Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsan maymundan mı evrimleşmiştir? Günümüzde neden hala maymunlar vardır? ...
Sitede sıkça sorulardan biri.
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu güzelce cevaplamış.
Sayfamız okurlarından biri bize şöyle bir soru yöneltti:
Neden şimdiki maymunlar insan olmuyor?Neden şimdi insanlarla maymunlar arasında bir ara geçiş formu yok?Teşekkürler.
Evrim Ağacı olarak kendisine şöyle bir cevap vermek istiyoruz:
Sayın okurumuz,
Sorunuz için teşekkür ederiz ama çok ciddi temel ve genel bilgi eksikleriniz, yanlışlarınız ve Kuram ile ilgili çok kritik yanlış anlamalarınız mevcut. Sizi nazikçe bu konuda uyararak, çok yanlış bir açıdan ve temel olarak bilim-dışı kitlenin bakış açısından Kuram'a baktığınızı, hiçbir bilim insanının uygun bulmayacağı ve bilimsel olarak yanlış bir tabanda olduğunuzu (hatta bilimsel bir tabanda bulunmadığınızı) bildirmek istiyorum. Elbette soru sorarak öğrenmek en temel hakkınız, zaten biz de Evrim Ağacı olarak size "soru sorma hakkınızı vermek" amacıyla yola çıktık, bu yolda da devam ediyoruz. Ancak bu kadar açıklama yapmamın sebebi, en kısa sürede sıfırdan ve bilimsel kaynaklar kullanarak, Kuram hakkındaki bilgilerinizi gözden geçirmenizin uygun olacağını düşünmemdir. Şimdi, sorunuza geçelim (aslında soru öğreticilik bakımından çok güzel, bu yüzden de teşekkür ederiz):
devamı ve daha fazlası burada (http://www.evrimagaci.org/soru-cevap/insan-maymundan-mi-evrimlesmistir-gunumuzde-neden-hala-maymunlar-vardir).
En basit dille aciklamislar. Umarim soruyu soranlar, konuyu anlamistir.
Sitede sıkça sorulardan biri.
"Sitede sıkça sorulan sorulardan biri." olacaktı.
Neva, umarım soruyu soranlar bir kaç paragraftan oluşan yazıyı ön yargılarını bir kenara bırakıp, anlamak için okumuşlardır. Bence bilim, evrim, doğal seçilim gibi konuların insanların kafasında kavramsallaşamamasının temel nedeni okumamak ya da okuduğunu anlamaya çalışmadan bir takım komplo teorileriyle süsleyerek akıl dışı yorumlara yönelmek.
İnsanın anlamasında, anlaşılması istenen konu üzerinde uzun süre durmak ve hafızayı ara ara eski bilgilerle tazelemek çok önemlidir. En önemlisi ise okuduğunuz şey ne ise ona algılarınızı kapatmayacaksınız. Ön yargı, bu algı kapatma dediğim durumun en uç noktalarından biri. İnsan öğrenmek istediğinde öğrenmeye başlar. Öğrenme, görsel ve işitsel duyuların yanı sıra beynin de konuyu idrak edilebilmesi için teşvik edildiği bir durum olmalıdır. Diye düşünüyorum...
Insanin anlayamasinda veya anlamak istememesinde, yerlesik sembolik motiflerin de etkili oldugunu dusunuyorum sayin XOR;
Ben onlarin onyargilarini insa edenlerin, aslinda kendileri degil, fakat kendi iclerinden olusmus bir kisim gruplarin, evrim'i bilincli olarak carpitarak, hatali sekilde lanse ettikleri ve ayni damardan (inancsal olarak) beslendiklerinden dolayi bunu bu sekilde kabullenme egilimi gosterdikleri kanisindayim. (Insan maymundan geldi ornegi)
Yoksa evrim bir tanri baslangicli/merkezli dusunce olsaydi, eminim Darwin ve ortaya koydugu teoriye iliskin urunler, israrla reddeden kesimdeki her inanan kisinin evinde bulunurdu.
Dikkat cekmek istedigim bir oteki nokta da sudur;
Yerlesik kulturde, en basitinden ebeveynlerimiz, cocukken veya yetisme caginda, hatta daha sonra da yaptigimiz yaramazliklari veya sirinlikleri , cogunluk bir hayvan adiyla ve Allah/Tanri kelimesi esliginde eslestirerek degerlendirmeye tabi tutmustur.
Orneklersek;
Severken; Annesinin kuzu'su,seni leylekler getirdi, aslanim benim, koc gibi masallah, kedi gibidir yanasiyor, maymunluk yapip sevdiriyor kendini, bizi maymun gibi oynatiyor, koca dana, sipa seni, bocek seni, domuz gibi o hasta filan degil, vs. benzetmeler, Allah seni korusun esliginde giderken;
Kizdiklarinda ; Hayvan oglu hayvan, esek oglu esek, oku, baban gibi esek olma, okuz, yilan gibi dil'in var, bugun yine kus kadar yedi vs. benzetmeler, Allah seni tas edecek, Allah seni kahretmesin, Allah belani vermesin vs. esliginde gider.
Kutsal kitaplarda da insanlar, karakterler, hayvan benzetmeleriyle eslestirilir ustelik. Hayvan sembolunun girmedigi bir alan yok neredeyse..
Fakat tum bu yasanmis deneyimlere, hos/nahos hatiralara ragmen, bir kesim evrim'i anlamakta zorlanir veya bilincli olarak reddeder.
Acaba diyorum, yerlesik kulturde kullanilan hayvan motiflerinin, bilincaltina yerlesiklikleri yuzunden midir, evrimin anlasilamayisi veya israrla reddedilisi?
Yani koca insana bile, "aslanim benim" deseniz, "ben hayvan miyim? " demez. Fakat evrim'den bahsetseniz bu olumsuz bir durum olarak algilanir.
Ilginc geliyor bana dogrusu.
Şahsi kanaatim, evrimin anlaşılamamasında ki en büyük nedenlerden birinin insan'ın kendisini yaratılış efsaneleri ile yüceltmesi olduğu yönünde. Bu yüceltme, ulvileştirme -tanrının üfürüğü, oğlu, ruhu- ve evrenin dahi insan için yaratıldığı düşüncesi, evrimin insanı sıradanlaştırması fikrinin karşısına bir duvar gibi dikiliyor.
Doğumdan itibaren korunduğunu, gözlendiğini ve bir amaç için tanrısal bir güçle yaratıldığını hayal eden, öyle şartlandırılan insanın, bir anda, ortak bir canlıdan evrilerek varolduğunu idrak edebilmesi ve günün birinde yine insan vasfını kaybederek yok olacağını düşünmesi elbette zor.
Ayrıca evrimin, yüzeysel bakış açısının etkin olduğu ve okuma oranının yerlerde süründüğü bizim gibi toplumlarda anlaşılamamasının en güçlü sebeplerinden bir diğeri ise eğitim sisteminin evrimi özümseyemeyişi. Bugün iyi üniversitelerin biyoloji bölümlerinden mezun olup evrim hakkında fikri sorulan eski öğrencilerin dahi "evrime inanmıyorum" gibi sığ cevaplar verebildiğini söylemek gerek.
Evet, egitime sokulmayisinin da payi buyuk anlasilamamasi adina..
Inanc olarak algilanisi da baska ciddi bir sorun.
cimbombom
14-11-2011, 22:56
ortak ata yada araform dediğiniz türün fosilini eklerseniz bu kadar havada kalmaz konu tabi öyle bir fosil varsa
istatistik
15-11-2011, 00:39
ortak ata yada araform dediğiniz türün fosilini eklerseniz bu kadar havada kalmaz konu tabi öyle bir fosil varsa
Öncelikle evrim ve fosiller konusunda biraz bilgi edinerek yazarsanız yazdıklarınız daha ciddiyetle takip edilir. Bunun için de biraz araştırma yapmanız gerek.
ortak ata derken ne kastettiğinden emin olamasam da,
insanın atalarını kastettiğini varsayarak şu linki ekliyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=jOeSP3M47UE&feature=player_embedded
cimbombom
15-11-2011, 01:23
Öncelikle evrim ve fosiller konusunda biraz bilgi edinerek yazarsanız yazdıklarınız daha ciddiyetle takip edilir. Bunun için de biraz araştırma yapmanız gerek.
Öncelikli olarak cevap için tşk ederim
evrim TEORİSİ ve fosiller konusunda bende bilgi edinmek isterim tabi ancak sıkıcı bir masaldan başka bir şey değilmiş gibi geliyor çok merak ettiğim bir soru olan şu soruyu size de sormak istiyorum
Bilimle bir şekilde ilgilenipte evrim teorisi gibi bir saçmalığa inanan bir insan varmıdır? Evrim teorisi her yönüyle bir teori olmanın ötesine geçememiş bir masaldır bir maymunun çenesini insanoğlu kafatasına monte edip alın size aratür diyen sözde bilimadamları herzaman çıkacaktır ve bunlara inanan aklı yetmezlerde herzaman olacaktır.
istatistik
15-11-2011, 01:51
Öncelikli olarak cevap için tşk ederim
evrim TEORİSİ ve fosiller konusunda bende bilgi edinmek isterim tabi ancak sıkıcı bir masaldan başka bir şey değilmiş gibi geliyor çok merak ettiğim bir soru olan şu soruyu size de sormak istiyorum
Bilimle bir şekilde ilgilenipte evrim teorisi gibi bir saçmalığa inanan bir insan varmıdır? Evrim teorisi her yönüyle bir teori olmanın ötesine geçememiş bir masaldır bir maymunun çenesini insanoğlu kafatasına monte edip alın size aratür diyen sözde bilimadamları herzaman çıkacaktır ve bunlara inanan aklı yetmezlerde herzaman olacaktır.
Sözlerinizden evrim hakkında sadece evrim konusunda sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olduğunuz izlenimine sahip oldum. Yanılıyorsam da okuduğunuz kaynakların güvenilir olmadığını belirtmek isterim.
Fosil kayıtları, günümüz biliminin moleküler biyolojide geldiği nokta ile ikincil bir öneme sahip olmuştur. Bu sebeple evrimi sadece fosil kayıtları ile değerlendirmek hata olur.
Fosil kayıtları üzerinden devam etmek isterseniz de şu konuda anlaşalım; bazı yanlış ve kabul edilmeyen fosiller bulunsa da, insanın evrimini belgeleyen yüzlerce fosil mevcuttur. Bunlar sizin düşündüğünüz gibi maymun ve insan kemikleri birleştirilerek oluşturulmamışlardır. Bu konuyu araştırın derim.
Teori konusuna gelecek olursak; burada da byük bir yanlışın içerisindesiniz. Aslında bu biraz da teorinin Türk eğitim sisteminde yanlış açıklanmasından kaynaklıdır. Teori, bir olguyu açıklamakta öne sürülen düşüncenin kanıtlar ve deneyler ile desteklenmesidir. Bugün kütle çekim teorisi yerçekimini açıklamada en sağlam teoridir. Peki bunun teori olması sizde yerçekiminin olmadığı ve masal olduğu izlenimi mi yaratıyor? Elbette hayır. Evrim için de aynı durum geçerlidir. Evrim vardır. Bunu açıklayan teoriler mevcuttur ve bunlar içerisinde en öne çıkanı ise "Doğal Seçilim"dir.
Evrim teorisi üzerine çalışanlar bilim insanlarıdır. Aksini ispat etmek için çalışanların ise büyük çoğunluğunun bilim ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu nedenle, buna inanan kaldı mı ya gibi bir yaklaşım ciddiyetten uzaktır. Tekrar ediyorum, konu hakkında biraz araştırma yapın. Kulaktan dolma bilgiler herzaman yanıltıcı olur.
cimbombom
15-11-2011, 02:11
Sözlerinizden evrim hakkında sadece evrim konusunda sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olduğunuz izlenimine sahip oldum. Yanılıyorsam da okuduğunuz kaynakların güvenilir olmadığını belirtmek isterim.
Fosil kayıtları, günümüz biliminin moleküler biyolojide geldiği nokta ile ikincil bir öneme sahip olmuştur. Bu sebeple evrimi sadece fosil kayıtları ile değerlendirmek hata olur.
Fosil kayıtları üzerinden devam etmek isterseniz de şu konuda anlaşalım; bazı yanlış ve kabul edilmeyen fosiller bulunsa da, insanın evrimini belgeleyen yüzlerce fosil mevcuttur. Bunlar sizin düşündüğünüz gibi maymun ve insan kemikleri birleştirilerek oluşturulmamışlardır. Bu konuyu araştırın derim.
Teori konusuna gelecek olursak; burada da byük bir yanlışın içerisindesiniz. Aslında bu biraz da teorinin Türk eğitim sisteminde yanlış açıklanmasından kaynaklıdır. Teori, bir olguyu açıklamakta öne sürülen düşüncenin kanıtlar ve deneyler ile desteklenmesidir. Bugün kütle çekim teorisi yerçekimini açıklamada en sağlam teoridir. Peki bunun teori olması sizde yerçekiminin olmadığı ve masal olduğu izlenimi mi yaratıyor? Elbette hayır. Evrim için de aynı durum geçerlidir. Evrim vardır. Bunu açıklayan teoriler mevcuttur ve bunlar içerisinde en öne çıkanı ise "Doğal Seçilim"dir.
Evrim teorisi üzerine çalışanlar bilim insanlarıdır. Aksini ispat etmek için çalışanların ise büyük çoğunluğunun bilim ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu nedenle, buna inanan kaldı mı ya gibi bir yaklaşım ciddiyetten uzaktır. Tekrar ediyorum, konu hakkında biraz araştırma yapın. Kulaktan dolma bilgiler herzaman yanıltıcı olur.
Doğal seçilim evrim teorisinin açıklanmasında nasıl kullanılabilir ki doğal seçilim sadece sağlıklı nesillerin üremesini açıklayabilir yani var olan bir genetik mirasın korunarak devam etmesini açıklayabilir.yani ceylanın aslandan kaçmak uçmasını için yada şöyle diyelim yaşamını sürdürmek için çevre koşullarına uyum sağlayan en çok zıplayan ceylanın ilerleyen kuşaklarının uçmasını sağlamaz Ayrıca kütle çekim teorisi günümüzde araştırlmaya devam eden tam çözülememmiş bir konudur.Bu teorinin aksinin iddia edilmesi sizin söylediğiniz gibi yerçekimi yoktur demek değildir
istatistik
15-11-2011, 02:28
Doğal seçilim evrim teorisinin açıklanmasında nasıl kullanılabilir ki doğal seçilim sadece sağlıklı nesillerin üremesini açıklayabilir yani var olan bir genetik mirasın korunarak devam etmesini açıklayabilir.yani ceylanın aslandan kaçmak uçmasını için yada şöyle diyelim yaşamını sürdürmek için çevre koşullarına uyum sağlayan en çok zıplayan ceylanın ilerleyen kuşaklarının uçmasını sağlamaz Ayrıca kütle çekim teorisi günümüzde araştırlmaya devam eden tam çözülememmiş bir konudur.Bu teorinin aksinin iddia edilmesi sizin söylediğiniz gibi yerçekimi yoktur demek değildir
Tekrar ediyorum evrim konusunda biraz okuyun. Çok yanlış kavramlar öne sürüyorsunuz ve bunları en batan anlatmak niyetinde değilim.
Yerçekimi yoktur demedim. Burada düşüncenizin hatalı olduğunu göstermeye çalıştım. Nasıl ki yerçekimini açıklayan teori yanlışlansa da yerçekimi var olmaya devam eder, evrimi açıklayan teorilerin yanlışlanabilir olması da evrime gerçekliğinden bir şey kaybettirmez.
Richard Dawkins'in bilim topluğu bu soruya işgalci İngiltere ile cevap veriyor..
Ona göre maymun türlerinin günümüze gelmesi normal görülmesi lazımmış.
İngiltere Amerika işgal ettiğinde iki devlet ortaya çıktığını bunlarda ABD ve İngiltere olmuştur..
Ona göre maymun İngiltere olarak kabul ediyor.İnsanı ise Amerika yanı iki tür hayata kalmıştır..
Bazen Dinciler soru sorduğunda bu nasıl soru bu nasıl cevap diyen evrimcilerin cevap ise budur..
Evrimcilere göre primat olarak kabul göre evrimleşmede insan olabilmek için baskın bir şekilde evrimleşiyorlar..
O zaman Amerika veya İngiltereyi geri bırakta bilimsel olarak olarak Maymun gibi bir çok canlının günümüzde kalmaması lazımdır..
istatistik
20-01-2012, 02:26
Richard Dawkins'in bilim topluğu bu soruya işgalci İngiltere ile cevap veriyor..
Ona göre maymun türlerinin günümüze gelmesi normal görülmesi lazımmış.
İngiltere Amerika işgal ettiğinde iki devlet ortaya çıktığını bunlarda ABD ve İngiltere olmuştur..
Ona göre maymun İngiltere olarak kabul ediyor.İnsanı ise Amerika yanı iki tür hayata kalmıştır..
Bazen Dinciler soru sorduğunda bu nasıl soru bu nasıl cevap diyen evrimcilerin cevap ise budur..
Evrimcilere göre primat olarak kabul göre evrimleşmede insan olabilmek için baskın bir şekilde evrimleşiyorlar..
O zaman Amerika veya İngiltereyi geri bırakta bilimsel olarak olarak Maymun gibi bir çok canlının günümüzde kalmaması lazımdır..
Konunun ilk mesajını okumadan cevap yazmaya kalkıştığınız için komik duruma düşüyorsunuz. Maymun ve insan farklı birer türdür. En basitinden bu cevap bile nerede yanlış yaptığınızı anlamanızı sağlamalı. Ancak daha detaylı bilgi için ilk mesajı ve barındırdığı linki okuyun. Ezbere yazmak size bir şey kazandırmayacağı gibi bu konuda bilgi eksikliğiniz bulunduğu gerçeğini de değiştirmeyecektir.
Konunun ilk mesajını okumadan cevap yazmaya kalkıştığınız için komik duruma düşüyorsunuz. Maymun ve insan farklı birer türdür. En basitinden bu cevap bile nerede yanlış yaptığınızı anlamanızı sağlamalı. Ancak daha detaylı bilgi için ilk mesajı ve barındırdığı linki okuyun. Ezbere yazmak size bir şey kazandırmayacağı gibi bu konuda bilgi eksikliğiniz bulunduğu gerçeğini de değiştirmeyecektir.
Maymun ve insan farklı birer türdür.
Yeni animasyon gelmişte haberim yokmuş..
Sen evrimi biliyormusun ?
RDawkins bu konu hakkındaki yorumlarını yazdım..
Yukarıyı okudum. Merak etme :D
istatistik
20-01-2012, 02:56
Yeni animasyon gelmişte haberim yokmuş..
Sen evrimi biliyormusun ?
RDawkins bu konu hakkındaki yorumlarını yazdım..
Yukarıyı okudum. Merak etme :D
Yazdıklarını benim yazdıklarımla dalga geçerek mi doğrulayacaksın? Küçük düşünüyorsun.
Dediğim gibi bu ikisi farklı birer tür ve bu sebeple de maymunun ya da insanın ortadan kalkmasını gerektiren bir durum yok. Yukarıyı okuyup da hala neden maymun var diye soruyorsan anlamamışsındır. Bir kez daha ve dikkatlice okumanı öneririm.
İki farklı tür kelimesini sen mi kullanıyorsun ?
Yoksa Evrimci Bilimadamlarımı söylüyor?
""Fısıldanan sözler, çok kere yüksek sesle söylenenden daha uzağa giderler.""
Saygılarımla MeTeE
istatistik
20-01-2012, 03:11
İki farklı tür kelimesini sen mi kullanıyorsun ?
Yoksa Evrimci Bilimadamlarımı söylüyor?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Hominoid_taxonomy_7.svg/300px-Hominoid_taxonomy_7.svg.png
Grafiği incelersen daha iyi anlayabilirsin. Bu arada grafiği ben çizmedim. Bu grafik aşağıdaki 2 makaleye dayanmaktadır:
Wilson, D. E., & Reeder, D. M, eds. ed. Mammal Species of the Worl (http://www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=12100751)
Mootnick, A.; Groves, C. P. (2005). "A new generic name for the hoolock gibbon (Hylobatidae)". International Journal of Primatology 26 (26): 971–976. doi (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_object_identifier):10.1007/s10764-005-5332-4 (http://dx.doi.org/10.1007%2Fs10764-005-5332-4)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Hominoid_taxonomy_7.svg/300px-Hominoid_taxonomy_7.svg.png
Grafiği incelersen daha iyi anlayabilirsin. Bu arada grafiği ben çizmedim. Bu grafik aşağıdaki 2 makaleye dayanmaktadır:
Wilson, D. E., & Reeder, D. M, eds. ed. Mammal Species of the Worl (http://www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=12100751)
Mootnick, A.; Groves, C. P. (2005). "A new generic name for the hoolock gibbon (Hylobatidae)". International Journal of Primatology 26 (26): 971–976. doi (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_object_identifier):10.1007/s10764-005-5332-4 (http://dx.doi.org/10.1007%2Fs10764-005-5332-4)
Sayın istatistik Maymun nedir.?
İnsan nedir.?
Evrim Teorisine göre bunlar nedir?
Eskiye Rağbet olsa Bit Pazarına nur yağardı.
Saygılarımla MeTeE
istatistik
20-01-2012, 03:31
Sayın istatistik Maymun nedir.?
İnsan nedir.?
Evrim Teorisine göre bunlar nedir?
Eskiye Rağbet olsa Bit Pazarına nur yağardı.
Saygılarımla MeTeE
(http://en.wikipedia.org/wiki/Monkey#Relationship_with_humans)MAYMUN (http://en.wikipedia.org/wiki/Monkey#Relationship_with_humans)
PRIMAT (http://en.wikipedia.org/wiki/Primate)
Yukarıdaki linkleri incelerseniz bir fikir edinebilirsiniz. Temel kavramları istediğiniz zaman bulabilirsiniz. Bunları en baştan size öğretecek kadar vaktim yok maalesef. Nasıl ben araştırıp bulup, öğreniyorsam aynısını siz de yapabilirsiniz.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Monkey#Relationship_with_humans)MAYMUN (http://en.wikipedia.org/wiki/Monkey#Relationship_with_humans)
PRIMAT (http://en.wikipedia.org/wiki/Primate)
Yukarıdaki linkleri incelerseniz bir fikir edinebilirsiniz. Temel kavramları istediğiniz zaman bulabilirsiniz. Bunları en baştan size öğretecek kadar vaktim yok maalesef. Nasıl ben araştırıp bulup, öğreniyorsam aynısını siz de yapabilirsiniz.
Wikipediade bulmuşsun benim yazılarımda mevcuttur..Ara orda bulursun..
Öğrenme konusuna gelirsek sen bilgin ile kal diyorum..
Saygılarımlarım MeTeE
istatistik
20-01-2012, 17:31
Wikipediade bulmuşsun benim yazılarımda mevcuttur..Ara orda bulursun..
Öğrenme konusuna gelirsek sen bilgin ile kal diyorum..
Saygılarımlarım MeTeE
Şu wikipedia konusundaki saçma ön yargılarınıza da bir son vermeniz gerekiyor. Sizin yazılarınız nasıldir bilmem ancak verdiğim yazılar dipnotlara ve referanslara sahip bilimsel değeri olan yazılar.
Eğer bilim ve bilimsellik konusunda yeterli bilginiz yok ise öncelikle bunu kapatmayı deneyin. Daha sonra gelin evrimi tartışalım. Şuan içinde bulunduğunuz durum ile böyle bir tartışmaya girebileceğinizi sanmıyorum.
acaba insan aslandan evrimleşti desek kabul ederler mi ?
Şu wikipedia konusundaki saçma ön yargılarınıza da bir son vermeniz gerekiyor. Sizin yazılarınız nasıldir bilmem ancak verdiğim yazılar dipnotlara ve referanslara sahip bilimsel değeri olan yazılar.
Eğer bilim ve bilimsellik konusunda yeterli bilginiz yok ise öncelikle bunu kapatmayı deneyin. Daha sonra gelin evrimi tartışalım. Şuan içinde bulunduğunuz durum ile böyle bir tartışmaya girebileceğinizi sanmıyorum.
Sayın istatistik wikipedia sitesinde benim yazılarımda var demiştim..Burda wikipedia sitesini karalama değil sana diyorum tarihlerine bakarak buraya aktar.
Apandis konusu eski bir konu olarak kalmıştır. Wikipedia İngilizce kısmıda daha fazla ve güncel bilgi mevcuttur..
Evrim konusuna gelirsek senin bilgin wikipedia veya talkorigins sitesine bağlı kalıyorsun.Evrimi 2 site ile bildiğini iddia etme.
RDawkins kısmıdan faydalanabilirsiniz.
Saygılarımla MeTeE
istatistik
27-01-2012, 02:32
Sayın istatistik wikipedia sitesinde benim yazılarımda var demiştim..Burda wikipedia sitesini karalama değil sana diyorum tarihlerine bakarak buraya aktar.
Apandis konusu eski bir konu olarak kalmıştır. Wikipedia İngilizce kısmıda daha fazla ve güncel bilgi mevcuttur..
Evrim konusuna gelirsek senin bilgin wikipedia veya talkorigins sitesine bağlı kalıyorsun.Evrimi 2 site ile bildiğini iddia etme.
RDawkins kısmıdan faydalanabilirsiniz.
Saygılarımla MeTeE
1) Verdiğim linkler wikipedia ingilizce sayfasına aittir.
2) Verdiğim linkler sadece türleri konusunda bilgi verir.
3) Evrim konusunu herhangi bir siteden değil akademik yayınlardan incelerim ki size de bunu öneririm.
Dikkatli okumuyorsunuz.
Maymun genel bir tür adıdır. APE adı verilen bu tür, bir çok varyete üretmiştir. Tırmanıcı özelliklere sahip gözleri önde, renkli görebilen, Yüzü diğer memelilere göre daha ufak olan bu tür coğrafi değişimler sonucu fare benzeri ön memelilerden türemiştir. İnsan bu üst ailenin kuyruksuz olanlarının bir üyesidir. Hominid adı verilen bu melez tür şempanzenin de dahil olduğu eski bi ailedir.İnsan bu genel türün bir koludur. Yani biz aslında avcı maymunlarız. Savana maymunu diyebiliriz kendimize. Hominid tek bir aile değildi. Bir sürü Hominid türü yaşadı. Kimi otçul kimi hepçil beslendi. Uyum sağlayamayan yokoldu. Bilinen şudur ki Habilis denen bir hominid hepçil beslendiği için hayatını devam ettirebildi. Tuhaf neotenik bir sürece girdi. Gittikçe daha da çocuksu görünüm kazandı.
İnsan sadece neotenik primattır. Gelişimi bi şekilde durmuş prematüre bir türüz. Bu yönümüzün Afrika'daki bazı coğrafi olaylardan kaynaklandığı düşünülüyor. BU kadar korunmasız bir tip mutlaka alet kullanımına uygun fizyolojisi ile bi şeyler yapmak durumundaydı. Dik duruş=rahim daralması=minyatür bebekler vs BEbeklerin çok muhtaç doğması sonucu artan aşırı koruma ve sürekli sosyal iletişim. Birbiri ardına gelen bu gelişmeler bir primatın dünyaya hakim olmasını sağladı. Şempanze ise ormanda takıldı bu kadar basit aslında. Yani tipi gereği bizim kadar korunmasız değildi. Biz böyle bi türüz. Tesadüfi süreçlerin tetiklediğ birikimli değişimler sonucu bu hale geldik.
Yani aslında bir primatız. İnsan kendimize verdiğimiz bir isim. Bu kadar özel konumlanmaya gerek yok. Yok çünkü mesela bir sürüngen familyası kadar kıdem sahibi değiliz akıllı olalım biraz :D
Sen aslansin be taylan:) Dayanamadin di mi?
Willy Wonka
29-01-2012, 07:44
"Günümüzde neden hala maymunlar vardır?"
Birşey diyeceğim ya.
İnsan topraktan yaratıldıysa , var olduysa , toprak neden hala var :)
Vartor abi hala aynı mevzuların döndüğünü görünce dayanamadım yahu. Çizim arası bi yorum molası verdim :D. Hala maymundan mı geldik tartışması yapılıyor. O kadar şey yaz çiz sonra başa dön.
Vartor abi hala aynı mevzuların döndüğünü görünce dayanamadım yahu. Çizim arası bi yorum molası verdim :D. Hala maymundan mı geldik tartışması yapılıyor. O kadar şey yaz çiz sonra başa dön.
Taylan merhaba;
Ozlemistik seni. Aynen oyle don baba don , donup duruyoruz.
http://www.youtube.com/watch?v=BPN3gLVDsOY
Yani koca insana bile, "aslanim benim" deseniz, "ben hayvan miyim? " demez. Fakat evrim'den bahsetseniz bu olumsuz bir durum olarak algilanir.Vermiş olduğunuz örneğin konu ile herhangi bir bağlantısı olmadığını düşünüyorum.
Sizin verdiğiniz örneği biz ancak "dil" sınırları içerisinde inceleyebiliriz, sözcüğün mecazi kullanımı, ad aktarması, yani buna benzer kavramlar ile.
Ama burada, yani evrim olgusunda dini bir teorinin insanların üzerine giydirilmesi durumu var.
Şöyle ki, müslümanların inancında insanların Adem ile Havva'dan, onlarında topraktan yaratıldıkları inancı vardır, bu kişilere maymundan geldik dediğiniz zaman öncelikli tepkimeleri maymuna değil, ellerindeki dogmaya karşı çıkılmış olunmasıdır.
Bu sebepten birisine aslanım demek ile, maymundan geldik demek arasında çok fark vardır ve sizin örneğiniz "dil" çerçevesinde irdelenmelidir.
Vermiş olduğunuz örneğin konu ile herhangi bir bağlantısı olmadığını düşünüyorum.
Sizin verdiğiniz örneği biz ancak "dil" sınırları içerisinde inceleyebiliriz, sözcüğün mecazi kullanımı, ad aktarması, yani buna benzer kavramlar ile.
Ama burada, yani evrim olgusunda dini bir teorinin insanların üzerine giydirilmesi durumu var.
Şöyle ki, müslümanların inancında insanların Adem ile Havva'dan, onlarında topraktan yaratıldıkları inancı vardır, bu kişilere maymundan geldik dediğiniz zaman öncelikli tepkimeleri maymuna değil, ellerindeki dogmaya karşı çıkılmış olunmasıdır.
Bu sebepten birisine aslanım demek ile, maymundan geldik demek arasında çok fark vardır ve sizin örneğiniz "dil" çerçevesinde irdelenmelidir.
Sayin Anti;
Tabi ki inceleyebilirsiniz. Benim dilim cok iyi olmadigi icin, o kadarini hesaba katamiyorum.
Bunun (yukardaki alintiginiz cumlem) dogmalarina karsi cikilmasi ile pek alakasi yok bence. Daha ziyade insan'a iliskin yaratilmislarin en ustunu diye algilama var.
O alintiladiginiz mesajda sayin Xor ile bu konuyu konusuyorduk.
Yoksa Darwin eger ki evrim'in baslangicina bir ilahi tanri koymus olsaydi, bu tepkilerin hicbiri olmazdi diye dusunuyorum. Darwin bu sebeple ne kadar sozle linc edildiyse, ayni sekilde kitabi Turkce'ye cevirenler de ayni oranda linc edildi. Bir de maymun hep asagilik hayvan olarak algilanmis. Bunun etkisi de olmali.
Hepsinde yerlesik degil bu bahsettiginiz inanc, yani yerlesik degil derken, baska turlu yorumlayanlari da var, muslumanlarda kendi iclerinde bolunme yasiyorlar son birkac yildir. Agirlikli olarak deizm'e, panteizm'e vs. gecis var.
Onun icin tum muslumanlara mal edemeyiz bunu. Ama bir kismi icin belki dusunebiliriz. Zaten bir cogu derinlemesine okumuyor, onlar isin sadece maymun kisminda, onu da bu hale getiren Turkiye'de belli zaten isim vermeye gerek yok.