PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cüppeli Sağolsun :)

SonKOZ
03-10-2011, 02:42
Alevi bir ailenin çocuğu olarak doğdum ama bizimkiler din ile ilgili hiçbir zaman bana bir öğüt vermedi ya da bir yaptırım uygulamadı. Hatta Aleviliği ilk araştırmaya başladığımda onlardan daha fazla bilgiye sahip olmuştum çarçabuk. O yüzden hayatımda dinin bir etkisi yoktu. Ama Allah inancım vardı. Günlük konuşmalara bakarsak; “Allah korusun”, “maşallah”, “tövbe tövbe”, “Allah belanı vermesin” v.b. kalıplar dilimize yerleşmiş. Her yerde bir camii var. E bayram seyran… Direkt inanan bir toplumun içine doğuyorsun ve ailenden gördüklerini çocuklarına aktararak bir hayat sürüyorsun. Toplum yapımız böyle.

Ama Alevilik’ te durum daha değişik yani en azından bizim ailede. Oruç tutulmaz, kurban kesilmez ama bayram kutlanır. Kuran okunmaz, sure bilinmez, Arapçanın a’ sı bile bilinmez ama bir yaratıcı inancı var.

Dine çok bağlı olmasam da bende de vardı. Ta ki internette Cüppeli Ahmet Hoca’ nın Teke Tek programında kendisine sorulan bir soruya verdiği cevabı görene kadar. Fatih Altaylı soruyor, diyor ki Hz. Adem ilk insan ne zaman ortaya çıkmıştır. Cüppeli de bu olay konusunda çok palavralar var yok milyonlarca sene diyorlar. Ağacın yaşını ölçmüşler yok filin kemiğini ölçmüşler ben bunlara inanamıyorum diyor.Hz. Adem' in ortalama 7000 sene önce yaratıldığını söylüyor. İşte internette bu diyalogun geçtiği videoya denk gelmem benim dinden uzaklaşmamı araştırıp gerçekleri görmemi sağladı. Ondan sonra da Richard Dawkins' in bir belgeselini izledim ve film koptu.

Şuan durup bir çevrenize bakın. Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, gökdelenler, bir zamanların ölümcül hastalıklarının tedavi yöntemleri vesaire… Kısacası teknolojinin temeli bilimken ve inanan, inanmayan herkes bu teknolojinin nimetlerinden yararlanırken, yine aynı bilimin ortaya attığı ve bilimsel gerçekliği kabul edilmiş bir olguyu, Kur’an’ı okumuş hatmetmiş bir din adamı “yalan” diyerek kabul etmiyor ve akabinde insanlığın 7000 sene önce aniden yaratılarak ortaya çıktığını söylüyor. Her insanın bu laftan sonra oturup bir düşünmesi gerekiyor bence. Aynı zamanda da araştırıp dinini öğrenmesi gerekiyor.

Önceleri bir meal bulup okuyayım dedim. Sonra uzun iş geldi ve bu ateistler neden ateist bir bakayım internetten diyerek araştırmaya başladım. Ramazanda davulcu gelip geçene kadar, gecelerce gün ağırana dek forumlardaki açıklamaları, iddiaları okudum. Ve sonunda Kur’an’ ın Hz. Muhammed tarafından yazıldığına karar verdim. Daha doğrusu Hz. Muhammed tarafından yazıldığını anladım diyeyim. Ama yine de bir yaratıcı inancına sahiptim. Bu yaratıcı Allah olmayabilirdi belki ama bu kadar enerjinin bir kaynağı ve bir başlangıcı olmalıydı. Bunu bir tanrı yapmış olmalı diye düşünmeye başladım. Çok kısa bir zaman deisttim. E tabii dinden kopunca bir sonraki soru otomatik olarak madem Allah olmasa da tanrı var, o zaman onun başlangıcı ne? Ve varsa, bu kainatı yarattıysa, dünyada olan biten bu olaylara, kötülüklere neden müdahale etmiyor. Bu forumda okuduğum Felsefik bir düşünce bana mükemmel seviyede mantıklı geldi. Söyleyenin ismini bilmiyorum şuna benzer bir şeydi.

“Dünyada kötülük diye bir olgu var. Eğer tanrı varsa ve kötülüğü engellemiyorsa o zaman tanrı art niyetlidir, kendisi de kötüdür. Ama eğer var ve kötülüğü engellemeye çalışıyor yine de başaramıyorsa o zaman yüce varlık değildir"

Deizmden ateizme geçişim de bu mantığı görünce uzun sürmedi tabii.

Bir de kafama en çok takılan konu şuydu. Madem Allah yok o zaman bu çevremizdeki kütle yani enerjinin (e=mc2)
kaynağı ne? Burada da imdadıma bilim yetişti. Negatif proton, pozitron ve karanlık madde... Evrene yayılmış pozitif ve negatif enerji... Toplam = 0.

Şimdi tek merak ettiğim big-bang' i tetikleyen neydi? String teorisi ile ilgili bir kaç belgesel izledim paralel evrenlerin çarpışma anı olabilir diyor ama tam aklıma yatmış değil :)

Ayrıca okudukça ve ayetlerdeki gerçekleri gördükçe dinle aramdaki mesafe arttı da arttı. Bir yandan da üzüldüm çünkü dine göre yok olmuyorsun. Ruhun sonsuza kadar yaşıyor. Ama diğer yandan doğadan gelip doğaya geri dönüyorsun.

Şimdi anlayamadığım şey, bu insanlar okuduklarını nasıl kabul ediyor? Kafası çalışan adam en azından kurandaki hatalara kılıf uydurmak yerine "ya bunu Allah nasıl yapar" diye düşünür.

Bir de Allahın işi gücü yok muhammedin cinsel hayatını düzenliyor.Beddua okuyor. Yemin ediyor. İnsanların kalbiyle düşündüğünü sanıyor.

Muhammed de güya yükselmiş de cenneti - cehennemi görmüş de. Peh! Ya arkadaş ben peygamber olsam cennetin mükemmeliğini ve cehennemdeki haşlama ocaklarını görsem :) banane dünya nimetlerinden. Cennet mükemmel diyosun, peygambersin oraya gideceğin garanti, sen hala dünyevi hayatında onu karı alayım bunu karı alayım. Hadi onları koruma altına almak için nikah kıydı diyelim. Karıları arasında cinsel ilişki sırası düzenliyor. Canı başkasını çekince ayet geliyor. Ayşenin de dediği gibi allah muhammedin pe...venkliğini yapıyor resmen. Bu nasıl iştir ya. Kafam çok atmış durumda bu olayları öğrendiğimden beri. :mad2:

Arkadaşlar ben 4. sınıf bir mühendis adayıyım. 15 yıldır eğitim-öğretimdeyim ve yeni sorguluyorum din denen olguyu. Cahil halk ne yapsın diye düşünmüyor da değilim.

Bu siteyi ayakta tutmak için ne yapmanız gerekiyosa yapın arkadaşlar. Gerçekten bu site bir meşale.

Beni tatmin eden en büyük şeylerden biri de anlatış biçiminiz. Özellikle mucizeyalanları sitenizdeki sistem gerçekten çok güzel.

Önce iddia
Sonra birçok din aliminin çevirileri
İyi bilinen arapça ile kelimelerin gerçek karşılıkları
Akabinde de mantıksızlıklar...

Daha okuyup da aklıma yatmayan birşey olmadı. Ben bu sitede genel olarak aklıma yatmayan konular üzerine paylaşımlarda bulunmayı düşünüyorum zaten. Dinler ve arapça ile aram hiç iyi değil. Ama beynimi sonuna kadar kullanırım. :)

Şimdilik kendize iyi bakın.

TUBA
03-10-2011, 12:47
benim agnostiğe giden yoluda en etkili olay bilim oldu. bilimsel konuları takip etmeyi ve bilgilenmeyi seven bir merakım var. internette bilimle ilgili birçok sitelere girip okuyordum ve bu arada girdiğim bazı sitelerde kurandan ayetler verip "bakın işte kuranda 14 asır önce bildirilmişti" tarzında yazılar okuyordum. ve birgün kuranı okuma merakım başladı, okudum. okudum ve şok oldum, çünkü etrafımızdan evrensel olduğunu duyduğum kuran evrensel değildi, o zamanı anlatıyordu. üstelik tutarsız gelen ayetler vardı. ama ben hala işin gerçeğini göremediğim için ağlayarak ellerimi allaha açıp dua etmiştim "benim gönlümü mühürleme, kesin ben o ayetleri yanlış anlıyorum, bana yardım et" diye. üstüste defalarca okudum ve okudukça daha çok netleşmeye başladı kafamda. sonuç olarak bunun tanrı sözü olmadığını anladım. içinde bazı ayetlerin güzel olduğunu yazmadan geçemeyeceğim ama sonuç olarak içinde güzel ayetlerin bulunması tüm kitabın doğru olduğunu göstermezdi, heleki tanrı sözü olduğu söylenen bir kitabın. bu kitap tanrı sözü değilse insan ürünü olmalıydı ve o an muhammetten nefret ettim, çünkü tanrıyı küçük düşürüyordu. velhasıl daha çok araştırmam gerektiğini düşündüm ve internette deli gibi sirfing yaparken bu siteye denk geldim. iyikide geldim :) hem sizlerle tanıştım hem şekillenmiş olan düşüncelerim daha çok pekişti.

sergenci
03-10-2011, 13:47
sn. Sonkoz, bu cübbeli Anakondalar ve hadis dedikleri teferruatlar olmalı ki bizler aydınlanalım, yoksa nasıl çıkacak karanlıklar aydınlığa. Tanrı sadece muhammedin sex ihtiyaçlarını görmüyorki, cennete habire huri ve gılman imalatı yapıyor, bütün dinler tanrıyı insanlaştırmıştır ve insanlaşan bir tanrıda ancak bu kadar kapasite olur. Siz daha yeni keşfetmişsiniz, bazen bir söz, bir kelime, bir olay, bir kitap, bir tartışma vs. İnsanın beyninde bir tokat gibi patlar ve insanı kendine getirir ufkunu açar aydınlığa yönlendirir Bütün dinlilere Temenni ediyorum ki tokatları bir an evvel yiyip uyuşturucudan kurtulsunlar. Bütün dinsizler çok çok cesur insanlardır, ben korumu yendim çünkü korktukça korkutuldum. Esen kalın.

turko
03-10-2011, 16:02
sonkoz , yazdıklarının büyük kısmında haklısın herkesin buna benzer hikayeleri var

ama aleviler konusunda bildiklerin eksik veya yanlış ; aleviler için kurban ibadeti önemlidir (sivas-tunceli-erzincan-tokat dörtgeninde bulunan asimile olmamışları için böyle en azından) , muharrem ayında matem orucu tutarlar (12 gün) , alevi dedeleri ve köy büyükleri kuran ve dua bilirler cenazelerinde okurlar , kurban bayramında namaz kılınır falan filan ...

saygılar

SonKOZ
03-10-2011, 17:53
sonkoz , yazdıklarının büyük kısmında haklısın herkesin buna benzer hikayeleri var

ama aleviler konusunda bildiklerin eksik veya yanlış ; aleviler için kurban ibadeti önemlidir (sivas-tunceli-erzincan-tokat dörtgeninde bulunan asimile olmamışları için böyle en azından) , muharrem ayında matem orucu tutarlar (12 gün) , alevi dedeleri ve köy büyükleri kuran ve dua bilirler cenazelerinde okurlar , kurban bayramında namaz kılınır falan filan ...

saygılar

Dediğin doğru ama ben genel olarak bizim sülalede ve çevremdeki diğer alevilerde gördüğüm durumları yazdım..

Bunu şuna benzetebiliriz. Sunnilerin dindar olanları islamın şartlarının çoğunu yerine getirirken, bir çok sunni de yerine getirmez. Bayramdan bayrama camiiye gider. Genel eve gider. 3 - 5 gün oruç tutar vs...

Benim gördüğüm alevilerin çoğu ateistlik ile alevilik arasında...

Sizin bahsettikleriniz alevilerin dindar olanları gibi bişi :)

Saygılar.

turko
03-10-2011, 18:13
yaşadığınız şehre ve çevre koşullarına bağlı olarak değişir sevgili sonkoz , küçük yerlerde her akımın dindarlığı daha fazladır

kilimanjaro
04-10-2011, 14:41
Herkesin bir hikayesi var. Hiçbir zaman dininin bütün vecibelerini eksiksiz yerine getiren bir müslüman olmamıştım ama, koruyup kollayarak hastalara şifa, dertlilere, çaresizlere huzur ve mutluluk bahşettiği iddia olunan ve yıllar yılı bize "gökten inmiş ilahi kurallar manzumesi" olarak altın tepsi içinde sunulan Kuran, kendisine en fazla ihtiyaç duyduğum bir dönemde bana -değil mutluluk- sıkıntı verince bu sözlerin Tanrı kelamı olmadığına inandım.

yalnizs
07-10-2011, 21:21
cübbeli hocanın sürekli cehennem anlatıları eli sopalı zebani ve işkence tanımları beni illet edip dinimi sorgulatmıştı

uyar
16-10-2011, 20:39
Cübbeli hocaya bakarak müslüman olucaksanız oo işimiz var ...Birde Adnan oktar var onu izle daha iyi müslüman olursun ............

kime bakalım??

undersun
16-10-2011, 20:43
kime bakalım??

Kurana ve ışığındaki hadislere dostum :) bu kadar basit:)

uyar
16-10-2011, 20:44
Kurana ve ışığındaki hadislere dostum :) bu kadar basit:)

bu saydıkların dahil tüm müslümanlar neye bakıyorlar ki??
herkesin baktığı zaten kuran ve hadisler değil mi?
yazdıkları da ona göre değil mi?
sen farklı birşey mi görüyorsun sevgili undersun dostum??

undersun
16-10-2011, 20:48
onlar neye bakıyorlar ki??

bu soruya cevap vericem sorucağın soru muhtemelen şöyle olur...neden bakıyolarki? hahaha:))) git işinee....

uyar
16-10-2011, 20:56
bu soruya cevap vericem sorucağın soru muhtemelen şöyle olur...neden bakıyolarki? hahaha:))) git işinee....

sevgili dostum .. demek istediğim bunca islamı anladığını söyleyen kişi var. sence neden herkes farklı algılıyor kuranı ve islamı? neden bunca mezhep tarikat..inanış biçimi..

ve daha önemlisi hangisi sence doğru???

undersun
16-10-2011, 21:21
sevgili dostum .. demek istediğim bunca islamı anladığını söyleyen kişi var. sence neden herkes farklı algılıyor kuranı ve islamı? neden bunca mezhep tarikat..inanış biçimi..

ve daha önemlisi hangisi sence doğru???

Sevgili Kardeşim,

Kuranı Kerimde ,

Allaha inanın,
Oruç tutun,
NAmaz kılın,
Durumunuz elverişliyse Zekat verin,
Durumunuz elverişliyse Hacca gidin,
İnsanlara iyi davranın kul hakkı yemeyin ,
Zina da kaçının der...

bundan farklı olarak bir mezhepe bağlanın bir tarikata girin demez..burda zaten bütün yanlış anlamalar ortaya çıkıyor..Yukarıdaki şartları yerine getir..Zaten başka şeye gerek yokki...herkesin farklı algılaması neden biliyormusun...Kasıtlı olarak Kuran dışı hadislerin ortaya çıkışı ve yine Kuran dışı tasavvuf gibi akımların ortaya çıkışı gibi örnek verebliriz..Bu yüzden dolayıdırki Allah KUranı kerimden başka Yol aramayın der..
Şimdi başka tarikat şöyle yapmış böyle yapmış bizi ilgilendirmezz...
..

TUBA
16-10-2011, 21:23
Sevgili Kardeşim,

Kuranı Kerimde ,

Allaha inanın,
Oruç tutun,
NAmaz kılın,
Durumunuz elverişliyse Zekat verin,
Durumunuz elverişliyse Hacca gidin,
İnsanlara iyi davranın kul hakkı yemeyin ,
Zina da kaçının der...

bundan farklı olarak bir mezhepe bağlanın bir tarikata girin demez..burda zaten bütün yanlış anlamalar ortaya çıkıyor..Yukarıdaki şartları yerine getir..Zaten başka şeye gerek yokki...herkesin farklı algılaması neden biliyormusun...Kasıtlı olarak Kuran dışı hadislerin ortaya çıkışı ve yine Kuran dışı tasavvuf gibi akımların ortaya çıkışı gibi örnek verebliriz..Bu yüzden dolayıdırki Allah KUranı kerimden başka Yol aramayın der..
Şimdi başka tarikat şöyle yapmış böyle yapmış bizi ilgilendirmezz...
..

ama kuranın kendisi hatalarla ve çelişkilerle dolu, durum böyle olunca zaten rivayetlere hiç girmiyorum ortalık daha çok karışmasın diye.

düşünsel
17-10-2011, 13:51
sevgili sonkoz

merakla bende hikayeni bekliyordum. çünkü insanların aydınlık yoluna girdiğini görmek beni sevindiriyor. haliyle bunun nasıl olduğunu öğrenmek beni meraklandırmıştı. gelgörki iş güç derken baya bir süredir siteye giremedim. nihayetinde seni tebrik ediyorum.

sen gene şanslıymışsın alevi olmakla. benim babam koyu solcu olmasına rağmen annem ve babanem beni dindar yaptı. birde din hocasının anlatığı dini soykırım öyküleri tuz biber oldu:"çocuklar inanmazsanız sizin sonunuzda böyle olur". haliyle sorgulama diye birşey kalmadı. ama yinede sorguladım

beki
30-10-2011, 00:58
benim agnostiğe giden yoluda en etkili olay bilim oldu. bilimsel konuları takip etmeyi ve bilgilenmeyi seven bir merakım var. internette bilimle ilgili birçok sitelere girip okuyordum ve bu arada girdiğim bazı sitelerde kurandan ayetler verip "bakın işte kuranda 14 asır önce bildirilmişti" tarzında yazılar okuyordum. ve birgün kuranı okuma merakım başladı, okudum. okudum ve şok oldum, çünkü etrafımızdan evrensel olduğunu duyduğum kuran evrensel değildi, o zamanı anlatıyordu. üstelik tutarsız gelen ayetler vardı. ama ben hala işin gerçeğini göremediğim için ağlayarak ellerimi allaha açıp dua etmiştim "benim gönlümü mühürleme, kesin ben o ayetleri yanlış anlıyorum, bana yardım et" diye. üstüste defalarca okudum ve okudukça daha çok netleşmeye başladı kafamda. sonuç olarak bunun tanrı sözü olmadığını anladım. içinde bazı ayetlerin güzel olduğunu yazmadan geçemeyeceğim ama sonuç olarak içinde güzel ayetlerin bulunması tüm kitabın doğru olduğunu göstermezdi, heleki tanrı sözü olduğu söylenen bir kitabın. bu kitap tanrı sözü değilse insan ürünü olmalıydı ve o an muhammetten nefret ettim, çünkü tanrıyı küçük düşürüyordu. velhasıl daha çok araştırmam gerektiğini düşündüm ve internette deli gibi sirfing yaparken bu siteye denk geldim. iyikide geldim :) hem sizlerle tanıştım hem şekillenmiş olan düşüncelerim daha çok pekişti.
sevgili kardesim sen kuranin türkce mealini okuyup Allahin sözü olamaz diye yorum getiriyorsun ,senin okudugun sadece meali yani anlam olarak dogrudur ama orjinal okunusundaki o ahengi bulamassin.
inanmayan biri olabilirsin deist ,ateist her neyse böyle farkli kelimelerlen insan kendini herhangi bir yere oturtacagina ,dünyaya bak demiyorum tüm kainata,uzay,galaxy,samanyolu,gezegenler,yildizlar falan diger insanoglunun kesfettigi tüm uzakligi, varligini gözetledigimiz herseyi bir tarafa birakip sadece ve sadece kendine bak kendini gözetle kendini tanimaya calis diyorum gercekten kendine ne kadar hakimsin kendini ne derece kontrol edebilirsin ve kendine ne kadar hakim olup koruyabilirsin en ufak bir seye maruz kaldigin zaman ne kadar yetersiz oldugunu görürsün parmagin hafif kesilip o göremedigin aciyi ne kadarda derinde hissedersin vucudundaki tüm organlarinin isleyisini hepsinin nasil bir ahenk icinde görevini yaptigini hücrenin yapisini mükemmel isleyisini ve milyonlarca islevin nasil bir plan dahilinde gerceklestigini fark etmelisin,peki ya göremedigin seyler aklin ,duygun, hissin,ruhun bunlar bir araya geldigi zaman mükemmel bir insan olarak var olusun hic aklini kurcalamiyormu peki ne düsünüyorsun arkasinda akilli bir yaradilis oldugunumu?yoksa tesadüf sonucumu olustugunu düsünüyorsun?

Marasko
29-12-2011, 00:02
“Dünyada kötülük diye bir olgu var. Eğer tanrı varsa ve kötülüğü engellemiyorsa o zaman tanrı art niyetlidir, kendisi de kötüdür. Ama eğer var ve kötülüğü engellemeye çalışıyor yine de başaramıyorsa o zaman yüce varlık değildir"

Dostum Tanrı kötülüğü engellerse kötülük diye birşey olmaz ve bunun karşıtı olan iyilikte ortadan kalkmış olurdu. Sen kötülük yapamadığın içinde özgür düşünme fikrin olmazdı. Robot gibi olurdun. O yüzden bu dediğin çok saçma geldi bana.

Ayrıca Cübbeli'nin her dediğine inanmayın. İnsan yaklaşık 25bin yıldır var bilime göre + Dünya 6 günde değil 6 devirde yaratıldı. Bunu gün olarak almamak lazım.