Orijinalini görmek için tıklayınız : Geleceğin Hayvanları-Evrimle ilgili Gelecek Tahminleri
Kurgu ya da tahmin de olsa bilimsel bir bakış açısıyla derlenmiş bir yazıyı sunuyorum. Umarım beğenirsiniz.
GELECEĞİN HAYVANLARI
50 Milyon yıl sonra yeryüzü neye benzeyecek? Bilimin hayal sınırlarında yapılan çalışmaları çok değişik bir fikir ortaya koyuyor. 50 milyon yıl sonra yeryüzündeki hayvanların geçirdiği evrimler ve neye benzedikleri... Kıtasal hareketlilik Kuzey ve Güney Amerika'yı birbirinden ayıracak. California bir adaya dönüşecek ve yavaş yavaş kutuplara yaklaşacak. Bunlar İskoç Paleontolog Dougal Dinox'un varsayımları.
* "Desert Shark" ismi verilen hayvanlar ise; bataklıklar ve nehirlerin korkulan hayvanları timsahların evrimleşmesiyle ortaya çıkacak. Aşırı sıcaklık ve çölleşmeyle birlikte bu hayvanlar, kurak ortamın gerektirdiği şekilde yaşamaya başlayacaklar. Yeterli besin ve suyu her gereksinim duyduğu anda sağlayamayacakları için "özel" yağ depoları oluşturmak zorunda kalacaklar. Böylelikle boyunda, kuyrukta ya da kafadaki ince çizgiler kaybolacak ve hatları daha kaba bir görünüme bürünecek. Avını elinden kaçırmamak için yırtıcı özelliklerini geliştirecek. 50 milyon yılda evrimleşerek "Desert Shark"a dönüşecek olan timsahlar, tam yırtıcı bir köpekbalığını andıracak.
* "Swinging Monkey" ise; bitki örtüsünün zamanla yok olması, birçok hayvanın etobur olmalarına neden olacak. Maymunlar daha önce meyve ve bitki kökleriyle beslenirken, 50 milyon yıl sonra usta balık avcılarına dönüşecek. Bu tür, daha büyük bir görünüme bürünecek ve bugünkü maymundan çok daha vahşileşecek.
* 50 milyon yıl sonra en yoğun evrimi "Tekparmaklılar" geçirecek. Bu hayvanların boyun ve ağız yapıları, bataklıklarda balık avlamak için uzayacak ve daha esnek hale gelecek. Bugün tüm memeliler gibi, 7 olan boyun eklemlerinin sayısı 15'e kadar çıkacak.
* "Woolly Gigantelope" Antilopların evrim sonunda aldığı yeni türe verilen ad. 3 metre uzunluğundaki bu hayvanların derisinin altı kalın bir yağ tabakasından oluşacağı için soğuktan etkilenmeyecek. Boynuzlarını vantuz gibi kullanıp, avını yutacak.
* "Desert Leaper" 50 milyon yıl sonra büyük ölçüde çölleşecek olan yeryüzüne en mükemmel uyum sağlayabilecek bir tür olacak. Bir kanguru türevi olan bu hayvan, kılsız derisi ve uzun kulaklarıyla sıcağa rahatlıkla dayanabilecek. Korku vermeyen, sakin yaradılışlı bir hayvan! Büyük olasılıkla çöl fareleriyle beslenecek.
* "Striger" büyük dönüşümlerden sonra varlığını sürdüren ender "kedigiller"den biri olacak... Toprakta pek yaşama şansı kalmadığı için avını ağaçların üstünde arayabilecek bir fizyolojik değişim gösterecek. Giderek maymuna benzeyen bu hayvan, maymun yiyerek beslenecek.
* "Raboon" daha önce ağaçların üstünde yaşayan maymunların toprağa inmesi ve toprak koşullarına uyum sağlamasıyla ortaya çıkan bir tür. Soyu tükenen aslanların yerini alacak.
Ekolojik dengenin bozulması sonucu, yaban domuzu ve karıncayiyen'in ortak özelliklerini barındıran "Turni"ler ortaya çıkacak.
Aslında bu konu bizi de ilgilendiriyor çünkü bana oldukça fantastik bir fikir olarak geldi. Gerçeklik payı olsa da olmasa da… Şimdi; evrim geçirecek hayvanların neye dönüşeceğini görelim.
http://www.yukleresim.com/images/40349314181862206799.jpg
Bu hayvanımızın adı Turni. Karıncayiyen'in ve yaban domuzu'nun evrim geçirmiş hali.
http://www.yukleresim.com/images/04158814194514696409.jpg
Bu evrim geçirmiş hayvanın adı ise Bataviya. Bu görünüm bize oldukça tanıdık bir hayvan olan denizaslanını hatırlatıyor.
http://www.yukleresim.com/images/38717613802072803452.jpg
Bu evrim geçiren hayvanın adı swimming monkey. Maymunlar, yok olan bitki örtüleri nedeniyle etobur olacaklar ve usta bir balık avlayıcısına dönüşecek. Ve daha da vahşileşecekler.
http://www.yukleresim.com/images/05910745801603683869.jpg
Bu hayvanımızın adı ise tek parmaklılar. Eklem sayılar 7 den 15 e çıkacak.
İlginç bir yazı. Evrimin gelecekteki muhtemel süreci bu şekilde olabilir mi? Yorumlarınızı merak ediyorum.
bundan sonra hem varolan diğer türlerin hem de insanın evriminde doğal seleksiyonun yanında,
bilinçli (insan) seleksiyonun da hesaba katılması gerekiyor.
insan varolan evrim süreçlerine müdahale edebilecek koşullara çok yaklaştı.
bu şu demek:
evrim öyle bir tür üretti ki, o tür sayesinde evrimin kendisi de bilinçli evrime evrilecek.
Yazı bundan 50 milyon yıl sonrasını anlatıyor. Tahminim bu döneme insan türü çoktan gezegeni terk etmiş olabilir. Önümüzde bu süre içine 3-4 büyük yokoluş ve buzul çağı sığar. Ben yukardaki senaryoyu bile çok iyimser buldum. Böceklerin mutlak hakimiyeti çok daha akla yatkın olabilir.
Taylan'a katılıyorum. Böcekler tek seferde çok fazla üreyebildiklerinden ve genel yaşam döngüleri kısa olduğundan, evrimsel sürece en hızlı ayak uyduran türleri barındırıyor. Hal böyle olunca tek hakim onlar olacak gibi. Sanki şimdi değillermiş gibi konuştum :)
insanoğlu önümüzdeki süreçte ciddi bir belayla karşılaşmaz ve bilgi birikiminde mesafe katedebilirse kendini önceden planladığı biçimde evrimleştirebilir.
gezegeni terkedebilir.
hangi yaşam çevresinde ise o çevreye uygun yetenekleri bilinçli olarak edinebilir.
insan beyni evrimin ürünüdür.
ancak evrim insan beyninin ürünü olma safhasına doğru ilerliyor.
Sayın Diamat şöyle bir şey buldum. Sizi doğrular nitelikte:
İnsanoğlu uzaylıya dönüşecek
İnsanoğlunun evriminin sona erdiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira bilimadamlarının çalışmaları gösteriyor ki milyonlarca yıl sonrasının insanoğlu ile günümüzün insanı arasında pek bir benzerlik kalmayacak. İnsanın evrimini simuslasyon tekniğiyle resmeden bilimadamlarının 5 milyon yıl sonraki insan formuna yönelik elde ettiği görüntü bugün bizlerin resmettiği 'uzaylı'lardan farksız.
http://img2.blogcu.com/images/b/i/l/bilgisayartr/_nsanoglu_5_milyon_yil_sonra01.jpg
Christopher Sloan, Peter Andrews, Chris Stringer, David Lambert adlı bilim adamlarının çalışmalarından yararlanarak insanoğlunun gelecekteki evrimini simulasyon tekniğiyle resmetti. İşte önümüzdeki 5 milyon yılda varsayılan evrim:
Unihuman (Homo Sapiens Sapienter): 1 milyon yıl sonra evrimin sonucunda farklı ırklara ait özellikler karışarak küresel ölçekte genetik bir karışım oluşturacak.
Survavalistian (postapocalypticus): 2 milyon yıl sonra nükleer savaş ya da Dünya'ya bir göktaşının çarpması gibi küresel bir felaket evrimi yeniden tetikleyebilir. Ortama adapte olabilmek için yeni fiziksel özellikler geliştirebilir.
Numan (homo genomicus): 3 milyon yıl sonra genetik müdahaleler sonucunda, her türlü değişimin sona erdiği 'doğal' insanoğlu ile üst düzey genetik özelliklere sahip 'numan'lara kadar çeşitli ara-türler üretilecek.
Cyborg (humo roboticus): 4 milyon yıl sonra insan bedenine robotik katkı rutin haline gelecek. Robot ile insanın ikili yaşamı. Buradaki potansiyel güçlük de insanoğlu ile rekabete girebilecek yapay zekaların ortaya çıkması olacak.
Astran (astranthropus): 5 milyon yıl sonra insanoğlunun tüm yapısı diğer galaksilere yolculuk için, doğal ve robotik yollarla baştan aşağıya yenilenecek.
İlginç bir başlık :)
Paylaşımlarınız için teşekkürederim.
saygılarımla
Sevgili Arkadaşlar af buyrun ama benim için gerçekten süper masallar geliyo :) Esen kalın
Evren, bunların hepsi kurgu ve tahmin. Aksini söylemiyoruz zaten. Ama tüm bu tahmin ve kurgular ölçülebilir, bilimsel veriler temel alınarak yapılıyor.
Arkadaş bazılarının her konuya ileti gönderme yetkisini kısıtlayacaksın, yok bunun başka çaresi. "Geometri bilmeyen giremez." bu kadar basit. Fikir alış verişi eyvallah ta henüz aritmetiği algılayamamış adamla küme teorisi tartışmaya benziyor bu.
Konuya dönersem; bu canlıların 50 milyon yıllık evrim sürecinin bu şekilde kurgulanmasının "elde olmayan yüz milyonlarca belirsizlik, karmaşıklık ve rastgelelik" nedeniyle yapılamayacağını düşünüyorum. Tabii bu, henüz organik maddelerin dahi bilgisayar ortamında tam olarak kısa vadeli simüle edilemediğini düşündüğümde vardığım bireysel bir sonuç.
Arkadaş bazılarının her konuya ileti gönderme yetkisini kısıtlayacaksın, yok bunun başka çaresi. "Geometri bilmeyen giremez." bu kadar basit. Fikir alış verişi eyvallah ta henüz aritmetiği algılayamamış adamla küme teorisi tartışmaya benziyor bu.
Bencede Bir başka Kişiye Sorulmuş Sorulara Hemencik Başkaları Gösteriyor Kendini.
Evren, bunların hepsi kurgu ve tahmin. Aksini söylemiyoruz zaten. Ama tüm bu tahmin ve kurgular ölçülebilir, bilimsel veriler temel alınarak yapılıyor.
sevgili taylan
beni doğrular nitelikde olduğunu düşünerek verdiğiniz örnek aslında biraz başka bir şey.
o örnek sonuçta doğal seleksiyonu veri alıyor.
canlılığın ortaya çıkışından bu yana yegane motoru doğal seleksiyon.
ancak canlılığın tarihinde bir ilk gerçekleşebilir diyorum.
bir çok canlı edilgen şekilde evrildi.
mutasyon ve seçilimle.
ancak insan bir şeyi keşfetti, genleri.
şimdi bilinçli seçilim yapabilir.
kendini önceden planladığı biçimde evriltebilir.
bunun için milyonlarca yıla ihtiyacı yok.
çok yakın gelecekte bu bilgileri teknolojik olarak gerçekleştirme olanağı elde edebilir.
o zaman bilginin geometrik artışı bile katlanabilir.
mesela zeka üzerinde etkili olan genleri tam olarak çözümleyebilir.
bu genlerle oynayabilir.
türü daha zeki bir türe dönüştürebilir.
evet bu bir kurgu.
ama dayanaklarım şunlar.
öyle bir türüz ki kendi kökenimizi tanımladık.
evrimi tanımladık.
mekanizmaları çözümledik.
insanoğlu bir şeyi tanımladı mı o iş tamamdır.
sıra evrimi kontrol altına almakta.
bilinçli olarak yönlendirmek de.
insanın tür olarak temel niteliği zekası, hızlı koşması değil.
o halde en çok bu alanda genetik olarak çözüm arayacaktır gelecek yüzyıllarda.
bunu başarabileceği çok açık.
çok daha büyük ve gelişmiş bir beyne sahip olacaktır, genetik müdahalelerle.
ve evet o resimdeki uzaylıya benzeme ihtimali çok yüksek.
çünkü beyin büyüdükçe kafatası büyür çene küçülür.
Sayın Diamat, kafatası büyür de onu taşıyacak bir boyun ve omuz nasıl tasarımlarız?
Omuz ve boyun değişirse iskelet de değişir. Büyük bir kafa, nasıl rahimden geçecek?
Bunları merak ediyorum.
Şöyle bir çizim yaptım. (Biraz acele oldu kusura bakmayın)
http://i1103.hizliresim.com/2011/3/28/1540.jpg
Bir önceki mesajımda da söylediğim gibi olası bir kafa büyümesi kalın bir boyunla desteklenecektir. Hatta boyun arkasında deri birikmesi kırışması da olabilir. Böyle bir kafanın insanın dar rahminden nasıl doğacağını bilmiyorum ama sanırım normal doğum da sezeryan türü yapay bir müdahale ile tarihe karışabilir.
sevgili taylan
memelilerin klasik problemleri, evrimin doğal seleksiyondan kaynaklanan limitleri bunlar.
evet haklısınız bunlar somut problemler.
ancak şunu işaret ediyorum.
insanoğlu tür olarak kendi elleriyle kendini yeniden yaratabilmenin koşullarına sahip olma potansiyelinde.
paradoksal belki ama,
kendinden daha mükemmel olanı yaratabileceğini ,
ve bunun bir kez tekrarlanan bir defaya mahsus bir şey olmayacağını,
kendini her defasında biraz daha mükemmel yaratacağını bunun bir sürece dönüşeceğini iddia ediyorum.
aslında akıllı tasarımdan bahsediyorum. :)
bu evrimde bir kırılma anıdır.
evrim şu ana kadar hep hayatta kalma bağlamında seçici davrandı.
kör doğal seleksiyon açısından mükemmel sadece hayatta kalandır.
ancak merkezine insanı ve tercihlerini koyacağınız bilinçli seçilime dayalı bir evrimin temel bağlamı sadece hayatta kalmak olmayacaktır.
insan kendi temel farkı olan zekayı mükemmellliğin ölçüsü olarak görme eğilimindedir.
kendisini her defasında daha zeki olarak yaratabilmenin peşine düşecektir.
kendinden daha zeki olanı yaratan bir yaratıcı olmasına çok az kaldı.
dinin sonu da bunla çok ilgili.
dindar ve şizofrenler ortak bir paydayı paylaşır.
gerçekliğin nesnel olanda görülmesi yerine kurgusal olanda aranması paydasını.
ve bunun nedeni beyindeki benzer sorunlardır.
beynin büyümesini hacim olarak gerçekleştiremesek de, nitelik olarak gerçekleştirebiliriz.
gittikçe gerçekliği nesnel olanda arayan kurgusal olandan yakasını kurtaran bir insanlık ortaya çıkacaktır.bunu biyolojik temelleri anlamında söylüyorum.
yoksa felsefi olarak insanoğlunun materyalistleşeceği anlamında değil.
yukardaki uzaylı-insan resmine baktığımda ne gördüğümü paylaşmak istiyorum.
sizce bu adam aptalca şeylere güler mi.
ya da güne gazetesindeki yıldız falını okuyarak başlar mı.
ya da beş vakit mekke istikametine eğilip namaz kılar mı.
şans ya da şansızlık gibi savsatalara inanır mı.
aşık olduğu kadını alamayınca 70 lik rakı içip müslüm dinleyip kendini jiletler mi.
o adam gerçek bir materyalist.
tamamen nesnel.
hatta dindarların deyimiyle biraz da ruhsuz.
bizim türümüz ölümlü olduğunu bilerek yaşamanın getirdiği travmaları bünyesinde taşıyan ve biraz da buna göre evrimleşen bir tür.
ancak şimdi kendi kaderini yazan kendi kendisini yaratan kendi kendisinin tanrısı olan bir tür.
ben ordaki uzaylı-insanın ortaya çıkacağı günlerin yakın olduğunu dşünüyorum.
görünüş bir tarafa tamamen zihinsel mükemmelleşmesinin önündeki engelleri bir bir tespit edip aşarak kendi mükemmellik tanımını doğanın mükemmellik tanımına egemen kılacağını düşünüyorum.
nitche tanrıyı öldürdü.
şimdi sıra insanın tür olarak tanrı olmasında.
Sevgili Taylan bunlar hoş kurgular ama gerçeklikle uzaktan yakından alakalı olma şansları oldukça düşük. Sadece zihin jimnastiği deyip geçelim.
Kısa süre öncesine kadar ben de bir diğer arkadaşın belirttiği gibi insan kafasının büyüyeceğini, ekstremitelerinin zayıflayacağını ve bunun illa olacağını değil ama güçlü bir tahmin olduğunu düşünüyordum ama hayat bu şaşırtıyor insanı. 10.000 yıl öncesine göre beynimizin küçüldüğünü buldular son zamanlarda. Şaşırdım tabi beklemiyordum böyle bir durumu. Şimdi bunun neden olduğunu izah etmeye çalışıyorlar, çeşitli hipotezler var ama bakalım hangisine dair bulgular daha ön plana çıkacak belli değil.
Bir diğer arkadaşımız bunu kendi evrimimizi yönlendirerek yapacağımızı söylemiş. Olabilir tabi ama ben pek öyle olacağını düşünmüyorum. Daha çok kollektif zekamızı nasıl daha verimli kullanabilirizin(bunun içine yapay zeka vs.de giriyor) yollarını deneyeceğimize inanıyorum.
Bu arada hem benim bu söylediklerim hem de bu başlıktaki diğer yazılar aynı derecede spekülatiftir, zihin jimnastiğinden öte hiç bir işe yaramaz.
sayın priapos
kesinlikle kurgusal elbetteki.
ancak canlılık tarihi boyunca bir tür varoluşunun kökenini açıklayabilme şansını yakaladı.
en muamma soruyu darwin cevapladı.
bu çok büyük bir olay.
ve açılan bu kapıdan bir bilgiye ulaştık.
tüm niteliklerimiz genlerdeki kodlarla belirleniyor.
bu da insanlık tarihinin en dramatik ikinci bilgisidir.
ve bütün bunlar biz yaşarken oldu.
3 milyon yıllık hominid, 300bin yıllık homosapiens tarihinde bütün bunlar geçtiğimiz 150 yılda oldu.
bunun nasıl kırılma olduğunu sanırım evrim düşüncesini paylaşanlarda farkedemiyor.
evrim artık kör değil.
doğal seleksiyona muhtaç da değil.
evrim, bilinçli evrimi ortaya koyacak türü yani insanı evriltti.
bilinçli evrimin sonuçları üzerine olan düşüncelerimi emin olun paylaşamıyorum.
diamat da mistik savsatalara kafayı yarmaya başladı zannedebilirler diye.
insan istediği niteliğin genetik kodunu üretebilme arefesindedir.
önümüzdeki devrim üzerine tüm söyleyeceklerimiz kurgudur belki ama genetik devrim kurgu değildir.
20 yy daki elektronik devrimin hayatımıza kattıkları, genetik devrimin yanında devede kulak kalır.
bir karınca bireyi bir organizmadır, ancak karınca topluluğu devasa bir organizmadır.
insanlık bir gün bireylerden oluşan dev bir organizma gibi hareket eden bunun yanında pek çok alttürden oluşan bir üsttüre dönüşebilir.
bir filmde şöyle bir sahne vardı.
dev kavanozların içinde beyinler.
bedenleri yok.
bu beyinler koloninin meclisini oluşturuyor.
insanların bir kısmı beyinlerin bakımını üstlenmiş.
çok fantastik geldi değil mi.
evet kesinlikle fantastik.
Sayın Diamat açıklamalarınız için teşekkürler.
Evrimimizi yaratan süreci kontrol altına alabilecek olmamız konusunda size katılıyorum.
10.000 yıl öncesine göre beynimizin küçüldüğünü buldular son zamanlarda. Şaşırdım tabi beklemiyordum böyle bir durumu. Şimdi bunun neden olduğunu izah etmeye çalışıyorlar, çeşitli hipotezler var ama bakalım hangisine dair bulgular daha ön plana çıkacak belli değil.
Sayın Priapos bu konu ile ilgili elinizde yazı ya da haber varsa mutlaka bizimle paylaşın. Önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.
http://newstodaynews.com/human-brain-become-smaller-it-occurred-in-the-whole-world-applies-to-men-and-women/15957
Taylan yukarıdan devam edip asıl makaleyi araştırabilirsin sanıyorum.
Ve Diamat kusura bakma yanlış anlaşılacak şekilde yazmışım yazımı yeni farkettim. Ben de senin gibi insanın kendi evrimini yönlendireceğini(hatta uzun süredir yönlendiriyor zaten ama bunu doğrudan genetik materyale müdahale ile yapacağını da) düşünüyorum, ancak anlatmak istediğim bunu beynini büyütmek veya zekasını artırmak yönünde kullanmayacağıydı. Sorunun biyolojik materyallerin sınırlamalarının aşılmasının yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesinden daha maliyetli daha güç olmasından kaynaklanacağını düşünüyorum. Tabi dediğim gibi bunların hepsi spekülatif.
50 milyon yıl sonra kim öle kim kala arkadaş =) gerçi yeryüzü insanoğlundan temizlendiği zaman bu dünya yokolana kadar mutlu mesut yaşar.
Test Your Mentality
10-04-2011, 22:06
Taylan'a katılıyorum. Böcekler tek seferde çok fazla üreyebildiklerinden ve genel yaşam döngüleri kısa olduğundan, evrimsel sürece en hızlı ayak uyduran türleri barındırıyor. Hal böyle olunca tek hakim onlar olacak gibi. Sanki şimdi değillermiş gibi konuştum :)
buradaki hakim olma,
sayısal üstünlük müdür,
fiziki üstünlük müdür
ne türden bir hakimden söz edilmektedir.
Bu konuyu rica etsem açabilir misiniz. çok havada kalan bir iddia olmuşş. :focus:
Sayısal, fiziksel hepsi var. Böcekler biyolojik olarak bir memeliden çok daha dayanıklıdır.
Gezegenin ilk karaya çıkan sakinlerindendir. Muhtemel gelecekte hakimiyet kuracaklar gibi görünüyor.
İddianın neden havada kaldığını da sen açıkla....
Test Your Mentality
17-04-2011, 20:16
Burada , iddianın havada kalması olarak, muhtemel ifadesinin kullanılması ve sayın aera'nın yanıt yazamıyor oluşundandır. Sanırım bu konuda hatasını anlamıştır diye umuyorum.
Eğer böcekler gelecekte hakim olacaksa, bu hakimiyet örneğin sayısal bir hakimiyet olacaksa, böceklerin belirli bir geçmişten gelen sayısal verileri ortaya konulmalı, bu veriler üzerinden , cüzi bir artış olsa bile bu veriyi itere ederek böceklerin diğer hayvanlara karşı sayısal hakimiyeti bilimsel hesaplamayla ortaya konulmalıydı.
Aynı şekilde;
Fiziksel üstünlükleri kastediliyorsa, yakın geçmişte fiziksel bakımdan hangi türden geriydiler ve şimdi hangi türleri hangi fiziksel özellikler bakımından geçmiş oldukları da, tabi önce teorisini bilimsel bir dille ortaya koyup sonra yine bilimsel verilerle desteklenmeliydi.
Bu bilimsel çalışma yapılıp da ardından "böcekler gelecekte sayısal ve fiziksel bakımdan üstün konuma geçeceklerdir" denilebilirdi.
Başlı başına Taylan'a katılıyorum. Böcekler tek seferde çok fazla üreyebildiklerinden ve genel yaşam döngüleri kısa olduğundan, evrimsel sürece en hızlı ayak uyduran türleri barındırıyor. Hal böyle olunca tek hakim onlar olacak gibi. Sanki şimdi değillermiş gibi konuştum :)
şeklinde varsayımsal, düşünsel çıkarımlar yapılamaz. Böyle çıkarımlar bilimden kopuk bir bakış açısını ifade eder. Özetle, kimya deneyi yapmak bilimsel düşünmeyi gerektirmez.
yucemanitu
29-04-2011, 23:47
Yahu bu şekilde giderse 200 yıla kalmaz sera etkisi kontrolden çıkacak ve değil 50 milyon yıl birkaç milyon yıl sonra bile dünyada hayat olmaz. 50 milyon yıl sonra hangi balık, hangi maymundan bahsediyorsunuz? Okyanuslar bile buharlaşacak. Venüs gibi sera etkisinin kontrolden çıktığı bir gezegende canlı kalmaz ki.
Sayın Manitu bahsettiğiniz senaryolar gerçekleşecek ama doğanın kendini tekrar yenilemesi söz konusu. İnsanın yeryüzünden silinmesinden sonra etkisine sebebiyet verdiğimiz küresel ısınmanın etkileri yavaşça yokolucak. Bizim için felaket olabilecek durumlar doğa için geçici yaralanmalardır.
Bir kaç milyon yıl sonra tahminim kıtaların da sürekli yer değiştirmesi sonucu yeni yaşam alanları oluşacak. Bu döneme damgasını vurabilecek muhtemel hayvanların doğal ortak ataları ise şu anda yaşıyor olabilir. 400 milyon yıl boyunca her türlü küresel felakete göğüs germiş bir çok hayvan türü var. Önümüzdeki bir kaç milyon yıl içinde canlıların yepyeni şekillere büreneceği çok farklı evrim senaryoları söz konusu olabilir.
Sayın Manitu bahsettiğiniz senaryolar gerçekleşecek ama doğanın kendini tekrar yenilemesi söz konusu. İnsanın yeryüzünden silinmesinden sonra etkisine sebebiyet verdiğimiz küresel ısınmanın etkileri yavaşça yokolucak. Bizim için felaket olabilecek durumlar doğa için geçici yaralanmalardır.
Bir kaç milyon yıl sonra tahminim kıtaların da sürekli yer değiştirmesi sonucu yeni yaşam alanları oluşacak. Bu döneme damgasını vurabilecek muhtemel hayvanların doğal ortak ataları ise şu anda yaşıyor olabilir. 400 milyon yıl boyunca her türlü küresel felakete göğüs germiş bir çok hayvan türü var. Önümüzdeki bir kaç milyon yıl içinde canlıların yepyeni şekillere büreneceği çok farklı evrim senaryoları söz konusu olabilir.
Sevgili Taylan sorun şu ki; istek, arzı geçince (aynı iktisad dersindeki portakallar gibi :D) zarar çok oluyor.
Bahsettiğiniz yaralar, doğanın kendini yenileme oranına üstünlük sağladığı takdirde yenilenme yetişemeyecek ve belkide yeni bir venüs olacağız.
Pc oyunlarındaki gibi, saniye başı 300 HP yeniliyorsunuz fakat saniye başı 500 damage alıyorsunuz. Saniye başı 200 damage gidiyor canımızdan.
Venüs'ün başına geldi. Mars'ın başına geldi. Tam ikisinin ortasındayız. Bizim neden başımıza gelmesin.
Şöyle sağlam bir stargate icat etmemiz lazım (= Gerçi daha çok var o güne, bana dokunmayan yılan bin yaşasın .P Yaşasın sağduyusuzluk .P
Özgürcan
06-05-2011, 22:40
Gelecek bence böceklerin yüzyılı olacak.
Yaşayan canlılar kabuklu canlılar olacak. Hayvanlar nükleere dayanıklı kabuklarla evrilecek. İnsanların omuriliği düzleşecek ve beyni daha da genişleyecek yeni loblar oluşacak diğer dış özellikler etkinliğini yitirecek. Kıllar daha da kısalacak bazı yerlerde yok olacak.
Yapılan nükleer savaşlar ve atılan atom bombaları gelecek 500 yılın kaderini etkileyecek. volkanik etkileri hızlandıran bu etkenler binlerce memeli türünü tarihten silecek. Küresel ısınma kutup hayvanlarını ve göçebe kuşları tüketecek. Bunlar da eğrelti otu gibi küşük bitkilerin ve böceklerin artmasına sebebiyet verecek. Sonuç olarak insan da yok olduğunda Dünya'da yaşayan tek canlılar böcekler olacak.
Bu benim düşüncem...
Bakteriler varoldukça dünya üzerinde yaşam uzun süre devam eder. Önemli olan bakterilerin hayatta kalabileceği kadar yaşama imkan tanıyan şartların olması. Gerisi gelir zaten.
Özgürcan
06-05-2011, 22:43
aynen öyle
yucemanitu
07-05-2011, 19:04
Taylan dost küresel ısınma bir kez kontrolden çıkarsa artık bunun önü alınamaz.Venüs'ün bugün bu şekilde bakteri bile yaşayamayacak kadar sıcak olmasına sebep olan durumunun nedeni kontrolden çıkmış sera etkisidir.
bakkalmahmud
07-05-2011, 19:15
Bilginizin önünde sapka cikarabilirim ama bu yorumlar hep atmosfere göre yapiiliyor,ya, yarin atmosfer yok olursa?.
dogruistan
07-05-2011, 19:56
gelecekte çok farklı hayvanlar çıkacak karşımıza çünkü evrim hikayesinden çok insan eliyle olacak
adamlar şimdiden onlarca göze sahip sinekler 8 ayaklı fareler iki kat daha uzun yaşayan böcekler
hatta çok uzun uzay seyahatlerinde ayakları işe yaramayacağı için ayaklar yerine 2 kol toplamda dört kolu olan insan oluşturmayı düşünüyorlar
yani evrim hikayesine bu konuda bir canlılığı şekillendirme şansı kalmıyor
belki insan bazı canlı türleri olmadanda yaşamını devam ettirebileceği sonucuna vararak bazı canlıları yok edebilecektir sizin evrimleşince ilerde şöyle olacak böyle olacak dediğiniz canlılar ilerde var olmayada bilir :)
bu tür tahminler için şu insan denen varlığın kafa karışıklığının bitmesini beklemekte yarar vardır
ne zaman bilinmeyenler bilinir ne zaman yeni yaşam alanları elde edilirse ve ne zaman insan neslini güvende hissederse işte o zaman kafa karışıklığı bitmiş olacaktır
kısaca bu tür tahminleriniz için sanırım bir kaç bin yıl beklemeniz gerekecek
Sayın sabırlı atmosferimizdeki değişimlere uyumlu türler de evrimleşebilir. Oksijen seviyesi artarsa böcekler büyüyebilir. Atmosferimiz insan etkisi dışında pek fazla değişeceğe benzemiyor. Çok uzun süreler canlılığa uygun şartlar gezegenimizde varolacaktır.
İnsan türü tamamen yokolursa, kirlenen atmosfer kısa sürede kendini yenileyecektir. esas sorun nükleer santrallerden arta kalan nükleer artıklar. 25-30 bin yıl etkisini sürdürebilecek radyoaktif atık ürettiğimizden bahsediliyor.
http://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CDEQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.cnnturk.com%2F2011%2Fyasam%2F diger%2F05%2F09%2Firanda.tuhaf.bir.hayvanin.olusu. bulundu%2F616041.0%2F&ei=9x7LTZWDLI72sgaah72eAw&usg=AFQjCNHlWvh9QvEMcAgdSaNqIH5LGDmjXw
Bu hayvan araform mu?Bilgisi olan varmı
http://cdn1.cnnturk.com/handlers/file.ashx?FileID=468995&Width=292&Height=0&BlackWhite=False