PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinler Tarihine Yolculuk: Sümer Tarihi

Özgürcan
29-07-2011, 23:49
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/284689_2329047264778_1207594655_32964435_1369550_n .jpg
Sayın Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın evine gittikten sonra bana birkaç kitap hediye etmişti. Bunlardan biri de "Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümerdeki Kökeni" kitabı idi. Heyecanla ders çalışır gibi okudum.
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/224419_2329047104774_1207594655_32964434_3289490_n .jpg
O dönemde bir Müslüman olduğum için çok şaşırmıştım; Nuh Tufanı, 6 günde yaratılış, Türban ve Kara Çarşaf, 10 emir ve İbrahim peygamber hikayelerinin Sümerlilerde yer aldığını okudum. En ilginç olansa bunun kaynaklarının bir kısmının Eski Şark Eserleri Müzesi'nde yer aldığını okudum sonunda, ve hemen araştırmaya gittim.

Şimdi size Türkiye'de bulunun ve dinleri çürüten tabletleri sunuyorum:

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/228909_2329087145775_1207594655_32964506_7974973_n .jpg
YARATILIŞ
...Sümer Tanrısı Enlil çok yalnızdı, ona ibadet edenlerin sayısı kardeşi Tanrı Enki'den daha azdı. O da yeni bir tür oluşturmaya karar verdi. Ur adındaki şehri kurdu ve KİLDEN insanı yarattı... 6 gün içerisinde yeni bir diyar, hayvanlar, gök ve bitkileri yarattı...
Bunların yazılı olduğu tablet huzurlarınızda
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/268609_2329090505859_1207594655_32964512_6638181_n .jpg

NUH TUFANI
Tanrı Enlil yine mutsuzdu, çünkü yarattığı kilden insanların çoğu ona değil, Enki'ye ibadet ediyordu. O da bunun üzerine çok sinirlenip 40 GÜN 40 GECE SÜRECEK OLAN BİR FIRTINA yarattı. Kendisine güvenenlerin rüyalarına girdi ve yeryüzündeki tüm hayvanları alacak bir gemi yapmasını istedi... bla bla bla...
Hururlarınızda:
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/216909_2329089825842_1207594655_32964511_1574342_n .jpg

____

Arap Tanrılar Tanrısı Hubal (EL-İlah) ve iki kızı
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/228879_2329089225827_1207594655_32964510_2520761_n .jpg

Al-İlah ve Karısı Mennat
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/250124_2329087585786_1207594655_32964507_1956089_n .jpg

Bu tabletlerin geri kalanı Londra'da tarih müzesinde ve Irak Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır...

VraeL
30-07-2011, 00:09
Sayın Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın evine gittikten sonra bana birkaç kitap hediye etmişti.Ciddi olamazsın, sayın muazzez hanımla iletişimin hala devam ediyorsa, sümer mitolojisi ile ilgili 3-5 ufak sorum olacak. İletebilme imkanın var mıdır? Veyahut mümkünse direk ben iletişime geçeyim, e-postasını sıklıkla kontrol ediyorsa. Çıkarmayı düşündüğüm kitabımı çıkarmam için soracağım soruların cevaplarına kesinlikle ihtiyacım var.

Bu arada başlık sağlam bir çalışma olmuş, ellerine sağlık.

Tabletlerdeki babil ve asur etkileri kolayca göze çarpıyor.
Oysaki "islam öncesi araplar babil-sümer mitolojisinden etkilenmiş, doğal olarakta oradan islama geçmiş" diyince, müslümanlar hemen karşılık verir, "oha be sümerler 2000 yıl önce yıkıldılar, islam öncesi müşrik araplar etkilenemezler diye... Al işte somut kanıtı sana...

VraeL
30-07-2011, 00:14
bu arada şu kısım ile ilgili bir sorum olacak:

Sümer Tanrısı Enlil çok yalnızdı, ona ibadet edenlerin sayısı kardeşi Tanrı Enki'den daha azdı. O da yeni bir tür oluşturmaya karar verdi. Ur adındaki şehri kurdu ve KİLDEN insanı yarattı... 6 gün içerisinde yeni bir diyar, hayvanlar, gök ve bitkileri yarattı...

Normalde insanı ilk yaratan Enki olarak geçer sümer mitolojisinde. Burada Enilil'in yarattıği insanlar, Enki'nin yarattıklarından farklı olan insanlar anlamındaki insalar mıdır?

Dark_Prince
30-07-2011, 00:33
Harika olmuş dostum teşekkürler.Bana bir imzalı fotoğraf filan yollar mısın?Muazzez Hoca ile görüşmeyi bende çok isterdim çok ballısın dostum :D Acayip kıskandım : (

Vrael'in sorusunun dışında şunu da cevaplar mısın;

NUH TUFANI
Tanrı Enlil yine mutsuzdu, çünkü yarattığı kilden insanların çoğu ona değil, Enki'ye ibadet ediyordu. O da bunun üzerine çok sinirlenip 40 GÜN 40 GECE SÜRECEK OLAN BİR FIRTINA yarattı. Kendisine güvenenlerin rüyalarına girdi ve yeryüzündeki tüm hayvanları alacak bir gemi yapmasını istedi... bla bla bla...

Benim bildiğim kadarıyla önce Enki tanrıların işlerden bunalıp Enlil'in sarayını bastıkları için çözüm olarak tanrılara hizmet etmeleri için insanı yaratıyor.Sonra yine bu tanrılar insanların çok fazla gürültü yapmalarından dolayı yine şikayet ediyorlar ve tanrılar meclisinde tufan kararı alınıyor.

Bu iki soru cevap bulursa cidden çok sevineceğim.Ulan görmediğimiz ne tabletler varmış ya Arap Tanrıları ile ilgili bu tabletleri ilk defa duyuyorum.

murted
30-07-2011, 00:45
Ballı bebe, ne olacak? :)

- Allah onlara da peygember göndermiş ama tahrif etmiş onlar peygamberin anlattıklarını. Bu yüzden Kuran'daki kıssalara çok benziyor tablettekiler.
- Heeee canım, masal yüzde doksan aynı kalmış ama her nasılsa her seferinde Allah'ı unutmuşlar.

:D :D

VraeL
30-07-2011, 00:52
Harika olmuş dostum teşekkürler.Bana bir imzalı fotoğraf filan yollar mısın?Muazzez Hoca ile görüşmeyi bende çok isterdim çok ballısın dostum :D Acayip kıskandım : (

Vrael'in sorusunun dışında şunu da cevaplar mısın;

NUH TUFANI
Tanrı Enlil yine mutsuzdu, çünkü yarattığı kilden insanların çoğu ona değil, Enki'ye ibadet ediyordu. O da bunun üzerine çok sinirlenip 40 GÜN 40 GECE SÜRECEK OLAN BİR FIRTINA yarattı. Kendisine güvenenlerin rüyalarına girdi ve yeryüzündeki tüm hayvanları alacak bir gemi yapmasını istedi... bla bla bla... Benim bildiğim kadarıyla önce Enki tanrıların işlerden bunalıp Enlil'in sarayını bastıkları için çözüm olarak tanrılara hizmet etmeleri için insanı yaratıyor.Sonra yine bu tanrılar insanların çok fazla gürültü yapmalarından dolayı yine şikayet ediyorlar ve tanrılar meclisinde tufan kararı alınıyor.

Bu iki soru cevap bulursa cidden çok sevineceğim.Ulan görmediğimiz ne tabletler varmış ya Arap Tanrıları ile ilgili bu tabletleri ilk defa duyuyorum.

NUH TUFANI
Tanrı Enlil yine mutsuzdu, çünkü yarattığı kilden insanların çoğu ona değil, Enki'ye ibadet ediyordu. O da bunun üzerine çok sinirlenip 40 GÜN 40 GECE SÜRECEK OLAN BİR FIRTINA yarattı. Kendisine güvenenlerin rüyalarına girdi ve yeryüzündeki tüm hayvanları alacak bir gemi yapmasını istedi... bla bla bla... Burada sorulması gereken daha önemli bir şey var.
Enlil insanların çiftleşme seslerinden rahatsız olduğu için bir tufan gönderiyor. Enki ise yaratmış olduğu insanların yok olmasına dayanamadığı için zuisudra ismindeki inanırına bir gemi yapmasını söylüyor. Panteon böyle diye biliyorum.
Enlil'in kendisine güvenenlerin rüyasına girip onlara gemi yaptırması olayını falan ilk defa okudum.
Aslında bunlar kesinlikle muazzez hanıma sorulmalı. Benim soracağım sorular ise tanrıların akrabalıkları üzerine.

Dark_Prince
30-07-2011, 01:03
Ballı bebe, ne olacak? :)

- Allah onlara da peygember göndermiş ama tahrif etmiş onlar peygamberin anlattıklarını. Bu yüzden Kuran'daki kıssalara çok benziyor tablettekiler.
- Heeee canım, masal yüzde doksan aynı kalmış ama her nasılsa her seferinde Allah'ı unutmuşlar.

:D :D

Bu cevap çok kazık bir cevaptır,elim ayağım donuyo :D Sırf bunun için Sümer'den günümüze kadarki bütün mitolojiyi-toplumların birbirlerinden etkilenişlerini filan içeren bir makale yazmayı düşünüyorum,dediklerine zamanın yetmediğini göstermek için :D

Burada sorulması gereken daha önemli bir şey var.
Enlil insanların çiftleşme seslerinden rahatsız olduğu için bir tufan gönderiyor. Enki ise yaratmış olduğu insanların yok olmasına dayanamadığı için zuisudra ismindeki inanırına bir gemi yapmasını söylüyor. Panteon böyle diye biliyorum.
Enlil'in kendisine güvenenlerin rüyasına girip onlara gemi yaptırması olayını falan ilk defa okudum.
Aslında bunlar kesinlikle muazzez hanıma sorulmalı. Benim soracağım sorular ise tanrıların akrabalıkları üzerine.

Aa evet ya bunu farketmedim hızlıca geçmişim yazıyı : S Bunu söylemek demek adeta Sümer mitolojisini baştan yazmak demektir.Umarım özellikle buna da bir cevap gelir bunu öğrenmezsem meraktan ölürüm valla :D

Özgürcan
31-07-2011, 23:42
ÇOOOOOK ÖZÜR DİLERİM Tatilde çok zor imkanlarda yazdığım için yanlış yazmışım.Enlil ile Enki^nin yerlerini değiştirin. Ne yazık ki Sayın Çığ e-postalarını göremediği için okumadığını ssöyledi. Kendisinin kişisel tel numarası mevcut ama onu vermeme pek sıcak bakacağını sanmıyorum. Sorularınızı bana özel mesajla sorarsanız seve seve sorup yanıtlarım. Kitap imzalamayı çok seviyor...

VraeL
01-08-2011, 00:26
NUH TUFANI
Tanrı Enki yine mutsuzdu, çünkü yarattığı kilden insanların çoğu ona değil, Enlil'e ibadet ediyordu. O da bunun üzerine çok sinirlenip 40 GÜN 40 GECE SÜRECEK OLAN BİR FIRTINA yarattı. Kendisine güvenenlerin rüyalarına girdi ve yeryüzündeki tüm hayvanları alacak bir gemi yapmasını istedi... bla bla bla...

o halde doğrusu şu şekilde olmalı.
Fakat yine hata çıkıyor, çünkü yine bildiğime ve okuduğuma göre fırtınayı gönderen enki değil enlil. Ayrıca rüyaya girme olayı değilde, sadece zuisudraya perdenin arkasında seslenerek söylüyordu gemi yapmasını.

Zaten hangi tanrı olursa olsun, rüyaya girme olayını hiç duymadım, anlattığın mit, babil versiyonu olabilir mi? Babil ile sümer mitleri arasında çok fark var.
Ha eğer aklından yazdıysan karışıklık o yüzden olmuştur, okuduğum başka bir mit aklında kalmıştır veya sümerlerden etkilenip tufan olayını rüyalı bir şekilde anlatan bir uygarlığın tufan mitini okumuşsundur aklında sümer diye kalmıştır?

Özgürcan
01-08-2011, 15:08
Kitapta Zigurat rahiplerinin diğer bir görevinin de rüya tabiri olduğu yazıyor. İlk rüya tabiri kitabı(tableti) Sümer zamanında yazılmış ve tanrıların insanlarla direk (vahiy) ya da rüya aracılığı ile konuşması sık görülürmüş. tabletler genel anlamda çok kırıklı olduğu için bazı parçaları Sümerologlar kendisi tamamlamak zorunda kalıyormuş ve genelde kişiden kişiye bu yorumlamalar değişiyormuş. Bundan dolayı bahsettiğin başka bir yorumlama olabilir. Özellikle türban meselesinde Akadlar büyük değişiklikler yazmış.Tatilden dönünce o konu hakkında da yazı yazmayı planlıyorum...
Saygı ve Sevgilerimle...
Sevgili Vrael

AhbAp
01-08-2011, 17:35
Kuran'daki Bazı İddialara Yanıtlar - Sümer'den Kuran'a Mitos İzleri Üzerine (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16285)

Sümer Dini'nin Serüveni - Gönül Tekin'e Saygıyla... (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16286)

Dark_Prince
02-08-2011, 02:04
o halde doğrusu şu şekilde olmalı.
Fakat yine hata çıkıyor, çünkü yine bildiğime ve okuduğuma göre fırtınayı gönderen enki değil enlil. Ayrıca rüyaya girme olayı değilde, sadece zuisudraya perdenin arkasında seslenerek söylüyordu gemi yapmasını.

Zaten hangi tanrı olursa olsun, rüyaya girme olayını hiç duymadım, anlattığın mit, babil versiyonu olabilir mi? Babil ile sümer mitleri arasında çok fark var.
Ha eğer aklından yazdıysan karışıklık o yüzden olmuştur, okuduğum başka bir mit aklında kalmıştır veya sümerlerden etkilenip tufan olayını rüyalı bir şekilde anlatan bir uygarlığın tufan mitini okumuşsundur aklında sümer diye kalmıştır?

Ya bu kıskançlık olayı var fakat bildiğim kadarıyla Enlil Enki'yi kıskanıyor aklımda böyle birşey kalmış ama bu kıskançlığın nedeni sadece ibadetmiydi yoksa başka nedenler de varmıydı onu bir türlü çıkaramadım.Yarın tüm kitaplarımı baştan sonra karıştırıyım bakalım birşeyler bulabilecekmiyim.

Kuran'daki Bazı İddialara Yanıtlar - Sümer'den Kuran'a Mitos İzleri Üzerine (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16285)

Sümer Dini'nin Serüveni - Gönül Tekin'e Saygıyla... (http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=16286)

Bu güzel çalışmaların için çok teşekkür ederim dostum.2. linki komple kağıda aktaracağım,emeğine sağlık...