Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinler Ve İnanan Sayıları
Hinduları sollamışız,islam burun farkıyla (sunnilerinden fazlayız) önde..
İlk ikiye girmemize az kalmış..
Christianity (Catholic, Protestant, Orthodox) : 2 milyar
Islam: 1,3 milyar (sunni:940 milyon)
Atheism : 1,1 milyar
Hinduism: 900 milyon
http://www.religionfacts.com/big_religion_chart.htm
kimliksiz
01-10-2011, 16:12
Sonuçlar beni çok şaşırttı. Daha önce hiç araştırmamıştım ama aklımda olan rakamlara göre çok farklılar. Ateistlerin bu kadar çok olması beni şaşırttı. Ayrıca yahudilerin 14 milyon olması gerçekten çok garip çok gibi geldi. Yani İsraili saymasak bile ABD de bile en az bu kadar olabileceğini düşünüyordum. Eğer rakamlar kesin doğruysa yahudileri tebrik etmek lazım bu kadar az sayıyla bu kadar seslerinin çıkması üstün bir başarı örneği olsa gerek.
amerika'da 5 milyon yahudi var , abartılacak bi sayı değil 300/5 ama adamlar güçlü tanrı varsa kesin yahudi
Heimdall
01-10-2011, 18:12
Hindulari sollayamayiz! Adamlar öldükten sonra, insan olmadanda, devam yasama imkanlari var. Yani aslinda genelde sabit kaliyorlar ve hep önde olmalari gerek. :)
Saka bir yana, bu sonuclarin güvenirligi biraz süpheli. Eger anket yapmayip, cesitli ülkelerdeki insanlarin genel dini eylemini göze almislarsa, yanlis cikma olasiligi yüksektir. Agnostic.org'da okumustum, mesela cin'de hiristiyanlar cogalmaya basliyorlarmis.
ereninthenature
01-10-2011, 18:18
Sonuçlar beni çok şaşırttı. Daha önce hiç araştırmamıştım ama aklımda olan rakamlara göre çok farklılar. Ateistlerin bu kadar çok olması beni şaşırttı. Ayrıca yahudilerin 14 milyon olması gerçekten çok garip çok gibi geldi. Yani İsraili saymasak bile ABD de bile en az bu kadar olabileceğini düşünüyordum. Eğer rakamlar kesin doğruysa yahudileri tebrik etmek lazım bu kadar az sayıyla bu kadar seslerinin çıkması üstün bir başarı örneği olsa gerek.
Tanrinin varligina inanmayip illimunatinin varligina inananlarda o sayinin icinde:D
Olimpiyat
01-10-2011, 19:41
Yahudilerde çözemediğim bir şeyler var. Sayıları çok az.
Ama, nobel fizik-kimya-tıp ödüllerini genelde onlar alıyor. Sayıları ile ters orantılı şekidle dahi çıkarıyorlar.
2 milyar hristiyanın ve 1,3 milyar müslümanın çıkaramadığı bilim adamlarını 10-15 milyonluk yahudiler çıkarıyor.
yazdıklarınızı okuyunca aklıma daha önceleri tesadüfi denk geldiğim bir site geldi. orada da yahudilerin özel bir millet olduğundan bahsediyordu. sitenin adı "insanın varolma gerekçesi" internet adreside aşağıda, bu site hakkında ne düşüneceksiniz :)
http://www.seyfullahdemir.com/dunyada-dinlerin-var-olma-sebebi/
Yahudilerde çözemediğim bir şeyler var. Sayıları çok az.
Ama, nobel fizik-kimya-tıp ödüllerini genelde onlar alıyor. Sayıları ile ters orantılı şekidle dahi çıkarıyorlar.
2 milyar hristiyanın ve 1,3 milyar müslümanın çıkaramadığı bilim adamlarını 10-15 milyonluk yahudiler çıkarıyor.
adamlar cool abi seçilmiş ırk ne de olsa neye şaşırıyorsun. :D
yazdıklarınızı okuyunca aklıma daha önceleri tesadüfi denk geldiğim bir site geldi. orada da yahudilerin özel bir millet olduğundan bahsediyordu. sitenin adı "insanın varolma gerekçesi" internet adreside aşağıda, bu site hakkında ne düşüneceksiniz :)
http://www.seyfullahdemir.com/dunyada-dinlerin-var-olma-sebebi/
bu sitede yazanların çoğuna katılmadığımı belirtmek isterim içeriği gereği epey uç noktalarda geldi bana. ama bu sitede yahudiler ve musa hakkında bazı bilgiler verildiği için aklıma geldi ve yazmak istedim.
Anima Libera
01-10-2011, 22:16
Yahudilik ve İslam iki kardeş gibi bağnazlığın önde gittiği dinlerdir. Fakat bir kesim diğerine göre özgürleşmeyi, dünyevileşmeyi ve bireyselleşmeyi başarmıştır. Yahudi kökenli ünlü bilim adamları da sandığımız kadar inançlı değildir. Eğer tam dört inansalar günümüzün İslam dininde olduğu gibi dinlerinin öğrettiği her bağnazlığı ve her saçmalığı ciddiye alacaklar ve bu durum onlar için büyük bir engel teşkil edecekti. Kendinizi insana zarar veren her tür bağlılıktan arındırmadan neyi hedeflediğinizi bilemezsiniz. Diğer kesim ise hala acınası haliyle Orta Çağ öğretilerine değer vermekte ve gözden kaçmayan ezikliğini komplo teoriler ve gülünç zırvalarla geçiştirmektedir.
yahudiler iyi insanlar abi , bi kere adamlar aç gözlü değil sadece vaadedilmiş toprakları istiyor papanın emrine amerikan ordusunu ver dünyaya tecavüz eder hele müslümanlara versen ufff önce diğer dinleri bitirirler sonrada kendileriyle savasırlar :D
Olimpiyat
01-10-2011, 22:36
adamlar cool abi seçilmiş ırk ne de olsa neye şaşırıyorsun. :D
yoo cool değiller, tam tersine neslimizin devamı için çok çalışmalıyız diyorlar.Sayıları az çünkü.
Daha önce yahudi bir kız arkadaşım olmuştu, bir kaç yıl çıkmıştık bu vesile ile ailesini de tanımıştım, çok disiplinli bir aile idi.Yahudiler böyledir diyorlardı.Sanırım genel anlayışları böyle.
Daha önce (şu an ismini hatırlamıyorum) isralli bir yetkilinin şu tarzda bir şeyler dediğini duymuştum.
-Biz hiç savaş kaybetmedik, çünkü bir kere kaybedersek bu sonumuz olur.
Hata pahalıya patlar, bu yüzden çok çalışıyorlar.
Ne bileyim yahudiler bana gizemli gelir, bir ara doktora için israili bile kafaya koymuştum.
verilerden tam emin olmayız diye düşünüyorum, ateistler için verilen rakam cidden doğru mudur? doğruysa cidden şaşırdım, ama diğer taraftan da insanların uyanmaya başladıklarını görmek hoşuma gitti.
bu arada verdiğim sitenin sahibi seyfi beyde benim okuduğum kitabı okumuş :D
ben yahudilerin azimli olduklarını tahmin ediyorum, sayıları az ama dünyaya hükmediyorlar;) yahudi bilimadamlarının çoğu zaten dinsiz veya ateist.
Olimpiyat
01-10-2011, 22:48
evet Tuba çoğu dinsiz.Zaten yahudilik ile musevilik aynı şey değil.Mesela benim tanıdığım aile ateist idi ama yahudiliği ile gurur duyardı.
Bir türk nasıl ateist olabiliyorsa bir yahudi de olabilir.Ama hem musevi ve hem dinsiz denirse o zaman çelişki doğar.
evet Tuba çoğu dinsiz.Zaten yahudilik ile musevilik aynı şey değil.Mesela benim tanıdığım aile ateist idi ama yahudiliği ile gurur duyardı.
Bir türk nasıl ateist olabiliyorsa bir yahudi de olabilir.Ama hem musevi ve hem dinsiz denirse o zaman çelişki doğar.
musevilikle yahudilik - islamiyetle müslümanlık gibi değil midir? ben mi, yanılıyorum?
Olimpiyat
01-10-2011, 23:04
Ateist olanlarını saymazsak yahudiler musevi dinine mensuptur, bu yüzden böyle bir özdeşlik var.Açıkçası bu işin bilimsel kısmını bimiyorum sadece tanıdığım bir kaç yahudi var dediğim gibi.Ama musevi türkler var örneğin.Yahudi değiller sadece museviler ve türkler.Yahudilik için bir kavmin adından bu isim geliyor diyorlardı.
Anima Libera
01-10-2011, 23:41
Ateist olanlarını saymazsak yahudiler musevi dinine mensuptur, bu yüzden böyle bir özdeşlik var.Açıkçası bu işin bilimsel kısmını bimiyorum sadece tanıdığım bir kaç yahudi var dediğim gibi.Ama musevi türkler var örneğin.Yahudi değiller sadece museviler ve türkler.Yahudilik için bir kavmin adından bu isim geliyor diyorlardı.
Elbette Yahudi kökenli ve Ateist olmak mümkün.
Ancak "Museviyim ama Yahudi degilim" demek sacmaliktir. Buna sadece gülünür. Cünkü bunu dünya yahudileri asla kabul etmez. Musevilik yahudilere has olan bir dindir. Türkiyede yasayanlara da "musevi" derler ancak bu kelime cambazligindan baska bir sey degildir. "Hristiyan" yerine "isevi" demeniz gibi. Ayrica antisemitizm hemen hemen her yerde mevcut.
Ilk önce yahudilik öyle kelime-i sehadetvari prosedürlerle kabul edilebilecek bir din degildir. Ya yahudisinizdir ya da degilsinizdir. Yahudi/Musevi olamazsiniz, Yahudi/Musevi dogarsiniz. Yahudilerin gözünde yahudi olmak icin annenizin yahudi olmasi gerekir (babanizin ne oldugu önemli degil). Eger sonradan dinden ciksaniz bile yahudisinizdir, baska dinlerde oldugu gibi kafir (goyim) sayilmazsiniz.
istatistik
02-10-2011, 00:54
Farklı ülkelerdeki dini eğilimlere göre hesaplayarak bunu dünya geneli şeklinde sunmak mümkün. Bununla ilgili çeşitli hesaplama yöntemleri var. Tabi araştırmayı TÜİK yapmadıysa :D En son 2009 sayımında 2 milyonluk bir nüfus fazlası çıkarmışlardı ve hatanın nedenini araştırıyorlardı. Basına yansıtmadılar o ayrı :D
Sayının bu kadar fazla olması şaşırtabilir. Özellikle kuzay ülkelerdinde ateism ülke nüfuslarının yarıdan fazlasını oluşturmaya başladı. Bunun dışında özellikle Çin ve Japonya'da bulunan ve bir din değil felsefe olarak görülen akımların da ateist hanesine yazılmış olması rakamları bu seviyeye rahatlıkla çeker.
Heimdall
02-10-2011, 15:44
Ilk önce yahudilik öyle kelime-i sehadetvari prosedürlerle kabul edilebilecek bir din degildir. Ya yahudisinizdir ya da degilsinizdir. Yahudi/Musevi olamazsiniz, Yahudi/Musevi dogarsiniz. Yahudilerin gözünde yahudi olmak icin annenizin yahudi olmasi gerekir (babanizin ne oldugu önemli degil). Eger sonradan dinden ciksaniz bile yahudisinizdir, baska dinlerde oldugu gibi kafir (goyim) sayilmazsiniz.
Sayin Anima Libera, simdiki yahudilik icin haklisiniz. Yanlis hatirlamiyorsam orta cag'dan itibaren böyle bir kural konmustu. Ama önceki dönemlerde (Helenik cag, Roma dönemi) yahudilige gecmis paganlar olmusdur. Hiristiyanligin'da Roma Imparatorlugunda gelismesinde'de bu yahudilerin büyük payi olmusdur.
Ve Hazarlar'da (orta cag'ya girsede) musevi idiler.
Bu konuda Shlomo Sand'in „Invention of the Jewish People (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Invention_of_the_Jewish_People)“ kitabini öneririm. Sargon'un da bu kitab üzerine bir basligi olmasi lazim.
Sevgi ve selamlar
Olimpiyat
02-10-2011, 19:39
Yahuilerle ilgili yıllardır dönüp dolaşan şehir efsaneleri vardır.Bunlar ;
1-Yahudiler lanetlenmişlerdir.
2- Her yahudi musevidir.
3-Annen yahudi değilse yahudi olamazsın.
Bunlar külliyen şehir efsaneleridir.
Ancak "Museviyim ama Yahudi degilim" demek sacmaliktir. Buna sadece gülünür. Cünkü bunu dünya yahudileri asla kabul etmez. .
Maalesef yanlış bilgi.Tanıdığım yahudiler musevi değiliz ama yahudiyiz derlerdi.İsrail vatandaşı özbe öz yahudiler.Yahudilere bizler don biçmemeliyiz, bırakalım kendileri ne diyorsa onu dinleyelim.
Dinden çıksanız bile yahudisiniz diyorsun.Hangi dinden?
Musevilikten mi? Eğer öylr ise nasıl yahudi=musevi oluyor...
Neyse, yukarıda söyledikleriniz de artık aşıldı.Anennin yahudi olması şart değil.Reformist yahudiler buna şiddetle karşı.Senin dediklerin zınlıkta kalıyor artık.
Yahudileri yahudilerin sitesinden dinleyelim.
http://www.jewfaq.org/whoisjew.htm
First, traditional Judaism maintains that a person is a Jew if his mother is a Jew, regardless of who his father is. The liberal movements, on the other hand, consider a person to be Jewish if either of his parents was Jewish and the child was raised Jewish. Thus, if the child of a Jewish father and a Christian mother is raised Jewish, the child is a Jew according to the Reform movement, but not according to the Orthodox movement. On the other hand, if the child of a Christian father and a Jewish mother is not raised Jewish, the child is a Jew according to the Orthodox movement, but not according to the Reform movement! The matter becomes even more complicated, because the status of that children's children also comes into question.
Görüldüğü baba yahudi anne hristiyansa ve çocuk yahudi gibi yetişmiş ise, yahudi kabul ediliyor.
Geleneksel her şey değişiyor, zamana ayak uyduruyor.Ayakta kalmak için de bu şart..
Bizler de artık sağda solda duyduklarımızla yahudilere don biçmeyelim..