PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araştırma-İnceleme Derğah'ın sırrı - Erdoğan Çınar

Firestorm
27-07-2011, 01:35
Alevilik hakkında bilgi edinmek istiyenler için iyi bir kaynak Erdoğan Çınar bu güne kadar yazdığı kitaplar ile bir çok gerçeği ortaya sermiş bu günde buna devam etmektedir. Alevi'liğin gerçek tarihini ve kendisini öğrenmek için çok önemli bir kaynaktır.

Bu konu ile ilgili yazara iletmek istediğiniz bir şey var ise buraya yazın.

Derğah'ın sırrı Alevi'liğin kayıp hafızası

Geçmişimizin hırsızları, onlar da gidecekler, toz olup
toprağa karışacaklar, isimleri unutulacak, resimleri silinecek
ve hiç yaşamamış gibi olacaklar.

Çarşılarında insan alınıp satılan payitahtlar, altı zindan
üstü saray devasa yapılar, teker teker un ufak oldular, tozun
toprağın altında kaldılar. Binbir ah üzerine kurulmuşlardı.
Bu topraklarda işlenmiş en büyük insanlık suçunu iştahla
sürdürenler, sizler de toz olup toprağa karışacaksınız.

Hoyrat rüzgârların önünde oradan oraya savrulacak külünüz.
Sizin içinde keyif çattığınız köşkünüz, bu toprakların
çilesi üzerine bina edildi ve hâlâ orada duruyor çünkü.
Ordular dağılır, saraylar yıkılırken, Hace Bektaş Veli
Dergâhı, bu mütevazı Alevi mabedi; ordusu yok, silahısopası
yok, kalesi-burcu yok, askeri-muhafızı yok; Hitit
çağında, Helen, Pers, Roma, Bizans hükümranlıklarında,
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yani tüm zulüm zamanlarında
ayakta kaldı. Erenler bu yapı için “Kıyamete kadar
durur, yıkılmaz” demişler. Doğru olsa gerektir, her yapı zaman
içinde yıprandı, yıkıldı, bir o yıkılmadı. Çünkü kuranlar,
Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın harcına Ana Tanrıça’nın
ruhunu kattılar.

Kendisi, bozkırın ortasında sakin olsa da, bu dergâhın
kökleri İda Dağı’ndadır

Erdoğan ÇINAR

http://img845.imageshack.us/img845/6292/kopyas0807201146391000.jpg

Jolly Jocker
28-07-2011, 22:22
Erdoğan Çınar'ın üç kitabını alıp okumuştum. Hıristiyan gnostisizmini biliyor ama Aleviliği bilmiyordum. E.Çınar, Aleviliğin kökünü gnostik Pavlikanlarda arıyordu. Bu ilgimi çekmişti. Kitapları okuyunca oldukça mantıklı ve inka edici bulduğumu belirtmem gerekiyor. Aleviliğin semavi dinlerin dışında kendine has, kökü binlerce yıl geriye giden, Anadolu kökenli kadim bir inanç olduğunu anlatıyordu. Nefeslerden örnekler vererek de bunu göstermiş zaten. Ali'nin Muhammed'in damadı olan Ali değil bir kavram olduğunu belirtiyordu. Bence inka edici. Bu kitabını da alıp okuyacağım.

VraeL
29-07-2011, 00:16
Erdoğan Çınar'ın üç kitabını alıp okumuştum. Hıristiyan gnostisizmini biliyor ama Aleviliği bilmiyordum. E.Çınar, Aleviliğin kökünü gnostik Pavlikanlarda arıyordu. Bu ilgimi çekmişti. Kitapları okuyunca oldukça mantıklı ve inka edici bulduğumu belirtmem gerekiyor. Aleviliğin semavi dinlerin dışında kendine has, kökü binlerce yıl geriye giden, Anadolu kökenli kadim bir inanç olduğunu anlatıyordu. Nefeslerden örnekler vererek de bunu göstermiş zaten. Ali'nin Muhammed'in damadı olan Ali değil bir kavram olduğunu belirtiyordu. Bence inka edici. Bu kitabını da alıp okuyacağım.

Aleviliğin islamiyetten öncesine kadar gidip luviler ile ilişkili olması, üstüne birde truvalıların luvi halkından olduğu iddiası üzerine, truvalı hektorunda o halde alevi olduğu sonucuna ulaşan insanlar var. Yani okumadım, pek araştırmadım ama uzaktan bakınca "ey dünya insanları hepiniz türksünüz(!)" diye kitap çıkartan mahlukatları hatırlatıyor bana kitap.
Hatta konu hakkında şöylede bir link var: http://www.renkhaber.com/haberyazdir.asp?id=6843

Ama gördüm ki erdoğan çınarın 3 kitabını almış okumuş ve oldukça beğenmişsin. Eğer "gerçektende kabul edilir, tartışmaya açık sağlam mantıksal çıkarımları-dayankları var, alıp okumanı öneririm" diyorsan, alacağım kitaplarını.

Firestorm
29-07-2011, 00:19
Aleviliğin islamiyetten öncesine kadar gidip luviler ile ilişkili olması, üstüne birde truvalıların luvi halkından olduğu iddiası üzerine, truvalı hektorunda o halde alevi olduğu sonucuna ulaşan insanlar var. Yani okumadım, pek araştırmadım ama uzaktan bakınca "ey dünya insanları hepiniz türksünüz(!)" diye kitap çıkartan mahlukatları hatırlatıyor bana kitap.
Hatta konu hakkında şöylede bir link var: http://www.renkhaber.com/haberyazdir.asp?id=6843

Ama gördüm ki erdoğan çınarın 3 kitabını almış okumuş ve oldukça beğenmişsin. Eğer "gerçektende kabul edilir, tartışmaya açık sağlam mantıksal çıkarımları-dayankları var, alıp okumanı öneririm" diyorsan, alacağım kitaplarını.

Emin ol herkes türk gibisinden bir iddası yok sadece Alevi'ğin kökenini araştırılıyor. Okumadan bence hiç fikir getirme eğer aklına sorular takılır ise buraya yaz ben yazarın kendisine ulaştırırım sorularınızı.

Kişisel olarak Alevi'lik hakkında bilgi edinmek isteyen herkese ilk önericeğim yazardır kendisi...

VraeL
29-07-2011, 00:28
Emin ol herkes türk gibisinden bir iddası yok sadece Alevi'ğin kökenini araştırılıyor. Okumadan bence hiç fikir getirme eğer aklına sorular takılır ise buraya yaz ben yazarın kendisine ulaştırırım sorularınızı.

Kişisel olarak Alevi'lik hakkında bilgi edinmek isteyen herkese ilk önericeğim yazardır kendisi...

Böyle bir imkanın varsa kesin alıyorum o halde. (;

Jolly Jocker
01-08-2011, 01:37
Erdoğan Çınar'ın Aleviliği açıklayışı, bu inancın islam dışılığı, gnostik kökeni ve Muhammed'in damadı olan Ali'yle ilgisizliği konuları üzerine yaptığı açıklamaları beğendim ve inka edici buldum. Öte yandan kitaplarında ikna edici bulmadığım, çok spekülatif duran bazı iddialar da var. Özellikle Pavlikanlardan da eskiye gitmesi, Luvilere kadar gitmesi biraz spekülatif ve zayıf bir argüman. Keza, başka gezegenleri de konu edinmesi, bu konudaki iddialar falan bir hayli gereksiz. Hani değerli lafları gölgeleme riski bulunan zorlama iddialar vardır ya, öyle iddialar da var kitaplarında. Bunu bilerek okumalısın.

Olimpiyat
01-08-2011, 09:10
Erdoğan çınar ın hiç bir kitabını okumadım ama fırsat bulduğumda okumak isterim..