PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sitenin kapanmasi

burlap
13-05-2011, 16:30
Evet, yanlış okumuyorsunuz, sitenin kapanacağını, kapanmasa bile işlevini ve geçerliğini yitireceğini, kendiliğinden biteceğini, ya da İsviçre- İngiltere – Kanada vs katılımcıları arasında kalacağını düşünüyorum.
Bu site “dinlerden özgürlük” savıyla sözde özgürlükçü olduğunu ortaya koyar. Halbuki ipi elinde tutan yöneticilere göre yönetilir, çeki düzen verilir. Belli cemaatler kollanır. Hele Akepe ve cahil başbakan en önde gelen liberalizm şampiyonlarıdır. Başbakanımızın Davos’ta kükremesi, Avrupalara çatıp ders vermesi çok alkışlanır. Bu hususları bir süre önce yine bu bölümde “Sitenin Adı Değişmelidir” başlığı ile ele almıştım. Ama, gene de, sitenin bir şekilde ateist söylemlere yer verdiğini kabul ediyorum ve sitenin yitirilecek durumda olmasını kaygı ile karşılıyorum.
Çünkü şimdi durum değişiyor. Özgürlükçü aldatmasıyla (halen) sunulan Akepe iktidarı, artık internete filitre getiriyor. Buna göre internete bağlanırken herkes 4 filitre paketinden birisini seçmek zorunda kalacak. Cahil halkın beğenisini elde ederek gittikçe yerini sağlamlaştıran Akepe, seçim sonrasında uygulamayı yürürlüğe koyarak otosansüre uğrattığı medyadan sonra haberleşme özgürlüğüne bir darbe de internette otosansür yaptırarak vuracak. Bu paketlerden standart olanın aynen şimdiki haliyle sürdürülür olacağının söylenmesi de koca bir yalan. Dolayısıyla bu sitenin filtrelenmemesi için uygun söylemde olması gerekir. Yok, “biz aynen söylemimizi sürdürürüz” derseniz, denemesi bedavadır. Ağlak Gülen hocafendi kapı gibi BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)nun arkasındadır.
Diğer taraftan, zaten sitenin kurulmasında hedeflenen amaç gerçekleşmiş de olabilir. Pek liberal özgürlükçü sistem Türkiye’ye yerleştirilmiş ve Afganistan’a giden yol yarılanmıştır. Atatürk’ün lafını etmeye dahi gerek kalmamış, ulusalcılık küfür sayılmış, satacak fabrika vs de kalmamıştır. Herşey miadını doldurduğuna göre, artık bu siteye de ihtiyaç kalmamış olabilir. Ha o türlü, ha bu türlü. Öküz öldü, ortaklık bitti yani.
Sitenin sürmesi için tek seçenek var. Daha önce de aktardığım gibi sitenin adının “Necip Fazıl Kısakürek Hür Tefekkür Sitesi” olarak – zaten fiilen sahip olduğu niteliğe uygun olarak - değişmesi, dini bütün Müslümanlar dışındakilerin dışlanması gerekir. Gülen-Saidi Kürdi cemaati yandaşları yönetimde, diğerleri muhalefette olarak tartışmalar, ilahilerle vs sürdürülebilir…

Subat
13-05-2011, 17:06
Yine tartışacak bir şeyiniz kalmadı anlaşılan..

ulpian
13-05-2011, 17:08
Bu başlığı 'politika' forumuna taşıyorum.

Burası özgür bir tartışma platformu. İkide bir böyle tuhaf site eleştirileri yazacağınıza, mesela politika forumunda, Atatürk'ü ve Atatürkçülüğü savunan başlıklar açın, ulusalcılığı savunun, her gün AKP'yi veya Gülen cemaatini eleştiren başlıklar açın. Bu sitenin moderasyonu sizin başlık veya mesajlarınıza, siz bu görüşleri savunuyorsunuz diye moderasyon işlemi uygulamaz, yazdıklarınızı silmez.

Diğer yandan bu forumda dileyen Atatürk'ü veya Atatürkçülüğü eleştiren başlıklar da açabilir. Komünizmi savunan veya eleştiren, liberalizmi savunan veya eleştiren, AKP'yi veya Gülen cemaatini savunan veya eleştiren, İslamı veya Hıristiyanlığı savunan veya eleştiren, astrolojiyi savunan veya eleştiren başlıkar da açılabilir. Şahıslara hakaret içermedikçe, kimse de bu başlıkları savunulan görüşten ötürü kaldırmaz. Üyelerin ilgisini çekerse, bu başlıklara birşey yazarlar, başlıkta dile gelen düşünceye katılır veya karşı çıkarlar, tartışma olur.

İfade özgürlüğünü bu denli geniş tutmamızı hazmedemeyenler de olabilir elbette. Burada yapabileceğimiz birşey yok.

Lütfen siyasi görüşünüz ne ise politika forumunda o görüşünüzü dilediğiniz gibi savunun, tartışın işte. Site yönetiminden (ki mevcut yönetim içerisinde çok farklı, zıt siyasi görüşlere sahip insanlar var zaten) daha ne istiyorsunuz...

westergaard
13-05-2011, 17:26
Youtube'u tam iki sene kapalı tutan zihniyet "Akepe" değildi yanlız. Yüce Atatürk'ünüzle dalga geçen bir video yüzünden koca ülkeye Youtube'u TAM İKİ SENE yasakladınız.

Pakistan bile Muhammed karikatürleri yüzünden Youtube anca bir iki hafta yasaklamıştı.

taylan
13-05-2011, 17:45
Yüce Atatürk'ünüzle dalga geçen bir video yüzünden

Videoları ben de görmüştüm. Hiç bir ulusun lideri böyle alçakça bir aşağılanmayı hak etmez. (Üstelik mücadelesi tüm dünya gözünde meşru olarak kabul gören ve saygı duyulan bir lider için)

Muhammedin karikatürlerinde bile bir sorgulama, bir incelik vardı. Ama M. Kemal'i güya hicveden bu aşağılık videolar ne mizah ne de başka bir sanat unsuru barındırmayan son derece lümpen ve aşağılık kompleksi içinde hazırlanmış videolardı.

M. Kemal hiç bir milleti aşağılamamıştır. Hiç bir ülkenin sembolüne hakaret etmemiştir.

Sadece videoların yasaklanması gerekirdi.

AKP zihniyeti bu videoları bahane ederek kendi dikta hevesleri tatmin yolunda iki sene YOUTUBE'yi yasaklamıştır.

westergaard
13-05-2011, 18:11
atatürkle dalga geçen youtube videoları ifade özgürlüğüne girer

onları izlemek de bizim bilgi alma özgürlüğümüze girer

bunları yasaklamak da despotluktur

atatürk ne işler başarmış olursa olsun böyledir

taylan
13-05-2011, 18:18
Atatürk'ün çirkin bir yaratığa dönüştürülmüş halini görmek sana nasıl bir bilgi sunuyor acaba???

Ya da Lenin'in bir dansöz kıyafeti giydirilip oynatılması bana ne gibi bir bilgi sağlayabilir?

Böyle bir özgürlük anlaşıyı benim insani ölçülerim içine girmiyor. Peygamberler de dahil hiç bir tarihi figürün aşağılanmasını doğru bulmuyorum. Eleştirinin hayvanlaşmaması için nerede durmamız gerektiğini iyi bilmek gerekiyor.

Gerisi lümpenliktir.

westergaard
13-05-2011, 18:19
sen beğenmiyorsan izlemezsin

westergaard
13-05-2011, 19:52
taylan atatürkü çirkin yaratğıa lenini dansöze çevirmek istiyorsak sana niye dert oluyor? duyguların mı inciniyor? otur evinde ağla. Bize ne?

AlbatrosS
13-05-2011, 20:21
Youtube'u tam iki sene kapalı tutan zihniyet "Akepe" değildi yanlız. Yüce Atatürk'ünüzle dalga geçen bir video yüzünden koca ülkeye Youtube'u TAM İKİ SENE yasakladınız.

Pakistan bile Muhammed karikatürleri yüzünden Youtube anca bir iki hafta yasaklamıştı.

iyi de bu site bildiği kadarıyla hükümetin elindeki bir kurum tarafından yasaklandı! hatta hükümet mahkeme kararı dahi olmadan buna benzer binlerce siteyi yine elindeki bir kurumla yasakladı...

ulpian
13-05-2011, 20:26
iyi de bu site bildiği kadarıyla hükümetin elindeki bir kurum tarafından yasaklandı!

Ben mahkeme kararıyla ve Atatürkçülük gerekçesiyle yasaklandı diye biliyorum. Tekrar bir araştıralım bence.

taylan
13-05-2011, 20:50
taylan atatürkü çirkin yaratğıa lenini dansöze çevirmek istiyorsak sana niye dert oluyor?

Neden böyle bir şey yaptığının akla mantığa uygun bir açıklaması var mı? Sebebi ne olabilir? "Özgürlük kardeşim!.. Sanane!!! diyorsan bir lümpenle muhatap olmamak için konuyu kapatırım.

Üstelik bunu uluslararası bir cinayet şebekesinin amblemini avatar olarak kullanan biri söylüyor. Gayet örgütlü, inandığın tüm özgürlük değerlerini iğrenç metodlarla çiğneyen, bu teşkilatın komutanlarına dansöz kıyafeti giydirip oynatmak lazım. Böyle bir video hazırlayıp koysana YOUTUBE'a.... Özgürlük adına mesela...

ulpian
13-05-2011, 20:59
Şöyle bir örnek verebilir miyim sevgili taylan: Örneğin Batı'da bir fotoğraf sanatçısı bir kavanoza işeyip, içine küçük bir İsa heykelli haç koyup, resmini çekip, resmin adını da ''Sidik İsa'' koyup, bu resmini galerilerde sergileyebiliyor (bkz (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10703)). Eleştirenler, çok ağır ve sert bir dille eleştirenler oluyor. Ama sergi yasaklanmıyor, sanatçı ceza filan almıyor. Neden yasaklansın ki zaten? Sırf birilerinin duyguları rencide oluyor diye mi?

westergaard
13-05-2011, 21:03
Neden böyle bir şey yaptığının akla mantığa uygun bir açıklaması var mı?

ewet. var: zevkim öyle istiyor. sana ne?

Üstelik bunu uluslararası bir cinayet şebekesinin amblemini avatar olarak kullanan biri söylüyor.

NATO dünyayı komunizm, cihat gibi ideolojilerden ve tehlikelerden korudu, koruyor. senin aklın ermez. sen git ermeni soykırımını inkar etmek için uyduruk argümanlar icat et. ne demiştin? "osmanlının geleneğinde yok". falan. neyse birşey demiyorum. türk forumunda olduğumun farkındayım. yüksek beklentilerim yok.

taylan
13-05-2011, 21:08
Ben doğru bulmuyorum. İsa heykelini sidik dolu bir kavanoza koyup sergilemek sanat değil.

Özgürlüğün sınırlarını iyi belirlemek gerek. Dini dogmaları eleştirel bir bakışla sorgulayıp tarihin çöplüğüne göndermek başka lümpence dalga geçip inanan insanları inadına tahrik etme ortamı yaratmak başka.

Ben bu basitliğin hiç bir yerinde bulunmadım hayatım boyunca. Bulunanları da bu eylemi gerçekleştirdikleri ortamda yalnız bırakırım.

ulpian
13-05-2011, 21:12
Ben doğru bulmuyorum. İsa heykelini sidik dolu bir kavanoza koyup sergilemek sanat değil.

Özgürlüğün sınırlarını iyi belirlemek gerek. Dini dogmaları eleştirel bir bakışla sorgulayıp tarihin çöplüğüne göndermek başka lümpence dalga geçip inanan insanları inadına tahrik etme ortamı yaratmak başka.

Ben bu basitliğin hiç bir yerinde bulunmadım hayatım boyunca. Bulunanlarla da bu eylemi gerçekleştirdikleri ortamda yalnız bırakırım.

Sevgili taylan,

ben de doğru bulmuyorum, lümpence buluyorum, herhangi birşeye faydası olacağını düşünmüyorum, ben de senin gibi böyle bir basitliğin herhangi bir yerinde bulunmam.

Ama ben, benim doğru bulmadığım, hiçbir yerinde bulunmak istemediğim herşeyin yasaklanmasını savunmam. Eleştiririm, kötülerim, ne biliym sanatçının ve sergiye gidenlerin estetik, etik anlayışını vs. kötülerim canım isterse. Ama yasaklanmasını savunmam.

westergaard
13-05-2011, 21:15

Ben bu basitliğin hiç bir yerinde bulunmadım hayatım boyunca. Bulunanlarla da bu eylemi gerçekleştirdikleri ortamda yalnız bırakırım.

zaten kimse senin fikrini sormuyor

sen canın neye bakmak istiyorsa ona bak

edit

seni açmıyorsa bakma, kanalı değiştir, sitemize girme, dergimizi alma

ama sadece "kemalizm" adlı patolojiden muzdarip biri hoşuna gitmeyen şeyi bütün bir topluma yasak etme gibi bir hakkı olduğuna inanır

kimse sana böyle bir hak vermiyor

patolojik bir fetiş haline getirdiği tarihsel kahramanıyla dalga geçilince duyguları incinenler yorganın altına girip sessizce ağlayabilir

dünyanın en küçük kemanıyla onların dramına eşlik ederiz biz de

birgün bu geri ülkede de insanlar kemalist zihniyetten kurtulup kendi işlerine bakmayı öğrenecekler

taylan
13-05-2011, 21:19
Sayın ulpian ben de yasaklanmalıdır demedim. Bu hükümetlerin tedbiri. Ben bu tür bir konuda nötr kalmayı tercih ederim. Kişisel olarak böyle bir olguyla ilgilenmem.

Hükümetler bizim gibi düşünmüyor. Bu tip tahriklerin yaratacağı kaosun başlarına açacağı sıkıntıyı hesaplıyorlar. Ekonomi vs gibi hassas dengeleri korumak zorunda kalıyorlar. Avrupa kendi dini dogmasının burnunu sürttüğü için belki yasaklanmıyor ama bizim gibi ülkelerde bu tip yasaklar her iktidar tarafından konuluyor.

Ayrıca yasaklansa bile her türlü şekilde izlenebiliyor.

westergaard
13-05-2011, 21:22
Sadece videoların yasaklanması gerekirdi.

Sayın ulpian ben de yasaklanmalıdır demedim.

yasaklanmalıdır dememiş
yasaklanması gerekir demiş
doğru okuyalım beyler

taylan
13-05-2011, 21:24
Eğer hükümet yasak konusunda ısrarlıysa bu tür bir tedbiri gerekli gördüyse sadece o videolara erişimi durdurabilirdi demek istedim. Tümden bir sitenin kapatılması gerektiğini savunmadım.

westergaard
13-05-2011, 21:28
Eğer hükümet yasak konusunda ısrarlıysa bu tür bir tedbiri gerekli gördüyse sadece o videolara erişimi durdurabilirdi demek istedim. Tümden bir sitenin kapatılması gerektiğini savunmadım.

karar ver atatürkle dalga geçmek serbest mi yasak mı olmalı?

errata
13-05-2011, 21:39
Yasaklansa dahi her şekilde izlenebiliyor oluşu -Youtube- işin önemini ortadan kaldırmaz sayın taylan.
ulpian'ın verdiği somut örneği iyice irdeleyip bir kaç kez daha düşünmenizi öneririm. Evet ben dahil birçoklarına ahmakça, aptalca görünüyor ama birileri bunu yapıyor ve biz istemesek de birileri bunları yapmaya devam edecek.

Bir grup bunu yapmak istiyorsa yapar, bunu izlemek ve anlamak isteyen anlar, istemeyen ilgilenmez olur biter.

"Yasaklanmalıdır, özgürlüğün bu tür davranışlar için sınırları olmalıdır" dediğinizde karanlık, yasakçı, sansürcü, baskıcı tarafa yaklaşmış oluyorsunuz. Üstelik bu yasaklara elle tutulur hiç bir gerekçe sunamamakta sizi tarih karşısında oldukça garip bir yere koyuyor.

"Ben istedim olacak", "ben böyle inanıyorum, gerisi kapatılsın, yok olsun", "bunu doğru bulmuyorum yasaklansın" demek sizi haklı, gerekçelerinizi de bilimsel falan yapmaz.

VraeL
14-05-2011, 01:23
Belirli bir ideolojinin, düşüncenin, veya hareketin;
yaratıcısının, öncüsünün veya liderinin düşüncelerini ve ideolojilerini,
beğenmeyen veya yanlış bulan veya değişmesi gerektiğini düşünen bir birey;
kendi savunduğu ideoloji veya düşüncelerinin neden doğru olduğunu ortaya sunmayıp, yanlış olduğunu düşündüğü ideolojinin neden yanlış olduğunu ortaya sunmayıp;
sadece bahsi geçen liderle, öncüyle dalga geçmesi, bu liderin portrelerini-fotoğraflarını photoshopta değiştirip köpek gövdesine montek edip çeşitli sitelere koyması, veyahut bu lideri-öncüyü toplumun yaratıklık-korkunçluk-iğrençlik olarak gördüğü değerler eşliğinde resmedip bunu aynı şekilde sitelerde yayınlaması;
bahsi geçen bu bireyin belirli bir ideolojiyi pozitif veya negatif olarak eleştiremeyecek kadar zihnen zayıf olduğu; eleştirinin, tartışmanın, seviyeli bir şekilde karşılıklı olarak düşünce alışverişinde bulunmanın ne demek olduğunu bilmediği, bahsi geçen lider yüzünden herhangi bir sebebten dolayı bilinçaltında derin bir "kuyruk acısı" çektiği, bu acıyı giderebilmek ve egosunu tatmin edebilmek için tüm bu yukarıda yazdıklarımı (videolar-resimler-montajlar) yaptığı sonucu ortaya çıkar.

Bugün "banane arkadaş ben zevk alıyorum böyle videolar koymaktan beğenmiyorsan izleme, sayfanı değiştir" diyen adam,
Yarın "banane arkadaş ben zevk alıyorum tecavüz etmekten, beğenmiyorsan izleme, mahalleni değiştir" der...
Zaten hırsız, sapık, sapkın vb kişilik özellikleri bu şekilde yapılanır, önce alt yapı şekillenir, sonrasında olayın dozu artarak seviye atlanılır ve sapkın hale gelinilir.

Gelelim videolara:
Videolar veya siteler kapanmamalı. Herhangi bir şahsın-liderin-öncünün aşağılanması bu öncünün savunduğu düşünceleri geçersiz hale getirmez, sadece aşağılamayı yapan kişinin kendi zayıflığını ortaya koyar. Bize de bu şahısların zayıflılığına gülmek kalır. (. (aynen 5 karakter solda duran smile gibi)

Gelelim Sevgili dostum Ulpianın örneğine:
Bir bireyin bir bardağa işeyip, içine isa heykeli koyması, dinin etkisi altında olan kişileri dinden çıkarmaz. İnsanlar bu bardağa bakarak hristiyanlığın, tanrı kavramının veya diğer semavi dinlerin etkisinden kurtulmaz.

Seviye ve düşünce özgürlüğü gibi kavramlardan haberdar olmayan, zayıf bir başka birey veya hristiyan, bu bardağa baktığında kutsal saydığı değerlere hakaret edildiğini düşünerek bardağın sahibine fiziksel zarar vermeyi düşünebilir.
Bunun yanı sıra bu bardağın sahibi, böyle bir bardak yaparak zaten böyle bir tepki alacağını bilerek yapar, doğal olarak amacı ortamı kızıştırmak, tabiri caizse sataşmak, çirkinlik çıkarmaya çalışmaktır. Böyle bir davranışın islam peygamberi muhammedin davranışlarından, veya cemaatçi-yasakçı, faşist zihniyetli insanların kışkırtıcı davranışlarından hiç bir farkı yoktur.

İnsanlara birşey öğretmek, yanlış olanı veya yanlış olduğu düşünülen birşeyi düzeltmek isteniliyorsa mutfaktaki 50 kuruşluk bir bardağın içe işenilerek değil, yanlış olduğunu düşünülen şey seviyeli bir üslup ile eleştirerek yapılır, öyle değil mi?

ulpian
14-05-2011, 01:32
Gelelim Sevgili dostum Ulpianın örneğine:
Bir bireyin bir bardağa işeyip, içine isa heykeli koyması, dinin etkisi altında olan kişileri dinden çıkarmaz. İnsanlar bu bardağa bakarak hristiyanlığın, tanrı kavramının veya diğer semavi dinlerin etkisinden kurtulmaz.

Seviye ve düşünce özgürlüğü gibi kavramlardan haberdar olmayan, zayıf bir başka birey veya hristiyan, bu bardağa baktığında kutsal saydığı değerlere hakaret edildiğini düşünerek bardağın sahibine fiziksel zarar vermeyi düşünebilir.
Bunun yanı sıra bu bardağın sahibi, böyle bir bardak yaparak zaten böyle bir tepki alacağını bilerek yapar, doğal olarak amacı ortamı kızıştırmak, tabiri caizse sataşmak, çirkinlik çıkarmaya çalışmaktır. Böyle bir davranışın islam peygamberi muhammedin davranışlarından, veya cemaatçi-yasakçı, faşist zihniyetli insanların kışkırtıcı davranışlarından hiç bir farkı yoktur.

İnsanlara birşey öğretmek, yanlış olanı veya yanlış olduğu düşünülen birşeyi düzeltmek isteniliyorsa mutfaktaki 50 kuruşluk bir bardağın içe işenilerek değil, yanlış olduğunu düşünülen şey seviyeli bir üslup ile eleştirerek yapılır, öyle değil mi?

sevgili VraeL,

aynen katılıyorum. Ama konu bu değildi. :)

Soru şu: ''YASAKLANSIN MI?'', yani hukuken engellensin, kaldırılsın, yapanlar cezalandırılsın mı?

Bak, iki mesajımı tekrar koyayım, lütfen ikisini de, ama özellikle ikincisini bir daha oku:

Şöyle bir örnek verebilir miyim sevgili taylan: Örneğin Batı'da bir fotoğraf sanatçısı bir kavanoza işeyip, içine küçük bir İsa heykelli haç koyup, resmini çekip, resmin adını da ''Sidik İsa'' koyup, bu resmini galerilerde sergileyebiliyor (bkz (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=10703)). Eleştirenler, çok ağır ve sert bir dille eleştirenler oluyor. Ama sergi yasaklanmıyor, sanatçı ceza filan almıyor. Neden yasaklansın ki zaten? Sırf birilerinin duyguları rencide oluyor diye mi?

Sevgili taylan,

ben de doğru bulmuyorum, lümpence buluyorum, herhangi birşeye faydası olacağını düşünmüyorum, ben de senin gibi böyle bir basitliğin herhangi bir yerinde bulunmam.

Ama ben, benim doğru bulmadığım, hiçbir yerinde bulunmak istemediğim herşeyin yasaklanmasını savunmam. Eleştiririm, kötülerim, ne biliym sanatçının ve sergiye gidenlerin estetik, etik anlayışını vs. kötülerim canım isterse. Ama yasaklanmasını savunmam.

spartacus
14-05-2011, 02:15
Sevgili VraeL tamamen katılıyorum, yalnız bir noktayıda işlememiz gerekiyor.

Bir tarafdan katılırken diğer tarafdan da bunun ucu, linç külütürünü meşrulaştırma olmamalı. Bu açıdan baktığımızda, örneğin RT'in karikatürlerine verdiği tepkiyi nasıl ki anlamlı bulmuyorsam, bir başkasınında buna benzer ve isterse bir çok kişiyi sinirlendirmiş olsun, köpürüp, yasaklar silsilesi yada linç külütürünü meşrulaştıracak gerekçeler üretmesini anlamlı bulmuyorum. Yani diğerinin yaptığı bu ama diye haklılık payesi oluşturmakda anlamlı değil, sorun haklı, haksız sorunu değilken bile hemen buraya gelir çünkü. RTE O dergilerdeki karikatürlere hiddetleniyor diye eleştiriyorsam, o halde aynı şekilde herhangi bir başkasına(kendim bile dahil) neden ayrıcalık tanıyayım ki?

haliyle ikisinide eleştirmek gerekir(sanatsal olanı kastetmiyorum), ama bu yasaklamak şekliyle hiç bir anlam ifade etmiyor.

Örneğin benim resmim, bir domuzun kafasına monte edilebilir..

Tabi tüm bunlar düşünsel platform için geçerli ve bu türde hem düzeyi düşüren hemde ifade temelinde kullanılmaması(bunun yerine küçük düşürücü davranış) hem de ifadelerle anlamlı bir eleştiri getirenlerin önünün tıkanması da olumlu bir yaklaşım değildir.

Anima Libera
14-05-2011, 02:24
Son yillarda Avrupa`da ünlü besteci Mozartin "Idomeneo" adli sahne oyunu da kaldirilmisti eger hatirliyorsaniz. Islami duygulari rencide edebilir diye cok basit ve ici bos bir gerekce sunulmustu. Ne yazik ki zaman zaman böyle dizcökmeler oluyor. Ancak aslolan sey bu tür yasaklarin cogu kez ölcüsüz olmasidir.

Din, Toplum, Mahalle yetmedi artik bir de Devlet baskisi düze iniyor. Insanlari sekillendirip robotlastirmak icin en uygun yöntem! Sen Türkiyesin, fazla DÜSÜNME bunlari!

westergaard
14-05-2011, 03:29
benim nickim westergaard adı aslında muhammed'i türbanında bombayla çizilmiş karikatürünü çizen kurt westergaard'a aittir

bundan önceki nickim lars vilks adı ise sırf karikatürlere karşı yapılan vahşi konsolosluk saldırıları ve ölüm tehditleri üzerine GICIKLIĞINA ve sadece ifade özgürlüğüne destek için bir beyan olması adına muhammed'i bir sokak köpeği olarak çizen bir sanatçıya aittir

bir ülkede eğer ifade özgürlüğü kısıtlanıyorsa o ülkeyi bu şekilde kuran "büyük" şahsın ne kadar saygıyı hakettiği zaten sırf bundan belli olur

takrir-i sükun kültürü budur

KızıL
14-05-2011, 13:03
ifade özgürlüğünden anlatığın şeylre bak! ifade özgürlüğü diye yazıp çizelimkafamıza göre ona buna hakaret edelim köpek çizelim ağzına b.k atalım soyalım edelim nedir bu yahu??

ifade özgürlüğü!!

sokakta birisine ana avrat sövelim! ne bu?
ifade özgürlüğü...

sen bence kendini yeterince ifade ettin..

TurkceRap
14-05-2011, 13:11
atatürkle dalga geçen youtube videoları ifade özgürlüğüne girer

onları izlemek de bizim bilgi alma özgürlüğümüze girer

bunları yasaklamak da despotluktur

atatürk ne işler başarmış olursa olsun böyledir

+Sonsuz...

TurkceRap
14-05-2011, 13:30

Özgürlüğün tek sınırı başkalarının özgürlük alanına müdahale etmemek ya da fiziksel zarar vermemektir, yoksa özgürlüğü kendi dar kafalarının aldığı kadar sananların narin duygularını incitmemek değil.

Ben bu basitliğin hiç bir yerinde bulunmadım hayatım boyunca. Bulunanları da bu eylemi gerçekleştirdikleri ortamda yalnız bırakırım.

sanmaki kimsenin umrunda olur.

TurkceRap
14-05-2011, 13:41
ifade özgürlüğünden anlatığın şeylre bak! ifade özgürlüğü diye yazıp çizelimkafamıza göre ona buna hakaret edelim köpek çizelim ağzına b.k atalım soyalım edelim nedir bu yahu??

ifade özgürlüğü!!

ifade özgürlüğü...

Sözleri bu kadar ciddiye alırsak Kızıl dostum,

Müslümanlar niye kıytırık bir karikatüre bu kadar tepki gösterdi diye y da 30 yıldır nasıl bir milliyetçilik gazıyla bu ülkede iç düşman yaratılabiliyor ya da ortadoğu ülkelerinde aynı topraklar üzerinde yaşayan aynı ülkenin vatandaşları küçük bir kıvılcımla nasıl birbirini yer hale geliyor, fazla merak etmemek gerekir değilmi?

Sangre
14-05-2011, 13:43

ifade özgürlüğü!!

ifade özgürlüğü...

Sevgili Kızıl,

Muhammed'in bir 'köpek' olarak çizilmesinde ne gibi bir sorun var??.. Bırakın isteyen 'köpek' gibi çizsin, isteyen 'aslan' gibi çizsin.

Bizim yozlaşmış hukuk sistemimiz bile Tayyip'in 'maymun', 'öküz' ve bilimum hayvan olarak resmedilmiş 'Tayyipler Alemi' karikatürüne ceza vermedi.. Sen yukarıdaki ifadeleri söylerek onlardan bile geride kalıyorsun, 'Allah yok, Din yalan' karikatürünün ifade özgürlüğü kapsamına girmeyeceğini söyleyen insanlara istemeden olsa da prim veriyorsun;

http://www.t24.com.tr/media/16062010/tayyip.jpg

Daha önce Milomanara 'Küfr'ü suç olarak görüp görmeyeceğimiz ile ilgili bir konu açmıştı.. Ve başlıkta da, yukarıda Ulpian'ın linkini verdiği konu vardı.. O konuda bir adamın, bir kavanoza idrarını doldurması ve içine küçük bir İsa heykelciği atması ve bunu sergisinde göstererek ismine 'Sidik İsa' deme gibi bir durum vardı.. Bunun cezai bir yaptırımı olup olmayacağını soruyordu.. Şöyle yanıt vermiştim;

Bence hakaret sınırına girmek bir yana, yaklaşmaz bile.. Aynı şekilde Muhammed'e çizilen karikatürler, çizgi romanlar vs. de dahil.

Ben bu konuda şöyle düşünmeyi öneriyorum;

Başlıktaki yazıda, adamın yaptığını şu şekilde değiştirelim; Diyelim ki adam bir vazonun içine idrarını yapıyor ve vazonun içine çarmıha gerilmiş İsa figürü veya İncil değil de, bir yazarın yazdığı kitabı veya bir kültüre ait küçük bir heykelcik atıyor.

Şimdi bu adamın 2. attıkları her hangi bir sorun olmuyorken, ilk attıkları sorun oluyor nedense.

O yüzden, bu şekilde olan her türlü konuda bu uygulamayı deneyebiliriz.

Eğer Muhammed değil de, sıradan bir insan o karikatürlerde veya çizgi romanda gösterilseydi, hiçbir sorun olmayacaktı.. Ama peygamer olduğu iddia edilen biri gösterilince nedense kıyamet kopuyor.

Bu adam büyük bir kesime göre sıradan biri sonuçta.. O yüzden bu resimler diğer tüm sıradan insanlar olunca makul bulunuyorsa, Muhammed resimleri de makul bulunmalıdır.Ama bunun yanında, kamuya açık alanlarda bir insana çok ağır küfürler etmek veya onu çok çirkin resimlerle göstermenin (bu durumdan kastım tüm insanların aynı derecede rahatsız olacağı resimler olabilir) makul miktarlarda bir cezası olabilir.. Çünkü böyle bir konuya ceza vermediğiniz sürece, sokakta birbirine ağır küfürler eden insanların önünü nasıl keseceğiz?.. O yüzden böyle düşünüyorum.. Eğer fikrimi değiştirebileceğim bir durum olursa, değiştirebilirim elbette.

Aynı şekilde sokakta çıplak gezen insanların, 'Madem insanlar okula başörtü ile gidiyor, ben de çıplak gideceğim' diyen bir insanın, bir şekilde kontrol altına alınması da buna dahil olabilir.

Ama bu küfür ve 'çirkin resim' olayının, yine de internette felan yasak olması gerektiğini düşünmüyorum.. Bu tür şeyler görmek istemeyen biri, bu tür siteleri açmaz.. Yani bir anlamda o konudan uzaklaşma, görmeme gibi bir şansı var.. Ama kamusal alanda insanların böyle bir şansı dahi olmayabilir.

TurkceRap
14-05-2011, 14:06
Sevgili Kızıl,

Muhammed'in bir 'köpek' olarak çizilmesinde ne gibi bir sorun var??.. Bırakın isteyen 'köpek' gibi çizsin, isteyen 'aslan' gibi çizsin.

Bizim yozlaşmış hukuk sistemimiz bile Tayyip'in 'maymun', 'öküz' ve bilimum hayvan olarak resmedilmiş 'Tayyipler Alemi' karikatürüne ceza vermedi.. Sen yukarıdaki ifadeleri söylerek onlardan bile geride kalıyorsun, 'Allah yok, Din yalan' karikatürünün ifade özgürlüğü kapsamına girmeyeceğini söyleyen insanlara istemeden olsa da prim veriyorsun;

http://www.t24.com.tr/media/16062010/tayyip.jpg

Daha önce Milomanara 'Küfr'ü suç olarak görüp görmeyeceğimiz ile ilgili bir konu açmıştı.. Ve başlıkta da, yukarıda Ulpian'ın linkini verdiği konu vardı.. O konuda bir adamın, bir kavanoza idrarını doldurması ve içine küçük bir İsa heykelciği atması ve bunu sergisinde göstererek ismine 'Sidik İsa' deme gibi bir durum vardı.. Bunun cezai bir yaptırımı olup olmayacağını soruyordu.. Şöyle yanıt vermiştim;

Ama bunun yanında, kamuya açık alanlarda bir insana çok ağır küfürler etmek veya onu çok çirkin resimlerle göstermenin (bu durumdan kastım tüm insanların aynı derecede rahatsız olacağı resimler olabilir) makul miktarlarda bir cezası olabilir.. Çünkü böyle bir konuya ceza vermediğiniz sürece, sokakta birbirine ağır küfürler eden insanların önünü nasıl keseceğiz?.. O yüzden böyle düşünüyorum.. Eğer fikrimi değiştirebileceğim bir durum olursa, değiştirebilirim elbette.

Aynı şekilde sokakta çıplak gezen insanların, 'Madem insanlar okula başörtü ile gidiyor, ben de çıplak gideceğim' diyen bir insanın, bir şekilde kontrol altına alınması da buna dahil olabilir.

Ama bu küfür ve 'çirkin resim' olayının, yine de internette felan yasak olması gerektiğini düşünmüyorum.. Bu tür şeyler görmek istemeyen biri, bu tür siteleri açmaz.. Yani bir anlamda o konudan uzaklaşma, görmeme gibi bir şansı var.. Ama kamusal alanda insanların böyle bir şansı dahi olmayabilir.

Sevgili Sangre,

diğer yazdıklarına katılmakla beraber, sokakta ağır küfür ve çıplaklıkkonusunda herhangibir ceza-i yaptırımı doğru bulmuyorum.

söylediğimi biraz açacak olursam.

Elimizde neyin ağır küfür, neyin hafif olduğuna dair suyun 100 derecede kaynaması gibi bir ölçü yok, dolayısıyla (ağır küfür) gibi parantez açtığımızdca bunun bazı art niyetli bürokratlar tarafından istismar edilmesinin önünü açmış oluruz.

fakat, bu tür şeyleri insan ilişkilerinin doğal seyrine bırakısak, zamanla sözlerin etkisi de birçok Avrupa ve Amerikan toplumunda olduğu gibi zamanla etkisini kaybeder veböylece hem toplumsal hoşgörü ortamı oluşur, Hem de kişilerin kendini ifade etmesine doğal bir alan.

Çıplaklık konusuna gelecek olursak; Özel teşebbüs bu konuyu pek ala çözebilir, bazı oteller, tatil köyleri veya bizzat nudizm'e özel alanlar oluşturulabilir ve sadece bunu kabuletmiş yetişkin insanların bu alanlarda bu haklarını kullanmaları sağlanabilir.

Halka açık yerlerde çıplak gezmekse zaten pek mümkün değildir, cezai işlem gerektirmez.

İstanbulda bırakın muhafazakar bir semti, Ataşehir gibi gayet rahat bir yerde bile biri çıplak gezmeye kalksa birileri müdahale eder.

ha eğer Türkiye işçin değilde dünyanın herhangibir yerinde halkın eğitim ve kültür seviyesi bunu kaldırıyorsa neden olmasın.

Sangre
14-05-2011, 15:53
Elimizde neyin ağır küfür, neyin hafif olduğuna dair suyun 100 derecede kaynaması gibi bir ölçü yok, dolayısıyla (ağır küfür) gibi parantez açtığımızdca bunun bazı art niyetli bürokratlar tarafından istismar edilmesinin önünü açmış oluruz.

Sevgili TurkceRap,

Bu paragrafın üzerinden konuyu anlamladırmaya çalışayım;

Benim düşünceme göre; neyin ağır küfür veya neyin hafif küfür olduğuna dair elimizde mutlak bir ölçüt, mutlak bir sınır olmaması, bu iki kavram arasına 'makul', 'gri alanı kapsayan' bir sınır çizilemeyeceği anlamına gelmez.

Ne olursa olsun makul bir sınır çizmeyi, hiç sınır çizmemekten daha tercih edilesi buluyorum.

Mesela 'büyüklük', 'küçüklük' ölçütleri de böyledir.. Neyin büyük, neyin küçük olduğunu kesin bir şekilde söyleyemeyiz.. Sadece cisimlerin birbirlerine göre daha büyük, daha küçük olduğunu söyleyebiliriz.. Bir insan bir karıncaya göre 'ebat' olarak çok büyük olabilir, ama bu durum insanın 'büyük' bir varlık olduğunu göstermez.. Çünkü 'dünya' gezegenine göre ebat olarak çok çok küçüğüzdür.

Aynı şekilde; 'hafif küfür/ağır küfür', 'çok vergi/az vergi', 'yüksek oranda kamusal sektör/düşük oranda kamusal sektör' vb. kavramlar da o an tartışılan konuya göre bir anlam kazanabilirler.. Ama tek başlarına bu kavramların bir anlamı kalmaz.

Ben Libertarian değilim.. Dolayısıyla çeşitli nedenlerden dolayı kamu sektörünün bir ülkede, çeşitli kamusal hizmetleri sağlamak için oransal olarak makul oranda bulunması gerektiğini savunuyorum.. Şimdi sen 'Ama bu sınırı nerede çizeceğiz?' diye sorabilirsin.. Genelde Liberal ülkelerde bir gri alan oluşmuştur.. Ve ülkeye sağ bir parti geldiği zaman kamusal alan oransal olarak azalmaya başlar, sol bir parti geldiği zaman artmaya başlar.. Ama oran toplumun genelini rahatsız etmeye başladığı zaman, zaten hakkını almak için her konuda örgütlenmiş demokratik bir toplumda tepkiler yükselir.. Gri alanın dışına çıktığı zaman, bu parti geri adım atmak zorunda kalır vs.

Aynı şey vergilendirme konusunda da geçerli.. Ben yine Sosyal politikalara önem verdiğim için ortalama vergiler bakımından (sana göre daha) yüksek vergilendirme politikasını makul buluyorum.. Yine sınır konusunda da yukarıdaki söylemlerimi tekrarlayacağım.

Mesela ben alkol, sigara, uyuşturucu, ağır yağlı/katkı maddeli vb. gıda ürünlerinin, diğer ürünlere göre daha fazla vergilendirilmesini savunuyorum.. Bunu hem 'faydacı' bir anlayışla, bu ürünleri kullanan insanların olduğu bir ülkede daha sonradan 'tedavi' masrafları vb. durumda sağlık sektörüne yönelik bir baskı olacağından dolayı, alınan extra vergilerin sağlık sektörüne transfer edilmesi gerektiğini düşünüyorum.. Diğer bir konu olarak da, bu ürünlerin topluma yönelik 'sosyal maliyeti'nden dolayı, yani aile arasında huzursuzluğa, çeşitli toplumsal sorunlara yol açtığından dolayı daha fazla vergilendiren bu ürünlerin tüketimi düşüreceği ve bu sorunların azaltılabileceğini düşünüyorum.

Bürokratların bu konuları istismar edebileceği konusunda haklısın.. Ama böyle bir potansiyel var diye, insanları fakirliğe bırakmanın, gelir dağılımındaki eşitsizliği hiç önemsememenin doğru olduğunu düşünmüyorum.. Ayrıca kamu sektörünün diğer ülkelere göre daha yüksek oranlarda var olduğu, sosyal demokrat olarak sayılabilecek İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde örneğin bürokrasiyle ilgili olan 'yolsuzluk' oranı çok daha düşüktür [1] (http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2010/results)

Bu konuyla ilgili daha bir çok örnek ve gerekçelendirme var elbette.. Ama ikimizin düşünceleri arasındaki farkı anlamak için bu kadarı yeterli sanırım.

ulpian
14-05-2011, 21:09

ifade özgürlüğü!!

ifade özgürlüğü...

iyi de Kızıl,

kimin yeterince kendini ifade ettiğiyle ilgilenmektense, tartışılan konu ile ilgili görüşün nedir, onu yazsana.

Tartışılan konu, bu gibi dalga geçici, küçük düşürücü karikatürler vs. hoş birşey mi, değerli bir görüş olabilir mi filan değil. ''Yasaklansın, hukuken engellensin, bu gibi şeyler içeren videolar kaldırılsın, dergiler toplatılsın mı?''. Eğer hayır yasaklanmasın diyorsan, sen de bunları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriyorsun demektir. Hoşuna gidip gitmemesi değil konu, sence bunlar yasaklansın mı, yoksa ifade özgürlüğüne mi girer.

Birşeyin ifade özgürlüğüne girmesi, o şeyin çok değerli, çok doğru filan olduğu anlamına gelmez zaten. Konu bu değil yahu!

Yukardaki Tayyip karikatürleri yasaklansın mı mesela?

Veya Tayyip hakkındakiler serbest olsun, ama mesela Muhammed veya Atatürk gibi şahıslar için yasaklansın mı. Ya da Marx ve Lenin karikatürlerine ne dersin mesela?

AlbatrosS
14-05-2011, 22:13
isa'yı içi sidik dolu bir kavanozun içinde göstermekte bir mahsur yok bana göre... bunun oldukça radikal bir çağrışım olduğunu düşünürüm...dinlerin insan yaşamına verdiği katkı(!)yı düşündüğümde haklı da bulurum; ancak, bunu bir de muadilleriyle düşünmek gerekir:

bu durumda, sivri akıllının biri de toplama kamplarında sabun edilen yahudilerin olduğu çevresi bokla bezeli çerçeveli bir resmi ''pollyanna'' karikatürünün eline verip ''iyi ki bu yalanlara inanıyorum; aksi halde, nasıl uygar bir ülke olabilirdik''... şeklinde yazabilir...(israil politikalarına atfen-polly'nin karşısında da tepesine misket/fosfor bombası yağan filistinliler çizilmiş olsun, gerçek olduğuna atfen)

bu durumda israil devletinin tarihsel mağduriyeti, populist biçimde kullanıp sömürdüğü yine radikal biçimde eleştirilir...

böyle bir şeye avrupa ve israil'in vereceği tepkiyi düşünebiliyor musunuz?

yasakçılığın gelebileceği nokta oldukça müphemdir ve ucu açıktır, kesinlikle savunmuyorum; ancak, ''ifade özgürlüğü'' bağlamında yukarıda verdiğim örnekler de ortaya çıkabilir. örneğin almanya'da müslümanları böylesine eleştiren radikal bir karikatür çıkabilir; yasaklanmaz... hadi sıkıysa diğerini çizin ve yayınlayın?

holokost'un inkarının dahi yasaklandığı birçok avrupa ülkesinde holokost üstüne böylesine ayrıksı bir karikatüre ''ifade özgürlüğü'' bağlamında izin verirler mi acaba?

şahsi görüşüm avrupa'da özellikle islam üstüne yazıp çizen bazı şahsiyetlerin islamofobik olduklarıdır. açıkça faşizan bir yaklaşım söz konusu. modern folklorü, disiplini ve öğretileri 20.yy başlarında inşa etmiş bir medeniyetin böylesine arızalı, sığ ve anti-sosyolojik icatlara prim vermesi akıl alır gibi değil(?)

her ne şekilde olursa olsun, yasak savunulamaz. buna hukuki bir yaptırım getirmek sakıncalı sonuçlar doğurur; ancak, en çıplak tarihsel gerçeklikler ve travmaların da benzer biçimlerde ''tiye alınabilineceğini'' düşündüğümüzde bu tarz işler beni kaygılandırmakta...

VraeL
14-05-2011, 23:09
sevgili VraeL,

aynen katılıyorum. Ama konu bu değildi. :)

Soru şu: ''YASAKLANSIN MI?'', yani hukuken engellensin, kaldırılsın, yapanlar cezalandırılsın mı?

Bak, iki mesajımı tekrar koyayım, lütfen ikisini de, ama özellikle ikincisini bir daha oku:

Sevgili Ulpian,

Konuyu biliyorum, zaten "yasaklansın mı" sorusunu yorumumun şu kısmında cevaplamıştım:
Gelelim videolara:
Videolar veya siteler kapanmamalı. Herhangi bir şahsın-liderin-öncünün aşağılanması bu öncünün savunduğu düşünceleri geçersiz hale getirmez, sadece aşağılamayı yapan kişinin kendi zayıflığını ortaya koyar. Bize de bu şahısların zayıflılığına gülmek kalır. (. (aynen 5 karakter solda duran smile gibi)Bunun yanı sıra yazdığın örnek hakkında senin düşüncelerini okumuştum, bende kendi düşüncelerimi yazayım demiştim, sana yazmışım gibi algılama lütfen ^_^

Sevgili Spartacus

Sevgili VraeL tamamen katılıyorum, yalnız bir noktayıda işlememiz gerekiyor.

Bir tarafdan katılırken diğer tarafdan da bunun ucu, linç külütürünü meşrulaştırma olmamalı. Bu açıdan baktığımızda, örneğin RT'in karikatürlerine verdiği tepkiyi nasıl ki anlamlı bulmuyorsam, bir başkasınında buna benzer ve isterse bir çok kişiyi sinirlendirmiş olsun, köpürüp, yasaklar silsilesi yada linç külütürünü meşrulaştıracak gerekçeler üretmesini anlamlı bulmuyorum. Yani diğerinin yaptığı bu ama diye haklılık payesi oluşturmakda anlamlı değil, sorun haklı, haksız sorunu değilken bile hemen buraya gelir çünkü. RTE O dergilerdeki karikatürlere hiddetleniyor diye eleştiriyorsam, o halde aynı şekilde herhangi bir başkasına(kendim bile dahil) neden ayrıcalık tanıyayım ki?

haliyle ikisinide eleştirmek gerekir(sanatsal olanı kastetmiyorum), ama bu yasaklamak şekliyle hiç bir anlam ifade etmiyor.

Örneğin benim resmim, bir domuzun kafasına monte edilebilir..

Tabi tüm bunlar düşünsel platform için geçerli ve bu türde hem düzeyi düşüren hemde ifade temelinde kullanılmaması(bunun yerine küçük düşürücü davranış) hem de ifadelerle anlamlı bir eleştiri getirenlerin önünün tıkanması da olumlu bir yaklaşım değildir.

Zaten dikkat ettiyseniz bende yasaklanmaması gerektiğini yazmıştım. Bu tip video veya uğraşlar şahsım için yapılsaydı örneğin, oturur gülerdim o videoları yapanın acizliğine ve zayıflığına.

Yasaklanmalı mı, yasaklanmamalı mı konusunda ki son düşüncelerim/sözüm şunlar :

Muhammedin ve RTE'nin karikatürlerine dair muhabbetler dönmüş yukarda bol bol...
Hayır yasaklanmamalı, ne rte'nin karikatürleri ne muhammedin, ne atatürk'ün videoları.
Fakat ifade özgürlüğü olarak gördüğümden değil, eğlence özgürlüğü olarak gördüğüm için (.

Evet, bayağı bayağı eğlence özgürlüğüdür bunlar, nasıl mı :
Ben ateistimdir, muhammed hakkındaki, islam hakkındaki olumsuz tezlerimi, olumsuz düşüncelerimi çeşitli kitaplar veya dergiler veya siteler aracılığı ile seviyeli bir şekilde, kavga gürültü polemik çıkartmayacak bir üslupla ifade ederim,

Fakat extradan eğlenmek amaçlı bu düşüncelerime paralel olarak birde karikatür çizer yayınlarım. Bu çok ayrı bir olay...

Aynı şekilde Ateizmi doğru bulmayan, ateizm hakkındaki olumsuz tezlerini dile getiren yazan farklı ortamlarda paylaşan bir insan; extradan, zamanının geri kalan kısmında ateizm hakkındaki düşüncelerine paralel olarak ateistler ile dalga geçen, onları komik durumda gösteren karikatürler çizebilir ve yayınlayabilir. Bunda bir sakınca görmüyorum :

Fakat hiçbir tezi olmayan, olamayan, tez dahi üretemeyen, düşünme yetisinden yoksun, ağzının akan salyası durmak bilmeyen bireylerin; ana amacı kavga, gürültü, tartışma, polemik yaratmak olan hareketlerinin altında ciddi psikolojik sorunları olduğunu düşünüyorum.
Ve yinede bu tip sorunlu bireylerin dahi bu tip paylaşımları silinmemeli veya yasaklanmamalı, çünkü;

Bu tip bireyler (ister atiest ister dindar, ister rteci ister solcu olsun) gün gelir düşünmeyi öğrenir, tartışmayı, tez üretmeyi, zıttı olduğu ideolojiyi seviyeli bir şekilde eleştirmeyi öğrenir ve saldırı yapma, tartışma çıkarma, polemik yaratma amaçlı olan videolarını zaten kendi isteğiyle siler veya yapmayı durdurur.