının faydası olabilir. Böylece Said Nursi'nin meğerse ne değerli bir insan, ne büyük bir deha olduğunu kendi aklınızla değil, Şerif Mardin gibi omurgasız aydın müsveddelerinden kapmış olursunuz.

Bu adam sağcı mı? Sağcı.

Üstelik dincilerine, gerici yobazları cilalayan, allayıp pullayan bir sağcı değil mi? Evet.
Öyleyse başka söze ne gerek var?
İsterse 10 üniversite bitirmiş olsun, 10 dil biliyor olsun, isterse nobel ödülü almış olsun ne farkeder?
Aydın olabilmek için karanlıkla, gericilikle, bilim düşmanlarıyla savaşmak gerekir, onları parlatmak değil.

oguzay
13-02-2011, 20:28
Çalışma yaptığı üniversiteler, çalışma alanları ve yayınları şu (http://middle-eastern-studies.syr.edu/UpdateDocuments/SerifMardinCV.htm) linkte mevcut.

Dikkat edilirse Türkiye'dekiler haricinde Leiden, Syracuse, Cambridge gibi üniversitelerde makalelerinin, kitaplarının yayınlanladığını görebilirsiniz.

Nazım Hikmet, Orhan Pamuk gibi isimler akademisyen değil, edebiyatçıdırlar.. Dolayısıyla bu isimlerin konuyla uzaktan yakından alakası da yok.. Aynı şekilde bir kişinin kitabının çok satması da, o kişinin önemli biri olduğu anlamına gelmiyor.. Bestseller olan kitapların yazarlarının bir çoğu akademisyen değil, kurgu yazarıdır.. Hiç kimse Dan Brown gibi bir ismi saygın bir akademisyenle karşılaştıramaz.

Dolayısıyla bir akademisyenin sizin için önemli olabilmesi için tam olarak ne yapması gerekiyor?.. Yayınlanan çalışmaları tam olarak hangi yönden eksik?

Ben Şerif Mardin'in dünyaca ünlü oluşunu sordum sangre. Sense adamın kendi yazdığı özgeçmişini vermişsin.
Onun gibi tonla akademisyenimiz, profesörümüz var. Benim akademisyen oluşuna itirazım yok.
Siz dünyaca tanınmış bir aydın olduğunu iddia ediyorsunuz. Ben de tanınmışlığının kanıtını istiyorum.
Acaba Her ülkede 10.000'er kişiye sorulsa bir kişi bile çıkar mı tanıyan? Bu nasıl tanınmışlık?
Hadi halkı bıraktık, örneğin İngiltere'deki, Almanya'daki, Fransa'daki üniversitelerin öğretim üyelerine sorulsa binlerce akademisyenden 1-2 tane tanıyan çıkar mı? Hiç sanmam.

Öyleyse ne diye bu tür bir palavra sıkılır, topluma pompalanmaya çalışılır?

Oysa bir insanın değerli olması için tanınmış olması gerekmiyor.
Bilimsel dergilerde makalelerinin yayınanması, üniversitelerde kitaplarının tavsiye edilmesi, gazetelerde ondan bahsedilmesi şart değil.
Gerçekleri yazması, bilinmeyenleri ortaya çıkarması, insanları yalanlardan, aldatmalardan uyandırmaya çalışması, aydınlatması, insanlığa az da olsa bir katkıda bulunabilmesi yeterli.
Örneğin tarihçilerin kutbu sayılan Halil İnalcık. Hiç kıyaslanabilir mi Şerif Mardin gibilerle.
Örneğin İlhan Arsel. Tek başına bir "Şeriat ve Kadın" kitabı bile yeterlidir aydınlanmaya, insanlığa katkı olarak.
Şerif Mardin'in nesi var?

Bir Jön Türkler'i vardı, sonra Yeni Osmanlıcı düşünceler'i ve ardından da Said Nursi safsatası.
Bunlar da kimseyi aydın yapmaz, değerli kılmaz.

Turan Dursun da Said Nursi'yi yazmış, hem de daha müslüman iken. Şerif Mardin de yazmış.
İsterseniz buyrun kıyaslayalım. Kimmiş doğruları, gerçekleri yazan, görelim.
Doğruları, gerçekleri yazana mı aydın diyeceğiz, gerçekleri bırakıp safsataları yazana mı, birlikte karar verelim.
Var mısınız?

Sangre
13-02-2011, 20:45
Ben Şerif Mardin'in özgeçmişini değil, bulunduğu üniversiteleri ve yayınlanan çalışmalarını verdim.

Kusura bakma ama yazdıklarında da ciddiye alınacak bir yan göremiyorum.. Bir önceki yazdımdaki sorulara yanıt verirsen, belki tartışabiliriz.

murted
13-02-2011, 21:12
https://panteidar.wordpress.com/2011/01/08/serif-mardin-aydin-mi/

Başlığın ilk iletisinde verilen linkte çok ciddi iddialar var. Ama ben daha çok şunlara takıldım.

Nursi’nin Sultan tarafından akıl hastanesine kapattırılmış olmasıyla ilgili olarak “yapılan muayeneler sonunda akli dengesinin yerinde olduğu açıkça ortaya çıkmıştır“

Bu cümle bir bilim adamına ait olamaz. Said, doktorun kendisine sen deliysen dünyada akıllı yoktur dediğini anlatır. Bizimse tek bildiğimiz Said'in bir şekilde akıl hastanesinden çıktığıdır.
Eğer muayenin sonuçlarını içeren raporu görüp bunu yazdıysa sorun yok. Ama bildiğim kadarıyla bu olayla ilgili Said'in kendi anlattıkları dışında bir belge yok. Şimdi durum bu iken bu cümle objektif bir yazara, bir bilim adamına yakışır mı?

“Nezaretçileri, ibadet için yürüyüşlerine ara verdiklerinde, Molla Said’in her nasılsa kelepçelerinden kurtulmuş biçimde ibadete hazırlandığını görmüşlerdir”

Olayı nakleden yalnız ve yalnız Said'dir. Görgü tanıklarıyla mı görüşmüş kendisi? Bu masalı Said'den başka orada olan birileri de mi doğrulamış? Hem Said doğaüstü bir şekilde o kelepçelerden kurtulduğunu anlatır, elamanlara da bu benim değil olsa olsa namazın kerametidir der. Şimdi yazar doğaüstü bir şekilde Said'in kelepçelerinden kurtulduğuna mı inanmaktadır? Peki Said'in anlattığı diğer doğaüstü olaylara da inanmakta mıdır?

Biri beni aydınlatabilir mi?

oguzay
13-02-2011, 21:38
Ben Şerif Mardin'in özgeçmişini değil, bulunduğu üniversiteleri ve yayınlanan çalışmalarını verdim.

Kusura bakma ama yazdıklarında da ciddiye alınacak bir yan göremiyorum.. Bir önceki yazdımdaki sorulara yanıt verirsen, belki tartışabiliriz.

Verdiğin link, Şerif Mardin'in kendi yazdığı CV'si sangre.
Neden kabul etmeyip, hala aksini iddia etmeni anlayamıyorum.
Şu linke tıklarsan aşağıdaki tanıtım yazısında açıklama veriliyor:

http://middle-eastern-studies.syr.edu/VisitingScholars.htm

Professor Serif Mardin of Sabanci University (Turkey) was a visiting Professor of Political Science at Syracuse University during the Fall 2005 semester. He is one of Turkey's leading political scientists and has previously taught at Harvard, Columbia, Princeton, UC Berkeley, UCLA, American University, Oxford, and Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales (please Click Here to see his attached CV for more information). Professor Mardin taught a graduate seminar entitled "The Turkish Republic & Its Antecedents." Click Here to see syllabus.

mardin@ihlas.net.tr

e-mail adresi de çok ilginç geldi. İhlas holding'le ne bağlantısı vardı acaba?

Sorularına ise cevap verdiğimi sanıyorum.

Dünyaca ünlü olduğuna dair bir kanıt talebime ise yanıt alabilmiş değilim.

Benim için önemli olan ise önceki mesajımın son paragrafındaki teklifim.

Turan Dursun'un aydınlığıyla kıyaslamak isteyen buyursun, tartışalım.

sargon
13-02-2011, 22:10
Yazdıkları ortada zaten, bir de kalkıp o zırvalarını okumak için vereceğim paraya acırım. Ama sizin zihniyetinizde olanlara yazdıklarının faydası olabilir. Böylece Said Nursi'nin meğerse ne değerli bir insan, ne büyük bir deha olduğunu kendi aklınızla değil, Şerif Mardin gibi omurgasız aydın müsveddelerinden kapmış olursunuz.

Bu adam sağcı mı? Sağcı.

Basic, ben seni daha önce yazdiklarindan dolayi ciddiye almistim. Sandim ki, bir konu hakkinda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardan degilsin, ama öyle degilmis ne yazik ki. Gördügüm kadariyla sen sadece önyargilarinla hareket ediyorsun. Hem okumuyorsun, bilmiyorsun, hem de laf üretiyorsun. Serif Mardin'in sagci oldugunu ilk olarak senden duyuyorum. Ben o kadar kitabini okudum, böyle bir kavramlandirmasini duymadim. Yobazlik bu demek oluyor aslinda. Bir seyine körü körüne inanmak ve gözlerini kapatmak yobazliktir.

aydoe
14-02-2011, 00:36
Akıl ve bilim aydınlık kesimdedir. Din ve iman ise karanlık kesimde. Aklın, bilimin ölçüleri bellidir. Gözlem vardır, deney vardır, nesnellik vardır...Yolu ışıklandıran da bunlardır. Öyleyse "din"in üzerine nasıl gidilmesi gerektiği ortada ve son derece açık: Karanlığın üzerine nasıl gidilirse, "din"in üzerine de öyle gidilmelidir. Karanlıkla savaşılırken ışık gereklidir. Dinin, imanın üzerine gidilirken de..." Turan DURSUN

"AYDIN İNSAN" KİME DENİR?

http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=13620 (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=13620)

Özdemir İnce ateisttir ,ya Şerif Mardin ?

Şerif Mardin başörtüsü için ne demiş ?

Mum dibini aydınlatır ya,Şerif Mardin 'de yalnızca liberalleri aydınlatıyor herhalde !

Biz yine dinin dogmaların üzerine ışığımızla gidelim.

‘Tarihte Tanrı fikrinin doğuşu’
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16395073.asp?yazarid=72&gid=61 (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16395073.asp?yazarid=72&gid=61)

Türban fesadı
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16017061.asp?yazarid=72&gid=61 (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16017061.asp?yazarid=72&gid=61)

errata
14-02-2011, 00:46

Olmaz Basic, biri hakkında yanlı duyumlara aldanmak karanlığa karşı duruş sergilediğini söyleyen bir insanın eylemi olamaz. Yalnızca "objektif" karşıt fikir ileri sürebilmek için dahi okunmalı ve anlaşılmaya çalışılmalı. Aksi halde ne yaparsan yap gerçeklikten ya da bilimsellikten bahsedemezsin. Akademisyenlerin ve bir takım benzer karakteristikte ki akademik alanların dahi -tarih, toplum bilimi vb. gibi - bilimselliği, ne kadar bilimsel olabileceği tartışılabilir. Ki tartışılıyor da. Lakin bu tartışmalarında bir yöntemi ve işleyişi var.

Bu noktada "maalesef" sargon'la aynı fikri paylaşıyorum. Fakat art niyetli olmadığını, yanıldığını düşünüyorum.

---

aydoe, kişilerin kutsanması, dedikleri her şeyin değişmez bir doktrin gibi algılanması fikri, "bilimsel düşünüyorum" diyen birinin söylemleri değildir maalesef. BU bakımdan Turan Dursun'dan yaptığını söylediğin alıntıya katılmıyorum.

oguzay
14-02-2011, 01:28
Basic, ben seni daha önce yazdiklarindan dolayi ciddiye almistim. Sandim ki, bir konu hakkinda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardan degilsin, ama öyle degilmis ne yazik ki. Gördügüm kadariyla sen sadece önyargilarinla hareket ediyorsun. Hem okumuyorsun, bilmiyorsun, hem de laf üretiyorsun. Serif Mardin'in sagci oldugunu ilk olarak senden duyuyorum. Ben o kadar kitabini okudum, böyle bir kavramlandirmasini duymadim. Yobazlik bu demek oluyor aslinda. Bir seyine körü körüne inanmak ve gözlerini kapatmak yobazliktir.

Şerif Mardin solcu olmadığına göre sağcı diyeceğiz elbette. Solcu olduğu söylenebilir mi?
Sosyalist midir? değil.
Sosyal demokrat mıdır? değil.
Öyleyse yelpazenin neresine koyacağız kendisini. Tabi ki sağa.
Son dönemde çıkan "liberal sol" tanımlamanın solda yeri yoktur.
Çünkü ekonomik sistem olarak sola uygun bir düşünceleri yoktur.
Burjuva demokratlığı ne kadar sol ise, Mardin de o kadar solcudur.
Hele Said Nursi methiyelerinden sonra bu çizgideki birini "ne sağcıyım ne solcu" havasında değerlendiremeyiz herhalde.
Yanlışsam solcu olduğunu kanıtlayın.

Ayrıca sözcüklere takılmayalım. Asıl konuya gelelim.
Said Nursi methiyesi aydınlığa sığar mı?
Bir aydının meczup zırvalarına övgü dizmesi nasıl izah edilebilir?
Mümkünse bu sorulara yanıt verelim ve Turan Dursun kıyaslamasına girelim.

Olmaz Basic, biri hakkında yanlı duyumlara aldanmak karanlığa karşı duruş sergilediğini söyleyen bir insanın eylemi olamaz. Yalnızca "objektif" karşıt fikir ileri sürebilmek için dahi okunmalı ve anlaşılmaya çalışılmalı. Aksi halde ne yaparsan yap gerçeklikten ya da bilimsellikten bahsedemezsin. Akademisyenlerin ve bir takım benzer karakteristikte ki akademik alanların dahi -tarih, toplum bilimi vb. gibi - bilimselliği, ne kadar bilimsel olabileceği tartışılabilir. Ki tartışılıyor da. Lakin bu tartışmalarında bir yöntemi ve işleyişi var.

Bu noktada "maalesef" sargon'la aynı fikri paylaşıyorum. Fakat art niyetli olmadığını, yanıldığını düşünüyorum.

Bu adam bir hoca. Üniversite'de de genç beyinlere, daha henüz Said Nursi'yi tanımayan öğrencilere de bunları anlatıyor elbette. O gençler "hoca böyle söylediğine göre Said Nursi büyük adammış" diye düşünmez mi? Ben kitabını okumadım ama okuyan arkadaşların, alıntı yaptığım pante'nin görüşleri ortada. Bana cevap vermeyin o halde, kitabını okumuş olanları yanıtlayın. Görüyorum ki bunu tartışmak ve Turan Dursun'la kıyaslamak yerine, tartışmayı "Kitabını okudun mu?" vs. gereksiz ayrıntılarla konu saptırılıyor. Bu şekilde tartışılamayacağı da ortada. Ben yazacaklarımı yazdım. Varın siz düşünün artık.

sargon
14-02-2011, 10:24
Basic, alinti yaptigin blog yazarinin da kitabi okudugunu sanmiyorum. Alpaslan Isikli'nin yazisindan aynen aktarmis. Alpaslan Isikli ise kitaptan cimbizlama yapmis sadece. Serif Mardin'in kitabi bir sosyolojik olayi aciklamaya calisiyor. Güzelleme yazmayi sizin ekip iyi becerir, Mustafa Kemal güzellemeleri yazar boyuna. Serif Mardin, Osmanli'nin son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemini acikliyor. Bitlis'teki toplumsal degisimi acikliyor, o dönem cesitli siyasal ve dinsel akimlari acikliyor. Said Nursi'yi de bu sürecin icine yerlestiriyor. Nursi'nin kendi özgecmisinden alintilar yapiyor ve bunlari yorumluyor. Ortada hicbir sekilde bir övgü kitabi falan yok. Ama sadece övgü ve yergi yazmaya alismis Kemalist aydinciklar, kendi biat kültürlerinin etkisiyle sövgü görmeyince övgü saniyorlar. Senin sol görmeyince sag sanman gibi. Size müminlik cok güzel yakisiyor.

naper
14-02-2011, 12:06
Basic, alinti yaptigin blog yazarinin da kitabi okudugunu sanmiyorum. Alpaslan Isikli'nin yazisindan aynen aktarmis. Alpaslan Isikli ise kitaptan cimbizlama yapmis sadece. Serif Mardin'in kitabi bir sosyolojik olayi aciklamaya calisiyor. Güzelleme yazmayi sizin ekip iyi becerir, Mustafa Kemal güzellemeleri yazar boyuna. Serif Mardin, Osmanli'nin son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemini acikliyor. Bitlis'teki toplumsal degisimi acikliyor, o dönem cesitli siyasal ve dinsel akimlari acikliyor. Said Nursi'yi de bu sürecin icine yerlestiriyor. Nursi'nin kendi özgecmisinden alintilar yapiyor ve bunlari yorumluyor. Ortada hicbir sekilde bir övgü kitabi falan yok. Ama sadece övgü ve yergi yazmaya alismis Kemalist aydinciklar, kendi biat kültürlerinin etkisiyle sövgü görmeyince övgü saniyorlar. Senin sol görmeyince sag sanman gibi. Size müminlik cok güzel yakisiyor.

Mustafa Kemal ile ne ilgisi var?
Burada Şerif Mardin'in gerçek bir aydın olmadığı ve kasıtlı olarak şişirildiği, pompalandığı iddiası var.Ve öyle anlaşılıyor ki, senin bu konuda geçerli bir savunmak yok!Lakin soyunmuşsun bir kere savunuculuğa...

sargon
14-02-2011, 12:47
Yoo, söyleyecegimi söyledim. Iddia sahipleri daha kitabi bile okumamislar. Olay budur. Ortada ciddi bir elestiri yok ki tartisayim.

Mustafa filmini daha seyretmeden elestiri yazanlar vardi. Muhtesem Yüzyil daha yayinlanmadan sikayet kampanyasi baslatildi. Kültür linc kültürü, okumaya ne gerek var kültürü. Afganistan'da falan yasasak anlayacam da, bunlari yapan adamlar aydin olduklarini iddia ediyorlar bir de. Vah ki vah, su hale bak..

aydoe
14-02-2011, 13:20
aydoe, kişilerin kutsanması, dedikleri her şeyin değişmez bir doktrin gibi algılanması fikri, "bilimsel düşünüyorum" diyen birinin söylemleri değildir maalesef. BU bakımdan Turan Dursun'dan yaptığını söylediğin alıntıya katılmıyorum.

Kişileri kutsadığımı nereden çıkarttınız?
Turan Dursun ‘dan yaptığım alıntının neresine katılmıyorsunuz?
İmzamda ne diyor bakınız ,her şey değişir tabiî ki ,dogmalara karşıyım .

Gelelim konumuza Turan Dursun aydın ve cesur bir insanmış,ölümü pahasına doğru bildiklerini yazmış anlatmış.Kitapları sayesinde binlerce insan din tutsaklığından kurtulmuş.
Ülkemizin çoğunluğu tutucu muhafazakar ,eğitimsiz cahildir.İnandıkları dinin kitabını bile okumadan körü körüne inanır ve bu konuda sorgulama ve tartışmaya girmez.
Din tabudur.
Aydınların görevi ise tabuları yıkmak olmalı yoksa küreselleşmenin neoliberal politikalarını desteklemek ve ılımlı İslam çığırtkanlığı değil.

pante
14-02-2011, 15:33
Basic, alinti yaptigin blog yazarinin da kitabi okudugunu sanmiyorum.

Sen müneccim misin ki; kalkıp da kimin okuyup okumadığına karar verebiliyorsun Sargon?

Bırak milletin kitabı okuyup okumadığını, yazılanlarda bir yalan-yanlış varsa eğer, sayfa no.sunu vererek: "Hayır, Şerif Mardin böyle yazmamıştır, doğrusu şudur." dersin. Yapamıyorsun, çünkü yazılanlar doğru.
Cımbızlama diyorsan, ayrıntılısını da sen getirip, öyle demek istemediğini kanıtlarsın. Yapabiliyor musun?
Yapamıyorsun. Öyleyse bu debelenmen niye?

Burada birisi Buhari'den bir alıntı yaparken "Sen okudun mu Buhari'nin kitabını" diyerek karşı mı çıkılıyor? Yanlışsa, doğrusu getirilir.

Ayrıca sana açık olarak bir davette bulunulmuş:

"Bırak böyle 'okumuş, okumamış' ya da 'sağcı-solcu' takıntılarını. Konuyu bunlarla kaynatmaya çabalama! Yiyorsan eğer gel, Turan Dursun ne düşünüyormuş Said Nursi hakkında, Şerif Mardin ne demiş, hangisi TD'lilerin gözünde daha aydın bunu tartışalım.' denmişken, ne diye böyle çamura yatmaktasın.

Meğer sen neymişsin be Sargon?

frodo
14-02-2011, 16:05
Ş.Mardin üzerinden sürdürülen tartışmalara bir dayanak olması açısından aşağıdaki
linkte Din Ve İdeoloji kitabından yapılan özetlemeyi okuyabiliriz:

https://docs.google.com/viewer?url=http://www.altinicizdiklerim.com/ozetler/Din%2520ve%2520deoloji-erif%2520Mardin.pdf&pli=1

TurkceRap
14-02-2011, 16:07

Bu adam sağcı mı? Sağcı.

Üstelik dincilerine, gerici yobazları cilalayan, allayıp pullayan bir sağcı değil mi? Evet.
Öyleyse başka söze ne gerek var?
İsterse 10 üniversite bitirmiş olsun, 10 dil biliyor olsun, isterse nobel ödülü almış olsun ne farkeder?
Aydın olabilmek için karanlıkla, gericilikle, bilim düşmanlarıyla savaşmak gerekir, onları parlatmak değil.

Tartışmaya taraf olmadım sayın, Ama sizin kriterlerinize göre Bir kişinin aydın sayılabilmesi için illa sol cenahdan olması mı gerekiyor?

murted
14-02-2011, 16:23
Sargon, senin ince eleyip sık dokuyan bir insan olduğunu, olayları değerlendirirken duygularını olabildiğince kendinden uzak tutmaya çalıştığını, gerçeğe en yakın sonuca ulaşmak istediğini biliyorum. Benim senin, Sangre'nin ya da diğer arkadaşların samimiyetinden şüphem yok.

Bu cümleler dinsel bir hareket üzerine objektif bir sosyolojik değerlendirmenin yapıldığınin iddia edildiği bir kitapta ne arıyor?

Suçlamıyorum ama sahiden anlayamıyorum.

Nursi’nin Sultan tarafından akıl hastanesine kapattırılmış olmasıyla ilgili olarak “yapılan muayeneler sonunda akli dengesinin yerinde olduğu açıkça ortaya çıkmıştır“

Bu cümle bir bilim adamına ait olamaz. Said, doktorun kendisine sen deliysen dünyada akıllı yoktur dediğini anlatır. Bizimse tek bildiğimiz Said'in bir şekilde akıl hastanesinden çıktığıdır.
Eğer muayenin sonuçlarını içeren raporu görüp bunu yazdıysa sorun yok. Ama bildiğim kadarıyla bu olayla ilgili Said'in kendi anlattıkları dışında bir belge yok. Şimdi durum bu iken bu cümle objektif bir yazara, bir bilim adamına yakışır mı?

“Nezaretçileri, ibadet için yürüyüşlerine ara verdiklerinde, Molla Said’in her nasılsa kelepçelerinden kurtulmuş biçimde ibadete hazırlandığını görmüşlerdir”

Olayı nakleden yalnız ve yalnız Said'dir. Görgü tanıklarıyla mı görüşmüş kendisi? Bu masalı Said'den başka orada olan birileri de mi doğrulamış? Hem Said doğaüstü bir şekilde o kelepçelerden kurtulduğunu anlatır, elamanlara da bu benim değil olsa olsa namazın kerametidir der. Şimdi yazar doğaüstü bir şekilde Said'in kelepçelerinden kurtulduğuna mı inanmaktadır? Peki Said'in anlattığı diğer doğaüstü olaylara da inanmakta mıdır?

Said doğal yollarla bile kurtulmuş olsa bunu keramet olarak anlatmıştır. Hal böyleyken Mardin de bu keramete inanmalıdır. Yoksa Said'in ya şarlatan ya da deli olması dışında bir seçenek kalmamaktadır. Böyle bir adam nasıl dava adamı olur, nasıl bu adama hayran olunur? Ha Mardin delikanlı gibi desin, ben Said'in keramet sahibi olduğuna inanıyorum, ciğerimi yesin sonra. Biz de ona masal yazarı gözüyle bakalım, sorun çözülmüş olsun.

sargon
14-02-2011, 17:09
Aksama bazi örnekler yazarim, dedigim gibi ortada bir övgü kitabi falan yok. Bir inceleme var. Alpaslan Isikli'nin derdi cimbizlama yaparak Serif Mardin'i Said Nursi hayrani ilan etmek. Bu aydin düsmanligini kemalist aydinlar sürekli yapiyorlar. Kendi dinlerinden olmayanlari cüzzamli ilan etmeye calisiyorlar.

sargon
15-02-2011, 10:44
Buraya yazdim.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=23148

naper
15-02-2011, 19:53
http://www.risalehaber.com/news_detail.php?id=76122

Yalan da bi'yere kadar hacı!

aydoe
15-02-2011, 23:23
BEDİÜZZAMAN SEMPOZYUMU

27-29 Eylül 1992 tarihinde İstanbul ilim ve kültür vakfı tarafından tertiplenen “İslam dünyasının 20. Asırda yeniden yapılanması ve Bediüzzaman Said Nursi” konulu milletlerarası sempozyum

1-PROF. DR. ŞERİF MARDİN
‘’Bediüzzaman Gazali’nin aksine islamın muamelat, ibadet kısmı üzerinde fazla durmamış,daha çok insanların kendi dinini anlamalarını sağlayacak kısımlarını incelemiştir. B.S.N.’nin bu çabaları Kemalizmin bir boşluğunum doldurmak için değil, endüstri medeniyetinin ve rasyonalist felsefi temelin genel problemini çözme yönündedir.(O’nu biyografi konusu seçmemin amacı ; dünya problemlerini başkalarından önce anlamış olmasıdır.) ‘’

http://www.muhammedmustafa.com/kozet/bediuzzaman_sempozyumu.htm (http://www.muhammedmustafa.com/kozet/bediuzzaman_sempozyumu.htm)

Bediüzzaman'ın Cihad Anlayışı, Silahlı Mücadele Değildir Prof. Dr. Şerif MARDİN

http://www.bediuzzamansaidnursi.org/akademikcalismalar (http://www.bediuzzamansaidnursi.org/akademikcalismalar)

Adam Sosyal paranoya sempozyumunda ilk konuşmacı olacak ,Said Nursi orgda yazısı akademik çalışma olarak ilk sırada verilecek ve de aydın diye savunulucak !
Kuran ‘da islam’da zaten deli saçması zırvadır ,bu zırvaya methiye düzen de ,methiye düzeni övende ya sosyal paranoyaktır ya da bu işten nemalanmaktadır.
Adamı nurcular baş tacı etmiş bir de bizim neo-liberaller !
Liboşa göre ne var cebini doldurduğuna bakar ,bizler faşist baskı altında yazmaktan korkarken onlar bol keseden atar.Nurcu olsun dindar olsun ama sakın ha sakın küreselleşme karşıtı olmasın hele hele Kemalist falan olacağına Hizbullahçı olsun yeğler .

ahmetsln
15-02-2011, 23:39
Aksama bazi örnekler yazarim, dedigim gibi ortada bir övgü kitabi falan yok. Bir inceleme var. Alpaslan Isikli'nin derdi cimbizlama yaparak Serif Mardin'i Said Nursi hayrani ilan etmek. Bu aydin düsmanligini kemalist aydinlar sürekli yapiyorlar. Kendi dinlerinden olmayanlari cüzzamli ilan etmeye calisiyorlar.

Bu işin ucunu neden "kemalist aydınlara" getiriyorsunuz acaba ?

taraf olmadan görüş olmasını savunan çok burada ama sizin yazılarınız sürekli taraf. özellikle kemalizme karşı çok büyük bir tavrınız var.

sürekli ideolojileri suçlayarak, o görüşünü benimseyenleri suçlayarak bir yere varabileceğinizi sanmıyorum.

‘’Bediüzzaman Gazali’nin aksine islamın muamelat, ibadet kısmı üzerinde fazla durmamış,daha çok insanların kendi dinini anlamalarını sağlayacak kısımlarını incelemiştir. B.S.N.’nin bu çabaları Kemalizmin bir boşluğunum doldurmak için değil, endüstri medeniyetinin ve rasyonalist felsefi temelin genel problemini çözme yönündedir.(O’nu biyografi konusu seçmemin amacı ; dünya problemlerini başkalarından önce anlamış olmasıdır.) ‘’

eğer bu adamın dedikleri bir gerçekse T.D yalan söylüyor dimi ? Ama T.D bir kemalist değil. T.D nin dediği bir çok şey ile çelişiyor bu adamın dedikleri ?

frodo
16-02-2011, 00:07
Başlığı ilgi ve biraz da endişe ile izliyorum.

Şerif Mardin'i sevmeyebiliriz, düşüncelerini yanlış bulabiliriz Bana göre de tarih okuması ve bu okumaya bağlı sosyolojik çıkarımları yanlıştır. Özellikle osmanlıyı ve cumhuriyeti çevre-merkez karşıtlığında çözümlemesi hatalıdır.

Modernite anlayışı ve bu tanıma zorlama biçimde nurculuğu eklemesi ilginç ve şaşırtıcıdır. Ama bütün bunlar Şerif Mardin'den etkilenen ve toplumsal gerçekliğimiz en yalın biçimiyle onda bulan birilerini niyet okuyarak yaftalamamızı gerektirmez.

Dahası görünen o ki Şerif Mardin'i mahkum eden cümlelerle ilgili sargon'un iddialı bir başlığı var ve kimse orada yazılanlara cevap vermeye çalışmıyor. Oysa yapılması gereken tam da budur.

Birilerine yaftalar yapıştırarak kendinizi rahatlatıyor olabilirsiniz ama dışardan bakan birisi için tavırlarınız çocukça ve acizce görünüyor.

Lütfen bizleri müdahale etmeye zorlamayın. Konu zengin ve derinleştirilebilir. Ama bir tür laf sokma çabası ile gereksiz yerlere sürüklemeyin.

errata
16-02-2011, 00:35
aydoe, Turan Dursun'un fikirleri için ölmüş olması, muhtemelen "fikir mücadelesi" anlamında heykelinin dikilebileceğine işaret eder. Fakat bu, onun tüm fikirlerine ve eserlerine bir din öğretisine bağlanır gibi bağlanmayı gerektirmemeli. Şerif Mardin'in fikirleri uğruna ölmeyi göze alamayacak olması onun ortaya koyduğu veriyi yanlış kabul etmemizi gerektirmez ve bu bir kıstas değildir. Bu tür kıstaslar maalesef ancak bizimkisi gibi ülkelerde her zaman gündemdedir. Çünkü henüz gerçekten özgür, açık ve tam demokratik bir toplum değiliz. Kitlesel paranoyalarımız, yobaz örflerimiz, saçma kutsamalarımız halen devam etmekte.

Kısaca şunu söylemek istiyorum; Şerif Mardin'in ne dediğini açar okursun ve alabileceğin bir şey varsa alırsın, fırsatın ve mevcut bilgin yeterliyse oturursun karşı fikirlerini geliştirirsin, edindiğin bilginin farklı kaynaklardan sağlamasını yaparsın, bilimsel temelde karşı argümanlar oluşturursun. Normal toplumlarda yapılabilecekler bunlardır.

Şerif Mardin'i beğenirsin ya da beğenmezsin, yaptığı işi nasıl algılarsan algıla bu kimsenin umrunda değil. Ama sen açıp Şerif Mardin okumadan, yalnızca kendi içsel tatminin için karalama kampanyası başlatıyorsan, buna katılmayanlara nurcu, x,'ci y'ci yakıştırması yapıyorsan burada garip bir durum var bence. Ben bir ateist olarak Şerif Mardin'i aşağılamıyorum diye Nurcu oluyorsam, biz senelerdir boşa uğraşmışız demek ki. Bizim akıllı, ışığı bulmuş dediğimiz adamların kafasında geliştirdiği argümanlara bak!

Bu forumda dikkatimi çeken şeylerden biri, büyük çoğunluğun her sorunun/sarmalın aslında ideolojik bir çözümü/doğrusu bulunabileceği sanrısında olması. Bu sanrılar kişilerde ne kadar çok ise o yoğunlukta bir körü körüne ideolojik bağlılık gösterme eğilimi var. Bu da düşünmenin önündeki en büyük engel.

aydoe
16-02-2011, 00:52
Sevgili Frodo,

Bana göre bu forum yönetiminde en aklı başında adam sensin.

Arkadaşın biri bir başlık açmış bir alıntı yapmış .
Hür adam başlığında zaten yeteri kadar tepki almış ve TD yönetiminde olan birisinin Saidi reformist görmesi hoş karşılanmamışken Sargon arkadaşın hemen konuya atlaması şartmıydı ki .

Özdemir İnce hakkında yazdıklarına ne demeli ?

Başlık açmış diyorsun ;
''Ulusalci Müminler icin Serif Mardin Okuma Klavuzu ''

Bu başlığa kim tenezzül eder de yazar ?

Müminmiş ?
Kim mümin acaba ?

Arkadaşını uyarman daha doğru olur.
Saygılarımla

aydoe
16-02-2011, 01:19
aydoe, Turan Dursun'un fikirleri için ölmüş olması, muhtemelen "fikir mücadelesi" anlamında heykelinin dikilebileceğine işaret eder. Fakat bu, onun tüm fikirlerine ve eserlerine bir din öğretisine bağlanır gibi bağlanmayı gerektirmemeli. Şerif Mardin'in fikirleri uğruna ölmeyi göze alamayacak olması onun ortaya koyduğu veriyi yanlış kabul etmemizi gerektirmez ve bu bir kıstas değildir. Bu tür kıstaslar maalesef ancak bizimkisi gibi ülkelerde her zaman gündemdedir. Çünkü henüz gerçekten özgür, açık ve tam demokratik bir toplum değiliz. Kitlesel paranoyalarımız, yobaz örflerimiz, saçma kutsamalarımız halen devam etmekte.

Çok doğru ama ben kimsenin öğretisine bağlı değilim ,hem belki Şerif Mardin 'de fikirleri için ölebilecek bir insandır bilemeyiz.
Benim böyle söylemlerim yok ki nerden çıkarıyorsun ?

Kısaca şunu söylemek istiyorum; Şerif Mardin'in ne dediğini açar okursun ve alabileceğin bir şey varsa alırsın, fırsatın ve mevcut bilgin yeterliyse oturursun karşı fikirlerini geliştirirsin, edindiğin bilginin farklı kaynaklardan sağlamasını yaparsın, bilimsel temelde karşı argümanlar oluşturursun. Normal toplumlarda yapılabilecekler bunlardır.

Doğru söylüyorsun.

Şerif Mardin'i beğenirsin ya da beğenmezsin, yaptığı işi nasıl algılarsan algıla bu kimsenin umrunda değil. Ama sen açıp Şerif Mardin okumadan, yalnızca kendi içsel tatminin için karalama kampanyası başlatıyorsan, buna katılmayanlara nurcu, x,'ci y'ci yakıştırması yapıyorsan burada garip bir durum var bence. Ben bir ateist olarak Şerif Mardin'i aşağılamıyorum diye Nurcu oluyorsam, biz senelerdir boşa uğraşmışız demek ki. Bizim akıllı, ışığı bulmuş dediğimiz adamların kafasında geliştirdiği argümanlara bak!

Arkadaşım sen Şerif Mardin'in hangi kitabını okudun?

Ben okumadım gerek de görmüyorum ,onun okumam gereken bir kitabı olduğunu düşünmüyorum.
Ben Risaleleri de okumadım yani ben saidi nursiyi okumadım ki onun hakkında yazılmış bir kitabı okuyayım.
Sence gerekliyse okunmalı ise o zaman sen oku .
Ben Şerif Mardin'i aşağılamadım ,benim aydın tanımlamama uymaz o kadar.

naper
16-02-2011, 10:40
Başlığı ilgi ve biraz da endişe ile izliyorum.

Şerif Mardin'i sevmeyebiliriz, düşüncelerini yanlış bulabiliriz Bana göre de tarih okuması ve bu okumaya bağlı sosyolojik çıkarımları yanlıştır. Özellikle osmanlıyı ve cumhuriyeti çevre-merkez karşıtlığında çözümlemesi hatalıdır.

Modernite anlayışı ve bu tanıma zorlama biçimde nurculuğu eklemesi ilginç ve şaşırtıcıdır. Ama bütün bunlar Şerif Mardin'den etkilenen ve toplumsal gerçekliğimiz en yalın biçimiyle onda bulan birilerini niyet okuyarak yaftalamamızı gerektirmez.

Dahası görünen o ki Şerif Mardin'i mahkum eden cümlelerle ilgili sargon'un iddialı bir başlığı var ve kimse orada yazılanlara cevap vermeye çalışmıyor. Oysa yapılması gereken tam da budur.

Birilerine yaftalar yapıştırarak kendinizi rahatlatıyor olabilirsiniz ama dışardan bakan birisi için tavırlarınız çocukça ve acizce görünüyor.

Lütfen bizleri müdahale etmeye zorlamayın. Konu zengin ve derinleştirilebilir. Ama bir tür laf sokma çabası ile gereksiz yerlere sürüklemeyin.

Asıl ben senin bu yazını endişe ile okudum.
1-Neye nerede müdahale edileceği tüzükte yazmaktadır.
2-Bunun haricindeki keyfi müdahalelerin ne anlama geldiğini hepimiz bilmekteyiz.

Sargon'un başlığı iddialı değil, bizzati "laf sokma" çabasındadır.Aynı sargon kısa süre önce girdilerinde düpedüz hakaret etmiştir.
Aynen aydoe gibi bende öncelikle kendi arkadaşınızı uyarmanızı, aklını başına almasını salık vermenizi öneririm.

----------------------------------- * --------------------------------------

Herhangi bir dogmaya biat eden insan bilim adamı mıdır?
Geçelim, aydın mıdır?

Şerif Mardin'in kürt said'e "bediüzzaman" şeklinde hitap etmesi bile(çağında nadir görülen şahsiyet (veya benzeri olmayan Zat)) bakış açısını göstermektedir.Zira bu lakap said'e zaten bizzat kendisi tarafından yakıştırılmıştır.Ne adıdır ne de başkalarının taktığı bir lakap...

Defalarca alıntılayıp yukarıda yazdık, said'in yazılarını "kuran kelamına" benzetmek nedir?
Kaldı ki, kuranı yazan said olsa ne farkeder, kuran zırvalıklarıyla dolu değil mi? Bu sitede, her gün konular açılmıyor mu?Kuran saçmalıkları ile ilgili...

Bir önceki girdimde verdiğim bağlantı gibi onlarca var...
http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=7024
http://analiztv.aktifhaber.com/player/player.swf?settings=../player_xml.php%3fv=1253

“Said Nursi'ye medrese öğrenciliği çağlarındaki bir rüyasında Hazreti Muhammed’i gör*me izni tanınmıştır.”

Kitabına bu cümleyi koyan bir adam aydındır öyle mi?
Kitabınında bolca alıntıdan hareket ediyor.Ve ne enteresandır ki said ile aynı tatava...Kelimelere derin anlamlar yükleme!
"Mahalle baskısı" kavramının anlamı çok derinmiş...Lakin "Yurtta sulh, cihanda sulh" söyleminin derinliği yokmuş...
Saidin risalelerinin de anlamı çok derin!
Belli ki mardin böyle düşünüyor.
Ve yanıtlanamaya gelen, said mucizelerinin, bir sosyoloğun kitabında, gerçekten olmuş gibi anlatılmasının, hangi bilim adamlığı ile ve hangi aydın insan ile bağdaştığı sorusu.....Şimdi sorluyor...

ahmetaltan
16-02-2011, 14:50
Çok doğru ama ben kimsenin öğretisine bağlı değilim ,hem belki Şerif Mardin 'de fikirleri için ölebilecek bir insandır bilemeyiz.
Benim böyle söylemlerim yok ki nerden çıkarıyorsun ?

Doğru söylüyorsun.

Arkadaşım sen Şerif Mardin'in hangi kitabını okudun?

Ben okumadım gerek de görmüyorum ,onun okumam gereken bir kitabı olduğunu düşünmüyorum.
Ben Risaleleri de okumadım yani ben saidi nursiyi okumadım ki onun hakkında yazılmış bir kitabı okuyayım.
Sence gerekliyse okunmalı ise o zaman sen oku .
Ben Şerif Mardin'i aşağılamadım ,benim aydın tanımlamama uymaz o kadar.

Arkadaşım sakın Risale-i Nurları okuma!
Ben şahsen tavsiye etmem...
Niye dersen, yaklaşık 30 sene önce inançsız ve amaçsız biri iken, bir vesile ise Risale-i nurları okumak ve anlamak nasip oldu, okuyuş o okuyuş, patladı gitti....
Kendimi Risale- nur okumadan alıkoyamıyorum....
Fakat kesinlikle sana tavsiye etmem... Eğer inançsız kalmak istiyorsan kesinlikle risale okuma... Okuduğun anda Allah muhafaza sende bu risale-i nur talebeleri arasına katılırsın....
Risaleleri anlayarak okuyupta, onun talebesi olmayı henüz başaran olmadı....
Aydın (!) dediğin senin gibi olmalı...
Okumadan, anlamadan düşman olmalı...
Aydın olmak (!), körü körüne düşmanlık etmektir biliyorsun...
Sen okuma tamammı?

Cem
16-02-2011, 16:28
Şerif Mardin'in görüşlerini beğenirim.

Her pazar günü saat 14.15'de NTV'de "Gerçek Orada Bir Yerde" programında Murat Belge ve Gündüz Vassaf ile toplumsal konuları ele alıyor. Bu programı kaçırmamaya çalışıyorum. Gece 23.00 de bir de tekrarı oluyor.

Görüşleri hangi kategoriye sokulabilir diye sorarsanız neo-marksist olarak diye yorumluyorum. Yani klasik marksizmdeki altyapının üstyapıyı belirleyici başat etkisi yerine üstyapısal unsurların daha bir önem kazandığı marksist yorum. Özgürlükçü bir sosyalizm.

Bu başlıkta Şerif Mardin'e gelen eleştiriler ve hakaretler ulusalcı solculardan. Dolayısıyla Şerif Mardin'i aydın kabul etmemelerinin sebebinin Şerif Mardin'in Kemalizme ve ulusalcı diğer versiyonlara eleştirel yaklaşımıdır diye düşünüyorum.

Bu başlıkta sevgili sargon, sangre ve frodo'nun görüşlerine katılıyorum.

naper
16-02-2011, 19:00
Niye dersen, yaklaşık 30 sene önce inançsız ve amaçsız biri iken, bir vesile ise Risale-i nurları okumak ve anlamak nasip oldu, okuyuş o okuyuş, patladı gitti....

Patlamış canım o belli...

ahmetaltan
17-02-2011, 09:50
Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Keisuke Yamanaka, Bediüzzaman Said Nursi'yi, Prof. Dr. Şerif Mardin'in kitabından tanıdığını belirtti. İlgili haber ve detayı Burada (http://www.haber7.com/haber/20110217/Yamanaka-Said-Nursi-cikarmasi-istedi.php)

frodo
17-02-2011, 10:53
Konuyu dağıtma pahasına da olsa Ahmet Altan'ın görüşleri çok ilginç. Sanırım islamın böyle bir anlayışla dile getirilmesi başlı başına incelenmeye değer. Nurcuların Said'e biçtikleri misyonun bundan daha açık biçimde anlatılması mümkün değil.

Kendimi Risale- nur okumadan alıkoyamıyorum....
Fakat kesinlikle sana tavsiye etmem... Eğer inançsız kalmak istiyorsan kesinlikle risale okuma... Okuduğun anda Allah muhafaza sende bu risale-i nur talebeleri arasına katılırsın....
Risaleleri anlayarak okuyupta, onun talebesi olmayı henüz başaran olmadı....

İslamı temel kaynağı Kur'an kendisini herkesin anlayabileceği şekilde apaçık olarak tanımlar. Ahmet Altan'a göre böyle değil. Çünkü 30 sene öncesine kadar "inançsız ve amaçsız" dolaşırken bir kitap okumuş ve hayatı değişmiş. Ama bu "Allah'ın vahyettiği " Kur'an değil Said'in Risale-i Nur'ları olmuş. Demek ki apaçık biçimde gönüllere hitap etme iddiasındaki Kur'an Ahmet Altan'da etkili olmamış. (Yine yanılmış)

İlginç değil mi ?

naper
17-02-2011, 12:16
Konuyu dağıtma pahasına da olsa Ahmet Altan'ın görüşleri çok ilginç. Sanırım islamın böyle bir anlayışla dile getirilmesi başlı başına incelenmeye değer. Nurcuların Said'e biçtikleri misyonun bundan daha açık biçimde anlatılması mümkün değil.

İslamı temel kaynağı Kur'an kendisini herkesin anlayabileceği şekilde apaçık olarak tanımlar. Ahmet Altan'a göre böyle değil. Çünkü 30 sene öncesine kadar "inançsız ve amaçsız" dolaşırken bir kitap okumuş ve hayatı değişmiş. Ama bu "Allah'ın vahyettiği " Kur'an değil Said'in Risale-i Nur'ları olmuş. Demek ki apaçık biçimde gönüllere hitap etme iddiasındaki Kur'an Ahmet Altan'da etkili olmamış. (Yine yanılmış)

İlginç değil mi ?

İlginç tabii...
Bence Şerif Mardin funları da okusun risaleleri, bakarsın açılıverir kalp gözü...Ya da kesenin ağzı, ne bileyim işte, bi'şeyler açılır...

aydoe
17-02-2011, 15:21
İlginç değil mi ?

Evet zaten Şerif Mardin 'de bunu 33 sene önce tespit etmiş ve nur talebelerine yol vermiş ,devam demiş.

Prof. Dr. Şerif Mardin bu soru karşısında anlamı bu gün daha iyi anlaşılan şu cevabı verdi:

—Siz mühim bir iş yapıyorsunuz. Sosyologlar için insanların bir araya gelmesi çok önemlidir. Biz bütün dünyada yüz binlerce insanı bir araya getirebiliriz ama bunların hepsi aynı sınıftan. Oysa siz burada bizlerin başaramadığı bir şeyi başarıyorsunuz. Her kesimden insan bir yerde toplanıyor. Bunların işleri ayrımemleketleri ayrıyaşları ayrı. Bak hepsi de bir arada saatlerce kalabiliyor. Bu durum ilk olarak Hz. Muhammed'in (S.A.V.) sohbetlerinde görülmüştü. Şimdi de Bediüzzaman'ın kitaplarının okunduğu sohbetlerde görülüyor. Bu iş çok önemlidir. Siz basit bir iş yapmıyorsunuz.

Prof. Dr. Şerif Mardin konuşmasını bitirip o iki katlı mütevazı Bursa evinden ayrılıp gitti. O gün o ifadelerRisale-i Nur hakkında ilk defa bir yetkili hocadan duyduğumuz ilmi ifadelerdi. O gün o sözleri çok önemsemiştim. Üzerimde çok etki yapmış olduğunu hala hafızamda satırı satırına bulunmasından anlıyorum. Hoca haklıymış. Geçen on yıllar hep onun tespitini haklı çıkardı.
http://www.ilahiyatforum.com/forum/prof-dr-serif-mardinle-ilgili-bir-hatira-t473948.html?t=473948 (http://www.ilahiyatforum.com/forum/prof-dr-serif-mardinle-ilgili-bir-hatira-t473948.html?t=473948)

Bende etkilendim walla yarından tezi yok risale-i nur talebesiyim,öğrenmenin yaşı olmaz.
Önce nurlanayım daha sonra da Prof. Şerif Mardin hocamın kitabını okuyayım.
Allaha emanet olun.:amen: