PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kur'an kurslarında yaş sınırlaması sona erdi

Firestorm
17-09-2011, 16:17
Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da yapılan değişikle Kur'an kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenleme yürürlükten kaldırıldı.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18755315.asp

Aslında hiç bir zaman bu yaş sınırı uygulanmamıştı. Diyanet işleri başkanlığında bile yaş sınırı altında çoçuklara gayri resmi olarak kurs verilmiştir ki bunu geçenlerde ilk ağızdan itiraf edildi. Bundan sonra artık işleri resmi bir şekilde yapabilicekler yakında anaokullarında filan iyiden iyiye dini asimilasyon başlar ki asimilasyon çoçuk yaşta başlıyıcağı için ilerde çok daha dindar bir toplumun hazırlıkları atılıyor. İlerde çoçuklarım olduğu zaman açıkcası böyle ilerliyen bir ülkede büyümelerini istemem...

Natürelist
17-09-2011, 17:04
Maalesef genc beyinler zehirleniliyor! bu gidisle herkes aya biz yaya ve bu gidisin TURBO'su olan AKP ile azami son sürat!

murted
17-09-2011, 17:15
Haşmetli padişahımız başka ülkelere laikliği tavsiye ediyormuş.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26262

Benim söyleyeceğimi bir başka arkadaşımız orada söylemiş zaten.

Tanimi degistirilip ici bosaltilan bir laikligi(!) hangi dinci basbakan istemez ki!!

Onun soylemek istedigi:

"Laiklik iyidir, bakin biz ne guzel laik bir devletiz diye sarkilar soylerek islami siyasallastiriyoruz puhahaha" olabilir!

Haşmetli Padişahımız şunu diyor:

Bakın bizim laiklik böyle bir şey, siz de laikiz deyin. Sonra takılısınız kafanıza göre.

Karşı devrim tam gaz devam ediyor. Sırada ne var? Din dersinin daha anaokullarında başlaması mı? İmam Hatip bilmem ne derneğinin böyle bir talebi vardı zira.

Başlık içerik olarak politika forumuna uygun. Oraya alıyorum.

Natürelist
17-09-2011, 18:12
Haşmetli padişahımız başka ülkelere laikliği tavsiye ediyormuş.

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=26262

Benim söyleyeceğimi bir başka arkadaşımız orada söylemiş zaten.

Haşmetli Padişahımız şunu diyor:

Bakın bizim laiklik böyle bir şey, siz de laikiz deyin. Sonra takılısınız kafanıza göre.

Karşı devrim tam gaz devam ediyor. Sırada ne var? Din dersinin daha anaokullarında başlaması mı? İmam Hatip bilmem ne derneğinin böyle bir talebi vardı zira.

Başlık içerik olarak politika forumuna uygun. Oraya alıyorum.

Sayin murteddd, genelikle ben siyasetten uzak dururum bir önceki iletim her ne kadar siyasetle ilgili olsada basligi buraya almaniz ile birdenbire kendimi siyasetin icinde buldum :D neyse önemli degil.

Birde sunu belirtmek isterim, siyaset de olsa hakaret etmeden herkes istedigi gibi düsüncelerini ifade edebilmelidir ve etmelidir.

Saygilar

müşkülpesent
17-09-2011, 20:12
Geçen gün seçmeli dersleri ayarlarken bir sınıfta (yanlış hatırlamıyorsam 11. sınıftı) matematik ve türk dili ve edebiyatı gibi temel derslerin zorunlu olmadığını, zorunlu olarak sadece iki dersin belirlendiğini farkettik. Bunlardan biri din kültürüydü ve bu ders her sınıfta istisnasız zorunlu. Sayısal alanda fen branşlarından birisi (o kişi bendim) ders sayısını azaltmak zorunda kaldı. Dine karşılık biyoloji, bence baştakiler bir şey biliyor da uyguluyor.

Kimya öğretmenin önerisi din derslerini alıp o derste kimya anlatmak, onun yerine de biyoloji derslerini arttırmak yönündeydi. Kırk takla atıyoruz anlayacağınız. Bir de din derslerinin bana verilmesi yönünde öneri geldi. Çocukları ateist yaparım dedim, gülüştüler. Sanırım şaka zannettiler. :P

murted
18-09-2011, 17:51
Haydi çocuklar Kur’an kursuna (http://www.taraf.com.tr/haber/haydi-cocuklar-kur-an-kursuna.htm)

Ahmet Altan beyin ateistliğini de, liberalliğini de yesinler...

İronidir canım o demek isterdik ama maalesef değil.

Taraf 'özgürlüğü' böyle savundu: 'Haydi çocuklar Kur’an kursuna' (http://www.turnusol.biz/public/haber.aspx?id=10484&pid=32&haber=Taraf+%F6zg%FCrl%FC%F0%FC+b%F6yle+savundu%3A +Haydi+%E7ocuklar+Kur%92an+kursuna)

Olimpiyat
18-09-2011, 18:33
anlasalar içim yanmayacak papağan gibi tekrarlar..
1-2 yılımı bunlara vermiştim, papağan gibi ayet ezberlemiştik, sonradan aklım başıma geldi ya biz ne okuyoruz acaba diyerek Kuranıbaştan son okumaya...

ferzan
26-09-2011, 13:52
Çoluk çocuk bütün yaz boyunca kuran kurslarındaydılar zaten. Yaş sınırlaması diye bir şey yoktu ki bunu düzenleseler ne olacak düzenlemeseler ne olacak.

Sporla uğraşan kızımı yaz boyunca sabahın erken saatlerinde antremana götürürken;

kızım sordu:

anne bu ufacık çocuklar sabahın köründe başlarını örtmüş nereye gidiyorlar?

Kızım dedim

iyi kızlar kuran kursuna , kötü kızlar yüzmeye :)

Ayrıca bundan 6-7 sene önce kızını temizliğine ve albenisine aldanıp ,bu tür kreşlerden birine yazdıran arkadaşım, bir süre sonra kızını almak zorunda kalmıştı.

Kreşte çocuğa , erkeklere yanaşmanın günah olduğu anlatılıyor -bu nedenle babasından uzaklaşmaya başlamış çocuk- ve kuran alfabesi öğretiliyormuş ve orada olanların hiç birinin evde anlatılmaması tembihleniyormuş. Kızına hadi bakalım ne şarkılar öğrendin söyle bize dediğinde;
elini yumruk yaparak ilahiler söylemeye başlıyormuş.

Yani ana okullaı, kreşler bunu hep yapıyorlardı .Artık gemi iyice azıya alırlar. Ne de olsa ileri demokrasi.

istatistik
26-09-2011, 14:00
Daha ülkedeki ortalama bir insan bile kurandan ya da okuduğu dualardan herhangi bir şey anlamazken, henüz zihinsel gelişiminin başında olan bir çocuğun kafasını ihtiyacı olmayan ve kolayca manipüle edilebilecek bilgilerle doldurmanın hiç bir anlamı yoktur. Elde edilecek tek sonuç "Bu böyledir" denilince kabullenen kuklalar yaratmak.

TUBA
26-09-2011, 16:18
konuya yakışacak bir video, çocukların beyni nasıl kirletiliyor yalan yanlış bilgilerle :(

http://www.youtube.com/watch?v=JFKSBRapU98

bak yaaa "seni dünyaya getiren atatürk değil allah" atatürkü put yerine koyuyor ne diyeyim ben artık, vahim. bu yaşdaki çocukların zihnine yazık, islamı böyle öğretiliyor.

Firestorm
26-09-2011, 16:23
konuya yakışacak bir video, çocukların beyni nasıl kirletiliyor yalan yanlış bilgilerle :(

http://www.youtube.com/watch?v=JFKSBRapU98

Dini eleştirmek için politikayı kullanmayı pek ayri iyi yapıyorsunuz abla bakıyorum :) ama konu politik olarak eleştirilmeye gelince veya politika konuşma konusuna gelince bu gruplaşma yapıyor politika konuşmak yerine dini konulara yönelelim diyen yine sizsiniz nasıl oluyor bu çelişki :) hani dinleri çelişkilerini eleştiriyoruz ya sizide eleştirelim :)

Eğer ki politika konuşmak istemiyorsanız dini konularda hiç bir şekilde potlitik kişileri veya konularını kullanmayın sonuçta orada atatürk değilde atıyorum "a" kişisinden bahsetse buraya koymazdın videoyu dikkat etmek gerek ;)

TUBA
26-09-2011, 16:31
Dini eleştirmek için politikayı kullanmayı pek ayri iyi yapıyorsunuz abla bakıyorum :) ama konu politik olarak eleştirilmeye gelince veya politika konuşma konusuna gelince bu gruplaşma yapıyor politika konuşmak yerine dini konulara yönelelim diyen yine sizsiniz nasıl oluyor bu çelişki :) hani dinleri çelişkilerini eleştiriyoruz ya sizide eleştirelim :)

Eğer ki politika konuşmak istemiyorsanız dini konularda hiç bir şekilde potlitik kişileri veya konularını kullanmayın sonuçta orada atatürk değilde atıyorum "a" kişisinden bahsetse buraya koymazdın videoyu dikkat etmek gerek ;)

değil "a" kişisi feriştahı dahi olsa koyardım. amacın beni eleştirmekse buyur, ama videoyu sonuna kadar izle ve küçücük beyinlerin islamiyet adına ne şekilde zehirlediğini gör. benim hep anlatmaya çalıştığım husus atatürkü parçalara bölmeye çalışılmasıydı. dindar kesimde atatürke dil uzatıyor başka başka kesimde, acaba hangisi haklı? gerçi ben burada atatürk için koymadım videoyu ama anlayan anlamıştır diye umuyorum.

bu arada şunu belirtmeden de geçemeyecem, atatürkün ilke ve inkilapların peşinden gidenleri katledecekler bunu biliyorum.

peki bu videoyu seyredin

http://www.youtube.com/watch?v=VMxN2GY8ru0&feature=related

Sangre
26-09-2011, 16:50
Haydi çocuklar Kur’an kursuna (http://www.taraf.com.tr/haber/haydi-cocuklar-kur-an-kursuna.htm)

Ahmet Altan beyin ateistliğini de, liberalliğini de yesinler...

İronidir canım o demek isterdik ama maalesef değil.

Taraf 'özgürlüğü' böyle savundu: 'Haydi çocuklar Kur’an kursuna' (http://www.turnusol.biz/public/haber.aspx?id=10484&pid=32&haber=Taraf+%F6zg%FCrl%FC%F0%FC+b%F6yle+savundu%3A +Haydi+%E7ocuklar+Kur%92an+kursuna)

Aslında Liberallerin 'özgürlük' konusunda savunduklarına bakılırsa, Taraf'ın bu tavrı tutarlı gözüküyor.

Özetle diyorlar ki; Bireyler kendi çocuklarının hangi konularda eğitim alabileceklerini, hangi konularda alamayacaklarını seçme özgürlüğüne sahiptir.. Çocuklarını kendi benimsedikleri dini öğretme, bu doğrultuda eğitme hakları vardır.. Devlet veya toplum, bu çocuklara kendi 'ideolojileri' doğrultusunda her hangi bir düzenleme yapamaz.. İdeolojilerden kendini soyutlamak zorunda olan devletin, eğitim ve öğretim gibi bir konularda, insanlar için neyin iyi neyin kötü olduğunu belirleme, bu konuya karışma gibi bir hakkı yoktur.. Aynı şey 'zorunlu eğitim' gibi konular için de geçerli.. Ailelerin çocuklarını okula gönderme gibi bir zorunlulukları da yoktur.. Zorunlu eğitim, 'özgürlüğe' bir şekilde müdahaledir.

Yani özetle böyle bir şey.. Tabii bu tip bir özgürlük tanımına ben (artık) katılmıyorum.. Ama Liberalizm'in klasik tanımıyla gayet tutarlılar.. Böyle bir tanımı güncel yazarlardan Mustafa Akyol iyi savunuyor mesela.. Fikirlerine hiç katılmasam da, dinlemekten zevk aldığım nadir Muhafazakar Liberallerden biridir kendisi.

staind
04-10-2011, 20:07
Merhaba,

Düşünmeyen, sorgulamayan bir nesil yaratmak için kuran kurslarından iyi yer mi var?

zulfikar56
05-10-2011, 13:05
Merhaba,

Düşünmeyen, sorgulamayan bir nesil yaratmak için kuran kurslarından iyi yer mi var?
var örneğin ilkokul. mevcut sistem sorgulamaya karşı. mesela Atatürkü sorgulaya biliyormusunuz. kendinizi ilk okul öğretmeni farz edin coçuklara Atatürkü sorgusuz sualsiz sevdirmek zorundasınız. cocuklarında sevmesi gerekir.zira müfettişin biri coçuklardan birine Atatürkü seviyormusun diye sorarsa öğrencinin cevabı hayır olmamalıdır. aksi taktirde ayvayı yediniz.mevcut sistem Atatürkçü gençlik yetiştirmek üzerine kurulmuş.

murted
05-10-2011, 13:15
Aslında Liberallerin 'özgürlük' konusunda savunduklarına bakılırsa, Taraf'ın bu tavrı tutarlı gözüküyor.

Özetle diyorlar ki; Bireyler kendi çocuklarının hangi konularda eğitim alabileceklerini, hangi konularda alamayacaklarını seçme özgürlüğüne sahiptir.. Çocuklarını kendi benimsedikleri dini öğretme, bu doğrultuda eğitme hakları vardır.. Devlet veya toplum, bu çocuklara kendi 'ideolojileri' doğrultusunda her hangi bir düzenleme yapamaz.. İdeolojilerden kendini soyutlamak zorunda olan devletin, eğitim ve öğretim gibi bir konularda, insanlar için neyin iyi neyin kötü olduğunu belirleme, bu konuya karışma gibi bir hakkı yoktur.. Aynı şey 'zorunlu eğitim' gibi konular için de geçerli.. Ailelerin çocuklarını okula gönderme gibi bir zorunlulukları da yoktur.. Zorunlu eğitim, 'özgürlüğe' bir şekilde müdahaledir.

Yani özetle böyle bir şey.. Tabii bu tip bir özgürlük tanımına ben (artık) katılmıyorum.. Ama Liberalizm'in klasik tanımıyla gayet tutarlılar.. Böyle bir tanımı güncel yazarlardan Mustafa Akyol iyi savunuyor mesela.. Fikirlerine hiç katılmasam da, dinlemekten zevk aldığım nadir Muhafazakar Liberallerden biridir kendisi.

Bunun farkındayım dostum. Hak ve özgürlükleri mümkün mertebe kısıtlamamaktan yana bir insan olarak reşit olmayan bir bireyi ailesinin belli bir inanca ya da bir başkasının, kurumun belli bir ideolojiye göre yetiştirme hakkının olup olmadığı açıkçası benim için işte budur şeklinde yaklaşılabilecek kadar net bir konu değil. Klasik liberalzm açısından ''bireyler, kendi çocuklarının hangi konularda eğitim alabileceklerini, hangi konularda alamayacaklarını seçme özgürlüğüne sahiptir'' şeklindeki yaklaşımı anlayabilmekle beraber bu haberi gene de bu şekilde Vakit ya da Yeni Şafak gibilerle aynı ağızdan vermiş olmalarını yadırgadım. Tabi bu tarz bir yaklaşımı benimseyen bir liberalin artık ateist ya da bilmem ne olmasının önemi kalmıyor olaya bakış açısı itibariyle. Sanırım hem nalına hem mıhına vurmuşum, artık ne gelirse. :)

Khaos
05-10-2011, 13:40
çocuk hakları diye birşey duydunuz mu siz arkadaşlar.

liberalizmleri gereği bireyin kendi çocuğunu kafasına göre eğitme hakkına atıf yapanlar,
konuya çocuk hakları açısından bakmayı neden gözden kaçırıyorlar.

bu konunun iki yönü var.

somut ve siyasi olan yönü düpedüz örgütlü gericiliğin manevrası olmasıdır.
her zaman olduğu gibi bu manevraları aklamak gericiliğin atarabasına koşulmuş beygirlere yani liboşlara düşmüş.

diğer yönü ise hukuk felsefesidir ki,
hiç kimsenin bir çocuğun beynini yıkama hakkı yoktur.
bir materyalist de çocuğuna materyalizmi empoze edemez.

zulfikar56
05-10-2011, 13:56
sayın khaos siz coçuğunuzu nasıl yetiştirirdiniz. sonuçta cocukta olsa akıl sahibidir cacuk yaştabile sorgulamaya başkayabilir. mesela cocuğunuzun size baba biz nasıl var olduk diye sorarsa ne dersin.

Khaos
05-10-2011, 14:42
sayın khaos siz coçuğunuzu nasıl yetiştirirdiniz. sonuçta cocukta olsa akıl sahibidir cacuk yaştabile sorgulamaya başkayabilir. mesela cocuğunuzun size baba biz nasıl var olduk diye sorarsa ne dersin.

benim üç tane oğlum var.
en küçüğü bana hala ''allaha emanet ol baba '' diyor.

nasıl varolduğumuz belli.
bu konuda bir tane bilimsel teori var.
o teoriyi anlatırım.

birde dinlerin ürettiği savsatalar var.
o savsataları da anlatırım.
sonra da derim ki,
seçim senin.

ama sen diyemezsin.

kuran kurslarında o küçücük çocuklar bilime karşı koşullanacaklar.
cehennem korkusuyla akılları dumura uğratılacak.
iğrenç bir ödül-ceza sistemiyle korku ve umut arasında beyinsizleşecekler.

kendi çocuklarınız bile olsa o çocuklara bunu yapma hakkınız yok.

bir çocuğa sadece bilgi verme hakkınız var.

sürüleştirme amacınıyla yapılan bu iğrençlik bir de özgürlük meselesi gibi sunulmaya kalkılıyor.
trajik ve ironik.

jadi
05-10-2011, 14:44
Ben kemalistlere nutuk kurslari, sosyalistlere de karl marks ocaklari acmalarini tavsiye ediyorum. O zaman tatmin olacaklar bence

Khaos
05-10-2011, 14:50
Ben kemalistlere nutuk kurslari, sosyalistlere de karl marks ocaklari acmalarini tavsiye ediyorum. O zaman tatmin olacaklar bence

tavsiyeni kendine sakla.
boş tenekelerden tavsiye almıyoruz.

biz akıla bilime ve felsefeye güveniyoruz.
beyin yıkamak koşullamak bizim işimiz değil.

insanları sürüleştirmewe çalışanların işi.
yani egemenlerin ve o egemenlere gönüllü kulluk yapmaya teşne olan yarımakıllıların işi.

20 yaşında özgür düşünceli bir adam bilim ve savsatayı yan yana koyduğunuzda bilimi terci,h edecektir.
bu bizim sadece bilime değil aynı zamanda insana olan inancımızdır.

ama siz 20 yaşına gelmeden özgür düşünce bir gencin elinden nasıl alınır bunun derdindesiniz.
sözde özgürlükçü ama insanlık düşmanısın.

bu başlıkta bile sosyalizme çamur atabilmenin derdindesin.

küçücük çocukların beyinleri göksel masallarla iğdiş edilmesin diyemiyorsun.
diyemezsin;
çünkü efendine hizmet için burdasın.

staind
05-10-2011, 15:11
var örneğin ilkokul. mevcut sistem sorgulamaya karşı. mesela Atatürkü sorgulaya biliyormusunuz. kendinizi ilk okul öğretmeni farz edin coçuklara Atatürkü sorgusuz sualsiz sevdirmek zorundasınız. cocuklarında sevmesi gerekir.zira müfettişin biri coçuklardan birine Atatürkü seviyormusun diye sorarsa öğrencinin cevabı hayır olmamalıdır. aksi taktirde ayvayı yediniz.mevcut sistem Atatürkçü gençlik yetiştirmek üzerine kurulmuş.

Ben okulda Atatürk'ü sevmiyorum dedi diye dayak yiyen bi öğrenci görmedim hiç. Ama kuran kurslarında bırak ben Muhammedi sevmiyorum demeyi yanlış okumada bile başında cellat gibi elinde sopasıyla bekleyen bi hoca var.

Ayrıca bu konu neden Atatürk'e bağlanıyor onu da hiç anlamış değilim.

murted
05-10-2011, 15:47
çocuk hakları diye birşey duydunuz mu siz arkadaşlar.

liberalizmleri gereği bireyin kendi çocuğunu kafasına göre eğitme hakkına atıf yapanlar,
konuya çocuk hakları açısından bakmayı neden gözden kaçırıyorlar.

(...)

diğer yönü ise hukuk felsefesidir ki,
hiç kimsenin bir çocuğun beynini yıkama hakkı yoktur.
bir materyalist de çocuğuna materyalizmi empoze edemez.

Benim de uygulamanın yanlışlığı konusunda bir kafa karışıklığım yok. Bunların yaptığı şey tam olarak suistimal ve buna müsade edilmemesi lazım. Bu mevzuyu özgürlük bağlamında ele alınması isteyenlerinki ise (hele bir de kendileri muhafazakarsa) tam bir ''çakallık'' örneği.

Ancak konuyu felsefi bir düzleme oturtmaya çalıştığımızda konu ahanda budur diyebilinecek kadar basit değil bence. Bireyin çocuğu hakkında tasarruf hakkı nerede başlar, nereden sonra bu hak çocuğun haklarına saldırı olarak algılanabilir, tercihi çocuğa bırarırken hiç bir yönlendirme yapmamak nasıl mümkün olabilir vs. vs.

spartacus
05-10-2011, 16:08
2023 Bir nesil yetiştirme yılıdır, gerçekten böyle bir nesil yetişirde 2023 e yetişirse Türkiye kendi toplumunun sıfır talepli ve sıfır farkındalık yapısıyla, canı pahasına kendini adamış kendisine ait olmayan subjektif aidiyet duygularına istisnasız sebat getirmiş, tüm dinamiklerini sömüren hakimlerin vitrin gösterileriyle, hayli güçlü bir ülke olacaktır. Göreceksiniz..

Üstelikde yayılım gösterecektir, hem düzlenmiş, sıfırlanmış bir ülke-toplum, düzlenmiş içi boş bir demokrasi yaratmakla*, düzlenmiş bir demokrasi taşıyacaktır çevresine, hem de yayılmacılığı, dış kaynakların içe akıtılmasını sağlayacaktır. Şimdiden bir zamanlar bir çıkış yolu olarak yayılmayı o günün koşullarında işgalde gören, Hitleri önüne katıp iştahla destekleyen orta ve üst sınıflar açısından pasta yine aynıdır ve yine en az onun kadar iştah kabartıcıdır, dilerseniz dün şalvarlı, eli tesbihli, sakallı kişilerin bu gün beyefendi edalarıyla kıravatlı, gömlekli, ütülü pantolanlarıyla ortadoğuya iş görüşme ve toplantısı adı altında yaptıkları akınları inceleyebilirsiniz, azımsanamayacak düzeydedir ve hep altında kendi toplumundan bu biçimde kurslar, aidiyet, kutsal ve tabu faaliyetlerinden söğüşlediğiyle sermaye merkezleri haline gelen dini dernekler, vakıflar, dinsel işveren sendikaları vs vardır....

* Demokrasi ile kutsallar çelişen olgulardır. Demokraside kendini temsil, taleplerini dile getirme esastır, dinde ise bu mümkün değildir, aksine talep etmek ile isyan etmek arasında bir fark yoktur. Eğer bir şey talep edecekseniz tanrıya yalvarmalısınız.... demokraside bu çerçeveyi aşmadıkça demokrasidir... uzar gider şimdi neyse...

moment
05-10-2011, 20:04
Tablo şu; din dersleri zorunlu.
Kuran yaşı küçültülüyor.
Son olarak Arapça lisan dersi olarak sokuldu.
Bunun yanında felsefe, müzik, resim gibi evrensel dersler kaldırılıyor.

Heimdall
07-10-2011, 23:52
Tablo şu; din dersleri zorunlu.
Kuran yaşı küçültülüyor.
Son olarak Arapça lisan dersi olarak sokuldu.
Bunun yanında felsefe, müzik, resim gibi evrensel dersler kaldırılıyor.

O kadar imamhatiplilere is acilmasi lazim. Okullardaki müdürlükler yetmez. Adamlar islerini saglam yapiyorlar.

redyellow
08-10-2011, 10:57
Çok doğru bir karar, diyaneti tebrik ediyorum. İnsanlar çocuklarına küçük yaşta dinlerini,diyanetlerini, kuranını vs. öğretme hürriyetine sahiptir. Teşekkürler diyanet.

siparisci
08-10-2011, 11:35
Çok doğru bir karar, diyaneti tebrik ediyorum. İnsanlar çocuklarına küçük yaşta dinlerini,diyanetlerini, kuranını vs. öğretme hürriyetine sahiptir. Teşekkürler diyanet.

Küçük yaşta çocuğa din öğretemezsin. Ancak ve ancak dayatırsın.

Eminim ki sen de karanlıkta korkanlardansın. Bu senin suçun değil ama seni küçük yaşta o sakallı sapık hocalarına gönderen ailendir.

Küçük yaşta ve halen daha izlediğin sır kapısı tarzı programlardır. Kabuslarında gördüğün ak sakallı dedeler, sözde cehennem ateşleri, rüzgâr sesini çığlık sesi sanıp korkmaların senin deli olduğundan değil, psikolojini alt üst etmelerindendir.

Hiç biri senin suçun değil.

Çocuklarına yapacakların ve yaptıracakların sadece senin suçun olacak.

zulfikar56
08-10-2011, 15:41
benim üç tane oğlum var.
en küçüğü bana hala ''allaha emanet ol baba '' diyor.

nasıl varolduğumuz belli.
bu konuda bir tane bilimsel teori var.
o teoriyi anlatırım.

birde dinlerin ürettiği savsatalar var.
o savsataları da anlatırım.
sonra da derim ki,
seçim senin.

ama sen diyemezsin.

syın khaos bu bu şekilde mi eğitim veriyorsunuz .bu zaten taraf tutmaktır.zaten sözü dinlerin ürettiği savsatalar diye başlarsanız zaten niyetiniz belidir. cocuğa bak oğlum biz evrimle meydana geldik bak bunlarda deliller. birde bilimden uzak böyle din savsataları var deyip dini kendi bildiğiniz kadarıyla cocuğa anlatsanız bu cocuğu evrime inanmaya sevk etmekten başka bir şey değildir.bende bir cocuğa bak bu islam dini bunlarda iman hakıkatları deyip anlatırım . sonra bunlarda evrim savsatası deyip cocuga evirmi anlatırım. sonra secim senin derim sonuc ne olur. bu taraflı olur.zaten tarafsız olmaz cümkü baba kimsenin değil sadece cocuğunun kendisinden iyi olmasını ister.kendi fikrinde yaşamasını ister.tarafsız anlatım diyorsan islam dini üzerinde ihtisas sahibi bir zatın senin cocuğuna islamı anlatması lazım senin değil.(din kültürü hocalarını bu sınıfa girmediği aşikardır) ama benim, cocuğa evrimi anlatmama gerek yok. zaten 7 yaşından beri gideceği okulda ona evrimi anlatacaklar inandırmaya çalışacaklar. okulların evrim yuvası haline geldiği gayet acık. buna mukabil ben sadece islamı anlatsan ancak o tahribati tamir aderim.

Ben okulda Atatürk'ü sevmiyorum dedi diye dayak yiyen bi öğrenci görmedim hiç. Ama kuran kurslarında bırak ben Muhammedi sevmiyorum demeyi yanlış okumada bile başında cellat gibi elinde sopasıyla bekleyen bi hoca var.

Ayrıca bu konu neden Atatürk'e bağlanıyor onu da hiç anlamış değilim.

sayın staind sen bitlis tatvan mehmetcik ilk öğretim okulunda okudunmu her okulu görecek bir gözün yok bidiğim kadarıyla.hocam sadece cevrendeki okullardan haberin olabilir. bu tip dayakları haberlerden duyma ihtimalın yüzde bir bile olamaz .(insanların fikirlerini rahatlıkla beyan ettiği bazı yıllar hariç) bu tip dayakları haberlere vermezler cümkü sistem kemalist.ama dine karşı olan bu sistemde din hakkında cok karalama duyarsın kemalist medyadan. eğer okullar seni tatmin etmediyse tsk ya bir bak.konu neden Atatürke geldinini soruyorsun. ben sadece örnek verdim.vesselam

Khaos
08-10-2011, 16:04
sayın zülfikar

okulların evrim yuvası haline geldiğini söylemeniz,
sizin bilim hakkındaki duruşunuzu deşifre ediyor zaten.

olan biten tam olarak budur.
okulları evrim yuvası olarak görenlerin
bilime karşı dini empoza edebilmek adına,
küçücük çocukların beynini yıkamasıdır.

araplardan edindiğiniz göksel masallarla bilimin karşısına dikilme mücadelesi veriyorsunuz.

bu mücadelede öne geçebilmek için beyin yıkama faaliyetinin yaşını geriye çekme derdindesiniz.

bilim düşmanlığını özgürlük olarak sunmaya çalışıyorsunuz.

iman hakikatleriymiş.
iman hiç bir hakikate dayanmaz.
savsatalara inanırsın buna iman denir.

evrimi anlattığınız bir gence evrimi sorgulamayı öğretebilirsiniz.
çünkü bilimsel düşüncenin doğasında bu vardır.

ama dinsel savsatları öğrettiğiniz bir gence,
dini sorgulamayı öğretmezsiniz.
tam tersine bunun şeytani bir şey olduğunu,
sorgulamamasını ve sadece iman etmesini empoze edersiniz.

aradaki fark işte budur.

zulfikar56
08-10-2011, 16:26
sayın khaos lütfen gözünüz açın ve okulara dikkatli bakın. okullarda bilim anlatılırken islamıyete hücumlar olmuştur. ve oluyor. islamiyetin bilimle alıp veremediği yok örnek istersen erzurumlu ibrahim hakkı hazretlerinin kitaplarına bir bak astronomiden biyolojiye kadar değişik konulara değindiğini göreceksiniz.ama bu zat medrese kökenli bir zat. hocası fakirullah hazretleri için yaptığı türbe onun ilminin ne denli yüksek olduğunun bir delilidir.islamiyeti bilimden uzak görmeniz doğru bir ğörüş değildir.

Khaos
08-10-2011, 16:35
islamiyet elbetteki bilimden uzaktır.
bütün dinler bilimden uzaktır.

okullar evrim yuvası haline geldi sözünüz de buna kanıttır.
bu söz sadece siz müslümanlara ait de değildir.
hristiyanlar ve yahudiler de okulların evrim yuvası olduğu gerekçesiyle,
küçücük çocukların beynini yıkıyor.

dinler her zaman bilimin düşmanıydı.
dinin doğası böyledir.
çünkü dogmaya ve imana dayanır.

bilim ise sorgulamaya ve kanıta dayanır.

bilimin yöntemi,
din tarafından şeytani olaqrak görülen bir şeydir.

bu ülkeyi gericiliğe sürüklüyorsunuz.
geleceğini mahvediyorsunuz.

kendi varoluşunuzu,
bilimsel düşüncenin alanlarını daraltmakta görüyorsunuz.

dünyanın dört bir tarafında dinler evrim düşüncesine savaş açmış durumda.
neden.
bilimsel nedenlerle mi.
hayır dogmalarınıza twers geldiği için.

masallarınızı küçücük çocuklara empoze ediyorsunuz.
çünkü büyüyüp özgür akıl sahibi olduklarında bu masallara inanmayacaklarını gayet iyi biliyorsunuz.

gericilik işte budur.
din doğası gereği gericidir.

istatistik
08-10-2011, 16:47
Mantıklı olarak yapılması gereken din konusunda teist ve teist olmayan görüşlerin ikisini de anlatmaktır. Her ne kadar küçük yaştaki bir çocuğun bu kavramları anlaması beklenemese de gelecekte vereceği karara yönelik bir ön hazırlık aşaması olarak düşünülebilir.

Ancak bilim konusunda teist düşüncenin anlatılması gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Çünkü bilim somut kanıtlara dayanır ve evrim teorisi gibi kanıtlanabilir ve gözlemlenebilir bir bilimsel gerçek karşısında adem ile havvayı anlatmak mantık dışıdır ve bilimsel değildir.

Ancak burada bilim eğitimini verecek kişinin de işinin ehli ve tarafsız olabilmesi gerekir. Kendi ilköğretim yıllarımda aldığım eğitimin hiç de bu tarzda olmadığını söylemek isterim. Fen bilgisi adı altında bilimi öğretmesi gereken öğretmenim bir türk-islam sentezcisiydi. evrim konusunda komünizmi suçlarken (bu beni oldukça kızdırmıştı) madde konusunda tututrduğu notlarda parantez içinde allah yapar gibi ibareler kullandırıyordu. Bu bakımdan Türkiye'deki genel eğitim yapısına baktığımızda genelin dini kullanarak bilime saldırdığını görebiliriz.

zulfikar56
08-10-2011, 17:01
sayın khaos ben sana bir örnek verdim bu zat küçük yaşta medreseden eğitim almaya başladı eğer yaptığı türbeyi araştırırsan göreceksinki bu türbede yılda iki defa (21 mart 23 üylül )doğan güneş bir kule vasıtasıyla fakirullah hazretlerinin baş uçuna düşer.(ayrıntıları senin araştırmanı istiyorum) 1960 yıllarda bir resturasyanda sırasında bozuldu yerli ve yapancı bir cok bilim adamı bunu yapamadı. 23 eylül 2011 tarihine kadar bu böyle devam etti .ve bunu yapan türk bilim adamkarından biriyle tiloda bir mescitte karşılaştık namaz kılıyordu. sohbet ettik. bir cok bilim adamının yapamadığı bu başarıyı yine müslüman bilim adamları yaptı .her ne kadar medyada fazla yer edinmesede bu olay gösteriyorki müslümanlar bilimle alakalıdır. belkide siz böyle bir olayın sadece mısır pramitlerinde olduğunu biliyordunuz.. cümkü sadece onun reklamı yapılır. müslümanların bilimle alakalı olmaması lazım değilmi.

Khaos
08-10-2011, 17:13
sayın zülfikar

bilim gerçeği araştırır.
din ise dogmaya sorgulamadan inanmaya dayanır.

bilimde sorgulamak esasdır.
dinde ise inanmak ve sorgulamamak esasdır.

din ve bilim doğası gereği uzlaşmaz çelişki içindedir.

somuta baktığımızda bu söylediklerimi daha net görürsünüz.
sizin okullar evrim yuvası haline geldi sözünüzü tartışmaya açalım.

evrim hakkında ne düşünüyorsunuz.

ne düşündüğünüzü ve neden böyle düşündüğünüzü ifade etmeye kalktığınızda ortaya net bir gerçek çıkar.

din; bilimin, bilimsel düşünmenin ve özgür düşünmenin uzlaşmaz düşmanıdır.

din tarih boyunca bu savaşı yürütmüştür.
gerek bireysel gerekse de örgütlü olarak.

bilimle mücadele edebilmek için beyin yıkamaya mümkün olan en küçük yaşta başlaması gerektiğini tecrübelerinden bilir.

bu bir savaştır.
özgür düşünce ile insanın köleleştirilmesi arasındaki bir savaş.
beyin yıkamak savaşı kölecilerin kazanması için en kestirme yoldur.
çünkü özgür düşünen bir insanın dinsel savsatalara inanmasını kimse beklemez.
o halde yapılacak olan özgür düşünme yeteneğini gelişmeden budayabilmektir.

kuran kursu denen şeyin somut karşılığı tam olarak budur.

AlbatrosS
08-10-2011, 20:35
İsteyen çocuğunu dilediği laçkalıkta ve şartlanmışlıkla yetiştirebilir. Benim asıl itirazım bunun ''diyanet eliyle'' yapılmasınadır. Devlet Kur'an kursu açamaz, şayet açıyorsa buna mukabil rahatlıkla ''incil kursu'' da istenebilir. Çocuklarına Kur'an öğretmek isteyenler bunu kendi vakıflarında yapmalıdır. İşin en makul tarafı budur. Siyasal bir tavır olarak, Kur'an kurslarına tolerans göstermek mecburiyetindeyiz. Çocukların ''şartlanmalar'' düzeyinde uyarılması mevzusuysa karmaşıktır. Zira devletten ala bir şartlanmışlık henüz mevcut değildir ve her kurumsal-hiyerarşik yapı özünde kendi edimsel-kültürel şartlanmışlıklarını üretir.

İşin midemi bulandıran kısmıysa şu: 12 yaşındaki çocuklara Kuran KURSU'na özgürlükçülük payesinden bakan muhafazakarların zorunlu din derslerini hala olumlaması. Devletin isteyene kurs vermesini olumlayan biri, istemeyeni de muaf tutmasını peşinen kabul etmesi gerekir; yoksa, kendisi afili bir ŞARLATAN-MECZUP olmaktan kurtulamayacaktır. Zira onun derdi çocuklarının Kur'an öğrenmesi değil, laik-seküler ailelerin çocuklarının da zorla dincileştirilmesidir. Ben böyle okurum.

redyellow
08-10-2011, 22:15
Küçük yaşta çocuğa din öğretemezsin. Ancak ve ancak dayatırsın.

Niye öğretemez mişim?

Sen veya bir başkası çocuğuna mesela flüt çalmayı öğretemiyor mu?

Buna hakkınız yok mu?

var.

O zaman benim de çocuğuma dinimi öğretme hakkım vardır.

Senin çocuğuna flüt öğretmen dayatma ise o ayrı!!!!

Ayrıca bana öğretemezsin diyendir asıl dayatmacı olan.

Eminim ki sen de karanlıkta korkanlardansın. Bu senin suçun değil ama seni küçük yaşta o sakallı sapık hocalarına gönderen ailendir.

Hem çocuğuna dinini öğretemezsin diyeceksin hem karanlıkta korkuyorsun vs. diyeceksin, bence etrafına bi bak, eminim ki hiç bir ışık yok etrafında!!!!

Yanlız uslubuna dikkat et, sapık vs. dersen aynısın alırsın, terbiyesizlik yapma!

Ben hiç sapık hocaya gitmedim ama sen gitmişsin anlaşılan!!!

Küçük yaşta ve halen daha izlediğin sır kapısı tarzı programlardır. Kabuslarında gördüğün ak sakallı dedeler, sözde cehennem ateşleri, rüzgâr sesini çığlık sesi sanıp korkmaların senin deli olduğundan değil, psikolojini alt üst etmelerindendir.

Hiç biri senin suçun değil.

Çocuklarına yapacakların ve yaptıracakların sadece senin suçun olacak.

Ak sakallı dedelerle bir sıkıntın var ya ne bilemiyorum.

Benim rüyalarımda ak sakallı dede gördüğümü nerden biliyorsun? yanımda mı yatıyorsun? sana mı anlattım?

yoksa bu yazdıkların senin nasıl bir palavracı olduğunun delili mi?

bence ikincisi!

(aslında bu palavracı vs kelimelerini kullanmak istemezdim ama senin uslubuna karşılık yazdım, bunu da bil)

TUBA
08-10-2011, 22:23
Ben hiç sapık hocaya gitmedim ...

bende gitmedim zaten gitmeye ne hacet, sürüsünü tvlerde boy boy gördük :D sapık hocaların dini kullanarak kadınlara neler yaptıklarını cümle alem gördü sen hala görmediysen, nerede yaşıyorsun?

redyellow
08-10-2011, 22:28
bende gitmedim zaten gitmeye ne hacet, sürüsünü tvlerde boy boy gördük :D sapık hocaların dini kullanarak kadınlara neler yaptıklarını cümle alem gördü sen hala görmediysen, nerede yaşıyorsun?

Yok yok sen gitmişsin, ağzınızdan hiç düşürmediğinize göre kesin gitmişsiniz!

ben türkiyede yaşıyorum, siz? mozambikde mi?

Tvlerde sapık öğretmenler de görüyoruz, sapık doktorlar da görüyoruz, ne yapalım, bazı kişilerin yanlışları yüzünden o meslekleri karalayalım mı?

bazı kişiler din adına yanlış yapıyorlar diye sakız gibi sapık hocalar sapık hocalar diye yazmanız sadece ve sadece sizin gözünüzün din düşmanlığından dolayı kör olmasının göstergesidir!

bazı kişilerin yaptığı yanlışlar yüzünden hiç bir mesleği, kurumu, dini vs. karalayamazsınız, karalarsanız komik olursunuz.

Gelin bu komikliği yapmayın.

TUBA
08-10-2011, 22:33
Yok yok sen gitmişsin, ağzınızdan hiç düşürmediğinize göre kesin gitmişsiniz!

ben türkiyede yaşıyorum, siz? mozambikde mi?

Tvlerde sapık öğretmenler de görüyoruz, sapık doktorlar da görüyoruz, ne yapalım, bazı kişilerin yanlışları yüzünden o meslekleri karalayalım mı?

bazı kişiler din adına yanlış yapıyorlar diye sakız gibi sapık hocalar sapık hocalar diye yazmanız sadece ve sadece sizin gözünüzün din düşmanlığından dolayı kör olmasının göstergesidir!

bazı kişilerin yaptığı yanlışlar yüzünden hiç bir mesleği, kurumu, dini vs. karalayamazsınız, karalarsanız komik olursunuz.

Gelin bu komikliği yapmayın.

işte sen ve senin gibiler şurasını asla anlamıyorsunuz, değil doktor vs feriştahı olsa ve sapıklık yapıyorsa sapık denir:) sonuç olarak sapıklığı hocalarda yapıyorsa bunun tersini ispatlamaya çalışmak ne derece doğrudur?

redyellow
08-10-2011, 22:47
işte sen ve senin gibiler şurasını asla anlamıyorsunuz, değil doktor vs feriştahı olsa ve sapıklık yapıyorsa sapık denir:) sonuç olarak sapıklığı hocalarda yapıyorsa bunun tersini ispatlamaya çalışmak ne derece doğrudur?

İyi de biz "gerçekten sapıklık yapanlara" sapık demeyin demedik ki, sizin sakız gibi sanki bütün hocalar sapıkmış gibi sapık hocalar sapık hocalar demenize güldük!

neyin tersini ispatlamaya çalıştım ben, benim niye haberim yok böyle bir şey yaptığımdan, yoksa siz benim yazılarımı hiç okumadan mı yazıyorsunuz?

Konu kuran kurslarında yaş sınırının kaldırılması, geliyorum ben gayet güzel bir gelişme tebrik ederim diyaneti diyorum, hooppp koşa koşa geliyorsunuz yok sapık hocalar yok ak sakallı dedeler vs.vs. yazılıyor.

hakkaten yazacak gerçek anlamda "FİKİR VE DÜŞÜNCENİZ" yok mu?

Niye sapık doktorları, sapık öğretmenleri, sapık sanatçıları, sapık sporcuları vs. bu kadar sözkonusu etmiyorsunuz da varsa yoksa sapık hocalar, sıkıntınız ne?

Ya sapık hocalar vs. diyerek konuyu sapıtmayın, konuya ilgili varsa fikir ve düşünce üretin, ya da yazılanlara katlanın.

zulfikar56
09-10-2011, 18:06
sayın zülfikar

bilim gerçeği araştırır.
din ise dogmaya sorgulamadan inanmaya dayanır.

bilimde sorgulamak esasdır.
dinde ise inanmak ve sorgulamamak esasdır.

din ve bilim doğası gereği uzlaşmaz çelişki içindedir.

somuta baktığımızda bu söylediklerimi daha net görürsünüz.
sizin okullar evrim yuvası haline geldi sözünüzü tartışmaya açalım.

evrim hakkında ne düşünüyorsunuz.

ne düşündüğünüzü ve neden böyle düşündüğünüzü ifade etmeye kalktığınızda ortaya net bir gerçek çıkar.

din; bilimin, bilimsel düşünmenin ve özgür düşünmenin uzlaşmaz düşmanıdır.

din tarih boyunca bu savaşı yürütmüştür.

sayın khaos diğer dinleri bilmem ama islam dininin bilim karşısında olduğunu söylemek tarihteki ve günümüzdeki tüm müslaman (dinini gereği gibi yaşayan ) bilim adamlarını göz ardı etmek demektir. bu bilim adamlarını araştırsan çok rahat bulabilirsin. o yüzden bunları yazmama gerek yok.gerçi bir tanesini örnek verdim ama sen görmek istemiyorsun.
neyse
sayın khaos bilim sadece evrim teorisinden mi iberettir. yoksa başka bilim dallarıda varmı.ve islamiyet hangilerine karşı .medreselerde bu bilim dallarından hangileri okutuluyordu . ibrahim hakkı hazretleri bu cok çeşitli ilimleri nereden öğrendi. öğrendiğinde medreseden kovuldu mu. yoksa yine medresede ders vermeye devam etti mi. şuan müslümanlar onu dışlıyormu yoksa üzerinden yaklaşık 3 asır gecmesine ragmen mezarını ziyaret ediyormu. vesselam görüşmek dileği ile..........

siparisci
09-10-2011, 22:03
Niye öğretemez mişim?

Sen veya bir başkası çocuğuna mesela flüt çalmayı öğretemiyor mu?

Buna hakkınız yok mu?

var.

O zaman benim de çocuğuma dinimi öğretme hakkım vardır.

Senin çocuğuna flüt öğretmen dayatma ise o ayrı!!!!

Ayrıca bana öğretemezsin diyendir asıl dayatmacı olan.

Hem çocuğuna dinini öğretemezsin diyeceksin hem karanlıkta korkuyorsun vs. diyeceksin, bence etrafına bi bak, eminim ki hiç bir ışık yok etrafında!!!!

Yanlız uslubuna dikkat et, sapık vs. dersen aynısın alırsın, terbiyesizlik yapma!

Ben hiç sapık hocaya gitmedim ama sen gitmişsin anlaşılan!!!

Ak sakallı dedelerle bir sıkıntın var ya ne bilemiyorum.

Benim rüyalarımda ak sakallı dede gördüğümü nerden biliyorsun? yanımda mı yatıyorsun? sana mı anlattım?

yoksa bu yazdıkların senin nasıl bir palavracı olduğunun delili mi?

bence ikincisi!

(aslında bu palavracı vs kelimelerini kullanmak istemezdim ama senin uslubuna karşılık yazdım, bunu da bil)

Haklısın. Zaten din, flüt çalmak gibi bişey değil mi ?

Şu koca yazıya kuş bakışı bakan da bir şeyler yazmışsın sanır. Ama yorulmayın arkadaşlar özet geçeyim :

Sen çocuğuna flüt çalmayı öğretirsen, ben de allahlar, peygamberler, şeytanlar, cinler, ateşler, cehennemler, öldürmeler, katliamlar öğretir ve aşılarım.

Müslümanların hepsi en az bir kere rüyalarında cehennemi gördüğünü iddia ederler ve tabiki ak sakallı dedeleri de. Sen de gördün ve iddia ediyorum.

Görmedin mi :)

redyellow
09-10-2011, 22:29
Haklısın. Zaten din, flüt çalmak gibi bişey değil mi ?

benim yazımdaki amacı örnek vermemi bal gibi anladığınız halde sırf inat için, sırf bana laf sokuşturabilmek için bunu yazmanız da flüt çalmak gibi bir şey!!!

Arkadaşım ben bir örnek veriyorum, çocuğuma dinimi öğretmek hakkım diyorum, birisi geliyor hayır hakkın değil, dinini çocuğuna öğretemezsin diyor, ben de ona başka bir aile flüt öğretme hakkına sahip ise ben niye dinimi öğretme hakkına sahip değilim diye soruyorum sen koşa koşa gelip din flüt çalmak gibi mi diyorsun!

Aklını kendine sakla ben ne yazdığımı biliyorum.

Şu koca yazıya kuş bakışı bakan da bir şeyler yazmışsın sanır. Ama yorulmayın arkadaşlar özet geçeyim :

Sen çocuğuna flüt çalmayı öğretirsen, ben de allahlar, peygamberler, şeytanlar, cinler, ateşler, cehennemler, öldürmeler, katliamlar öğretir ve aşılarım.

:)

sanki öğretmiyorsun, sanki aşılamıyorsun gibi yazman yok mu öldürür insani ya!

demek ben flüt çalmayı öğretirsem sen de öyle yapacaksın???

tamam ben flüt çalmayı öğretmiycem söz veriyorum, sen de o dediğin hezeyanlaır öğretme, aşılama!!!

Müslümanların hepsi en az bir kere rüyalarında cehennemi gördüğünü iddia ederler ve tabiki ak sakallı dedeleri de. Sen de gördün ve iddia ediyorum.

Görmedin mi :)

yalancının derler ya işte öyle!!

niyet okumayı da geçtiniz artık rüyaları okumaya başladınız:)

Komikliğe devam!

Ak sakallı dedelerle bir sıkıntınız var size ne yaptılar bilmiyorum ama ben hiç ak sakallı dede görmedim cehennemi de görmedim, inşaallah hiç görmem cehennemi!

Siz çok meraklıysanız önden buyrun ama hiç bir zaman sen şu rüyayı gördün gibi komiklikler yapma!

Yok yapacağım diyorsan bence mahzuru yok, yazmaya devam et, ben de gülmeye devam edeyim:)

TUBA
09-10-2011, 22:34
sevgili redyellow, kimsenin çocuğuna hiçbir konuda metazori birşley yaptırmaya hakkı yoktur. buna flüt çalmak ve dini öğretmek dahil. hoş flüt öğretmek veya piyano öğretmekle din bağdaştırılamaz. ispatlıdır ki müzik insan psikolojisi açısından çok önemli bir ye tutar. ama dinlerin hiçbirinde psikolojiyi düzelten bir durum olmadığı gibi aksine ufacık beyinlerin zihinlerin karışmasına yol açmaktadır ki buda minicik beyinlerin zehirlenmesi demektir.

taylan
09-10-2011, 22:38
Çocuklarınıza din öğretmek zorunda mısınız? Biraz daha büyümelerini bekleseniz olmaz mı? Gelsin 17-18 yaşına bırakın kendi okusun öğrensin. Karışmayın yahu.

siparisci
09-10-2011, 22:51
Çocuklarınıza din öğretmek zorunda mısınız? Biraz daha büyümelerini bekleseniz olmaz mı? Gelsin 17-18 yaşına bırakın kendi okusun öğrensin. Karışmayın yahu.

Siz flüt çalmayı öğretirken bekliyor musunuz 17 - 18 yaşlarını heeeee :)

der şimdi.

redyellow
10-10-2011, 00:41

Evet zorundayız. Siz bizim çocuklarımıza karışmak zorunda mısınız peki?

Siz niye çocuklarınızı 7 yaşlarında okula gönderiyorsunuz?

Bırakın 17-18 yaşına ne öğrenecekse kendi okusun öğrensin, karışmayın yahu!!!!

(son cümleniz komikti ben de komikliğe devam ettim)

Siz flüt çalmayı öğretirken bekliyor musunuz 17 - 18 yaşlarını heeeee :)

der şimdi.

Mesleğiniz hayırlı olsun: MÜNECCİMLİK!

sevgili redyellow, kimsenin çocuğuna hiçbir konuda metazori birşley yaptırmaya hakkı yoktur. buna flüt çalmak ve dini öğretmek dahil. hoş flüt öğretmek veya piyano öğretmekle din bağdaştırılamaz. ispatlıdır ki müzik insan psikolojisi açısından çok önemli bir ye tutar. ama dinlerin hiçbirinde psikolojiyi düzelten bir durum olmadığı gibi aksine ufacık beyinlerin zihinlerin karışmasına yol açmaktadır ki buda minicik beyinlerin zehirlenmesi demektir.

flüte ne kadar takıldınız ya:)

flüt demeyelim ki bale diyelim, bilgisayar kursu diyelim, resim diyelim vs.vs. onlarca yüzlerce şey bulunur.

Niye ısrarla konuyu çarpıtmak istiyorsunuz.

Küçük çocuklara din öğretilmez ise, buyrun siz de hiç bir şey öğretmeyin!

Din denince mi minicik beyinler aklınıza geliyor, bale olursa minicik değil, piyano olursa, gitar olursa, bağlama olursa, resim olursa minicik değil, din denince hemen minicik oluyorlar!

din zihinleri karıştırmaz, asıl zihni karışan sizlersiniz ki flüte takıldınız kaldınız.

bırakın flütü, bırakın insanlar çocuklarına dinlerini öğretsinler.

Küçük yaşta din öğretilmesinin hiçbir mahzuru yoktur, asıl yanlış olan buna karşı çıkmaktır.

Niye korkuyorsunuz çocuklara dinin öğretilmesinden?

istatistik
10-10-2011, 01:08
Din bir kişinin yaşamını nasıl devam ettireceği yönünde kesin sınırları içerir ve küçük yaştaki bir çocuğun idrak sınırlarının dışındadır. Tıpkı siyaset ya da ateizm gibi. Bunları tutup da sanat, spor ya da başka aktivitelerle aynı kefeye koyarak olaya bu açıdan yaklaşmak mantıksızdır.

Küçük çocuklara belirli bir eğitim verilir. Kanıtlanabilir, gerçeklenebilir ve deneyler ile gözlemlenebilir şeylerin eğitimi verilebilir. Din (teist ya da nonteist farketmez) bunun dışındadır. Eğer küçük bir çocuğa bir varlık olduğunu ve onan inanmazsa sonsuza kadar yanacağını söylerseniz o varlık olarak sobayı bile gösterseniz ona tapar. Kaldı ki hangi din olursa olsun verilen eğitim bu şekildedir. Öğretmeye cennet ve cehennem ile başlanır. Ateizmi anlatmaya çalışsanız bile bu çocuğa teist görüşü ve tezlerini anlatarak başlamalısınız ve çocuk aklı ile teist görüş daha ağır basacaktır. Çünkü korku vardır ve sağlıklı karar vermesini etkileyecektir. İşte tüm bunlar nedeniyle taist ya da nonteist görüşler küçük çocukların alması gereken eğitimin dışındadır.

zulfikar56
12-10-2011, 20:18
arkadaşlar (dinini gereyi gibi yaşayan) bir müslümandan cocuğunun 17 18 yaşına kadar dinden uzak bir şekilde büyütmesini beklemek muhal bir istek olur. düşünsenizde baba namaz kılıyor cocuğu soruyor baba ne yapıyorsun. baba ne cevap versin. yada cocuğun annesi ölüyor cocuk soruyor baba anneme ne oldu. baba buna ne cevap versin yani aile cocukla beraber yaşarsa ailenin cocuğa bir şey öğretmesi gerekmez zaten cocuk merak edip soruyor. sayın istatistiğe bir derece katılıyorum. coçuğa Allah var desen sorgulamadan kabul eder.nasıl ki masallardaki olağan üstü şeylere hemen inanıyorsa dini bilgilerede sorgulamadan inanır yani cocuk zorlanmaz. cocuğu korkutmaya gerek yoktur.

spartacus
12-10-2011, 22:47
Niye korkuyorsunuz çocuklara dinin öğretilmesinden?Aileye kalmış bir şey diyebilirim, ama yine de ailelerin de bilinçlendirilmesi gerekir.

Bende çocuklara din ve bağıl korku psikolojsinin öğretilmesini istemiyorum ne olacak şimdi?
Okullarda bilim öğretilmesini istiyorum.. basitden, karmaşığa doğru, yaşa göre...

Neden korkuluyor çocuklara bilimsel düşünme ve bilimsel verilerin öğretilmesinden?

Yergin
13-10-2011, 09:19
Okullarda bilim öğretilmesini istiyorum.. basitden, karmaşığa doğru, yaşa göre...

Bunun yolu din derslerinin kaldırılmasından yada dinin olmamasından mı geçiyor?

Örnek aldığınız bir bilim adamı düşünün veya değer verdiğiniz. Bu bilim adamının özgeçmişini inceleyin. Okuduğu okullara sizin çocuğunuz gidemez mi? Gidememesi için bir engel varmı? Yoksa niye hiç biriniz kendisinde suç aramaz?

Saygılar

AlbatrosS
13-10-2011, 12:16

Örnek aldığınız bir bilim adamı düşünün veya değer verdiğiniz. Bu bilim adamının özgeçmişini inceleyin. Okuduğu okullara sizin çocuğunuz gidemez mi? Gidememesi için bir engel varmı? Yoksa niye hiç biriniz kendisinde suç aramaz?

Saygılar

Okulda ahlak ve din öğretilemez; eğitimin tabiatını uygun değildir diyeceğim, ancak bugüne kadar tam da bu amaca matuf yapılmış.

Şunun gibi örnekleme yapayım: Teoloji eğitimi alıyorsanız, evrim kuramı üzerine çalışmazsınız. Teoloji eğitimi veren bir okulun müfredatına zorla evrim kuramı dayatmanın manası nedir?

Eğitim, bilimsel şüphe ve analiz üzerine kuruludur; bilimin konusuysa dinler değildir. Kaba bir din karşıtlığı değil mevzu yani. İnsanlar kendi vakıflarını kursun, dinlerini öğretsinler. Hadi bu da olmuyorsa, pratik olarak zorunlu din dersleri kalksın ve seçmeli hale getirilsin. Dini eğitim ve hizmetler almak isteyenlerden özel vergiler toplansın. gibi gibi.

Sayın YERGİN, insanların derdi özellikle kendi çocuklarının dini öğrenmelerini istemekse, pratik ve makul çözümlere kanaat etmeleri gerekir; yok, derdiniz ve tasanız, kendi çocuğunuz dışında, hatta laik-ateist ailelerin çocukları ile alevilerin vs asimile edilmeleriyse bu farklı bir durum.

Khaos
13-10-2011, 12:43
laik veya ateistlerin çocuklarını asimile etmenin ötesinde,
kendi çocuklarının dini öğrenmesini istemelerinin dayanağı nedir.

bir ebeveyn kendi çocuğunu dinine göre eğitme hakkına ne kadar sahiptir.
adına dinsel eğitim denen şey,
tek kelime ile ebeveynin kendini inandırdığı savsataya çocuğunu da inandırma mücadelesidir.
bu inandırma eylemine mümkün olan en küçük yaşlarda başalamak istemelerinin tek sebebi akletme beceresini daha en baştan gelişmeden yokedebilme isteğidir.

bu tarz sitelerde inançlarına mantıksal kılıf uydurup duranlar,
mantığın olamayacağı küçücük yaşlarda çocukların aklını cehennem korkusuyla ve cennet ümidiyle yokederken mantık arıyorlar mı.
o çocukları pavlovun köpeklerine dönüştürürken o çocuklarda bu dönüşümü rededecek mantık var mı.

hayır önce dönüşücekler sonra da ellerine dönüştükleri şeyin sözde argümanları tutuşturulacak.

din ve içerdiği savsatalar bu avantajdan vazgeçmez.
çağlar boyunca kilise boşuna mı bunun mücadelesini verdi.
siz bakmayın akla bürüme taktikleri koşturmalarına ya da bu meseleyi bir özgürlük sorunuymuş gibi sunmaya kalkmalarına.

masala ancak çocuklar inanır.
o nedenle henüz çocukken inandırmak isterler.
bu şartlı refleks sürecinden geçmeyen,
bilimsel düşünce ile büyüyüyp birey olan birinin dönüp dindar olma şansı neredeyse yok.
o yüzden çocukları pavlov köpeği yapabilmenin derdindeler.

spartacus
13-10-2011, 15:38

SaygılarSevgili Yergin, yazımda suç ya da suçlu arayan bir ifademi gördün?
Bir karar verelim, ben ne demişim. Aile mi? devlet mi? Din aile ve dini okullarda verilebilir, normal okullar da değil diye düşünüyorum. Okullar asli vermesi gerektiği eğitimi, öğretimi vermiyor. 1960 larda Ay'a gidilemez çünkü o bir nurdur diyenleri de anımsamak gerekiyor, o kadar ki çocuklarını sırf bu yüzden evlatlıktan ret etmişler var bu ülkede :)

Böyle bir eğitimin, böyle bir öğrenimin sanırım ailelere teslim edilmesi beklenemez, çünkü bu eğitim ve öğretimle asli mükellef olan aileler değil, eğitim ve öğretim kurumlarıdır. Onlar din ile mükellef değiller diye düşünüyorum. Okul bilimsel eğitim versin, gelenek ve görenekleri de aileler veriyor, kime ne? Tabi eğitim ve öğretim vermekle mükellef kurumlar, hiç de mükellef olmadıkları dine yönelir, birde insanların etek boyuyla uğraşırsa, Ay'a değil, dünya üzerinde yaya bile gidilemez, insanlık da yarattığı yıkım ve psikolojik saplantılar ise cabası...

Yazdıklarımı ifade etmediğim, üzerine de düşmediğim noktalara çekmeyelim lütfen. Çocuğuna hangi dini geleneği aşılamak istersen aşıla, ben eleştirebilirim elbetde. Hatda ay bir nurdur, maddesi yoktur diyebilirsin, ama iş çocuğa baskı yapmaya gelince itiraz edebilirim, o farkında olmasa da haklarını savunabilirim ve nedenlerini de dile getiririm, gerisi senin sorunun. Lakin bilimsel öğretim vermeyen şu okullarda zorunlu din enjeksiyonu dediğinde karışırım da, fikrimi de söylerim, çünkü her şey dalında ve yerinde güzel. Kaldı ki henüz karar verme, ayırma, kendi adına karar verme yetisinin oluşmadığı, daha uzaklığın, büyüklüğün, dünün, yarın'ın, haftanın ne olduğunu bilmeyen çocuklara din gibi olguların ilkokullarda başlaması da kabul edilecek bir şey değildir, aklı başında şeyler sarfedelim.. Sen böyle bir idrakı olmayan çoçuğuna eciş, bücüşde anlatabilirsin, sonuçda kendini kandırırsın bu biçimde. eline bir robot versek ona da aşılasan aynıdır, o süreçden sonra da çocuk hayatını kendini kandımakla geçirir, 60 ına gelirde Ay bir nurdur gidilemez diye çocuğunu evlatlıktan ret eder...

Yergin
14-10-2011, 11:45
Okulda ahlak ve din öğretilemez; eğitimin tabiatını uygun değildir diyeceğim, ancak bugüne kadar tam da bu amaca matuf yapılmış.

Şunun gibi örnekleme yapayım: Teoloji eğitimi alıyorsanız, evrim kuramı üzerine çalışmazsınız. Teoloji eğitimi veren bir okulun müfredatına zorla evrim kuramı dayatmanın manası nedir?

Eğitim, bilimsel şüphe ve analiz üzerine kuruludur; bilimin konusuysa dinler değildir. Kaba bir din karşıtlığı değil mevzu yani. İnsanlar kendi vakıflarını kursun, dinlerini öğretsinler. Hadi bu da olmuyorsa, pratik olarak zorunlu din dersleri kalksın ve seçmeli hale getirilsin. Dini eğitim ve hizmetler almak isteyenlerden özel vergiler toplansın. gibi gibi.

Sayın YERGİN, insanların derdi özellikle kendi çocuklarının dini öğrenmelerini istemekse, pratik ve makul çözümlere kanaat etmeleri gerekir; yok, derdiniz ve tasanız, kendi çocuğunuz dışında, hatta laik-ateist ailelerin çocukları ile alevilerin vs asimile edilmeleriyse bu farklı bir durum.

Sayın AlbatrosS ve spartacus,

AlbatrosS'un mesajı ile ikinize de sorayım, aslında bir önceki mesajımda sormaya çalışmıştım ama sanırım tam aktaramadım.

Mesela ben bir müslüman olarak, bekarım ama ileride çocuğum eğer olursa, olduğunda onu çok daha farklı eğitmek istiyorum. Elbette ki İslam'ı öğreteceğim, onun haricinde bir meslek edinmesi bakımından farklı şekilde eğitmek istiyorum. Belki yurt dışındaki okullarda, belki burada ki yerlerde ama mesela ortaokula gider iken aynı zamanda bilgisayar eğitimi de vermek istiyorum, dil eğitimi de. Benim için önemli olanı yüksek puanlı bir üniversiteyi kazanması değil, yapmak istediği mesleği yapabilmesi için tüm doneleri çocuğuma katabilmek. Bu benim çerçevemden bakış açım.

Sizler, yani İslam'a inanmayanlar, çocuklarınızı bilim üzerine neden farklı eğitmiyorsunuz? Burada mesela size en iyi örneği Ali Nesin olarak verebilirim.
Hadi size göre müslümanlar çocuklarını doğru düzgün eğitemiyorlar, peki ya siz? Kaç tane ateistin çocuğu bugün bilim ile uğraşıyor?

Türkiye'de ki eğitim sistemi yeterli değil mi diyeceksiniz?

O zaman bunun çözülmesi ve eğitim sisteminin kaliteli hale getirilmesi için yapılması gereken çabaların arasında neden hemen İslam karşıtlığı, din derslerinin kaldırılması geliyor ki? Size göre var olmayan bir din nasıl sizin çocuklarınızın eğitimine etki edebiliyor?

Toplum, bireylerin oluşturduğu birşey, siz de biz de bu toplumun içerisinde isek, evet bazı şeyleri yeri geldiğinde eleştirebilirsiniz. Ama eleştirdiğiniz konuları daha sonrasında kendinizde uygulayamıyorsanız o zaman dönüp bir aynaya bakacaksınız.

Ne demek istiyorum?

Doğru düzgün bir futbolcu olamadığı halde, sonrasında sporu bırakıp spor yorumculuğuna soyunmak, televizyonlarda boy göstermek.
Üniversitelerde, bazı eleştirilerde bulunan öğretim görevlileri ve öğrencilerin, sonrasında o okulun eğitim kalitesini arttırmak için birşeyler yapmaması.
Hani, bir Bilkent'te, bir ODTÜ'de, İstanbul Üniversitesi'nde olduğu gibi protesto olmaz, olur ama o kadar olmaz. Neden peki?

Sorun din derslerinin kaldırılıp kaldırılmaması değil bence, asıl sorun inançlılar dahil insanların çocuklarını doğru düzgün yetiştirememesi. Hani bir laf vardır, herkes kendi evinin önünü süpürse hiç bir yerde çöp kalmaz...

Türkiye'de malesef, herkes herkesi eleştiriyor, yargılıyor, suçluyor, öğütler veriyor. Ama nedense ne eleştirenler kendilerine çeki düzen veriyor, ne de eleştirilenler, herkes sadece konuşuyor...

Saygılar

AlbatrosS
16-10-2011, 15:04
Sayın AlbatrosS ve spartacus,

AlbatrosS'un mesajı ile ikinize de sorayım, aslında bir önceki mesajımda sormaya çalışmıştım ama sanırım tam aktaramadım.

Mesela ben bir müslüman olarak, bekarım ama ileride çocuğum eğer olursa, olduğunda onu çok daha farklı eğitmek istiyorum. Elbette ki İslam'ı öğreteceğim, onun haricinde bir meslek edinmesi bakımından farklı şekilde eğitmek istiyorum. Belki yurt dışındaki okullarda, belki burada ki yerlerde ama mesela ortaokula gider iken aynı zamanda bilgisayar eğitimi de vermek istiyorum, dil eğitimi de. Benim için önemli olanı yüksek puanlı bir üniversiteyi kazanması değil, yapmak istediği mesleği yapabilmesi için tüm doneleri çocuğuma katabilmek. Bu benim çerçevemden bakış açım.

Sizler, yani İslam'a inanmayanlar, çocuklarınızı bilim üzerine neden farklı eğitmiyorsunuz? Burada mesela size en iyi örneği Ali Nesin olarak verebilirim.
Hadi size göre müslümanlar çocuklarını doğru düzgün eğitemiyorlar, peki ya siz? Kaç tane ateistin çocuğu bugün bilim ile uğraşıyor?

Türkiye'de ki eğitim sistemi yeterli değil mi diyeceksiniz?

O zaman bunun çözülmesi ve eğitim sisteminin kaliteli hale getirilmesi için yapılması gereken çabaların arasında neden hemen İslam karşıtlığı, din derslerinin kaldırılması geliyor ki? Size göre var olmayan bir din nasıl sizin çocuklarınızın eğitimine etki edebiliyor?

Merhaba Yergin,

Öncelikle evli değilim ve çocuğum da yok. İleride olursa ve merak ederseniz nasıl yetiştireceğimi anlatmaya çalışırım.

Özetle şöyle:

* özgüven

* yüksek bir takdir-teşvik mekanizması

* her neyi seçerse seçsin, cesaret verme, daha ilerisi için teşvik etme.

* doğduğu andan beri ''birey'' gibi davranma ve konuşma

* yaşamın asla sorunsuz, problemsiz olmayacağını bilerek, problem çözme becerisi kazandırma, bağımsızlığa teşvik etme.

Bunlar hiçbir okulun kolay kolay bahşedemiyeceği şeyler. Öncelikle ailede başlar ve çocuk neyi seçerse seçsin asgari miktarda bunlara sahip olması gerekir.

- Kaç ateistin çocuğu bilimle uğraşıyor? demişsiniz. Sayın Yergin, bilimsel eğitimin neticesi ''bilim adamı yetiştirmek'' gibi otomatik bir sonuca bağlamışsınız sanki mevzuyu. Şu soruya şöyle bir cevap verilebilinir: Dünyaya mal olmuş sanatkar, bilim adamı vb entelektüellerimizin (yakın geçmiş için) kaç tanesi teisttir?

Örneğin edebiyatta: Orhan PAMUK, Yaşar Kemal, Zulfü Livaneli, Nazım Hikmet, Elif Şafak...

Bunların her biri ya ateist yahut laisizme inanmış ciddi entelektüeller değil midir?

İslamcı entelektüellerden kaç tane dünya kültür mirasına mal olmuş isim sayabilirsiniz örneğin?

- Bir soru daha: Dünyanın en ileri ve saygın akademilerinin laik ve ateist oluşları hakkında ne düşünürsünüz?

- Dini kuralların egemen olup da bugün başarıyı yakalamış kaç ateist akademia sayarsınız?

- Örneğin siz çocuğunuzu EL-EZHER'de mi okutmak istersiniz yoksa Harward'da mı? Hadi, bu konuda dürüst olun.

Türkiye eğitim sistemi sorunlarını tartışsaydık şayet en başta tartışacağımız muhtemelen zorunlu din dersleri olmazdı; ancak, mevzu kur'an kurslarıysa yahut zorunlu din dersleriyse bunu konuşabiliriz.Kaldı ki zorunlu din derslerine itirazın İslam karşıtlığıyla ilgisi yok, bizler hiçbir dinin zorunlu olarak öğretilmemesi gerektiğini düşünmüyor muyuz?

Toplum, bireylerin oluşturduğu birşey, siz de biz de bu toplumun içerisinde isek, evet bazı şeyleri yeri geldiğinde eleştirebilirsiniz. Ama eleştirdiğiniz konuları daha sonrasında kendinizde uygulayamıyorsanız o zaman dönüp bir aynaya bakacaksınız.

Ne demek istiyorum?

Doğru düzgün bir futbolcu olamadığı halde, sonrasında sporu bırakıp spor yorumculuğuna soyunmak, televizyonlarda boy göstermek.
Üniversitelerde, bazı eleştirilerde bulunan öğretim görevlileri ve öğrencilerin, sonrasında o okulun eğitim kalitesini arttırmak için birşeyler yapmaması.
Hani, bir Bilkent'te, bir ODTÜ'de, İstanbul Üniversitesi'nde olduğu gibi protesto olmaz, olur ama o kadar olmaz. Neden peki?

Sizin örneğinizle gidelim: Futbolu şayet yalnızca futbol kökenlilere bırakacak olsak bu ülkede adam gibi bir tane futbol yorumu okuyamazsınız. İslam Çupi'den İbrahim Altınsay'a, Bağış Erten'den, Mehmet Demirkol'a kadar birçok yorumcu ve yazarın asli mesleği futbol değildir. Hatta, içlerinde ''siyasal bilimler'' okuyanı da vardır ve iyi ki böyledir. Örneğin Tanıl Bora da bir siyaset bilimcisidir bildiğim kadarıyla ve hem ciddi manada bir entelektüeldir hem de yorumlarıyla futbola epey derinlik katan ciddi bir şahıstır.

Ekranlar spor kökenli olup da birbirinin ne dediğini anlamayan, anlamamaktan ziyade cehaleti paçalardan akan spor yorumcularının alayını toplayın her yazısı adeta sportif bir manifesto olan ''erkan doloğlu'' etmez :)

Sorun din derslerinin kaldırılıp kaldırılmaması değil bence, asıl sorun inançlılar dahil insanların çocuklarını doğru düzgün yetiştirememesi. Hani bir laf vardır, herkes kendi evinin önünü süpürse hiç bir yerde çöp kalmaz...

Türkiye'de malesef, herkes herkesi eleştiriyor, yargılıyor, suçluyor, öğütler veriyor. Ama nedense ne eleştirenler kendilerine çeki düzen veriyor, ne de eleştirilenler, herkes sadece konuşuyor...

Saygılar

Sorun aslında tam da budur: Bir uygarlık mottosunun kökeninde yatan kategorik, örgütlenmiş ve kurumsallaşmış tahakküm meselesi ile bu temelde yükselen bir ''saygısızlık-terbiyesizlik'' ahlakıdır.

İnancının gereği olarak kodladığı hiyerarşik ve otoriter davranış modellerini ''beşerin tanrı'ya itaati''nden soyutlayıp ''kulun kula yahut devlete itaati'' meselesine indirgemektir. Özünde ikisinin de aynı şey olduğunu düşünmekle birlikte sekülerizmi özümseyip gerçekten saygılı olabilecek örnekler de var olageldiği için bu ikisini ayırmak lazım gelir.

Sizlerin talep ettiği tam da böylesi bir şey: Modifiye edilmiş bir kölelik ve sömürge ahlakı. Lütfen sözlerimi ''hakaret'' olarak anlamayınız, ben olgu'nun temelinde yatan ilişkiler bütünlüğüne yönelik yazıyorum. İslam'ın Tanrı'ya teslimiyet ve itaat dini olduğunu siz de kabul edeceksiniz ki, ''teslimiyet'' olgusu birçok farklı manaya gelmekle birlikte, sömürge-imparatorluk devletler tarihinde iktidara(=taht) biat etmektir. Tarihteki tüm eski imparatorluk iktidarlarının tanrılar tarafından düzen-adalet ve iyilik dağıtmakla mükellef kılındığını boşuna söylemiyordu.