Orijinalini görmek için tıklayınız : İsviçre ensest ilişkiyi serbest bırakıyor
http://i.radikal.com.tr/644x385/2010/12/14/fft5_mf619097.Jpeg
İsviçre Senatosu'nun hazırladığı yasa taslağına göre, aynı aile üyelerinin kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye girmesi artık suç sayılmayacak.
İsviçreli yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi halinde, aile içindeki çocukların cinsel taciz ve pedofiliyle ilgili yasalar çerçevesinde korunmaya devam edeceğini söyledi.
Yeşiller partisi milletvekillerinden Daniel Vischer, iki yetişkin insanın, akraba olsalar dahi, kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca görmediğini söyledi.
Hırıstiyan Halk Partisi'nden Barbara Schmid Federer ise Senato'dan yapılan teklifin "tamamen iğrenç" olduğunu ifade etti. İsviçre'de 1984'den bu yana sadece 3 ensest ilişki vakası görüldü. (Hürriyet)
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1032673&Date=16.05.2011&CategoryID=81
Ensest ilişki cezalandırılmalı mı? Hangi durumlarda sizce ceza gerektirmeli veya gerektirmemeli?
ateist.bakış
16-05-2011, 09:39
Ensest ilişki cezalandırılmalı mı? Hangi durumlarda sizce ceza gerektirmeli veya gerektirmemeli?
Ensest ilişkiyi cezalandırmak için ilk önce bu ilişki türüne üçüncü şahısların hangi hak ve gerekçelerle karışabileceğini tespit etmek lazım.
Hangi sıfatla, kim olarak karışacaklar?
Yasal yaş sınırını geçmiş kişiler için bu sorunun bir cevabı yoktur.
Yani eylemlerine üçüncü bir tüzel ya da gerçek kişinin karışabilmesinin bir dayanağı bulunmuyor.
O halde karar doğrudur.
Ensest ilişkinin ahlaki boyutuna gelince;
Benim onaylamayacağım bir şey.
Dinsel ahlakla alakalı bir şey değil bu bakışım.
Genel olarak cinsel ihtiyaçta kişiye en yakın karşı cinsin değerlendirmeye katılıp aile sevgisi ve birliği gibi duyguların hiçe sayılarak cinsel ihtiyacın yakınlardan temin edilmesi doğru bir şey değil.
http://www.katholisches.info/?p=10769
Bu basliga bakinca yukardaki linkteki yaziyi tesadüfen okudum. Katoliklerin olaya bakislari cok carpik. Ayni bizde de örneklerini gördügümüz gibi konuyu saptiriyorlar. Ornegin yukardaki yazida ayni aileden olan yetiskin kisilere (örnegin kardeslere) verilmekte olan 3-4 yillik cezanin kaldirilmasi ile nudizm birdenbire pedofili ve yamyamlik ile ayni zemine getirilmeye calisiliyor. Zaten yesillerin, feministlerin, solcularin aile kurumunu yikmaya calistiklarini ve ensest tabusunu kaldirmaya calistiklari seklinde bir argüman gelistiriyor.
Beni rahatsiz eden sey ise carpitma ve yalana basvurulduguna dair bir izlenim edinmem oldu.
Noch wesentlich deutlicher wurde der amerikanische Psychologe Wardell Baxter Pomeroy zum Inzest in seinem umstrittenen Buch A New Look at incest (1977). Darin propagierte er vor allem den Inzest zwischen Vätern und Töchter: “Der Inzest zwischen Erwachsenen und Kindern kann eine befriedigende und bereichernde Erfahrung sein … Der Inzest kann eine angenehme, harmlose und sogar bereichernde Erfahrung sein.”
Yani Amerikali psikolog Wardell Baxter Pomeroy "Ensest'e yeni bir bakis" adli tartismali kitabinda söyle yaziyormus: "Ensest yetiskinlerle cocuklar arasinda özgürlestirici ve gelistirici bir deneyim olabilir.. Ensest zevkli, zarasiz ve hatta gelistirici bir deneyim olabilir."
Bu psikologun adini ilk olarak duyuyorum. Wikipedia'da hakkinda kisa bir bilgi var.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wardell_Pomeroy
Erkeklerin ve kadinlarin cinsel davranislari üzerine kitaplari varmis, ama bahsi gecen kitabi göremedim. Bazi linklerde penthouse forum'u diye bir referans verilmis. Eger yukardaki ifadeler metnin baglamindan koparilmis ise, ki benim izlenimim bu oldu, cok cirkin. Degilse, daha da ciddi bir durum var demektir.
Ehehehe, tehlikeli bir konu...
İki yetişkinin kendi aralarında ne halt ettikleri kimseyi ilgilendirmez. Lakin ensest sonucunda dünyaya gelen bir çocuğun biyolojik açıdan sağlıklı olmama riski çok yüksek. Tabi bir de olayın psikolojik tarafı var, çocuğun yetiştirilme süreci sıkıntılı olacak, problemli bir birey topluma dahil olacaktır. Reşit olan iki insanın çocuk yapmamayı tahattüt ettikten sonra ne halt ettiklerine kimse karışamaz dersek daha da netleştirmiş oluruz konuyu. Omazsa olmaz şeyse çocukların korunması bu mevzuda.
Yalnız açıkçası mesela annesiyle yattığını bildiğim bir adamla kanka olabileceğimi sanmıyorum. Elbette adama cüzzamlı muamelesi yapacak, bir selamı esirgeyecek halim yok ama ister istemez belli bir yerden sonra bu ikişiyle aramda bir duvar olacaktır. Bu ne kadar benim tabuların etkisinden sıyrılamamamla, ne kadar insanın doğal tepkisiyle ilgili kestiremiyorum.
Ensest kesinlikle serbest bırakılmamalı. İnsan ırkının sonu olur. Bunun tabu ile ilgisi yok. Doğanın kesinlikle elediği bir süreçtir. Evrimde ensest kesinlikle fayda sağlayan bir süreç değildir.
evrim konusunda ki görüşlerim farklı ama kanunen bunu yasaklmak mantıklı değil! iki yetişkin kişinin kendi rızalarıyla ilişki kurmalarına kanun ne karışır ki!
karar doğru. ancak bu konuda olabilecek sapkınlıkları korumak için devlet çok dikkat etmeli yetişkin olmayan kişileri daha sıkı bi şekilde korumalı..
OffSpring
16-05-2011, 17:38
Ensest kesinlikle serbest bırakılmamalı. İnsan ırkının sonu olur. Bunun tabu ile ilgisi yok. Doğanın kesinlikle elediği bir süreçtir. Evrimde ensest kesinlikle fayda sağlayan bir süreç değildir.
Zaten bütün insanlarda donunu indirdi yasanın kalkmasını bekliyor.
İnsan ırkının sonu olurmuş :)
Zaten bütün insanlarda donunu indirdi yasanın kalkmasını bekliyor.
İnsan ırkının sonu olurmuş
Bu sitede laf sokma gelenek haline gelmiş anladığım kadarıyla.
Ensest önümüzdeki yüzyıllarda yaygınlaşırsa gerçekten de insan ırkının sonu olur bu. Doğa olabildiğince uzak genleri tercih etmektedir. Bazen anlama zorluğu çeken bir kişiye anlatırcasına tane tane ve detaylı konuşmak gerekiyor herhalde.
OffSpring
16-05-2011, 17:48
Bu sitede laf sokma gelenek haline gelmiş anladığım kadarıyla.
Ensest önümüzdeki yüzyıllarda yaygınlaşırsa gerçekten de insan ırkının sonu olur bu. Doğa olabildiğince uzak genleri tercih etmektedir. Bazen anlama zorluğu çeken bir kişiye anlatırcasına tane tane ve detaylı konuşmak gerekiyor herhalde.
Herşey bitti bir bu kaldı insanlığı tehtit eden.
Yok olucaksakta özgürlüğümüz için olalım.
Ensest ilişki, o ilişkiyi yaşayanların, yaşamak isteyenlerin dışında kimseyi ilgilendirmez. Evrim dışı, bilim dışı, din dışı, insanlık dışı, tabu dışı, ahlak dışı gibi tanımlamalar yalnızca o tanımı yapan insanın bakış açısını şekillendiren, tutarsız ve desteksiz "bilim dışı" kanaatlerin ürünüdür.
Dünya aynı şeyleri homoseksüeller için de konuştu ve tartıştı. Kafalardaki farklıyı algılayamama sorunu yüzünden henüz insanlığın %5'i dahi homoseksüelliği sindirebilmiş değil.
Ensest ilişkinin serbest olması demek, herkesin enseste zorlanacağı anlamına gelmiyor. Ben bunu, homoseksüel erkek arkadaş edinemeyen heteroseksüel bireylerin tutumuna benzetiyorum. Nedir korkulan? Her an tacize uğrama, ilişkiye zorlanma durumu mu?
Bir takım insanların cinsel eğilimlerinin toplum tarafından normal kabul edilenlerden farklı olması o insanlarıı tecavüzcü, seks düşkünü ve sapık statüsüne koymamız için yeterli değildir. Hatta bu bir kıstas da olamaz.
İnsanların eylemleri, kendi iç dünyalarının dışındaki dünyada diğerlerinin genel insan hak ve özgürlüklerini çiğnemiyorsa sorun yok demektir.
Bir insan vicdani olarak neye boyun eğmek istiyorsa eğebilir, ne istiyorsa yapabilir. Yeter ki bir diğerinin vicdan ve özgürlük sınırını ihlal etmesin.
İsviçre'yi kutluyorum. Ben de aynen murteddd ve nightlord gibi düşünüyorum. İki (veya daha fazla) yetişkin, akli dengesi yeride insanın zorlama, kandırma, tehdit, baskı olmadan karşılıklı rıza ile yaptıklarına devletin/hukukun/toplumun müdahale yetkisi olmamalı. Ceza hukuku, çoğunluğun ahlak anlayışını muhafaza etmek için değil, bireyi haksız müdahalelerden korumak için var ve bu sınırda kalmalı.
Meşru görülebilecek, üzerine tartışılabilecek tek kısıtlama, ensest ilişkide etkin doğum kontrolünün zorunlu kılınması olabilir.
Böyle bir yasağı evrimsel avantaj-dezavantaj ile savunmaya çalışmak bence birçok açıdan yanlış.
- Birincisi doğrum kontrolü zorunluluğu getirilebilir (yani yasak sadece korunmasız enesest ilişkiyi kapsayacak şekilde daraltılabilir).
- İkincisi, eğer evrimsel avantaj-dezavantaj meselesini yasakları meşrulaştırmak için yeterli gerekçe sayacak olursak, örneğin genetik engellilerin çocuk yapmalarının da yasaklanmasını savunabiliriz.
- Üçüncüsü ise, ensest ilişki (yasak olsa da olmasa da) yapacak insanların sayısı/oranı zaten kale alınmayacak kadar küçük. Yasak kalktığında bu signifikant bir şekilde çoğalmayacak (çoğalmayacak olmasının da sebepleri büyük oranda evrimsel-biyolojik zaten!).
Almanya'da ensest ilişki, örneğin iki reşit, akli dengesi yerinde kardeşin, etkin doğum kontrolü kullanarak ilişkiye girmesi bile halen yasak (http://dejure.org/gesetze/StGB/173.html). 2008'de bu ceza maddesi Alman Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve maalesef 1'e karşı 7 oyla insan haklarına aykırı bulunmadı. İlgili kararın gerekçeli tam metni burada (http://www.bundesverfassungsgericht.de/entscheidungen/rs20080226_2bvr039207.html). 7 anayasa mahkemesi hakiminin görüşlerini ve karara karşı çıkan o 1 hakimin karşı görüşlerini okuduğumuzda, bana karşı çıkan hakimin görüşleri çok daha sağlam bir zemine oturuyor gibi geliyor.
Şimdi ''demek siz ensesti savunuyorsunuz'', ''o halde sen de ensest yapar mısın'' gibi sorular gelecektir muhtemelen her zamanki gibi. Ensesti savunmuyorum (yani ''ensest iyidir, herkes yapsın'' filan demiyorum), ensest yasağına karşıyım. ''Benim savunmadığım, sevmediğim, hatta tiksindiğim herşey yasaklansın, kimse yapmasın'' gibi bir anlayışa ve bu anlayışın devlet otoritesiyle sağlanmasına karşıyım.
ulpian bende aynı şeyleri düşünüyorum benim adımı niye yazmadın bna gıcığın mı var??
:D
bakkalmahmud
16-05-2011, 18:04
Dinlere göre ensestle cogaldik,acaba tevrat yazilirken ensest o cografyada normalmiydiki ensestle cogaldik yazmislar?.
Evrimciler bu konuda ne anlatabilir,,insanin gecmis tarihinde biryerlerde ensest varmiydi?,hayvanlarin hangi türlerinde ensest var hangi türlerinde yok?cok kisa cevap yazarsaniz memnun olurum,simdiden tesekkürler.
ateist.bakış
16-05-2011, 18:04
İsviçre'yi kutluyorum. Ben de aynen murteddd ve nightlord gibi düşünüyorum. İki (veya daha fazla) yetişkin, akli dengesi yeride insanın zorlama, kandırma, tehdit, baskı olmadan karşılıklı rıza ile yaptıklarına devletin/hukukun/toplumun müdahale yetkisi olmamalı. Ceza hukuku, çoğunluğun ahlak anlayışını muhafaza etmek için değil, bireyi haksız müdahalelerden korumak için var ve bu sınırda kalmalı.
Meşru görülebilecek, üzerine tartışılabilecek tek kısıtlama, ensest ilişkide etkin doğum kontrolünün zorunlu kılınması olabilir.
Böyle bir yasağı evrimsel avantaj-dezavantaj ile savunmaya çalışmak bence birçok açıdan yanlış.
- Birincisi doğrum kontrolü zorunluluğu getirilebilir (yani yasak sadece korunmasız enesest ilişkiyi kapsayacak şekilde daraltılabilir).
- İkincisi, eğer evrimsel avantaj-dezavantaj meselesini yasakları meşrulaştırmak için yeterli gerekçe sayacak olursak, örneğin genetik engellilerin çocuk yapmalarının da yasaklanmasını savunabiliriz.
- Üçüncüsü ise, ensest ilişki (yasak olsa da olmasa da) yapacak insanların sayısı/oranı zaten kale alınmayacak kadar küçük. Yasak kalktığında bu signifikant bir şekilde çoğalmayacak (çoğalmayacak olmasının da sebepleri büyük oranda evrimsel-biyolojik zaten!).
Almanya'da ensest ilişki, örneğin iki reşit, akli dengesi yerinde kardeşin, etkin doğum kontrolü kullanarak ilişkiye girmesi bile halen yasak (http://dejure.org/gesetze/StGB/173.html). 2008'de bu ceza maddesi Alman Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve maalesef 1'e karşı 7 oyla insan haklarına aykırı bulunmadı. İlgili kararın gerekçeli tam metni burada (http://www.bundesverfassungsgericht.de/entscheidungen/rs20080226_2bvr039207.html). 7 anayasa mahkemesi hakiminin görüşlerini ve karara karşı çıkan o 1 hakimin karşı görüşlerini okuduğumuzda, bana karşı çıkan hakimin görüşleri çok daha sağlam bir zemine oturuyor gibi geliyor.
Şimdi ''demek siz ensesti savunuyorsunuz'', ''o halde sen de ensest yapar mısın'' gibi sorular gelecektir muhtemelen her zamanki gibi. Ensesti savunmuyorum (yani ''ensest iyidir, herkes yapsın'' filan demiyorum), ensest yasağına karşıyım. ''Benim savunmadığım, sevmediğim, hatta tiksindiğim herşey yasaklansın, kimse yapmasın'' gibi bir anlayışa ve bu anlayışın devlet otoritesiyle sağlanmasına karşıyım.
Etkin doğum kontrolü falan nasıl uygulanabilir ki? :)
Televizyonda reklam vererek mi?
- Doğum kontrol hapları. Babasıyla/kardeşiyle/oğluyla ilişkiye girenler için. İki kat daha güçlü.
:)
Böyle şeylere imkan yok.
Sonra sen kadına hangi hakla karnındaki bebeğin babası kim diye soracaksın ki?
- Bu bebek babandan.
- Yok vallahi sevgilimden.
- Hayır babandan
:) :)
Yapmayın böyle.
5 metrelik özgürlük bahçesi verirken, 500 metrelik zindan inşa etmeyin.
ulpian bende aynı şeyleri düşünüyorum benim adımı niye yazmadın bna gıcığın mı var??
:D
Kızıl, ben mesajımı yazdıktan sonra kendi mesajını editlemişsin. İlk yazdığında (yanlışlıkla gözden kaçırarak) 'değil' kelimesini unutmuşsun ve ''kanunen bunu yasaklamak mantıklı'' yazıyordu... Gerçi devamındaki sözlerinden anlaşılıyordu, orda bir sözcük unuttuğun, ama mesajda bir tuhaflık vardı işte. Sonradan editlemiş, düzeltmişsin. Bu durumda murteddd, nightlord, Kızıl, ateist.bakis ve sargon gibi düşünüyorum ben de... :)
ateist.bakış
16-05-2011, 18:07
Dinlere göre ensestle cogaldik,acaba tevrat yazilirken ensest o cografyada normalmiydiki ensestle cogaldik yazmislar?.
Evrimciler bu konuda ne anlatabilir,,insanin gecmis tarihinde biryerlerde ensest varmiydi?,hayvanlarin hangi türlerinde ensest var hangi türlerinde yok?cok kisa cevap yazarsaniz memnun olurum,simdiden tesekkürler.
Ensest normalmiş.
Kaynak hatırlamıyorum ancak kardeşler arası evlilik normalmiş ortadoğuda özellikle yahudilerde falan diye biliyorum.
Bir link buldum mesela
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=15544806&tarih=2010-08-13
Etkin doğum kontrolü falan nasıl uygulanabilir ki?
Katılıyorum. Bence de makul değil. Zaten ''etkin doğum konrolü zorunlu olmalı'' demedim. Bu konuda (bence) üzerine tartışılabilir tek kısıtlamanın bu olabileceğini söyledim (doğacak çocukların sağlığı vs. açısından). Ama bu tartışmada bile ben de senin gibi düşünürüm. Yalnız en azından meşru bir tartışma olur, çünkü ilgili kısıtlama için hiç olmasa reel ve hukuken geçerli olabilecek bir değer sunuluyor. Ama salt ahlaki kaygıları, yasal bir kısıtlama için meşru bile görmüyorum. Bu farkın altını çizmeye çalışmıştım.
Doğa elemekte, doğru. Peki doğa elerken nasıl yaygınlık kazanabilir bu tarz bir ilişki? Serbest bırakılınca birinci dereceden akrabasına şehvet duyanların sayısı mı artacak? Gene insanların çok ama çok ciddi bir kısmı bu işi kafalarına silah dayansa da yapmamayı tercih edecekler.
Özgürcan
16-05-2011, 19:14
Ben desteklemiyorum. Bu tür ensest ilişkilerde en azından çocuk doğurma yasağı verilmeli. Çünkü doğacak engelli çocuklar için de devlet desteği gerekecek...
yucemanitu
16-05-2011, 20:05
Gerçiçok kısa cevap istemişsin ama burada çok uzun bir cevap var vaktin olduğunda okursan pek çok soruya cevap bulabilirsin:
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8793
bakkalmahmud
16-05-2011, 22:04
Gerçiçok kısa cevap istemişsin ama burada çok uzun bir cevap var vaktin olduğunda okursan pek çok soruya cevap bulabilirsin:
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8793
Tesekkürler yücemanitu ama ben bunu okuyup bitirene kadar noel gelir,tamgün vaktim oldugunda okurum.
Almanya'da ensest ilişki, örneğin iki reşit, akli dengesi yerinde kardeşin, etkin doğum kontrolü kullanarak ilişkiye girmesi bile halen yasak (http://dejure.org/gesetze/StGB/173.html). 2008'de bu ceza maddesi Alman Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve maalesef 1'e karşı 7 oyla insan haklarına aykırı bulunmadı.
Almanya'da ensest için hala ceza yaptırımı öngörülmesi ne tuhaf değil mi? Oysaki birçok hukuki konularda çok gelişkin ve ilerici bir ülkedir Almanya. Mesela Almanya'nın komşusu olan hemen yanı başındaki Fransa'da yetişkin insanlar arasında yaşanan ensest ilişkiler bundan 200 yıl önce 1810 tarihli "Code pénal français" yasası ile cezalandırılmadan muaf tutulmuştur. Yani Fransa'da 200 yıldan beri enseste ceza yaptırımı yoktur.
İşin daha da ilginci Türkiye'de de ensest için ceza yoktur. Zira hukuk sistemlerinde Fransa'yı örnek alan ülkelerde yetişkinler arasında ensest ilişkilere herhangi bir ceza yaptırımı yoktur veya ceza olduğu özel olarak belirtilmemiştir. Bu ülkelere mesela Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Portekiz, Türkiye, Japonya, Arjantin, Brezilya ve bir kaç Latin Amerika ülkesi daha örnek verilebilir. Bu ülkelerde yetişkinler arasindaki ensest cinsel ilişkiler için bir yasak olmasa ve ceza öngörülmese de ensest evlilikler buna rağmen yasaktır veya buna dair yapılan başvurular ret edilerek kabul edilmezler.
Türkiye'de ensest cinsel ilişkiler için ceza olmamamasına geri dönecek olursak Türk hukuk sisteminin Medeni Kanununda yakın akrabalar arasında "evlenme yasağı" dışında akrabalar arası cinsel ilişkileri suç sayan maddeler yoktur. Yani Türkiye'de ensest için zaten bir ceza öngörülmüyor.
Doğa mesela üreme ile alakası olmayan cinsel olgulara da izin veriyor. Örnek eş cinsellik. Üreme ile alakası yok ama grup dinamikleri ile pekala alakalı. Yani doğa ne eş cinselliği ne de ensesti elemiş ve tümden yok etmiş, bilakis belirli ve az denecek bir miktarda olmasına izin vermiş. Sanırım doğa da azı karar çoğu zarar prensibi ile çalışıyor ve az miktarda olması o türe belirli bir avantaj sağlıyor.
Belki de nükleer bir felaket sonrası hayatta kalan son aile insanlığı ensest yoluyla kurtaracaktır. Kimbilir?
spartacus
17-05-2011, 10:48
Burada biz hem yasa hemde kural çerçevesinde ele alabiliriz diye düşünüyorum. Örneğin sevgili murteddd'in ifade ettiği çocuk sorununa çözümün kendisi başlı başına bir sorun, yasa-kural-müdahale alanına giriyor. yani bir noktada bir kısıtlamayı kaldırmak için başka bir kısıtlama-müdahale getirilmiş oluyor.
Yasalar, suçları ne düzeyde engelleyicidir tartışılır, yalnız yasa-kural gibi faktörler beraberinde ihlalide doğuracağı için suçun engellenmesinde olduğu kadar oluşmasında da rol oynarlar. haliyle yasa diğer tarafdan suçuda üretir, belirler, tanımlar. Her fiiliyat suç değildir, ama yasa bir suç tanımlar.
yasa-kural çerçevesinde düşündüğümde bu tür yasakların varlığı suç anlamında negatif rollerde üstleniyor. Kaba bir örnekle, kadın ile erkeğin el sıkışmasının yasaklandığı bir toplumda, bu yasa suçu üreten ve suç kapsamını genişleten bir rol oynuyor. Bu yasa olmasa o suçunda fiili anlamda bir gerçekliği olmayacaktır...
Bu konuda örneğin doğum kontrolü koymak(kural), dünyaya çocuk getirmemek(yasa) haline dönüyor haliyle 2 reşit insan çocukda getirmek istiyorsa kime ne(demek gerekiyor)? devlet bu durumda yine bir müdahale alanı yaratmış oluyor ve bu ise ilgili yasa ile suça dönüştürüldüğü anda suçu azaltmıyor, arttırıcı, ihlal edici rol oynar hale gelebiliyor.
Diğer tarafdan da yasa-kural çerçevesinde düşündüğümde, yasaklar ile suçlar arasındaki ince çizgiyi ayarlamak elzemdir. Yasaklar fiiliyatı engelleyici mi, arttırıcı mı rol oynarlar? Kadın-erkek tokalaşmasını düşündüğümüzde o yasak bu suçun işlenmesini çok daha fazla arttıracatır çünkü doğal olarak ayrım konmaması gereken insan'ın tabi ilişkilerinin, yani suç olarak tespit edilemeyecek davranışların, suç kapsamına alınması ve bu biçimde zedelenmesi, teşvik edici rol üstlenecek, sağlıksız insan ilişkilerinin ve birey bilincinin oluşmasına yol açacaktır. Bunu, darlaştırılmış kapsamı genişletilmiş yasakları çok olan ülkelerde suçların fazlalığıyla örnekleyebiliriz. Bir ükede ne kadar çok yasak varsa o kadar da çok suç işlenecektir vs..
Eğer bir ilişki serbest bırakılacaksa(ki yasakken engellenebiliyor mu? gözlemi), bu onun sonuçlarıyla birlikde bir serbestlik olmalıdır. Bu durumda da bir başka yaşam hakkı ya da ihlali sorunu doğuyor, dünyaya gelen çocuğun yaşam hakkı elinden alınmış-ihlal edilmiş bir hale gelebilir. Bunu engellemek için yasa çıkartmak nihai bir önlem değildir, bu noktada pozitif rol bilinç faktörüdür? Kural koyduk diyelim, ama bu seferde kural ihlalinden kazalar olacaktır ve bir insanın yaşam ihlali bazı istisnalara bırakılacaktır ki buda bilinçli olarak öngörüldüğünde sorun teşkil eder.. Burada engelleyici-müdahale edici değilde, yaşam hakkı ihlaline karşı garanti edici roller(örneğin anne-baba nın reşitiz, birlikde karar verdik çocuğu kabul etmiyoruz, kime ne? diyememesi bilinci), bilinçlendirme vs üstlenebilir.
TurkceRap
17-05-2011, 11:08
iki yetişkin insanın kendi rızalarıyla olduğu sürece kiminle yatıp kalktığından kime ne ki?
kişisel olarak Benim de kişisel tercihim değil, ama bu bana başkalarının hayatına müdahil olma hakkını vermez.
Ayrıca, şu muhafazakarların sorun olmadığı bir tek ülke varmı merak ediyorum doğrusu.
biz kendi ülkemizdeki akraba evliliklerine şiddetle karşı çıkarken enses ilişkinin doğru olduğunu sanmıyorum
bakkalmahmud
17-05-2011, 12:10
Amca kizi yari kizkardes sayilir amcaogluda yari erkekkardes ne hikmetse bizim toplumda en yaygin olan evlilikler amcakizi ve amcaoglu,,hristiyanlar amca cocuklariyla evlenmerler bildiyim kadariyla,bana göre bu tür evliliklerde yari ensest sayilir ben sahsen bu tür evliliklere karsiyim,ensestede karsiyim,cinsellik tabiki her insanin en dogal hakki ve normal ve dogal olan bunu özgürce yasayabilmesidir,bizim zamanimizda biz kizin elini tutmak bile büyük bir tabuydu,,bu mesela bana cok büyük dert oldu,biz kizin elini tutmak cok dogal birseyken biz bunu yasayamadik.
TurkceRap
17-05-2011, 12:31
biz kendi ülkemizdeki akraba evliliklerine şiddetle karşı çıkarken enses ilişkinin doğru olduğunu sanmıyorum
Akraba evliliği ile doğacak çocuklara geçmesi muhtemel kalıtsal hastalıklar ile yetişkin iki insanın kendi rızasıyla partnerini belirlemesi farklı şeyler olsa gerek...
Ensest ilişkiler tarihi belgelerde ilk olarak Roma döneminde yasaklandığı ve cezalandırıldığı biliniyor. Bundan önce ensest için herhangi resmi bir ceza uygulaması yok.
Kardeşler arasında evlilik tarihi kayıtlarda en sık Ptolemaioslar dönemindeki Antik Mısır'da yaşanmış olduğu doğrudur. Ama sadece Hanedan içinde hanedanlık soyunu korumak için değil, bulgulara göre normal Mısır halkı arasında da rastlanabiliyordu. Bu gelenek hatta aynı aile içinde jenerasyonlardan jenerasyonlara da aktarılıp devam eden bir olgu olarak da biliniyor. Araştırmacılara göre bulgular kardeş evliliklerin Mısır nüfusunun %10-23 oranında yaygın olduğunu göstermekte. Antik Mısır'da kardeş evliliklerinin en yaygın olduğu dönemler ise MS 2. ve 3. yy'dir. Ancak Mısır'in christanize olmasıyla, yani hristiyanlaşma sürecine girmesiyle bu gelenek sona ermiştir. Diğer dünya kültürlerinde ise kardeş evliliği sadece Kral veya saray hanedanlıkları arasında rastlanan bir olgu olarak kalıyor. Kardeş evliliğin göreli yaygınlığı şimdilik sadece Antik Mısır'a ait bir özellik gibi görünüyor.
Bu dönemde ensest ilişkinin yasaklanmasının gerekçesi tabi ki akraba evliliklerinden doğacak çocukların sakat olma ihtimalinin bilindiği değildi. Yani ensest yasağı bilimsel bir temele de dayanmıyor aksine etik değerler üzerinden temellendirilmişti. Buna rağmen ensest ilişkiye verilen ağır cezalar ise insani olmadığından başka etik değerleri zedeliyordu. Nitekim sadece birincil derecede ensest ilişkiler değil, M.S. 1.yy'da Antik Yunan'in Solon Kanunları ile Helenizm Antik Mısır'ı etkisi altına almadan önce Roma'daki Roma Kanunu 6. ve 7. derecedeki akraba evliliklerini dahi yasaklıyor ve bu yasağa karşı gelenleri ceza yaptırımı olarak intihar etmeye zorluyordu. Ensestin Roma'da tam olarak cezası kendini Tarpeian kayalıklarından aşağı uçuruma tarak intihar etmekti. sadece en yakın ensest ilişkilerin değil, 6. ve 7. derecedeki akraba evliliklerinde yasaklanmış ve cezalandırlmış olması bu cezanın nedenleri hakkında başka politik ve biyolojik ihtimalleri de düşündürüyor.
Bugün bazı biyologların araştırmalarına göre enseste karşı duyulan aversiyonun (tiksinme veya iğrenme duygusu) genetik kökenli oldugu fikrindedirler (Westermarck-Efekti). Bu iğrenme duygusu ise Roma devrinde ensest ilişkilere karşı doğal bir şekilde aversiyonu bulunmayan veya iğrenme duyguları olmayanlara karşı yönelmiş ve bunların cezalandırılması gerektiği düşüncesi ortaya çıkmıştır. Genetik olarak da bazı insanlarda enseste karşı aversiyon ve iğrenme duygusu yoktur ve bu oran çok azdır. Bu nedenle yetişkinler arasında ensest ilişki bir olgu olarak ele alınamayacak kadar ender rastlanan bir durumdur.
Bu anlamda özel bir ensest yasağına gerek dahi yoktur, insanlar zaten ezici bir çoğunlukla doğuştan anti-ensesttir ve ensest yani yakın akrabalar arasındaki eşleşme yasağı tamamen biyolojik koşullanmamızdan ileri gelen ve diğer primatlarla paylaştığımız özelliklerimizden biridir. İnsanlar serbest bırakılsa dahi ensesti benimsemez. Bu özelliğe ancak çok az insan sahiptir. Çünkü onlarda bu konuda doğuştan diğerlerin sahip olduğu bir iğrenme duygusu mevcut değildir ve kendileri için bunu "doğal" veya "normal" bile bulabilirler. (cinsellikle iğrenme duygusunun birbirleriyle çok yakın alakası bulunduğunu da anımsanmalı)
Bugün bazı biyologların araştırmalarına göre enseste karşı duyulan aversiyonun (tiksinme veya iğrenme duygusu) genetik kökenli oldugu fikrindedirler (Westermarck-Efekti). Bu iğrenme duygusu ise Roma devrinde ensest ilişkilere karşı doğal bir şekilde aversiyonu bulunmayan veya iğrenme duyguları olmayanlara karşı yönelmiş ve bunların cezalandırılması gerektiği düşüncesi ortaya çıkmıştır. Genetik olarak da bazı insanlarda enseste karşı aversiyon ve iğrenme duygusu yoktur ve bu oran çok azdır. Bu nedenle yetişkinler arasında ensest ilişki bir olgu olarak ele alınamayacak kadar ender rastlanan bir durumdur.
Bu anlamda özel bir ensest yasağına gerek dahi yoktur, insanlar zaten ezici bir çoğunlukla doğuştan anti-ensesttir ve ensest yani yakın akrabalar arasındaki eşleşme yasağı tamamen biyolojik koşullanmamızdan ileri gelen ve diğer primatlarla paylaştığımız özelliklerimizden biridir. İnsanlar serbest bırakılsa dahi ensesti benimsemez. Bu özelliğe ancak çok az insan sahiptir. Çünkü onlarda bu konuda doğuştan diğerlerin sahip olduğu bir iğrenme duygusu mevcut değildir ve kendileri için bunu "doğal" veya "normal" bile bulabilirler. (cinsellikle iğrenme duygusunun birbirleriyle çok yakın alakası bulunduğunu da anımsanmalı)
Başka bir açıklamasının olmasını ihtimal dahilinde görmüyorum.
Genellikle teistler bu konu üzerinde kafa yormadıkları için kendi ayaklarına sıkarak konuya ''madem günah yok, birinci dereceden akrabalarınızla neden yatmıyorsunuz?'' diyerek ateiste istemeden volelik bir orta açarlar. ''Ne yani siz günah olmasa birinci ereceden akrabanızla mı yatacaksınız?'' şeklinde bir cevap geldiğinde top ağlarla buluşmuştur. Sonra da sıklıkla küfürler başlar, müslüman ava giderken avlandığını farketmiştir ama iş işten geçmiş, hakem santra için sahasının ortasına doğru koşmaya başlamıştır. :)
Konuyu dağıtmayalım, işte toplumun ahlaki normlarını benimsemeyen bireylerin dahi bu tarz bir ilişkiden kaçınma davranışı, evrimsel süreçte, bu olayın yaygınlığı türün aleyhine olduğu için geliştirilmiş bir koruma mekanizması olsa gerek.
En ilkel kabilelerde bile bu tarz ensest yasakları var. Kısmen okumuş olduğum ''Totem ve Tabu''da Freud, totem bağı dediği bir bağa dayanarak birinci dereceden akarabaların (hatta orada da daha da fazlasının) ilişkilerinin yasak oluşundan, yasağın çiğnenmesinin bedelinin çok ağır oluşundan bahseder. Öyle ki bazılarında karşı cinsten kardeşlerin birbirleriyle kardeş ilişkisi kurmasına dahi müsade edilmez.
bakkalmahmud
17-05-2011, 15:45
Ensest insan eti yemeye benzer,yok denecek kadar az insan haric ,hickimsede insan eti yemez zannedersen kolay kolayda yemeyi aklindan gecirmez ama bu porno filmler araciligiyla yavas yavas insanlara dayatiliyor, basarili olurlarsa yayginlasabilir.
saygilar
Ensest insan eti yemeye benzer,yok denecek kadar az insan haric ,hickimsede insan eti yemez zannedersen kolay kolayda yemeyi aklindan gecirmez ama bu porno filmler araciligiyla yavas yavas insanlara dayatiliyor, basarili olurlarsa yayginlasabilir.
saygilar
Yaygınlaşamaz, çünkü insanların çok az bir kısmı hariç insan bu işten tiksinmeye proglamlanmış. Düşünmesi bile hepimize iğrenç geliyor. Öyle teşvikle, dayatmayla falan ortalama insan doğasına bu kadar ters bir şey yaygınlaşamaz.
Ensest ilişkinin mevzu olduğu porno filmler legal değil sanırım. Üstelik bunlar sadece meraklısının ilgisini çeker, normal bir insan ensest pornosu izleyip enseste merak salmaz, korkmayın. Hem sektörün kaçta kaçı ensest pornosundan oluşuyor? Binde bir falan mı? Zaten legal olduğunu da sanmıyorum bu tarz videoların çekilmesinin.
Bu haber akşam haberlerinde yayınlansa bu haberi duyan vatandaş İsviçrelileri dünyanın en namussuz ,haysiyetsiz,tiksinç milleti ilan ediverir.
Halbuki bilmezki kendisi,anasını şaapan Sülümandan farksız..
Anasını şaapan Sülüman:Aziz Nesin'in Surname sindeki bir kahramandır.Fakirlikten evlenemez evlense başlık parası olarak tek öküzlerini verecek.Çareyi anasında bulur ikisde haberleri yokmuş gibi yaparlar ve sonra Sülümanın anası hamile kalır.
Sonra ne mi olur?
Sülüman anasını vurur ve namusunu temizler..
Corpse Bride
17-05-2011, 21:11
yasa iki yetişkin ortak kararı adına serbest bıraksa da kapalı kapılar ardında bu ilişkilerin gönül rızasıyla başlamadığı (belki istisnalar hariç, duymadım okuduklarımın yalancısıyım) aşikar.
bulunduğum şehirde geçen yıl olan bir olayda kız 8 yaşında abi 15 yaşında anne evde yokken, kız kardeşine korkutarak tecavüz ediyor, kız olayı arkadaşına söyluyor arkdaşı annesine olay duyuluyor şuanda ikiside psikolog gözetiminde ama halen aynı evdeler anne surekli bekçilik görevinde olayın duyulmaması için oğlunun dersleri kötu bahanesiyle evden ayrılmıyor. kız çocuğunun büyüdüğünde abisine aşkla sevgiyle bakacağını düşünemiyorum şuan olayın kendisi için iyi yada kötü olduğunun ayırımında diilse büyüdüğünde bu durumdan tüm ailesini suçlasa olayı örtbas eden ailesini kime ne anlatabilir, sadece travmatik etkisini yetişkin olduğunda kendi içinde yaşayacaktır.
baba ile kızının yada erkek ve kız kardeşin aşkla sevgiyle birliktelik yaşaması, iki yetişkin olrak, tabulardan olsa gerek hiç aklım almıyor.
ateist.bakış
17-05-2011, 23:01
Müslümanlar bu haberi nasıl anlıyor biliyor musunuz?
Hani vardır ya, bilmem ne alışveriş merkezi bedava alışveriş başlatıyor diye haberler?
İşte aynen öyle nasıl millet bedava alışveriş için tıklım tıklım izdiham yaşıyor, bunlar da öyle bir şey anlıyorlar.
Millet galeyana gelmiş izdiham içinde ensestin serbest olmasını bekliyor diye anlıyor :D
İddiaya bile girebilirim...
yucemanitu
17-05-2011, 23:10
Ya böyle bir şeyi kendimiz için iğrenç, kabul edilemez ve aşağılık görebiliriz. Bunu böyle algılamak, çirkin görmek son derece normaldir. Ama normal olmayan şu ki ortada iki reşit insanın rızası varsa bu bizce kabul edilemez işi yapıyorlarsa, bu iş çirkin de olsa iğrenç de olsa, zararlı da olsa bu onlardan başkasını ilgilendirmez ve buna hapis cezası vermek saçmalık. Ha zorlama varsa o başka o durumda da zaten bunun adı ensest değil "tecavüz"dür.
Bu haber akşam haberlerinde yayınlansa bu haberi duyan vatandaş İsviçrelileri dünyanın en namussuz ,haysiyetsiz,tiksinç milleti ilan ediverir.
Halbuki bilmezki kendisi,anasını şaapan Sülümandan farksız..
Anasını şaapan Sülüman:Aziz Nesin'in Surname sindeki bir kahramandır.Fakirlikten evlenemez evlense başlık parası olarak tek öküzlerini verecek.Çareyi anasında bulur ikisde haberleri yokmuş gibi yaparlar ve sonra Sülümanın anası hamile kalır.
Sonra ne mi olur?
Sülüman anasını vurur ve namusunu temizler..
:)))
Ben yillardir Isvicre'de yasiyorum ve hemen her sabah gazeteye söyle bir göz atarim. Politik gelismeleri cok iyi takip ettigim söylenemezse de en azindan ana tartisma konularini biliyorum. Bu konu bizim forumda ilgi cekti ama, ben Isvicre'lilerin bunu tartistigini hic görmedim. Aslinda konuyu da forum sayesinde ögrendim.
Tam tersine ortalama bir Isvicre'li muhafazakardir. Dogrudan demokrasi oldugu icin hemen her ay birkac kanun maddesi oylanir. Bu ay yapilan oylamalarla ilgili tartismalar ise daha cok Anaokullarinda yüksek Almanca yerine Isvicre diyalegi konusulmasina dair yapilan oylama (kabul edildi), vergi indirimleri ile ilgili degisiklik idi (kabul edilmedi). Bunlar disinda her zamanin bitmez tükenmez konusu yine Yabancilar Yasasindaki degisikliklerdir. Ensest konusundan yüzde birin bile haberi yoktur :)