PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ota Göte Dair-Sevan Nişanyan(Epey Tartışma Yaratacak Bir Yazı)

AlbatrosS
24-05-2011, 20:27
Sevgili Ö...,

Duygusal püskürmelerin kendine göre bir insanî hakikiliği var, kabul. Ama halk önünde münazara ederken söylenenleri akıl süzgecinden de geçirmek gerekir bence.

1.
Günde beş defa namaz kılmanın yegâne alternatifi rakı sofrasında oturmak, sabaha kadar açık diskolarda 500 defa göt tokuşturmak öyle mi? Çok bayat ezberler bunlar. Hele rumba ile çaçaya bayıldım. 40’larda mıyız? Necip Fazıl sahtekârından bu yana taze bir laf üretemedi mi sizinkiler?

Günde beş defa aynı ruh daraltıcı ezberi tekrarlayacağına bir kayısı ağacı diksen? Şiir yazsan? Üç tane çocuğu toplayıp onlara masal anlatsan? Dağa tırmanıp güneşi selamlasan? Duvar örsen? Kurbağaların gen yapısını incelesen? Tapınak inşa etsen? Cüzamla savaşsan? Kemanla Bach çalmayı öğrensen? Bir general vursan? İnsanlardan bir süre uzaklaşıp hayatın anlamını düşünsen? Yeni kıtalar keşfetsen? Bir insana yardım etsen?

Sana senin tercih ettiğin dilden söyleyeyim. Beş defa namaz kılmaktan çok daha büyük ve gerçek ibadetlerdir bunlar. Yanlış yerde aradığın o tanrıya seni daha fazla yaklaştırırlar.

2.
Yanlış anlamadıysam kilise ayinini, tora ruloları yazmayı, güneşe karşı ateş tapınakları yapmayı da ibadet çeşitleri olarak görüyorsun. “Modern” insanın rumbasıyla çaçasından daha değerli buluyorsun.

Peki, soru şu. Neden SEN bu ibadetleri yapmayı düşünmüyorsun? Pratikte zor diyelim, neden o insanların yanına gidip bir şeyleri paylaşmayı tahayyül etmiyorsun? Tek bir ezbere takılmak neden?

Safsatayla cevap verme, çünkü bu canalıcı bir sorudur. Dindarlığın için ileri sürdüğün gerekçelerin çok da dürüst olmadığını ima eder.

Aradığın şey modern dünyanın anlamsızlığına cevap ise, ben sana söyleyeyim, bin tane cevap var. 1400 yıllık bir zorbalık ideolojisine takılıp kalmak neden?

3.
Hedon tanrısına karşıysan 19 Mayıs törenlerine ne itirazın olabilir? Sabaha kadar rumba ile çaça yapacaklarına insanların vatan uğruna kendilerini feda etmeyi tahayyül etmesi, egolarını silip dev bir orduya nefer olmak istemeleri, varlıklarını Türk varlığına armağan etmeleri fena mı? Tam senin savunduğun şey bence.

Kemal dininin herhangi bir dinden ne farkı var?

Mustafa dinine en ince dokundurmamda köpek sürüsü gibi havlamaya başlayan cahil gençlerin, Kemalci soydaşlarından ne farkı var? Aynı derin cehalet, aynı çiğlik, aynı tahammülsüzlük, aynı korku, aynı “varlığını X varlığına armağan etme” güdüsü, aynı ilkel aşiret mantığı. Peygamberime/atama/tanrıma laf edersen yakarım! Ritüellerimin manasızlığını bana hissettirirsen çok fena küfrederim!

4.
Bir şey daha söyleyeyim de iyice delir.

Bazen rakı sofrasında adabıyla oturmak da insanı tanrıya ayak kokulu bir hangarda eğilip kalkmaktan daha çok yakınlaştırır. Ruhunu açmana yardımcı olur. Ezberlerle kaskatı olmuş yüreğini bir nebze gevşetir. Bazen ama, her zaman değil.

Ömer Hayyam da, Sadi ile Hafız da şarabın ibadete faydasını bilenlerdendi; okumaya değer. Gaza ve yağmayla imparatorluk kuran çakma din adamlarından değillerdi çünkü.

Hintliler de boşuna tapınaklarında ot tüttürmüyorlar.

Astur
24-05-2011, 20:40
Dün Facebook'ta gördüm bu yazıyı. Sevan Nişanyan yine lafını esirgememiş. Ö'nün cevaplarını falan da yayımlamıştı duvarında. Güzel oluyor bu tarz tartışmalar. :)

Jolly Jocker
24-05-2011, 20:53
Nişanyan biraz sert bir tonda yazmış, belli ki kızmış birşeylere. Ama söyledikleri doğru. Dindar yaşam biçimine karşıt örnek olarak dindarların hep absürd şeyler bulup getirmesine tepki göstermiş. Haklı! Dindarların inançsızlara yaklaşımının hala Necip Fazıl'ı aşamadığını söylemiş. Haklı! İbadet etmeyi kafaya takmaktansa çok daha gerçek iyilikler yapılabileceğini söylemiş. Haklı! İslamın bir yönüyle de zorbalık ideolojisi olduğunu söylemiş. Haklı! Dindarların, Kemal tabusunu eleştirirken evvela dönüp kendilerine bakmaları gerektiğini ima etmiş. Haklı! İçkinin değil, içi boş bir şekilciliğin esas uğraşılması gereken mesele olduğunu ima etmiş. Gene haklı!

Sadece üslubu biraz sert. Ama küfürbaz değil.

Kimse kimsenin dogmalarına aşırı hassasiyet göstermek zorunda değil. Dindarlar buna alışmalı. Kendilerine kızılmasına, tepki görmeye, eleştirilmeye, sorgulanmaya, reddedilmeye alışmalı. Her eleştiriyi bir saldırı gibi algılamayı bırakmalı... Diyeceğim ama, mutemelen beceremeyecekler. Çünkü dinin bir etkisi de budur. Kişide anlayış güçlüğü yaratır.

Jolly Jocker
24-05-2011, 20:56
Dün Facebook'ta gördüm bu yazıyı. Sevan Nişanyan yine lafını esirgememiş. Ö'nün cevaplarını falan da yayımlamıştı duvarında. Güzel oluyor bu tarz tartışmalar. :)
Ben bu facebooku kullanmayı niye beceremiyorum?
Nereden görüyorsunuz böyle yazıları?
Ve yayınlamak istediğiniz yazı olunca nerede yayınlıyorsunuz?

Ascendent
24-05-2011, 21:05
Güzel yazı.

AlbatrosS
24-05-2011, 21:11
Ben bu facebooku kullanmayı niye beceremiyorum?
Nereden görüyorsunuz böyle yazıları?
Ve yayınlamak istediğiniz yazı olunca nerede yayınlıyorsunuz?

arama kısmına sevan nişanyan yaz ve bul. sevan'ın duvar'ı herkese açık ama yorum yapabilmen için seni eklemesi gerekiyor. understand me, canım? :)

taylan
24-05-2011, 21:29
Günde beş defa aynı ruh daraltıcı ezberi tekrarlayacağına bir kayısı ağacı diksen? Şiir yazsan? Üç tane çocuğu toplayıp onlara masal anlatsan? Dağa tırmanıp güneşi selamlasan? Duvar örsen? Kurbağaların gen yapısını incelesen? Tapınak inşa etsen? Cüzamla savaşsan? Kemanla Bach çalmayı öğrensen? Bir general vursan? İnsanlardan bir süre uzaklaşıp hayatın anlamını düşünsen? Yeni kıtalar keşfetsen? Bir insana yardım etsen?

Karının üstüne bok döksen :)

Böyle ruh hastası adamların günde bir kere de olsa doğruyu gösteren bozuk saatten pek bir farkı olmuyor.

Jolly Jocker
24-05-2011, 21:31
arama kısmına sevan nişanyan yaz ve bul. sevan'ın duvar'ı herkese açık ama yorum yapabilmen için seni eklemesi gerekiyor. understand me, canım? :)
O kadarını biz de akıl edebiliyoruz canım. Bu işler için belki facebookda ayrı bir bölüm vardır diye düşünmüştüm. Herkes yazacağı yazıyı veya vereceği mesajı duvarına mı yazıyor? Valla bilmiyordum bunu. Kendi duvarımı acık kurcaliyem bakem. :)

AlbatrosS
24-05-2011, 21:38
O kadarını biz de akıl edebiliyoruz canım. Bu işler için belki facebookda ayrı bir bölüm vardır diye düşünmüştüm. Herkes yazacağı yazıyı veya vereceği mesajı duvarına mı yazıyor? Valla bilmiyordum bunu. Kendi duvarımı acık kurcaliyem bakem. :)

sevan o yazıyı duvar'ında paylaşmış. yorumlar da yazının altında. bazen karşı tarafın yazısını bütün halinde alıyor.

aslında ayrı bir sayfası da varmış ama kullanılmıyor sanırım şimdi. kendi sayfasında devam ediyor, sevan'ın yalancısıyım :)

Jolly Jocker
24-05-2011, 22:35
Sevan'ın duvarına gireyim dedim bilgisayarım kafayı yiyordu, reset atıp kurtuldum. Galiba o yazının olduğu yere virüs atmışlar.

murted
24-05-2011, 22:35
Vur deyince öldürmüş gene. :)