PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : türkiye emperyalist midir?

lolepet
20-07-2011, 14:59
türkiyenin kapitalist bir ülke olduğu açık bir gerçek. ancak yıllarca süre gelen başka bir tartışma var ki o da türkiye nin emperyalist olup olmadığı tartışmasıdır. kimileri türkiye tam kapitalistleşmeden emperyalist olamaz dedi kimileri türkiye yarı-sömürgeci bir ülkedir dedi kimileride türkiye emperyalist bir devlettir dedi.

bana göre türkiyenin son yıllarda ortadoğuda yer kapma çabası ve abilik üstlenmesi büyük abi abd nin desteğinde emperyalist kimliğini oluşturma ve sağlamlaştırma sürecidir. özellikle akp ile birlikte; israile kafa tutma,kıbrısta söz sahibinin kendisi olduğunu gösterme çabası içine girme, iranla batı arasında arabulucu rolünü üstlenme, ırak ile kapalı ilişkiler içine girme vs.(daha bir sürü sayabilirsiniz) durumları türkiyenin bölgedeki emperyalist güç olma çabasıdır. ve arkasında abd nin desteği vardır. türkiyenin hala sömürülme meselesine gelirsek; emperyalist ülkeler sömürülemez mi kardeşim. o emperyalist ise ondan daha büyük emperyalist vardır. hem ayrıca emperyalizm sömürme-sömürülmeye indirgenecek birşey değildir.

sizinde görüşlerinizi almak istiyorum bu konuda. özellikle hala türkiyenin emperyalist olmadığını düşünen arkadaşlar

Khaos
20-07-2011, 15:11
emperyalist sistemin parçasıdır.
emperyalist hiyerarşide kendi yerinin sahibi,
daha yukarılara tırmanabilmenin talibidir.

ancak emperyalizm ulusal olmanın ötesinde sınıfsal temellidir.
türkiye emperyalistmidir sorusu, türk burjuvazisi emperyalist sistemin etkin bir aktörüdür müdür sorusunu içerecek biçimde sorulabilir.
türk burjuvazisi kompradorlaşmıdır şeklinde zaten sorulmalıdır.

emperyalizm ulusalrarası olmanın ötesinde uluslararüstüdür.
türkiye emperyalistmidir sorusu,
emperyalizmin uluslarüstü olduğu gerçeğini örtbas eden bir şal görevi görmemelidir.

jadi
20-07-2011, 17:01
Turkiye'nin KKTC'deki varligi, eski Ingiltere tipi somurgecilige denk dusuyor saniyorum.

Ateyiz
20-07-2011, 17:28
Nasıl sömürüyor kktc'i mesela ? Milyar dolarlık yardımlar yaparak mı ? Kktc'de türkler değil de hintliler mi yaşıyor ?

murted
20-07-2011, 18:45
Türkiye'nin KKTC'deki varlığı Cortes'e rahmet okutturur.
Onu da deyin artık, sıkmayın kendinizi.

jadi
20-07-2011, 18:50
http://www.haberturk.com/gundem/haber/554417-kibrista-cami-bile-yaktik

SHADOWofGODonEARTH
20-07-2011, 19:02
Turkiye'nin KKTC'deki varligi, eski Ingiltere tipi somurgecilige denk dusuyor saniyorum.

hehehe hohoho bütün dünya buna inansa bir inansa hayat bayram olsa insanlar el ele tutuşsa birlik olsa uzansak sonsuza, tüm devletler yıkılsa, herkes kardeş olsa, barış kardeşlik sevgi eoka da sevgi dağıtıyordu, çiçek veriyordu Türklere, enosis akritas planı diye birşey ben hiç duymadım, ahh hala uykudayım, bir kalksam da gerçekle yüzleşsem....
ya ne yapacaksın gerçeği, haydi eller havaya herkes kardeş sevgi barış ben istersem olur oleyyy bütün dünya buna inansa bir inansa herkes kardeş olsa..

Khaos
20-07-2011, 19:15
türkiye emperyalist yapının/bloğun/paktın bir parçasıdır.

şurda askeri burda siyasi etkinliğinden yola çıkarak türkiye emperyalizminden bahsetmek,
emperyalizmi anlamayı/çözümlemeyi zorlaştırabilir.

emperyalizm bir ekonomik sistemdir.
küresel ölçekte ve yapısal olarak analiz edilmelidir.

böyle bir analiz, önce çok sağlam bir kapitalizm analizinin üzerinde yapılabilir.

murted
20-07-2011, 19:17
http://www.haberturk.com/gundem/haber/554417-kibrista-cami-bile-yaktik

Türkiye'nin ada işgalci olduğunu iddia edebilirsin, uzlaşmaz bulabilirsin; bunu anlayabilirim. Ama eski İngiltere tipi somurgecilikle ne alakası var? Türkiye'ye etnik ve kültürel bağlarla bağlı bir toplum var orada. Afrika yerlileri yaşamıyor herhalde Kıbrısta.

Merlinin Kazani
20-07-2011, 19:50

Tarihi gazete sayfalarından öğrenmeye çalışırsan böyle saçmalarsın tabii.

istatistik
20-07-2011, 20:09
Türkiye emperyalist devletlerle yakın ilişkiler kurarak aralarında yer edinmeye çalışan bir ülke. Ancak, emperyalist bir devlet olamamış bir ülke. bu hevesinin peşinde koşarken gerçek anlamdaki emperyalist devletlerin kendi çıkarları uğruna çıkarttıkları savaşlarda taşeronluk yapmıştır. Bu taşeronluğu ise ülkesine "Dünya Barışı için İnsani Müdahale" şeklinde kakalamıştır. Vatandaş da bunu yemiştir.

Kıbrıstaki varlığı ise askeri açıdan stratejik bir noktanın ve aynı zamanda kültürel ve tarihi bağların reddedilemez şekilde gelişmiş olduğu bir noktanın elde tutulmasıdır.

jadi
20-07-2011, 20:16
Tarihi gazete sayfalarından öğrenmeye çalışırsan böyle saçmalarsın tabii.

Gazete haberleri(arsivler) sikca basvurulan tarihi belgelerdendir aslinda

Jolly Jocker
21-07-2011, 00:16
Emperyalizm bir hiyerarşi barındırır. Çok uluslu dev şirketlerin emperyalizminden bahsediyoruz. Bu şirketler ve finans-kapitalin emperyal emelleri söz konusu. Türkiye bu hiyerarşide yer alır, hiyerarşinin üstündekilere taşronluk yapmakta ve payına düşeni almaktadır. Bu durum onun emperyalist olduğunu değil, sistemin parçası olan ve aldığı payı büyütmek isteyen bir işbirlikçi olduğunu göstermektedir. TC yarı-sömürge durumundaki faşist-oligarşik bir diktatörlüktür. TC hiçbir zaman emperyalist bir devlet olmadı.

Günümüz dünyasında emperyalizm devletlerle anılır olmaktan uzaklaşıyor zaten. Emperyalizmi artık ''Amerikan'', ''İngiliz'' v.s. diye ayırmak çok da doğru görünmüyor. Daha önceden de yazmıştım, tekrar olacak ama, artık şirketler cazip vergi oranları ve ucuz işgücü neredeyse üretimlerini oraya taşıyor. Kendi ülkesindeki üretimini durdurup kendi vatandaşlarını işsiz bırakabiliyor. Bu noktada, emperyalizmi tek tek devletlerle anmak yerine ulusüstü yapılarla anmak daha doğru olur.

TurkceRap
22-07-2011, 22:37
Nasıl sömürüyor kktc'i mesela ? Milyar dolarlık yardımlar yaparak mı ? Kktc'de türkler değil de hintliler mi yaşıyor ?

Türkiyenin Kıbrısta gerçekten de gereksiz bir etkisi var, bunu herhangibir Kıbrıslıya sorsan anlatır sana.