PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateistler neden hırsızlık yapmaz?

AL-İLAH
06-06-2011, 14:50
Yakalanmayacağınızdan emin olduğunuz bir durumda, sizi bundan alıkoyan şeyin mantığı nedir?

ereninthenature
06-06-2011, 14:56
karşı tarafa maddi hasar vermek.ekonomisine.ama ben feci download yaparım orası ayrı.bilgi paylaşımı paralı değil bedava olması gerektiğine inanıyorum.

TUBA
06-06-2011, 15:01
bunun tek izahatı vardır ,oda

İNSANLIK

denklem
06-06-2011, 15:29
aslında sosyolojik ,psikolojik yönden incelenmesi gereken derin bir konu açmışsın.
ben herşeyin temelinde korku olduğunu düşünüyorum.inanç meselesininde temelinde doğayı anlıyamamanın verdiği korku olduğunu söyleyebiliriz.
bu konuda,korku meselesi üzerinde ciddi ciddi uzun bir süre düşündüm.
o yüzden hırsızlık meselesindede veya diğer meselelerdede temelde korku olduğunu düşünüyorum.cezalandırılma,toplum dışına itilme,aşağılanma
gibi nedenlerden dolayı insanlar suç işlemek istemezler.
kimsenin yakalayamacığını düşündüğünde bile insan suç işlemez.çünkü o durumdada yine korku vardır.
mesela ortada birine ait bir para var.seni kimsenin görmediğindende seni orda kimsenin tanımadığındanda, mobese kameralarınında olmadığındanda çok çok eminsin .dinlere falanda inanmıyorsun.çalarmısın çalmazmısın bu parayı?
eğitimli biriysen çalmassın.çünkü eninde sonunda anlaşılacağını düşünürsün.yada bunu bir kez yaparsan birdaha yapacağını ve alışkanlık olacağını düşünürsün.ki sonu kötü bitecektir.kolay kazanılmış bu paranın kolay elden gideceğini
düşünürsün.kendine olan saygını falan kaybedersin gibi laflara girmek istemiyorum çünkü bunlarda tartışılabilecek şeyler.
birde o paranın kime ait olduğuda önemlidir bence.gariban bir emekçinin
emekli ikramiyesimi yoksa milleti sömüren birinin mi?
kime ait olursa olsun korku temel olandır.insanın satüsü toplumdaki yeride önemli böyle bir durumda.itibarı çok sarsılacak biri korkuyu daha çok yaşar
az olan veya aç olan daha az yaşayabilir.dindarların tavrıda yine korkudan olur.
öbür dünyada hesabının sorulacağını düşünür.,
sonuçta hepsi korkuya dayanıyor.

AL-İLAH
06-06-2011, 15:44
karşı tarafa maddi hasar vermek.ekonomisine.ama ben feci download yaparım orası ayrı.bilgi paylaşımı paralı değil bedava olması gerektiğine inanıyorum.
Bu da bir çeşit hırsızlıktır, bilgi paylaşımında da birilerine maddi hasar veriyorsun ama benim soracağım şey ''neden kendi çıkarımıza olanı değilde karşı tarafı düşünüyoruz'' olacak...

AL-İLAH
06-06-2011, 15:47
mesela ortada birine ait bir para var.seni kimsenin görmediğindende seni orda kimsenin tanımadığındanda, mobese kameralarınında olmadığındanda çok çok eminsin .dinlere falanda inanmıyorsun.çalarmısın çalmazmısın bu parayı?
eğitimli biriysen çalmassın.çünkü eninde sonunda anlaşılacağını düşünürsün.
Korku unsuru kalmasın diye özellikle ''yakalanmayacağınızdan emin olduğunuz bir durumda'' diye belirttim, para sahibinin bu eksikliğin farkına varamayacağı bir durum farzet.

TUBA
06-06-2011, 15:52
çalma hastalığı olanlar ve zorunda kalanlar dışında kalan tüm insanlar için diyebilirim ki ;

iyi muhakeme yapabilen ve dolayısıyla vicdanen de huzurlu olmak isteyen ,kişiliği oturmuş her birey hırsızlık yapmak istemez

korku insanları biryere kadar caydırır ama gerçekte korku değildir sebep

AL-İLAH
06-06-2011, 15:57
Vicdan dediğiniz şey nedir, içimizde bir ruh olmadığına göre bunun maddi açıklamasını yapabilir misiniz?

denklem
06-06-2011, 16:05
Korku unsuru kalmasın diye özellikle ''yakalanmayacağınızdan emin olduğunuz bir durumda'' diye belirttim, para sahibinin bu eksikliğin farkına varamayacağı bir durum farzet.

yazımı dikkatli okursanız bu söylediğinizede cavabım var. bu davranışta bulunduğum zaman arkası gelir korkusu demiştim..

TUBA
06-06-2011, 16:06
duygu ve düşüncelerin kaynağı neresi ise orasıdır arkadaşım ,yani beyin

vicdan ,duygusal ve düşünsel bir eğilimdir

Özgürcan
06-06-2011, 16:07
Vicdan, yetiştirilişmizden beri beynimizin sol lobunda kaydedilen davranışlar ve tecrübelerden dolayı insanda varolan "bunu yap, şunu yapma" duygusu.
Yunuslarda, Balinalarda, Fillerde ve şempanzelerde de bulunur...

denklem
06-06-2011, 16:13
çalma hastalığı olanlar ve zorunda kalanlar dışında kalan tüm insanlar için diyebilirim ki ;

iyi muhakeme yapabilen ve dolayısıyla vicdanen de huzurlu olmak isteyen ,kişiliği oturmuş her birey hırsızlık yapmak istemez

korku insanları biryere kadar caydırır ama gerçekte korku değildir sebep

hayvan doğasını kabul etmedikten sonra bu tür sorulara cevap veremessiniz.hayvanlara baktığınızda korkunun,kendini korumanın
ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz.
ensest ilişkiler meselesi de bu tür bir sorudur.ensest ilişkiler sonucu sakat doğumları gören insanlar bundan korktular uzaklaştılar.ayrıca
zorunlu olmadıktan sonra doğada hayvanlar arasındada ensest ilişkiler yoktur.daraltılmış bir çevre ve koşulda olan hayvanlar bu yola başvuruyor.islam daraltıgı için hayatların akışını ensest ilişkiler daha fazla olabilir islam ülkelerinde.ama islam ülkelerininde buna göre cezaları çok çok fazladır.etki tepki meselesi birbirini kovalayan durumlar..

AL-İLAH
06-06-2011, 16:16
duygu ve düşüncelerin kaynağı neresi ise orasıdır arkadaşım ,yani beyin
vicdan ,duygusal ve düşünsel bir eğilimdir

Vicdan, yetiştirilişmizden beri beynimizin sol lobunda kaydedilen davranışlar ve tecrübelerden dolayı insanda varolan "bunu yap, şunu yapma" duygusu.
Yani beynin salgıladığı bir takım hormon vs yüzünden oluşan duyguları mı ciddiye alıyorsunuz?
Bunların uydurma olduğunun farkındaysanız, kendi keyfinizi düşünerek çaldığınız birşey için neden rahatsızlık duyuyorsunuz?

Greatestlieevertold
06-06-2011, 16:17

ama bir saniye kuran sadece insanlarda var diyordu. ademe verilen irade akıl vicdan gibi yetiler hayvanlarda yoktu diyordu. hayvanlar aptal salak şeylerdir diyordu.

yoksa, yoksa onlarda farklı seviyelerde, bize benzer davranışlarda bulunabiliyor mu?

Özgürcan
06-06-2011, 16:18
Bir insanın beyni sorunsuz işliyorsa, hırsızlığın kötü bir durum olduğu öğretildiği taktirde beynin sinirlerindeki hareketlilik insanlarda yaptığı duygunun kötü bir şey olduğunu gösterir. Ben bunu allahın kanıtı olarak gösteren müslümanlar görmüştüm...

ama bir saniye kuran sadece insanlarda var diyordu. ademe verilen irade akıl vicdan gibi yetiler hayvanlarda yoktu diyordu. hayvanlar aptal salak şeylerdir diyordu.

yoksa, yoksa onlarda farklı seviyelerde, bize benzer davranışlarda bulunabiliyor mu?

Evet, özellikle 2 şempanze arasında bir deney yapılıyor,
birinin oynadığı oyuncağı diğer şempanzenin gizlice aldığı, ama sonradan oynamaden yerine bıraktığı görülmüş. ama aynı olay gıda maddelerinde görülmemiş...

denklem
06-06-2011, 16:20

şunu yap bunu yapma duyguları yaşanılmış tecrübelrden ve korunma
duygusundandır.korkudur temelinde yatan.
yaşamak çoğalmak isteğidir dahası.
doğada, canlılarda bu neden vardır bilmiyorum.neden yaşayıp çoğalmak istiyorlar? kocaman bir soru işareti.kurana diğer dinlere bakıyorum cevap bulamıyorum.hepsi zaman zaman saçmalamış.aslında o insanlarda korkulardan ,anlıyamamaktan dolayı
bu dinleri yaratmış

atesvedemir
06-06-2011, 16:31
İd altbenlik, olası kaynağı beyin sapı.
Ego benlik, olası kaynağı beyin.
Süperego üstbenlik, olası kaynağı ?
Sayın paslıçivi ne dersiniz? Sizce süperegonun kaynağı beyin mi?
Hatıraların kaynağı beyin mi?
Yaşanmışlıkların kaydının yeri beyin mi?
Hatıralar ve yaşanmışlıklar nerede ise süperego da oradadır kanımca.
selamlar

TUBA
06-06-2011, 16:33
hayvan doğasını kabul etmedikten sonra bu tür sorulara cevap veremessiniz.hayvanlara baktığınızda korkunun,kendini korumanın
ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz.
ensest ilişkiler meselesi de bu tür bir sorudur.ensest ilişkiler sonucu sakat doğumları gören insanlar bundan korktular uzaklaştılar.ayrıca
zorunlu olmadıktan sonra doğada hayvanlar arasındada ensest ilişkiler yoktur.daraltılmış bir çevre ve koşulda olan hayvanlar bu yola başvuruyor.islam daraltıgı için hayatların akışını ensest ilişkiler daha fazla olabilir islam ülkelerinde.ama islam ülkelerininde buna göre cezaları çok çok fazladır.etki tepki meselesi birbirini kovalayan durumlar..

enses ilişki korkudan ziyade doğru olmadığını anlamaktan ileri gelir sevgili arkadaşım ,yani beynen muhakemesini yapar ve karar verirsin

hayvanlar ,insanlara göre algılama konusunda yeterli değildirler
insanlar beynini kullanmada daha üstün haldedir
hayvanlar direk duyguları ile hareket ederler
kendilerini koruma içgüdüsü ,yaşama içgüdüsü ,üreme içgüdüsü gibi

TUBA
06-06-2011, 16:36
Yani beynin salgıladığı bir takım hormon vs yüzünden oluşan duyguları mı ciddiye alıyorsunuz?
Bunların uydurma olduğunun farkındaysanız, kendi keyfinizi düşünerek çaldığınız birşey için neden rahatsızlık duyuyorsunuz?

sen muhakeme yapmasını bilmiyorsan ,dolayısıyla doğru karar verme yetisine sahip değilsen bunun faturasını bize mi çıkartıyorsun?

TUBA
06-06-2011, 16:37

sevgili arkadaşım tabiki ortak duygularımız var

örneğin üreme içgüdüsü ,haytta kalma içgüdüsü gibi

AL-İLAH
06-06-2011, 16:39
enses ilişki korkudan ziyade doğru olmadığını anlamaktan ileri gelir sevgili arkadaşım ,yani beynen muhakemesini yapar ve karar verirsin

Artık doğum kontrol için elimizde daha kesin çözümler var, sakat doğumları da önceden engelleyebiliyoruz, ortada sakat çocuk olayı yoksa ensest ilişkiyi yanlış yapan şey ne?

TUBA
06-06-2011, 16:39
Bir insanın beyni sorunsuz işliyorsa, hırsızlığın kötü bir durum olduğu öğretildiği taktirde beynin sinirlerindeki hareketlilik insanlarda yaptığı duygunun kötü bir şey olduğunu gösterir. Ben bunu allahın kanıtı olarak gösteren müslümanlar görmüştüm...

Evet, özellikle 2 şempanze arasında bir deney yapılıyor,
birinin oynadığı oyuncağı diğer şempanzenin gizlice aldığı, ama sonradan oynamaden yerine bıraktığı görülmüş. ama aynı olay gıda maddelerinde görülmemiş...

sevgili özgür

"sana yapılmasını istemediğin şeyi bir başkasına yapma" veya "iğneyi kendine çuvaldızı karşındakine batır" mantığı anlaşıldığı zaman olay çözülür:)

Greatestlieevertold
06-06-2011, 16:41
şunu yap bunu yapma duyguları yaşanılmış tecrübelrden ve korunma
duygusundandır.korkudur temelinde yatan.
yaşamak çoğalmak isteğidir dahası.
doğada, canlılarda bu neden vardır bilmiyorum.neden yaşayıp çoğalmak istiyorlar? kocaman bir soru işareti.kurana diğer dinlere bakıyorum cevap bulamıyorum.hepsi zaman zaman saçmalamış.aslında o insanlarda korkulardan ,anlıyamamaktan dolayı
bu dinleri yaratmış

sanırım korku ve vicdan dediğimiz 2 kavram burada işin içine girecektir. bazı insanlarda 2 side bastırılmıştır bir süre sonra. Çalmak herhangi birşey hissettirmiyordur verdiği çok az adrenalin haricinde. .bu denekde daha da ileri gidersek artık yemek içmek gibi bir eylem olabilir. bu verdiğim bir örnek sadece. 6.5 milyar insan için hem birbirine yakın hemde birbirinden uzak örnekler verilebilir.

uzunca yıllar yunuslar ve insanlar ve birkaç tür harici zevk için seks yapılmadığına inanılıyordu. tabiki gözlem için şansımız arttıkça teknoloji sayesinde doğada daha birçok hayvanın sadece üremek için seks yapmadığını öğreniyoruz.

karıncalar, arılar vs bu tür topluluk halinde yaşayanlar için ise her birey üremek zorunda değildir. sistem içinde gerekeni yaparlar.

asıl soru sanırsam neden ilk hücreliler çoğalmak istedi. nükleik asitleri incelersiniz onların kendini kopyalama yeteneklerine sahip moleküller olduğunu görürüz. (mitoz, mayoz haploid ve disploid) kimyasal birleşimlerinden dolayı. eğer zaten bu yapıya sahip olmayan bir dna zincirine sahip bakteriler oluşsaydı soyları tükenicekti. o yüzden sadece geriye çoğalabilme yeteneğine sahip olanlar kalmıştır.

AL-İLAH
06-06-2011, 16:42

sen muhakeme yapmasını bilmiyorsan ,dolayısıyla doğru karar verme yetisine sahip değilsen bunun faturasını bize mi çıkartıyorsun?
Duyguların beynin bilinçsiz süreçlerce uydurduğu şeyler olduğunu muhakeme edip, acı çekmek yerine paranın sefasını çekmek için hırsızlık yaparak doğru kararı veriyorum işte, bunun neresi mantıksızlık?

TUBA
06-06-2011, 16:43
Artık doğum kontrol için elimizde daha kesin çözümler var, sakat doğumları da önceden engelleyebiliyoruz, ortada sakat çocuk olayı yoksa ensest ilişkiyi yanlış yapan şey ne?

sakat çocuk olma riski yok diye birşey yok ,sadece olduğu takdirde aldırma seçeneğin var

sen neyi seçerdin
bile bile lades demeyi mi ,yani ben herşeye rağmen akraba evliliği yaparım ve sakat olacak çocukları aldırırım
veya ben daha mantıklıyım o yüzden akraba evliliği yapmam ,evlendiğim kişi ile sağlıklı çocuklarım olur

hangisi?

Greatestlieevertold
06-06-2011, 16:44
sevgili arkadaşım tabiki ortak duygularımız var

örneğin üreme içgüdüsü ,haytta kalma içgüdüsü gibi

ama kuranda öyle demiyordu :(

TUBA
06-06-2011, 16:47
Duyguların beynin bilinçsiz süreçlerce uydurduğu şeyler olduğunu muhakeme edip, acı çekmek yerine paranın sefasını çekmek için hırsızlık yaparak doğru kararı veriyorum işte, bunun neresi mantıksızlık?

o zaman sana yapıldığında küplere binmeyeceksin arkadaşım

sen bunu yaptığın takdirde sorun yoktur ,mantıkldır:)

TUBA
06-06-2011, 16:49
ama kuranda öyle demiyordu :(

ne diyordu sevgili arkadaşım?:)

AL-İLAH
06-06-2011, 17:03
sakat çocuk olma riski yok diye birşey yok ,sadece olduğu takdirde aldırma seçeneğin var

Sakat doğumları engelliyoruz dedim, yani belli bir süre zarfında aldırmakta mı yanlış size göre?(: Hem korunma yöntemlerine de değindim, amaç üreme de olmayabilir...

sen neyi seçerdin
bile bile lades demeyi mi ,yani ben herşeye rağmen akraba evliliği yaparım ve sakat olacak çocukları aldırırım
veya ben daha mantıklıyım o yüzden akraba evliliği yapmam ,evlendiğim kişi ile sağlıklı çocuklarım olur
hangisi?
Ben çocuk yapmak için değil, sevdiğim için biriyle birlikte olur yada evlenirim, ensest ilişkiden de iğrendiğim için uzak dururum. Burada bu duyguların temelini sorguluyoruz. Eğer sizin dediğiniz gibi bir takım hormon vs olaylarıysa kimseyi eleştirme hakkına sahip değilsiniz demektir.

TUBA
06-06-2011, 17:09
tabiki sevdiğinle evlen sana kim ne diyebilir

çocuktan bahseden sendin sanırım ,ben mi yanlış anladım?
sanki enses evlilik yapmak istiyormuşsun gibi bir anlam çıkıyor yazdıklarından

neyse ,sonuç olarak enses ilişki iğrenç ötesidir
çünkü aynı kanı taşımaktasın ,bir başka değişle yakın akrabaların kardeşin oluyor

AL-İLAH
06-06-2011, 17:11
o zaman sana yapıldığında küplere binmeyeceksin arkadaşım

sen bunu yaptığın takdirde sorun yoktur ,mantıkldır:)
Sizin gerçekliğinizden bahsettiğimizi unuttun heralde, tabiki sinirlenmek saçma olacak ama aynı şey bana yapıldığında ben yine çıkarıma göre hangi tutum uygunsa onu yapacağım elbetteki, karşılığını verebiliyorsam vereceğim, bunlar farklı şeyler...

Hala bunun yanlış karar olacağını iddia eden var mı?

Greatestlieevertold
06-06-2011, 17:17
ne diyordu sevgili arkadaşım?:)

pardon kuranda değil, okuduğum kuranda hayvanların ruhunun kendinlerine ait bir yerde baki kalacağı.
nefs ve ruh farklı anlatılıyor kuranda. birçok sitede hayvanlarda nefis yoktur diye okudum. ayet olarak varsa bilemiyorum google dan ayet bulmak konusunda pek uzman sayılmam :P

TUBA
06-06-2011, 17:18
kendini düşünen bencil bir imanlısın

vah vah vah

iyiki senin arkadaşın veya dostun değilim ,senin gibi kendini düşünen aciz bir tanıdığım olsun istemezdim

tüh tüh tüh

aciz dedim ,çünkü başkalarının mutluluğu üzerine mutlu olmaya çalışanlara bu denir

sen kendi kendine mutlu olma yetisine sahip değilsin ,başkalarından nemalanmak seni mutlu ediyor

TUBA
06-06-2011, 17:20
Sizin gerçekliğinizden bahsettiğimizi unuttun heralde, tabiki sinirlenmek saçma olacak ama aynı şey bana yapıldığında ben yine çıkarıma göre hangi tutum uygunsa onu yapacağım elbetteki, karşılığını verebiliyorsam vereceğim, bunlar farklı şeyler...

Hala bunun yanlış karar olacağını iddia eden var mı?

seninki düpedüz tecavüz!

ereninthenature
06-06-2011, 17:24
Bu da bir çeşit hırsızlıktır, bilgi paylaşımında da birilerine maddi hasar veriyorsun ama benim soracağım şey ''neden kendi çıkarımıza olanı değilde karşı tarafı düşünüyoruz'' olacak...

merhamet'ten bahsediyorsun sen.evrimsel sürecin bir ürünüdür kendisi.şu anki bonobo, şempanze sürülerinde de görülür.sen birinin sırtını tımarlarsan başkası da seninkini tımarlar.

AL-İLAH
06-06-2011, 17:26
kendini düşünen bencil bir imanlısın
vah vah vah
iyiki senin arkadaşın veya dostun değilim ,senin gibi kendini düşünen aciz bir tanıdığım olsun istemezdim
tüh tüh tüh
aciz dedim ,çünkü başkalarının mutluluğu üzerine mutlu olmaya çalışanlara bu denir
sen kendi kendine mutlu olma yetisine sahip değilsin ,başkalarından nemalanmak seni mutlu ediyor

Yine başa döndük :biggrin1:

Ben böyle değilim, kendimi sizin yerinize koyarak akıl yürütüyorum.

Sen duygularından arınıp mantıklı düşünemeyeceksin anlaşıldı, olayın vahametini algılayanlar da konudan uzak duruyor heralde(:

TUBA
06-06-2011, 17:32
Yine başa döndük :biggrin1:

Ben böyle değilim, kendimi sizin yerinize koyarak akıl yürütüyorum.

Sen duygularından arınıp mantıklı düşünemeyeceksin anlaşıldı, olayın vahametini algılayanlar da konudan uzak duruyor heralde(:

bizim yerimize kendini koymadan nasıl karar veriyordun?

AL-İLAH
06-06-2011, 17:41
bizim yerimize kendini koymadan nasıl karar veriyordun?
Yav bırak şimdi benim ne yaptığımdan, konuyla ne ilgisi var, sen illaki kötü biri olarak nitelemek istiyorsan öyle olayım ne fark eder, sen benim yaptığımı hangi gerekçeyle yargılayabiliyorsun onu söyler misin, duygular beynin uydurduğu şeylerse onlar neden umurumda olmalı bana onu açıklar mısın?

ereninthenature
06-06-2011, 17:42
ben kısaca Allah kardeşe açıklama getireyim.mesela ateist bir adam ensest ilişkiden uzak durur çünkü doğacak çocuklar faso fiso...eğer iki tarafta istiyorsa sex yapabilirler.evlenip çocuk yapmasınlar yeterki.üremelerine sonuna kadar karşıyım ama korunarak sex yapmalarında bir sakınca görmüyorum ki şu an 1.5 milyar insan amca kızı , dayı kızı bilmum kuzen, çoluk çocuğu becermiş birinin ahlakını güzel ahlak diye öğretiyor.tekrardan iki tarafta istiyorsa gayet güzel sex yapılır.yeterki insana zarar gelmesin Allah kardeş.peki iyi kötü nerden geldi dersen.insan evrimini biraz daha araştır derim.

hırsızlık olayına gelince.insan cidden doğduğunda boştur.iyinin kötünün ne olduğuna biz karar veririz biz çocuklarımızı ona göre eğitiriz onlarda öyle olurlar.peki iyiye karar verip çocuklara öğretirken ne diyeceğiz.sizi kızdıran birini öldürün mü diyeceğiz?para bulduğunuzda etrafta kimse yoksa atın cebe mi diyeceğiz?hayır.ama diyebilirdik de ve iyi o yüzyıl için o olurdu.aynı muhammede karsı gelenlerin kol ve bacaklarının çapraz kesilmesinin 14 yüzyıl önce mutlak iyilik olması gibi.

teknoloji gibi iyi kötü de gelişir.evrimsel bir süreçtedir.biz toplum ve kendimiz için neyin iyi olduğunu anlar ve onu yeni nesillere aktarırız.yok efendim nörondu hani hormondu demogoji yapıp kulaklarınızı kapayın, beyninize hava gitmesine izin verin evrimi inceleyin.

TUBA
06-06-2011, 17:47
Yav bırak şimdi benim ne yaptığımdan, konuyla ne ilgisi var, sen illaki kötü biri olarak nitelemek istiyorsan öyle olayım ne fark eder, sen benim yaptığımı hangi gerekçeyle yargılayabiliyorsun onu söyler misin, duygular beynin uydurduğu şeylerse onlar neden umurumda olmalı bana onu açıklar mısın?

bu mantıkla yediğin çikolatanın da tadına nasıl karar verdiğini açıklar mısın?

AL-İLAH
06-06-2011, 17:50
masturbater kardeş beni yanış anladın heralde, bunların evrimsel açıklaması yoktur falan demedim ben, bilakis bunların evrimsel açıklaması üzerinden davranışlarınızı sorguluyorum, baştan yazılanları bir gözden geçir istersen(:

ereninthenature
06-06-2011, 17:57

yine Allah kardeş iyiye kötüye biz karar verip biz uygulamasını yapıyoruz.neden duygular umurumda olsun demişsin.olmasın zaten.hepsi evrimsel sürecin ürünüdür.bunu test edebilirsin mesela.karşıdan 2 metrelik ayı geliyo son gaz korkmuşsun kendine şöyle de "duygu lan bu!neden umrumda olsun!"
sonunda ölürsün.
karnın acıktı mis gibi mangal kokusu geliyo, tazecik et tadı, dilinde hissediyorsun,çıldırıyorsun çok açsın."duygu bu!yemesem de olur "
sonunda ölürsün:)
gene açsın garip bi ot buldun yedin.tadı zehir gibi acı"duygu bu yemeye devam edeyim"
ölürsün.

bu tip duygu gelişimleri bizi bu güne getirdi.iyi kötü vs'yi kendimiz icat ettik.kendi yararımıza.ama dikkat et polisi'de mobese kameralerını'da yargıcı'da hapishaneyi'de icat ettik.:typing:

not:arabistandaki el kesme gibi cezalar hapishane olmadığı içindi.medeniyet geriydi.şimdi el kesmiyoruz çünkü hapishaeyi icat ettik.

ereninthenature
06-06-2011, 18:00
masturbater kardeş beni yanış anladın heralde, bunların evrimsel açıklaması yoktur falan demedim ben, bilakis bunların evrimsel açıklaması üzerinden davranışlarınızı sorguluyorum, baştan yazılanları bir gözden geçir istersen(:

farkettin mi bilmiyorumda biz soruları dolandırmadan tak diye soruyoruz burda.senin neyi merak edip neyi anlamaya çalıştığın çok puslu.

ateist neden hırsızlık yapmaz?
insan olduğundan.içinde vicdan mekanizması vardır.
nerden gelir?
eğitimden.
duygular nerden gelir?
evrimsel sürecin ürünüdür.(açıklamaya çalıştım kısaca)

ne istiyorsun neyi soruyorsun sen?

AL-İLAH
06-06-2011, 18:01

bu mantıkla yediğin çikolatanın da tadına nasıl karar verdiğini açıklar mısın?

Bağlantıyı kuran varsa beri gelsin(: Ne sorduğunuz pek anlaşılmıyor, biraz açar mısınız, çikolatanın tadına nasıl mı karar veriyorum?!

ereninthenature
06-06-2011, 18:03

Bağlantıyı kuran varsa beri gelsin(: Ne sorduğunuz pek anlaşılmıyor, biraz açar mısınız, çikolatanın tadına nasıl mı karar veriyorum?!

kardeş cidden senin ne sorduğun anlaşılmıyo ya?bir ateistin para çalmasını açıklayımıcaz sonrada sen hepimizi imana getircektin filan öyle mi hayal ediyodun?
:lol:

AL-İLAH
06-06-2011, 18:05
yine Allah kardeş iyiye kötüye biz karar verip biz uygulamasını yapıyoruz.neden duygular umurumda olsun demişsin.olmasın zaten.hepsi evrimsel sürecin ürünüdür.bunu test edebilirsin mesela.karşıdan 2 metrelik ayı geliyo son gaz korkmuşsun kendine şöyle de "duygu lan bu!neden umrumda olsun!"
sonunda ölürsün.
karnın acıktı mis gibi mangal kokusu geliyo, tazecik et tadı, dilinde hissediyorsun,çıldırıyorsun çok açsın."duygu bu!yemesem de olur "
sonunda ölürsün:)
gene açsın garip bi ot buldun yedin.tadı zehir gibi acı"duygu bu yemeye devam edeyim"
ölürsün.

ehe ehe o kadar da demedik, duygular nasılsa uydurma diyerek intihar etmekte bir seçenektir, ama yaşamak istiyorsak bazı duygular elbette umurumuzda olacak, ben burada daha çok -hırsızlık örneğinde olduğu gibi- sonuçları çıkarımıza olduğu halde bunu engelleyen vicdan gibi bizi sıkıntıya sokacak duyguları umursamamaktan bahsediyorum(:

ereninthenature
06-06-2011, 18:12
ehe ehe o kadar da demedik, duygular nasılsa uydurma diyerek intihar etmekte bir seçenektir, ama yaşamak istiyorsak bazı duygular elbette umurumuzda olacak, ben burada daha çok -hırsızlık örneğinde olduğu gibi- sonuçları çıkarımıza olduğu halde vicdan gibi bizi sıkıntıya sokacak duyguları umursamamaktan bahsediyorum(:

tamam senin çıkarına ama toplumun zararına.biz toplumla yaşayan bir türüz.aynı şempanzeler, bonobolar, goriller, karıncalar , arılar gibi.bu toplumlarda bir tür sadece kendine yarayan bir iş yaparsa.toplum ölür nolur sen ölürsün.aynı şekilde.eskiden ortaya herkesin birbirini öldürdüğü, mallarını çaldığı bir toplum çıktıysa da çok uzun yaşayamadılar.elendiler.

senin yararına toplumun zararına.oturduğun dalı kesmek.yani kendini öldürmek gibi.acıkınca yemek yemek gibi.vicdan.yoksa silinirsin evrim sürecinde.(ya da saatte 150 ile koşmak vs yapmak zorundasın:D:D)

yani bu tip iyilik-kötülük davranışına bir açıklama getireceksen çok derin düşünmek lazım.çölde yaşayan cahil cühela evreni, canlıları anlayamamış biri gibi düşünürsen bir bok çıkaramazsın.sonunda dersin ki.haaa benim içimde atomdan olmayan bişey var.saçmalık bilim adamları bulamadı varsa:D:D

AL-İLAH
06-06-2011, 18:24
tamam senin çıkarına ama toplumun zararına.biz toplumla yaşayan bir türüz.aynı şempanzeler, bonobolar, goriller, karıncalar , arılar gibi.bu toplumlarda bir tür sadece kendine yarayan bir iş yaparsa.toplum ölür nolur sen ölürsün.aynı şekilde.eskiden ortaya herkesin birbirini öldürdüğü, mallarını çaldığı bir toplum çıktıysa da çok uzun yaşayamadılar.elendiler.

Hocam hala bana evrimsel izahını yapmaya çalışıyorsun, ben sana bunların farkındaysan, neden türün devamı toplum insanlık vs umurunda diye soruyorum. Zaten genlerin kopyalanması gibi boktan bir nedenden ötürü saçma bir hayatı yaşıyorsun, neden çalıp çırpıp haz merkezli bir hayat yaşamayasın ki, farzediyorum kimse farkında olmayacak olsa -asla cezalandırılmayacağını bilsen- bir milyon dolar çalmaz mısın yani?(:

ereninthenature
06-06-2011, 18:44
Hocam hala bana evrimsel izahını yapmaya çalışıyorsun, ben sana bunların farkındaysan, neden türün devamı toplum insanlık vs umurunda diye soruyorum. Zaten genlerin kopyalanması gibi boktan bir nedenden ötürü saçma bir hayatı yaşıyorsun, neden çalıp çırpıp haz merkezli bir hayat yaşamayasın ki, farzediyorum kimse farkında olmayacak olsa -asla cezalandırılmayacağını bilsen- bir milyon dolar çalmaz mısın yani?(:

bak sen evrimi anlamamışsın sorunun temeli burda.ama gene de bilgi eksikliğine rağmen ıkınayım:D
şimdi milyonda bir ihtimal , imkansız ama diyelim ki evrim doğru:Dtürler evrilerek şekil değiştiriyo.o zaman biz bizden geride kalmış, ortak atalarımızdan türemiş canlıları inceleyerek kendimize cevaplar bulabilir.ki buluyoruz da.ama sen bunları kabul edemiyorsun.evrim bir güzel açıklıyo sorularını.neyse geçelim belliki anlamamışsın evrimi.

yaşam için yolun var.ya sonsuz güçlü bir varlığın bu mükemmelliğime tapacak canlılar yaratırım demesisin, bir ego tatmisinisin ya da kendini kopyalayan moleküllerin 2.5 milyar yıllık evriminin ürünüsün.iki ucu boklu çubuk dimi.sana göre.ben kendimle gurur duyuyorum şahsen.bu bedene bürünene kadar nasıl bir yaşam savaşı verildi doğaya karşı.neyse bunu da geçtim.

topluma zararı olmayacaksa çalarım 1 milyon doları bilimsel projelere yatırırım.bir kısmınıda yerim tabi:D.ama benim bu hareketim kimseye zarar vermicek.o zaman çalarım.

ereninthenature
06-06-2011, 18:47
neden türün devamı toplum insanlık vs umurunda diye soruyorum.

bak onu anlattım sana işte.toplum umurumda çünkü DNA ' ma işlenmiş ve öyle bir kültürel gelişim oluş öyle eğitilmişim.senin bir fikrin var mı?ben böyle biliyorum şahsen:D:D

AL-İLAH
06-06-2011, 19:21
bak sen evrimi anlamamışsın sorunun temeli burda.ama gene de bilgi eksikliğine rağmen ıkınayım:D
şimdi milyonda bir ihtimal , imkansız ama diyelim ki evrim doğru:Dtürler evrilerek şekil değiştiriyo.o zaman biz bizden geride kalmış, ortak atalarımızdan türemiş canlıları inceleyerek kendimize cevaplar bulabilir.ki buluyoruz da.ama sen bunları kabul edemiyorsun.evrim bir güzel açıklıyo sorularını.neyse geçelim belliki anlamamışsın evrimi.

Nerde etmemişim, bu başlıkta hiç evrim tartışmasına falan girmedim, nerenden çıkardıysan saplanıp kaldın şu evrime(:

yaşam için yolun var.ya sonsuz güçlü bir varlığın bu mükemmelliğime tapacak canlılar yaratırım demesisin, bir ego tatmisinisin ya da kendini kopyalayan moleküllerin 2.5 milyar yıllık evriminin ürünüsün.iki ucu boklu çubuk dimi.sana göre.ben kendimle gurur duyuyorum şahsen.bu bedene bürünene kadar nasıl bir yaşam savaşı verildi doğaya karşı.neyse bunu da geçtim.sen gurur duymaya devam et, çokta umrundaydın o moleküllerin, doğaya karşı savaş vermişlermiş, nasıl uyduruyorsunuz böyle anlamları(:

topluma zararı olmayacaksa çalarım 1 milyon doları bilimsel projelere yatırırım.bir kısmınıda yerim tabi:D.ama benim bu hareketim kimseye zarar vermicek.o zaman çalarım.Dönüp dolaşıp aynı şeyleri tekrarlıyoruz ve ben hala bir cevap alamadım. Duygular yalansa bir başkasının ne yaşadığı niye umurumda olsun, o parayı çalar ömrümün sonuna kadar rahat bir hayat yaşarım, isterse ben öldükten sonra tüm insanlık yok olsun, içinde benim olmadığım hayattan banane, lanet genlerin kopyalanması için acılara katlanmaya değer mi?(:

AL-İLAH
06-06-2011, 19:24
neden türün devamı toplum insanlık vs umurunda diye soruyorum.
bak onu anlattım sana işte.toplum umurumda çünkü DNA ' ma işlenmiş ve öyle bir kültürel gelişim oluş öyle eğitilmişim.senin bir fikrin var mı?ben böyle biliyorum şahsen:D:D
şimdi yeni bir eşleyicimiz daha var, senin eleman adına mem koymuş, genlerin amaçlarına karşı çıkabiliyor, ''genlerin uydurduğu bir yalanı yaşıyorsun'' memiyle buna karşı çıkabilirsin(:

ereninthenature
06-06-2011, 19:34
Nerde etmemişim, bu başlıkta hiç evrim tartışmasına falan girmedim, nerenden çıkardıysan saplanıp kaldın şu evrime(:

sen gurur duymaya devam et, çokta umrundaydın o moleküllerin, doğaya karşı savaş vermişlermiş, nasıl uyduruyorsunuz böyle anlamları(:

Dönüp dolaşıp aynı şeyleri tekrarlıyoruz ve ben hala bir cevap alamadım. Duygular yalansa bir başkasının ne yaşadığı niye umurumda olsun, o parayı çalar ömrümün sonuna kadar rahat bir hayat yaşarım, isterse ben öldükten sonra tüm insanlık yok olsun, içinde benim olmadığım hayattan banane, lanet genlerin kopyalanması için acılara katlanmaya değer mi?(:

ya cidden iletişim kuramadık:D

toplum nerden geldi.gökten mi indi insanlar mı icat etti.bi buna cevap bulursan.bütün sorularının cevabını bulucan.
toplum nerden geldi sence?bi anda toparlandık mı?yoksa ayrı ayrı yaşayan primatlar bir vakit sonra çok olmanın faydalarını mı keşfettiler?her türlü evrime çıkarsın.
bak sana bir video atayım da izle.
http://vimeo.com/19438195

duygu nerden geldi açıklanmış.insan nerden geldi, toplum nerden geldi, vicdan nerden ortaya çıktı.neden çalmazsın çalarım dedim.olmuyo ama bir şeyler eksik:D

ereninthenature
06-06-2011, 19:36
şimdi yeni bir eşleyicimiz daha var, senin eleman adına mem koymuş, genlerin amaçlarına karşı çıkabiliyor, ''genlerin uydurduğu bir yalanı yaşıyorsun'' memiyle buna karşı çıkabilirsin(:

ne hayallerin vardı dimi.cennete gidecektin memeleri tomurcuklanmış kızları bafilicektin fln.realiteye hoşgeldin kardeş:D

AL-İLAH
06-06-2011, 19:57
ya cidden iletişim kuramadık:D

toplum nerden geldi.gökten mi indi insanlar mı icat etti.bi buna cevap bulursan.bütün sorularının cevabını bulucan.
her türlü evrime çıkarsın.

Sorun sende arkadaşım, ben sana ''evrimi sormuyorum, evrimi kabul edersek neden şöyle şöyle olmalıyız...'' dedikçe, sen bana evrimsel hikayesini anlatmaya devam ediyorsun(:

ne hayallerin vardı dimi.cennete gidecektin memeleri tomurcuklanmış kızları bafilicektin fln.realiteye hoşgeldin kardeş:D
muhtemelen yine anlamayacaksın ama tekrar sorayım, gerçeklik madem bu kadar anlamsız, niye kendi hayatın için para çalmıyorsun da başkasının ne yaşayacağını umursuyorsun(:

ereninthenature
06-06-2011, 20:10
Sorun sende arkadaşım, ben sana ''evrimi sormuyorum, evrimi kabul edersek neden şöyle şöyle olmalıyız...'' dedikçe, sen bana evrimsel hikayesini anlatmaya devam ediyorsun(:

varsayalım ki soruna cevap evrim de o zaman ne olacak:D
ne diyeceğim ben yani onu söyle.
soruna cevap evrimin içindeyse haa bu sorunun cevabı yok.insanoğlunun anlıyamayacağı bir gizem buldun internet forumunda seni tebrik ederim mi diyeceğim.pfff :D

muhtemelen yine anlamayacaksın ama tekrar sorayım, gerçeklik madem bu kadar anlamsız, niye kendi hayatın için para çalmıyorsun da başkasının ne yaşayacağını umursuyorsun(:

biz buna Allah'ın hikmeti diyoruz.yumurtaya can veren böyyüh rabbimin bir mucizesi.(uçan spagetti canavarı'da olabilir)bir olayı kafan almadıysa.hele hele bilim açıklayamadıysa :D nolur.onu tanrılar yapar.Odin çaldırtmıyo o parayı bana.vishnu geliyo fısıldıyo kulağıma çalarsan seni kertenkele reenkarnasyonu yaparım diyo.

TUBA
06-06-2011, 21:10
ilah kardeş

dark gayet mantıklı açıklamalar vermiş sana

şayet duygu ve düşüncelerimizin kaynağı beyin ise bu organın bu aşamaya gelene kadar geçen bir süreci vardır yani evrimleşerek olmuştur ,diyor

bu konuyu evrende başka gezegenlerde yaşayan canlılarla tartış ,belki daha iyi açıklama alırsın:D

daha sana nasıl cevap verilmeli ki?

dinimizamin
06-06-2011, 21:28
eğer islamda yasaklanmamış ve buna rağmen senin kötü davranış olarak nitelendirdiğin hiç bir şey yoksa belki bunu zayıf bir delil sayabilirsin.

fakat sanmıyorum ki köle çalıştırmaya ya da buluğ çağına yeni girmiş kızlarla nikah kıymaya niyetin olsun.

sebebi? kültür. dine imandan önce anne babana ailene çevrene iman etmişsin zira. dine imanının vesilesi olan o şey, kültürünün de vesilesidir.

xsteelx
06-06-2011, 21:47
Vicdan dediğiniz şey nedir, içimizde bir ruh olmadığına göre bunun maddi açıklamasını yapabilir misiniz?

Mesela psikiyatristlerin hem fikir olduğu bir konu vardır bir hastalıkla ilgili; anti sosyal kişilik bozukluğu!

Bu hastaların en büyük özelliği "vicdan" denilen bir eğilime sahip olmamasıdır. Ne kadar tedavi görselerde bu hastalara vicdan kazandırmak neredeyse olanaksızdır.

Peki bu durumda bu kişilerin ruhsuz olduğunu söyleyebilirmiyiz?

Hırsızlığın ateist, müslüman yada hristiyan inanç yada düşünceyle ilgisini ben kuramadım kafamda. Okudum yazdıklarınızı ama hala alaka kuramadım.

Bir insan neden suç işler?
Suç işleyenlerin hepsi sahte müslüman, sahte hristiyan yada kafirmidir?
Orjinaller suç işlemiyor mu?

Kişiyi suç işlemeye iten koşullar gerçekleşirse sırf bundan "günah" olduğu için mi geri duracaktır? Bu durumda kişiyi o koşullara düşürmek suç yada günah olmuyor mu? Tanrı dahil olmak üzere insanlığın büyük çoğunluğu hırsızlık, gasp, tecavüz, cinayet gibi suçların yanlış/kötü olduğunu bilir ve bu suçları işleyenleri her insan lanetler ve tanrıda cehenneme göndereceğini söyler. Ama nedense onu bu suça iten nedenleri/sebepleri kimse düşünmez!!!

istatistik
06-06-2011, 23:47
Vicdan dediğin olay kişinin manyığıdır. Empati kurmaktır. Kendine yapıldığında seni zorda bırakacak bir olay, sen başkasına yaptığında da onu zorda bırakacaktır. İş empati yapabilmekte biter.

Benim bir sorum olacak:

Peki eğer din yasaklamasaydı, inanırlar olarak önünüze gelenin ve hatta birbirinizin mallarını mı çalacaktınız? Camileri mi soyacaktınız?

Romantikomunist
06-06-2011, 23:51
En iyi TUBA arkadaş açıklamış. "İNSANLIK"

yucemanitu
06-06-2011, 23:56
Bu soruyu soran biri sakın diyim dinini imanını sorgulamasın! Demek ki Allah'a inancını kaybettiğin an sen hırsız da olursun, her şeyi de yaparsın. Aman kardeş sakın ha, sen hep Müslüan kal! Kendi aklınızca Ateistleri aşağılamaya kalkarken aslında içinizdeki pislikleri ortaya döküyorsunuz, farkında değilsiniz.

bakkalmahmud
07-06-2011, 00:05
Hirsiz hirsizdir,ateist ateist,Hirsiz hirsizdir dindar dindar,Hirsizi hirsizliga iten sebeplere egilmek lazim,,ben malimi calan hirsiz yakaladim,serbest birakdim(sahitlerim var),cünkü biliyordumki onu hirsizliga iten sebep yasadigimiz düzen,hirsizligin olmadigi ve taninmadigi düzenlerde insanlik tarihinde var,hersey paylasilsa hirsizliga ne gerek kalirki,,bu yasadigimiz düzende hirsizlik veya dolandiricilik veya baska seyler icin sikayet hakkimiz yok,insanlari buna iten sebep düpedüz düzenin kendisi,,ayrica imzami okuyun.

Romantikomunist
07-06-2011, 00:12
Hokitoki doğru söylüyor. Hırsız hırsızdır, teist teisttir, ateist ateisttir.Hırsızın neden hırsızlık yaptığı önemli değildir. Önemli olan hırsızı o koşula getiren sebeplerdir. Bence de bu konu üzerine eğilmeliyiz.

ereninthenature
07-06-2011, 00:14
En iyi TUBA arkadaş açıklamış. "İNSANLIK"

vay arkadaş ben teiste hendek atlatıyım gitsin TUBA arkadaş bir kelime söylesin o daha iyi açıklasın küstüm bak:D

Romantikomunist
07-06-2011, 00:19
vay arkadaş ben teiste hendek atlatıyım gitsin TUBA arkadaş bir kelime söylesin o daha iyi açıklasın küstüm bak:D

:) İlah-i arkadaş :D(!) Sen çok yaşa e mi :) Sen de çok güzel açıklamışsın. Hatta en güzel sen açıklamışsın :)

xcan
07-06-2011, 12:37
Ateistlerde hırsızlık yapabilir Doğma mantık ille hareket edenlerde yapar Hırsızlık bir Durumdur bİR Anne çocukları soğuktan titrerken Komşusunun dağ gibi kömür torbalarına boş gözlerle bakabilirmi Bu anne oradan bir torba kömür çalabilir Arızalı kitap o annenin kolunu kesmeyi emreder Yani her hırsızlık olayının incelenmesi gereken somut koşulları vardır.İslamiyet Bataklığın kurutulmasını değil sivri sineklerin kolunun kesilmesini ön görür Objektif veriler Ateistlerin çoğunlukta olup yaşadığı ülkelerde Tüm suçlar gibi hırsızlığında nadir olduğunu göstermiştir.Hırsızlığın.Maddi nedenleri Düşünsel nedenleri Medeni ülkelerde yok olmamışsa bile azalmıştır Kültürel gelişmişlikleri kabile dinleri ve oradan kaynaklı doğmaları çok geride bırakmıştır Ganimeti yağmayı meşru gören bir din hırsızlığı önleyemez Allahları hırsızlığın en vahşisine ayetlerle onay veriyorsa mesele Açıktır.Alkaponun bir öyküsünü aktarıyım aklımda doğru kalmışsa Klisede rahip anlatır Allahtan isteyin diye .Alkapon Allahtan ister İSTER İSTER.sonra allahın vereceği yok der ve çalar. Alkaponu din doğurmuş olur.Biz hala ayaktamı işeyelim parande atarakmı işeyelim bunun derdindeyiz Site yönetimi Bakın müslümanlara hakaret etmiyorum artık

limit
07-06-2011, 12:49
o kömürü isteyin verecektir zaten müslümansa geri çevirmez.
şairin biri osmanlıda dilenen birini görür ve şöyle der eyvah osmanlının batması çok yakındır.
tarih kayıtlarında ekmek çaldı kömür çaldı diye eli kesilen birine rastlanmamıştır.

TUBA
07-06-2011, 12:55
o kömürü isteyin verecektir zaten müslümansa geri çevirmez.
şairin biri osmanlıda dilenen birini görür ve şöyle der eyvah osmanlının batması çok yakındır.
tarih kayıtlarında ekmek çaldı kömür çaldı diye eli kesilen birine rastlanmamıştır.

müslümansa geri çevirmez mi? eminsin yani?

neyse ,bunun müslüman olmakla veya olmamakla alakası yok
ben nice müslüman gördüm neler yapıyorlar
örneğin ,daha geçenlerde pazara gittim ve bir pazarcı amca dilinden allah kelimesini düşürmüyor ,sakalına bakacak olursan namazında niyazında biri ,ve domates aldım eve geldim domateslerin bir kısmı çürük çarık
meğerse tezgahın önüne iyilerini koymuş amcam gerisine kötüleri

ben ne anladım ağızına doladığı allahtan ve kıldığı namazdan?

denklem
07-06-2011, 13:05
sanırım korku ve vicdan dediğimiz 2 kavram burada işin içine girecektir. bazı insanlarda 2 side bastırılmıştır bir süre sonra. Çalmak herhangi birşey hissettirmiyordur verdiği çok az adrenalin haricinde. .bu denekde daha da ileri gidersek artık yemek içmek gibi bir eylem olabilir. bu verdiğim bir örnek sadece. 6.5 milyar insan için hem birbirine yakın hemde birbirinden uzak örnekler verilebilir.

uzunca yıllar yunuslar ve insanlar ve birkaç tür harici zevk için seks yapılmadığına inanılıyordu. tabiki gözlem için şansımız arttıkça teknoloji sayesinde doğada daha birçok hayvanın sadece üremek için seks yapmadığını öğreniyoruz.

karıncalar, arılar vs bu tür topluluk halinde yaşayanlar için ise her birey üremek zorunda değildir. sistem içinde gerekeni yaparlar.

asıl soru sanırsam neden ilk hücreliler çoğalmak istedi. nükleik asitleri incelersiniz onların kendini kopyalama yeteneklerine sahip moleküller olduğunu görürüz. (mitoz, mayoz haploid ve disploid) kimyasal birleşimlerinden dolayı. eğer zaten bu yapıya sahip olmayan bir dna zincirine sahip bakteriler oluşsaydı soyları tükenicekti. o yüzden sadece geriye çoğalabilme yeteneğine sahip olanlar kalmıştır.
bilmediğim anlamadığım bir konuda güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz.teşekkürler.

limit
07-06-2011, 13:22
müslümansa geri çevirmez mi? eminsin yani?

neyse ,bunun müslüman olmakla veya olmamakla alakası yok
ben nice müslüman gördüm neler yapıyorlar
örneğin ,daha geçenlerde pazara gittim ve bir pazarcı amca dilinden allah kelimesini düşürmüyor ,sakalına bakacak olursan namazında niyazında biri ,ve domates aldım eve geldim domateslerin bir kısmı çürük çarık
meğerse tezgahın önüne iyilerini koymuş amcam gerisine kötüleri

ben ne anladım ağızına doladığı allahtan ve kıldığı namazdan?

efendim biz buna gelenek müslümanlığı ve görenek müslümanlığı diyoruz adam Allah kelimesini hayatına aksettirme yaşama gayesinde değil ki onun dilinde bir alışkanlık böyle görmüş böyle söylüyor her sakallıyı neden dedeniz sanıyorsunuz
şimdi siz Allah derseniz ben sizin sağlam bir müslüman olduğunuza mı inanıcam sen sadece gördüğünü söylüyorsun gerçekte müslüman değilsin ...

xcan
07-06-2011, 13:43
Müslümanlar asla çalmaz.Yardım ederler Japonlar çalar mı demeliyiz Hani japonların deniz feneri diye bir hadisesi vardı.Allaha inanıyorsanız müslolar sizden ricam yalana başvurmayın.Kocaeli depreminde Ölülerin kollarını kesip çalan müminleri gördük Pasta çaldığı için yıllarca hapis yatan çocukları gördük.Osmanlı kol kersmiyorsa Kurana aykırı davranmıştır kuranda Ekmek çalanların kolunu kesmeyin yazmıyor.Muhammedin hangi karısı ile cinselliğini yaşamasını ayetle sıraya koyan allah Ekmeğe muhtaçların kolunu kesmeyin demeyi unutmuş.Ülkem insanları yoksulluğun batağında pel perişan Müslolar Altın tuvalet taşı döşetip kareoke ciplerde geziyor Midemi bulandırdınız Yine ceza alacam sizin yüzünüzden Akakta işemek sevaptır Parande atarak işemeyin üstünüze sıçramasın

denklem
07-06-2011, 13:47
al-ilah arkadaşım.sorunuza verilen cevaplara ikna olmadınız sanırım.
öncelikle şu ''kimsenin farkına varmayacağı kesin olan bir durumda neden çalmayız'' sorunuzu birdaha inceleyelim.
bir ateistin çalmaması için sebeb nedir?bir dindarın sebebi nettir.kimse bilmese bile allahın bileceğini düşünür.ama ateist için bu geçerli değil.

bana göre çalmamanın sebebi inanmak yada inanmamakla alakalı değildir.
ilkel insanlar diğer yırtıcı hayvanlara göre zayıf olduklarından bir araya gelmek zorunda kalmadılar mı?
bir araya geldiklerinde ilk zamanlarda çalmışlardır tecavüzde etmişlerdir.ama topluluk olmanın gereklerinden dolayı bu davranışların cezalandırılması gereğini
görmüşlerdir.yasaklamışlardır bunları.kurallar koymuşlardır.yapanları belkide
öldürmüşlerdir.bu tür yasakları çiğnemenin ölüme neden olduğunu görüp
korkmaya başlamışlardır.bu tür şeyleri yapmayanlara güvenmişler toplumda
daha fazla değer vermişlerdir.değer görmenin itibar görmenin güzelliğini
gördüklerinde bunu çocuklarına öğretmişlerdir.iyi ahlak gelişmiştir.dinle
bir alakasını kuramayız bu noktada.
kimse yakalacağını düşünerek çalmaz.yakalanmayacağını düşünerek yapar ki
bunların çoğu yakalanmışlardır.bunu bilen bir insan yani eninde sonunda yakalanacağını düşünen biri bu tür davranışlara girmek istemez.zaten bunun dışındada ailede hırsızlığın kötü olduğu eğitimini almış bu yönde duygular geliştirmiş biri çalmakta zorlanacaktır.
buğün müslümanlar binlerce alevinin haklarını çalmıyorlar mı?vergisini veren alevinin vergisiyle camiler yapılıyor,sünniler için çalışan diyanet işleri kuruluyor.
bu müslümanlar yakalanmayacaklarını bu çalmadan dolayı sorgulanmayacaklarını düşünüyorlar ve biliyorlar.oysa allah katında bunun bir cezası olacağını düşünmeleri gerekmez mi?
demekki reelde gerçek olan allah korkusu falan değil.toplum kurallarıdır gerçek olan. bir arada yaşamak,toplum olabilmek gereğidir çalmamak.tabi alevilerin hakları nasıl çalınıyorsa toplumda başka şekilde birşeylerde çalanlar olacaktır.
yakalandıklarında cezalarıda verilecektir.

ensest ilişki meselesinede değinirsek,bunu enğelleyen nedir sorusuna ne cevap verebiliriz.
ensest ilişki sonunda doğan çocuklar toplumları harekete geçirdi ve yasaklar getirildi.bugün önlem alınarak ilişkide bulunabilinir elbette .öncelikle ilk insanlardan bu yana gelişmiş oturmuş yasaklar var.toplumun kabul etmemesi var.peki diyeceksin ki ''toplum kabul etseydi ateist bunu yapacak o zaman''
hayır gene yapmayacak.
bir aile düşünün 2 kız 2 erkek çocukları olsun.çocuklar bülüğ yaşına girdiklerinde kendi aralarında ilişkiye girmiye başlayacaklar.belkide çocuk dünyaya getirecekler.oysa çocukları büyütmeye çalışan bir anne baba birde onların dünyaya getireceği çocukları kabul edebilir mi.asla kabul etmezler.hatta baba kızıyla ilişkiye girmeye kalkabilir.bu durumları
ne anne nede baba kabul eder.her erkek dişisini,dişide erkeğini kıskanır.kimseyle paylaşmak istemez.hayvan doğasındada bu böyledir.
doğamıza aykırıdır enses ilişki.
ensest ilişkinin,çalmanın öldürmenin yasak olmasının altında yatan sebebin din olduğunu düşünmek yanlıştır.dinleride toplum olmanın insanların bir arada güven içinde yaşamalarının sağlanması için insanlar uyarladılar.bu bağlamda dinler zararlı değillerdir.toplum hayatını düzenlerler.

Dark_Prince
07-06-2011, 14:02
Nedenini bilmiyorum,bana göre Tanrı iyi değildir saf kötü de değildir,yani karışık.Bende Tanrıyım yani onun parçasıyım onun enerjisiyim(ruh).Bu durumda sanırım insanın Dark(Karanlık) yanı ağır basarsa vicdan azabı filan duymuyor,eğer Light(Işık) yanı ağır basarsa çalamıyor.Belki de neden budur bilmiyorum ama ben vicdan azabı duyarım,kalbim filan sıkıntıyla dolar o yüzden çal(a)mam.Zaten bu işlerde dinin önemi yoktur insan Dark olduktan sonra en kral dindarkende hırsızlık yapar,en kral dinsizkende.

mahirzz
07-06-2011, 14:34
güzel bir nokta :)

evet neden bende merak ettim aslında ve kimse de cevap vermemiş, verememiş:

diyelim doğum kontrol uyguluyorsunuz ve hamile kalma riskiniz de yok, o takdirde sizi ensest ilişkiden alıkoyan nedir ?

TUBA
07-06-2011, 14:39

diyelim doğum kontrol uyguluyorsunuz ve hamile kalma riskiniz de yok, o takdirde sizi ensest ilişkiden alıkoyan nedir ?

miden:D

miden alıyorsa buyur ,kimsenin lafı yok!

ben kendi adıma kardeş gözü ile gördüğümle asla koyun koyuna girmem/giremem ,benim ne ahlakım ,ne kişiliğim nede insanlıktan anladığım konuma uyar

denklem
07-06-2011, 14:42

verdiğim cevabı okursan cevab verilememiş diyemessin.diyorsan anti tezini ortaya koyarsın

mahirzz
07-06-2011, 14:49
peki bu ahlak ınızın kaynağı evrim mi ? ki evrim teorisinin temelleri açısından buna nasıl kaynak oluşturduğunu izah edebilir misiniz ?

TUBA
07-06-2011, 14:57
peki bu ahlak ınızın kaynağı evrim mi ? ki evrim teorisinin temelleri açısından buna nasıl kaynak oluşturduğunu izah edebilir misiniz ?

yok evrim değil ,cevabım din

çünkü dinde ademle havvanın çocukları enses ilişki yaşıyorlar ve bana ters gelmiyor! dolayısıyla bana bunu öğreten din oluyor canım!

evrim sadece görüntü itibari ile canlıları değiştirmiyor

bir söz vardır "herşeyin evrimi" diye

bu sözü anlarsan belki konuyu da çözersin

istatistik
07-06-2011, 15:29
Olayı ilk çağlardan başlayarak inceleyelim. Hukuk ve kanun olmayan dönemlerde birinin malını çaldığın zaman şiddet görürdün sonuç olarak da yaralanır ya da ölürdün. Buradan insanın kafasına çalmanın riskli dolayısıyla kötü olduğu fikri yerleşir. Bunun için bir tanrıya gerek yok.

Ha sen diyorsan ki biri bana çalma dediği için çalmıyorum, o zaman sen salağın önde gidenisindir derim. Çünkü topluma paralel bir gelişim gösterememişsin. İyi ve kötüyü ayırt edemiyorsun.

Ensest konusunda da yine aynı şekilde. Korumakla yükümlü olduğun bir kişiden fayda sağlamak akıl ve mantık gereği ahlaksızlıktır. Kaldı ki gelişen bilim bu tür bir ilişkiden yetişecek bireylerin hatalı bireyler (genetik olarak) olacağını ortaya koymuştur.

Teist düşünceyi bu konuda iinceleyecek olursak da tamamen farklı bir durum göreceğiz. Ateizmi kullanarak kimse birbirini soymaz ya da cinsel olarak istismar etmezken, toplumumuzda islam kullanılarak insanlar dolandırılmakta. Hem de binlercesi. Bu konuda kaç tane dava olduğunu araştırabilirsiniz.

Bunun dışında, yine pek çok davada görüldü ki, sırf dini saygıdan dolayı pek çok inanır, kendi cemaatinde önde gelenlere küçük yaşlardaki kızlarını peşkeş çekmekte ya da evlendirmektedir.

Teist düşüncede bu kadar mantıksız ve yanlış olay varken, insan aklı ile ortaya çıkan toplumsal ahlakı dinin bir sonucu olarak göstermek saçmalık olur.

denklem
07-06-2011, 15:39
mahir arkadaş benim yazdıklarıma karşı anti tezini yazarmısın lütfen

mahirzz
07-06-2011, 15:52
birinci bing bang teorisi ispat edilmişdir, güvercin pisliği zannedip de sonra bing bang patlamasından arta kalan sıcaklığı keşfeden kimlerdi bir öğreniniz ?

ikincisi kuran da bunu teyit ediyor yani bing bang i, ama evrimi teyit etmiyor :D

üçüncüsü size bir soru sorulduğunda kendi bildiklerinizi anlatınız eğer bir şey biliyorsanız, eğer bilmiyorsanız başkalarını karalamakla bir şey bildiğinizi düşündürtmeye çalışıyorsanız yanlış yoldasınız..

diyorum size sayın tuba...

---------------------------------------
sayın istatistik demişsinizki " islam kullanılarak insanlar dolandırılmakta ".
bu olabilir ancak bu sözden suçlu olarak islam değil o nu kullanan kişiler çıkar. tıpkı biri eğer bir bıçak yaralanması ile öldürülürse suçlu bıçak değildir, bıçağı kullanandır.

islam dini ni eğer bilirsen ahlakı açıdan insanı yücelten ve doğru ahlakı veren yol olarak görürsün, eğer bunu göremiyorsan o zaman bildiğini de iddaa etme, o bildiğin başka bir şeydir.

mahirzz
07-06-2011, 15:53
denklem seni unuttum bir kısa özetle repeat edebilir misiniz ? rica ederim..

istatistik
07-06-2011, 15:59
sayın istatistik demişsinizki " islam kullanılarak insanlar dolandırılmakta ".
bu olabilir ancak bu sözden suçlu olarak islam değil o nu kullanan kişiler çıkar. tıpkı biri eğer bir bıçak yaralanması ile öldürülürse suçlu bıçak değildir, bıçağı kullanandır.

islam dini ni eğer bilirsen ahlakı açıdan insanı yücelten ve doğru ahlakı veren yol olarak görürsün, eğer bunu göremiyorsan o zaman bildiğini de iddaa etme, o bildiğin başka bir şeydir.

İslam dinini biliyorum bu konuda bir çekinceniz olmasın. Hatta sizin sözde kutsal kitabınızda yazanlardan daha yüksek ahlaki değerlere sahibim. İnsanlara cinsiyeti ya da inancı ne olursa olsun insan olarak davranmak gibi mesela.

Benim burada bahsettiğim, dininizin kişisel çıkar sağlamak adına kullanıldığı ve buna da müsait olduğu. Ancak bu konuda tanrınız hiç bir şey yapmamakta ve kayıtsız kalmakta. Kendi dininizde bu tür açıklar varken tutup da ateistleri ve ateizmi sorgulamak saçma değil mi? hem de çerisinde böyle bir açık barındırmayan bir düşünceyi.

ereninthenature
07-06-2011, 16:28
Nedenini bilmiyorum,bana göre Tanrı iyi değildir saf kötü de değildir,yani karışık.Bende Tanrıyım yani onun parçasıyım onun enerjisiyim(ruh).Bu durumda sanırım insanın Dark(Karanlık) yanı ağır basarsa vicdan azabı filan duymuyor,eğer Light(Işık) yanı ağır basarsa çalamıyor.Belki de neden budur bilmiyorum ama ben vicdan azabı duyarım,kalbim filan sıkıntıyla dolar o yüzden çal(a)mam.Zaten bu işlerde dinin önemi yoktur insan Dark olduktan sonra en kral dindarkende hırsızlık yapar,en kral dinsizkende.

dark kardeş sen star wars'la karıştırmışsın realiteyi yok öle dark side light side filan:D

bilim gayet güzel bir şekilde açıklıyo bu merhamet olaylarını, iyiliği kötülüğü.

Firestorm
07-06-2011, 17:13
Topik konusu nu, geldiği konu ne, gerci konuda banki "müslümanlar neden hırsızlık yapmazlar gibi olmuş. Hısızlık dediğimiz şey insanların inancları ile yorumlanamaz. Bu yüzden de "ateistler neden hırsızlık yapmaz" sorusu çok gereksizdir. Ne inançta olursa olsun kişiye bağlıdır. Hırsızlık yapıp yapmıyıcağı...

denklem
07-06-2011, 17:30
denklem seni unuttum bir kısa özetle repeat edebilir misiniz ? rica ederim..

al-ilah arkadaşım.sorunuza verilen cevaplara ikna olmadınız sanırım.
öncelikle şu ''kimsenin farkına varmayacağı kesin olan bir durumda neden çalmayız'' sorunuzu birdaha inceleyelim.
bir ateistin çalmaması için sebeb nedir?bir dindarın sebebi nettir.kimse bilmese bile allahın bileceğini düşünür.ama ateist için bu geçerli değil.

bana göre çalmamanın sebebi inanmak yada inanmamakla alakalı değildir.
ilkel insanlar diğer yırtıcı hayvanlara göre zayıf olduklarından bir araya gelmek zorunda kalmadılar mı?
bir araya geldiklerinde ilk zamanlarda çalmışlardır tecavüzde etmişlerdir.ama topluluk olmanın gereklerinden dolayı bu davranışların cezalandırılması gereğini
bir alakasını kuramayız bu noktada.
kimse yakalacağını düşünerek çalmaz.yakalanmayacağını düşünerek yapar ki
bunların çoğu yakalanmışlardır.bunu bilen bir insan yani eninde sonunda yakalanacağını düşünen biri bu tür davranışlara girmek istemez.zaten bunun dışındada ailede hırsızlığın kötü olduğu eğitimini almış bu yönde duygular geliştirmiş biri çalmakta zorlanacaktır.
buğün müslümanlar binlerce alevinin haklarını çalmıyorlar mı?vergisini veren alevinin vergisiyle camiler yapılıyor,sünniler için çalışan diyanet işleri kuruluyor.
bu müslümanlar yakalanmayacaklarını bu çalmadan dolayı sorgulanmayacaklarını düşünüyorlar ve biliyorlar.oysa allah katında bunun bir cezası olacağını düşünmeleri gerekmez mi?
demekki reelde gerçek olan allah korkusu falan değil.toplum kurallarıdır gerçek olan. bir arada yaşamak,toplum olabilmek gereğidir çalmamak.tabi alevilerin hakları nasıl çalınıyorsa toplumda başka şekilde birşeylerde çalanlar olacaktır.
yakalandıklarında cezalarıda verilecektir.

ensest ilişki meselesinede değinirsek,bunu enğelleyen nedir sorusuna ne cevap verebiliriz.
ensest ilişki sonunda doğan çocuklar toplumları harekete geçirdi ve yasaklar getirildi.bugün önlem alınarak ilişkide bulunabilinir elbette .öncelikle ilk insanlardan bu yana gelişmiş oturmuş yasaklar var.toplumun kabul etmemesi var.peki diyeceksin ki ''toplum kabul etseydi ateist bunu yapacak o zaman''
hayır gene yapmayacak.
bir aile düşünün 2 kız 2 erkek çocukları olsun.çocuklar bülüğ yaşına girdiklerinde kendi aralarında ilişkiye girmiye başlayacaklar.belkide çocuk dünyaya getirecekler.oysa çocukları büyütmeye çalışan bir anne baba birde onların dünyaya getireceği çocukları kabul edebilir mi.asla kabul etmezler.hatta baba kızıyla ilişkiye girmeye kalkabilir.bu durumları
ne anne nede baba kabul eder.her erkek dişisini,dişide erkeğini kıskanır.kimseyle paylaşmak istemez.hayvan doğasındada bu böyledir.
doğamıza aykırıdır enses ilişki.
ensest ilişkinin,çalmanın öldürmenin yasak olmasının altında yatan sebebin din olduğunu düşünmek yanlıştır.dinleride toplum olmanın insanların bir arada güven içinde yaşamalarının sağlanması için insanlar uyarladılar.bu bağlamda dinler zararlı değillerdir.toplum hayatını düzenlerler.

al-ilah ve mahir arkadaşlarım bu yazımda neyi yanlış buluyorsunuz.sorularınızın cevabı değilmi değilse neden?
konuları çok dağıtıp yeni konular açacağımıza bu meselede derinleşirsek daha iyi olur kanaatindeyim.

mahirzz
07-06-2011, 17:53
sayın denklem şunları çıkardım yazınızdan:

1. ensest ilişki üreme engellendiği takdirde yapılabilir, yada ensest ilişkinin olmamasının tek amacı akraba ilişkisi sonucu çocuk yapmamak için. yoksa kardeşinle yatmanın bir sakıncası yok.

2. hırsızlığın kötü olması ise yakalanma riskinden kaynaklanan bir korkudur. yoksa birinin bir şeyini çalmakta etik açıdan kötü bir durum yok.

din e geri dönersek:

bak olaylara bakış açın ney ve nasıl bakman gerekiyor:

dinimiz ensest ilişkiyi yasaklar. allah hiç bir şeyi sebebsiz yapmaz. bunu yasaklamasının sebebi de 2 dir. 1ncsi akraba evliliği ile sorunlu çocukların doğma ihtimali. 2ncisi de ilişkiye girdiğin kişi yakın akraban olunca ikiniz aranızdaki ilişkinin boyutu değişir. burada esas neden 2ncidir. 1ncsi ise belli ki bir nevi dünya cezası gibi eklenmiş.. sebeb kendi içinde nedensellik..

TUBA
07-06-2011, 18:01

1. ensest ilişki üreme engellendiği takdirde yapılabilir, yada ensest ilişkinin olmamasının tek amacı akraba ilişkisi sonucu çocuk yapmamak için. yoksa kardeşinle yatmanın bir sakıncası yok.

2. hırsızlığın kötü olması ise yakalanma riskinden kaynaklanan bir korkudur. yoksa birinin bir şeyini çalmakta etik açıdan kötü bir durum yok.

din e geri dönersek:

dinimiz ensest ilişkiyi yasaklar. allah hiç bir şeyi sebebsiz yapmaz. bunu yasaklamasının sebebi de 2 dir. 1ncsi akraba evliliği ile sorunlu çocukların doğma ihtimali. 2ncisi de ilişkiye girdiğin kişi yakın akraban olunca ikiniz aranızdaki ilişkinin boyutu değişir. burada esas neden 2ncidir. 1ncsi ise belli ki bir nevi dünya cezası gibi eklenmiş.. sebeb kendi içinde nedensellik..

allah enseste karşı olduğu için mi, ademle havvaya hadi üreyin çoğalın ,çocuklar yapın onlarda öz kardeşler olarak çoğalsınlar demiş

bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler bizde

Natan
07-06-2011, 18:14
Arkadaşlar konudan uzaklaştık. Mahiz kardeşim, biz neyi tartışıyoruz sen neyden bahsediyorsun. Üstelik sunduğun argumanlar da c. taslaman'a ait.

Çok istiyorsan aç insancı ilke konulu bir başlık, orada konuşalım. ama konuları birbirine karıştırmayalım burada.

İlgisiz iletileri kaldırdım.

İyi forumlar

Evren34
07-06-2011, 18:19
bunun tek izahatı vardır ,oda

İNSANLIK

Tek ve tek izahatı Çalacağı maddeye ihtiyaç duymadığıdır,ihtiyacı halinde Herkes hırsızlık yapar.

denklem
07-06-2011, 18:43

din e geri dönersek:

iki sebeb öne sürmüşsün.bunlardan ikincisini ben zaten söylemişim.bak ne demişim:
''bir aile düşünün 2 kız 2 erkek çocukları olsun.çocuklar bülüğ yaşına girdiklerinde kendi aralarında ilişkiye girmiye başlayacaklar.belkide çocuk dünyaya getirecekler.oysa çocukları büyütmeye çalışan bir anne baba birde onların dünyaya getireceği çocukları kabul edebilir mi.asla kabul etmezler.hatta baba kızıyla ilişkiye girmeye kalkabilir.bu durumları
doğamıza aykırıdır enses ilişki.''
sizin söylediğinizle benim söylediğim arasındaki farkı söylerseniz sevinirim.
sakat çocukların doğumuda sizin de söylediğiniz gibi sebeblerden biridir.
önlem alınırsa enses yapmakta sakınca yok demiyorum.esas olan ikinci sebep demişsiniz bende aynısını söylüyorum.toplumlara bu nedenlerle yerleşmiş bu yasakların dinlerdede görülmemesi saçma olurdu değilmi?

denklem
07-06-2011, 19:03

din e geri dönersek:

hırsızlıkla ilgili söylediklerime de lütfen dikkat edelim.bkın şunları söylemişim:

''bir araya geldiklerinde ilk zamanlarda çalmışlardır tecavüzde etmişlerdir.ama topluluk olmanın gereklerinden dolayı bu davranışların cezalandırılması gereğini
bir alakasını kuramayız bu noktada.'' demişim.

etik değil demişsiniz.evet etik değil.o yüzden biz insanlar hırsızlığı ahlaki davranışların ötesinde daha evrensel biçimiyle hiç bir biçimde etik bulmayız.bunuda bugünki blinçlerimizle sorgulayıp buluruz. etik olup olmadığı meselesi bugünün blinciyle ilgilidir.
ben hırsızlığın toplum olma gerekliliğin önünde bir engel olduğu için insanlar tarafından kabul edilmediğini anlıyorum.siz bugünki bilincinizle özel bir soru
soruyorsunuz.ideal bir durumdan bahsediyorsunuz.bu bilincin gelişmediği zamanlarda hırsızlığın yasaklanmasının altında yatan ahlaki gelişim sürecinde etik davranışından bahsedemeyiz.

denklem
07-06-2011, 19:08
ayrıca herşey etik yada ahlaki kavramlarıyla açıklanamaz.açlıktan ölmekte olan biri bunlardan hiç birine aldırış etmeyecektir.

Greatestlieevertold
07-06-2011, 19:10
ensest ilişkiyi şöyle bakmaktada fayda var. westermarck etkisi, küçük yaşta yanlış yaptıklarını bilmeyenler için, kız kardeşiniz veya anneniz veya varsa her ikisi ile birlikte 6 yaşınıza kadar sürekli olarak yaşadığınız için cinsel bir obje olmaktan çıkmıştır sizin için. önce karşı cinse (aile bireyi) beslediğiniz nasıl diyelim "itici gelmeleri size" , bu duygular ergenlikten sonra sadece (aile bireyleri) onlara karşı kalıyor. tabi arada bu genellemeyi bozan bireyler çıkıyor her zaman.

westermarck etkisi olarak araştırırsanız, birlikte topluca yaşayan (kan bağı olmasa bile) küçük çocukların aralarında çok nadiren cinsel ilişki görülüyor.

elbette yaş ilerledikçe anlıyorsunuz ahlaki değerleri, böylece ensest in yanlış olduğunu ve sonuçlarını biliyorsunuz yaş ilerledikçe.

http://www.wisegeek.com/what-is-the-westermarck-effect.htm

malesef türkçe bir site bulamadım açıklayan. burada daha açıklayıcı olarak anlatıyor.

Dark_Prince
07-06-2011, 19:18
dark kardeş sen star wars'la karıştırmışsın realiteyi yok öle dark side light side filan:D

bilim gayet güzel bir şekilde açıklıyo bu merhamet olaylarını, iyiliği kötülüğü.

Benim için bilim ne derse odur dostum,bu konuyla ilgili toplu bir makale olsa süper olurdu.Bir insan dinsiz ise neden iyi ya da kötü olur,sonra araştırırım vardır elbet bilimsel bir araştırma.

Bu arada Star Warsı hiç izlemedim :)

denklem
07-06-2011, 20:12
ensest ilişkiyi şöyle bakmaktada fayda var. westermarck etkisi, küçük yaşta yanlış yaptıklarını bilmeyenler için, kız kardeşiniz veya anneniz veya varsa her ikisi ile birlikte 6 yaşınıza kadar sürekli olarak yaşadığınız için cinsel bir obje olmaktan çıkmıştır sizin için. önce karşı cinse (aile bireyi) beslediğiniz nasıl diyelim "itici gelmeleri size" , bu duygular ergenlikten sonra sadece (aile bireyleri) onlara karşı kalıyor. tabi arada bu genellemeyi bozan bireyler çıkıyor her zaman.

westermarck etkisi olarak araştırırsanız, birlikte topluca yaşayan (kan bağı olmasa bile) küçük çocukların aralarında çok nadiren cinsel ilişki görülüyor.

elbette yaş ilerledikçe anlıyorsunuz ahlaki değerleri, böylece ensest in yanlış olduğunu ve sonuçlarını biliyorsunuz yaş ilerledikçe.

http://www.wisegeek.com/what-is-the-westermarck-effect.htm

malesef türkçe bir site bulamadım açıklayan. burada daha açıklayıcı olarak anlatıyor.
benim söylediklerime ek olarak bu söylediğinizi de ekleyebiliriz.buda aklımda olan birşeydi.ne güzel bilimde bunu güzelce ortaya koymuş.
sürekli beraber yaşadığınız kişilerle oluşan duygular cinsel duyguları akla getirmeyebilir.cinsel iticilik oluşturabilir.

redyellow
07-06-2011, 20:30
ben konudaki soruyu tam çözemedim: "ateistler neden hırsızlık yapmaz?"

Hırsızlar arasında anket yapılmış hiç ateist çıkmamış mı? neyin nesi bu soru?

Greatestlieevertold
07-06-2011, 20:36

yok 100 hırsıza sormuşlar 96 sı teist çıkmış. yarışma bu yarışma...

hapishaneleri dolduran insanların da çoğunlukla dini bütün insanlar olduğunu biliyoruz aslında

hayır arkadaşım burada soru ateist birisi hırsızlık yapma şansı varken yapmıyorsa, bunun sebebi nedir. ilk mesajı yazan kişinin ne yazdığını okudun mu?

xcan
07-06-2011, 20:47
Aydınlığı içine sindirmiş olanlar karanlığı sevmez Ateist olmayı kolaymı sanıyorsunuz Önce özgür beyinli insan olacaksın sonra tabuları sorgulayacaksın daha sonra Obeş kuruş etmez tabuları yıkacan ve ateist olacan Hırsızlığın Üçkaynağı var Kültürsuzlük(ilkellik) Çaresizlik Ve hastalık.Şimdi ateistlerin yoğun olduğu ülkelerde Sosyal haklar zirvededir.Sadaka kültürü yokturAteistlerin yoğun olduğu ülkelerde eğitim sorunu yoktur Kültürel olarak ileridedirler Hasta insanlarda azdır Sağlık sistemi oturmuştur.Suç oranları Tüm müslüman ülkelerden düşüktür hemde kat bekat.Hırsızlıkta buna bağlı olarak düşüktür.İçlerindeki hayvanı uygarlaştırmış uygar ülkelerle islam ülkeleri kıyas kabul etmezler. Türkiyemizde Ceza evleri malesef yetmemektedir İnsanlarımız bilmelidirki hırsızlık kader değildir .İnsanlık o illeti kaldıracaktır ve bu noktada Ateistler insanlığın ve bilimin göz bebeğidir.Yağmayı meşru gören Allah Geri ülkelerde hırsızlığı besleyen kışkırtıcı bir rol üstlenir.Esire tecavüz ve ganimet Kitlesel hırsızlık ve ırz düşmanlığıdır.İslamiyete reddiye insanlığın yolunu aydınlatacaktır

Natan
07-06-2011, 22:21
İnsanlarda tanrı yada din inancıbın bulunup bulunmaması doğrudan hırsızlık eylemiyle ilgili değildir. Birincisi hırsızlık bir suçtur ve yanlıştır. İnsanım diyenin başkalarının canına ve malına göz dikmesi düşünülemez. Senin olmayan bir objenin zorla yada gizlice elde edilmeye çalışılması dinsel inançla da bağıntılı değil. Birbirinden çok farklı konular.

Tanrıya inanan biri de hırsızlık yapabilir, inanmayan biri de. Hem bu metafizik kavramların kabuluyle ilişkilendirilemez. Onun yerine aldığı eğitim, bireye olan sevgi ve saygı, içiresinde bulunduğu ekonomik ve sosyal kooşulllarla ilgilidir.

Benim tanıdığım birisi kredi kartı borcundan dolayı hapise girişti.. Kendisiyle kısa bir sohbet etme olanağımız oldu, kısaca orada bulunan insanlardan bahsetti. Neredeyse hepsi, eğitimsiz, kültürsüz, doğru ve mantıkklı düşünemeyen insan kalabalığıymış. Saydığı unsurlar içerisinde din yada inanöç diye bir şey yok. Ki sandığımız üzere çoğu dine ve tanrıya inanıyor.

AL-İLAH
08-06-2011, 00:43

Yukarıda arkadaşın da söylediği gibi sadece başlığı okuyup içeriğine gözatmazsan böyle salakça bir anlama gelebilir sorduğum soru...

Ama şimdi baktımda ben de biraz neyi sormak istediğimi net dile getirememişim, sanki ''ahlaki davranışların evrimsel izahı nedir'' gibi bir soru sormuşum da ateistlerin bunu açıklayamadığını iddia etmişim gibi bir durum oluşmuş.

Aksine ben temeli gen aktarımı, hormon salgılanımı vs olan bu evrimsel izahı kullanarak, bunun farkında olan ateistlerin neden duygularına yenilip mantıklı karar alamadığını sormak istemiştim.

Birkaç sayfa sonra bunu net olarak ortaya koydum ama anlayıp mantıklı cevap verebilen henüz çıkmadı(:

redyellow
08-06-2011, 00:52
Yukarıda arkadaşın da söylediği gibi sadece başlığı okuyup içeriğine gözatmazsan böyle salakça bir anlama gelebilir sorduğum soru...

Ama şimdi baktımda ben de biraz neyi sormak istediğimi net dile getirememişim, sanki ''ahlaki davranışların evrimsel izahı nedir'' gibi bir soru sormuşum da ateistlerin bunu açıklayamadığını iddia etmişim gibi bir durum oluşmuş.

Aksine ben temeli gen aktarımı, hormon salgılanımı vs olan bu evrimsel izahı kullanarak, bunun farkında olan ateistlerin neden duygularına yenilip mantıklı karar alamadığını sormak istemiştim.

Birkaç sayfa sonra bunu net olarak ortaya koydum ama anlayıp mantıklı cevap verebilen henüz çıkmadı(:

SALAKÇA kelimeniz hoş değildi.

Kendinizin bile sormak istediğiniz şeyi net dille anlatamadığınızı kabul ettiğiniz halde bu kelime neyin nesi?

ereninthenature
08-06-2011, 00:57

isteme direk sor böyle.dolandırma lafı burda sakladığımız bir şey yok.hele ki ateistlerin alıncak bir şeyi yok.siz neden böyle böyle yapıyorsunuz de.kimse şikayet dahi etmez bence.

neden mantıklı karar almıyoruz diye sorarsan kime göre neye göre diye geri dönerler sana.

AL-İLAH
08-06-2011, 01:01
SALAKÇA kelimeniz hoş değildi.

Kendinizin bile sormak istediğiniz şeyi net dille anlatamadığınızı kabul ettiğiniz halde bu kelime neyin nesi?
Ben de onu diyorum işte, sadece başlıktan yola çıkılıp içerik okunmaz ve benim de eksik anlatımım eklenirse ''hırsızlar arasında anket yapılmış hiç ateist çıkmamış mı? '' gibi salakça bir anlam ortaya çıkar diyorum, siz salak sıfatını üstünüze mi alındınız?(:

AL-İLAH
08-06-2011, 01:07
neden mantıklı karar almıyoruz diye sorarsan kime göre neye göre diye geri dönerler sana.
Buna birkaç yerde değindim, buyrun hangi durumda mantıklı olmaz açıklayın.

ehe ehe o kadar da demedik, duygular nasılsa uydurma diyerek intihar etmekte bir seçenektir, ama yaşamak istiyorsak bazı duygular elbette umurumuzda olacak, ben burada daha çok -hırsızlık örneğinde olduğu gibi- sonuçları çıkarımıza olduğu halde bunu engelleyen vicdan gibi bizi sıkıntıya sokacak duyguları umursamamaktan bahsediyorum(:

Greatestlieevertold
08-06-2011, 01:20

yani diyorsun ki biz vicdanımızı mantığımızla hareket edip engelleyebiliriz? zaten vicdan da hiç öyle bilinç altına yerleşen birşey değil. kapan deyince kapanıyor, de mi?

AL-İLAH
08-06-2011, 01:39
yani diyorsun ki biz vicdanımızı mantığımızla hareket edip engelleyebiliriz? zaten vicdan da hiç öyle bilinç altına yerleşen birşey değil. kapan deyince kapanıyor, de mi?
Elbette bu ''gerçekliğin'' farkına varır varmaz, daha önceki gerçekliğinizin deneyimlerine göre şekillenmiş vicdanızı kontrol altına almanız mümkün değil, ama bir süre sonra dini ve kültürel etkilerinden kurtulmuş zihninizle bunu başarabilirsiniz.

Hem burada böyle davranmak zorunda olduğunuzu da ima etmedim, sadece ''evet mantıklı olan bu, ama duygularıma yenik düşüyorum'' demeniz bile yeterli benim için(:

xcan
08-06-2011, 09:24
AL İLAH Gen bencildir Varlığını sürdürmek için yemek içmek üremek kendini kopyalamak zorundadır Çölde aç susuz kalmış bir insan Vaha buldumu Ovahanın tapusu kimde diye sormaz Su kime ait diye sormaz Maymun deneyini hatırlayınız Isıtılan kazandaki maymun
Bebeğini kucağına alır önce ısı iyice artınca ayaklarının altına alır.Gen varlığını sürdürmek için bencil olmak zorundaydı Ateistler durumu saptamışlardır Bundan utanması gereken yaratılışçılardır.Uygarlaşma iç güdülerin baskılanma sürecidir İçimizdeki hayvanın modernleşmesi gerekmektedir din o hayvanı terörize eder en azından islamiyette böyledir.

redyellow
08-06-2011, 17:17
Ben de onu diyorum işte, sadece başlıktan yola çıkılıp içerik okunmaz ve benim de eksik anlatımım eklenirse ''hırsızlar arasında anket yapılmış hiç ateist çıkmamış mı? '' gibi salakça bir anlam ortaya çıkar diyorum, siz salak sıfatını üstünüze mi alındınız?(:

hayır ben üzerime alınmadım, alınsaydım tepkim daha değişik olurdu, ben o kelimenin kullanılmasını hoş bulmadım, gerek yoktu.

her neyse.

iyi sohbetler.

AL-İLAH
09-06-2011, 00:34
Yine alakasız iletilerle çöplüğe dönmüş başlık, içlerinde aşağıdaki sorulara herhangi bir yanıt verildiğine de rastlamadım(:

Elbette bu ''gerçekliğin'' farkına varır varmaz, daha önceki gerçekliğinizin deneyimlerine göre şekillenmiş vicdanızı kontrol altına almanız mümkün değil, ama bir süre sonra dini ve kültürel etkilerinden kurtulmuş zihninizle bunu başarabilirsiniz.

Hem burada böyle davranmak zorunda olduğunuzu da ima etmedim, sadece ''evet mantıklı olan bu, ama duygularıma yenik düşüyorum'' demeniz bile yeterli benim için(:

TUBA
09-06-2011, 00:40
hayır bu duygularıma yenik düşüyorum değil

düşünerek iyi muhakeme yapıyorum ve duygularımı o anlamda iyi yönlendiriyorum:)

AL-İLAH
13-06-2011, 12:00
hayır bu duygularıma yenik düşüyorum değil

düşünerek iyi muhakeme yapıyorum ve duygularımı o anlamda iyi yönlendiriyorum:)
Yine sizden başka cesaret edip de cevap vermeye çalışan çıkmamış, sizin ile daha önce anlaştığımızı sanıyordum, varsaydığım durumda mantıklı olanın hırsızlık yapmak olacağını kabul etmiştiniz.

Şimdi çıkmış yine doğru muhakeme yaparak duygularınızı yönlendirip ''iyi'' olanı yaptığınızı iddia ediyorsunuz. Öncelikle ''düşünme'' safhanızı ele alalım; duygularınızın, bilinçsiz genlerin daha iyi kopyalanması adına beyin tarafından salınan hormonlarla uydurulmuş şeyler olduğunu iyice muhakeme ettiğinizden emin misiniz?

TUBA
13-06-2011, 12:26
benim hırsızlığı uygun bulduğumu sakın sanma ,ben karar verebilmeye açıklık getirmeye çalıştım
yani kararım ,duygularıma yenik düştüm demekle olmamalıdır demeye çalıştım

bir insanın aç kalması durumunda ve yapacak başka bir seçeneği kalmayıp son noktası hırsızlık olursa buna karşı duramam ,bu durumda biz insanlara döner bakarım

bana sorduğun soruyu şu şekilde açıklığa kavuşturalım o halde

sence beyin nasıl bir organdır?

Neva
13-06-2011, 12:42
Yine alakasız iletilerle çöplüğe dönmüş başlık, içlerinde aşağıdaki sorulara herhangi bir yanıt verildiğine de rastlamadım(:

Sayin AL-ILAH;

Eger basindan beri yazdiklarinizi mealen dogru anlamissam;

Insanlar zaruri bir caresizlik olmadikca, karar verme asamasinda hem duygularini, hem de sonradan edindikleri kisisel veya toplumsal ahlaki degerlerini kullanirlar. Bu teist/ateist icin de gecerlidir.

Bunlarin birinden biri agir basar. Ve yapilan eylem buna gore sekillenir.

Sizin, ornegin birine nefret besliyor olmaniz, onu fiziken oldurdugunuz anlamina gelmez.

Özgürcan
13-06-2011, 13:57
Al-İlah bizi er gördüğü yerde kötülü yapan, çalıp çırpan kötülük makineleri sanıyor...

ereninthenature
13-06-2011, 15:36
ne yapmaya çalıştığın belli değil ki.ben bir ateistin hırsızlık yapmamasını bir pirananın kimse beni görmüyo diye diğer piranayı yemesine eşit tutarım.hırsızlık demek o popülasyondaki insanların yaşamına zarar vermek demektir.yani pirananın diğer piranadan bir ısırık alması gibi.

sadece genetik bir olgudur ateistin hırsızlık yapmaması, mantık dahiline oturtup nasıl olsa cezalandıran yok deyip çalabilirde.bu ateizmin suçu değil kişinin suçudur nabalım yani.tanrı mı uyduralım bizde g**ümüzden millet hırsızlık yapmasın diye.

sana genetik, sosyobiyolojik açıklamayı yapıyoruz anlamak istemiyorsun.ve evet ben kabul ediyorum belki de mantıklı olan diğer homo sapienlerin mallarını çalmaktır.tekrar ediyorum bu yüzden g**ümüzden tanrı uydurmamıza gerek yok.bir hapishane ve adelet sistemi oluşturmamız yeterlidir.

ereninthenature
13-06-2011, 15:41
Al-İlah bizi er gördüğü yerde kötülü yapan, çalıp çırpan kötülük makineleri sanıyor...

yok ya öyle demiyor.insanın içindeki vicdan ve iyilik mekanizmasını açıklayamadığımızı sanıyor.biz ki big bang'ten 100 milyon yıl sonrasının evren haritasını çıkarmışız bir iyiliği mi açıklıyamıyacağız.açıklayamasak bu bizi tanrıya mı götürür.ne demek istiyo ne düşünüyo hiç belli etmiyorda.:D

AL-İLAH
13-06-2011, 16:18
yok ya öyle demiyor.insanın içindeki vicdan ve iyilik mekanizmasını açıklayamadığımızı sanıyor.
Şunları ima eden herhangi bir iletimi alıntılasanız da bizde nerede anlatım hatası yaptığımızı görsek, yapamazsanız sizler bunları bir yerinizden uyduruyorsunuz demektir.
İddia ettiklerinizin aksine, hem böyle bir genelleme yapmadığımı hem de evrimin vicdan ve iyilik mekanızmasını açıklamasında sorun görmediğimi defalarca belirttim.

Kaç kere daha tekrarlamam gerekiyor soruyu anlayabilmeniz için?!
''Duygu, vicdan, iyilik dediğiniz şeylerin beynimiz tarafından ''genlerin kopyalanması'' gibi değersiz bir amaç için uydurulduğunu söyleyen sizler değil misiniz?
Bunun bilincindeyseniz böyle saçma bir amacın getirdiği ahlaki kuralları neden önemseyesiniz ki, bu yalan hayatın sıkıntısını çekeceğinize yakalanmayacağınızı bildiğiniz bir durumda hırsızlık yapıp sefasını çekmek daha mantıklı değil mi?'' diye soruyoruz işte bunun nesini anlamıyorsunuz?(:

ereninthenature
13-06-2011, 16:26
''Duygu, vicdan, iyilik dediğiniz şeylerin beynimiz tarafından ''genlerin kopyalanması'' gibi değersiz bir amaç için uydurulduğunu söyleyen sizler değil misiniz?
Bunun bilincindeyseniz böyle saçma bir amacın getirdiği ahlaki kuralları neden önemseyesiniz ki, bu yalan hayatın sıkıntısını çekeceğinize yakalanmayacağınızı bildiğiniz bir durumda hırsızlık yapıp sefasını çekmek daha mantıklı değil mi?'' diye soruyoruz işte bunun nesini anlamıyorsunuz?(:

bende binlerce defa söyledim.mantıklıdır.ama vicdanımız ve iyiliğimiz mantığımıza ağır basıyo.
ortada sorun yok Allahcığım.tartışcak birşey de yok.sen eğer vicdanı ve iyiliği evrimsel açıkladıysan kendine çalmak mantıklıdır eşşek gibi çalışmak yerine ama DNA'mız evrimimiz mantıklı olmasına rağmen izin vermez bize.

tekrar ediyorum mantıklıdır.ama evrimimiz izin vermiyor.

TUBA
13-06-2011, 16:28
sevgili al-ilah arkadaşım

seni anlıyoruz ,ve diyorum ki sen çok meraklısın galiba başkasının canını yakarak sefa sürmeye:)

buyur yakalanmayacağına emin olduğun bir an hırsızlığını yap ,vicdanen yenik düşmeyeceğine de kesin kanaatini getirdikten sonra

denklem
13-06-2011, 16:37
Şunları ima eden herhangi bir iletimi alıntılasanız da bizde nerede anlatım hatası yaptığımızı görsek, yapamazsanız sizler bunları bir yerinizden uyduruyorsunuz demektir.
İddia ettiklerinizin aksine, hem böyle bir genelleme yapmadığımı hem de evrimin vicdan ve iyilik mekanızmasını açıklamasında sorun görmediğimi defalarca belirttim.

Kaç kere daha tekrarlamam gerekiyor soruyu anlayabilmeniz için?!
sorularınızın cevaplarını veriyoruz ama karşı cevap yazmıyorsun.
tabi sizi anlıyorum bir kaç kişiye karsı tartışmak zor oluyordur.yetişemiyosundur.
duygu ,vicdan,iyilik gibi kavramlarla size cevap vermeye çalışanlar bana göre yanlış düşünüyorlar.bu kavramların altında yatan sebebe inilmesi gerekir ki ben hepsinin altında en temel duygunun korku olduğunu söylüyorum.
bu noktada meseleyi açıp derinleştirebiliriz sanırım.

yakalanmayacağını bildiginiz durumda neden hırsızlık yapmayacaksınız diyorsunuz.
yakalanmadan hırsızlık yapacağını kimse bilemez.herkes yakalanacağını,yakalanabileceğini bilir.
hiç yakalanmıyacağını bilse bile insan yinede yapmak istemez.çünkü bu davranışı devam ettireceğini ve sonunda yakalanacağını bilir.
ayrıca hırsızlık yapmadan yaşama gerekliliğini insan öğrenmiştir.çünkü hırsızlığın normal olduğu toplumda toplum olarak yaşanılamıyacağını anlamıştır.insan kendisinede aynı haksızlığın yapılacağı korkusunu yaşamaktadır.

AL-İLAH
13-06-2011, 16:43
bende binlerce defa söyledim.mantıklıdır.ama vicdanımız ve iyiliğimiz mantığımıza ağır basıyo.
ortada sorun yok Allahcığım.tartışcak birşey de yok.sen eğer vicdanı ve iyiliği evrimsel açıkladıysan kendine çalmak mantıklıdır eşşek gibi çalışmak yerine ama DNA'mız evrimimiz mantıklı olmasına rağmen izin vermez bize.

tekrar ediyorum mantıklıdır.ama evrimimiz izin vermiyor.
yok daha önce kıvırmaya çalışıyordun, ilk defa şimdi bu kadar açıkça onaylıyorsun(: ben de sadece bunu duymak istediğimi daha önce belirtmiştim...

AL-İLAH
13-06-2011, 16:45
sevgili al-ilah arkadaşım

seni anlıyoruz ,ve diyorum ki sen çok meraklısın galiba başkasının canını yakarak sefa sürmeye:)

buyur yakalanmayacağına emin olduğun bir an hırsızlığını yap ,vicdanen yenik düşmeyeceğine de kesin kanaatini getirdikten sonra
Yani siz de ''evet mantıklı olan senin dediğin ama vicdan denen merete yenik düşüyoruz, henüz onu yenecek bilince ulaşmadık'' diyorsunuz(:

TUBA
13-06-2011, 16:54
Yani siz de ''evet mantıklı olan senin dediğin ama vicdan denen merete yenik düşüyoruz, henüz onu yenecek bilince ulaşmadık'' diyorsunuz(:

işin aslı vicdana yenik düşecek o bilincide istemiyorum:)
anladikoz?

"sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma":)

bu daha çok başkasının hakkına tecavüz etmektir ,işte tecavüz etmenin uygun olmadığını da sana öğreten vicdandır
vicdanen zayıfsan bunu algılayamazsın ,o kişilerde bunu beklemek imkansızdır

aslına bakarsan sana şöyle cevap verilmeli ;vicdan yok edilmeliki kötülük yapılabilsin

denklem
13-06-2011, 17:00
şu başlıktakileri okumanızı tavsiye ederim.

http://www.turandursun.com/index.php?option=com_content&view=article&id=922:afak-adali-allahsizlik-ahlaksizlik-midir-ateizm-ve-ahlak-iliskisi-uzerine&catid=53:duyurular&Itemid=147

AL-İLAH
13-06-2011, 17:02
yakalanmayacağını bildiginiz durumda neden hırsızlık yapmayacaksınız diyorsunuz.
yakalanmadan hırsızlık yapacağını kimse bilemez.herkes yakalanacağını,yakalanabileceğini bilir.

Her hırsızlık durumu için hırsızın ''mutlaka öngöremediğim bir açıktan dolayı yakalanabilirim'' endişesi taşıdığını savlayamazsın, tüm faktörleri hesap ederek asla yakalanmıyacağına emin olduğun bir durum elbette mümkündür.

hiç yakalanmıyacağını bilse bile insan yinede yapmak istemez.çünkü bu davranışı devam ettireceğini ve sonunda yakalanacağını bilir.
Her defasında aynı titizliği göstereceği hususunda kendisine güveniyorsa böyle bir korku duymaz, hem meblağ büyükse tekrar yapmasına bile gerek kalmayabilir.

ayrıca hırsızlık yapmadan yaşama gerekliliğini insan öğrenmiştir.çünkü hırsızlığın normal olduğu toplumda toplum olarak yaşanılamıyacağını anlamıştır.insan kendisinede aynı haksızlığın yapılacağı korkusunu yaşamaktadır.
Kendisine karşı yapılacak hırsızlığın, hırsızlığa karşı tutumuyla önlemeyeceğini biliyordur heralde, o hırsızlığa sıcak bakıyor diye tüm toplumun fikri değişmeyeceği gibi, hırsızlıktan kaçınması da parasının çalınmasına engel olmaz.

Size cevap vermemenin nedeni ise bunların konuyla çok alakası olduğunu düşünmememdi, sonuçta korku veya x bir duygu olmuş benim sorumu değiştirmeyecekti...

ereninthenature
13-06-2011, 17:03
yok daha önce kıvırmaya çalışıyordun, ilk defa şimdi bu kadar açıkça onaylıyorsun(: ben de sadece bunu duymak istediğimi daha önce belirtmiştim...

ahaha :D kıvırma değil ben cidden anlamamışım sizi.mantıklıdır ama dediğim gibi kısa süreli.topluma zarar verir.topluma zarar vermeyen çalma şekilleri vardır download gibi dibine kadar yapıyorum önceden de belirttiğim gibi.topluma zarar veren bir davranış yapmama nedenlerimiz evrimsel süreçlerde topluma zarar verdiğini anlamamız.mantıklı olan eğer benim keyfim için birilerine zarar vermekse sonunda toplum çökünce aç kalıp ölürüm, hastalanır ölürüm vs sorunlar çıkacaktır.oradaki mantık çok kısa 1 günü düşünürsen mantıklı oluyor.insanların yapmama nedeni uzun zamanda seni öldürecek olmasıdır.

kısaca kendi sefanı düşünerek hırsızlık yaparsan üzerinde yaşadığın topluma zarar verirsin.sen soruyu şöyle sorsaydın kimseye ya da topluma bir zarar vermicek o zaman çalarmıydın.bunu da önceden cevapladım evet çalardım.

ben yani hala tam olarak kavramış değilim kısa süreli bir zevk için başkasına zarar veriyoruz uzun zamanda türümüz yok oluyor.mantıklı mı mantıklı.ama sadece zevk için yaşayan canlılar değiliz.olsaydık doğal seleksiyon bir güzel elerdi.

saygılar

Greatestlieevertold
13-06-2011, 17:15
"sen soruyu şöyle sorsaydın kimseye ya da topluma bir zarar vermicek o zaman çalarmıydın.bunu da önceden cevapladım evet çalardım."

kimseye ait olmayan bir tavuğu aldığın zaman gene başka bir hayvana zarar vermiş olursun bilmeden :) insanlar açısından yani hırsızlığın tanımı olarak bakıyorsak sadece kimsenin mülkü olmayan birşeyi alıyorsan, zaten o hırsızlık sayılmaz.

vicdan gibi duygular uydurulmuş demekten daha çok toplumsal yaşantının bir gereği olarak oluşmuştur dersek daha doğru olacaktır. anti sosyal kişilik bozukluğu, bunların arasından suça meğil ve nedenlerine bakarsak daha iyi bir şekilde anlayabiliriz belki de.

adali73
18-06-2011, 06:34
Vicdanla falan alakası yoktur. "vicdan" diye tartışılan şey metafizik bir kavram olarak tartışılıyor. Sosyal kültürle ilgilidir.

Herkes hırsızlık yapar. Şöylesi daha doğru olur sanırım ; nasıl ki çüküne sahip çıkmak bir erkek için zorsa , ve islam toplumları bu konuda sabıkalı ise.. :)

Hırsızlık gibi konuları evrime bilime vs. bağlamayın derim arkadaşlar. O işin devamı sosyal darvinizme kadar da gider çünkü. Bunların belirleyicisi sosyal kültürdür. Ensest ise ayrı bir konu, her ikisinden de aldığı şeyler var, evet aynen dediğiniz gibi evrimsel kökleri ve biyolojik sebepleri var, ama sonrasında sosyal kültürle desteklenir. Oysa çalmak sadece sosyal kültür ile alakalı. Ortada çalacak birşey yokken çalamazsın. Tarım toplumuna geçiş ve erzak biriktirme ile başlar yani.

Aklıma gelen bir iki örnek var, biri hırsızlığın yasak olmadığı bir toplum idi, antik çağlarda yaşamış, şimdi hatırlayamadım. diğeri ise bir afrika kabilesi. Hırsıza verdikleri ceza, etrafında kalabalık bir çember çizip gözlerinin içine bakarak aşağılamak diye anlatıyordu kitabı yazan sosyal antropolog. Adamın sonunda dayanamayıp hıçkırıklar içinde ağlamaya başladığını, bundan sonra bir iki ay boyunca tüm kabile tarafından soğuk davranılarak cezalandırıldığını, ama aç veya açıkta da bırakılmadığını, cezanın sonunda affedildiğini .. vs. anlatıyordu. Yani olay tamamen sosyal kültürle ilgilidir.

Ya bi kere soru ve konu acaip saçma. Şu veya bu neden hırsızlık yapmaz? ... Ne alaka yahu. Şunu sorsa anlarım; kuranda neden bin tane yerde bunları yapmayacan şunları yapmayacan diye talimatlar var? Bak işte bu güzel ve mantıklı bir soru olurdu. Konuyla ilgili sorulabilecek yegane soru budur. Ben mal mıyım ki yüz yerde talimata ihtiyacım olsun hırsızlık yapmamak için. Yani çok mu zor hırsızlığın bu çağda ayıp, kötü ve aynı zamanda hukuki ve sosyal cezaları olan birşey olduğunu idrak etmek. Ne yani şimdi 8 yaşında bir kızım var, bütün odalara beşer tane tabela asayım, sonra uykudan önce de tespihi eline verip 1500 kere "hırsızlık kötüdür, hırsızlık kötüdür, hırsızlık kö..." mü dedirteyim. Sığır mı eğitiyoruz? Bu işin bi bilimi var. Hırsızlık yapan varsa ailesi, çevresi cahildir. Dünyadan haberi olmadığı için çocuk yetiştirmeyi de bilememiştir zavallı. Sanmıştır ki binbeşyüz senelik dogmatik masallar bugünün toplumunda çocuğunu koruyacak..

Saptırma konular bunlar. Akıl oyunu, bir nevi mantık cambazlığı. Adamların kabahati yok, zaten işleri bu. Sayfalarca yanıt vermeyin bunlara arkadaşlar.

Ateist neden hırsızlık yapmazmış.. Ya nerden buldunuz allasen bu tartışma konusunu

Yapar usta. En çok ateistler hırsızlık yapar. Ateistlerin işi gücü olmaz hep hırsızlıkla geçinirler. Misal ben aslında profesyonel hırsızım mesela.
Ha, yıkanmıyoruz bi de. :)

Sevgiler..Adalı73

ahura mazda
18-06-2011, 10:33
Şimdi AL-İLAH'ın bu tarzı bana bu forum da ki bir diğer ismi hatırlatıyor Averroes tarz aynı olduğu gibi düşünce ve gidişat onun birebir kopyası.

İlk önce sorduğu soru çok yanlış Ateistler neden hırsızlık yapmaz ?
Sorulan soru yanlış olduğu için gidişat yanlış olmuş.İnsan düşünen bir hayvandır tanımı hepimizin bildiği bir tanımdır bir diğer tanım da insan sosyal bir hayvandır.
İşte hırsızlığın ortak noktası düşünebilmek ile sosyalliğin tam ortasında kalmakta.

Yani değişen çevre koşullarına göre hırsızlık azabilir,artabilir,yok olabilir.Sosyalist sistemlerde hırsızlık mesela ya yoktur ya yok denecek kadar azdır çünkü olay çevresel etmenler ve koşullardır,insan buna göre adapte olur veya olmaz.Bütün mesele bireyin toplum içinde ki yeri konumu ve olaylara yaklaşım biçimidir.

AL-İLAH
20-06-2011, 14:46
ahaha :D kıvırma değil ben cidden anlamamışım sizi.mantıklıdır ama dediğim gibi kısa süreli.topluma zarar verir.topluma zarar vermeyen çalma şekilleri vardır download gibi dibine kadar yapıyorum önceden de belirttiğim gibi.topluma zarar veren bir davranış yapmama nedenlerimiz evrimsel süreçlerde topluma zarar verdiğini anlamamız.mantıklı olan eğer benim keyfim için birilerine zarar vermekse sonunda toplum çökünce aç kalıp ölürüm, hastalanır ölürüm vs sorunlar çıkacaktır.oradaki mantık çok kısa 1 günü düşünürsen mantıklı oluyor.insanların yapmama nedeni uzun zamanda seni öldürecek olmasıdır.

ben yani hala tam olarak kavramış değilim kısa süreli bir zevk için başkasına zarar veriyoruz uzun zamanda türümüz yok oluyor.mantıklı mı mantıklı.ama sadece zevk için yaşayan canlılar değiliz.olsaydık doğal seleksiyon bir güzel elerdi.

Yapacağın hırsızlık illaki toplumu çöküntüye uğratıp nihayetinde seni öldürecek seviyede olmak zorunda değil, böyle ''bir günlük keyif'' gibi zorlama kalıplarla konuyu geçiştiremezsin. Sen yapıyorsun diye tüm toplum yapacak ve hep beraber yokolup gideceksiniz diye birşey yok. Kendine bir zarar gelmeyeceği bir sürü duru örneklendirilebilir ve senin de kabul ettiğin gibi böyle durumlarda hırsızlık yapmak ateistin yapacağı tek mantıklı şey olacaktır. Benden sonra türümün devamlılığı tehlikeye giriyormuşda yok bilmem neymiş, genlerin devamlılığı gibi aptalca bir şey niye umurumda olsun?(: