Orijinalini görmek için tıklayınız : Acep Nedendir?
yucemanitu
02-08-2011, 00:25
Şimdi Southpark diye bir çizgifilm var. Bu çizgifilm ABD'de hazırlanıp yayınlanıyor bizde de orjinal dilde ve Türkçe altyazılı olarak her yerde pek çıkmayan bir kanalda ve geç vakitte yayınlanıyor yani Türkiye'de bunu çoğu kişi izlemiyor. Bu çizgifilmde ABD'liler İsa'yı çizmiş İsa bir tv kanalında talk show yapıyor. Çoğu zaman İsa tiye alınıyor, hatta bir bölümünde Tanrı'yı da çizmişlerdi hem de böyle eciş bücüş bir şey olarak. Çizgifilmi senaryo ve çizim olarak hazırlayanlar kuşkusuz non-teist. Ama bu işin teknik yönü de var ve çalışan-hazırlayan taifece Hristiyanlar da illa ki var. Bu çizgifilm ABD'de gösteriliyor bir şey olmuyor.
ABD'de bir programda köpeğin hötünde İsa figürü gösteriyorlar mucize diye, bu programın o bölümü taa internete düşüyor. Bir şey olmuyor.
Başka ir adam İsa heykelciğine işerken fotoğraf çekiyor. Bu fotoğrafı Sidik İsa adıyla satıyor. Yine sorun yok. Bunlar benim aklıma ilk gelen birkaç örnek. Daha tonlarca şey var. Hristiyan memleketlerde bu tür ti'ye almalar hoşgörüyle karşılanıyor.
Burda ise hoşgörü dini İslam var. Bir adam karikatürde bir kenara "Allah yok. Din yalan." yazdı diye hakkında suç duyurusunda bulunuluyor, kıyametler kopuyor. Hristiyanlar Tanrı'nın ve İsa'nın korunmaya muhtaç olduğunu düşünmüyor.
Bundan başka birkaç yıl evvel bir Avrupa ülkesinde Muhammed karikatürü yüzünden tüm dünyada Müslümanlar ayaklandı, kıyametler koptu; konsolosluk yakıldı. Tüm dünyada milyonlarca Müslüman sokağa döküldü ve bunların çok çok büyük bir kısmı karikatürü görmemiş bile. Yani neyi protesto ettiğini bilmiyor.
Bu yapılanların doğru ya da yanlış olduğu daha önce birkaç başlıkta tartışıldı. Bunu tekrar tartışmak için dilerseniz bir başlık daha açabilirsiniz ama burda başka bir şeyin tartışılması amacını güdüyorum ki bu tartışılmadı: Müslümanlar Muhammed'i böyle canla başla korurken Hristiyanlar neden bu tarz şeyleri önemsemiyor? Neden bu tarz şeyler Müslüman ülkelerde sorun oluyor da Hristiyanlar umursamıyor bile? Ne düşünüyorsunuz?
Bunun tamamen dinle alakasi yok aslinda, dinle karisik kulturel yuzlesme yapilamadigindan kaynaklaniyor.
Mesela hristiyan ulkesinde resmi bayragi sort yapip giyseniz kimse tuhaf karsilamaz. Turkiye de olsa ters karsilanir.
Ayni sekilde hristiyan ulkesinde, F.. Jesus diye tisort giyseniz kimse size birsey yapmaz, Turkiye'de bunu yapsaniz ne olur artik bilemem.
Muslumanlar yeni uyandilar ve ancak bir iki yildir Muhammed facebook'larda bilmemkac milyar salavatlarla yer alir oldu.
O da evangelizm'in sayesinde..
Muslumanlar inanclarini uzun yillar, yatak odasi duvarini susleyen ipek kapli kitapla, yilin belirli gun ve aylarinda ellerine alip savundular.
Hristiyanlar basucu kitabi yaptilar, hayatin icine soktular. Kucucuk bir cocuk peygamberini oyuncak olarak kullanabiliyor. Misyonerlik faaliyetlerinde cok organizeler.
Bir de "sevgi" motifini iyi islediklerinden, yapilanlara ses cikarmadilar diye dusunuyorum.
ereninthenature
03-08-2011, 11:47
Ayni South Park Super Best Friends bolumunde toptan butun dinlerle dalga geciyordu.Muhammed'de vardi o bolumde.
Neyse Amerikanlar komedi endustrisinde bir dev South Park, Simpsons, Family Guy vs benim hic kacirmadigim diziler.Adamlar neyin saka neyin gercek oldugunun farkinda ve gulmeyi seviyolar.
Turkiye komedi konusunda ince esprilerle isi goturen saklabanlik yapmayan bir kisi var o da Cem Yilmaz.Gerisi maymunluk yapiyor.
Yani konu isin saka olarak algilanmasi bence.O adamlar non-teist bile degil herseyle dalga geciyolar ateizm de dahil:D
hayatta en güzel sey gülmek oldugundan gececeksin dalgayi ama insanin sahsine degil !
Dini öğelerin bu şekilde ortaya konmasını bir tür özele, kutsala saldırı gibi görüyor insanlar sanırım.
Mesele temelde biraz da mizah anlayışı ile ilgili , bence.
Mizahı dalga geçmek ,aşağılamak ile karıştırıyoruz.
Dünyaya bakış açımız çok farklı bahsi geçen toplumlarla.
Olimpiyat
03-08-2011, 16:00
Turkiye komedi konusunda ince esprilerle isi goturen saklabanlik yapmayan bir kisi var o da Cem Yilmaz.Gerisi maymunluk yapiyor.
Yani konu isin saka olarak algilanmasi bence.O adamlar non-teist bile degil herseyle dalga geciyolar ateizm de dahil:D
yiğit özgür bence cem yılmaz dan daha iyi ve daha cesur..
ve dinle imanla inanılmaz dalga geçen esprileri var..cem yılmaz kitleyi kaybetme korkusu ile sanırım pek girmemeye çalışıyor, hem siyasete hem de din iman meselelerine..
Musluman ulkeler politik sebeplerle yoksul ve cahil birakiliyorlar. Gercekten eger bu sinsi politikalar olmasa ve her halk kendi haline birakilsa muslumanlar su anki durumlarindan cok daha farkli bir konumda olurdu. Muhammed'i resmeden yayinlari gectim, muslumanlar bilimsel ve tarihsel kanitlarla hazirlanmis din elestirilerini bile anlayacak ve sorgulayacak entellektuel kapasiteye sahip degildir. En iyi durumda olan Turkiye'nin en modernlesmis bati sahillerinde bile insanlarin genel egilimi budur; Sorgulayamamak
Bu kasten boyle yapildigi ve bilindigi halde, birde Muhammed'i yeren karikaturler cizilip olaylar cikartiliyor. Sonrada "bakin iste muslumanlar ne kadar vahsi, Filistinliler de boyle oldugundan mecburen olduruyoruz" propogandasi yapiliyor.
Peki bunda muslumanlarin hic mi sucu yok? Kuran bu siddete hic mi canak tutmuyor? Elbette var. Ama dis mudehaleler olmasa bu cagda, 2011 yilinda muslumanlar bu halde olmazdi diye tahmin ediyorum.
Birkac yil once felaket filmleriyle unlu bir yonetmen, dunyada butun onemli yapilarin ve kutsal mekanlarin yikildigini gosteren bir film cekmis ama kabeye dokunmamis. Bunu sorduklarinda "hayatimin sonuna dek korumalarla yasamak istemiyorum" cevabini vermis. Muslumanlarin cogu bu yanittan memnuniyet duydular, "iste bizden korksunlar" diye gururlandilar. Aslinda bu adamn bu lafla muslumanlarin film ile gercek arasindaki farki bile anlamaktan aciz tas devri duzeyinde insanlar oldugunu soyluyor ve korkunc bir sekilde asagiliyor, ama anlamiyorlar iste. Musluman ulkelerde islamin bugun bu kadar etkili olmasinin nedeni emperyalist gucler, ama muslumanlar hala onlara karsi kazanabilmek icin islama daha da siki sarilmalari gerektigini saniyor.
ereninthenature
03-08-2011, 19:52
Musluman ulkeler politik sebeplerle yoksul ve cahil birakiliyorlar. Gercekten eger bu sinsi politikalar olmasa ve her halk kendi haline birakilsa muslumanlar su anki durumlarindan cok daha farkli bir konumda olurdu. Muhammed'i resmeden yayinlari gectim, muslumanlar bilimsel ve tarihsel kanitlarla hazirlanmis din elestirilerini bile anlayacak ve sorgulayacak entellektuel kapasiteye sahip degildir. En iyi durumda olan Turkiye'nin en modernlesmis bati sahillerinde bile insanlarin genel egilimi budur; Sorgulayamamak
Bu kasten boyle yapildigi ve bilindigi halde, birde Muhammed'i yeren karikaturler cizilip olaylar cikartiliyor. Sonrada "bakin iste muslumanlar ne kadar vahsi, Filistinliler de boyle oldugundan mecburen olduruyoruz" propogandasi yapiliyor.
Peki bunda muslumanlarin hic mi sucu yok? Kuran bu siddete hic mi canak tutmuyor? Elbette var. Ama dis mudehaleler olmasa bu cagda, 2011 yilinda muslumanlar bu halde olmazdi diye tahmin ediyorum.
Birkac yil once felaket filmleriyle unlu bir yonetmen, dunyada butun onemli yapilarin ve kutsal mekanlarin yikildigini gosteren bir film cekmis ama kabeye dokunmamis. Bunu sorduklarinda "hayatimin sonuna dek korumalarla yasamak istemiyorum" cevabini vermis. Muslumanlarin cogu bu yanittan memnuniyet duydular, "iste bizden korksunlar" diye gururlandilar. Aslinda bu adamn bu lafla muslumanlarin film ile gercek arasindaki farki bile anlamaktan aciz tas devri duzeyinde insanlar oldugunu soyluyor ve korkunc bir sekilde asagiliyor, ama anlamiyorlar iste. Musluman ulkelerde islamin bugun bu kadar etkili olmasinin nedeni emperyalist gucler, ama muslumanlar hala onlara karsi kazanabilmek icin islama daha da siki sarilmalari gerektigini saniyor.
Sene 2011.Artik eskisi gibi islemiyor insanlari cahil birakma eylemleri.Ben dogdugum ailenin tamamen zitti fikirlere sahibim.Internet sagoulsun:D
Ve su an ayni internet burdayken halkin cahilligini lutfen emperyalistlere yikmayalim.En azindan genclerin bir seyleri anlamasi lazim ama olmuyor.Sebep direk Islam'in kendisidir.
yucemanitu
05-08-2011, 02:07
Mesele temelde biraz da mizah anlayışı ile ilgili , bence.
Mizahı dalga geçmek ,aşağılamak ile karıştırıyoruz.
Dünyaya bakış açımız çok farklı bahsi geçen toplumlarla.
Batı'dakiler aşağılama değil, ama bizde dini değerler aşağılanıyor öyle mi? Sırf bir şey yazmış olmak için yazınca bakın nasıl ilginçlikler ortaya çıkardınız. İsa heykeline işemek, fotoğrafa "Sidik İsa" adını vermek; Tanrı'yı eciş bücüş bir yaratık olarak resmetmek, köpeğin hötünde İsa silueti bulmak mizah.
Ama "Allah yok. Din yalan. " demek aşağılama oluyor yani.
Batı'dakiler aşağılama değil, ama bizde dini değerler aşağılanıyor öyle mi? Sırf bir şey yazmış olmak için yazınca bakın nasıl ilginçlikler ortaya çıkardınız. İsa heykeline işemek, fotoğrafa "Sidik İsa" adını vermek; Tanrı'yı eciş bücüş bir yaratık olarak resmetmek, köpeğin hötünde İsa silueti bulmak mizah.
Ama "Allah yok. Din yalan. " demek aşağılama oluyor yani.
Sayın yucemanitu, bu agresif tavrınıza pek anlam veremedim doğrusu.
Düşüncemin arkasındayım ben sonuna kadar. Evet , mizaha bağlıyorum. Ama o mesajda yazmadığım bir şey var, mizahın kendisi tartışmalı bir şey zaten. Şahsi fikrim bir sınır olduğudur.
Ayrıca yukarıda verdiğiniz benim için uç örnekler, ben izlediğim birkaç çizgi diziyi baz alarak böyle bir yorumda bulundum.
Ama siz anlamak istediğinizi anlamışsınız zaten.
Saygılarımla...
yucemanitu
05-08-2011, 15:00
Sayın yucemanitu, bu agresif tavrınıza pek anlam veremedim doğrusu.
Düşüncemin arkasındayım ben sonuna kadar. Evet , mizaha bağlıyorum. Ama o mesajda yazmadığım bir şey var, mizahın kendisi tartışmalı bir şey zaten. Şahsi fikrim bir sınır olduğudur.
Ayrıca yukarıda verdiğiniz benim için uç örnekler, ben izlediğim birkaç çizgi diziyi baz alarak böyle bir yorumda bulundum.
Ama siz anlamak istediğinizi anlamışsınız zaten.
Saygılarımla...
Sayın emine,
tavrım agresif falan değil. Elbette burası bir forumsa kimseye sövüp saymadan hepimiz fikir paylaşımında bulunacağız. Sanırım "yazmış olmak için" demem kızmışım gibi bir izlenim yarattı. Bunu dememin nedeni şu: Ülkemizde insanlar pek çok şeye aşağılama gözüyle bakıyor. Yani sitede bir şey konuşulunca hemen "vayy efendim alay, vay efendim aşağılama" Bunu çok sık duyuyoruz. Sürekli bu tarz yaklaşımlar var. Ama ortada somut bir aşağılama yok. Bizde, bizim ülkemizde mümkün mü dini değerler aşağılansın, adamı idam ederler. Buyrun bir somut örnek gösterin. Yok ki bizde öyle bir şey. Bırakın dini değerleri alaya almayı insanın Allah'a inanmadığını söylemesi bile suç. İşte Baruter hakkında suç duyurusunda bulundular bile.
Batı'dan verdiğim örnekler de uç muç değil. İsterseniz bir araştırın nette böyle binlerce şey bulacaksınız, bunu yıllardır yapıyor adamlar. Ama ne kimseye dava açılıyor, ne adam öldürüyorlar, ne de konsolosluk yakılıyor.
Sayın emine,
tavrım agresif falan değil. Elbette burası bir forumsa kimseye sövüp saymadan hepimiz fikir paylaşımında bulunacağız. Sanırım "yazmış olmak için" demem kızmışım gibi bir izlenim yarattı. Bunu dememin nedeni şu: Ülkemizde insanlar pek çok şeye aşağılama gözüyle bakıyor. Yani sitede bir şey konuşulunca hemen "vayy efendim alay, vay efendim aşağılama" Bunu çok sık duyuyoruz. Sürekli bu tarz yaklaşımlar var. Ama ortada somut bir aşağılama yok. Bizde, bizim ülkemizde mümkün mü dini değerler aşağılansın, adamı idam ederler. Buyrun bir somut örnek gösterin. Yok ki bizde öyle bir şey. Bırakın dini değerleri alaya almayı insanın Allah'a inanmadığını söylemesi bile suç. İşte Baruter hakkında suç duyurusunda bulundular bile.
Batı'dan verdiğim örnekler de uç muç değil. İsterseniz bir araştırın nette böyle binlerce şey bulacaksınız, bunu yıllardır yapıyor adamlar. Ama ne kimseye dava açılıyor, ne adam öldürüyorlar, ne de konsolosluk yakılıyor.
Sayın yucemanitu,
aslında aynı şeyi kastediyoruz , sanırsam yanlış anlaşılmadan dolayı farklı bir noktaya geldi.
Saygılarımla...