PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anadolu Aleviliğinin Kökeni

turko
27-09-2011, 16:56
forumda ara ara gündeme gelen bir konuyu böyle bir başlık altında toplamak istedim .

Alevilik inanç esasları olarak gök tanrı (tengricilik) , şamanizm ile müslümanlığın manevi yönünün (yüzeysel olarak) karışımından oluşan bir fikir , akım , mezheptir (bu konuda herkes farklı düşünmektedir) . Alevi inancında ilk olarak Muhammed ile Ali aynı ışık süzmesinden dünyaya gelmişlerdir , bu gök tanrıcılığın bir sonucudur, öte yandan yine taş yığınlarını kutsal olarak görmekte hem aleviliğin hem tengriciliğin ortak noktasıdır . İbadetleri birebir diyecek kadar benzemektedir . Anadolu'da cemlerde kullanılan bağlama köken olarak orta asya kopuz'uyla aynıdır . Cem'lerde dede ve babalar vardır , Orta Asya türklerinde de cem'i idare eden dede , babalar vardır ..

Anadolu aleviliğini kuran ve yayan isimler hep türk'tür ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Yedi_Ulu_Ozan ) (http://tr.wikipedia.org/wiki/Yedi_Ulu_Ozan)

Hacı Bektaş-i Veli , Yunus Emre , Hubyar Sultan , Abdal Musa'da kaynaklara göre türktürler ...

http://www.youtube.com/watch?v=yK7HO7aiH58&feature=related

bu videoda benzerlikleri ortaya koymaktadır ...

karşı tezle gelecek olan arkadaşlara tek sorun olacaktır , aleviliğin gelişim süresince ortaya çıkan bir kürt ulusu gösterebilir misiniz ? ya da aleviliğin türk kökenli olmadığına dair bir teziniz var mı ...

Olimpiyat
27-09-2011, 17:08
Alevilik nedir?
mezhep midir, yaşam biçimi midir, yol mudur(tarikat mıdır) ya da başka nedir?

Alevilik bunlardan hangisi olursa olsun bir kürdün aleviyim demesine engel olan nedir? ya da bir arabın ya da bir zazanın ya da bir yahudinin...

alevilik inanç merkezli ise, yani muhammed aleviliğin peygamberi ise ; zaten arap alevilerinin tekelinde olmalı sadece alevilik .Peygamberde bizden diyebilirler..Gerçi herkesi ve herşeyi türk yapma anlayışı o kadar faşizan bir hal aldı ki, peygamber türktür diyen tezler bile ortaya atıldı.
Peygamberin bile Türk yapıldığı bir ortamda alevilerin genleriyle de oynanacaktı elbet, oynandı da..
Ne olursa olsun başka bir ırktan birisinin aleviyim demesinde bir sorun yoktur.

Açıkçası, aleviler arasında Türkler azınlığı oluşturur diye düşünüyorum.Büyük çoğunluk kürt,zaza ve arap alevisi.

Ama milliyetçi doktrin(hani kürtleri bile dağ türkü yapan faşizan anlayış) , kürt belasının(!) üstüne ikinci bir bela çıkmasın diye alevileri tümüyle türkleştirme tezi geliştirmeye çalıştı ama başarılı olamadı.

Bazıları ise, arap aleviliğne ses çıkarmıyor..Zaza aleviliğine de ses çıkarmıyor..
ama kürt aleviliği denince kıyameti koparıyor.

Bunun nedeni bir kürdün alevi olup olamayacağı değil aslında. Bilinç altındaki Kürt düşmanlığı.Yani herkesden alevi olur, kürtten olmaz..

Bunun mantığı var mıdır?
yoktur tabi..Ama milliyetçilikte zaten mantık aranmaz

turko
27-09-2011, 17:10
olimpiyat konuya dikkat edersen araştırma konumuz aleviliğin bir etnik unsura has olduğu değil kökeninin hangi etnik unsur olduğudur ? İslam köken olarak Araptır mesela fakat bu ingiliz'in müslüman olmasına engel değil illa ki ; konuya farklı yerden girdiniz

Olimpiyat
27-09-2011, 17:10
Bu arada zaza alevisiyim:)

Olimpiyat
27-09-2011, 17:14
olimpiyat konuya dikkat edersen araştırma konumuz aleviliğin bir etnik unsura has olduğu değil kökeninin hangi etnik unsur olduğudur ? İslam köken olarak Araptır mesela fakat bu ingiliz'in müslüman olmasına engel değil illa ki ; konuya farklı yerden girdiniz
Türklük olabilir, bilemiyorum açıkçası.
aslında yukarıda verdiğim cevaplar tam olarak sana değildi, geneldi..

Tarafsız araştırmacıların ve tarihçilerin araştırması gerekn bir konu.fakat Türkiye de kaç tane tarafsız tarihçi ve araştırmacı var ki.

bir zaza alevisi olarak, biz zazalar bu işin neresindeyiz bilmiyorum.Aslında zazaların kürt mü yoksa ayrı bir etnik unsur mu olduğu bile belli değilken, zazaların alevilik sürecindeki tarihsel rolünü bilmem pek mümkün değil..
yalnız o yedi ulu ozan kısmı ayrı bir araştırma konusu olmalı. içlerinde namaz kılan ramazan orucunu tutan var mıydı?yani bunlar günümüz alevilerinin alevilik anlayışı ile bağdaşıyor mu yoksa dayatma mı?
eskiden kafama çok takılırdı ama araştırma imkanı bulamadım

turko
27-09-2011, 17:15
ben insanları etnik veya dini olarak ayırmam ama alevilerin sevdiğim özellikleri inançlarında şiddete yer vermemeleri , hümanist bir anlayışa sahipler gerçekten

Olimpiyat
27-09-2011, 17:17
Evet o kısım doğru ama iyi mi değil mi halen anlamadım
bu kadar katledilmeye rağmen halen şiddetten uzak durmak (istisnalar hariç)

açıkçası ben şiddete şiddetle karşılık verilmesi taraftarı oldum ama aleviler arasında yalnız kaldım.

jadi
27-09-2011, 17:20
Bu arada zaza alevisiyim:)

Sivaslilar ne Alevisi?

Olimpiyat
27-09-2011, 17:29
belki garip olacak ama bilmiyorum.

Erzincan da ezici çoğunluk zaza alevisidir.Arada türkmen alevisi de vardır.

Ama Sivas ı bilmiyorum.Tanıdığım 4-5 tane sivaslı arkadaşım vardı hepsi Zaza idi ama Sivas ın yapısını bilmediğim için net olarak bilemiyorum.

turko
27-09-2011, 17:31
Sivaslilar ne Alevisi?

Jadi sivas yüzölçümü olarak büyük bir ildir , Zazaların Koçgiri dediği (zara , imranlı, batı erzincan gibi) bölgede olanlar Zaza olduklarını dile getirmektedirler , diğer bölgedesinde ki aleviler ise türk veya türkmendir ...

Araform
27-09-2011, 19:27
ben insanları etnik veya dini olarak ayırmam ama alevilerin sevdiğim özellikleri inançlarında şiddete yer vermemeleri , hümanist bir anlayışa sahipler gerçekten
Acikca söylemek gerekirse inancsiz biri olarak alevileri ben de cok severim. Türkiye'deki yasamim boyunca Kürt'üyle Türk'üyle hicbir aleviden zarar görmedigim gibi cok güzel arkadasliklar kurmusumdur, birlikte calismisimdir. Ayni seyi malesef diger müslümanlar icin söyleyemeyecegim. Belki de o yüzden Haci Bektas'la bezenmis ya da Yunus kokan türküleri pek bir severek, özlemle dinlerim..

VraeL
27-09-2011, 19:55
alevi bir aileden geliyorum, türküm.

ozgur_beyin
27-09-2011, 20:14
arkadaşlar, anadolu aleviliği ile arap aleviliği aynı değildir.onlar nusayridir.
onlar muhammedi tenırlar ama ali allahtır. oyüzden birkaç yazımda söyledim analu aleviliği türktür.arapaleviliğinde teslis vardır hatları keskindir anadolu aleviliğindede teslis vardır ama bu alevilikte şahıs tanrı değildir

turko
27-09-2011, 21:04
arkadaşlar, anadolu aleviliği ile arap aleviliği aynı değildir.onlar nusayridir.
onlar muhammedi tenırlar ama ali allahtır. oyüzden birkaç yazımda söyledim analu aleviliği türktür.arapaleviliğinde teslis vardır hatları keskindir anadolu aleviliğindede teslis vardır ama bu alevilikte şahıs tanrı değildir

anadolu aleviliğinde ki teslis sadece muhammed ile ali'yi aynı nurdan görmekten geçmektedir ; tanrı bir ışık huzmesinden muhammed'i ve ali'yi yaratmış , muhammed'i peygamberlikle kutsamış ali'yi ise onun yoldaşı yapmıştır ; teknik olarak teslis sayılmaz yani

Jolly Jocker
01-10-2011, 13:19
İnançlar şekil bakımından birbirlerine benzeyebilirler. Örneğin islam pek çok ibadetini kendinden önceki putperest inançtan almıştır. Kabe de öyle. Alevilikte de islama olduğu gibi hıristiyanlığa, şamanizme v.b. benzerlikler olacaktır. Önemli olan zahire ilişkin benzerlikler değil, batındaki öğretinin ne olduğudur. Aleviliğin özü batındadır, üst kapılardadır. İnanç yönünden neye benziyor Alevilik?

Devriye çemberi inancı, südur inancı, vahdet-i vücud inancı, En el Hakk inancı, dondan dona geçiş inancı, öğretilerini belli bir inisiyasyon silsilesi içerisinde vermek, mürşit-pire saygı, çalgılı ibadet, kadın-erkek birlikte ibadet, tek tanrılı dinlerin egemenliğinde kamuflaj ve muhalefet v.b. özellikleri Anadolu Aleviliğini Anadolu'nun aynı özelliklere sahip ve Alevilikten önce Aleviliğin yaygın olduğu bölgelerde yaygın olan gnostik tarikatlara bağlıyor kanaatindeyim. Özellikle de Pavlikanlara.

Pavlikanlar da En el Hakk, südur, dondan dona geçiş, devriye, vahdet-i vücud inançlarına sahipti. Onlar da hakiki hıristiyanların kendileri olduğunu iddia ediyorlardı. Onlara göre İsa da ''En el Hakk'' demekten başka birşey yapmamıştı. İsa, kendini Tanrı ilan etmemiş, kendi seviyesine çıkan herkesin o mertebede olacağını öğretmişti. Kilise yerine kendi ''dua evlerine'' gidiyor ve çalgılı, kadın-erkek birarada ibadet ediyorlardı. İşin garibi, Osmanlı kayıtlarında Pir Sultan yok örneğin, onun hikayesi yok; ama aynı hikaye Pavlikan önderi Silvanus'un yaşamında var. Keza bir Battal ve Hüseyin Gazi yok ama Chrisocheir ve Carbeas'ın hikayesi var tarih kayıtlarında. İkisi de Pavlikandır.

nobullshit
01-10-2011, 14:07
Alevilik şaman geleneklerinin Ehli Beyt İslam ve Zedüştlük gelenekleriyle bir arada yaşanmasıyla ortaya çıkmış bir şeydir.

c m
24-10-2011, 20:23
Bu soruyu sormama neden olan durumu anlatarak başlayayım...

Ailesi Alevi olan Ateist bir arkadaşım göre bazı Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu ve seyitle kadının geceyi birlikte geçirdiğini aktardı. Bunun bir gelenek olduğunu anlattı.

Bu geleneğin gerçekten olup olmadığı konusunda bilgisi olan var mı?

vartor
24-10-2011, 20:57
Eskimolarla karistiriyor olmali:)

Firestorm
24-10-2011, 21:02
Saçmalamayın lütfen.. Kesinlikle öyle şeyler söz konusu değildir.

Ayrıca seyitlik mertebesi benim bildiğim yoktur. Pir, Ulu, Dede, Mürşid, Rehber ve talipler olarak şekilllenir toplum yapısı....

Neva
24-10-2011, 21:36
Ailesi Alevi olan Ateist bir arkadaşım göre bazı Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu ve seyitle kadının geceyi birlikte geçirdiğini aktardı. Bunun bir gelenek olduğunu anlattı.

Arkadasiniz hangi tur Alevilik'ten bahsediyor?

Anadolu Alevisi? Arap Alevisi?

Forumda iki tur Alevilik oldugundan bahsedilmisti daha once...

Firestorm
24-10-2011, 21:39
Arkadasiniz hangi tur Alevilik'ten bahsediyor?

Anadolu Alevisi? Arap Alevisi?

Forumda iki tur Alevilik oldugundan bahsedilmisti daha once, bu sebeple sordum.

Sevgili dostum iki tür Alevi'lik yoktur. Alevi'lik tek ama bölgesel olarak görenek gelenekler farklıdır. Dersimde farklı tahtacılarda farklı Nusayrilerde farklı ama tek Alevi'lik vardır. Açıkcası hepsi hakkında diyebilirim ki böyle bir saçmalık yoktur.

İnançlar şekil bakımından birbirlerine benzeyebilirler. Örneğin islam pek çok ibadetini kendinden önceki putperest inançtan almıştır. Kabe de öyle. Alevilikte de islama olduğu gibi hıristiyanlığa, şamanizme v.b. benzerlikler olacaktır. Önemli olan zahire ilişkin benzerlikler değil, batındaki öğretinin ne olduğudur. Aleviliğin özü batındadır, üst kapılardadır. İnanç yönünden neye benziyor Alevilik?

Devriye çemberi inancı, südur inancı, vahdet-i vücud inancı, En el Hakk inancı, dondan dona geçiş inancı, öğretilerini belli bir inisiyasyon silsilesi içerisinde vermek, mürşit-pire saygı, çalgılı ibadet, kadın-erkek birlikte ibadet, tek tanrılı dinlerin egemenliğinde kamuflaj ve muhalefet v.b. özellikleri Anadolu Aleviliğini Anadolu'nun aynı özelliklere sahip ve Alevilikten önce Aleviliğin yaygın olduğu bölgelerde yaygın olan gnostik tarikatlara bağlıyor kanaatindeyim. Özellikle de Pavlikanlara.

Pavlikanlar da En el Hakk, südur, dondan dona geçiş, devriye, vahdet-i vücud inançlarına sahipti. Onlar da hakiki hıristiyanların kendileri olduğunu iddia ediyorlardı. Onlara göre İsa da ''En el Hakk'' demekten başka birşey yapmamıştı. İsa, kendini Tanrı ilan etmemiş, kendi seviyesine çıkan herkesin o mertebede olacağını öğretmişti. Kilise yerine kendi ''dua evlerine'' gidiyor ve çalgılı, kadın-erkek birarada ibadet ediyorlardı. İşin garibi, Osmanlı kayıtlarında Pir Sultan yok örneğin, onun hikayesi yok; ama aynı hikaye Pavlikan önderi Silvanus'un yaşamında var. Keza bir Battal ve Hüseyin Gazi yok ama Chrisocheir ve Carbeas'ın hikayesi var tarih kayıtlarında. İkisi de Pavlikandır.

Yİne en iyisini sen yazmışsın Freedie dostum herkes tuturmuş gidiyor Alevi'lik şöyledir böyledir diye...(Sadece isa ile ilgili kısmını tam kabul edemem çünkü o kadarı tam olarak bilinmiyor ama zaman şartlarında Son yüzyıllardaki İslamiyet-Alevi'lik çatışması daha eskisinden Hristiyanlık-Alevi'lik şeklinde olduğu biliniyor.

Neva
24-10-2011, 21:48
Sevgili dostum iki tür Alevi'lik yoktur. Alevi'lik tek ama bölgesel olarak görenek gelenekler farklıdır. Dersimde farklı tahtacılarda farklı Nusayrilerde farklı ama tek Alevi'lik vardır. Açıkcası hepsi hakkında diyebilirim ki böyle bir saçmalık yoktur.

Daha once yazilmisti aklima geldi, zira soruda bazi Alevi topluluklarda gelenek diye belirtilmis.

Bu yuzden sormak geregi duydum.

c m
24-10-2011, 22:00
Öncelikle iki konunun birleştirilmesini yadırgadığımı belirtmeliyim. Gerçekleştirilen işlemin Dinler ve Kadın bölümüne taşınması durumunda yadırgamazdım. Konu Aleviliğin kökeni ile alakalı değildir.

Saçmalak biraz kaba olmadı mı? Yargı olmadan öğrenmek amaçlı soru sorduğumu görüyorsun. Ayrıca seyitlik peygamber soyundan gelen kişilere verilen bir ünvandır. Alevilikte bir makam olduğunu ifade eden bir cümle kullanmadım.

Hangi Alevi gruplarında olduğunu bilmiyorum. Bu durumun yaşandığı bölgenin Dersim Eyaleti (Tunceli, Elazığ, Bingöl, Erzincan) içerisinde gerçekleştiği arkadaşım tarafından ifade edildi. Kesin ve hiçbir tereddüt içermeyen bir ifade olduğunu da belirtmeliyim. Arkadaşımın ailesi Kürt Alevilerinden. Bu kadar bilgi yeterlidir sanırım.

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Neva
24-10-2011, 22:08
Öncelikle iki konunun birleştirilmesini yadırgadığımı belirtmeliyim. Gerçekleştirilen işlemin Dinler ve Kadın bölümüne taşınması durumunda yadırgamazdım. Konu Aleviliğin kökeni ile alakalı değildir.

Sayin c m ;

Oncelikle iki konunun birlestirilmesini yadirgamayin. Dinler ve kadin bolumune tasimak anlamsiz olurdu. Zira Alevilik baslibasina bir din degildir.

Konu basligi sizi yaniltmasin, icerigi incelerseniz, geleneklerden bahsedildigini gorursunuz. Ki siz de sorunuzda bunun bir gelenek oldugunu belirtmissiniz.

Firestorm
24-10-2011, 22:12

Saçmalak biraz kaba olmadı mı? Yargı olmadan öğrenmek amaçlı soru sorduğumu görüyorsun. Ayrıca seyitlik peygamber soyundan gelen kişilere verilen bir ünvandır. Alevilikte bir makam olduğunu ifade eden bir cümle kullanmadım.

Hangi Alevi gruplarında olduğunu bilmiyorum. Bu durumun yaşandığı bölgenin Dersim Eyaleti (Tunceli, Elazığ, Bingöl, Erzincan) içerisinde gerçekleştiği arkadaşım tarafından ifade edildi. Kesin ve hiçbir tereddüt içermeyen bir ifade olduğunu da belirtmeliyim. Arkadaşımın ailesi Kürt Alevilerinden. Bu kadar bilgi yeterlidir sanırım.

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Ben Alevi'yin Dersim kökenliyim ve Kürd'üm ve size direk ilk ağızdan söylüyorum ki böyle bir şey yoktur. Alevi'likte çok önemli bir konudur eş konuları insanı yoldan düşürür öyle bir şey....

Sayın C M saçmalık lafı kaba değil bence he farklı bir şekilde söylene bilir miydi söylenirdi ama Alevi'ler hakkında insanlar o kadar çok atıp tutuyorlar ki artık direk net yazmayı tercih ediyorum. Ben Alevi'yim benle Alevi'liği öğretmeye çalışıyorlar ki bazen insan çileden çıkıyor.

Saygılarımla

Sayin c m ;

Oncelikle iki konunun birlestirilmesini yadirgamayin. Dinler ve kadin bolumune tasimak anlamsiz olurdu. Zira Alevilik baslibasina bir din degildir.

Konu basligi sizi yaniltmasin, icerigi incelerseniz, geleneklerden bahsedildigini gorursunuz. Ki siz de sorunuzda bunun bir gelenek oldugunu belirtmissiniz.

Kesinlikle katılıyorum Alevi'lik bir din de değildir aslında bu yüzden dinlerle ilgili forumlarda bulunması özelliklede islami forumda olması bi tezattır bunu forum yönetimine bir kaç kez bildirdim ama sanırsam nereye koyulması konusunda öneride bulunmadığım için sanırsam taşımadılar bunları:/

TUBA
24-10-2011, 22:43

bu soruya "saçmalık" diye cevap verirsem umarım kırılmazsınız. bu mantık bana hiç doğru gelmedi. birçok alevi insan tanıdım, hala alevi komşularım var ve çok cici insanlar. birde mum söndü dedikodusu vardı bir zamanlar, bu da bana hep saçma ve yalan gelirdi.

c m
24-10-2011, 22:45
Öncelikle birleştirilmesini hala yadırgıyor olduğumu belirtmeliyim. : )

Alevilik konusunda atıp tutanlardan olmadığımı belirtmeliyim ki bu soruyu sormama neden olan durumu açıkladım. Beni Alevilik konusunda atıp tutanlardan görmeyeceğinin de farkındayım. Aleviliğin bir din olmadığını bir inanç olduğunu da biliyorum. Aleviliğin İslamiyet'ten doğan bir inanç olduğunu da biliyorum. İslamiyet'ten doğmasına rağmen İslamiyet'ten çok farklı bir inanca dönüştüğünü de biliyorum.

Senin bir Alevi olman nedeniyle şu an için bu konunun ve sorunun cevabının muğlak kalacağını anlamış durumdayım. İki Alevi ve iki farklı olması nedeniyle bu şekilde ifade ediyorum. Bu konuda farklı bir bilgi edinirsem ileteceğimi belirterek teşekkür ediyorum.

Ek... Saçmalama demenin nedenini anladım. Fakat kişiye göre tavır farklılığı sergilersen sevinirim. Çünkü direkt iyi niyetle bilgilenme isteği ile hareket ediyorum.

Firestorm
24-10-2011, 22:49
Öncelikle birleştirilmesini hala yadırgıyor olduğumu belirtmeliyim. : )

Alevilik konusunda atıp tutanlardan olmadığımı belirtmeliyim ki bu soruyu sormama neden olan durumu açıkladım. Beni Alevilik konusunda atıp tutanlardan görmeyeceğinin de farkındayım. Aleviliğin bir din olmadığını bir inanç olduğunu da biliyorum. Aleviliğin İslamiyet'ten doğan bir inanç olduğunu da biliyorum. İslamiyet'ten doğmasına rağmen İslamiyet'ten çok farklı bir inanca dönüştüğünü de biliyorum.

Senin bir Alevi olman nedeniyle şu an için bu konunun ve sorunun cevabının muğlak kalacağını anlamış durumdayım. İki Alevi ve iki farklı olması nedeniyle bu şekilde ifade ediyorum. Bu konuda farklı bir bilgi edinirsem ileteceğimi belirterek teşekkür ediyorum.

Alevi'lik islamdan doğmamıştır iki veya üç mesaj önce Freedie'nin mesajını alıntıladım orada da belirttiğim gibi Hristiyanlıktan da eski bir inanç şeklidir ve cevaplarımda bi muğlaklık söz konusu değil bunları bir Alevi dede'sinede sorarsanız hemen hemen benzer şeyleri anlatıcaktır.

Neyse muhabbeti tatlı bırakmak daha iyidir

c m
24-10-2011, 22:57
Saçmalık dersen kırılırım. Çıt. : ) 'Doğru değil' yazman yeterliydi. Ben de birçok Alevi tanıdım ve tanıyorum. Dikkatli okursan bu durumu anlatanın da ailesi Alevi olan bir insan olduğunu görebilirsin. Diğer Alevi tanıdıklarıma bu soruyu sorma cesaretini henüz bulamadığımı, bu nedenle forumda sorduğumu belirtmeliyim. Bir Sünni bu durumu aktarsaydı çok şüpheli yaklaşırdım diyerek konuyu sonlandırayım. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Alevi'lik islamdan doğmamıştır iki veya üç mesaj önce Freedie'nin mesajını alıntıladım orada da belirttiğim gibi Hristiyanlıktan da eski bir inanç şeklidir ve cevaplarımda bi muğlaklık söz konusu değil bunları bir Alevi dede'sinede sorarsanız hemen hemen benzer şeyleri anlatıcaktır.

Neyse muhabbeti tatlı bırakmak daha iyidir

Elbette önceki mesajını okudum. Sadece Anadolu Aleviliği çerçevesinde değerlendirerek biliyorum yazmadım. Kökenim itibariyle Aleviliğin İslamiyet'ten doğduğunu bilmek durumundayım. Ayrıca Anadolu Aleviliğinin ezoterik yönünün oluşmasının temel kaynağını da bilmekteyim diyerek yavaştan uzaklaşayım. Bence de tadında bırakmalı. Yorumların için teşekkür ederim.

pervane
24-10-2011, 23:28

Bu anlatım birden fazla hata içeriyor. Birincisi ocak yani kutsal aileden olan erkek kişilerin geneline seyit denir. Seyit'in ziyareti diye bir şey olmaz.. yani her seyit kafası estiğinde aileleri ziyarete çıkmaz,ziyarete çıkan pirdir ve pir tek başına yola çıkamaz yanında yardımcısı, köçek denilen kişi vardır geçtiği,konakladığı evlerden her defasında başka bir kişi refakat eder pir'e..ve pir malesef ki köçeği ile aynı odada kalmak zorundadır.. seyitler neden herkesi ziyaret edemez,gece konaklayamaz derseniz; kutsal olmayan aile hangi kutsal ocaktan pit tutmuş ise o ocağın en büyük kişisidir pir ve ardılına el vermeden pirlik yaptığı aileye vasiyet etmeden çocukları pir kılığında vazife için ziyarette bulunamaz. pirler genelde ikamet yerindeki seyitlerden değil uzak yerlerdekilerdenden tutulur. Mesafe kısaldığında araya komşuluk alışverişi girdiğinde yüz göz olunmasın diye bir de araya hasret girecek ki "Ala Gözlü Nazlı Pirim" besteleri yapılabilsin! ziyaretler de genelde sonbaharda hasat sonrası yapılır. İş güç bitirilecek ki, cem cemaat taplansın dem içilsin,saz çalınıp muhabbet edilsin,rızalıklar dağıtılsın çıralıklar alınsın:)
Kadın sunulması geleneği tamamen safsatadır.. Ancakkk! bu demek değildir ki pirler pirü paktır. Arada çapkınlık maceraları da vardır. Yani hangi inanışta olursa olsun saf inanç kişiye zarardır.

jadi
25-10-2011, 14:24
Aslinda inancli bir Aleviye, Aleviligin kokenini sorsan sana ehli beytten, Kerbela'dan falan bahsederler. Biz Muhammed'in gercek torunlariyiz diyorlar mesela. Onlar kendilerini baya baya islam olarak goruyorlar. Aleviligin islam ile alakasi olmayan bir inanc oldugunu sadece ateistler soyluyor. Aleviler aslinda cok dindardir, hem muharrem, hem ramazan duble oruc tutanlari taniyorum ben mesela. Dindar Alevilerin bu yasayislarini izleme sansi buldugum icin bu tip iddalara pek bir anlam veremiyorum. Zaten inancsiz olan insanlar Aleviligi islamdan ayristirmaya calisyorlar. Ona bakilirsa Islam kendisi bile eski inanclar olan hinduizmde, zerdustlukten, paganizmden bir suru iz tasir mesela. Bunlari birbirinden ayristirmak bir zaman sonra pek mumkun olmaz

turko
25-10-2011, 20:17
seyidlik kavramının olmadığını savunan dersimli arkadaşa soru :

Seyid Rıza ' nın adı seyid soyadı rıza'ydı herhalde ?

staind
25-10-2011, 20:43
Ben de Aleviyim. Aleviler, yüzyıllar boyu sürekli sürgün yedikleri için hiçbir zaman birlik olamadı maalesef ki.

Neva
25-10-2011, 22:25
Aslinda inancli bir Aleviye, Aleviligin kokenini sorsan sana ehli beytten, Kerbela'dan falan bahsederler. Biz Muhammed'in gercek torunlariyiz diyorlar mesela. Onlar kendilerini baya baya islam olarak goruyorlar. Aleviligin islam ile alakasi olmayan bir inanc oldugunu sadece ateistler soyluyor. Aleviler aslinda cok dindardir, hem muharrem, hem ramazan duble oruc tutanlari taniyorum ben mesela. Dindar Alevilerin bu yasayislarini izleme sansi buldugum icin bu tip iddalara pek bir anlam veremiyorum. Zaten inancsiz olan insanlar Aleviligi islamdan ayristirmaya calisyorlar. Ona bakilirsa Islam kendisi bile eski inanclar olan hinduizmde, zerdustlukten, paganizmden bir suru iz tasir mesela. Bunlari birbirinden ayristirmak bir zaman sonra pek mumkun olmaz

Sayin Jadi;
Cok fazla sayida Alevi arkadasim var. Onlardan gorebildigim kadariyla; Oruc sadece islama ozel bir ibadet bicimi degil. O yuzden bir olcut olamaz diye dusunuyorum.

Ateist olmakla da pek alakasi yok bence, zira islam kulturu kendi tanrisina ve peygamberine yatirim yapan bir dinken, Alevilik daha ziyade insana-insani degerlere, yatirim yapan bir kultur iceriyor.

En bariz bu noktada ayriliyorlar bence.

jadi
26-10-2011, 05:04
Sayin Jadi;
Cok fazla sayida Alevi arkadasim var. Onlardan gorebildigim kadariyla; Oruc sadece islama ozel bir ibadet bicimi degil. O yuzden bir olcut olamaz diye dusunuyorum.

.

Evet ama ramazan ayinda tutuyorlar oruclarini. Islam dininin oruc ayidir bu. Hristiyanlar paskalya'dan once tutar mesela ve oruc tutma sekilleri farklidir. Alevilerin oruc sekli de islama uygundur.

Aleviligin insana deger verdigi dogru ama bu onlarin islam olmadigi anlamina yine gelmez. Aslinda sunniler alevilerin islamini makbul gormezken aleviler de sunnileri begenmiyorlar. Ayrica dindar bir Alevi kendisin islam disinda gormuyor. Bu arastirmalari yapanlar ve fikirleri savunanlar sadece ateistler benim gozlemledigim kadariyla.

Neva
26-10-2011, 05:16
Pek oyle degil bence.

En basta bir ibadethane tartismasi var. Cami- Cem evi farki.. Cem evine giden ve ibadet eden insana ateist diyebilir miyiz?

Mutlak islama tamamiyla bagli olanlar vardir, genelleyemeyiz elbette. Ama hepsini istisnasiz temsil etmedigi kesin.

Forumda ayriliklara iliskin bir video vardi, DEMAN arkadasimiz koymustu, usenmezseniz izlemenizi oneririm. Eski diyanet isleri baskani da katilmisti yanilmiyorsam.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=408831&postcount=9

jadi
26-10-2011, 05:21
Sunnilik ile Alevilik arasinda elbette cok sayida fark vardir. Kimse ayni olduklarini soylemedi zaten. Sadece inancli Aleviler kendilerini islam disinda gormezler. Muhammed'in oz torunu biziz diyorlar. Benim tanistigim Aleviler boyleydiler en azindan. Aleviligin islamla alakasi olmayan bir inanc oldugunu savunanlar inanc sahibi Aleviler degil yani

spartacus
26-10-2011, 05:43
Evet Ramazan da oruç tutan alevilerde gördüm... Dostum hayırdır seni listeye yazayım diyorum, yok ben yemek yemeyecem diyorsun, hayırdır?Bu kadar kişi, bunlar oruçlu, ben yersem ayıp olur...

Böyleleri de var. İnanıp tutanda var ama bu salt alevilikle değil, kişinin inançlarıyla da ilgili. İlkokuldan başlıyor din kültürü ahlak dersi... Bir de Anadolu da bir iki farklılıkda mevcut, bazıları biraz daha islama yakın, bazıları ise değil, tarihsel-politik bir durum olabilir..
Aleviliğin Osmanlı'da aldığı hal asimilasyondur. Zaten Mervan geniş bir coğrafya da kılıçlı bir asimilasyon gerçekleştirdi. İslami yayılmaya ise ciddi anlamda direnmiş olanların aleviler olduğu görülüyor... Evet alevi geleneklerinden tanrıya veya dine yatırım yok, insana yatırım söz konusu ve yol söylemi, eski doğacı inançalrı anımsatır. ya da uzakdoğu kültürünü... Tabi gelenekler ne kadar dejenere olmuştur, islami darlık ne kadar hakim olmuştur tartışılır. Yine de insan ötesine inanç, yerini tamamen insanın kendine olan güvenine bırakması gerekiyor diye düşünüyorum. İnançlar veya dinsel şeyler miadını doldurdu..

http://www.dostunsayfasi.net/turku-sozleri/22834-vahdetname-asik-harabi.html

slavely
26-10-2011, 08:12
Merhaba

Bildiğim kadarı ile aleviliğin tek bir inanç sistemi yok. Bulundukları coğrafyaya göre değişen inançları var. Köylerin hatta mahallelerin farklı inançları mevcut. Bu ülkede tam anlamıyla demokrasi ve fikir özgürlüğü olsa tüm aleviler kendi inançlarını baskı altında kalmadan açıklasa bence sayısız alevi inancı olduğunu göreceğiz. Kökenine gelince; her farklı alevi inancının farklı kökeni var. Yani arap aleviliği şöyle, kürt aleviliği şöyle türk aleviliği şöyledir deyip bir çerçeve çizmek mümkün değildir. Her biri kendi içinde çok farklılık gösteriyor. Belki bu olgunun bilinmemesinin altında yatan sebep yüzyıllardan beri aleviler üzerine yapılan baskının defansif refleksidir kimbilir...

Natürelist
26-10-2011, 08:26

Yazik! cok yazikki! böyle sacma sapan seyler burada duymak görmek gercekten insani üzüyor, c m beyefendi, bahsettigin arkadasiniz bir halt yemis, ve siz de bunu sanki böyle bir sey varmis gibi yansitiyorsunuz! hayatim da duymadigimi görmedigimi ne yazikki burada görüyörum! bu yaptiginiz camur atmaktir! bugün avrupa'nin göbeginde avusturya'da kizini 24 yil boyunca penceresiz bir mahzende hapsederek 7 cocuk sahibi olan adam, bütün avusturya'lilarin böyle oldugudur diye bilmemiz mi lazim?!

ve ....Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu.... bunun da bir gelenek oldugudur diyemi bilecegiz?!!!

Birde üstüne soru sorup, "Bu geleneğin gerçekten olup olmadığı konusunda bilgisi olan var mı?" diyorsunuz! bu sordugunuz soru camur atanlarin isine yarar, ben sizin alevi aile'den geldigine de inanmiyorum! cünkü bizzat kendisi de bu toplumun icinde yasayarak bunun böyle olmadigini bilir, siz nerede yasiyorsunuz? yoksa mars'ta mi yasiyorsunuz?ki burada bilgi sahibi edinmeye calisiyorsunuz! benim size tavsiyem sudur, birakiniz böyle osmanli tarzi soru sormalari, osman'linin yaptigini bari siz yapmayiniz!

c m
26-10-2011, 14:20
Öncelik cinsiyet konusunda herhangi bir ifade kullanmadığım halde beyefendi sıfatını kullanarak kendini şartlandırdığını görmekten mutlu olmadığımı belirtmeliyim.

Bu konu içerisinde 23. mesajda konuyu açarken bir yargı belirtmeden konuyu açtığımı açıkça belirttiğimi düşünüyorken çamur attığımın ifade edilmesini olumlu karşılamadığımı söyleyebilirim. Arkadaşımın ifadelerinin gerçekliğini araştırırken böyle bir ithamla karşı karşıya kalmamın adil olduğunu düşünmüyorum. Arkadaşımın halt yeyip yemediğini şu an bilemiyorum. Fakat senin halt ettiğini ifadelerinden anlayabiliyorum. Hatta yazılanı anlamadan ani bir refleksle hareket ederek pot üstüne pot kırdığını da görebiliyorum. Şu an bana yönelik ithamlarını gerçekleştirenin aslında sen olduğunu ifade etmek hiç de yanlış olmaz. Çamur attığımı ifade etmek bana çamur atmaktır.

bazı Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu yazılmışken Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu şeklinde sunarak tüm Alevilere yönelik bir ifade ve yargı kullanıldığımı iddia edecek kadar taraflı baktığını görmekten hoşnut değilim. Bu şekilde ifade ederek benim söylemediğim şeyleri söylemişim gibi algılaman ve yansıtman konuyu kişisel sataşma düzeyine indirgeyerek konunun çerçevesini değiştirmeye çalıştığın anlamını taşır.

Konu içerisinde Alevi ve Alevi aileden olduğuma dair bir ifade kullanmadım. Alevi bir topluluğun içerisinde yaşadığımı da ifade etmedim. Eğer Alevi veya Alevi aileden olsaydım da o bölgede ve o cemaatin mensubu olmadığım bir durumda yine bu soruyu sorardım ki durum aktardığım gibidir. Bu yazdıklarımı dikkatli okuyarak, ne yazdığımı anlamanı öneririm. Kişisel sataşmalara girmediğin sürece benden yanıt alabilirsin. Aksi durumda bu mesaj sana ilk ve son mesajım olarak kaldığı gibi şikayet konusu davranışların yönetime bildirilecektir. Yorumun için teşekkür edemiyorum.

Natürelist
26-10-2011, 20:14
Öncelik cinsiyet konusunda herhangi bir ifade kullanmadığım halde beyefendi sıfatını kullanarak kendini şartlandırdığını görmekten mutlu olmadığımı belirtmeliyim.

Bu konu içerisinde 23. mesajda konuyu açarken bir yargı belirtmeden konuyu açtığımı açıkça belirttiğimi düşünüyorken çamur attığımın ifade edilmesini olumlu karşılamadığımı söyleyebilirim. Arkadaşımın ifadelerinin gerçekliğini araştırırken böyle bir ithamla karşı karşıya kalmamın adil olduğunu düşünmüyorum. Arkadaşımın halt yeyip yemediğini şu an bilemiyorum. Fakat senin halt ettiğini ifadelerinden anlayabiliyorum. Hatta yazılanı anlamadan ani bir refleksle hareket ederek pot üstüne pot kırdığını da görebiliyorum. Şu an bana yönelik ithamlarını gerçekleştirenin aslında sen olduğunu ifade etmek hiç de yanlış olmaz. Çamur attığımı ifade etmek bana çamur atmaktır.

bazı Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu yazılmışken Alevi topluluklarda seyitlerin ziyaretinde kaldığı evde erkeğin eşini seyite sunduğu şeklinde sunarak tüm Alevilere yönelik bir ifade ve yargı kullanıldığımı iddia edecek kadar taraflı baktığını görmekten hoşnut değilim. Bu şekilde ifade ederek benim söylemediğim şeyleri söylemişim gibi algılaman ve yansıtman konuyu kişisel sataşma düzeyine indirgeyerek konunun çerçevesini değiştirmeye çalıştığın anlamını taşır.

Konu içerisinde Alevi ve Alevi aileden olduğuma dair bir ifade kullanmadım. Alevi bir topluluğun içerisinde yaşadığımı da ifade etmedim. Eğer Alevi veya Alevi aileden olsaydım da o bölgede ve o cemaatin mensubu olmadığım bir durumda yine bu soruyu sorardım ki durum aktardığım gibidir. Bu yazdıklarımı dikkatli okuyarak, ne yazdığımı anlamanı öneririm. Kişisel sataşmalara girmediğin sürece benden yanıt alabilirsin. Aksi durumda bu mesaj sana ilk ve son mesajım olarak kaldığı gibi şikayet konusu davranışların yönetime bildirilecektir. Yorumun için teşekkür edemiyorum.

Kibir, deger ve rank, kisinin tahmin ettigi yetenekleri ile yüksek’lik oldugu bir tutumdur. Gurur karsisinda tevazu oldugunu hakli oldugunu ortaya koymasi ile bilinir.

"Asiri güveni" ile kendisinin sosyal mesafeye yönelik olarak kibirli tutum ve davranis icinde olalarak edep ve nezaketleri ile sınirli kalir. Kibir ve narsizm’in, bunun ister inanir’i olsun ister ateist’ti olsun bununda burada rahatca gözlemleyebiliyorum.

gurur özellikle “kibirli olarak insanlara tepeden bakmak” ve cok fazla olarak da kendisini koruyarak ve böylece, en azindan görünüste düzgün kültürel bir olgusunu görüntüsünü yansitmaya cabasi icinde olmasi ile bilinir.

Bu bireylerin esitlik arasinda catisma vurgusu sosyal yapilara, inanc ve din’sel nesnelere siniflara ayrilarak, benlik saygisi sosyal gecerliligi uyusmazligin kibir degerlerinin benzersiz oldugunu veya kisisel üstünlügü ile degerlerin evrensel olarak tanimlamasi arasinda pathologize, terapötik narsizm catismalar’la karsimiza “kibir” diye cikar. Özetleyecek olursam, maalesef bunu sizde de gözlemleyebiliyorum, ve yanit verme hakkim olsa bile, bu size son mesajim dir, dalasalari sevmem dikkat ettiyseniz eger konuya bile deginmedim, cünkü hala bildiginizi savunuyorsunuz!

Neva
26-10-2011, 20:52

Sayin c m ;

Bence acilis mesajinizda bir yargi ilettiniz okuyuculara, bu kadin sunumunun gelenek oldugunu ortaya koyarak..

Kaldi ki baska bir arkadasimiz bu gelenegi acikladi, fakat bu isin icinde kadin sunmak gibi bir olay olmadigini, fakat ilgili kisi artniyetli ise bunun bir anlamda gelenekle bir alakasi olmayacagini da belirtti.

Ortaya koydugunuz gerekce sadece bir duyum(arkadasinizdan edindiginiz) ve altini doldurabileceginiz hicbir done maalesef yok.

Bu; ornegin benim cikip orta yere,hicbir destekleyici unsur koymadan, ben arkadasimdan duydum, bazi Aleviler ensest iliski yasiyorlarmis, bu bir gelenekmis, dogru mu diye bir baslik acmamla esdegerdir. Ve herseyden once cirkindir.

Burada biz inanmayanlar islamin kadina bakisina bagli birtakim yonlerini ve dahi peygamberini de, tanrisini da elestiriyoruz, ancak ortaya islama ait kaynaklar koyarak altini dolduruyoruz. Arkadas, es dosttan aldigimiz duyumlarla degil.

Bu yuzden "camur atma" ifadesi, cok onemli bir ayrinti degildir. Gunluk hayatta da destegi ve ispati olmayan konular duydugumuzda , "camur atma, oyel bir sey yok, varsa ispatla" deriz.

Firestorm
27-10-2011, 00:05
Bu konuda Erdoğan Çınar'ın kitapları ile başlayarak okursanız çok bilgi edinebilirsiniz.

pervane
27-10-2011, 00:45
cm arkadaşımıza abartılı bir yüklenme olduğunu düşünüyorum. Şimdi ben Alevi inancının uzağında biri olmuş olsaydım ve bir sohbet esnasında Alevi olduğunu söyleyen bir arkadaşım; Biliyormusun bizimkiler bu seyyitler denen adamları öylesine yüceltiyorlar ki bu 80 yaşındaki ihtiyar 20 yaşındaki genç bir pir'in yanında el pençe divan durabiliyor. Hatta hatta daha da abartıp pir'in ayaklarını yıkadıkları suyu dökmeyip şifa niyetine topluluktakilere dağıtıp içirebiliyorlar.Hatta pir eğer ziyaret ettiği ailenin çok beğendiği evindeki bir eşyaya, ürün satışından elde ettiği paranın bir kısmına veya at,inek,öküz gibi hizmet hayvanlarından birine göz koyabiliyor ve o yılın ziyaret sonrasında isteğinin adını dile getirirken, beddua tehdidi altında göz koyduklarını aileden koparabiliyor bilgisini aktarmış olsaydı ve bu konuları ben merak edip, burda sormuş olsaydım aynı tepkili cevapların verileceğini sanmıyorum.. Tamam Alevilere daha doğrusu farklılara yapılanlar, yapılmak istenenlere değinelim değinmesine de, bu konuları da sırf Aleviler tarih boyunca ezildi,sürüldü,karalandı edebiyatı üzerinden geçiştirmemek gerektiğini düşünmekteyim. Nasıl ki sunni inançtan tarikat şeyhlerinin icraatlarını tartışıp konuşabiliyoruz ve bu kişilerin kadın istismarı,inanç sömürü şekline İslamın hiç bir yazılı kaynağında rastlanmıyor ama toplumda uygulamasına rastlanabiliyor..Alevi inancının içinde neler suistimal edilebiliyoru da konuşabilmeliyiz değil mi?
Zamanım kısıtlı daha sonra devam etmek üzere...

c m
27-10-2011, 14:33
Sayin c m ;

Bence acilis mesajinizda bir yargi ilettiniz okuyuculara, bu kadin sunumunun gelenek oldugunu ortaya koyarak..

Kaldi ki baska bir arkadasimiz bu gelenegi acikladi, fakat bu isin icinde kadin sunmak gibi bir olay olmadigini, fakat ilgili kisi artniyetli ise bunun bir anlamda gelenekle bir alakasi olmayacagini da belirtti.

Ortaya koydugunuz gerekce sadece bir duyum(arkadasinizdan edindiginiz) ve altini doldurabileceginiz hicbir done maalesef yok.

Bu; ornegin benim cikip orta yere,hicbir destekleyici unsur koymadan, ben arkadasimdan duydum, bazi Aleviler ensest iliski yasiyorlarmis, bu bir gelenekmis, dogru mu diye bir baslik acmamla esdegerdir. Ve herseyden once cirkindir.

Gelenek olduğunu belirtmediğim halde gelenek olduğunu ortaya koyduğumu iddia ediyorsun. Bana ulaşan bir bilgidir. Bu bilgi çerçevesinde bilgilenme isteği doğmuştur.

Sen veya siz olsanız böyle bir bilgi edindiğinizde nereden, nasıl ve kimlerden bu konuda bilgilendirme talebinde bulursunuz? Bu konu çerçevesinde düşünecek olursak en sağlıklı bilginin kimlerden ve nasıl elde edileceğini anlatır mısınız? Forumda sormamın mantığını açıklayarak sizlerin de yanıtlarınız bekleyeyim. Konu Alevilerle ilgili olduğu için bir Aleviye sorulması durumunda Alevi olmasından dolayı bu konu gerçekse gizleme gereği duyabileceğini düşünüyorum. Bir Aleviye sorduğunuzda forumda bazı üyelerden aldığım tepkiye benzer bir tepki ile karşılaşma olasılığım söz konusu idi. Ancak nonteist olan Alevi aileden bir insanın bu konuda daha sağlıklı ve tarafsız bilgi verebileceğini düşünüyorum. Çevremde Alevi aileden gelen bir ateist arkadaşım var. Bu forumda Alevi aileden gelen nonteist bir üyenin bulunabileceği ihtimali üzerinden hareket ederek bilgilenme amaçlı soruyu sordum.

Konu açarken veya mesaj yazarken destekleyici unsur ve altını dolduracak veri olması gerektiğine dair bir kuralınız mı var? Bu forumda altı veri ile doldurulmadan hiçbir konu yok mu? Kaldı ki arkadaşımın verdiği bilgi ile soru sorulması neden çirkin olsun? Forumdaki nonteistler altı veri ile doldurulmamış fakat konuyla ilgili mesajlarla altı verilerle doldurulan konu açmamışlar mıdır? Bir Teist kaynak göstererek veya kopyala-yapıştır yoluyla konu açtığında kopyala yapıştır yapmaması ve saçmalamaması konusunda uyarılarda bulunuyor musunuz bulunmuyor musunuz? Altı verilerle doldurulsa da doldurulmasa da konulara yönelik kendi öznel doğrularınız veya elitin doğruları çerçevesinde belirlenen bir karar mekanızması mı söz konusu? 'Sen bu konuyu açamazsın. Çirkindir. Müfterihsin. Çamur atıyorsun.' demek ne kadar adil veya ne kadar özgürlükçü bir tavırdır? Herkes düşüncesini ortaya koyar veya sorusunu sorar ve fikir-bilgi alışverişi gerçekleşir. Bu durumu idrak etmeyip soruları savaş sebebi sayar tavırda hareket etmenin anlamsızlığını görebilmen dileğiyle.

Neva
27-10-2011, 19:21
Gelenek olduğunu belirtmediğim halde gelenek olduğunu ortaya koyduğumu iddia ediyorsun. Bana ulaşan bir bilgidir. Bu bilgi çerçevesinde bilgilenme isteği doğmuştur.

Sen veya siz olsanız böyle bir bilgi edindiğinizde nereden, nasıl ve kimlerden bu konuda bilgilendirme talebinde bulursunuz? Bu konu çerçevesinde düşünecek olursak en sağlıklı bilginin kimlerden ve nasıl elde edileceğini anlatır mısınız?

Forumda sormamın mantığını açıklayarak sizlerin de yanıtlarınız bekleyeyim. Konu Alevilerle ilgili olduğu için bir Aleviye sorulması durumunda Alevi olmasından dolayı bu konu gerçekse gizleme gereği duyabileceğini düşünüyorum. Bir Aleviye sorduğunuzda forumda bazı üyelerden aldığım tepkiye benzer bir tepki ile karşılaşma olasılığım söz konusu idi. Ancak nonteist olan Alevi aileden bir insanın bu konuda daha sağlıklı ve tarafsız bilgi verebileceğini düşünüyorum. Çevremde Alevi aileden gelen bir ateist arkadaşım var. Bu forumda Alevi aileden gelen nonteist bir üyenin bulunabileceği ihtimali üzerinden hareket ederek bilgilenme amaçlı soruyu sordum.

Konu açarken veya mesaj yazarken destekleyici unsur ve altını dolduracak veri olması gerektiğine dair bir kuralınız mı var?

Bu forumda altı veri ile doldurulmadan hiçbir konu yok mu? Kaldı ki arkadaşımın verdiği bilgi ile soru sorulması neden çirkin olsun? Forumdaki nonteistler altı veri ile doldurulmamış fakat konuyla ilgili mesajlarla altı verilerle doldurulan konu açmamışlar mıdır? Bir Teist kaynak göstererek veya kopyala-yapıştır yoluyla konu açtığında kopyala yapıştır yapmaması ve saçmalamaması konusunda uyarılarda bulunuyor musunuz bulunmuyor musunuz? Altı verilerle doldurulsa da doldurulmasa da konulara yönelik kendi öznel doğrularınız veya elitin doğruları çerçevesinde belirlenen bir karar mekanızması mı söz konusu? 'Sen bu konuyu açamazsın. Çirkindir. Müfterihsin. Çamur atıyorsun.' demek ne kadar adil veya ne kadar özgürlükçü bir tavırdır? Herkes düşüncesini ortaya koyar veya sorusunu sorar ve fikir-bilgi alışverişi gerçekleşir. Bu durumu idrak etmeyip soruları savaş sebebi sayar tavırda hareket etmenin anlamsızlığını görebilmen dileğiyle.

Bazen anlam dersi vermeye meylederken, kendi yanlis anlasilmaya mahal verecek hatalarimizi gormezden geliriz.

-Gelenek seklinde aktarmis misiniz genele(genel olarak foruma)? Aktarmissiniz.

-Elbette anlatayim. Birincisi actigim konunun basligini genele hitap eder sekilde yazmam. Genellemeler tumuyle yanlistir cunku bana gore..

Alevi Seyitlere Kadın Sunumu Doğru mudur?

Actiginiz konunun basligi bu mudur? Budur.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=419690&postcount=17

Bakin bir ateist uye olarak benim dikkatimini cektiniz bu genelleme ile baslik henuz tasinmadan once...

-Actiginiz konunun icerigi destek bilgiden yoksun, sadece duyumsal bir guncel soru niteliginde.. Bu sebeple ilgili baslik altina girdi.

-Cirkin olan genelleyici basliginizdir. "Alevi seyitlere...."

Ayrica arkadasinizin sorusu degil, sizin arkadasinizdan edindiginiz duyum sonrasi, kendinizce bu attiginiz baslik cirkindir. Arkadasiniz size bazi Alevi topluluklar demis, siz basligi Alevi seyitler diye atmaktasiniz!!!!!!!!!??? Niye bu genelleme?

-Size kim, ne sekilde "Siz bu konuyu acamassiniz" dedi? Lutfen her kimse bize derhal bildirin. Hemen geregini yapalim.

-Evet acmis oldugunuz basliginizi kendi acimdan genelleme icerdigi icin cirkin buluyorum. Bunu da belirtmistim yukarda. Bir uye olarak bu da benim ozgur elestirisel fikrimdir.

AlbatrosS
27-10-2011, 19:55

Sen veya siz olsanız böyle bir bilgi edindiğinizde nereden, nasıl ve kimlerden bu konuda bilgilendirme talebinde bulursunuz? Bu konu çerçevesinde düşünecek olursak en sağlıklı bilginin kimlerden ve nasıl elde edileceğini anlatır mısınız? Forumda sormamın mantığını açıklayarak sizlerin de yanıtlarınız bekleyeyim. Konu Alevilerle ilgili olduğu için bir Aleviye sorulması durumunda Alevi olmasından dolayı bu konu gerçekse gizleme gereği duyabileceğini düşünüyorum. Bir Aleviye sorduğunuzda forumda bazı üyelerden aldığım tepkiye benzer bir tepki ile karşılaşma olasılığım söz konusu idi. Ancak nonteist olan Alevi aileden bir insanın bu konuda daha sağlıklı ve tarafsız bilgi verebileceğini düşünüyorum. Çevremde Alevi aileden gelen bir ateist arkadaşım var. Bu forumda Alevi aileden gelen nonteist bir üyenin bulunabileceği ihtimali üzerinden hareket ederek bilgilenme amaçlı soruyu sordum.

Konu açarken veya mesaj yazarken destekleyici unsur ve altını dolduracak veri olması gerektiğine dair bir kuralınız mı var? Bu forumda altı veri ile doldurulmadan hiçbir konu yok mu? Kaldı ki arkadaşımın verdiği bilgi ile soru sorulması neden çirkin olsun? Forumdaki nonteistler altı veri ile doldurulmamış fakat konuyla ilgili mesajlarla altı verilerle doldurulan konu açmamışlar mıdır? Bir Teist kaynak göstererek veya kopyala-yapıştır yoluyla konu açtığında kopyala yapıştır yapmaması ve saçmalamaması konusunda uyarılarda bulunuyor musunuz bulunmuyor musunuz? Altı verilerle doldurulsa da doldurulmasa da konulara yönelik kendi öznel doğrularınız veya elitin doğruları çerçevesinde belirlenen bir karar mekanızması mı söz konusu? 'Sen bu konuyu açamazsın. Çirkindir. Müfterihsin. Çamur atıyorsun.' demek ne kadar adil veya ne kadar özgürlükçü bir tavırdır? Herkes düşüncesini ortaya koyar veya sorusunu sorar ve fikir-bilgi alışverişi gerçekleşir. Bu durumu idrak etmeyip soruları savaş sebebi sayar tavırda hareket etmenin anlamsızlığını görebilmen dileğiyle.

Sayın c-m,

Bursa'daki Badeci Şeyh (http://www.haberturk.com/yasam/haber/671336-badeci-seyhten-sok-savunma) skandalını duymuşsunuzdur. İnanın bu ülkede buna benzer yüzlerce vak'a yaşanmıştır. Benim de çevremde duyduğum gerçek olaylar yaşanmıştır. Her kesimden buna benzer olaylar illa ki yaşanmış, bundan sonra da yaşanacaktır.

Bu tip olayların ''gelenek'' olamıyacağı, olsa olsa bazı sapkın, genel ahlak ve değer eğilimleri ile göstergelerini yansıtmayan standart dışılar olduğunu anlamak zor değil.

Bu tipten olaylar duyulduğunda, hele ki, azınlıkta ve ötelenen kimliklerden birine mensupsa kolaylıkla genelleştirilip nefre söylemine dönüşmekte. Badeci Şeyh'in mazallah bir ''alevi dedesi'' olduğunu düşünseniz ya? Depremi bile ''ilahi ikaz''a yoran o muhteşem ötesi(!) kafa neler üretecektir?

c m
27-10-2011, 20:06
Asıl soruya yanıt vermemişsin. Sen olsaydın böyle bir bilgi ulaşmışken nasıl ve kimlerden bu bilginin doğruluğunu veya yanlışlığını öğrenmeye çabalardın? Sen veya siz olsanız böyle bir bilgi edindiğinizde nereden, nasıl ve kimlerden bu konuda bilgilendirilme talebinde bulursunuz?

Böyle bir gelenek olduğuna dair kesin bir ifade kullanmış mıyım? Bu kesinliği atfeden kişi ben değil okuyarak öznel yaklaşan kişidir. Çirkinleştiren gelenek olarak kabul eden veya gelenek olarak nitelediğimi ifade eden üyedir. Gelenek ifadesini görüp sorunun diğer kısmını görmeyen ve göz ardı eden sensin. Eğer gerçekten gelenek olduğunu düşünseydim bu konuyu bu şekilde açmayıp direkt bazı Alevi topluluklarda-gruplarda seytilere kadın sunulmaktadır diyerek konuyu açardım. Eğer bir konunun gerçekliğini kabul etmişsen o konudaki bilgilerimi sunarken senden veya başkasından icazet alma gereği duymam. Gelecek tepkileri de hay hay diyerek göğüslerim.

Konu açarken uzun uzun bazı Alevi topluluklarda Alevi Seyitlere... gibi bir ifade mi kullanmam gerekiyordu? Bu şekilde yazmış olsam dahi senin yaklaşımın yine değişmezdi diye düşünüyorum. Bu mesajına kadar bu argümana sığınmayan sen bu argümana sığınmaya başlayarak kendini haklı çıkarmaya ve genelleme yaptığımı iddia etmeye yöneliyorsun. Genelleme yapmadığımı konunun içeriğini inceleyen üye anlayabilir. Konunun içeriğini incelemeyen üye de nu konu ilgisini çekmediği için bihaber kalır. Konunun başlığının yanıltıcı olabileceğini içeriğin incelenmesi gereğini farklı bir şekilde işine geldiği zaman vurgulayabiliyorsun.

Kendi mesajın:

http://65.18.198.4/forumlar/showpost.php?p=419717&postcount=24

Bir gazeteci de duyumsal bilgiye dayanarak araştırıp bilgilenmeye çalışabilir. Bu duyumsal bilginin doğruluğu veya yanlışlığını araştıracağım kaynakları söyler misin? Benim kaynak olabileceğini düşündüğüm yerde bu soruyu yöneltmem bana göre doğal bir yaklaşımdır. Her tür inançlı ve inançsız üyenin bulunduğunu farklı bir şekilde vurgulayan sensin.

Sana göre başlık çirkindir. Bana göre ise insanların konuyu incelemesini sağlayacak bir başlıktır. Söylemediğim veya düşünmediğim bir ifadeyi söylemişim ve düşünmüşüm gibi davranmandır buradaki sorun.

c m
27-10-2011, 20:23
Sayın c-m,

Bursa'daki Badeci Şeyh (http://www.haberturk.com/yasam/haber/671336-badeci-seyhten-sok-savunma) skandalını duymuşsunuzdur. İnanın bu ülkede buna benzer yüzlerce vak'a yaşanmıştır. Benim de çevremde duyduğum gerçek olaylar yaşanmıştır. Her kesimden buna benzer olaylar illa ki yaşanmış, bundan sonra da yaşanacaktır.

Bu tip olayların ''gelenek'' olamıyacağı, olsa olsa bazı sapkın, genel ahlak ve değer eğilimleri ile göstergelerini yansıtmayan standart dışılar olduğunu anlamak zor değil.

Bu tipten olaylar duyulduğunda, hele ki, azınlıkta ve ötelenen kimliklerden birine mensupsa kolaylıkla genelleştirilip nefre söylemine dönüşmekte. Badeci Şeyh'in mazallah bir ''alevi dedesi'' olduğunu düşünseniz ya? Depremi bile ''ilahi ikaz''a yoran o muhteşem ötesi(!) kafa neler üretecektir?

Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Bu konunun geleneğe dönüşüp dönüşmediğini bilmiyorum. Böyle şeylerin geleneksel bir durum olarak gerçekleşebilme ihtimali olabilir. Bir inanç içinde bulunduğu koşullara -özellikle etkileşimde bulunduğu topluluklara- ve bulundurduğu beşeri unsurlara yani insanlara göre farklı şekiller alabilir. Örneklerini yaşamda farklı bölgelerdeki insanlarla iletişim kurarak gözleyebilirsin ve yazılı kaynaklardan tarek (yol) farklılıklarını inceleyerek anlayabilirsin. Fakat o inanca sahip diğer toplulukların aynı geleneğe sahip olduğu anlamına gelmez ki bu soruyu sorarken bazı Alevi topluluklarında gerçekten olup olmadığı konusunda bilgilenmek istedim.

Bu tip konuların tartışılamamasındaki etkenlerden biri de ötekileştirilmelerinden dolayı yaratacağı etkiden korkulmasıdır. Bir diğer etken ise ötekileştirilenlerin bu durumu kutsallık ve tabu çerçevesinde ele almalarıdır.

AlbatrosS
27-10-2011, 20:51
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Bu konunun geleneğe dönüşüp dönüşmediğini bilmiyorum. Böyle şeylerin geleneksel bir durum olarak gerçekleşebilme ihtimali olabilir. Bir inanç içinde bulunduğu koşullara -özellikle etkileşimde bulunduğu topluluklara- ve bulundurduğu beşeri unsurlara yani insanlara göre farklı şekiller alabilir. Örneklerini yaşamda farklı bölgelerdeki insanlarla iletişim kurarak gözleyebilirsin ve yazılı kaynaklardan tarek (yol) farklılıklarını inceleyerek anlayabilirsin. Fakat o inanca sahip diğer toplulukların aynı geleneğe sahip olduğu anlamına gelmez ki bu soruyu sorarken bazı Alevi topluluklarında gerçekten olup olmadığı konusunda bilgilenmek istedim.

Bu tip konuların tartışılamamasındaki etkenlerden biri de ötekileştirilmelerinden dolayı yaratacağı etkiden korkulmasıdır. Bir diğer etken ise ötekileştirilenlerin bu durumu kutsallık ve tabu çerçevesinde ele almalarıdır.

Gelenek, toplumsal ''meşruiyet''e yaslanır. Geleneksel olan, hem belli bir grubun ortak aidiyet ve kabullerine hem de ortak ahlaki meşruiyetine yaslanmak zorundadır.

Cinselliğin tabu olduğu bir toplumda, böylesi bir mevzu, arka plan kültüre rağmen ''gelenek'' olamaz. Bunlar ancak ''etkileşimsiz, yalıtık'' durumlarda olabilir. Şu haliyle bu bir gelenek değil, geleneğe ait bir ''değer''in bireysel-öznel istismarı ve sapkınlığıdır. Standart dışıdır.

Tabi, işin bir de ''cinsel fanteziler'' kısmı olabilir. Kimileri kendi şahsi cinsel eğilimlerini, sahip oldukları sosyal statü ile telafi yoluna gidebilir. Örneğin adam bir tarikatın şeyhidir; ancak, içinde ciddi manada ''grup seks'' eğilimleri var ve makamını bunun için kullanmak isteyebilir. gibi gibi.

Hoş, bu topluma ilişkin bu tarz saha araştırmaları kapsamlı biçimde yapılmamıştır bildiğim kadarıyla. Yapılsa neler çıkar bilemiyorum...

Neva
27-10-2011, 21:55
Asıl soruya yanıt vermemişsin. Sen olsaydın böyle bir bilgi ulaşmışken nasıl ve kimlerden bu bilginin doğruluğunu veya yanlışlığını öğrenmeye çabalardın? Sen veya siz olsanız böyle bir bilgi edindiğinizde nereden, nasıl ve kimlerden bu konuda bilgilendirilme talebinde bulursunuz?

Böyle bir gelenek olduğuna dair kesin bir ifade kullanmış mıyım?

Bu kesinliği atfeden kişi ben değil okuyarak öznel yaklaşan kişidir. Çirkinleştiren gelenek olarak kabul eden veya gelenek olarak nitelediğimi ifade eden üyedir. Gelenek ifadesini görüp sorunun diğer kısmını görmeyen ve göz ardı eden sensin.

Eğer gerçekten gelenek olduğunu düşünseydim bu konuyu bu şekilde açmayıp direkt bazı Alevi topluluklarda-gruplarda seytilere kadın sunulmaktadır diyerek konuyu açardım. Eğer bir konunun gerçekliğini kabul etmişsen o konudaki bilgilerimi sunarken senden veya başkasından icazet alma gereği duymam. Gelecek tepkileri de hay hay diyerek göğüslerim.

Konu açarken uzun uzun bazı Alevi topluluklarda Alevi Seyitlere... gibi bir ifade mi kullanmam gerekiyordu? Bu şekilde yazmış olsam dahi senin yaklaşımın yine değişmezdi diye düşünüyorum. Bu mesajına kadar bu argümana sığınmayan sen bu argümana sığınmaya başlayarak kendini haklı çıkarmaya ve genelleme yaptığımı iddia etmeye yöneliyorsun. Genelleme yapmadığımı konunun içeriğini inceleyen üye anlayabilir. Konunun içeriğini incelemeyen üye de nu konu ilgisini çekmediği için bihaber kalır. Konunun başlığının yanıltıcı olabileceğini içeriğin incelenmesi gereğini farklı bir şekilde işine geldiği zaman vurgulayabiliyorsun.

Kendi mesajın:

http://65.18.198.4/forumlar/showpost.php?p=419717&postcount=24

Bir gazeteci de duyumsal bilgiye dayanarak araştırıp bilgilenmeye çalışabilir. Bu duyumsal bilginin doğruluğu veya yanlışlığını araştıracağım kaynakları söyler misin? Benim kaynak olabileceğini düşündüğüm yerde bu soruyu yöneltmem bana göre doğal bir yaklaşımdır. Her tür inançlı ve inançsız üyenin bulunduğunu farklı bir şekilde vurgulayan sensin.

Sana göre başlık çirkindir. Bana göre ise insanların konuyu incelemesini sağlayacak bir başlıktır. Söylemediğim veya düşünmediğim bir ifadeyi söylemişim ve düşünmüşüm gibi davranmandır buradaki sorun.

Sayin c m;

Ona da cevap vereyim. Tanidik Alevi dostlarima sorardim oncelikle, veya nette kisa bir arastirma yapardim. Malumunuz Google elimizin altinda, bircok kaynaga ulasmak mumkun. Bunun yanisira pekcok Alevi'lige iliskin derinlemesine bilgi iceren siteler de mevcut. Eger bu kaynaklardan bir cevap alamassam, boyle bir baslik acardim.

Bu basligi sizin iddia ettiginiz ve yadirgadiginiz ve hala da yadirmaya devam ettiginiz gibi Dinler ve Kadin bolumune acmazdim. Zira genel birikimim geregi, Alevi'ligin hicbir sekilde baslibasina bir din olmadigini biliyorum.

Acacagim basligi da, mensubu olan kisilerin varligini dusunerek, konunun tarihsel icerigini de baz alarak ve genelleyerek;

Alevi Seyitlere Kadın Sunumu Doğru mudur?

seklinde acmazdim.

Basliginizi bu sekilde actiniz mi? Acmadiniz mi? Genelleme icerir mi? Icermez mi? Once buna cevap verin isterseniz. !!!!

Ben acilis mesajinizi okudugumda, sizin tarafinizdan (aldiginiz duyum sebebiyle) bunun bir gelenek olarak aktarildigini okuyorum.

Yanlis mi okuyorum?

Muhtemelen okuyan diger uyeler de bu sekilde okudular.

Ben forum duzeni acisindan, baslik icerigindeki kavrama, icerige bakarim. Bu sekilde basliklar duzenlenir zira..

Cirkinlestirdiginizi ben de ifade ediyorum zaten, sadece diger uye degil. Okumayi unutmussunuz sanirim bir onceki mesajimi.

Baslik mesajinizin cumlesini okuyun bir daha lutfen. Bunu da goz ardi etmeye calisan sizsiniz sanirim.
"Alevi Seyitlere Kadın Sunumu Doğru mudur? "

Istediginizde gayet uzun mansetli basliklar aciyorsunuz zira;

Metafizik Kavramlar Bilimle Çürütülebilir mi veya Kanıtlanabilir mi?

Degil mi? Yaklasimimin da sonucta bir kriteri vardir, dahasi herkesin vardir.

Demek ki bu ifadenize dikkat cekmeniz gerekiyordu, madem ki cevaplari karsilayamayacaksiniz veya sizi rahatsiz edecek...

Elbette bir gazeteci de aldigi duyumu arastirir. Bu yuzden basini da elestirmekteyiz. Bir kisim arastirma ve manset atma ozelliklerinden dolayi..

O gazetecinin yapabilecegi en iyi is, Alevi kesimin yogun oldugu topluluklara bunu sormaktir. Daha once de bunu soyledim size. Bu site karma bir sitedir. (Sunni, Alevi, Safi, hristiyan, musluman, yahudi vs.vs.)

Elbette bizden icazet almak gibi bir durumunuz yok. Bizden icazet alacaginiz nokta, forum kurallari, duzeni vs. siniridir.

Hangi argumani kullanip kullanmayacagimin tasarrufu bana aittir. Eger art niyet tasimis olsaydim, bunu size bu basliktaki ilk mesajimda dile getirirdim. Ki anlasilmaniz bakimindan sizden alinti yapip, buyutup, koyulastirip bazi alevi topluluklar diye belirtilmis dedim 20 numarali mesajimda.

http://www.turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=419701&postcount=20

Bu yaklasimi da gorebildiniz mi? Isime geldigi zaman mi yazmisim acaba? Yoksa isine geldigi gibi arguman kullaniyorsun diye yargilarken, sizin isinize gelmemis olabilir mi 24 numarali mesaj yerine, 20 numarali mesaji alintilamak?

Ne dersiniz? :)

c m
27-10-2011, 22:18
Gelenek, toplumsal ''meşruiyet''e yaslanır. Geleneksel olan, hem belli bir grubun ortak aidiyet ve kabullerine hem de ortak ahlaki meşruiyetine yaslanmak zorundadır.

Cinselliğin tabu olduğu bir toplumda, böylesi bir mevzu, arka plan kültüre rağmen ''gelenek'' olamaz. Bunlar ancak ''etkileşimsiz, yalıtık'' durumlarda olabilir. Şu haliyle bu bir gelenek değil, geleneğe ait bir ''değer''in bireysel-öznel istismarı ve sapkınlığıdır. Standart dışıdır.

Tabi, işin bir de ''cinsel fanteziler'' kısmı olabilir. Kimileri kendi şahsi cinsel eğilimlerini, sahip oldukları sosyal statü ile telafi yoluna gidebilir. Örneğin adam bir tarikatın şeyhidir; ancak, içinde ciddi manada ''grup seks'' eğilimleri var ve makamını bunun için kullanmak isteyebilir. gibi gibi.

Hoş, bu topluma ilişkin bu tarz saha araştırmaları kapsamlı biçimde yapılmamıştır bildiğim kadarıyla. Yapılsa neler çıkar bilemiyorum...

Geleneği tanım itibariyle irdelersek topluluklar için de geçerli bir kavram olduğunu görebiliriz. Bu nedenle topluluğun meşruiyet kazandırması yeterlidir.

Cinselliğin tabu olduğu bir toplumda dahi geçmişten bugüne uzanan her alışkanlık ve davranışlar topluluk nezdinde gelenek olarak nitelendirilir. Cinselliğin tabu olduğu toplumda toplumun geneline aykırı olduğu ifade edilen topluluk gelenekleri sosyolojik ve psikolojik unsurlara dayanarak gizlilik içerisinde yaşanır. O topluluk için standartı belirleyen ise topluluğun kendisidir. Toplumun belirlediği ölçütlere uyup uymadığına bakılmaksızın o topluluk için doğal ve standart olarak kabul edilir.

Ensest konusunda kadın merkezlerindeki sonuçlar bir saha araştırması niteliği kazanmış gibi görünüyor > http://www.habervitrini.com/sok_iddia_guneydoguda_4_evden_birinde_ensest_yasan iyor-423733.html

murted
27-10-2011, 23:02

Katılıyorum.

Sanırım o bir arkadaşından duyduğunun aslını soruyor. Ben bizim coğrafyamızda halk arasında ''gavatlık'' denilen olaya sıcak bakan bir topluluğun, bir cemaatin ya da kökleşmiş bir tarikatın var olduğuna ihtimal vermiyorum. Şeyhinin şeyini yalayanlar da var, eşini şeyhe peşkeş çeken de. Ama öyle yurdun her tarafında binlerce müridi köklü bir tarikatta böyle suistimallerin var olabileceğine ihtimal vermiyorum. Olan şeyhle ya da şeyhlerle sınırlı kalır, böyle bir tarikatın kökleşmesi, kurumsallaşması mümkün görülmüyor.

ozgur_beyin
28-10-2011, 00:12
linkleri yaanlış yere asmışım

http://www.belgeler.com/blg/15pr/alevilik-te-ayinler-rites-in-alevism

http://www.belgeler.com/ara?s=anadolu+alevili%C4%9Fi&page=3

jadi
28-10-2011, 00:16
c.m aslinda diger baslikta o soruyu sormakla pot kirdi ve bunu duzeltmeye calistikta maalesef sikintili anlar yasiyor. Benim tahminime gore Alevi toplumu hakkinda hicbir fikre sahip degil o yuzden sagdan soldan duydugu seyler uzerinden birseyler sormus sadece. Sunni cevrede yetisen insanlarin buyuk kismi hayatinda tek bir Alevi bile tanimadan olurler ama bu gizemli topluluk hakkinda bir suru hikaye duymuslardir. Ben kendim mesela eger Alevilerin yasadigi bir semtte calisip onlari gozlemleme sansim olmasaydi kafamda hep soru isaretleri kalirdi herhalde. Bunu anlamak icin soyle dusnun mesela, herkez sabetayist diye bir grubun varligindan soz eder ama kimse gercekte onlarin ne oldugunu bilmez. Bir sunni icin de Aleviler bu kadar gizemli birsey olabiliyor. Alevilerin ne kadar mutaasip olduklarini ogrenmenin en etkili yolu onlari tanimaktir

Sangre
28-10-2011, 22:49
Aleviler toplumun geneline göre daha açık görüşlü insanlardır.. Onların daha mutaassıp olduğunu söyleyen biri Alevileri hiç tanımıyor demektir.

Gerçi bu kişinin Kemalizm alerjisi yüzünden bunu söylediğini de biliriz ya neyse.

jadi
29-10-2011, 15:14
Aleviler toplumun geneline göre daha açık görüşlü insanlardır.. Onların daha mutaassıp olduğunu söyleyen biri Alevileri hiç tanımıyor demektir.

Gerçi bu kişinin Kemalizm alerjisi yüzünden bunu söylediğini de biliriz ya neyse.

Cinsellik konusunda mutaasip olmaktan bahsediyorum elbette. Ayrica acik goruslu olmaktan kastettigin sey kemalizm mi oluyor bu iletiye gore onu da anlamadim pek.

Sangre
29-10-2011, 18:14
Cinsellik konusunda mutaasip olmaktan bahsediyorum elbette. Ayrica acik goruslu olmaktan kastettigin sey kemalizm mi oluyor bu iletiye gore onu da anlamadim pek.

Mutaassıp kelimesi sadece 'cinsellik' kavramı için kullanılmaz.. Kelime olarak gelenek ve göreneklerine sıkı bağlı, aşırı tutucu, hatta yobaz gibi anlamlara gelir.

Cinsellik konusunu kastetmişsen dahi, yine Aleviler bu konuda da toplumun diğer kesimlerine göre çok daha az tutucudur.. Flört, evlilik dışı ilişki gibi konulara çok daha ılımlı bakarlar.

Tabii bu durumun başlıkta geçen konuyla bir bağlantısı yok.. O tip ahlaksız iftiraları atan insanları pek muhatap almaya da gerek yok.. Sadece tarihsel bağlamında değerlendirilebilir.

Açık görüşlü olmaktan kastım ise Kemalizm değil.. Senin, Kemalizm alerjin yüzünden bir takım kesimleri değerlendirdiğini söyledim sadece.

jadi
29-10-2011, 19:35
Mutaassıp kelimesi sadece 'cinsellik' kavramı için kullanılmaz.. Kelime olarak gelenek ve göreneklerine sıkı bağlı, aşırı tutucu, hatta yobaz gibi anlamlara gelir.

Cinsellik konusunu kastetmişsen dahi, yine Aleviler bu konuda da toplumun diğer kesimlerine göre çok daha az tutucudur.. Flört, evlilik dışı ilişki gibi konulara çok daha ılımlı bakarlar.

Tabii bu durumun başlıkta geçen konuyla bir bağlantısı yok.. O tip ahlaksız iftiraları atan insanları pek muhatap almaya da gerek yok.. Sadece tarihsel bağlamında değerlendirilebilir.

Açık görüşlü olmaktan kastım ise Kemalizm değil.. Senin, Kemalizm alerjin yüzünden bir takım kesimleri değerlendirdiğini söyledim sadece.
Mutaasip kelimesini cinsellik konusunda kapalilik olarak kullandim. Baslik konusunda tartisilan sey buydu zaten. Yani Aleviler sunnilerin dusundugu gibi mezhebi genis degildirler. Flort veya evlilik oncesi cinsellik gibi konularda veya namus algilarinda tutucudurler. Kizlarinin, kizkardeslerinin ensesinde boza pisirenler de coktur. Benim gozlemledigim kadariyla boyleydiler yani. Kemalizm konusunda ise butun Alevi toplumunu kemalizme indirgemisin ama aslinda onlar kendi iclerinde bir butunluk icerisinde degildirler. Evet cok militarist kemalist olanlari var ama olmayanlar da var. Ornegin Dersim katliami konusunda en gaddar yorumlarin diger grup Aleviler tarafindan yapilmasi sik karsilasilan bir durumdur. Zaten butun Aleviler kemalist olsa chp'nin kemiklesmis oyu cok daha yuksek olmasi gerekirdi. Sunniler icerisinde de bir suru chp'li var ama bu partinin geleneksel oyu %20'yi gecmiyor.

Burda yine kendi capinda benim iletimi carpitip aleyhimde kullanmaya calismissin ama soyledigin sey aslinda tamamen zit yone gidiyor

Sangre
29-10-2011, 19:59
Ben tartışmayı takip etmedim.. Çünkü iddiaların ciddiye alınabilecek bir yanını görmüyorum.. Her zaman ki iftiralar dile getirilmiş.

Senin yazdığın yazıda ise Alevilerin tutucu oldukları yazıyordu.. Ben de hem cinsellik alanında, hem de diğer konularda Alevilerin diğer kesimlere göre daha hoşgörülü, açık görüşlü olduğunu söyledim.

Yani senin söylediklerini çarpıtmadım.. Senin Kemalizm alerjinden dolayı Alevilere dair bir takım saçmalıklar atfettiğini de daha önce görmüştüm.. Yukarıda da buna benzer bir şey vardı, ben de düzeltme gereği duydum.

Hiçbir topluluğu genelleyip bir düşünceye bağlı olduklarını söylemem.. Bu tür bir indirgemecilik yapmam.. Ama eğer yapmam gerekseydi, bunun için en iyi örnek Aleviler olurdu.. CHP'ye oy vermeyen Aleviler genelde Kürtlerdir.. Bunun dışında kalan Türk Alevilerinden CHP'ye oy vermeyenlerin bir kısmı Emep, TKP gibi partileri tercih ederler.. Bu partilerin oylarının ne kadar düşük olduğunu biliyoruz.. Yani eğer illa ki indirgemecilik yapmak gerekirse, ''Türk Aleviler CHP'ye oy veriyor'' diyebiliriz.. Aleviler Kemalisttir ifadesini de rahatça kullanabiliriz.. Çünkü var olan durum bunu gösteriyor.

Aleviler içinde Cumhuriyetin değerlerine, orduya, M.Kemal'e sempati beslemeyen kesim yok denecek kadar azınlıktadır.

jadi
29-10-2011, 20:08
Aleviler cinsellik konusunda toplumun diger kesimlerine gore daha acik goruslu degildir. Benim tanima firsati buldugum Aleviler icin bunu kesin olarak soyleyebilirim. Mutaasiplik kelimesinden kasit buydu. Kadinlarin namusu konusunda cok tutucular, maruz kaldiklari iftiralara verdikleri asiri ofke zaten bu konudaki hassasiyetlerini gosteren bisey saniyorum.

En radikal kemalistler Alevilerin icisinde cikiyor bu dogru ama butun Alevilerin bu sekilde genellenmesinin yanlis oldugunu dusunuyorum. Bir ara baska bir sitede girdigim bir tartisma yuzunden sinirlenip boyle yorumar yaptim ama makul olarak bakan biri Aleviler icerisinde cok farkli egilimler oldugunu anlar. Butun Aleviler kemalisttir demek bence son derece agir bir itham oluyor

DEMAN
29-10-2011, 22:09
Alevilik tarihinin baslangici hicbir irka ve milliyete mal edilemez, cünkü Aleviligin tarihi insanlik tarihiyle baslamistir. Alevilikte el ilahin, cennnet ve cehennemin, seytan denen hayali bir varligin yeri yoktur:hand:
Var diyenler, Aleviligi siilik ve caferilikle karistirmaktadirlar, yada islam cografyasinda yasadiklari icin asimile olmus veya asimile dogmus olanlardir:D

turko
30-10-2011, 12:21
Alevilik tarihinin baslangici hicbir irka ve milliyete mal edilemez, cünkü Aleviligin tarihi insanlik tarihiyle baslamistir. Alevilikte el ilahin, cennnet ve cehennemin, seytan denen hayali bir varligin yeri yoktur:hand:
Var diyenler, Aleviligi siilik ve caferilikle karistirmaktadirlar, yada islam cografyasinda yasadiklari icin asimile olmus veya asimile dogmus olanlardir:D

DEMAN forumda senin kadar çelişik bir üye daha görmedim , jadi bile daha tutarlı .

cem törenlerinde ALLAH ALLAH diye bismişah ALLAH ALLAH diye bağıranlar aleviler değil mormonlar sanırım ne dersin , kaç kez söyledim bir kez daha söylüyorum şu profil resminde ki seyit rıza bile peygamberin (yani hüseyin ibn ali'nin) soyundan geldiğini iddaa ettiği için seyit'i kullanmıştır . sadece görmek istediğini görüyorsun , bilmek istediğini biliyorsun birde alevilik aslında ateizmdir desen tam olacak

sayın jadi , sizin görüşlerinize gelince .

aleviler'de (madem türk - kürt ayrımı yapıldı benden bunun üstünden gideyim) en azından türk alevilerde bir tane bile töre cinayeti göremezsin , namus cinayeti olmaz vs vs , önce insana saygı vardır ; kıyafet olarak bile alevilerin daha rahat olduğunu görmüyorsan körsün. aleviler tüm diğer insanlığa karşı hoşgörülüdür (kendilerine hoşgörülü yaklaşmayanlar hariç misal şafiiler )

kral ciplak
30-10-2011, 15:10
DEMAN forumda senin kadar çelişik bir üye daha görmedim , jadi bile daha tutarlı .

cem törenlerinde ALLAH ALLAH diye bismişah ALLAH ALLAH diye bağıranlar aleviler değil mormonlar sanırım ne dersin , kaç kez söyledim bir kez daha söylüyorum şu profil resminde ki seyit rıza bile peygamberin (yani hüseyin ibn ali'nin) soyundan geldiğini iddaa ettiği için seyit'i kullanmıştır . sadece görmek istediğini görüyorsun , bilmek istediğini biliyorsun birde alevilik aslında ateizmdir desen tam olacak

Turko;

Deman canı bu forumun en çelişkili üyesi olarak gösterme ce(halet)saret-ine hayran kaldım doğrusu...
Altından kalkamayacağın böylesine büyük bir yükün altına girmiş bulunmaktasın...

Görünen o ki,
Alevilerin Allah Allah demeleri ile,
Turko-nun " Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi " yim demesi arasında hiç bir fark yok...
Çünkü her iki taraf ta ait olduklarını iddia ettikleri yere uygun düşünmüyür ve konuşmuyor...

Sıradan Alevilerin,
ve Alevi önderlerinin yüz yılların katmerli yalanına uymalarını ve bu nedenle kendilerini Müslüman sanıp,
cemlerde " ALLAH ALLAH " demelerini,
ve soylarının da İslam önderlerine dayandığını iddia etmelerinin gerekçelerini bilmek, anlamak ve normal karşılamak gerekir...
Ve fakat ne var ki,
kendini Turan Dursun düşüncesine layık gören birinin,
herkesten farklı düşünmek ve özellikle de resmi söylemlere baştan şüpheyle yaklaşması gerekirken,
ne yazık ki tıpkı bir asimilatör ağzıyla konuşması oldukça düşündürücüdür...
Günümüzde şeriatçı ve kafatasçı kesim tarafından Alevilere karşı asimilasyon silahı olarak kullandıkları yüz yılların yalanını gerçek gibi savunmasını kabullenmek pek mümkün görünmemektedir...

Hal böyle olunca...
Eğer bir şaşkınlık aranacaksa,
ve hatta EN ÇELİŞKİLİ yarışması yapalım dense,
bence birinciliği Turko-ya vermek gerekir...

SEVGİ BİZİM DİNİMİZDİR BAŞKA DİNE İNANMAYIZ...

Kral çıplak.

Neva
30-10-2011, 17:54
Sayin Freddie'nin bir de soyle bir basligi mevcuttu.

Alevilik de bahsedilen Ali'nin bildik islamin Ali'si olmadigi yonune iliskin roportaj gercekten ilginc ve okunulasi..

http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=21973&highlight=Alevilik+nedir

DEMAN
30-10-2011, 18:31

El turko, benim kadar daha celisik bir üye görmedigini söylüyorsun, oysaki senden baska daha celisik bir üye görülmemistir. Dinlerden özgürlük gurubuna üye oldugun halde, Aleviligin islam dininin bir mezhebi gösterilmesinden hicmi hic rahatsizlik duymuyorsun, cünkü bu senin resmi ideolojin olan, kemalizmle uyusmuyor cünkü. Tek dil ve tek din, yani tek tipcilik iliklerinize kadar islemis, ne yazikki....

[QUOTE=kral ciplak;420462]Turko;

Deman canı bu forumun en çelişkili üyesi olarak gösterme ce(halet)saret-ine hayran kaldım doğrusu...
Altından kalkamayacağın böylesine büyük bir yükün altına girmiş bulunmaktasın...

Görünen o ki,
Alevilerin Allah Allah demeleri ile,
Turko-nun " Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi " yim demesi arasında hiç bir fark yok...
Çünkü her iki taraf ta ait olduklarını iddia ettikleri yere uygun düşünmüyür ve konuşmuyor...

Sıradan Alevilerin,
ve Alevi önderlerinin yüz yılların katmerli yalanına uymalarını ve bu nedenle kendilerini Müslüman sanıp,
cemlerde " ALLAH ALLAH " demelerini,
ve soylarının da İslam önderlerine dayandığını iddia etmelerinin gerekçelerini bilmek, anlamak ve normal karşılamak gerekir...
Ve fakat ne var ki,
kendini Turan Dursun düşüncesine layık gören birinin,
herkesten farklı düşünmek ve özellikle de resmi söylemlere baştan şüpheyle yaklaşması gerekirken,
ne yazık ki tıpkı bir asimilatör ağzıyla konuşması oldukça düşündürücüdür...
Günümüzde şeriatçı ve kafatasçı kesim tarafından Alevilere karşı asimilasyon silahı olarak kullandıkları yüz yılların yalanını gerçek gibi savunmasını kabullenmek pek mümkün görünmemektedir...

Hal böyle olunca...
Eğer bir şaşkınlık aranacaksa,
ve hatta EN ÇELİŞKİLİ yarışması yapalım dense,
bence birinciliği Turko-ya vermek gerekir...

SEVGİ BİZİM DİNİMİZDİR BAŞKA DİNE İNANMAYIZ...

Kral çıplak.

Tesekkürler, saygideger Sinan agabeyim, el turkoya gereken cevabi benim yerime vermissin:kiss:

jadi
31-10-2011, 03:23

Sn DEMAN.

Belki dogru soyluyorsunuz ama su an geldigi noktada Alevilik olunan degil oyle dogulan bisey. Alevi olup din degistirmek diye bisey ne gordum, ne duydum

Yergin
31-10-2011, 10:05
Aleviligin islam dininin bir mezhebi gösterilmesinden hicmi hic rahatsizlik duymuyorsun, cünkü bu senin resmi ideolojin olan, kemalizmle uyusmuyor cünkü. Tek dil ve tek din, yani tek tipcilik iliklerinize kadar islemis, ne yazikki....

1. si,

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alevilik
http://www.sorularlaalevilik.com/
http://www.alevibektasi.org/tarihi3.htm
http://www.cemevi-gooi.nl/dosyalar/Alevilik_nedir.html#alevilik_nedir
http://www.alevikonseyi.com/alevi/14/24/34/44/304.html
http://www.alevisesi.com/

Şunların içinden bir tane yazı ekleyin bakalım, İslam'ın bir parçası olmadığına dair, veya başka Alevi bir siteden.

Ayrıcana, memleketim dolayısı ile çok alevi tanıdığım var. Bir tanesinin ağzından böyle bir söz duymamışımdır.

2. si,

Aleviliğin insanlık olduğunu söyleyen siz, size karşı söylenen bir söze karşılık hemen o kişiyi nasıl bilmem neci diyerek suçlayabildiniz ki?

çıplak kral'a da söylemiştik,
Yanlışları da olsa, alevileri İslam'dan koparamıyacaksınız. Buna gücünüz yetmez.

Saygılar

murted
31-10-2011, 12:05
Var size cami, yok size cemevi, yanına da babalar gibi zorunlu din dersi...

Diyanette mi çalışıyorsun Yergin sen? Çok benziyor söylemin inkar politikası güdenlere.
Alevilerin esasında ne halt olduğu çok da umrumda değil. Lakin, ortada klasik Sünni anlayışı benimsemeyen ama gene de ''İslam'dan koparılamayan'' bu vatandaşların son derece meşru, sonuna kadar haklı (Laik devlet, demokrasi vs. bazı şeylerin güvencesi yaa) talepleri var. Bu yanlışları olan ama ''İslam'dan koparılamayan'' vatandaşların yanlışlarını düzeltmek için onları yok mu sayacaksınız? Yoksa taleplerini yerine mi getireceksiniz. Ben bunu merak ediyorum.

nobullshit
31-10-2011, 13:27

Aleviliğin insanlığın başlangıcıyla ne gibi bir ilgisi var? Mevzuyu çözemedim de. Alevi olanların önemli bir kesiminin -belki de çoğunun- Aleviliği bilmediğini biliyoruz. Sen de bunlardan biri olabilir misin acaba? Aleviliğin hiç bir ırka ve milliyete dayanmadığı doğru, zira ırk biyolojiyi ilgilendiren bir konu ve Aleviliğin ortaya çıktığı dönemde de bir ulusun oluşmasına öncülük edecek hissedilir devlet politikası yoktu. Ancak Aleviliğin İslam-şamanizm-Hint-İran-Zerdüştlük kültürlerinin ortak noktası olduğunu bilmek gerek. Dolayısıyla bir Meksikalı Alevi olamıyorsa ancak bir İranlı Alevi olabiliyorsa bunun anlamı Aleviliğin insanlıkla bir alakasının olmadığı ancak belli bir grubun icadı olduğudur.

turko
31-10-2011, 18:22
anadoluğu aleviliği islam ile gök tanrı inançlarının birleşmesi temelinde oluşmuş bir düşünsel yaklaşımdır ; aleviliği islamdan ayrı tutmak ateizme kayan alevi gençlerinin şahsi görüşleridir .

olayı kemalizme bağlamak , herşeyi ergenekon'a bağlamakla eşdeğerdir ; ben ne kemalistim , ne aleviyim ; alevi bir ailem var fakat gelin görün ki ben allah'a inanmıyorum , allah'a inanmayanın allah'ın ışığından gelen bir muhammed - ali ye inanması , hüseyin'i kutsal görmesi zaten imkansızdır .

sizin dediğiniz "alevilik" tanımı , muhammed'i tanımayan bir islam inancına benziyor. DEMAN CAN diye bile savunmanızdan belli , can temel olarak cem törenlerinde kullanılan bir hitap biçimidir ; neyse size son moda "ate-vilik ile" mutluluklar diliyorum , resmi tarihin her dediğinin zıttını diyen bir nesil olmaya devam edin ...

birde seyit rıza'nın seyitliğini hala açıklayan olmadı , onu da merak etmiyor değilim

(alevilik islamın bir mezhebi değildir fakat islam dışıda değildir, ikisine de aynı oranda karşıyım)

nobullshit
31-10-2011, 19:15
Alevilik İslam mezhebi sayılmayabilir ama İslam dahilindeki ya da İslam tabanlı heretik birkaç akımdan biri.

Natürelist
31-10-2011, 21:40
Alevilik İslam mezhebi sayılmayabilir yada sayilabilir olsa, degisen ne olur? hic bir sey.

Alevilikte tanri inanci varmi? var,

Her ne sekilde olursa olsun muhammed'i ali'yi kabulü var mi? bu da var,

Seyitlik, pir, vs.vs. varmi? evet bu da var,

Bunlar olunca, sömürü de vardir, cünkü inanc sömürüdür, nasilmi,

hatirlayacagimiz gibi alevi toplumu icinde ortaya cikan inanc tacirlerinden Zöhre Ana'yi bazilarimiz bilmeyebilir. Kendisine 'Zöhre Ana' adini takan, Süheyla Gülen isimli bir kadin, hastalara güya sifa dagittigini iddia ederek büyük paralar toplayarak insanlari sömürmüstür, aleviler, döktükleri paralarin karsiliginda bu kadindan medet aramalari gercekten akillara durgunluk veriyor, ve buna hala inanlar var; http://www.zohreanaforum.com/duyurular/announcement-biz-kimiz.html

Iste inanc insanlari bu kadar kör edebiliyor, inanc-iman nerede olursa, sömürü de oradadir.

Saygilar

perfect_storm
31-10-2011, 21:45
Aleviler cinsellik konusunda toplumun diger kesimlerine gore daha acik goruslu degildir. Benim tanima firsati buldugum Aleviler icin bunu kesin olarak soyleyebilirim. Mutaasiplik kelimesinden kasit buydu. Kadinlarin namusu konusunda cok tutucular, maruz kaldiklari iftiralara verdikleri asiri ofke zaten bu konudaki hassasiyetlerini gosteren bisey saniyorum.

En radikal kemalistler Alevilerin icisinde cikiyor bu dogru ama butun Alevilerin bu sekilde genellenmesinin yanlis oldugunu dusunuyorum. Bir ara baska bir sitede girdigim bir tartisma yuzunden sinirlenip boyle yorumar yaptim ama makul olarak bakan biri Aleviler icerisinde cok farkli egilimler oldugunu anlar. Butun Aleviler kemalisttir demek bence son derece agir bir itham oluyor

evet bu doğru hatta sünnilere göre daha katı olanlarıda var hatta kadın namusu yazısıyla belirttiğiniz ifadeler tespitlerinizi dahada haklı çıkarıyor

ahura mazda
31-10-2011, 22:23
Alevilik günümüzde bir inanç veya din olmaktan öte kültürel bir kimlik zaten çoğu alevi de ateist ancak biz aleviyiz diyorlar,bu köken bağıdır.Ben zazayım,kürdüm,türküm demek yerine daha genel bir ifade olan aleviyim demeyi tercih ediyorlar,ki haklılar.
Alevilerin çoğu sol görüşlüdür diyebilirim zaten uğradıkları zulüm ve baskılardan sonra sağcı olacak halleri yoktu.Kemalistler de vardır evet ancak daha merkezde(orta anadolu ve Batı anadolu'da) ki aleviler için geçerli bir durum bu.

DEMAN
01-11-2011, 22:52
1. si,

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alevilik
http://www.sorularlaalevilik.com/
http://www.alevibektasi.org/tarihi3.htm
http://www.cemevi-gooi.nl/dosyalar/Alevilik_nedir.html#alevilik_nedir
http://www.alevikonseyi.com/alevi/14/24/34/44/304.html
http://www.alevisesi.com/

Şunların içinden bir tane yazı ekleyin bakalım, İslam'ın bir parçası olmadığına dair, veya başka Alevi bir siteden.

Ayrıcana, memleketim dolayısı ile çok alevi tanıdığım var. Bir tanesinin ağzından böyle bir söz duymamışımdır.

2. si,

Aleviliğin insanlık olduğunu söyleyen siz, size karşı söylenen bir söze karşılık hemen o kişiyi nasıl bilmem neci diyerek suçlayabildiniz ki?

çıplak kral'a da söylemiştik,
Yanlışları da olsa, alevileri İslam'dan koparamıyacaksınız. Buna gücünüz yetmez.

Saygılar

Sn. Yergin, sizi bayagi gergin görüyorum, daha düne kadar bizi tanimayanlar, simdi nasil olduda bizi müslüman olarak kabul ediyorlar, anlamis degilim...
Benim buna tek basina gücüm yetmez, ama benim gibi düsünen akli selim Aleviler cogaldikca, islam kuyrukculugundan kurtulmus olacagiz, er yada gec...

Aleviliğin insanlığın başlangıcıyla ne gibi bir ilgisi var? Mevzuyu çözemedim de. Alevi olanların önemli bir kesiminin -belki de çoğunun- Aleviliği bilmediğini biliyoruz. Sen de bunlardan biri olabilir misin acaba? Aleviliğin hiç bir ırka ve milliyete dayanmadığı doğru, zira ırk biyolojiyi ilgilendiren bir konu ve Aleviliğin ortaya çıktığı dönemde de bir ulusun oluşmasına öncülük edecek hissedilir devlet politikası yoktu. Ancak Aleviliğin İslam-şamanizm-Hint-İran-Zerdüştlük kültürlerinin ortak noktası olduğunu bilmek gerek. Dolayısıyla bir Meksikalı Alevi olamıyorsa ancak bir İranlı Alevi olabiliyorsa bunun anlamı Aleviliğin insanlıkla bir alakasının olmadığı ancak belli bir grubun icadı olduğudur.

Ben Aleviligi bilmiyor olabilirim, ama senin bilgi düzeyinin benden daha fazla olmadigi kesindir...

anadoluğu aleviliği islam ile gök tanrı inançlarının birleşmesi temelinde oluşmuş bir düşünsel yaklaşımdır ; aleviliği islamdan ayrı tutmak ateizme kayan alevi gençlerinin şahsi görüşleridir .

olayı kemalizme bağlamak , herşeyi ergenekon'a bağlamakla eşdeğerdir ; ben ne kemalistim , ne aleviyim ; alevi bir ailem var fakat gelin görün ki ben allah'a inanmıyorum , allah'a inanmayanın allah'ın ışığından gelen bir muhammed - ali ye inanması , hüseyin'i kutsal görmesi zaten imkansızdır .

sizin dediğiniz "alevilik" tanımı , muhammed'i tanımayan bir islam inancına benziyor. DEMAN CAN diye bile savunmanızdan belli , can temel olarak cem törenlerinde kullanılan bir hitap biçimidir ; neyse size son moda "ate-vilik ile" mutluluklar diliyorum , resmi tarihin her dediğinin zıttını diyen bir nesil olmaya devam edin ...

birde seyit rıza'nın seyitliğini hala açıklayan olmadı , onu da merak etmiyor değilim

(alevilik islamın bir mezhebi değildir fakat islam dışıda değildir, ikisine de aynı oranda karşıyım)

El turko, bir yandan Aleviligin islamin bir mezhebi olmadigini söylüyorsun, diger yandan Aleviligin islamdisi olmadigini söylüyorsun, bu halinle kendi kendinle celismiyormusun???
Bununlada yetinmeyip, ikisinede ayni oranda karsi olmak ise, bana cok ama cok sacma geliyor!!!
Dinlere karsi olan bir Ateistin, Aleviligin islam disi olmasini desteklemesi gerekirken, sen Aleviligi islamin icerisine hapsedip, asimilasyona hizmet etmektesin. Bu davranisinin Turan Dursun düsüncesine aykiri oldugunu birkez daha belirtmek isterim.
Biz dinlerden kurtulalim derken, sen dinler tarihine ezoterik batini bir inanc olan Aleviligide karistirmis oluyorsun, yazikki ne yazik...

Alevilik İslam mezhebi sayılmayabilir yada sayilabilir olsa, degisen ne olur? hic bir sey.

Alevilikte tanri inanci varmi? var,

Her ne sekilde olursa olsun muhammed'i ali'yi kabulü var mi? bu da var,

Seyitlik, pir, vs.vs. varmi? evet bu da var,

Bunlar olunca, sömürü de vardir, cünkü inanc sömürüdür, nasilmi,

hatirlayacagimiz gibi alevi toplumu icinde ortaya cikan inanc tacirlerinden Zöhre Ana'yi bazilarimiz bilmeyebilir. Kendisine 'Zöhre Ana' adini takan, Süheyla Gülen isimli bir kadin, hastalara güya sifa dagittigini iddia ederek büyük paralar toplayarak insanlari sömürmüstür, aleviler, döktükleri paralarin karsiliginda bu kadindan medet aramalari gercekten akillara durgunluk veriyor, ve buna hala inanlar var; http://www.zohreanaforum.com/duyurular/announcement-biz-kimiz.html

Iste inanc insanlari bu kadar kör edebiliyor, inanc-iman nerede olursa, sömürü de oradadir.

Saygilar

Saygideger Natürelist can, Alevilige bugünkü sekliyle tepkini anliyorum ve bunu Aleviligin icerisindeki islami ögelere bagliyorum. Bende en az senin kadar bundan rahatsizlik duyuyorum ve bu islami ögelerin inancimizdan bir an evvel temizlenmesini istiyorum ve bunun icin caba sarfediyorum.
Her dinde din bezirganlari oldugu gibi, mallesef Aleviligede bu din tüccarlari bulasmistir. Bunlardan birisi belkide en önemlisi zöhre ana diye bilinen süheyla gülendir.
Yalniz böyle kisiliksizliklerin varligi bizi inancimizdan kolay kolay vazgectirmemeli, aksine bunlara karsi mücadele ederek, Alevileri dogru yola yönlendirmeliyiz...

Saygilarimla...

Neva
01-11-2011, 22:57

Diyanette mi çalışıyorsun Yergin sen? Çok benziyor söylemin inkar politikası güdenlere.
Alevilerin esasında ne halt olduğu çok da umrumda değil. Lakin, ortada klasik Sünni anlayışı benimsemeyen ama gene de ''İslam'dan koparılamayan'' bu vatandaşların son derece meşru, sonuna kadar haklı (Laik devlet, demokrasi vs. bazı şeylerin güvencesi yaa) talepleri var. Bu yanlışları olan ama ''İslam'dan koparılamayan'' vatandaşların yanlışlarını düzeltmek için onları yok mu sayacaksınız? Yoksa taleplerini yerine mi getireceksiniz. Ben bunu merak ediyorum.

Cok iyi bir noktaya temas etmissin.

Yergin
02-11-2011, 16:52

Diyanet'te çalışmak? Nasıl bir bağlantı kurdunuz mesajlarımdan?
İnkar politikası güdenlere? Bu sözünüzü ise hiç anlamış değilim.

İslam'dan koparılamayan diye bir ifade olmaz murted, siz nasıl koptuysanız, başkaları nasıl koptuysa, kopan yine öyle kopar yada kopmaz. Koparılamayan diye birşey yok. Bugün, Aleviliği İslam'dan ayrı tutmaya çalışanların Kürtleri ayrı tutmaya çalışanlardan farkı yok.

"halt" ve "umrumda değil" gibi ifadelerin ise hiç yakışık almamış. Ne "halt" olduğu "umrunuzda değil" ise ne diye mesaj yazarsınız ki?

murted
02-11-2011, 18:16

İslam'dan koparılamayan diye bir ifade olmaz murted, siz nasıl koptuysanız, başkaları nasıl koptuysa, kopan yine öyle kopar yada kopmaz. Koparılamayan diye birşey yok. Bugün, Aleviliği İslam'dan ayrı tutmaya çalışanların Kürtleri ayrı tutmaya çalışanlardan farkı yok.

"halt" ve "umrumda değil" gibi ifadelerin ise hiç yakışık almamış. Ne "halt" olduğu "umrunuzda değil" ise ne diye mesaj yazarsınız ki?

Burada Aleviliğin kökeninin ne olduğunu çok da umursamadığımı söyledim. Sizin inançlarınızın menşei beni sahiden de çok ilgilendirmiyor. Ben mevcut duruma bakıyorum. Yani Anadolu Aleviliği, ister İslam'dan bağımsız olarak ortaya çıkmış olup da zamanla İslami nitelikler kazanmış olsun, isterse İslam'ın içinden çıkıp da bugünkü halini almış olsun. Bunun pratikte pek bir önemi yok.

Alevileri ya da bu ülkenin insanlarını, hatta genel olarak tüm insanları ve onların din ve vicdan özgürlüklerini önemsiyorum.

Esas olan farklı inanç ve ritüelleri olan bir dini topluluğun, dinlerini istedikleri gibi yaşamalarının önündeki engellerin kaldırılması. Sayıları milyonları bulan bir inancın mensuplarının taleplerinin yerine getirilmesi. Sizin bundan yana bir sıkıntınız var mı? Mesela Alevi kökenli çocuklara Sünni din derslerinin zorunlu olarak verilmesinden yana mısınız? Peki ya Diyanet'e giden vergilerin genel nüfusa oranlarıyla orantılı orantılı olarak Alevilerin din işlerine ayrılmasında bir sakınca var mıdır?

Siz gene her şeyi çorba yapmışsınız. Ayıklaması zor olacak.

Alevililer, Alevidirler. Sünniler ise Sünnidirler. İki kesim de bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıdır (Hangisininkinin gerçek İslam olduğunun pratikte bir önemi yok. Benim için gerçek İslam diye bir şey yok. Farklı İslam anlayışları var.).

Kürtler Kürttürler, Türklerse Türktürler. İki halk da bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıdır.

Biz diyoruz ki bunlar lafta kalmasın. Her kesimin talepleri ''Laik, demokratik devlet'' çizgisinin dışına çıkmadan karşılansın.

Firestorm
02-11-2011, 18:19
Burada Aleviliğin kökeninin ne olduğunu çok da umursamadığımı söyledim. Sizin inançlarınızın menşei beni sahiden de çok ilgilendirmiyor. Ben mevcut duruma bakıyorum. Yani Anadolu Aleviliği, ister İslam'dan bağımsız olarak ortaya çıkmış olup da zamanla İslami nitelikler kazanmış olsun, isterse İslam'ın içinden çıkıp da bugünkü halini almış olsun. Bunun pratikte pek bir önemi yok.

Alevileri ya da bu ülkenin insanlarını, hatta genel olarak tüm insanları ve onların din ve vicdan özgürlüklerini önemsiyorum.

Esas olan farklı inanç ve ritüelleri olan bir dini topluluğun, dinlerini istedikleri gibi yaşamalarının önündeki engellerin kaldırılması. Sayıları milyonları bulan bir inancın mensuplarının taleplerinin yerine getirilmesi. Sizin bundan yana bir sıkıntınız var mı? Mesela Alevi kökenli çocuklara Sünni din derslerinin zorunlu olarak verilmesinden yana mısınız? Peki ya Diyanet'e giden vergilerin genel nüfusa oranlarıyla orantılı orantılı olarak Alevilerin din işlerine ayrılmasında bir sakınca var mıdır?

Alevililer, Alevidirler. Sünniler ise Sünnidirler. İki kesim de bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıdır (Hangisininkinin gerçek İslam olduğunun pratikte bir önemi yok. Benim için gerçek İslam diye bir şey yok. Farklı İslam anlayışları var.).

Kürtler Kürttürler, Türklerse Türktürler. İki halk da bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıdır.

Biz diyoruz ki bunlar lafta kalmasın. Her kesimin talepleri ''Laik, demokratik devlet'' çizgisinin dışına çıkmadan karşılansın.

Çok iyi yazmışsın bunun üzerine fazla söze bile gerek yok açıkcası

Neva
02-11-2011, 18:59

Sayin Yergin ;

Bir kisim Aleviler, sizin aktardiginiz gibi, Aleviligin islam icinden cikma bir inanc sekli, dahasi bir mezhep oldugunu dusunur. Ama ayni Alevin kesimin icindeki bir kisim, cami yerine, cemevinde ibadet etmek isteyebilir. Sunni agirlikta verilen din dersi derslerinde, Aleviligin ayri baslik olarak sunnilikle birlikte incelenmesini de talep edebilir.

Bu tip istekler, genellikle inkar politikasi gudenler tarafindan yok sayilir. Yani dusunun ki dindar birisiniz ve cocugunuz okulda baska bir mezhebin agirlikli olarak dinsel dersini almakta. Kendi mezhebinizi cocugunuza aktarmak istemek en dogal hakkiniz. Ayni mevzu ateist aileler icin de gecerli..

Bunun yanisira da, bir kesim Aleviler gercek Aleviligin islamla alakasi olmadigini ileri surmekteler. Bu da bir dogal hak sonucta.. Nasil ki islamin icinden cikan bazi firkalar, gercek islam bize ogretilen islam degil diye, hadisleri vs. reddiye yoluna gidiyorlarsa, Kuran'i sil bastan tevil yoluna gidip, bu kitap Arap'a inmistir biz sorumlu degiliz diyebiliyorlarsa, bu da oyle birsey en basit mantikla.. Ki inanc/kultur oldugunu reddetmemekle birlikte, islamiyetten degil daha antik inanclardan/kulturlerden olustugunu ileri surmekteler.

Herkes birseylerden kopmayabilir veya kopabilir. Kopmayacak diye birsey yoktur.

Kurt kimligi ile (politik anlamda) ile bu konu, bagdasmayacak denli ayri konular..

Bir camiye Kurt-Turk vs. birarada girip ibadet yapabilir, zira camiye gidenin gercekte hangi politik fikri guttugu alninda yazmiyor, ancak camiden ayrildiklarinda kendi politik fikirleri kendilerini baglar. Yani politik fikir ayriligi ile inanc bazinda bu konunun hicbir bagi yok bence.

Yergin
02-11-2011, 19:32

Pratikte pek bir önemi yok demek ile ne halt olduğu umrumda değil ifadeleri özünde "bence" aynı şeyler değil. Eğer, birilerinin talepleri karşısında "Laik, demokratik devlet" çizgisi altında talepleri bence değerlendirilme diyorsanız şayet, o zaman bu ifadeyi kullanmanız yanlış.

Ben mesela desem ki, ateistlerin ne halt oldukları umrumda değil. Bu ifadem ateistleri aslında biraz küçük görmek anlamına gelir.

Bende hiçbirşeyin lafta kalmasını istemiyorum. Ama, devletten de öte, milletin bir bütünlüğü vardır. Bu bütünlüğü neye göre koruyacaksınız? Üstelik, İslam'ın bir parçası olduğu halde olmadığını iddia edenleri nasıl muhatap alabilirsiniz ki? Aleviyim ama ateistim diyenler var aramızda. Aleviliği kürtlük gibi, zazalık gibi, çerkezlik gibi benimsemiş kişiler bunlar. Halbu ki, alevilik bu değil. Bu kertede, sağlam temel üzerinde bulunmayan düşüncelerin talepleri bana göre anlamsızdır.

Eğitim konusuna gelince, başka bir başlıkta şu an ki mevcut ilkokuldan üniversiteye eğitim sistemini baştan aşağı beğenmediğimi ve ileride çocuğum olursa çok farklı şekilde eğiteceğimi dile getirmiştim zaten. Bana göre, mühendisliği kazanmış bir sayısal öğrencisinin, üniversitede tarih görmesi de anlamsız ve bu tarih derside zorunludur. Kimse ama bu tür derslere karşı çıkmıyor nedense?

Burada işte, herşey şurada kilitleniyor.

Üzüm mü yenilmek isteniyor? Yoksa bağcı mı dövülmek isteniyor?

Saygılar

Neva
03-11-2011, 22:26
Eğitim konusuna gelince, başka bir başlıkta şu an ki mevcut ilkokuldan üniversiteye eğitim sistemini baştan aşağı beğenmediğimi ve ileride çocuğum olursa çok farklı şekilde eğiteceğimi dile getirmiştim zaten. Bana göre, mühendisliği kazanmış bir sayısal öğrencisinin, üniversitede tarih görmesi de anlamsız ve bu tarih derside zorunludur. Kimse ama bu tür derslere karşı çıkmıyor nedense?

Burada işte, herşey şurada kilitleniyor.

Üzüm mü yenilmek isteniyor? Yoksa bağcı mı dövülmek isteniyor?

Saygılar

Sayin Yergin;

Evet o mesajinizi okumustum ben de..

Tarih derslerine iliskin fikriniz, ancak bir ulkenin tum vatandaslarina(kokensel olarak) esit sekilde yaklasmakla gundeme gelebilir.

Yani zorunlu tarih dersi veriliyor diye, ulkede yasayan insanlara iliskin bir veya birkac mezhebin yok sayilmasi hakli bir durum mudur sizce?

Alevilerin yillarin icinde yasadiklari, zorunlu tarih vs. ders/dersleri yuzunden midir? Bunu bu sekilde mi algilamaliyiz?

Uzum-bagci iliskisi ancak bu sekilde cozulur bence..

Yergin
04-11-2011, 10:09
Sayin Yergin;

Evet o mesajinizi okumustum ben de..

Tarih derslerine iliskin fikriniz, ancak bir ulkenin tum vatandaslarina(kokensel olarak) esit sekilde yaklasmakla gundeme gelebilir.

Yani zorunlu tarih dersi veriliyor diye, ulkede yasayan insanlara iliskin bir veya birkac mezhebin yok sayilmasi hakli bir durum mudur sizce?

Alevilerin yillarin icinde yasadiklari, zorunlu tarih vs. ders/dersleri yuzunden midir? Bunu bu sekilde mi algilamaliyiz?

Uzum-bagci iliskisi ancak bu sekilde cozulur bence..

İmam hatip liselerinin durumu tartışıldığında katkı sağlamayan, "laik, demokratik devlet" çerçevesinde herkesin talepleri değerlendirilmeli demeyen bazı ateistlerin, söz konusu aleviler olunca niye destek olduklarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Amaç, alevilere bazı hakların verilmesini sağlamakla İslam dan bir parça koparmak mı? ki yukarıda da bahsettiğim gibi, ateist alevi olanlar harici hiç bir alevinin İslam'dan kopma gibi bir niyetide zaten yok.

Ateist olupta aleviliğini üstünden atmayanların, alevilik üzerine talepleri olamaz.

Saygılar

Firestorm
04-11-2011, 10:32
İmam hatip liselerinin durumu tartışıldığında katkı sağlamayan, "laik, demokratik devlet" çerçevesinde herkesin talepleri değerlendirilmeli demeyen bazı ateistlerin, söz konusu aleviler olunca niye destek olduklarını anlamakta güçlük çekiyorum.

Amaç, alevilere bazı hakların verilmesini sağlamakla İslam dan bir parça koparmak mı? ki yukarıda da bahsettiğim gibi, ateist alevi olanlar harici hiç bir alevinin İslam'dan kopma gibi bir niyetide zaten yok.

Ateist olupta aleviliğini üstünden atmayanların, alevilik üzerine talepleri olamaz.

Saygılar

İmamatip lisesi, din dersleri daha da kısacası diyanet işleri başkanlığı devlet eli ile bir dine yakınlık gösterdiği için laiklik ilkesine aykırıdır. Laiklik ilkesi der ki bütün inançlara eşit durucaksın. İmamatip lisesi var peki pederlikle ilgili yani hristiyan din işleri ile ilgili bir okul sistemi söz konusu mu peki... Hayır... Onlar biz kendimiz yetiştirelim diyorlar okul açıp ona bile izin verilmiyor. O konu ap ayrı bir mevzu karıştırmayınız.

İkinci paragrafınızdan dolayı aslında cevap vermiyicektim ama verim. Aleviler yani bizler haklarımızı kazandığımızda islamdan bi parça koparmış olmuoruz bunla zaten yakından uzaktan bir alakası yok biz sadece inanç özgürlüğü kapsamında olan HAKlarımızı alıyoruz. Yani bize kimse fazladan tölerans vermiyicek zaten elimizde olması gereken haklarımızın devlet tarafından onaylanması kabul edilmesi olucaktır. Aynı şekilde islam üzerinde bu kadar baskı olsaydı acaba o zaman nasıl yorum yapardınız merak ediyorum.

Ayrıca şunu söyliyim siz kim oluyorsunuz da Alevi'lik islamın içindir diyorsunuz? Ben Alevi'li araştırarak öğrendim. Dede'lere sordum siz dede'lerden daha mı iyi biliyorsunuz yada bildiğinizi sanıyorsunuz? Tekrar ediyorum ben kendim Alevi'yim ateist filan da değilim ama şunu net söyliyebiliyorum Alevi'lik islamın içi filan değildir. Meshep veya din hiç değildir. Biz kendi içerimizde onu yol diye tanımlarız. He bide...

Alevi'likle islam arasındaki farkları sayım...

İslam'da yaratış inancı vardır. - İslamda yaratıcı yoktur. Her şeyin geliştiğine ve bi oldunlaşma süreci olduğuna inanılır.
İslamda insanlar yaratılmıştır cennetten kovulmuştur ve özgür iradaleri ile allaha şükür etme, kabul etme, ibadet etme gibi şartlar altında cennet yapmazlarsalar günah diye sınıflandırılan şeyleri yaparsalar cehenneme gönderilirler - Alevi'likte devriye inancı vardır yani sizin anlıyıcağınız da dille relkalnasyon aynı şekilde birden çok doğma yani realkalnasyon islamda yoktur.
Cennet-Cehennem inancı Alevilikte yoktur. Yani sevap günah hesaplaması da söz konusu değil...
İslam'da olan 4 farzın hiç birisi Alevi'likte yoktur. Oruç ise islam'dakinden farklıdır ki zaten oruç çok eskidir ve pek çok inançta vardır.
Daha sayım mı?

(http://www.turandursun.com/forumlar/private.php?do=newpm&forward=1&pmid=141416)

c m
04-11-2011, 15:36
Aleviliğinin ortaya çıkışı ile ilgili somut verileriniz hangi döneme dayanır? Ali'nin -Hz. Ali'de yazmayı sevmem- yaşamında geçirdiği değişimler ve bu değişimlerin hangi dönemde ve nerelerde gerçekleştiği bilinmekte midir? Basra - Bağdat arasını geçmiş ve aldığı-verdiği göçler açısından incelediğimizde Alevilik açısından önemi nedir? Hallac-ı Mansur'un Alevilik açısından önemi nedir?

jadi
04-11-2011, 16:14
Alevilikle ilgili en cok anlamakta zorlandigim sey su. Mesela sunni aileden gelen biri ateizme gectiginde eski dinini silip atar. Yani o inanc ile butun baglarini kopartir veya elinden geldigince kopartmaya calisir. Ama alevilerin cogu ateist olduklarini soyledikten sonra bile eski inanclarini farkli bir yere koyarlar. Cogunlugu Alevilige diger dinler gibi esit muamele yapamaz, savunmaya calisir, alinganlik gosterir...vs. Alevi inancini islama dahil gorenler icin de gormeyenler icin de olan bir durum bu. Acaba ezilen bir azinlik olduklari, hep bir takim iftiralara maruz kaldiklari icin mi kendilerini hala oyle hissediyorlar? Neden Alevilige de objektif bir elestiri yoneltemiyorlar? Ezilen ve devlet tarafindan yok sayilan, katledilen bir grup olmakla alakali bisey bu bence.

VraeL
04-11-2011, 22:27
Alevilikle ilgili en cok anlamakta zorlandigim sey su. Mesela sunni aileden gelen biri ateizme gectiginde eski dinini silip atar. Yani o inanc ile butun baglarini kopartir veya elinden geldigince kopartmaya calisir. Ama alevilerin cogu ateist olduklarini soyledikten sonra bile eski inanclarini farkli bir yere koyarlar. Cogunlugu Alevilige diger dinler gibi esit muamele yapamaz, savunmaya calisir, alinganlik gosterir...vs. Alevi inancini islama dahil gorenler icin de gormeyenler icin de olan bir durum bu. Acaba ezilen bir azinlik olduklari, hep bir takim iftiralara maruz kaldiklari icin mi kendilerini hala oyle hissediyorlar? Neden Alevilige de objektif bir elestiri yoneltemiyorlar? Ezilen ve devlet tarafindan yok sayilan, katledilen bir grup olmakla alakali bisey bu bence.

Bunun sebebi aleviliğin dine karşı eleştiri ve ateizm yolunda büyük bir inanç olmasından kaynaklanıyor olabilir.

nobullshit
05-11-2011, 03:10

Aynen öyle. Aleviler yüzyıllardır mücadele içinde olan bir topluluk. Sünni biri ateist olduktan sonra kolaylıkla sünni etiketini üstünden atabiliyor. Alevi biri çok büyük olasılıkla sürekli mücadele içinde olmuş biridir ve ateist olsa da zamanında onun dışlanmasını sağlayan ve kendini uğrunda savunduğu şeyi silip atması kolay değil.

Alevilik-Sünnilik gibi konulara önem vermeyen insanlar en çok sünni kesim içerisinde görülmeye başladı. Alevi kesimde hala bu değerlere önem verenler çoğunlukta ancak bu kesimde de bu değerleri sallamayan bireyler meydana geldiğini söyleyebilirim.

Bu arada sünnilerin alevilerle bir araya gelmenin bile günah olabileceğini düşünebilecek kadar yobaz olabileceklerini biliyoruz ancak aleviler arasında da aşırı milliyetçi aleviler var ve böyle kişilerin çevresi, iş yaptığı insanlar, ailece görüştükleri tamamen alevilerden oluşmakta. Bu da aleviliğin aleviler arasında ne kadar güçlü bir birleştirici bağ olduğunu gösteriyor. Ateist olsalar ya da İslam'a inanmasalar bile.

Sünni kimse dinini terkettiğinde nasıl geçmişteki kimliğinin değeri gözünde eriyip gidiyorsa aynı şey bir aleviye de olmadığı sürece tatsız bir tablo göreceğiz.

jadi
05-11-2011, 03:37
Aynen öyle. Aleviler yüzyıllardır mücadele içinde olan bir topluluk. Sünni biri ateist olduktan sonra kolaylıkla sünni etiketini üstünden atabiliyor. Alevi biri çok büyük olasılıkla sürekli mücadele içinde olmuş biridir ve ateist olsa da zamanında onun dışlanmasını sağlayan ve kendini uğrunda savunduğu şeyi silip atması kolay değil.

Alevilik-Sünnilik gibi konulara önem vermeyen insanlar en çok sünni kesim içerisinde görülmeye başladı. Alevi kesimde hala bu değerlere önem verenler çoğunlukta ancak bu kesimde de bu değerleri sallamayan bireyler meydana geldiğini söyleyebilirim.

Bu arada sünnilerin alevilerle bir araya gelmenin bile günah olabileceğini düşünebilecek kadar yobaz olabileceklerini biliyoruz ancak aleviler arasında da aşırı milliyetçi aleviler var ve böyle kişilerin çevresi, iş yaptığı insanlar, ailece görüştükleri tamamen alevilerden oluşmakta. Bu da aleviliğin aleviler arasında ne kadar güçlü bir birleştirici bağ olduğunu gösteriyor. Ateist olsalar ya da İslam'a inanmasalar bile.

Sünni kimse dinini terkettiğinde nasıl geçmişteki kimliğinin değeri gözünde eriyip gidiyorsa aynı şey bir aleviye de olmadığı sürece tatsız bir tablo göreceğiz.

Bence Alevilerin bir onceki iletimde bahsettigim tutumlari asimilasyon korkusundan kaynaklaniyor. Yani hep bu kaygiyla yetistikleri icin inanclarini biraksalar bile Alevi kimliklerini birakmak istemiyorlar. Bunun disinda bazen kemalist Alevilere kiziyorum ama Aleviler hakkinda yapilan her turlu genellemenin yanlis oldugunu anladim. Sahsen DEMAN'in fikirlerini cok onemsiyorum ama sorularima bir yanit alamadim kendisinden

Firestorm
05-11-2011, 10:44
Aleviliğinin ortaya çıkışı ile ilgili somut verileriniz hangi döneme dayanır? Ali'nin -Hz. Ali'de yazmayı sevmem- yaşamında geçirdiği değişimler ve bu değişimlerin hangi dönemde ve nerelerde gerçekleştiği bilinmekte midir? Basra - Bağdat arasını geçmiş ve aldığı-verdiği göçler açısından incelediğimizde Alevilik açısından önemi nedir? Hallac-ı Mansur'un Alevilik açısından önemi nedir?

»Alevi sözcüğünün kökeni nerelere kadar gidiyor?

Milattan önce 2000 yıllarında Anadolu’da Luviler yaşamı ş. Hititlerle beraber var olmuşlar, ancak biraz Hititlerin gölgesinde kalmışlar, biraz da kendileri böyle olmasını istemişler. Çok önemli bir uygarlık oldukları ve bu uygarlığın evrenin, yeryüzünün ve insanlığı n var oluşuna ilişkin çok önemli bilgilere sahip olduğu yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Luvi sözcüğü Hitit dilinde “ışık insanı” demektir. Zaten günümüzde de birçok dilde “lu” kökü ışık anlamında kullanılır. İngilizce de light Almanca da licht, Latince de lüx gibi. Alev sözcüğü de ışığın kaynağındaki yansımaya verilen isimdir. Anadolu da sadece Luviler yok; Likyalılar da var. Likya ışık ülkesi demektir. Aleviler de Safavi savaşları sırasında kendilerine uygulanan büyük katliamlar öncesine kadar kendilerine ışık taifesi olarak adlandırdılar, ancak ışık taifesi katli vacip hale gelince mecburen isim ve kisve değiştirdiler. Ama isim ve kisve değiştirirken özlerine sadık kaldılar ve bir kelime oyununun arkasına sığınıp varlıklarını bir müddet daha gizlemeyi denediler. Alevi sözcüğü o zamandan itibaren kullanılmaya başlandı. Bazı araştırmacılar bunu daha yakın zamanlara taşıyorlar ama ben alevi sözcüğünü Kul Nimet’in nefeslerinde buldum, bana göre Alevi sözcüğü ilk kez 16. yüzyılın son çeyreğinde kullanıldı.

Aleviliğin gizli tarihi

Aslında hz ali konusu bizim içerimizde tam karmaşı bir karışmış bir konudur bir kısmımız hz ali'yi yani 4 halife ali'yi(diğer grup kabul der ehli-beyt'e düşkündürler) kabul etmez açıkcası bende onlardan, gerçi şimdi çıkıpta nasıl ali'yi kabul etmezsin diyen birisi çıkmasın Alevi'likte bir ali var ama o ali hz ali değil düşüncesindeyiz. Kabul etmek gerekirse basra -bağdat arasındaki göçler konusunda bilgim yok....

Hallac-ı Mansur Pir'dir.

Saydığınız şeylerden değil Alevi'lik yapısı çok farklıdır. Kendini ateist olarak tanımlayıpta hala Alevi olduğunu söyliyenlerin sebebi eskiden olan ikrar verme ile alakalıdır. Her ne kadar artık yeni nesiller ikrar konusuna fazla dikkat etmeselerde Alevi olmak için ikrar vermek gerekir. Bunun başlı başına rütüerleri filan vardır. İkrar vermek çok zordur ve ikrar verdikten sonra dönülmez(Sadece düşkün ilan edlirse olur ki bu durumda da bütün Alevi toplumunun dışına çıkış olur ki zaten düşkün birisi ile genelleme yapmıyında çoğu Alevi bağını koparır.). Bu nedenle ikrar versede ikrar vermesede kendini sonradan Ateist olarak tanımlayan kişiler Alevi kimliklerini bırakmazlar.... Alevi'lik bir din değidir ki eşit muamele yapılsın. Ayrıca ateist'lik ile Alevi'lik arasında ki farkları az önce saymıştım. dimi sayın jadi :)

Aslında müslüman olmayan kişilerle görüşmeleri sıkıntılı o yüzdendir o günah mevzusu :)

Alevi'lik bir yaşam şeklide aynı zamanda eskiden dergahlarda ve Alevi köylerinde herkes bir arada yaşardı. Bütün yaşam sistemi dergahlar üzerine kuruluydu yani bağlılık oradan gelen bir konu eskisi kadar olmasada hala Alevi'lik kendi aramızda güclü bir bağlayıcı kuvettir mesela bir sitemiz var senelerdir internette bir şekilde tanışıp birbirimizle yakın dostlular kurdum, kurduk mümkün olan her platformda da aynı şeyler yapılıyor bu önemli bir konudur. Bir arada olmak bir toplum için gereklidir.

Bence Alevilerin bir onceki iletimde bahsettigim tutumlari asimilasyon korkusundan kaynaklaniyor. Yani hep bu kaygiyla yetistikleri icin inanclarini biraksalar bile Alevi kimliklerini birakmak istemiyorlar. Bunun disinda bazen kemalist Alevilere kiziyorum ama Aleviler hakkinda yapilan her turlu genellemenin yanlis oldugunu anladim. Sahsen DEMAN'in fikirlerini cok onemsiyorum ama sorularima bir yanit alamadim kendisinden

Online olunca yanıt vericektir. Aslında bende yanıt verebilirim kendimce ama illa ondan istediğiniz için yazmadım.

ozgur_beyin
05-11-2011, 16:19
sevgili fire storm alıntıladığın yazıda geçen ad yanlış .kul nimet diye biri yok . kul himmet var. biline
alevi bektaşi geleneğinin çok önemli bir ozanıdır. ve yedi ulu ozandan biridir

Firestorm
05-11-2011, 16:29
sevgili fire storm alıntıladığın yazıda geçen ad yanlış .kul nimet diye biri yok . kul himmet var. biline
alevi bektaşi geleneğinin çok önemli bir ozanıdır. ve yedi ulu ozandan biridir

:) olabilir hatalı yazarım kabu ediyorum

örnek başka bir yere baktım kabu değil kabul evet....

Alevi bektaşi demeye gerek yok Alevi'likte çok önemli bir yere sahip birisidir bu yeterli

c m
06-11-2011, 16:21
»Alevi sözcüğünün kökeni nerelere kadar gidiyor?

Milattan önce 2000 yıllarında Anadolu’da Luviler yaşamı ş. Hititlerle beraber var olmuşlar, ancak biraz Hititlerin gölgesinde kalmışlar, biraz da kendileri böyle olmasını istemişler. Çok önemli bir uygarlık oldukları ve bu uygarlığın evrenin, yeryüzünün ve insanlığı n var oluşuna ilişkin çok önemli bilgilere sahip olduğu yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Luvi sözcüğü Hitit dilinde “ışık insanı” demektir. Zaten günümüzde de birçok dilde “lu” kökü ışık anlamında kullanılır. İngilizce de light Almanca da licht, Latince de lüx gibi. Alev sözcüğü de ışığın kaynağındaki yansımaya verilen isimdir. Anadolu da sadece Luviler yok; Likyalılar da var. Likya ışık ülkesi demektir. Aleviler de Safavi savaşları sırasında kendilerine uygulanan büyük katliamlar öncesine kadar kendilerine ışık taifesi olarak adlandırdılar, ancak ışık taifesi katli vacip hale gelince mecburen isim ve kisve değiştirdiler. Ama isim ve kisve değiştirirken özlerine sadık kaldılar ve bir kelime oyununun arkasına sığınıp varlıklarını bir müddet daha gizlemeyi denediler. Alevi sözcüğü o zamandan itibaren kullanılmaya başlandı. Bazı araştırmacılar bunu daha yakın zamanlara taşıyorlar ama ben alevi sözcüğünü Kul Nimet’in nefeslerinde buldum, bana göre Alevi sözcüğü ilk kez 16. yüzyılın son çeyreğinde kullanıldı.

Aslında hz ali konusu bizim içerimizde tam karmaşı bir karışmış bir konudur bir kısmımız hz ali'yi yani 4 halife ali'yi(diğer grup kabul der ehli-beyt'e düşkündürler) kabul etmez açıkcası bende onlardan, gerçi şimdi çıkıpta nasıl ali'yi kabul etmezsin diyen birisi çıkmasın Alevi'likte bir ali var ama o ali hz ali değil düşüncesindeyiz. Kabul etmek gerekirse basra -bağdat arasındaki göçler konusunda bilgim yok....

Hallac-ı Mansur Pir'dir.

Alevi sözcüğünün kökeni ile ilgili bu pasajda inançsal açıdan Aleviliğin kökeni ile ilgili bir ayrıntı göremedim. Bu pasajdan Alevilik inancının Luvi inancı ile aynı olduğu ve bugüne kadar bozulmadan geldiği gibi bir anlam mı çıkarmalıyım? Luvi inancını araştırıp araştırmadığını da açıklarsan memnun olurum.

Aleviyim diyen bir nonteistin Aleviliği bir kültür veya yaşam biçimi olarak beğendiği için Aleviyim dediğini ifade etmeye çalışan yaklaşımlar olmuş. Her inancın kendi kültürünü yarattığını ve bu kültürün diğer coğrafyalarla ilişkisi ile beşeri yapısının geçmişine göre değişim gösterebildiğini unutmayalım. Aleviyim demekle Alevi kültüründenim demek arasındaki farklılık nedeniyle Aleviyim diyen bir nonteistin inançsal anlamda da yaklaşımını ifade ettiği söylenebilir mi? İslamın yarattığı kültürü beğenen bir nonteist müslümanım demesine ne derece olumlu yaklaşılır ve bu insana bakışınız nasıl olur? Nonteist bir insanın kültüre yönelik beğenisinin bu şekilde -hristiyanım, yahudiyim, müslümanım, paganım gibi- ifade edilmesi hakkında düşüncelerinizi aktarırsanız memnun olurum.

jadi
06-11-2011, 17:04
Saydığınız şeylerden değil Alevi'lik yapısı çok farklıdır. Kendini ateist olarak tanımlayıpta hala Alevi olduğunu söyliyenlerin sebebi eskiden olan ikrar verme ile alakalıdır. Her ne kadar artık yeni nesiller ikrar konusuna fazla dikkat etmeselerde Alevi olmak için ikrar vermek gerekir. Bunun başlı başına rütüerleri filan vardır. İkrar vermek çok zordur ve ikrar verdikten sonra dönülmez(Sadece düşkün ilan edlirse olur ki bu durumda da bütün Alevi toplumunun dışına çıkış olur ki zaten düşkün birisi ile genelleme yapmıyında çoğu Alevi bağını koparır.). Bu nedenle ikrar versede ikrar vermesede kendini sonradan Ateist olarak tanımlayan kişiler Alevi kimliklerini bırakmazlar.... Alevi'lik bir din değidir ki eşit muamele yapılsın. Ayrıca ateist'lik ile Alevi'lik arasında ki farkları az önce saymıştım. dimi sayın jadi :)

Bu anlattigin seyler kabala iste. Kabala da aslinda Yahudi mistisizmi sanilir ama temel ogreti olarak aslinda karma felsefesine benzer bisey. Evrendeki enerjiyi kullanarak kamil insan ve kontrol gucune sahip olmak ...vs

Firestorm
06-11-2011, 17:08
Alevi sözcüğünün kökeni ile ilgili bu pasajda inançsal açıdan Aleviliğin kökeni ile ilgili bir ayrıntı göremedim. Bu pasajdan Alevilik inancının Luvi inancı ile aynı olduğu ve bugüne kadar bozulmadan geldiği gibi bir anlam mı çıkarmalıyım? Luvi inancını araştırıp araştırmadığını da açıklarsan memnun olurum.

Açıkcası kişisel olarak araştırma vaktim olmadı ama araştıran kişilerden örnekleme verdim. Aslında direk bir yanıt değildi farkındayım ama direk yanıt veren bi yazıyı bulamadığımdan(vaktim olmadı) onunda yeterli olucağını düşündüğüm için kitaptan o kısmı ekledim

Aleviyim diyen bir nonteistin Aleviliği bir kültür veya yaşam biçimi olarak beğendiği için Aleviyim dediğini ifade etmeye çalışan yaklaşımlar olmuş. Her inancın kendi kültürünü yarattığını ve bu kültürün diğer coğrafyalarla ilişkisi ile beşeri yapısının geçmişine göre değişim gösterebildiğini unutmayalım. Aleviyim demekle Alevi kültüründenim demek arasındaki farklılık nedeniyle Aleviyim diyen bir nonteistin inançsal anlamda da yaklaşımını ifade ettiği söylenebilir mi? İslamın yarattığı kültürü beğenen bir nonteist müslümanım demesine ne derece olumlu yaklaşılır ve bu insana bakışınız nasıl olur? Nonteist bir insanın kültüre yönelik beğenisinin bu şekilde -hristiyanım, yahudiyim, müslümanım, paganım gibi- ifade edilmesi hakkında düşüncelerinizi aktarırsanız memnun olurum.

Alevi olan bir baba, anne'den yada sadece birinden gelen gençler kendilerine Alevi olarak tanımlıyor. Aslında ikrar ile Alevi olunuyor ama cumhuriyetin kuruluşu ile olan dergahların kapatılmasınun ardından ikrar konusu biraz deforme olmuş özelliklede şu anki nesillerde pek fazla dikkat edilmiyor. Her ne kadar islamın içi olarak görsede görmesede yani kendini teist yada nonteist olarak açılasada kişi Alevi inancını sürdürmeye devam eder. Zaten Alevi'liği bir din olarak görmediğimiz için zaten islam dışı olarak inanan herkes nonteistttir. Genel anlamda kültürel değişiklikler inançları eski olsada temel olarak aynıdır.
,

Cevabın çok kapsamlı olmadı biliyorum ama malesef şu anda yazabilicek durumda değilim şimdilik idare der umarım bide kitap link2i veriyorum ister yükleyip okursunuz isterseniz yüklemeden karar sizin

http://www.scribd.com/doc/15586669/Aleviliin-Gizli-tarihi(galiba tamamı değil tam link bulunca eklerim.)

Kalın olarak işaretlediğim kısma içinde kişi bir dine inanıpta nonteist'tim demez diye düşünüyorum.

Firestorm
06-11-2011, 17:12
Bu anlattigin seyler kabala iste. Kabala da aslinda Yahudi mistisizmi sanilir ama temel ogreti olarak aslinda karma felsefesine benzer bisey. Evrendeki enerjiyi kullanarak kamil insan ve kontrol gucune sahip olmak ...vs

Direk aynısı diyemeyiz ama büyük benzerlikler olabilir buna bir şey diyemem.

nobullshit
06-11-2011, 17:18
Nazi rejiminin arkasındaki Thule örgütünü kuran Rudolf Glauer'in de bir bektaşi olduğunu belirteyim.

Firestorm
06-11-2011, 17:22
Nazi rejiminin arkasındaki Thule örgütünü kuran Rudolf Glauer'in de bir bektaşi olduğunu belirteyim.

Gülüyorum sadece buna :) kaynakları alabilir miyim

Ayrıca bektaşi Alevi değil

jadi
06-11-2011, 17:26
Direk aynısı diyemeyiz ama büyük benzerlikler olabilir buna bir şey diyemem.

Iste bir takim sembolleri ve rituelleri kullanarak dusunmek, evreni anlamaya calismak kabala oluyor. Ikrar vermek cok zordur ve bir girdinmi cikilmaz dedin. Nedir burda zor olan mesela? Bahsi gecen ritueli hakkini verecek duygularla yasamak ve anlamini kavrayacak duzeye gelebilmektir diye tahmin ediyorum.

Firestorm
06-11-2011, 17:38
Iste bir takim sembolleri ve rituelleri kullanarak dusunmek, evreni anlamaya calismak kabala oluyor. Ikrar vermek cok zordur ve bir girdinmi cikilmaz dedin. Nedir burda zor olan mesela? Bahsi gecen ritueli hakkini verecek duygularla yasamak ve anlamini kavrayacak duzeye gelebilmektir diye tahmin ediyorum.

Çıkılmaz dediğim üyelik sistemi gibi bir şey değil her kendinin Alevi olduğunu söylemezsin ancak bu olur ama hala aynı toplumda isen ve ikrarlı olmana rağmen Alevi değilim dersen bu da pek iyi anlaşılmaz herhalde aslında bu kısıma hiç fazla dikkat etmemiştim yani çıkma konsunu konuşmamıştım. Çok zordur evet bunu tam olarak açıklayamam ama zordur. En sonunda ikrar cemi olur orada bile ikrarın zorluğundan bahsedilir ikrar ver ama dönme diye üstüne basa basa söylenilir.

İkrar bi anlamda söz vermektir aslında yani yola giriceğine ve bu yolda ilerleyip vsvs diye söz veriyorsun. Bununla ilgili topikler acıcam ilerde bölümün içerisinde daha doğrusu açmayı hedefliyorum

nobullshit
06-11-2011, 17:41
Gülüyorum sadece buna :) kaynakları alabilir miyim

Ayrıca bektaşi Alevi değil

Wikipedia'dan alıntı:

Glauer was initially interested in Theosophy and Freemasonry. In 1901 he was initiated by a family of Greek-Jewish Freemasons into a lodge which is believed to have been affiliated to the French Rite of Memphis.

In Turkey, he became interested in numerology, kabbalah and Sufism (including secret mystical exercises still practised by Sufis of the Bektashi order). Speculations say he might have converted to Sufi Islam, although the evidence (from his own semi-autobiographical writings) is rather tenuous on this point. In his autobiographical novel Der Talisman des Rosenkreuzers (The Rosicrucian Talisman), Sebottendorff distinguishes between Sufi-influenced Turkish Masonry and conventional Masonry.

By about 1912 he became convinced that he had discovered what he called "the key to spiritual realization", described by a later historian as "a set of numerological meditation exercises that bear little resemblance to either Sufism or Masonry" (Sedgwick 2004: 66).

http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_von_Sebottendorf

İstanbul'da Hüseyin Fahri Paşa diye birinden bektaşiliği öğrendiğini de Aytunç Altındal iddia ediyor, belgeleriyle tabii ki.

Esasında alevi diye malum heretik ilimleri bilmeyen (bilen bektaşidir) ancak o ekolün tebaasından olan vasıfsız halka denir.

jadi
06-11-2011, 17:44
Ikrar verdikten sonra cikmak derken bende uyelikten cikmak olarak kastedmemistim. O duygusalligi veya bilincsel farkindaligi yasadiktan sonra terkedememek gibi. Bireysel bir duygusal baglilik diyelim veya o yasanilan tecrubenin hayat boyu unutulamamasi.

Baska bir topikte bir arkadas kabala icin ufurukculuk gibi bir sey soylemis ama alakasi yok. Kabala cok farkli amaclari olan kadim bir felsele aslinda.

c m
07-11-2011, 02:34
Açıkcası kişisel olarak araştırma vaktim olmadı ama araştıran kişilerden örnekleme verdim. Aslında direk bir yanıt değildi farkındayım ama direk yanıt veren bi yazıyı bulamadığımdan(vaktim olmadı) onunda yeterli olucağını düşündüğüm için kitaptan o kısmı ekledim.

Basit bir araştırma yapman için kaynak tavsiye edeyim... The Luwians - H. Craig Melchert. Google'dan 'luwian religion' ve 'luwian god-gods' yazarak da basit bir araştırma yapabilirsin. Elin değmişken Bağdat Okulu'nu, Hallac-ı Mansur ve Ahmet Yesevi'yi de araştırmanı tavsiye ederim. Ayrıca araştırmadan ve sorgulamadan böyle bir yazıya kesin gözüyle bakılması ne derece sağlıklıdır?

Alevi olan bir baba, anne'den yada sadece birinden gelen gençler kendilerine Alevi olarak tanımlıyor. Aslında ikrar ile Alevi olunuyor ama cumhuriyetin kuruluşu ile olan dergahların kapatılmasınun ardından ikrar konusu biraz deforme olmuş özelliklede şu anki nesillerde pek fazla dikkat edilmiyor. Her ne kadar islamın içi olarak görsede görmesede yani kendini teist yada nonteist olarak açılasada kişi Alevi inancını sürdürmeye devam eder. Zaten Alevi'liği bir din olarak görmediğimiz için zaten islam dışı olarak inanan herkes nonteistttir. Genel anlamda kültürel değişiklikler inançları eski olsada temel olarak aynıdır.
Kalın olarak işaretlediğim kısma içinde kişi bir dine inanıpta nonteist'tim demez diye düşünüyorum.

Aleviliği İslamın içinde kabul eden bir insan Alevi inancını sürdürmeye devam ediyorsa nonteist değildir demek gerekmez mi? Kalın olarak işaretlediğin bölümde kültürel beğeniden söz ediyordum. Kültürel olarak bir benimsemeden söz ediyorum da diyebiliriz. Dine inanmakla kültürü benimsemek farklıdır. Kendisine ateist diyen bir insanın dinin kültürünü reddetmesi zorunluluğu olmadığını düşünüyordum. Örneğin ateist bir insanın ırkçı olamayacağına dair bir kural yok bildiğim kadarıyla.

pervane
26-11-2011, 01:59
Sunni cevrede yetisen insanlarin buyuk kismi hayatinda tek bir Alevi bile tanimadan olurler ama bu gizemli topluluk hakkinda bir suru hikaye duymuslardir. Ben kendim mesela eger Alevilerin yasadigi bir semtte calisip onlari gozlemleme sansim olmasaydi kafamda hep soru isaretleri kalirdi herhalde. Bunu anlamak icin soyle dusnun mesela, herkez sabetayist diye bir grubun varligindan soz eder ama kimse gercekte onlarin ne oldugunu bilmez. Bir sunni icin de Aleviler bu kadar gizemli birsey olabiliyor. Alevilerin ne kadar mutaasip olduklarini ogrenmenin en etkili yolu onlari tanimaktir

Cinsellik konusunda mutaasip olmaktan bahsediyorum elbette. .

jadı iletilerini kırparak alıntılıyorum. kusuruma bakabilirsin...
neyse mutaassıp konusuna kelam edecektim. Müslümanlar ile ciddi manada ilk iletişimde bulunduğum zamanlarda ben de tam olarak tersi bir iç konuşması yaşamıştım. En garipsediğim yer ise, el kadar dediğimiz kız çocuklarının cinsellik hakkında nasıl bu kadar çok biliyor olduğu..Sonra bir de baktım ki bizimkiler gibi bu vatandaşların özel alan diye bir kavrama ihtiyaçları yok. yani yaşamlarının her alanı kamulaştırılmış. Aslında Aleviler sadece mutaassıp görüntü veriyorlar. özel alanları vardır ve de cinselliği din adamlarından öğrenmiyorlar. bu konular kamusal alan dışındadır..Burdaki alevilerden hiç duyan, şahit olan var mı? alevi dedenin karşısına çıkıp, baba ben sabah uyandığımda yatağın hangi tarafından düşersem hakkımda hayırlısı olur diye soran:)
Ha bir de sürekli karalandıkları bir konuda, karalayan tarafafa görüntü vermekten özellikle kaçındıkları su götürmez bir gerçek..

jadi
26-11-2011, 14:40
Pervane ne soylemek istedigini gercekten anlamiyorum

pervane
26-11-2011, 17:52
Söylediklerimde anlaşılmayacak ne var jadı? Siz Aleviler cinsel konularda mutaassıptır demişsiniz. Ben de hayır Alevilerde cinsel konular, seks yapmak ibadetten sayılmıyor demişim. Ama islam tarafında cinsel aktiviteler ibadet kapsamında değerlendirildiği için, aleviler bu konuda bağnaz olarak algılanabiliyor diyorum..

jadi
27-11-2011, 14:51
Söylediklerimde anlaşılmayacak ne var jadı? Siz Aleviler cinsel konularda mutaassıptır demişsiniz. Ben de hayır Alevilerde cinsel konular, seks yapmak ibadetten sayılmıyor demişim. Ama islam tarafında cinsel aktiviteler ibadet kapsamında değerlendirildiği için, aleviler bu konuda bağnaz olarak algılanabiliyor diyorum..

Sunnilerin Aleviler aleyhinde soyledigi seylerin biraz benzerini siz de sunniler hakkinda dile getiriyorsunuz anladigim kadariyla. Onemli degil, aslinda ben sahsen cinsellik konusunda son derece acik fikirli biriyimdir. Ahlak kavramini cinsellik uzerine oturtmam. Soylemek istedigim sey sadece Alevi toplumunun sunnilerin kafasinda canlandirdigi gibi olmamasiydi. Bunu ne iltifat ne de hakaret amaciyla soyluyor degilim. Cinsel konularda kapali fikirli olmak, namus kavramini kadinlarin vajinasina endekslemek benim icin ovunulecek bisey degilidir kesinlikle

pervane
27-11-2011, 21:50
jadı sizin cinsellik konusunda fikir aralığınızın ölçüsü,asriliğiniz başlığın konusu değil. Benim sunniler hakkındaki yargım da değil anlatmak istediğim. Görüntüden bahsediyorum. Aleviler eşleri ile sorun yaşadığında onlara kaynaklık edecek "kadınlarınızı yataklarında yanlız bırakın" ya da eşleriniz zina ettiğinde asın kesin,kırbaçlayın. Hayırlı evlatlar istiyorsanız çarşambayı perşembeye bağlayan gece birlikte olun gibi yaygın emirler altında değiller..Her kişinin ilişkisi,sorunu kendine özgüdür..Gidip de eşi ile sorun yaşadığında toplulukta bu sorunu daha önce başkaları yaşadığında nasıl çözülmüş diye başvuracağı din büyüğü,kendisine uyarlayacağı mahkeme kararı niteliğinde emsal göstereceği hadisler yoktur. Aleviler yaşamlarını deneme yanılma yöntemi ile şekillediriyor.Bu yüzden çok çeşitli, bu yüzden değişime açıklar.Hiç bir şey vazgeçilmez değildir. İnandıkları dinsel değerler bile. Yaşam alanlarını zorlayan hiç bir konu uzun soluklu olmuyor. Deniz gibi içine alıp bütünleşemediği kurallar eninde sonunda kendisini kıyıda bulur. Hikaye acıklı ise biraz daha fazla oyalanır içeride sadece. Alevilerin içinden bu kadar çok ateist düşüncede bireyin çıkması başka nasıl açıklanabilir..Bugün devam gibi gözüken birçok uygulama sadece simgeseldir..Örnek: dedelik kurumu,müsahiplik, kivrelik. Bugün aleviler için önem derecesi eh iştedir..Geçmişte bu kavramlar alevilerin iletişim dayanışma alanıdır. Başka yerleşim alanlarında yaşayanlara gidiş geliş,haber alma,haberdar etme, destek alıp vermenin kılıfıdır. Burdaki alevilikten gelen ateistlerin nasıl oluyor da aleviliği hala savunabildiklerinin cevabı da kişilerin elini kolunu bağlayan,onlardan beklentisi olan kuralların ölümsüz olmayışıdır..Allah! bilir siz şimdi beni de bu satırlarımdan dolayı aleviliği yüceltmekle suçlarsınız..Ha unutmadan düşüncelerimi genele yazmaya çalışıyorum, başlıkları sizden başkaları da okuyor takdir edersiniz ki. Sizin de genelde kalmanız umudu ile..

Firestorm
28-11-2011, 15:53
http://www.merdanaleviler.com/alevilik-ve-hitit-aluwiler/2762-alevilik-anadolu-medeniyetleri-kadim-gercekler.html

Şu linkte Alevi'liğin kökeni hakkında resimler ve anlatımlar var