Orijinalini görmek için tıklayınız : Akp ve aleviler
Olimpiyat
08-09-2011, 21:15
seçimlerde erdoğan ın alevi karşıtlığı söylemi bayağı puan kazandırmıştı akp ye...
ve devamı çekiliyor.
CHP'yi Baas partisine benzeten Hüseyin Çelik, "Acaba Sayın Kılıçdaroğlu mezhep yakınlığı dayanışmasıyla mı Suriye'ye bu manada sahip çıkıyor?" dedi.CHP'li Gürsel Tekin yanıt verdi: Faşist kafa
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalDetayV3&Date=&ArticleID=1062721&CategoryID=78
iler demokrasi ve akp
Firestorm
08-09-2011, 21:23
Meshep meshep yok forumdan atılmıyıcağımı bilsem bir şey derdimde :heh:
Bu konuda kılıçtaroğlu iyi cevaplar vermiş erdoğana bu gün haberde dinledim güldüm biraz. Suriye konusunda ise sanırsam esad nusayri yani arap Alevi'siymiş ama duruma bakıyorum cevaplayamadığım bir çok şey aklıma takılıyor bir Alevi olarak ta ilerliyen zamanlarda net olarak cevaplarımı alırım umarım.
Mesela hataydaki nusayriler esad'ı destekliyormuş gerçekten garip sanırsam suriyeden gerçek anlamda doğru haberler gelmiyor yada yanlış bir şey var eğer öğrenir isem topikte paylaşırım.
Gene Aleviler üzerinden oynuyorlar. Esad ve yandaşları Şii, bizler zulüm gören Sünnileri kurtaracağız demeye geliyor. Herhalde harekatı kamuoyu nezdinde daha bir şirin gösterecekler. Maalesef sıra Suriye'ye de gelecek. Bunların tasmalarını tutanlar, bunların karınlarını güzelce doğruruken olan gene Ortadoğu halklarına olacak.
Önrü hayatımda bu kadar çirkin, belden aşağı vurmaktan utanmayan, her şeyi susitimal edebilecek potansiyeli taşıyan adamları yanyaya görmedim.
Firestorm
08-09-2011, 21:52
Gene Aleviler üzerinden oynuyorlar. Esad ve yandaşları Şii, bizler zulüm gören Sünnileri kurtaracağız demeye geliyor. Herhalde harekatı kamuoyu nezdinde daha bir şirin gösterecekler. Maalesef sıra Suriye'ye de gelecek. Bunların tasmalarını tutanlar, bunların karınlarını güzelce doğruruken olan gene Ortadoğu halklarına olacak.
Önrü hayatımda bu kadar çirkin, belden aşağı vurmaktan utanmayan, her şeyi susitimal edebilecek potansiyeli taşıyan adamları yanyaya görmedim.
Şii mi? Emin misin dostum ben nursayri diye biliyorum şii olduklarını ilk defa senden duyuyorum açıkcası.
Zaten şii olsa bizimle yani Alevi'likle hiç bir ilgileri olmaz yani laf atamazlar çünkü şii'likle Alevi'lik çok farklıdır.
AlbatrosS
08-09-2011, 21:53
Bu tipten eleştiriler iktidarın sahiden sıkıştığı, işlerin sarpa sardığı zamanlarda muhafazakar nefreti ve ön yargıları kışkırtarak rakibini toplum nezdinde ''menfur'', kendiniyse ''makul'' göstermek adına yaptığı adi laf ebelikleridir. Mezhep yakınlığı iması, eşgüdümlü olarak iktidarın yaslandığı Alevi nefretinin dilsel dışa vurumudur da. Suriye'de yaşanan olayları ve medyanın olayları sunuş biçimini düşündüğümüzde, Türkiyeli Hanefi-Sünni muhafazakarların önce rejime ve bir okadar Nusayrilere öfkesi oluşturulmaktadır. Halihazırda her gün çeşitli sayıda operasyon ve katliam haberleri gelirken, kamuoyunda rejim üzerinden Nusayri-Alevi kesimlere öfke bilenirken Bakan ÇELİK aklınca dahiyane(!) bir cümle kuruyor.
Dinsel ön yargı ve nefretlerin dahiyane(!) siyasal söylemler üzerinden peydahlanması orta ve uzun vadede -şu ana kadar pek yaşanmasa da- ciddi sorunlara gebe bırakır ülkeyi. İktidarın devletleştiği bir konjonktürde Aleviler üzerine nefret söylemleri yaygınlaşırsa mezhepsel çatışmalar, linç girişimleri gündeme gelecektir.
es geçilen nokta esad şii , iran'da şii ! şu günlerde ırak yönetimi kürtlere vermeye çalışan ABD nin planı şii etkinliğini kırarak iran'ı yalnız bırakmaktır
Şii mi? Emin misin dostum ben nursayri diye biliyorum şii olduklarını ilk defa senden duyuyorum açıkcası.
Zaten şii olsa bizimle yani Alevi'likle hiç bir ilgileri olmaz yani laf atamazlar çünkü şii'likle Alevi'lik çok farklıdır.
Şii demek Ali'ye taraf olan demektir. Dolayısyla Alevi ile Şii aynı anlamdadırlar.
Lakin, Anadolu Aleviliği, herkesin bildiği gibi Şiilikten apayrı ayrı bir inanç görünümü sergiler. Zaten Anadolu Aleviliği'nin İslam'dan bağımsız ortaya çıktığını falan söyleyen araştırmacılar var. Baskılar karşısında Ali, Muhammed gibi İslami öğeler Anadolu Aleviliği'ne bir şekilde girmişler belki de.
Halkta bunu ayıracak bilinç olmadığı için bu çamurluk gayet iş görür. Gerçekte ise Sünni İslam ve Şii İslam, Şii İslam'ın Anadolu Alevilğine yakın olduğundan çok daha yakındırlar. Şiiler oruç tutar, recm eder, el kol keser, irtidatı öldürür vs. Aralarındaki temel fark Sünniler tüm sahabeyi güvenilir ve masul sayarken Şiiler Ali'ye yamuk yapanları hain sayarlar. Bunun dışında 12 İmam inancı, Muta gibi terferruatı saymazsak ikisinin de aynı derce ilkel, vahşi olduğunu söyleyebiliriz. Oysa Anadolu Aleviliği şekilcilikten uzak, ilk önce insan olmanın önemine vurgu yapan insancıl bir yoldur.
Senin Aleviliği bir din ya da İslam'ın mezhebi saymadığını biliyorum. Anadolu Aleviliği ile Şiilik'in çok ayrı şeyler olduğunu ise bilmiyorlar. Akp bu kartı oynayıp insanları manipüle etmekten çekinmeyecektir.
firestorm , şii'liği çatı olarak aldım , emin ol nusayrilik iran şii'liğine anadolu aleviliğinden daha yakındır , alevilik törenlerinede baktığında orta asya ritüelleri taşır !
Evet, klasik Şiilik'ten farklılarmış. Ama Akp gene de hepsini aynı torbaya koyar. yapmadıkları şey değil. Hüseyin Çelik'in nasıl bir adam olduğunu, bunların da sıkıştıkları yerde Chp Alevi partisi deyip de bazı kesimlerin gözünden Chp'yi düşürmeye çalıştıklarını gayet iyi bildiğimiz için neyi kastettiğini anlaması zor olmuyor.
Firestorm
09-09-2011, 20:13
firestorm , şii'liği çatı olarak aldım , emin ol nusayrilik iran şii'liğine anadolu aleviliğinden daha yakındır , alevilik törenlerinede baktığında orta asya ritüelleri taşır !
Bence bumı bir nusayri'ye yeniden sorun ;) Yok bide orta asya filan diyorsunuz niçin insanlara inançlarını öğretmeye çalışır insanlar anlıyamam ben Alevi'yim ve yok orta asya filan rahatlıkla diyebiliyorum :)
Evet, klasik Şiilik'ten farklılarmış. Ama Akp gene de hepsini aynı torbaya koyar. yapmadıkları şey değil. Hüseyin Çelik'in nasıl bir adam olduğunu, bunların da sıkıştıkları yerde Chp Alevi partisi deyip de bazı kesimlerin gözünden Chp'yi düşürmeye çalıştıklarını gayet iyi bildiğimiz için neyi kastettiğini anlaması zor olmuyor.
Yahu nerde şii diye geçiyor onu desene :caked: ilk defa senden duydum çünkü :)
Yahu nerde şii diye geçiyor onu desene :caked: ilk defa senden duydum çünkü :)
Al la, ağlama. :)
Nusayrilik (http://www.enfal.de/orta13.htm)
(...)
Çogunlugu Suriye'de yasayan asiri bir Siî-Batinî firkasi. Bunlara günümüzde Numeyrîler ismi de verilmektedir. Nusayrî isminin ise geçmiste kalan bir isim oldugunu ve firka kurucusuna nisbeten bu ismin verildigini ileri sürerler.
Nusayriligin kurucusu Ibn Nusayr, Siî-Imamiyyenin onuncu imami Ali en-Nakî'nin hayatinda onun tarafindan gönderilmis bir peygamber oldugunu iddia ediyor; onun hakkinda asiri görüsler ileri sürerek tenasuhtan söz ediyordu.
(...)
Hüseyin amca bizi kınıyormuş bir de.
AK Partili Çelik'ten 'mezhep' açıklaması (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18699075.asp)
(...)
Bu sözlerden yola çıkarak, “CHP'yi bir Alevi partisi olarak nitelendirdiği ve Alevi vatandaşları rencide ettiği” yönünde iddialarda bulunulduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
“Öncelikle şunu belirteyim ki ben tüm hayatım boyunca bütün inanç ve mezheplere saygılı oldum ve bütün ötekileştirmelere hep karşı çıktım.
(...)
Hal böyleyken iyi niyetli olmayan bazı insanların, beni mezhep ayrımı yapmakla suçlamalarını kınıyorum. Benim bir tek cümlem değil, bir kelimem bile ülkemdeki bazı insanları rahatsız ederse bu öncelikle beni fevkalade üzer. Bizzat benim eleştirdiğim bir tarz ve tavrın bana mal edilmeye çalışılması hakkaniyet ve vicdan ölçüleriyle bağdaşmaz.
Ben bu ülkenin tüm insanlarını; dini, dili, mezhebi, etnik kökeni ne olursa olsun, hep sevdim ve hep seveceğim.
Baas Partisi benzetmesi ve yakıştırmasının ne anlama geldiğini bu konuda bilgi sahibi olanlar çok iyi bilirler. Ben totaliter ve otoriter vasıflarından dolayı Baasçı rejimler ile CHP arasında bir bağıntı kuruyorum. Bunun Sünnilikle de Alevilikle de uzaktan yakından bir alakası yoktur”
Vatandaşın Nurculuktan gelme olduğunu ekleyelim. Bağlantı kurmak için mezhep sözcüğünü mü kullanmak zorundasın?
Hüseyin beyin hatırına öteki %50 salak taklidi yapsın. Geri kalan %50'nin (Akp iktidarı sayesinde cep dolduranlardan değillerse) bir şey yapmasına gerek yok, default halleri kafi.
Siyasette her yok mubahtir mantigiyla hareket eden bir parti neden Alevileri de hedef alip oy toplama pesinde olmasin ki!!
Bence Alevilik(tamamen kendi kisisel fikrimdir),
Islam oncesi donemde de farkli isim ve sekillerde var olmus bir inanc sistemidir.Islmiyet'in yayilmaci ve baskici politikasina dayanamayip sindirilmistir. Bunun yani sira, inanc demek bile uygun gelmiyor bana.Cunku -bilen bilir- o bir kulturun vucut bulmus seklidir ve her yonuyle insanlari daha iyiye sevk etme cabasindadir.
Bazi arastirmacilar Sumerlere bile dayandiriyor bunu; fakat Genc Osman doneminde yasayan Haci Bektas-i veli ile daha farkli bir boyut kazanmis ve ozundeki "isik" sevdasindan bir nebze de olsa odun vermis gibi gorunuyor.
Firestorm
15-09-2011, 15:34
Siyasette her yok mubahtir mantigiyla hareket eden bir parti neden Alevileri de hedef alip oy toplama pesinde olmasin ki!!
Bence Alevilik(tamamen kendi kisisel fikrimdir),
Islam oncesi donemde de farkli isim ve sekillerde var olmus bir inanc sistemidir.Islmiyet'in yayilmaci ve baskici politikasina dayanamayip sindirilmistir. Bunun yani sira, inanc demek bile uygun gelmiyor bana.Cunku -bilen bilir- o bir kulturun vucut bulmus seklidir ve her yonuyle insanlari daha iyiye sevk etme cabasindadir.
Bazi arastirmacilar Sumerlere bile dayandiriyor bunu; fakat Genc Osman doneminde yasayan Haci Bektas-i veli ile daha farkli bir boyut kazanmis ve ozundeki "isik" sevdasindan bir nebze de olsa odun vermis gibi gorunuyor.
Hayran kaldım mesaja çok güzel bir mesaj :)
genç osman döneminde yaşayan hacıbektaş'la kastedilen nedir ? burda ki genç osman kimdir ?
anadolu aleviliğinin (arap aleviliği ile şii'lik te (nusayrilik vs vs hangi mezhebi göz önüne alırsanız alın anadolu aleviliğinden farklıdır ) özünde arkadaşın dediği gibi islam öncesi türk sosyo-kültürel , dinsel anlayışının etkileri vardır , ki iyi ki vardır yoksa türklerde araplaşırdı ..
Sn Turko,
Sanirim farkli yollarla ayni seyi soylemeye calsiiyoruz. genc Osman, bildiginiz uzere Osmanli padisahlarindan birisidir. Genc Osman doneminde haci Bektas-i Veli dusuncelerinin yeniceriler arasinda cok saygiyla karsilandigi bilgiler dahilindedir.
Hal boyle olunca Musluman olan Bektasi'nin aleviligi farkli bir bakisla ele almasinin ardindan, alevilik tartihte cok farkli yonde bir cark etmeye baslamistir. Daha cok muslumanlasmis, daha cok yayilmistir...
Sn Firestorum,
Tesekkur ederim.Gonuller bir olsun : )( :