PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lazlar Kimdir?

jadi
24-06-2011, 18:51
Laz halki, fikralarda bize anlatildigi gibi tipik, uzun-sivri burunlu, yarim akilli gibi gosterilen bir halk mi?

4000 yillik tarihe sahip bir halki, asagilamak, adeta "evet lazim" demeye utanacak hale getirmek icin uygulanmaya konmus bir plan mi bu fikralarin, dizi karakterlerinin populer hale getirilmesi?

Lazlarin kulturel giysileri, calgilari ve fiziksel ozellikleri neden "celiyrum, cidiyrum, hacen, usagum" tarzi bir Turkce lehce ile birlestirilerek sunuluyor? Lazca boyle bir dil mi?

Cok guzel bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=ichefJAwqZY&NR=1

Jolly Jocker
25-06-2011, 11:09
Bizans, Osmanlı ve TC... Güya birbirlerinden çok farklılar ama aslında ne kadar da aynılar. Hepsi büyük devlet olmak ve birliği sağlamak, topluma tam olarak hakim olmak özlemiyle kazanan ata oynamış, halkı her alanda tek tipleştirmek için Anadolu'nun zenginliklerini kırıp dökmüş, tek din ve tek dil düşüncesini yaymak için ellerinden geleni yapmış. Dinci ve milliyetçi düşmanlıklar yan yana yaşayan halkları boğaz boğaza getirmiş. Eskiden bu topraklarda Lazlar, Çerkesler, Yunanlar, Ermeniler, Süryanileri, Keldaniler, Ezidiler v.b. pek çok halk da yaşarmış. Ezidilik ve hıristiyanlık inanışları da varmış. Şimdi neredeler? Yok denecek kadar azlar. Hepsi yok edildi, hepsi katledildi, hepsi asimile edildi. Aleviler ve Kürtler de bu mezalimden paylarını aldılar ama dirençli oldukları için hala yaşayabiliyorlar. Türkçülük ve islamlaştırmayı merkezi bürokratik devlet geleneğinden ayrı düşünmek yanlış olur. Bir de elbette çıkar ilişkileri. Yok edilen halkların mülküne konarak zenginleşen Türk ve müslümanlar var. Mülkiyeti dışlamadan ne geçmişin hesabını sorabiliriz ne de bu despotik tektipleştirmenin önüne geçebiliriz.

jadi
25-06-2011, 11:57
Lazlar hakkinda faydalar bilgiler iceren bir site asagida. Aslinda onceden tahmin ettigim ama cok tepki verecegini bildigimden soylemedigim seylere dair iddalalar zaten varmis.

Pontus halki (yani simdilerin Karadenizlisi) aslinda Bizans doneminde ozellikle dillerini yitirerek Rumlasan, simdilerde Turklesen Lazlar olabilirmis. Kendilerini pesinen Laz sanilmasina bu yuzden cok kiziyorlar(asimile olan halklarin genetik atalarina daha cok nefret duymalaridir bu, cok sik gorulur, oto-koruma mekanizmasi ve kaypaklik sebebiyledir)

"Minorsky, herhangi somut bir kanıt sun-madan “Rumca konuşan Karadenizli’ler” olarak tanımladığı Karadeniz’li Rumların Laz orijinli olduğunu, MS 7. yüzyıldan sonra Bizans yönetimi altında Rumlaşıp, günümüzde ise Türkleştiği kanaatindedir. "

Karadeniz halki, asimilasyona direnmese dahi kendi kulturunu ve folklorunu devam ettirerek ozgun kimligini koruyabilmis. Ama ne yazik ki gunumuz TC'si bu insanlarin kulturel farkliligina bile tahammul gosterememekte ve bu alcaltici fikralari bir sekilde pompalayip, yore insanini bir karikatur kahramani, yarim akilli bir ahmak gibi gostermeyi amaclayip kulturlerinden de uzaklastirmayi amaclamaktadir.

Karadenizliler ise, elalemin irkciligini onlardan daha fanatik halde benimsemis hale geldiklerinden, bu sinsi oyunu goremiyor, "ama onlar bizi sevdiklerinden anlatiyor bu fikralari" gibisinden sacmaliklarla savunmaya calisiyorlar. Onlarin bu egilimlerine daha sonra deginecegim

http://www.nuveforum.net/873-etnik-gruplar/18206-lazlarin-gercek-tarihi-page2/

jadi
25-06-2011, 12:06
Asimilasyon politikalarini bir soykirim sucu olarak gordugumu eklemek istiyorum

errata
25-06-2011, 12:24
http://www.lazebura.net/ sitesinde tarihleri, kültürleri, yedikleri, içtikleri hepsi vardır.

murted
25-06-2011, 12:57
Ben eskiden Karadenizli Türklere laz denilir sanırdım. Türkiye Türkçesi'nin Karadeniz şivesinin de lazca olduğunu. :) Tek mal ben değilim elbet, böyle bir algı yaygın olduğu için ben de böyle biliyormuşum.

Termo
28-06-2011, 05:13
Lazlara değinilmiş olması çok hoş. Yorumlarınıza katılıyorum, extra söylenecek birşey yok sanırım :) Artvin-Arhavi taraflarına gidip aralarına katılıp horon tepmek lazım :) Hayat dolu insanlar gelir hep gözümün önüne..

kaanuni
06-07-2011, 03:14
Ben 1/4 lazım. Tam laz olsam durum değişir mi bilmiyorum, ama fıkralara pek alınmıyorum. Fıkra sonuçta, gülüp geçiyoruz. Beni Laz mütaitlere olan ön yargı daha çok rahatsız ediyor. Benim ailemde üç jenerasyondur lazca bilen kimse kalmadı, kimse de özellikle lazlarla evlenmedi. İyi veya kötü, asimile olduk yani. İrlandalılar kendi ülkelerinde İrlandacayı diriltemezken bizim, tekrar herkezin lazca öğrenmesi ve konuşması bu saatten sonra zor ve gözüküyor. Lazika'yı da tekrardan kurmaya çalışmak da gereksiz geliyor bana, boşuna bir sürü kan dökülür. Ama tarih kitaplarında gerçeklerin anlatılmasını isterdim.

rastaman
25-02-2012, 00:26
"Minorsky, herhangi somut bir kanıt sun-madan “Rumca konuşan Karadenizli’ler” olarak tanımladığı Karadeniz’li Rumların Laz orijinli olduğunu, MS 7. yüzyıldan sonra Bizans yönetimi altında Rumlaşıp, günümüzde ise Türkleştiği kanaatindedir. "

2000 yıl önce yaşayan Karadenizli Strabon da aynı fikirdedir,ona göre Trabzon ve çevresinde yaşayan halk ''Kolxi'nin çocukları''dır.Strabon bu halkı Laso olarak adlandırır.

M.Ö 5.yy'da Efes ve Milet'ten göçeden Grek kolonicilerin bölgeyi Yunanlılaştırdığından,Grek dilini empoze ettiğinden bahseder.Göçedenlerin sayıca az olduğunu bildiğimize göre dilbilimcilerin language replacement dediği Anadolunun Türkleşmesiyl paralel bir sürecin varlığından sözedilebilir.

Gerçekten de fiziksel özelliklerden müziğe,kültüre kadar Pontos Rumları ve Lazları,hatta kısmen Hemşinlileri büyük benzerlikler gösterir.Trabzon göçmeni bir Rum'u onlarca Yunanlı arasından rahatlıkla seçebilirsiniz,benim başıma çok geldi bu.

Ama tüm bu bilgiler Rumca konuşan halkın ''Rumluğuna'' halel getirmez,etnik kimliklerin sınırları çizilirken dil ve öz tanımlama dikkate alınmalı.

ozgur_
25-02-2012, 22:45
o bölgede ayrıca hemşinli deninlen bir etnik gurupta mevcut. Günümüzde çok büyük kısmı asimile olmuştur ama hala hemşince konuşanlarda mevcut. Hemşince denilen dil ermenicenin aynısı, zaten hamşinli denilen kişilerde osmanınlının son dönemlerinde musluman olmuş ermenilerden başka birşey değil.

Lisede kalma Hemşinli bir arakadaşım vardı, tabi o dönemlerde arkadaşlıklar fikirlere göre değil başka şeylere göre oluşurdu. zaten o dönelerde çoğu kişininde politik fikri oluşmamış kişiler. ardan yıllar geçip facbook aracılığıyla tekrar görüştuğumuzda o artık ırkçılığa varabilecek dercede türk milliyetçisi, afkanistandaki talibanla yarışacak kadar dindar bir olmuştu.

kaderin cilvesi Hrant Dinkin ölum yıldonumunde profilime Hrant için Adalet için yazan resmimi koyunca tek ondan tepki almıştım.

Yukarda belirtiğim örnek ve ırkçı damarın karadenizde hortlaması jadi arkadaşın belirtiği cumle (asimile olan halklarin genetik atalarina daha cok nefret duymalaridir bu, cok sik gorulur, oto-koruma mekanizmasi ve kaypaklik sebebiyledir) canlı kanıtı sanırım...

rastaman
26-02-2012, 01:22
Özgür iyi yerden yakalamışsın,bunlar da bizim buffalo soldier'larımız.Çaykara,Of,Tonya gibi Rum bölgelerinden son birkaç asırdır nice vaizlerimiz boşuna çıkmamış,Karadenizdeki bu milliyetçilik dalgasının kompleks yönü de var.

apsimon
26-02-2012, 03:35
bunlar da bizim buffalo soldier'larımız.Çaykara,Of,Tonya gibi Rum bölgelerinden son birkaç asırdır nice vaizlerimiz boşuna çıkmamış,Karadenizdeki bu milliyetçilik dalgasının kompleks yönü de var.

Aferin,

Bölge insanı ile ilgili müthiş teşhisleriniz var.

Ne yer ne içerler? Bilirmisiniz?
Nerde yaşar ve yaşatılırlar(bu önemi) bilirmisiniz?
Zamanın şehirli(okuma yazma bilen) grekleri bu insanlara nasıl bakarlar? Bilirmisiniz?

Osmanlı gelip derebeylerini yerleştirdiğinde bu insanlara nasıl bakar? Bilirmisiniz?

Yok,yok,yok...
Salla gitsin. buffalo soldier...

Anadolu da asimilasyon en son konuşulacak konudur. Asimilasyondan önce katliamlar,kıtlık ve savaş tarihi vardır. Bu topraklar ne dinler ne kavimleri bağrında taşımıştır. Kimse başkaları için ırklı yaklaşımlara varacak söylemlerde bulunamaz.

rastaman
26-02-2012, 05:30
Aferin,

Zamanın şehirli(okuma yazma bilen) grekleri bu insanlara nasıl bakarlar? Bilirmisiniz?

Osmanlı gelip derebeylerini yerleştirdiğinde bu insanlara nasıl bakar? Bilirmisiniz?

Yok,yok,yok...

Anadolu da asimilasyon en son konuşulacak konudur. Asimilasyondan önce katliamlar,kıtlık ve savaş tarihi vardır. Bu topraklar ne dinler ne kavimleri bağrında taşımıştır. Kimse başkaları için ırklı yaklaşımlara varacak söylemlerde bulunamaz.

Neden,yoksa bir tek sen mi bilirsin her boku?

Daha şimdiden 7-8 üyenin mesajlarına aynı küstah,hakaretvari tarzla,gereksiz bir tepkiyle zırvaladığına denk geldim.Küçük beynin kendini bir şovun ortasında sanıyor galiba.

EDIT

Bu coğrafyada devlet her halkdan buffalo soldier'larını seçer,kullanır.Onbinlerce Kürt korucu ailesi kendi halkına kurşun sıkar.Bir yanda sırf Lazcaya sahip çıktığı için Atatürk'ün astırdığı cesur mebus vardır,ama diğer yanda Atatürk'ün korumalığını yapanlarda Lazdır.

Of'un İslamlaşması son 300 yılda olmuştur,Türkleşmesi,daha doğrusu Müslüman halkın Rumcayı bırakmasıysa son 100 yılda...Hayatımda görünüşümden dolayı en nahoş tepkiler aldığım yerlerden biri Oftur,92-93 falandı sanırım,''şuna bak la,papaz gibi'' lafını az duymadım.

AKP,Saadet ve MHP'nin oy toplamının %90'ı bulduğu bir Rum kasabasından sözediyoruz,MİSTER BİLİRMİSİN.

Buralarda politik bilince,bilgiye yada sağduyuya sahip insanlar dışında RUMLUĞUNDAN UTANAN,konu açılsa rahatsız olan,geniş kitleler var.
Hemşinli olmayı,Ermeni olmayı,Rum olmayı ayıp olarak gördükleri sürece devlet yüzlerce yıldır yaptığı işe devam edecek,bu insanları kullanacak,Ogünler,Yasinler,Trabzonun ortasında linç edilenler olacak.

Oturduğun yerde zırvalıyosun,karadenize gittiğini hiç sanmıyorum.

apsimon
26-02-2012, 05:58
Neden,yoksa bir tek sen mi bilirsin her boku?

Daha şimdiden 7-8 üyenin mesajlarına aynı küstah,hakaretvari tarzla,gereksiz bir tepkiyle zırvaladığına denk geldim.Küçük beynin kendini bir şovun ortasında sanıyor galiba.

EDIT
Bu coğrafyada devlet her halkdan buffalo soldier'larını seçer,kullanır.Onbinlerce Kürt korucu ailesi kendi halkına kurşun sıkar.Bir yanda sırf Lazcaya sahip çıktığı için Atatürk'ün astırdığı cesur mebus vardır,ama diğer yanda Atatürk'ün korumalığını yapanlarda Lazdır.

Of'un İslamlaşması son 300 yılda olmuştur,Türkleşmesi,daha doğrusu Müslüman halkın Rumcayı bırakmasıysa son 100 yılda...Hayatımda görünüşümden dolayı en nahoş tepkiler aldığım yerlerden biri Oftur,92-93 falandı sanırım,''şuna bak la,papaz gibi'' lafını az duymadım.

AKP,Saadet ve MHP'nin oy toplamının %90'ı bulduğu bir Rum kasabasından sözediyoruz,MİSTER BİLİRMİSİN.

Buralarda politik bilince,bilgiye yada sağduyuya sahip insanlar dışında RUMLUĞUNDAN UTANAN,konu açılsa rahatsız olan,geniş kitleler var.
Hemşinli olmayı,Ermeni olmayı,Rum olmayı ayıp olarak gördükleri sürece devlet yüzlerce yıldır yaptığı işe devam edecek,bu insanları kullanacak,Ogünler,Yasinler,Trabzonun ortasında linç edilenler olacak.

Oturduğun yerde zırvalıyosun,karadenize gittiğini hiç sanmıyorum.

Sana başka bir şey derdim ama neyse...

Evet o boku ben bilirim. Ansosoluyum ben. Yani kadohor(çaykara) yani çaykaralı...

Romeyika bilirim. Tarihini bilirim. Maraşlıyı bilirim.

O küçük beyin sende var. Git bir öğren ve sonra gel burda yaz.

Ben grek dilimden utanmam. Geçmişimden de bugünümden de...

Ailem romayika konuşur ve müslümandır. Ne diyecem ben bunlara...

Atinada pontus mahallesi var. Mübedelede gitmişler. Arada dili ve kemençesi ile gelip giderler. Bir sorunda olmaz üstelik. Bir sorun varda, bunu yaftalayarak mı çözeceksin.

Bende ülkenin %99 unun müslüman olmasından rahatsızım. Ne diyecem bu halka...

Not: Bu üye hem doğup büyüdüğüm bölge halkına, hemde bana hakaret ediyor derhal disiplin işleminin uygulanmasını talep ediyorum.

Neva
26-02-2012, 06:42
Muzikleri cok guzel, bir de sutlaclarini yemistim bir tarihte harika birseydi.

rastaman
26-02-2012, 06:53
Editlenen cümleyi geri koyabilir misiniz,koyun ki kime karaktersiz dediğim anlaşılsın.

''Eğer bir Kürt,Rum yada Hemşinli kendine ÜLKÜCÜ diyorsa...''

Bunun NERESİ Kürtlere,Rumlara hakaret?
Ülkücü Kürtlere,Rumlara karaktersiz demek tüm Kürtlere,Rumlara hakaret mi sayılıyor?

Neva
26-02-2012, 06:57
Editlenen cümleyi geri koyabilir misiniz,koyun ki kime karaktersiz dediğim anlaşılsın.

''Eğer bir Kürt,Rum yada Hemşinli kendine ÜLKÜCÜ diyorsa...''

Bunun NERESİ Kürtlere,Rumlara hakaret?
Ülkücü Kürtlere,Rumlara karaktersiz demek tüm Kürtlere,Rumlara hakaret mi sayılıyor?

Sevgili Rastaman

Diyebilir kisiler kendine. Bu onlarin kendi secimidir.

Ulkucu ise kisi, gruplara iliskin , onu cirkin sekilde itham etmemiz gerekmez.

Bu sadece tartisilan basliklari gerer.

apsimon
26-02-2012, 07:07
Muzikleri cok guzel, bir de sutlaclarini yemistim bir tarihte harika birseydi.

http://www.youtube.com/watch?v=n6suOoWDDwY

Ben en çok havis (Muhlama) ve ğuliya(Kara lahana ve patatesli sulu yemek)'yı severim. Havisi ninem güzel yapar :)

apsimon
26-02-2012, 16:45
Parantez içinde yanlışlık yapmışım.

Havisin türkçesi kuymaktır. Bu düzeltmeye vesile olarak birde ihsan abiden bir şarkı eklemek isterim.

http://www.youtube.com/watch?v=9zPgYLu95U4

AlbatrosS
26-02-2012, 16:58
Aferin,

Yok,yok,yok...

Dilersen sana bizzat ATATÜRK'ÜN EMRİYLE yasaklanan LAZCA GAZETE'nin belgesini getireyim mi? Asimilasyon bu topraklardan EN ÖNCE KONUŞACAK konulardan biridir. Gerek dinsel gerek etnik gerekse topyekun kültürel asimilasyon. 80 küsur yıllık rejimin tarihsel özetidir inkar ve asimilasyon. İnkar ve asimilasyon ''ulus inşası'' sürecinin temelidir. Anadilde eğitimin neden 80 küsur yıldır yasak; bir okadar yıldır da farklı dillerde yayın yapıp kitap basmanın, şarkı-türkü söylemenin yasaklı oluşunu sen izah edersin artık.

Alevi köylerine bile cami yapılması, dersim katliamı, karadeniz'de boşaltılan köyler, cem evlerinin statüsü... neyin nesidir mesela? Asimilasyon olmasın?

apsimon
26-02-2012, 21:26
Başka etnik unsurlar hakkında sizin gibi bilmişlik taslamadan bulunduğum bölge için bir kaç kelime etmek isterim.

Bizim köye komşu paçan(Maraşlı) köyü var. Adını Maraşlı bir imamdan alır. Osmanlı gelip yerleştirdiğinde bu zatı da bölge insanını müslüman yapmak için getiriyor. Başarılıda oluyor. Zira bölge insanının üstüne vergi zülmü salınıyor. Bak aç kalma dedim nasılda es geçiyorsunuz.

Bölge tarım açısından zor bir çoğrafyaya sahiptir. Yukarda videoda gösterilen yemek çeşitleri haricinde pek yemek çeşidi bulunmaz. Buğday yoktur. Buğday ekmeği 80 yıllara kadar bölge insanı için bir lükstür. Ahırda 3-5 hayvan beslersin. Arazi senin değildir.

Bu yazdıklarım din değişikliği politikasının karşısında halkımı ve bölge tarihini savunmadır.

80 yıllık tarih süresince bölge halkı geçmişe göre görece iyi yaşamıştır.Okuma yazma öğrenmiş bölgenin elverişsiz yapısı sebebiyle başka yerlere göç etmiştir. Bu süre zarfında çoğalmış başka halklarla ilişkiye girmiştir. Başka halklarla ilişkiler sonucu dil ve kültürde kayıplar olmuştur.

Zira Kadahor köyleri le beraber gurbette yaşar. Gurbetin etkisi altındadır.

Bu asimilasyon hadi bizde oluyor diyoruzda...

A be kardeşim. Almanya Türkleri entegre etmek için kıçını yırtıyor. Bunun adı nedir? İngilterede keza öyle abd de öyle... Hadi Almanya ulus devlet diğerleri ulus devlet mi ? Dilini içine kadar sokuyorda gıkın çıkmıyor. 80 yıl öncenin muhasebesini yapıyoruz da bugün olan bitenden nasıl bi haberiz.

AlbatrosS
26-02-2012, 22:32
Başka etnik unsurlar hakkında sizin gibi bilmişlik taslamadan bulunduğum bölge için bir kaç kelime etmek isterim.

Bizim köye komşu paçan(Maraşlı) köyü var. Adını Maraşlı bir imamdan alır. Osmanlı gelip yerleştirdiğinde bu zatı da bölge insanını müslüman yapmak için getiriyor. Başarılıda oluyor. Zira bölge insanının üstüne vergi zülmü salınıyor. Bak aç kalma dedim nasılda es geçiyorsunuz.

Bölge tarım açısından zor bir çoğrafyaya sahiptir. Yukarda videoda gösterilen yemek çeşitleri haricinde pek yemek çeşidi bulunmaz. Buğday yoktur. Buğday ekmeği 80 yıllara kadar bölge insanı için bir lükstür. Ahırda 3-5 hayvan beslersin. Arazi senin değildir.

Bu yazdıklarım din değişikliği politikasının karşısında halkımı ve bölge tarihini savunmadır.

80 yıllık tarih süresince bölge halkı geçmişe göre görece iyi yaşamıştır.Okuma yazma öğrenmiş bölgenin elverişsiz yapısı sebebiyle başka yerlere göç etmiştir. Bu süre zarfında çoğalmış başka halklarla ilişkiye girmiştir. Başka halklarla ilişkiler sonucu dil ve kültürde kayıplar olmuştur.

Zira Kadahor köyleri le beraber gurbette yaşar. Gurbetin etkisi altındadır.

Bu asimilasyon hadi bizde oluyor diyoruzda...

A be kardeşim. Almanya Türkleri entegre etmek için kıçını yırtıyor. Bunun adı nedir? İngilterede keza öyle abd de öyle... Hadi Almanya ulus devlet diğerleri ulus devlet mi ? Dilini içine kadar sokuyorda gıkın çıkmıyor. 80 yıl öncenin muhasebesini yapıyoruz da bugün olan bitenden nasıl bi haberiz.

80 küsur yıllık faşist diktatörlüğü savunmak için kılı kırk yarıyor, bir de buna ''devrimcilik'' diyorsunuz öyle mi? Almanya'yla Türkiye'yi kıyaslamaya kalkmak az buçuk siyaset bilimi tahsil eylemiş insanlar nazarında meşe odunuyla dayak yeme sebebidir :)

Bak bu minvalde ''FRANSA'' daha populer bir örnektir; ancak, o ülkeyi örnek verenler de Fransa'dan haberdar değildir.

Bu arada ulus-devlet faşizminin asimilasyonist politikalarının sebebini izah etmişsin. Bunun aynı zamanda siyasal bir iktidar-rant sorunu olduğuna işaret etmişsin. Aman ne hoş, biz farklı bir şey diyorduk değil mi?

Öze dönersek...

Asimasyonist faşist politikalar elbet bir siyasal İKTİDAR projesidir. İktidarın merkezleşip bürokrasi indinde tekelleşmesidir. Bizim ''demokrasi'' dediğimiz de özünde, hangi türden olursa olsun merkezi iktidarın siyasal, politik, ekonomik, kültürel merkeziyetçiliğinin sona erdiği esnek bir sistemdir. Siyasal bir yönelim olarak ESNEDİĞİN ölçüde demokratikleşirsin. Bu kadar basittir. Esnekliğin manası, iktidarı paylaşmak, dağıtmak ve gerçek anlamda toplumsallaştırmaktır. Bugünkü gibi demokrasinin üzerinde siyasal, askeri vb türden vesayetleri kaldırmak; merkezine ''hak ve özgürlüğü'' koyduğun bir ilişkiler bütünlüğünü/şemasını yaşama geçirmektir. Bu aynı zamanda ''ekonomik/sınıfsal'' bir mücadeleyi de kapsar. Demokrasinin en çok geliştiği ülkelerin merkezi iktidarın en çok esneyip en özgürlükçü ülkeler olması da tesadüf değildir: İsveç, norveç, belçika gibi...

Sen Uganda'yı, Mozambik'i falan örnek alıp ''ahanda böylesi de var'' dersen onu bilemem. Baktığın yere göre perspektif ve vizyonun değişir.

Emmeee, bir İsveç'i bir Norveç'i ''olumlu'' yanlarıyla refere edebilmen için öncelikle 80 küsur yıllık devlet paradigmasıyla hakiki biçimde hesaplaşman icap eder. En az onlar kadar siyasal vizyonunun merkezine insanı, özgürlüğü ve esnekliği koyman gerekir.

Canım insanlar aç kalacağına mecburen din değiştirdiler, hemi de öncesine göre görece İYİ YAŞADILAR dersen sana DERSİM SOYKIRIMI'nı, 6-7 eylülü, varlık vergisini, azınlık vakıfları gaspını ve kürt katliamlarını hatırlatırlar ve sorarlar: Sen 80 küsur yıllık tesisat çalışmaları neticesinde devletçe katledilmiş kaç insan var bilir misin?

Ya n'için? Jakoben cumhuriyetimiz çok yaşasın, demokrasi esnemesin ve orducuklarımız(oyaklarımız ve dahi kodoman sermayeciklerimiz palazlansın) deyu...Pontus ve karadeniz kıt'alleri yaşandı beri Karadeniz menşeili kodomanlarımızı araştır bakalım altından hangi ''koçlar, sabancılar'' çıkacak. Biz de daha bir 50 sene ''simit satmaktan holdingleşen'' SABANCI'ların başarı hikayelerini dinleriz gari zorbalıkla palazlandırılan yerli sermayenin kökenini, Kürt zenginlerini telef etmenin bedelini bilmeden...

apsimon
27-02-2012, 03:44
Bu nasıl bir anlayıştır her şeyi çalar çırpar kendi cebine taşır.

Ya kardeşim siz hiç empati yapmazmısınız. Anlamadan nasıl olanı değiştireceksin. Bakın ben burda siyasi düşüncemin dışına çıkarak insanların davranışlarını anlamaya çalışıyorum.

Komplocu zihniyetle nasıl politika yapıyorsunuz hayret. Bu bulaşıcı hastalık. İslamcılarla fazla haşır neşir olmak dilinizde sorunlar yaratmış anlaşılan. İslamcılar bile bu işleri bıraktı ya neyse :)

Bir konuyu anlama gibi bir çaba içerisinde değilsiniz.

Sivastan istanbula göçüp giden insanın tasası neyse bölge insanımın tasasıda odur. Bir politika varsa da bu bölgeye has bir politika değildir. Burda bir parantez açmam gerekiyor ki objektif olalım. Benim bildiğim bir köy zorla Van a göç ettirilmiştir. Yani anladığımız anlamda bütün bölgeyi kapsayan zorla bir iskan politikası yoktur.

Benden fazla pontuscu olamazsınız :) Kendinizi fazla zorlamayın. Bu başlıklıkta yazmamın sebebide buffalo soldier yaftasıdır. Belki diyeceksiniz ki niye rahatsız oldun öyle değil mi ? Belki öyledir. Ama mesele dil de...

Burda bir halka don biçmek var. Hakir görmek var. PKK da bazen kendi gibi düşünmeyen kürtler için bunu yapıyor. En azından onlar kürt bunu söyleyen pontuslu bile değil.

http://www.youtube.com/watch?v=utMa0Ozaxqo

Videoda kalabalığı iyi inceleyin. Bu insanların en az %90 ı sağa oy veriyor. Ve bu grek 'e nasıl bakıyorlar.

Fazla polemiğe girme niyetinde değilim. Pontus kültürü hakkında bir başlık açılırsa orda gelir kültürü ile ilgili katkı yaparım.

AlbatrosS
27-02-2012, 13:52
Bu nasıl bir anlayıştır her şeyi çalar çırpar kendi cebine taşır.

Ya kardeşim siz hiç empati yapmazmısınız. Anlamadan nasıl olanı değiştireceksin. Bakın ben burda siyasi düşüncemin dışına çıkarak insanların davranışlarını anlamaya çalışıyorum.

Komplocu zihniyetle nasıl politika yapıyorsunuz hayret. Bu bulaşıcı hastalık. İslamcılarla fazla haşır neşir olmak dilinizde sorunlar yaratmış anlaşılan. İslamcılar bile bu işleri bıraktı ya neyse :)

Bir konuyu anlama gibi bir çaba içerisinde değilsiniz.

Sivastan istanbula göçüp giden insanın tasası neyse bölge insanımın tasasıda odur. Bir politika varsa da bu bölgeye has bir politika değildir. Burda bir parantez açmam gerekiyor ki objektif olalım. Benim bildiğim bir köy zorla Van a göç ettirilmiştir. Yani anladığımız anlamda bütün bölgeyi kapsayan zorla bir iskan politikası yoktur.

Benden fazla pontuscu olamazsınız :) Kendinizi fazla zorlamayın. Bu başlıklıkta yazmamın sebebide buffalo soldier yaftasıdır. Belki diyeceksiniz ki niye rahatsız oldun öyle değil mi ? Belki öyledir. Ama mesele dil de...

Burda bir halka don biçmek var. Hakir görmek var. PKK da bazen kendi gibi düşünmeyen kürtler için bunu yapıyor. En azından onlar kürt bunu söyleyen pontuslu bile değil.

http://www.youtube.com/watch?v=utMa0Ozaxqo

Videoda kalabalığı iyi inceleyin. Bu insanların en az %90 ı sağa oy veriyor. Ve bu grek 'e nasıl bakıyorlar.

Fazla polemiğe girme niyetinde değilim. Pontus kültürü hakkında bir başlık açılırsa orda gelir kültürü ile ilgili katkı yaparım.

Dersim ahalisinin de yarısı chp'ye oy verir, gel gör ki DERSİM SOYKIRIMI'nı yapanlar da ortada... Canım ''halk ekmek, aş derdinde'' dersen adamı döverler apsimon yoldaş. Halkı yerinden yurdundan katliam ve zorbalıkla göç ettirip soy kırma tehdidi yapan bir devlete ya isyan edersin ya mecburen asimile olur gidersin...

Karadeniz kıyılarının bugün sağa kayması ''tengri vergisi'' falan değil; bir tür ''siyasal kırım''ın sonucudur. 12 Eylülden önce hiç de o denli ''sağ ve milliyetçi'' değildi oraları, bugün olduğu kadar en azından. Terzi Fikri'ler nasıl katledilmiş, sonrasında neler yaşanmış bilmiyorsan, Fatsa dolaylarında yaşıyorsan adamı çarmıha gerer ora devrimcileri :)

Siyaset araç ve erkini ellerinde bulunduranlar ne ahmak, ne de elleri armut toplar. Bulabildikleri tüm kitle iletişim, eğitim ve mobilizasyon araçları ile toplum üzerinden politik-kültürel bir baskı oluşturmaya çalışırlar. Askeri ve polisiye tedbirleri de devreye sokarak rejim kendi karşıtlarını tasfiye eder. Buna komploculuk diyen adamın ''siyaset yönetişimi''nden haberi yoktur yoldaş. Burada ''halk düşmanlığı'' yapmıyoruz, olguyu, tarihsel süreciyle olduğu şekliyle ortaya koymaya çalışıyoruz. Yapılanın ''doğruluğu-yanlışlığı'' değil mesele.

Pontus ahalisinin önemli bir kısmı da zaten göç ettirilmiş, savaş ve çatışmalarda bir kısmı kırılmış, bir kısmı da ''müslümanlığı seçerek'' türkleşmiştir. Müslümanlaşanların asimilasyonu ''zevkten'' değil, malını-mülkünü, yerini-yurdunu ve dahi canını korumaktır. Ben ''niye savaşmadı, niye asimile oldu'' demiyorum. Nasıl asimile olduları... anlatıyorum... Bu bir suçlama, yargılama değil; tespittir... Söz gelimi bugün Komünist bir dikta kurulsa ve bölgenin tüm milliyetçi-faşizan siyasal bürolarını tarümar edip toplumsal yaşamı yeni bir ideolojik temelde biçimlendirmeye kalksa; 50 seneye kalmaz, bölgede yaşanacak bazı çatışmalardan sonra ahalinin önemli bir kısmı değişir. Devlet aygıtının/erkinin ne denli toplumsal yaşama nüfuz edebildiğiyle alakalı bir mevzudur bu yalnızca...