PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kilise vergisi gibi cami vergisi cikarilsin

Araform
17-10-2011, 02:22
Merhaba arkadaslar,

Hepinizin malumu, akp hükümeti isine gelen konularda düzenleme yapmak ya da yasa cikarmak istiyorsa "Avrupa standartlarinda" ya da tam tersi "böyle birsey Avrupa'da bile yok" gibi bahanelerle gelmekteler. Madem Avrupa bu kadar iyi bu arkadaslar icin, söyle bir öneride bulunuyorum.

Yasadigim Avrupa ülkesi Almanya'da her hristiyan, ki büyük bir cogunlugu, isterse kilise vergisi öder (Kirchensteuer) ve kilisenin nimetlerinden faydalanir, defin islemleri halledilir. Hristiyan dinine mensup olmayanlarla birlikte kilise vergisi ödemek istemeyen hristiyanlar bu vergiden muaf tutulabilirler. Böylelikle devletin ayrica kilise icin bir ödenek ayirmasina da gerek kalmaz.

Türkiye'de de bu vergi "Cami vergisi" olarak cikarilabilir. Bu sayede Diyanet Isleri Baskanligi'na milli gelirden aktarilan pay egitime ayrilip, bu vergiden gelen pay oldugu gibi Diyanet'e aktarilabilir. Böylece yine bu memlekette yasayan her birey ülkenin islam dini acisindan yapilacak harcamalarina katkida bulunup bulunmama hakkina sahip olur. Gayrimüslimler bundan feragat edebilirler, yanisira eminim Almanya'da hristiyan olup kilise vergisi ödemek istemeyenler oldugu gibi Türkiye'de müslüman olup cami vergisi vermek istemeyenler de cikacaktir.

Hem böylece "Türkiye'nin %99'u müslüman" naralari atmak yerine net bir sekilde yüzde kacinin gercekten müslüman oldugu da ortaya cikmis olur.

Siz ne dersiniz arkadaslar? "Ileri demokrasi" ülkesine de bu yakismaz mi? :playball:

istatistik
17-10-2011, 12:33
Mantıklı bir sistem. Aslında vergi sisteminden çok bir bağış sistemine benzemekte.

Türkiye'de diyanet işlerine ayrılan bütçe, çoğunlukla harcanamadan bir sonraki yıla devretmekte. Bunda, diyanet işlerinin tek harcamasının personel giderleri olmasının da payı büyük. Pek çok cami, çeşitli dernekler tarafından yaptırılıyor. Bunun yanında camiler, elektrik ve su parası vermiyorlar. Okullarda ülkenin geleceğini oluşturacak öğrenciler soğuktan donarken, camilerde yaz kış klima ile rahat bir ibadet hizmeti sunuluyor.

Merak ettiğim, kliseler de elektrik ve su gibi hizmetlere para ödüyor mu ödemiyor mu?

TUBA
17-10-2011, 12:41
bence çok güzel, hadi müslüman kardeşlerimiz pamuk elleriniz cebinize girsin buradan dini savunmak yetmiyor:) bakalım o zaman müslüman görünenlerin ne kadarı müslüman ;) ben tuttum bu sistemi. hem her yere isteğine göre cami dikme konusunun da önüne geçilmiş olur, nede olsa ülkemiz cami zengini bir ülke. olan camiler yüzlerce yıl yeter zaten.

Araform
17-10-2011, 14:03
Merak ettiğim, kliseler de elektrik ve su gibi hizmetlere para ödüyor mu ödemiyor mu?

Bu konuda direkt olarak net bir bilgim olmamakla birlikte devlet tarafindan ödendigini okudum birkac yazida simdi. Yanisira burada büyük manastirlar var ve yüzlerce kisi calisiyor bu manastirlarda. Bunlarin kendilerine ait isletmeleri var. Benim hekimlik hizmetlerini karsiladigim manastirlardan birinin mesela "bio" domuz ve sigir yetistiricilik sirketleri var, süper modern. Ayrica hektarlarca tarlalari var, patates ve benzeri yetistiricilik yapiliyor. Kendi ihtiyaclari yanisira oldukca ciddi anlamda satis yapiyorlar. Bu gelirlerden hem kendi giderlerini hem de kendilerine bagli kiliselerin giderlerini karsiladiklarini biliyorum.

http://www.kloster-plankstetten.de/assets/images/landwirtschaft2.jpg

Bu resimde görülen Peder Richard. Manastir icin calisiyor ayni zamanda manastirin ciftlik bölümüyle sorumlu pederi. Ari gibi calisiyorlar. Yanisira su internet sayfasindan da bilgi edinilebilir:

http://www.kloster-plankstetten.de/html/landwirtschaft.html

Ormancilik da yapiyorlarmis, bunu bilmiyordum.

Yani, uzun lafin kisasi, Türkiye'deki diyanet yapisindan daha farkli olmak üzere bu insanlar üretiyor da. Bu tarz bir sistemi de üstlenebilir mesela Türkiye.

Bu arada ne dinsizim diye ne de Türk'üm diye bir dislanma gördüm bu güne dek, ne de hristiyan olmaya zorlandim. Bu da ayri bir konu... :)

Araform
17-10-2011, 14:05
Ek olarak, tüm bunlarin yaninda eger birey buna ragmen kilise vergisi ödemek istemiyorsa sorgusuz sualsiz bu vergiden cikariliyor. Neden sirf Türkiye'de yasiyor ve calisiyor diye herkes diyanete dolayli yoldan para vermek zorunda olsun ki?