PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Deha ,İskender , gavgemela

ozgur_beyin
09-07-2011, 00:45
Büyük iskender dünyanın en büyük komutanıdır.
savaş meydanlarında büyük bir deha ,anlatılmaz derecede, büyük bir stratejisttir
yaptığı hiç bir savaşı kaybetmemiştir. bunlardan en ilginci ve en enteresanı
GAVGEMELA savaşıdır.
o günkü dünyanın en büyük ordusu olan pers ordusunun askeri 250000 dir iskenderin ordusu ise sadece 50000 dir . yani beşe bir.iskender bu savaşı akılalmaz dehasıyla kazanmıştır.
pers ordusu
250000 asker
3500 atlı savaş arabası( hani tekerlerinde silah olanlardan)
15 savaş fili

makedon ordusu

40000 asker
yaklaşık 7000 süvari
bozgunu hisseden darius savaş arabasıyla kaçmaya çalışırken dariusu kovalamaya başlar. dariusu daha sonra bir mareşali öldürceketir .ama geriye baktığında ordusunun bir kanadı zor durumdadır.
ya yılanın başını kesecektir. yada ordusuna geri dönecektir.
ikinci şıkkı seçer . ve pers ordusu dağılır darius kaçar
perslerin ordusunda 120000 adam savaş meydanında yatmaktadır. iskenserin
kaybı ise yaklaşık 4000 dir.
bu savaşta iskenderin galip olması. bu savaşın sonunda iki şey vukubulur..
iskender artık büyük iskenderdir. ikinci etki kral leonidasın ve termofil savaşının intikamı alınmıştır.
bilinen dünyayı(o zamanki) iskenderin eline geçmiş ve ne yazıkki bu büyük komutan gavgemeladan 6 yıl sonra ölmüştür .öldüğünde 32 yaşındadır.

sanki yahya kemal şu dizeleri onun için yazmış

Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik;

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!

Ascendent
05-09-2011, 22:35
Büyük iskender dünyanın en büyük komutanıdır.
savaş meydanlarında büyük bir deha ,anlatılmaz derecede, büyük bir stratejisttir
yaptığı hiç bir savaşı kaybetmemiştir. bunlardan en ilginci ve en enteresanı
GAVGEMELA savaşıdır.
o günkü dünyanın en büyük ordusu olan pers ordusunun askeri 250000 dir iskenderin ordusu ise sadece 50000 dir . yani beşe bir.iskender bu savaşı akılalmaz dehasıyla kazanmıştır.
pers ordusu
250000 asker
3500 atlı savaş arabası( hani tekerlerinde silah olanlardan)
15 savaş fili

makedon ordusu

40000 asker
yaklaşık 7000 süvari
bozgunu hisseden darius savaş arabasıyla kaçmaya çalışırken dariusu kovalamaya başlar. dariusu daha sonra bir mareşali öldürceketir .ama geriye baktığında ordusunun bir kanadı zor durumdadır.
ya yılanın başını kesecektir. yada ordusuna geri dönecektir.
ikinci şıkkı seçer . ve pers ordusu dağılır darius kaçar
perslerin ordusunda 120000 adam savaş meydanında yatmaktadır. iskenserin
kaybı ise yaklaşık 4000 dir.
bu savaşta iskenderin galip olması. bu savaşın sonunda iki şey vukubulur..
iskender artık büyük iskenderdir. ikinci etki kral leonidasın ve termofil savaşının intikamı alınmıştır.
bilinen dünyayı(o zamanki) iskenderin eline geçmiş ve ne yazıkki bu büyük komutan gavgemeladan 6 yıl sonra ölmüştür .öldüğünde 32 yaşındadır.

sanki yahya kemal şu dizeleri onun için yazmış

Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik;

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!

Doğru. Rakamlar kaynaktan kaynağa değişse de Gaugamela savaşı İskender'in büyük bir askeri deha olduğunu ortaya koyuyor. Kendisinden kat kat büyük bir orduyu, onunla yüz yüze çarpışarak ve çok az kayıp vererek yenilgiye uğratmak her babayiğidin harcı değil.

2004'te çekilen Colin Farrel'in İskender'i canlandırdığı Alexander (http://www.imdb.com/title/tt0346491/) filmini izlediysen orda Makedon ordu düzeninin bir tasvirini görebilirsin ve aynı filmde Pers ordusunun düzensiz&dağınık bir yapıda olduğunu farkedeceksindir.

Antik savaş (Ancient warfare) uzmanlarının dediklerine göre İskender'i başarıya taşıyan sebeplerden birisi de ordusunun bugün modern orduların sahip olduğu türden düzen, disiplin ve sıra anlayışına sahip olması. Ama en büyük etken Phalanx formasyonu elbette.

Hafif eğik miğferli Makedon piyadelerinin Sarissa olarak adlandırılan 4-7 metre uzunluğundaki mızraklarla oluşturdukları piyade düzeni olan Phalanx onlara zaferi getiren şeylerin en başında geliyor.

http://www.livius.org/a/1/greece/phalanx.jpg
http://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/10/phalanx.jpghttp://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/10/phalanx.jpg
http://www.wargames.co.uk/Pending/Archive/May04/phalanx-LDS.jpg

Aslında Phalanx formasyonunun kaynağı ve çıkış noktası anadolu medeniyetidir. Yunanlılar da bu anadolu medeniyetinin bir parçası olduğu için onların ordularında da yer edinmiştir. Yunanlılardan başka Sümerlilerin piyadelerinde de bu düzene rastlanıyor:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Stele_of_Vultures_detail_01a.jpg

Phalanx düzeni hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler: http://en.wikipedia.org/wiki/Phalanx_formation

VraeL
05-09-2011, 23:49
Doğru. Rakamlar kaynaktan kaynağa değişse de Gaugamela savaşı İskender'in büyük bir askeri deha olduğunu ortaya koyuyor. Kendisinden kat kat büyük bir orduyu, onunla yüz yüze çarpışarak ve çok az kayıp vererek yenilgiye uğratmak her babayiğidin harcı değil.

2004'te çekilen Colin Farrel'in İskender'i canlandırdığı Alexander (http://www.imdb.com/title/tt0346491/) filmini izlediysen orda Makedon ordu düzeninin bir tasvirini görebilirsin ve aynı filmde Pers ordusunun düzensiz&dağınık bir yapıda olduğunu farkedeceksindir.

Antik savaş (Ancient warfare) uzmanlarının dediklerine göre İskender'i başarıya taşıyan sebeplerden birisi de ordusunun bugün modern orduların sahip olduğu türden düzen, disiplin ve sıra anlayışına sahip olması. Ama en büyük etken Phalanx formasyonu elbette.

Hafif eğik miğferli Makedon piyadelerinin Sarissa olarak adlandırılan 4-7 metre uzunluğundaki mızraklarla oluşturdukları piyade düzeni olan Phalanx onlara zaferi getiren şeylerin en başında geliyor.

http://www.livius.org/a/1/greece/phalanx.jpg
http://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/10/phalanx.jpghttp://www.myconfinedspace.com/wp-content/uploads/2007/10/phalanx.jpg
http://www.wargames.co.uk/Pending/Archive/May04/phalanx-LDS.jpg

Aslında Phalanx formasyonunun kaynağı ve çıkış noktası anadolu medeniyetidir. Yunanlılar da bu anadolu medeniyetinin bir parçası olduğu için onların ordularında da yer edinmiştir. Yunanlılardan başka Sümerlilerin piyadelerinde de bu düzene rastlanıyor:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Stele_of_Vultures_detail_01a.jpg

Phalanx düzeni hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler: http://en.wikipedia.org/wiki/Phalanx_formation

Az mı kullandık roma total warda falanks yöntemini.
300 sıpa filmindede aynı yöntemle pers ordusunu yeniyorlardı.
zavallı persler, amma da çekmişler şu mızraklardan ahaha

Ascendent
06-09-2011, 00:11
Az mı kullandık roma total warda falanks yöntemini.
300 sıpa filmindede aynı yöntemle pers ordusunu yeniyorlardı.
zavallı persler, amma da çekmişler şu mızraklardan ahaha İnan bana şu an hala Alexander Total War kuruludur bilgisayarımda. Girer üç beş bölük Hoplite ile Plahanx düzeni kurar oynarım :)

300 filminde Yunan versiyonu var phalanxın ve pek sevmiyorum ben onu. Mızrakları çok daha kısa ve bu sebeple arka sıradakiler pek savaşamıyor. Sadece ilk sıra aktif olarak savaşın içinde. Ancak ilk sıradaki ölünce arkadakine fırsat çıkıyor. Halbuki Makedon Phalanx'ında askerler mızrakları kaldırınca bölük bir kirpiyi andırıyor. Yani bölüğün ortasındaki adamdan tut en arkadakiler bile uzun mızraklarla önden saldıranlara müdahalede bulunabiliyor.

VraeL
06-09-2011, 01:11
İnan bana şu an hala Alexander Total War kuruludur bilgisayarımda. Girer üç beş bölük Hoplite ile Plahanx düzeni kurar oynarım :)

300 filminde Yunan versiyonu var phalanxın ve pek sevmiyorum ben onu. Mızrakları çok daha kısa ve bu sebeple arka sıradakiler pek savaşamıyor. Sadece ilk sıra aktif olarak savaşın içinde. Ancak ilk sıradaki ölünce arkadakine fırsat çıkıyor. Halbuki Makedon Phalanx'ında askerler mızrakları kaldırınca bölük bir kirpiyi andırıyor. Yani bölüğün ortasındaki adamdan tut en arkadakiler bile uzun mızraklarla önden saldıranlara müdahalede bulunabiliyor.

Yüklü olsaydı gel online kapılaşım derdim (:

sparta falanksında pek fazla detay yok, gerçekte nasıldı bilemem ama filmde adamlar her türlü yükten, gereksiz detaydan arındırılmışlar, basit bir pelerin, başlık-kalkan-mızrak, gerisi çıplak adamların. Unreal oyunundan fırlamış gibiler. Daha esnekler, falanksın bozulması halinde tek başlarına kaldıklarında daha güçlüler gibi. tabi tarihte gerçektende böylemiydiler bilemiyorum, filmde pers ordusu aşırı değiştirilerek gösterilmiş ne de olsa.

roma total war'dan acayip etkilenmiştim, greekleri seçerek haritanın 6'ta 4'ünü falan ele geçirdiğimi hatırlıyorum, sırf phalanx sayesinde.

Bir ara gerçek hayatta ki kavgalarda dövüşlerde uygulasam ne olur diye düşünmüştüm ama fırsat olmadı ^^

Ascendent
06-09-2011, 01:34
Yüklü olsaydı gel online kapılaşım derdim (:

sparta falanksında pek fazla detay yok, gerçekte nasıldı bilemem ama filmde adamlar her türlü yükten, gereksiz detaydan arındırılmışlar, basit bir pelerin, başlık-kalkan-mızrak, gerisi çıplak adamların. Unreal oyunundan fırlamış gibiler. Daha esnekler, falanksın bozulması halinde tek başlarına kaldıklarında daha güçlüler gibi. tabi tarihte gerçektende böylemiydiler bilemiyorum, filmde pers ordusu aşırı değiştirilerek gösterilmiş ne de olsa.

roma total war'dan acayip etkilenmiştim, greekleri seçerek haritanın 6'ta 4'ünü falan ele geçirdiğimi hatırlıyorum, sırf phalanx sayesinde.

Bir ara gerçek hayatta ki kavgalarda dövüşlerde uygulasam ne olur diye düşünmüştüm ama fırsat olmadı ^^

Evet 300'den ben de etkilenmiştim. Çıkar çıkmaz sinemada izlemiştim ard arda 2 defa. Çünkü epey ilgim vardı bir zamanlar o tür konulara. Artık aktif olarak araştırmıyorum sadece eskilerden kalma bilgi birikimim var biraz.

Gerçek kavgada nasıl uygulayacan? Phalanx takım işi. Bak ben sana diyeyim nasıl yaparsın. Adam topla hasan, ahmet, osman, veli vb.. bilimum tarzda futbol fanatiği, potansiyel holigan tipler. Ver ellerine marangozdan çıkma 3 metrelik sırık, doldur bunları bi savaş öncesi konuşmayla (grubun beşiktaşlı olduğunu varsayıyorum) döveceğin adamın Çarşı'ya hakaret ettiğini söyle. Yok yine olmaz ki... Adamlar sırıkları atarlar, koşa koşa gider tekme tokat dalarlar. Gerçek kavgada falanks olmaz aga.

VraeL
06-09-2011, 02:00
Evet 300'den ben de etkilenmiştim. Çıkar çıkmaz sinemada izlemiştim ard arda 2 defa. Çünkü epey ilgim vardı bir zamanlar o tür konulara. Artık aktif olarak araştırmıyorum sadece eskilerden kalma bilgi birikimim var biraz.

Gerçek kavgada nasıl uygulayacan? Phalanx takım işi. Bak ben sana diyeyim nasıl yaparsın. Adam topla hasan, ahmet, osman, veli vb.. bilimum tarzda futbol fanatiği, potansiyel holigan tipler. Ver ellerine marangozdan çıkma 3 metrelik sırık, doldur bunları bi savaş öncesi konuşmayla (grubun beşiktaşlı olduğunu varsayıyorum) döveceğin adamın Çarşı'ya hakaret ettiğini söyle. Yok yine olmaz ki... Adamlar sırıkları atarlar, koşa koşa gider tekme tokat dalarlar. Gerçek kavgada falanks olmaz aga.

e hacı tutupta sokaktaki ahmeti mehmeti getirtecek halimiz yok .D bu işten anlayan, falanksa karşı ilgisi sempatisi olan insanlardan söz ediyorum. Misal senim benim gibi 9-10 kişi daha olsa? Neden olmasın yahu, benzer yöntemleri kaç yıl önce, mezun olduğum lisedeki çeteler yapıyorlardı. Çetenin bir lideri vardı, (bundan 3 sene önce öldürdüler) kavga esnasında birbirlerine yakın durmalarını önemle hatırlatır, herkesin kavga ederkende bir taraftan bir diğer kişiyi korumasını falan ayarlarmış. misal kavgada ben seni koruyorum, sen vartoru koruyorsun, vartor asturu koruyor, astur freddie'yi koruyor, freddie cadıyı koruyor, cadı da beni koruyor. (qeqwewq kombinasyonuma bak :D) Böylece bir zincir oluşturuyormuş. Koca semtte, ilçede tanımayan yoktu. Hani birbirine yakın liselerde okullar arası kavgalar falan olur, bu iktidardaydı adeta. Tayip gibiydi bile denilebilir, millet kurtulamıyordu bir türlü, kime sataşsan ....'ın adamı veya tanıdığı çıkıyordu, veya ....'ın çetesinden tanıdığı oluyordu, uzak durmaya çalışıyordun vs vs. İlginç kavga yöntemleri ve kıvrak zekası vardı deniliyor, bilmiyorum ne kadar doğru. Ufak bir fight club'tı denilebilir, o derece...

Fakat sonuç itibari ile çevredeki öğrencilerin ve insanların "kötü" olarak nitelediği gençlerdi bunlar. Milletten haraç keser, şuna buna sataşır, kavga çıkartır, hocaların arabalarını çizer, polisten kaçarlardı.

İşin garibi garibi liderleri olan genç, tüm bunları yapmalarını istemiyormuş sanırım. Sadece haraç konusunda ısrarlıymış. Garip olan çetenin hepsi bildiğin tembel, okumayan çakallar. Fakat baştaki bu çocuk kimya okuyordu gazi ünide sanırım... bundan 3 sene önce kahvehanede çıkan bir çatışmada hayatını kaybediyor eleman. ölümünün detayını bilmiyorum.

jadi
06-09-2011, 02:20
Phalanx duzenini o kadar avantajli kilan sey neymis ki?

Ascendent
06-09-2011, 03:37
Phalanx duzenini o kadar avantajli kilan sey neymis ki?

Tipik piyadeler kılıç ve kalkan ya da kısa mızrak gibi sıradan silahlara sahiptir. Phalanx düzenini oluşturan "Hoplite" olarak bilinen piyade türü ise yakın dövüşte kullanılan kılıcın yanı sıra bir de düşmanı uzaktan etkisiz hale getiren çok uzun mızraklara sahiplerdir. Yukarıda da belirttiğim gibi bu mızraklar 4-7 metre arasında değişiyor.

Phalanx düzenine geçmiş bölük koşamaz. Çünkü birbirine kenetlenmiş ilerler adeta, aralarda boşluk olmaz. Koşarlarsa bu ince ayarı tutturamazlar ve şekil bozulur. Bu yüzden adım adım ilerlerler düşmana karşı (hatta çoğu zaman ilerlemezler düşmanın gelmesini beklerler). Ki zaten koşmaları da saçma olurdu. Phalanx defansif bir düzen agresif değil. Tamamıyle savunma düşünülerek tasarlanmış birşey. Koşar adım Phalanx düzenine saldıran düşman piyadeleri ilk temas anında şişe geçmiş etlere ya da kayaya çarpan dalgaya benzetilebilir. Koşarak gelen düşmanın Phalanx düzeniyle ilk temas ettiği an en çok kayıp verdiği andır. Çünkü koşan düşmanın kazandığı momentumdan ötürü sivri mızraklara çarpan ilk birkaç sıra anında delik deşik olur. Geri kalanlarsa Phalanx bölüğümüze yaklaşamaz çünkü sürekli ileri geri savrulan sivri mızraklarla uzakta tutulur. Tehlike yakına gelmeden, uzaktan bertaraf edilir.

Ya bi nevi düşmanı uzak tut, aranda düşmanla mesafe çek ve o sana saldıramadan sen ona ağır kayıplar verdirt mantığı işte.

Atlı ve develi birlikler ise Phalanx'ın çerez gibi yediği türden bir düşmandır. Zaten Phalanx'ın bir ortaya çıkış sebebi de atlılara karşı savunmadır. Atlı birlikler atlarını son hızla piyadelerin üzerine topluca sürerek avantaj sağlarlar. Daha kimse kılıç sallamadan atların çarpma etkisiyle piyadelerin çoğu telef olur zaten. Buna engel olmak için uzun mızraklar biçilmiş kaftandır. Hızla gelen atlılar Phalanx düzenine temas bile edemeden mızrakların ucunda eriyip giderler. Genelde ölenler böğürlerine mızrak saplanan zavallı atlar olur ama. Atından düşen düşman askerin de bir avantajı kalmaz ve genellikle daha ne olduğunu anlamadan kolay av olur.

Phalanx'a karşı çok basit önlemler alarak onları tamamıyle etkisiz bırakabilirsin ama. Mesela o kadar uzun ve ağır mızrak kullandıkları için oklara karşı kendilerini koruyacak büyük kalkanları yoktur veya hiç kalkan taşımazlar. Zaten birde koşamadıkları için okçu birlikler için en kolay hedeftirler.

Bir diğer yandan Phalanx sadece ön tarafı uzatılmış mızraklarla donatılmış bir düzen olduğu için sağdan, soldan ve arkadan yapılabilecek süpriz bir atağa karşı çok savunmasızdırlar ve böyle bir saldırı anında Phalanx bölüğünü dağıtabilir.

Bu yüzden bu düzenle savaşa giren her general bir nevi çok riskli kumar oynamış olur. Yunan savaş sistemine aşina olmayan bir düşmana ağır kayıplar verdirtirsin ama neyle karşı karşıya olduğunu bilen bir düşmana karşı pek şansın da yoktur.

jadi
06-09-2011, 04:07
Anladim gibi. Soyle mi yani, bunlara dogru kosan adamlar o kadar uzun mizrak tasidiklarini bilmiyorlar, veya tam onlar hucum anindayken bunlar mizraklari one dogru uzatiyorlar? O yuzden saldirmaya calisirken kendileri vuruluyor?

Ayrica o arkada havaya kaldirilan mizraklar ne alaka?

jadi
06-09-2011, 04:10
Ahhh anladim tamam. Mizraklari sirayla indiriyorlar yani.

http://www.awesomestories.com/images/user/160fb1a163.jpg

Ascendent
06-09-2011, 04:31
Anladim gibi. Soyle mi yani, bunlara dogru kosan adamlar o kadar uzun mizrak tasidiklarini bilmiyorlar, veya tam onlar hucum anindayken bunlar mizraklari one dogru uzatiyorlar? O yuzden saldirmaya calisirken kendileri vuruluyor?

Ayrica o arkada havaya kaldirilan mizraklar ne alaka?

Hayır mızraklar daima önde, görünür bir şekilde duruyor. Mızrakları saklayıp düşman yaklaşınca ortaya çıkarma gibi bir durum yok. Düşman mızrakların kendisine doğrultulduğunu göre göre son hız onlara doğru koşuyor. Çünkü koşmak zorunda. Biliyorum kulağa aptalca geliyor ama savaş ortamı bambaşka. Bir sürü etken var işin işin içinde. Sürü psikolojisi gibi düşün, seninle birlikte aynı yöne doğru koşan binlerce adam var ve sen de onlara güveniyorsun, sana güç veriyor.

Ek olarak iki ordunun arasındaki devasa mesafe karşıdakilerin hangi silahları taşıdığını görmene pek müsaade etmiyor. Düşmanlar Phalanx'a doğru koşmaya başlıyor ama ancak yolun yarısından çoğunu geçtikten sonra ve düşmana çok yaklaşınca seçebiliyor mızrakları.

Adam dursa arkadan gelenler ezecek, başka yöne koşsa olmaz çünkü ait olduğu bölükten ayrılması yasak ve ona emredilen yere saldırmak zorunda. Hatta tereddüt etmesi bile korkak damgası yiyip kendi adamlarınca öldürülmesi bile ihtimal dahilinde.

Arkadakilerin mızrakları kaldırmalarının birkaç sebebi var. Arkadakiler ve ortadakiler mızrakları havaya kaldırıyorlar çünkü eğer kaldırmazlarsa bölük içindeki askerler sağlı sollu hareket edemez, gerektiğinde yer değiştiremezler. Arkadaki askerlerin uzattığı mızrak aralardan geçerek buna engel olurdu. Bu sebeple havaya kaldırırlar.

http://i52.tinypic.com/s2fcs4.jpg

Ben bir sebebinin de estetik olduğunu düşünüyorum.

jadi
06-09-2011, 04:36
http://www.youtube.com/watch?v=ChqJCFbM90I&feature=related

Burda canlandirmislar cok guzel. Her yil orta asla sacmaliklari dahil hep irkci tarih anlatacaklarina biraz bunlarida ogretseler keske. Bunlar cogumuzun gercek atasi yani

Karsidan adamlar atla, arabayla saldiriken hepsi kendi avlaniyormus. Iskender 100-200 kadar kayip veriyormus sadece

Astur
06-09-2011, 21:28
İnan bana şu an hala Alexander Total War kuruludur bilgisayarımda. Girer üç beş bölük Hoplite ile Plahanx düzeni kurar oynarım :)

Bende de kurulu. TW serisinin pek çok oyununu yıllarca MP oynadım, zamanında epey turnuva falan kazanmıştım. Forumda meraklısı varsa birkaç oyun oynamak hiç de fena olmazdı, bu yazdıklarınızı okuyunca özledim oyunu.. :)

En büyük etkenin Phalanx olduğu konusunda emin değilim. İskender'in askeri kariyerinin daha sonraki dönemlerinde karşılaştığı Pers, Hint vb. ordulara karşı phalanx formasyonu bariz bir avantaj sağlasa da diğer Helenlere karşı yapılan savaşlarda böyle bir avantajdan söz etmek zor, zira Yunan şehir devletlerinin hepsinden gelen askerler de phalanx kullanırdı.

Makedon ordularının en büyük avantajlarından biri üstün süvari birlikleriydi. İskender'in babasının komutası altında savaştığı ve de hetairoı (RTW oynayanlar bu birlikleri zaten companion cavalry olarak tanırlar. :) ) birliklerini yönetirken ünlü Thebes birliklerini (Sacred Band) dağıttığı savaş ünlüdür mesela. O dönemde süvariyi Makedon orduları dışında şok birliği olarak kullanan yoktu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Chaeronea_%28338_BC%29

Makedon phalanx'ları da İskender'in babası Philip'in döneminde yapılan değişiklikler sebebiyle senin de bu başlıkta bahsettiğin gibi diğer Helen phalanx'larından farklıydı. Daha az zırhlı, daha hafif, daha hızlı, daha uzun sarissa(mızrak)lar kullanan birliklerdi. Bu birlikler Syntagma adlı 256 kişilik birimler şeklinde organize edilirlerdi. 16 adamdan 16 sıra şeklinde dizilirlerdi. Her birinde metrelerce uzunlukta sarissalar bulunan 16 adam derinliğinde bir mızrak duvarına karşı savaşmak çok zor olsa gerek.

Romalıların lejyonlarına kadar bu phalanx olayının önü alınamadı zaten. Onlar pilumlarını atarak phalanx formasyonunu bozarlar, sonra scutum adlı kalkanları ile mızrakları bloke ederek gladius adlı kısa kılıçları ile düşmanlarını etkili bir biçimde öldürürlerdi.

Olimpiyat
06-09-2011, 21:42
Büyük adammış. Hayran kaldım.

Astur
06-09-2011, 22:31
Burda canlandirmislar cok guzel. Her yil orta asla sacmaliklari dahil hep irkci tarih anlatacaklarina biraz bunlarida ogretseler keske. Bunlar cogumuzun gercek atasi yani

Karsidan adamlar atla, arabayla saldiriken hepsi kendi avlaniyormus. Iskender 100-200 kadar kayip veriyormus sadece

Bizdeki tarih dersleri tam rezillik ama antik savaş tarihinin bu tarz detaylarının lise müfredatında falan yeri var demek de çok makul olmaz.

Bu canlandırmalar Rome : Total War adlı oyundan bu arada. Oyunu indirirsen bu tarz tarihi savaşları bizzat kumandan rolünde oynayabilirsin.

Bu arada bu tarz askeri tarih meraklısı arkadaşlarına esas Hannibal Barca'nın savaşlarını incelemelerini öneririm. Düzenli, disiplinli Roma ordularına kendi topraklarında tattırdığı yenilgiler çok ünlüdür, taktiksel anlamda da daha komplike işler becermiştir. 1. Dünya Savaşı'nda Almanların Schlieffen Planı Hannibal'in ünlü Cannae Savaşı'ndaki taktiklerine dayanır mesela, askeri tarih açısından çok önemli bir savaş olduğu buradan bile görülebilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Schlieffen_Plan

ozgur_beyin
06-09-2011, 22:32
yanılmıyorsam bu bahsedilen phalanx mızrakları brawe heart filmindede vardı .büyükbaşarı sağlamışlardı

VraeL
06-09-2011, 22:35
yanılmıyorsam bu bahsedilen phalanx mızrakları brawe heart filmindede vardı .büyükbaşarı sağlamışlardı

Aynı şekilde değil ama ona özenerek kazanılan bir muhabere vardı filmde. Atlılar tam yaklaşmadan hemen önce yerde sakladıkları kazıkları birden havaya kalıdırıyorlar, atlılarda kazığa oturuyor tabiri caizse

Astur
06-09-2011, 23:37
Avrupa'da bu antik savaşlardaki phalanx olayından bağımsız gelişen bir "pike" adlı mızrak geleneği var. 14. yüzyıldaki savaşlarda İskoçlar İngilizlere karşı bunlarla epey başarı sağlamıştır. Daha sonraki yüzyıllarda da İsviçreliler bu silahı çok etkin kullandılar.

Ascendent
07-09-2011, 00:46
En büyük etkenin Phalanx olduğu konusunda emin değilim. İskender'in askeri kariyerinin daha sonraki dönemlerinde karşılaştığı Pers, Hint vb. ordulara karşı phalanx formasyonu bariz bir avantaj sağlasa da diğer Helenlere karşı yapılan savaşlarda böyle bir avantajdan söz etmek zor, zira Yunan şehir devletlerinin hepsinden gelen askerler de phalanx kullanırdı.

...Bu yüzden bu düzenle savaşa giren her general bir nevi çok riskli kumar oynamış olur. Yunan savaş sistemine aşina olmayan bir düşmana ağır kayıplar verdirtirsin ama neyle karşı karşıya olduğunu bilen bir düşmana karşı pek şansın da yoktur.

:eyebrows:

Avrupa'da bu antik savaşlardaki phalanx olayından bağımsız gelişen bir "pike" adlı mızrak geleneği var. 14. yüzyıldaki savaşlarda İskoçlar İngilizlere karşı bunlarla epey başarı sağlamıştır. Daha sonraki yüzyıllarda da İsviçreliler bu silahı çok etkin kullandılar.

Evet hatta Avrupalılar pike'ı alıp geliştirdiler ve Halberd adında bir silaha çevirdiler. Türkçesi sanırım baltalı kargı.

Bunları taşıyan askerlere de Halberdier (baltalı kargıcı) deniliyordu. Baltanın dizaynı düşmanın kılıç ve mızraklarını baltadaki küçük çıkıntılara sıkıştırarak onların elinden çekip almaya yönelikti.

http://www.bownet.org/jvulgamore/armor%20and%20weapons/Halberd.jpg

jadi
07-09-2011, 00:59
Bizdeki tarih dersleri tam rezillik ama antik savaş tarihinin bu tarz detaylarının lise müfredatında falan yeri var demek de çok makul olmaz.

Ayyy bu antik savas stratejilerini kastedmedik herhalde Iskender yada Roma imp. gibi bu topraklarda yasamis insanlarin genel tarihinden bahsettik.

Astur
07-09-2011, 01:09
Ayyy bu antik savas stratejilerini kastedmedik herhalde Iskender yada Roma imp. gibi bu topraklarda yasamis insanlarin genel tarihinden bahsettik.

Yazdığın mesajdan o anlam çıkmıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam Anadolu'da yaşayan diğer medeniyetlerin tarihleri lise tarih kitaplarında var bu arada. Benim zamanımda epeyce kısaydı diye hatırlıyorum, uzatılabilir.

Astur
07-09-2011, 01:12
:eyebrows:
Evet hatta Avrupalılar pike'ı alıp geliştirdiler ve Halberd adında bir silaha çevirdiler. Türkçesi sanırım baltalı kargı.

Bunları taşıyan askerlere de Halberdier (baltalı kargıcı) deniliyordu. Baltanın dizaynı düşmanın kılıç ve mızraklarını baltadaki küçük çıkıntılara sıkıştırarak onların elinden çekip almaya yönelikti.

Baltalı kargıyı kullananlar yine asıl olarak İsviçrelilerdi. Vatikan'da Papa'yı koruyan ufak İsviçreli asker grubu hâlâ törenlerde halberd taşır.

Bu arada baltaların dizaynlarının senin bahsettiğin fonksiyonu dışında atlıları çekerek atlardan düşürme, kılıç darbelerini engelleme vb. işlevleri de vardı. Ateşli silahlar ortaya çıkmasaydı bu silahlar çok daha yayılır ve gelişirdi herhalde.

Ascendent
07-09-2011, 01:27
Baltalı kargıyı kullananlar yine asıl olarak İsviçrelilerdi. Vatikan'da Papa'yı koruyan ufak İsviçreli asker grubu hâlâ törenlerde halberd taşır.

Bu arada baltaların dizaynlarının senin bahsettiğin fonksiyonu dışında atlıları çekerek atlardan düşürme, kılıç darbelerini engelleme vb. işlevleri de vardı. Ateşli silahlar ortaya çıkmasaydı bu silahlar çok daha yayılır ve gelişirdi herhalde.

Doğru diyosun. Zaten TW oynanyıp da Swiss Pikemen'i bilmeyen yoktur :P

Bir diğer dikkatimi çeken nokta Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü'nde Isengard orklarının taşıdığı silahların ne kadar Halberdier'e benzediği.

http://www.youtube.com/watch?v=ZCARXI0WvGo

Astur
07-09-2011, 01:49
Doğru diyosun. Zaten TW oynanyıp da Swiss Pikemen'i bilmeyen yoktur :P

Bir diğer dikkatimi çeken nokta Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü'nde Isengard orklarının taşıdığı silahların ne kadar Halberdier'e benzediği.

Hehe aynen. Yeni Shogun'u da merak ettim ama PC'm kaldırmıyor. :/

LOTR serisinin filmlerindeki silahlar çok hoş. Isengard'lıların silahları da doğrudan halberd zaten, benzeme falan değil durum. :D

Ben estetik olarak en çok elflerin kullandığı kılıçları falan seviyorum. Osmanlı'daki yatağanlara, İskender'in süvarilerinin kullandığı kopis'lere veya Kartaca süvarilerinin falcata adı verilen kılıçlarına benziyorlar, keskin tarafı içte ve ağırlık merkezi uca doğru olan bu tarz silahlar doğru kullanılırlarsa çok etkili olabilecek silahlardır.

Ascendent
07-09-2011, 02:03
Hehe aynen. Yeni Shogun'u da merak ettim ama PC'm kaldırmıyor. :/

Shogun 2'den ben de müzdaribim abi ya. Hayvan gibi PC var hala fulleyemiyorum grafikleri. Köşe yumuşatmayı kapatırsam uçuyor ama 8x köşe yumuşatma felç ediyor PC'yi.

VraeL
07-09-2011, 15:29
Shogun 2'den ben de müzdaribim abi ya. Hayvan gibi PC var hala fulleyemiyorum grafikleri. Köşe yumuşatmayı kapatırsam uçuyor ama 8x köşe yumuşatma felç ediyor PC'yi.

E birader sende fulleme, gözün çok yükseklerde olmasın, 2x yap 4x yap. q:

ozgur_beyin
07-09-2011, 16:43
esas keramet(bence) binlerce yol uzaktan bireysel olarak o kargı ve kalkanları getirebilmek.
hep merak etmişimdir bu orduların lojistik destekleri nasıl sağlanır bunlarca insan günde kaç öğün yemek yer nerde sıçar nerde yıkanır nerde yatar . kısaca sistem nasıl çalışır . bu soruların cevaplarını hala bulmuş değilim.

Astur
07-09-2011, 18:11
esas keramet(bence) binlerce yol uzaktan bireysel olarak o kargı ve kalkanları getirebilmek.
hep merak etmişimdir bu orduların lojistik destekleri nasıl sağlanır bunlarca insan günde kaç öğün yemek yer nerde sıçar nerde yıkanır nerde yatar . kısaca sistem nasıl çalışır . bu soruların cevaplarını hala bulmuş değilim.

Şu linkte kısa ama güzel bir makale var:

http://www.au.af.mil/au/awc/awcgate/gabrmetz/gabr000a.htm

En sık başvurulan yöntem topraktan yaşama tabii. Ordular gidilen yerdeki yerleşimleri, tarlaları falan yağmalayarak yaşarlarmış. Buna karşılık da scorched earth denen, tarlaları ateşe vererek falan düşmanı aç bırakma politikaları uygulanıyordu.

AhbAp
07-09-2011, 19:05

Sevgili ozgur_beyin,

Valerio Massimo Manfredi'nin Büyük İskender isimli bir üçlemesi var (Makedonya'dan Anadolu'ya, Anadolu'nun Kapıları, Dünyanın Hakimi). Tarihi bilgiler ışığında roman tarzında yazılmış bir üçleme. Sorduklarının cevaplarını ve daha fazlasını bulabileceğin bir kaynak.

Neva
02-04-2013, 09:16
Guncelleme.

Nana Buluku
26-04-2015, 16:43
Bu savaşın belgeselini izlemiştim. İskender kendinden sayıca 5 kat büyük orduyu yeniyor. İskender bence en iyi generaller arasında ilk beşe girer. Savaştan biraz bahsedeyim.

http://www.arsbellica.it/pagine/antica/Gaugamela/gaugamela_1_eng.gif

İki ordunun savaş dizilimi yukarıda ki gibi. İskenderin ordusu sayıca az olduğu için Makedon ordusu, Pers ordusuna göre daha kısa. Bu yüzden İskender sağ ve sol kanatta ki askerleri çapraz bir şekilde yerleştiriyor. Eğer böyle yapmasa Pers ordusu İskenderin ordusunu kıskaca alabilir ve kolayca yok edebilir. Kanattaki birlikler kılıç ve büyük bir kalkan taşırlar. Kalkanları boyundan dize kadardır. Bu kalkanın avantajı; düşman, nereden saldırı geleceğini göremez ve gelen saldırıya hızlı bir şekilde karşılık veremez. Bir başka avantajı da kalkanın saldırı amaçlı kullanılabilmesidir. Kalkanla rakibe vurursanız büyük ihtimal yere düşecek ve sizde kılıçla işini bitireceksiniz. Ortada bildiğiniz gibi phalanxlar var. Bu birlikler yeterince anlatılmış zaten çok fazla söyleyecek bir şey yok. Phalanxın dezavantajı kanatlardan savunmasız olmasıdır. Eğer phalanxlara kanatlardan saldırmayı başarırsanız katliam olur. İskender ve atlı birliklerinin yanında gördüğünüz gibi Hypaspistai denen birlikler var. Bunlar düşmana sapanla taş atarlar. Şimdi bunun hiç bir zararı olmayacağını düşünebilirsiniz ancak öyle değil. Belki 1 tanesi hiç bir işe yaramaz. Ancak 200 tane taşın aynı anda belli bir noktaya geldiğini düşünün. Bu taşlardan bir kısmı mutlaka bir kaç adamın kafasına gelecek ve öldürecektir. Bir kaç kişinin ölmesi orada açıklık oluşturacak ve buda phalanxların işini kolaylaştıracaktır. İskender ve atlı birliklerinin önünde ok ve mızrak atan birlikler var. Bunlarda Hypaspistailerle aynı görevi üstleniyorlar.

Birazda Pers ordusundan bahsedelim.

Perslerin ön hattında ölümsüzler denen birlik vardır. 300 Spartalı filmini izleyenler görmüştür. Şimdi filmi unutun çünkü film tarihi gerçeklerle örtüşmüyor. Bu birlikler hasır kalkan ve kısa bir mızrak taşırlar. Kendilerini korumak için pek bir şeyleri yok yani. Bu birliklere ölümsüz denmesinin nedeni birlik içinden bir asker öldüğünde yerine hemen yenisi geçer. Sayıları hiç azalmaz. Buda düşmanın moralini çok fena şekilde bozar. Bu hafif piyadelerin önünde gördüğünüz gibi atlı arabalar var. Bunların özelliği de tekerleklerin yanında iki adet bıçak bulunması. Phalanxların içine daldığında ne olacağını söylemeye gerek yok herhalde. İskender de bu arabalar için askerlerine bazı taktikler öğretmiştir. Bu taktiklerden biri şudur: Phalanxlar 'U' şeklide dizilir ve atlarda boşluğa koşarlar. Atlar boşluğa girdiğinde at mızraklanarak öldürülür. Daha sonra da arabayı süren asker öldürülür.

Şimdide savaşın gidişatına bakalım.

Savaş başladığında İskender phalanxlara hücum emri verdi. Ancak tüm phalanxlar tek bir sıra halinde ilerlemiyorlar idi. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi phalanxların bir kısmı geriden geriyordu. Peki İskender neden böyle yaptı ?
Phalanxların bu şekilde ilerlemesi savaş meydanında bir boşluk oluşturdu. Darius'ta bu boşluğu fırsat bilip savaş arabalarını gönderdi. Sonuçta savaş arabaları yok edildi. Ön hatta bunlar olurken, sol kanatta çok şiddetli çarpışmalar yaşanıyordu. İskender ve süvarileri ise Pers ordusuna paralel olarak ilerliyordu. Ön hatta Phanxlar, Pers ordusunun ön hatlarına varmıştı. İskenderin sağa doğru ilerlediğini gören Darius ordusunun arkadan çevrileceğini düşündü. Bu yüzden ordusuna sola doğru gitmesini emretti. Bunun sonucunda Pers hatlarında bir açıklık oluştu. İskender çok ani bir karar vererek askerlerini geri döndürdü ve Pers hatlarında ki açıklığa saldırdı. Pers ordusunun ön hattı tamamen çöktü. Darius kaçtı. Daha sonra Darius saklandıkları yerde generali tarafından öldürüldü.

http://blogs.sas.com/content/valuealley/files/2012/06/Darius1.png

Felâsife
26-04-2015, 20:07
... Darius kaçtı. Daha sonra Darius saklandıkları yerde generali tarafından öldürüldü.

Bu Darius acaba İskitlere kafa tutan Darius mu diye baktımda o değilmiş, bu III. Darius imiş, büyük İskender ile bir kaç karşı karşıya gelmişler zaten, en sonunda onu öldüren bir sonraki kral V. Arteserhas,'mış, sonra bunu öldüren gene büyük İskender olmuş.
Ahameniş İmparatorluğu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ahameniş_İmparatorluğu)

Bu arada İskitlere kafa tutan I.Darius 'muş, Behistun yazıtlarını yazdıran kral.
Daha öncesinde Büyük Kiros var ki o zaten telef olmuş Tomris Hatun karşısında, birde azgın yüzlerce savaş köpeklerine rağmen, yenilmişler.
http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Kiros
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tomris

Nana Buluku
26-04-2015, 21:08
Felasife;

Kralların hayatları hakkında çok fazla bilgim yok. Ancak bir kaç ilginç hikaye anlatabilim.

İyon ayaklanmasından sonra çok sinirlenen ve Atinalılardan intikam almaya yemin eden I. Darius bir hizmetkarına şu görevi verir; "Efendi: Atinalıları unutma!" bu sözü günde üç defa Darius'a söyleyecektir.

Lidya, Persler tarafından ele geçirildiğinde Lidya kralı Krezüs yakalanır ve yakılmak üzere odunlara bağlanır. Odunlar ateşe verildikten sonra Krezüs Apollo'dan yardım ister. Tamda bu sırada yağmur yağar ve ateş söner. Pers kralıda Krezüs'ü öldürmekten vazgeçer. Krezüs'te şu sözü söyler.
"Barışta oğullar babalarını, savaşta babalar oğullarını gömer" Daha sonra Pers kralı Krezüs'ü yardımcısı olarak yanına alır.

Felâsife
26-04-2015, 21:24
Krezüs'te şu sözü söyler.
"Barışta oğullar babalarını, savaşta babalar oğullarını gömer" Daha sonra Pers kralı Krezüs'ü yardımcısı olarak yanına alır.
Teşekkür ederim Nana Buluku, büyük söz etmiş Krezüs.
Geçmişin dostlukları filanda ilginçmiş gerçekten, koca şehirleri yakıp yıkanlar, bir bakmışın bir söze düşmanını dostta edinebilmişler.
Bu gün Büyük İskender wiki sine bakarken orada gördüm, Hindistan seferinde büyük İskender, .. "Esir olarak ele geçirilen poros'a Nasıl bir muamele görmek istiyorsun diye sorduğunda Poros Krallara yakışır bir muamele cevabını verdi. Daha sonra Porosu affetti ve dost oldular. "
Wikide okuduklarıma göre İskender hiç acıması olmayanda bir insan, ilginç.