PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinden nasıl Kurtuldum

Neverminder
06-03-2011, 19:46
Dinlerden nasıl kurtuldum:

Bir şeyden kurtulmak için önce onun içinde olmak gerekir, o yüzden benimki bir kurtulma sayılmaz.
4-5 yaşımda falandım, aileme sordum: "dünyayı insanları her şeyi allah yarattıysa allahı kim yarattı?"
"hiç kimse" dediler, "allah hep vardı"
Bu yanıt beni hiç tatmin etmedi. O andan itibaren şüpheyle yaklaştım. Sürekli sorular sordum, hiçbirine doğru düzgün bir cevap verilemedi. 20-25 yıldır allahsızım. Kimilerinin onlarca tanrısı varken benim bir tane bile tanrım olmadı. :( :P :D

EciRna
07-03-2011, 16:22
4-5 yaşımda falandım, aileme sordum: "dünyayı insanları her şeyi allah yarattıysa allahı kim yarattı?"
"hiç kimse" dediler, "allah hep vardı"
Bu yanıt beni hiç tatmin etmedi. O andan itibaren şüpheyle yaklaştım. Sürekli sorular sordum, hiçbirine doğru düzgün bir cevap verilemedi. 20-25 yıldır allahsızım. Kimilerinin onlarca tanrısı varken benim bir tane bile tanrım olmadı. :( :P :D

Sayin Nevermind,

Hangi din olursa olsun Tanri veya Allah inanci ile büyütülmüs her cocuk mutlaka ayni soruyu sorar "herseyi Allah yaratti ise, Allahi kim yaratti?"

Sizin aileniz aslinda dogru cevabi vermis vermesinede, sonrasinda size bunu nederece yakindan aciklamaya calismislar bunu bilemiyoruz. Sonucta hepimiz ayni sorulari sorarak büyüdük, ama siz ateist olmussunuz bense inancliyim.
Acik konusmak gerekirse 4-5 yaslarinda bir cocugun bu soruyu sormasi normal olmasina normalde, kendi zihninde bunu dogru tartarak degerlendirmesi ve dogru bir sonuca varmasi zihinsel gelisim yasi itibari ile cok erken bir yas. O anda sorunun cevabi ile tatmin olmamissiniz, ve ilerleyen yillarda da kimse size dogru dürüst aciklamalarda bulunmamissa, suc ilk etapta bulundugunuz aile ve cevre ile alakali olup ikinci derecede de sizindir, cünkü kulakdan dolma bilgilerle Allahin var olmadigina dair kendinizce bir kaniya varmissiniz.

-"Allah herseyi yaratti, Allahi kim yaratti"?

-"Allahi kimse yaratmadi, Allah hep vardi"
-......

-"Anne benim babam varmi..?" (Cocuk babasi tarafindan terk edilmis Annenin babaya garizi var.)

-"Oglum senin baban öldü" (!)
-.......

Cocuk yillarca babasinin öldügünü sanir, peki hic mi sormaz, "ulan bu adam ölmüsse bunun mutlaka bi mezari vardir, veya bi ölüm belgesi gösterin bana...sonra adam yillar sonra ortaya cikar ve...

-"oglum ben senin babanim"

-"........"?

-"benim babam öldü, sen benim babam olamassin"

-"........."?

....sayin nevermind sizde bu mantik yürütmesi ile yola cikdiysaniz eger, ozaman gercekten Sizin adiniza üzüldüm.

Gercek suki, cogu ateistler hep ayni bahaneyi öne sürerler, belki kendilerince hakli sebebleri vardir, belki dogru dürüst bir dini egitim görmemisler veya dinden sogutulmuslardir. Ama birinin kalkipta "ben 4-5 yasinda sordum Allahi kim yaratti ama cevabi ile tatmin olmadim o yüzden ateist oldum" demesi cok sacma ve komik bir durum kanimca, sorular soracaginiza adamakilli kendi capinizda arastirmalar yapsaydiniz madem, bakin bende orada burada birseyler okuyorum, yok kuranda celiskiler var, kivir zivir, ve kendime diyorumki hep "ya ben kurani okudum ama bir celiski bulamadim" , ve tekrar haydi bastan kuranin ayetlerini teker teker karsilastiriyorum, genelde ateistlerin bizim gözümüze gözümüze soktugu sözde celiskili ayetleri didik didik ediyorum, cesitli tefsir ve aciklamalara basvuruyorum, böyle yapa yapa herbiri nerdeyse 800 sayfadan olusan 5 koca cilt bitirdim ve hala bir celiski bulamadim, bu nasil oluyor ya, birseyi kabul etmekmi daha kolay yoksa inkar etmekmi..? Bence siz kendi tarziniza ve hayat felsefenize uygun kolay olan yolu secmissiniz...gerisi bahane.

saygilar

vartor
07-03-2011, 17:16
Kardesim, kalbin dusunce organi oldugunu, bilgiisizligin sonucu, ve sadece kuranda yaziyor diye kabul edersen, nasil celiski gorebilirsin ki? Beynini sartlandirmissin bu kuranda celiski yok, herseyi izah edebilirim diye, bu inancin adina butun dunyanin bidigi, yararlandigi bilimi bile INKAR ettikten sonra, saglikli dusunebildigini hala iddia ediyorsan gulerler ustune.Komedi yonunden reno'ya yaklastiginin, hatta gecebileceginin farkinda bile degilsin.
Dunyada $u anda yuzlerce aktif, farkli dinlar var; Bunlarin mudavimleri de senin gibi kendinden, okudugundan emin. Hepsi de en dogrusu kendi inandiklari oldugunu dusunurken, sen onlarin kafir olduklarina eminsin. Bu emin olmanin kaynagi nedir diye biraz dusunsen, arastirsan, bizim dediklerimizi biraz olsun anlayabileceksin.

EciRna
07-03-2011, 17:30
Kardesim, kalbin dusunce organi oldugunu, bilgiisizligin sonucu, ve sadece kuranda yaziyor diye kabul edersen, nasil celiski gorebilirsin ki? Beynini sartlandirmissin bu kuranda celiski yok, herseyi izah edebilirim diye, bu inancin adina butun dunyanin bidigi, yararlandigi bilimi bile INKAR ettikten sonra, saglikli dusunebildigini hala iddia ediyorsan gulerler ustune.Komedi yonunden reno'ya yaklastiginin, hatta gecebileceginin farkinda bile degilsin.
Dunyada $u anda yuzlerce aktif, farkli dinlar var; Bunlarin mudavimleri de senin gibi kendinden, okudugundan emin. Hepsi de en dogrusu kendi inandiklari oldugunu dusunurken, sen onlarin kafir olduklarina eminsin. Bu emin olmanin kaynagi nedir diye biraz dusunsen, arastirsan, bizim dediklerimizi biraz olsun anlayabileceksin.

Sayin Vartor,

kendinizce hakli olabilirsiniz,malum sizde ayni psikoloji icerisinde yaklasmiyormusunuz olaylara, yani Kurana..?..ben burada celiski asla yok diyerek en bastan zaten yaklasmamistim. Biri bana "Ecir al su kitabi oku veya su filmi bi izle" dese ben ona herhangi bir pesinhükümlü tarzda yaklasmam, ilk önce okurum veya izlerim, ondan sonra yorumumu yaparim.

Kalp olayini degisik yerlerde hep anlatmaya calistim, anlamiyosunuz cünkü yine önyargi ile yaklasiyosunuz, yani ben kendimi sartlandirmissam "fransa pis bir ülkedir" diye, fransa ne kadar temiz dahi olsa illa gözüme bi pislik batar, olay budur.
Ayirca ben bilime karsi degilim, ben dine bile bilimsel yönü ile bakan bir insanim.
Bakin Sayin vartor, anladigim kadari ile yas itibari ile benden büyüksünüz belki ben sizin cocugunuz yasindayim, hayat tecrübeniz benden cok fazla olabilir, lakin beni tanimiyosunuz, benide diger bildiginiz insanlarla ayni kefeye koymayin. Ben kimseyi bilmeden etmeden "kafir" etiketi yapistirmam, bu herseyden önce benim inancima ters düser.
Birde sunu aciklik getireyim, ben Islamin tek dogru din oldugunu iddia etmiyorum, ama bir müslüman olarak dinimin arkasinda duruyorum bu ikisi cok farkli seyler. Ben islamiyeti kendime din olarak secmeden öncede bir Allah inancim vardi, en azindan su evreni mutlaka yaratmis olan bir üstün gücün var olduguna dair kanaatim vardi.
Yani ha islamiyet ha baska bir din. Ben sadece müslümanim diye Allaha iman etmis degilim. Bugün Allaha veya bir tanrinin varligina inanipta herhangi bir dine mensup olmayan yiginla insan var.
Allah inanci baska dini tercih baska'dir.

saygilar.

Subat
07-03-2011, 17:57
Sayin Nevermind,

-......

-"Anne benim babam varmi..?" (Cocuk babasi tarafindan terk edilmis Annenin babaya garizi var.)

-.......

Cocuk yillarca babasinin öldügünü sanir, peki hic mi sormaz, "ulan bu adam ölmüsse bunun mutlaka bi mezari vardir, veya bi ölüm belgesi gösterin bana...sonra adam yillar sonra ortaya cikar ve...

-"........"?

-"........."?

....sayin nevermind sizde bu mantik yürütmesi ile yola cikdiysaniz eger, ozaman gercekten Sizin adiniza üzüldüm.

saygilar

Özür dileyerek söylüyorum ki
hiç bu kadar saçma bir "mantık yürütmesi" okumamıştım.
Bir yerde yaratıcının yaratılması işlenirken, diğer yerde bir yalan'ın açığa çıkması işleniyor..

Vartor abi'nin dediği gibi, kalpten değil, beyinden düşünmek gerekiyor sanırım..

Bu tür şeyler yazılarak kendi inanışınıza en büyük darbeyi vurduğunuzun farkında mısınız bilmiyorum..

Neverminder
07-03-2011, 19:47
Sayin Nevermind,

Acik konusmak gerekirse 4-5 yaslarinda bir cocugun bu soruyu sormasi normal olmasina normalde, kendi zihninde bunu dogru tartarak degerlendirmesi ve dogru bir sonuca varmasi zihinsel gelisim yasi itibari ile cok erken bir yas. O anda sorunun cevabi ile tatmin olmamissiniz, ve ilerleyen yillarda da kimse size dogru dürüst aciklamalarda bulunmamissa, suc ilk etapta bulundugunuz aile ve cevre ile alakali olup ikinci derecede de sizindir, cünkü kulakdan dolma bilgilerle Allahin var olmadigina dair kendinizce bir kaniya varmissiniz.

-......

-.......

-"........"?

-"........."?

Gercek suki, cogu ateistler hep ayni bahaneyi öne sürerler, belki kendilerince hakli sebebleri vardir, belki dogru dürüst bir dini egitim görmemisler veya dinden sogutulmuslardir. Ama birinin kalkipta "ben 4-5 yasinda sordum Allahi kim yaratti ama cevabi ile tatmin olmadim o yüzden ateist oldum" demesi cok sacma ve komik bir durum kanimca, sorular soracaginiza adamakilli kendi capinizda arastirmalar yapsaydiniz madem, bakin bende orada burada birseyler okuyorum, yok kuranda celiskiler var, kivir zivir, ve kendime diyorumki hep "ya ben kurani okudum ama bir celiski bulamadim" , ve tekrar haydi bastan kuranin ayetlerini teker teker karsilastiriyorum, genelde ateistlerin bizim gözümüze gözümüze soktugu sözde celiskili ayetleri didik didik ediyorum, cesitli tefsir ve aciklamalara basvuruyorum, böyle yapa yapa herbiri nerdeyse 800 sayfadan olusan 5 koca cilt bitirdim ve hala bir celiski bulamadim, bu nasil oluyor ya, birseyi kabul etmekmi daha kolay yoksa inkar etmekmi..? Bence siz kendi tarziniza ve hayat felsefenize uygun kolay olan yolu secmissiniz...gerisi bahane.

saygilar

O yıllarda tanrı yoktur sonucuna varmadım, ama işkillendim. Sonraları Kuran okuyunca dedim "bu apaçık bir insan işidir".

Suçlama değil, teşekkür borcum ilk etapta aileme, sonra yakın çevreme. Dayatmadılar inançlarını. Bir iki söylediler inancın olsun diye ama "kalbi mühürlenmiş" işte naaparsınız. :)

Kendimi zeki sanan ukala gereksiz bir insanım ancak örneğinizdeki mantık yürütmenizin benimkiyle benzerliğini çözemedim. Yani "mantıklı" bir benzerliğini.:P Ben de üzüldüm şimdi kendime.
*
O zamandan beri "cevab verilemeyen" sorularımdan bazıları:

Bu tanrı denilen varlık çok karmaşık olağanüstü bir şey, değil mi?
Peki nasıl oluyor da cansız bir ilk maddenin hep var olması, onun patlamasıyla zamanın/evrenin vs basitten karmaşığa oluşması mantıksız oluyor da; evreni yaratan, her şeyi yapabilen bir güç kendi kendine ezelden beri var olabiliyor?
*
İkincisi tanrı neden insan gibi övülme bekler? bu bencillik nedir? (Birçok insan aşmıştır bu bencilliği.)
Övülme beklemeyle kalsa hadi bi nebze. Kendi ürününe, yarattığına, kendisinin kölesi olmazsa sonsuz azap çektirmesi nasıl bir şeydir? çocuğunuz size karşı gelse siz çocuğunuza böyle bir şey yapar mısınız? gerçi biz tanrını çocukları değiliz kölesiyiz. son soru iptal.

Her şey karşılıklı ya, ben de sizin düşüncelerinizi çok saçma ve komik buldum. Saygılar lol.

evrensel-insan
07-03-2011, 20:57
Saygideger neverminder;

Aslinda, bir tane yeterli. Cok tanricilik bilinc duzeyi, tarihin cok gerilerinde kaldi.

Oyuzden onemli olan tanri, yaratilis degil; tanrilastirmamak, bu da insanogluna ait bir yaratis.

Umarim, bilimin epistemolojik siniri sana yeterli gelir ve aklinin inanacagi bir dogruyu, tanrilastirmazsin. Asil onemli olan bu.

Bu da, "bir tane bile tanrinin olmamasinin" ne kadar, bilincli ve farkinda olarak alinan bir karar olmasina bagli.

Saygilarimla;
evrensel-insan

ahmetsln
07-03-2011, 21:15
Her yerde laf salatası yaptıkları gibi burada da yapıyorlar..

Kurtulmuşsun hayırlı olsun :)

allahı kim yarattı diye soruldugunda o yaratılmaması doğmamas vs denir.

kanıt dersin kutsal kitap derler. her kitapta yazan doğru olsaydı spider man aramızdaydı veya batman ;)

Neverminder
07-03-2011, 22:33
@evrensel insan: Gayet memnunum allahsız olmaktan. espiri olsun diye şeyettim "bir tane bile tanrım olmadı:(" kısmını.
Bilim - akıl - mantık sınırları içinde dolaşıyorum, herkese tavsiye ederim güzel muhit.:)

@ahmetsln: Hayırlamak için biraz geç ama olsun teşekkürler.
Ne yani şimdi marvel karakterleri yok mu? Bunu mu ima ediyorsunuz!! :)

ahmetsln
07-03-2011, 22:47
@evrensel insan: Gayet memnunum allahsız olmaktan. espiri olsun diye şeyettim "bir tane bile tanrım olmadı:(" kısmını.
Bilim - akıl - mantık sınırları içinde dolaşıyorum, herkese tavsiye ederim güzel muhit.:)

@ahmetsln: Hayırlamak için biraz geç ama olsun teşekkürler.
Ne yani şimdi marvel karakterleri yok mu? Bunu mu ima ediyorsunuz!! :)

epey geç kaldım özür dilerim :(

yani ben geçenlerde süpermen dedim biri taktı da sen süper güç bir güçlü yaratıcı tarzı bir şey arıyorsun diye :smash:

artık çok güçlü karakterlerin ismini anmıyorum daha basitleri.

EciRna
07-03-2011, 23:47
Sayin Nevermind,

Bu tanrı denilen varlık çok karmaşık olağanüstü bir şey, değil mi?

Olaganüstü evet ama karmasik degil :)

; evreni yaratan, her şeyi yapabilen bir güç kendi kendine ezelden beri var olabiliyor?

Bakin sayin Nevermind, Siz Allahi yaratilmis bir varlik pozisyonuna indirgediginiz ve sanki bir insan ile kiyasladiginiz icin bu tip sorularin zihninizde belirmesi gayet dogal.
Biz Allahin "ezelden" var oldugunu söylüyoruz degilmi..?, yani diyoruzki hic birsey yoktu ama Allah vardi, dogrumudur..?...dogrudur.
Peki ama bu "öncesi", "simdisi" ve "sonrasi" kavramlari ne ile ilgili..?..."Zaman ile" dediginizi duyar gibiyim..:)..ok..zaman ve mekan kavramlarini kimler icat etmistir peki..?....insanlar olmasin sakin..?...peki insan ne..?...bir yaratik !....tüm 5 duyularimiz ile saptadigimiz seyler ne ile alakali...?...madde ile..!...ok daha fazla uzatmayalim ve sonuca gelelim...ortada bir yaradan var ve tamamen zaman ve mekandan münezzeh, yani bu evreni yaradan demekki öyle bir güc olmaliki zaman ve mekan kavramlari onun icin gecerli olmamali yoksa nasil koca bir evreni yaratabilsin öyle degilmi..?...Allah C.C icin zaman kavrami yoktur.

Biz sadece kendi insan mantigimizin aldigi kadari ile Allaha "ezel" diyebiliriz ve baska birsey diyemeyiz, cünkü onun baslangici yoktur, baslangic diye birsey onun icin söz konusu olamaz cünkü onun "boyutlarinda" zaman ve mekan diye birsey yoktur. Anlatabiliyorumuyum...?...bu cok beyin gidiklayan bir konu elbette, ama bizim zekamiz iste bu maddeötesi dis gercekligi aninda kavrayacak tarzda yaratilmamis. Belkide böylesi daha iyidir, yoksa kafayi felan yerdik.

Gelelim ikinci sorunuza:

İkincisi tanrı neden insan gibi övülme bekler? bu bencillik nedir? (Birçok insan aşmıştır bu bencilliği.)
Övülme beklemeyle kalsa hadi bi nebze. Kendi ürününe, yarattığına, kendisinin kölesi olmazsa sonsuz azap çektirmesi nasıl bir şeydir? çocuğunuz size karşı gelse siz çocuğunuza böyle bir şey yapar mısınız? gerçi biz tanrını çocukları değiliz kölesiyiz. son soru iptal.

Allah C.C 'nin kesinlikle bir insan gibi nefsani duygulari yoktur, zira yaradan asla kendi yarattigi insanlari gibi "zayif noktalarinin" olmasi mümkün degildir, yoksa yaradan olmazdi, bir yaratiktan farki kalmazdi.
Neyse, sonucta Allah C.C su koca evreni yaratti ise, bu akil almaz sanatini mutlaka her sanatkar gibi paylasmak, ve göstermek istemis olabilir, bu bu kadar sasilacak birsey degil, zira gidin bir resim galerisine ve oradaki muhtesem astronomik fiyatlardaki tablolara bakin, altinda sanatkarin imzasi var, onu neden oraya asmislar?...simdi bu sanatkara "lan manyak yapmissin bi resim asmissin oraya simdide övülmeyi ve alkislanmayi bekliyosun, bide bunla kalmiyosun üstüne bunu ticarete döküyosun" diyebilirmisiniz...? ..deseniz size insanlar ne göz ile bakardi acaba..?

Allah su kainati yaratmis, insanlara her türlü nimetler sunmus, yaratiklarin icinde en mükemmel olarak insani yaratmis, bakin insanoglunun basaramadigi birsey kaldimi..?...bilim, teknoloji, tip vs alanlarinda her gecen gün daha da ilerliyor insanoglu.
Öyle bir devirde yasiyoruzki neredeyse bir lokma ekmegi bile belese kimse kimseye vermiyor, oysa tüm ömrünüz boyunca Allah C.C mülkünün tam ortasinda yasiyorsunuz, herseyinden istifade ediyosunuz...ama buna ragmen Allah C.C tek istedigi birsey var ..oda "Rab olarak bilinmek"...bir kahvenin bile 40 yil hatiri varsa, artik varin gerisini siz düsünün.

Allah her dönem, her millete, her kavime zamaninda Peygamberler göndererek kendini bildirmis, tanitmis, kitaplar göndermis, okuyun ve akil edin demis. Bu nimetleri size veren "Rabbinizi" taniyin demis. Ama bi takim insanlar ne yapmis..?...gitmis kendine bile yarari olmayan putlara, yok aya, günese kivir zivir seylere tapmislar...Allah tekrar seckin peygamberleri göndermis, kitap göndermis, "onlara tapmayin, ben sizi yarattim beni Rab olarak bilin" demis, kimi inanmis kimi yine inanmamis. Allah insana cüz i irade vermistir, onu özgür birakmistir, ama insanlari ikaz etmeyi, onlara ilahi mesajlarini mutlaka göndermeyi ihmal etmemistir. Bugün Allah ve din kavramini duymayan bilmeyen varmi..kaldimi bu dünya üzerinde...?, eger kaldi ise bile o duymayan azinlik asla bundan sorumlu tutulmayacak. Ama bizlerin sorumlu tutulacagindan emin olabilrisiniz.

çocuğunuz size karşı gelse siz çocuğunuza böyle bir şey yapar mısınız?

Cocugumun bana hangi yönde karsi gelecegine bagli, eger benim "cocugumun yararina olacak" bir durum varsa ortada o cocuk her ne kadar bana karsi gelsede, kendi yarar ve cikari adina, yapmak zorundadir.
Örnegin cocuklar "a$i olmak" istemezler, direnirler aglarlar, her sekilde buna itiraz ederler. Ama siz velisi olarak bilirsinizki bu asi onun yarari icindir. Cocugunuz o anda aglamasi vermis oldugu tepki, asi olmassa basina muhtemelen gelecek zararlar karsisinda bir hictir. Ve cocugunuzun asi olmasina yönelik onu ya ikna edersiniz, veya artik doktorun eline teslim edersiniz. Bu bir örnektir.

Oysa Allah bizi bu dünyada zorlamiyor, kimsenin kafasina ibadetlerini yapmadi, Allaha karsi geldi diye habire tas yagmiyor. Özgür irade var, ama Allah kitaplarinda bizi ikaz etmis." Eger beni inkar edersen veya yerime baska tanrilar edinirsen seni af etmem" diyor. Ama bunun yaninda da ne kadar bagislayici ve af edici oldugunu da söylüyor. "Kulum bana bir karis gelirse, ben ona "kosarak" giderim " diyor. Yani ne kadar Allahi inkar dahi etmis olsan, ne kadar günahkarda olsan, bir samimi tövbene bakar, bu dünyada bir hata yapsan insanlar 40 yil senin hatani yüzüne vurur ve asla unutmaz, oysa Allah aninda bizi bagisliyacagini ve af edecegini söylüyor.

Evet kusura bakmayin az uzunca oldu, ama sordugunuz sorulari iki cümlede anlatmak mümkün degildi.
Artik gerisi size kalmis, ister bu kafaniza yatar ister yatmaz, ister yine kalkip benimle dalga bile gecebilirsiniz, hatta buradaki bazilari gibi sizofreni bile ilan edebilirsiniz, hic önemli degil.

saygilarimla.

Neverminder
08-03-2011, 00:05
Sayın EciRna bu emek verilmiş cevabınız için teşekkürler. Ancak yazınız düşüncemde bir değişikliğe neden olmadı. Yazdıklarınız defalarca duymuş olduğum şeyler. (siz de benim söylediklerimi duymuşsunuzdur mutlaka) Sanıyorum bu konularda yeni bir söz söyleyemeceğiz. O yüzden birbirimizin değerli zamanını kısır tartışmalarla harcamayalım bence.
İnancınızın yanlış olduğunu göstermek için uğraşmayacağım (zaten tartışarak pek kimse inanç değiştirmez, değişim insanın kendi içinde olur, olursa)
Nedeni şu, karşıt fikirlerin var olabileceğini ve bunların özgürce ifade edilmesini kabullenmişsiniz. Benim için bu yeterli.

İyi akşamlar :)

EciRna
08-03-2011, 13:43
Sayın EciRna bu emek verilmiş cevabınız için teşekkürler. Ancak yazınız düşüncemde bir değişikliğe neden olmadı. Yazdıklarınız defalarca duymuş olduğum şeyler. (siz de benim söylediklerimi duymuşsunuzdur mutlaka) Sanıyorum bu konularda yeni bir söz söyleyemeceğiz. O yüzden birbirimizin değerli zamanını kısır tartışmalarla harcamayalım bence.
İnancınızın yanlış olduğunu göstermek için uğraşmayacağım (zaten tartışarak pek kimse inanç değiştirmez, değişim insanın kendi içinde olur, olursa)
Nedeni şu, karşıt fikirlerin var olabileceğini ve bunların özgürce ifade edilmesini kabullenmişsiniz. Benim için bu yeterli.

İyi akşamlar :)

Sayin Neverminder,

Estagfrullah, hic önemli degil, ben bir beklenti icinde olarak yazmadim bunlari, soncuta burasi bir tartismaya acik bir platform ve herkes kendi inanc ve dünyagörüsü hakkinda yazabilir.Daha öncede duymus oldugunuz seylerse demekki bi gerceklik payi barindiriyor icinde diye düsünüyorum, ama tabi bu benim fikrim, sizinki öyle olmayabilir.
Ben inancimin dogru olduguna kanaat getirmesem, zaten icimde süphe olur ve birseyleri düzeltme adina caba göstermezdim, bu bakima iyi etmissiniz, hic bu konuda bana yönelik caba sarf etmeyiniz, dediginiz gibi inanc olayi insanin kendi icinden gelmeli, bizler sadece farkli bir pencere sunabiliriz artik o pencereden dogru bakarsiniz veya bakmassiniz o size kalmis birsey.

Bu olgun tutumunuzdan dolayi sizi tebrik ederim.

saygilar.

taylan
10-03-2011, 00:22
cünkü onun baslangici yoktur, baslangic diye birsey onun icin söz konusu olamaz cünkü onun "boyutlarinda" zaman ve mekan diye birsey yoktur. Anlatabiliyorumuyum...?...

Hayır anlatamadınız. Buradan hiç bir kullanışlı bilgi çıkmaz. Hiç bir şekilde ikna edici bir cümle değil bu. Bir model de oluşturulmuyor. Başlangıcı olmama halinin modeli nedir? Onun boyutlarında zaman ve mekan olmama hali neye göre tespit ediliyor? Çok kolay söylenebilir bu. Denir ki o asla hiç bir mekana sığmaz, bir yerden başlamaz, bir yerde bitmez, aynı anda her yerde de olur hiç bi yerde de......

Ne bu şimdi? Böyle bir şey'e rahatlıkla "YOK" da denilebilir. Aslında en mantıklısı böyle bir şey(!) i düşünmemektir. Çünkü cidden insana kafayı yedirtip saçmalattıracak denli boş bir fikirdir bu.

yani bu evreni yaradan demekki öyle bir güc olmaliki zaman ve mekan kavramlari onun icin gecerli olmamali yoksa nasil koca bir evreni yaratabilsin öyle degilmi..?...Allah C.C icin zaman kavrami yoktur.

Ben 7. yüzyıldaki arapların bu denli soyut fikirleri olduğunu asla sanmıyorum. Onlar allahı bayağı bir insan gibi modelliyorlardı. Kendilerine benzeyen biri olarak. eli kolu ayağı yüzü sureti olan biri olarak. Bu denli modern yorumlar ancak güncel bilimle ilgili birinin yorumları olabilir. Burada görünen şu ki bu şey herneyse sürekli belirsiz bir noktaya doğru itelenmektedir. Evrenin mutlaka dışardan(!) yani onun içinde olmayan bir "şey" tarafından yaratılmış olduğu. Bu şeyin bir de insan gibi konuşup bizimle muhatap olduğuna inanmamız isteniyor. 7. yüzyılın modern putperestlik yorumu ile günümüzün bilimsel soslu din yorumu arasında hiç bir fark göremiyorum. Allah için zaman kavramı yoktur demek manasız bir sözdür. Hİç bir mana ifade etmez. Zaman kavramı olmayan bir şeyin hiç bir modeli olamaz. Biz kendi boyutumuza göre düşünen yorumlayan ve fikir sahibi olan varlıklarız. Kendimize göre konumlandırdığımız ve yorumladığımız bir evreni seyrediyoruz. Bizim algımızın ötesindeki bir "şey" in ne olduğu hakkında nasıl bir ayrıcalıklı fikre sahip olabiliriz? Bu fikrin doğru ve kesin olduğunu öne süren kişilerin bu fikri temellendirdikleri bilginin bir kutsal metin olması ne kadar doyurucu? Benim ikna olmam söz konusu olamaz. Bir allah fikrinin bu denli entel yorumlanışı konu hakkında kesinlikle bir açıklayıcılık getirmez.

Allah C.C 'nin kesinlikle bir insan gibi nefsani duygulari yoktur, zira yaradan asla kendi yarattigi insanlari gibi "zayif noktalarinin" olmasi mümkün degildir, yoksa yaradan olmazdi, bir yaratiktan farki kalmazdi.

Buna emin misiniz? İnandığınız metinlerde tam tersini gözlemliyoruz. Bir çok sürede bugünkü insani normlardan çok aşağılarda gezinen bir allah modeli görüyoruz. "Bana inanmamak nasılmış gördüler". Bu şekilde konuşturulan bir "şey" in evreni yaratan kozmik ve zaman mekan dışı bir varlık ya da herneyse o şey olduğuna inanmam isteniyor. Bir surede, "odun hamalı" diye aşağılanan ve ciddi şekilde araştırılınca peygamber olduğunu söyleyen kişinin bir çeşit husumet beslediği kişilerin olduğunu görüyoruz. Bunlar gibi yüzlerce örnek var. Yemin eden, kıskanan, bir söylediğini diğeriyle değiştiren, bayağı insan gibi modellenmiş bir varlık. İlkel beyinde bir erkek imgesi canlanıyor. Hem de baya sinirli ve otoriter bir erkek. En ilkel beyninizle okuyun bu metinleri baya sert bir erkek imgesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bunları bi kenara bırakıp entel yorumlarla allahı zaman mekan dışına itelemek 21 yüzyılda bilim karşısında son derece ezik bir durumda bulunan islam toplumunun kafa karışıklığını gidermekten başka bir işe yaramaz.

Allah su kainati yaratmis, insanlara her türlü nimetler sunmus, yaratiklarin icinde en mükemmel olarak insani yaratmis, bakin insanoglunun basaramadigi birsey kaldimi..?...bilim, teknoloji, tip vs alanlarinda her gecen gün daha da ilerliyor insanoglu.

Yukarda bahsettiğim ezikliğin dışavurumu. İnsana nimetler sunulmuş. Bu fikrin doğayı yoketmede en itici güç olduğunu düşünüyorum. Kendi kutsal olduğu iddiasındaki metinlerinde de bu sözlerin aynısını bulabileceğiniz Batılılar da aynı hayali fikir uğruna dünyayı sömürgeleştirmedi mi? İnsanoğlunun ilerlemesinin ardında tehditler savuran bir hayali varlığın ilhamı söz konusu olabilir mi?

Ateist olmamın en temel geçer sebebi bu. İnsanların kafasındaki korku, sevinçlerine göre daha çabuk imgeleme bürünür. Korku ve tahakküm altına alınma isteği türümüzün evrimsel bir arızasıdır. Bu arızadan yüzbinlerce allah fikri çıkmış. Hala daha devam ediyor oluşu da beynimizin savana korkularının kodlarıyla işgörmes inden kaynaklanmaktadır.

errata
12-03-2011, 23:41
İnsanların din saçmalığından kurtulma öyküsünü hafifseyip küçümseyenlerden, bunu bir kayıp gibi niteleyenlerden nefret ediyorum. Anlayamıyorsanız saygı gösterin, çoğumuz bir zamanlar sizin gibiydik yahu, neden farkı anlamaya gayret etmiyorsunuz!

Ben oldukça geç yaşlarda, milimetrenin bin de biri/gün hızıyla ateist oldum. Tanrı, din gibi şeylerin ne kadar boş şeyler olduğunu anlayabilmem için hayatımda sabit sandığım kilometre taşlarını yerinden oynattım, gerçi onlar zaten eğretiymiş. Bilincimi, algılarımı, sırtımı yasladığım güvenli duvarları sallaya sallaya, yerinden sökercesine düşüne düşüne, okuya okuya, öğrene öğrene ateist oldum.

Sen kalkmış şimdi pazarda patatesçiyle yapılmayacak pazarlık ağzıyla din iman tellalığı yapıyorsun, olmuyor sevgili EciRna. Benim zamanında içsel savaşımını verdiğim kavramların yanında senin yaptığın üfürükle fırtına çıkartmaya çalışmaya benziyor kusura bakma.

zallas003
14-03-2011, 00:20
Emin olun bu ülkede yaşayanların %70 i sizin kafir olduğunu benim gibilerin de gavur ol olduğumu söylerler ama onların tek tanrıları yoktur . O diyenlerin tanrı dan başka para ve şehvet tanrıları vardır. Fakat lafa gelince Jihad derdine düşerler

Lümpence
14-03-2011, 14:45
Şimdi şu gökyüzüne bir bakın arkadaşlar,dünyamız hiç hasara uğramadan nasıl dönüyor,güneş her sabah kusursuz bir şekilde nasıl doğup batıyor,evrendeki bunca gezegen,göktaşı v.s böylesi bir aheng içinde nasıl hareket ediyor,Peki kendinize bu soruları sorduğunuzda nasıl bir cevaba ulaşıyosunuz.Demekki bütün bu sistemin kusursuz işlemesini sağlayan bir güç var,ve buda Allah'tan başkası değil.Üstelik insanlara ne kadar merhametli ve bağışlayıcı olduğunu da peygamberler ve gönderdiği ayetler aracılığıyla bildirmiş.Şimdi gözümüzün önünde duran bunca mucizeye rağmen hala herşeyi Allah yarattı; peki allahı kim yarattı,Allah neden bunu böyle yapmış,şöyle yapsa daha iyi olurdu v.b demek yerine,Şair İbrahim Hakkı gibi,Mevla görelim neyler,neylerse güzel eyler deyip hayata devam etmek insanın yapacağı en doğru eylemdir bana göre...

taylan
14-03-2011, 15:09
Tam nickine göre bir açıklama yapmışsın. Lümpen birinin tarifi düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan, basit ve gündelik yaşayan, belli bir kelime haznesinin dışına çıkamayan kısacası bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kişi.....

Dünyamızın uğradığı hasarların haddi hesabı yok. Öncelikle dünyamız 4,5 milyar yıl önce küçük ebatlı bir gezegenle çarpışarak yokolmaktan kılpayı kurtuldu. Büyük buzul çağları yaşadı. Bir kez büyük bir göktaşının saldırısına uğradı. Her yıl tonlarca madde uzaydan dünyaya yağıyor.

Olası bir büyük volkan (süper volkan) felaketi her an gezegeni bir cehenneme çevirebilir.

Göktaşının ahengi mi??? Göktaşları serseri mayın gibi belirsiz yörüngelerde dolanıp avlayacak gezegen arar ne ahenginden bahsediyorsun??? Evren yıldızların patlayıp yokolduğu, yeni yıldızların doğduğu, gezegenlerin çarpışarak birbirini yokettiği sayısız olayla dolu.

Ahenk denilen ise geçici huzur dönemleri. Yanıltıcıdır.

Ama tüm bunlar lümpencede ne anlama geliyor bilmiyoruz tabi.

dogruistan
07-05-2011, 01:20
ben deistim ama ateistlere bir çift laf etmeden geçemedim

ateistler beş duyunuzun algılayacağından farklı bir şey algılamanız mümkün olmadığına göre Allah yoktur demeniz gülünç
bu beş duyu şu anlama geliyor bir sınır konmuş dışına asla çıkamıyorsunuz
kendinize bir farklı duyu organı daha verildiğini düşünün ........bu duyu organı neleri algılayacak düşünün ..........bence kafayı yemden düşünmeyi kesin çünkü hem duyu organının nasıl bir şey olabileceğini hemde neleri algılayabileceğini asla düşünüp bulamayacaksınız
isterseniz bu farklı duyu organını bir kenara koyalım doğma büyüme renkleri hiç görememiş birine her hangi bir rengi tarif edin :)
veya şu an gerçekte çevremizde neler olup bittiğini anlamaya çalışın mesela gerçekten dünyadamısınız gerçekten uzay varmı karşında konuştuğun kişinin gerçekten var olup olmadığından eminmisiniz sıcak sandığınız şey gerçekten varmı
bütün bunların cevabı yoktur çünkü beynimiz farklı sinyalleri algılıyor işliyor bize bir şeyler sunuyor beyinsiz olarak yaşayabildiğinizi düşünün bana hak vereceksiniz

beyinsiz olarak yaşayan bir insan için hiç bir şey yoktur beynli olarak yaşayan bir insan için işte bu hepimizin algıladığı dünyaya ait şeyler var
demek oluyorki aslında hiç bir şey var değil hepsi beyinin ürünleridir
tıpkı rüyadaki gibi rüyadada her şeyi bütün saçmalıklarına rağmen uyanıncaya kadar gerçek sanırız

kısaca bize konmuş bir sınır var onu geçmemiz engellenmiş hiç bir şey yaratılmamış sadece bilincimize algılatılan algılar var

işte bunuda kontrol eden bir gücün olmaması imkansızdır :)
O nasıl meydana geldi ?
6. bir duyu organını ve algılayabileceklerini açıklayabilecek kapasitemiz olsaydı belkide onun nasıl meydana geldiğinide açıklardık

VeİnsanAldandı
10-05-2011, 18:35
Bak arkadaş öncelikle şu deist dediğin şey nedir onu bir açıkla.İkincisi Sen diyorsun ki herşey bir algıdan ibaret. Bu konuyu iyi bilmediğim için tartışamıyorum.Fakat hadi diyelim ki mesela öyle.Yani herşey beynimizin algılarından ibaret. Bu durum da o 'beyni' ve 'algıları' yaratan bir varlık yok mudur.Sen diyorsun kontrol eden. Yaratıcı onu yarattığına göre elbette ki kontrol etme kabiliyetine sahip olmaması imkansızdır. Bu yüzden kontrol eden bir gücün yaratmadığı iddia edilebilir bu yüzden bundan vazgeç. Bir de şunu sormak istiyorum. Sen İslâm'dan neden ayrıldın da kendine batıl din yada düşünceler aramaya başladın sor.Sor ki cevaplayalım.Okyanuslar varken havuzun içinde boğulma. Skaın sözümü yanlış anlayıp Allah'ın birliğini inkâr da etme. Ama bilmediğin bir şeye inanamazsın bunu demek istiyorum. Bilmek çok güzel bir mükafat tabii ki doğruları bilmek...

el-ezher
10-05-2011, 19:00
Tam nickine göre bir açıklama yapmışsın. Lümpen birinin tarifi düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan, basit ve gündelik yaşayan, belli bir kelime haznesinin dışına çıkamayan kısacası bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kişi.....

Dünyamızın uğradığı hasarların haddi hesabı yok. Öncelikle dünyamız 4,5 milyar yıl önce küçük ebatlı bir gezegenle çarpışarak yokolmaktan kılpayı kurtuldu. Büyük buzul çağları yaşadı. Bir kez büyük bir göktaşının saldırısına uğradı. Her yıl tonlarca madde uzaydan dünyaya yağıyor.

Olası bir büyük volkan (süper volkan) felaketi her an gezegeni bir cehenneme çevirebilir.

Göktaşının ahengi mi??? Göktaşları serseri mayın gibi belirsiz yörüngelerde dolanıp avlayacak gezegen arar ne ahenginden bahsediyorsun??? Evren yıldızların patlayıp yokolduğu, yeni yıldızların doğduğu, gezegenlerin çarpışarak birbirini yokettiği sayısız olayla dolu.

Ahenk denilen ise geçici huzur dönemleri. Yanıltıcıdır.

Ama tüm bunlar lümpencede ne anlama geliyor bilmiyoruz tabi.

adam kendi dediğini anlamamış.:D bu kadar şey anlatmışsın da bu dünya 7 bin senedir nasıl sağ salim duruyor be kardeşim? kendin söylüyorsun işte o kadar tehlike var fakat dünyaya olan bir şey yok. akıl ters yönden çalışıyor heralde :D

trombin
11-05-2011, 01:34
Açıkcası o yaşlarda bu konular beni pek ilgilendirmiyordu birçokları gibi.Yaşadıkça,öğrendikçe birbiriyle çelişen herşeyi kolayına kaçmayan hiç durmadan düşünmeyi seçen bi beyin görmezden gelemiyor ne yazıkki.Bir yaratan olduğuna dair inancım tamamen gitmiş değil ama dinlere kesinlikle inanmıyorum.Kimileri yasakları,kuralları uygulamak zor geldiği için inanmıyorsun gibi cahilce bir yaklaşımda bulunabiliyor buna.ama ben hiç bişeye inanmasam bile iyiyim nedense.bir korku,bir yasak,bir baskı,bir dayatma gerekmeden mantıklı olanı,olması gerekeni idrak edebilecek muhteşem beyinlerimiz itaat gibi küçümseyici bir düzenin modeli olamaz.gerekiyorsa sever ve minnet duyarım şuan yaşıyor oluşuma...

TUBA
21-05-2011, 20:12
el ezhercim

dinazorlar nasıl yok oldu?göktaşıyla değil mi?

demekki olabiliyormuş

şuan olmuyorsa bunun sebebi tanrı değil ilksel oluşum döneminde ki (güneş sistemi) kadar bazı olayların (göktaşı çarpması,gezegenlerin çarpışması vs.) olmamasıdır

örneğin mars ile jüpiter arasında asteorit denen bir kuşak vardır ve bu kuşak ilk oluşumdan arta kalan gökcisimleridir (atık olarak bakabiliriz,jüpiterin çekim gücü sayesinde gezegen oluşturamamışlardır)

dolayısıyla mars delik deşiktir bu kuşağa yakın olduğu için

ama taylan arkadaşımızın da yazdığı gibi evren tehlikelerle doludur

kara delik bunlardan biridir,ve en ürkütücü olanlarındandır

bulunduğumuz samanyolu galaksisinde dahi sayısız kara delik vardır

iceman
23-05-2011, 00:20
Dinden nasıL kurtuLdum?

önce bakara suresinde gördüm "dinde zorLama yoktur" deniyordu...
sonra başka bir surede "inanmayanLarın var haLine" gibi hiçte ZORLAMA oLmayan bir cümLe vardı...

ve daha bir çok tezatLığı görünce bu iLLetten kurtuLmam gerektiğini düşündüm..tabii ki T.D kitapLarı da buna öncüLük etmedi değiL...

minasu
04-07-2011, 00:59
Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar.
asil dinsizler tanrilari kovanlar degil, tanrilara insan düsüncesi yükleyenlerdir.
Ben alevi dindarlarindandim gün geldi turan dursunun kuletehn kitabini okudum ve devam ettim din bu1 ne oluyoruz ya dedim din bu 2 olamaz dedim din bu 3 pes yani ve din bu 4 ipler koptu tabularim yikildi ve kutsal dinlerin kökenini bir cok insanin korkmadan okumasini isterim kuran i kerim dedikleri kitap birkere icindeki ayetler arabca kelimeler degil cogu süryanice ibranice yunanca farsca nasil oluyor ve bütün dinlerin kökenlri sabiilige dayaniyor ordan incil calip kutsallastiriyor ordan tevrat caliyor insanlara yutturuyor ordanda muhammet calip kendini arkasinada bir kac güclü kisiyi alarak peygamber ilan ettiriyor bunlari ben yazmadim yazan arastirmacilar sürüyle hadisler derler eminimki siradan insan kalkipta buharinin bir hadisini okumamis okuyunda celiskileri görün ben öyle allah yoktur karindan konusan insanlari ciddiye almam ama gercekten arastiripta din korkusundan siyrilan insanlari ciddeye alirim ama su bir gercekki kuranin tanrisi cani, katil, öfkeli, sinirli bunlar insana dair olan özelliklr degilmi?