PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyeli Ateist ve Agnostikler BOINC takımı

Ascendent
10-12-2011, 20:23
http://4.bp.blogspot.com/-Rr6WYgoWBUY/TuNqFZzvo0I/AAAAAAAAAEw/2qM_JSqgfZM/s400/tratag.png (http://4.bp.blogspot.com/-Rr6WYgoWBUY/TuNqFZzvo0I/AAAAAAAAAEw/2qM_JSqgfZM/s1600/tratag.png)
BOINC nedir?
BOINC'in kendi sitesinde (http://boinc.berkeley.edu/) şöyle bir tanım var:
Bilgisayarınızın boş zamanını, hastalıkları iyileştirmek, küresel ısınmayı araştırmak, elektromanyetik yıldızları keşfetmek ve çok daha farklı tipte bilimsel araştırmalar için kullanın. Bu tehlikesiz, güvenilir ve basittir.Bilim insanları bazı projelerde bilgisayarların işlem gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Mesela simulasyon gibi. Bu simulasyonları çok uzun süre, çok güçlü bilgisayarlar kullanarak yapmaları gerekiyor. Bu bilgisayarlara süperbilgisayar deniliyor ve kapladıkları alan, tükettikleri enerji devasa boyutta. Ancak pek çok bilim insanı için süperbilgisayarlara erişmek çok zor. Çünkü çok maliyetliler ve dünyada az sayıdalar.

Bu sebeple Kaliforniya Üniversitesi bilgisayarların hesaplama gücüne ihtiyaç duyan bu tür bilimsel projeler için BOINC adında bir yazılım geliştirmiş. Bu yazılımı biz sıradan kullanıcılar internetten indirip bilgisayarlarımıza kuruyoruz. İlgilendiğimiz bilimsel alanlarda bir iki tıklamayla (matematik, astronomi, iklimbilim, biyoloji, fizik, kimya vs...) katkıda bulunmak istediğimiz projeleri seçiyoruz. Bu program da bilgisayar kullanılmadığı zamanlarda bilgisayarın hesaplama gücünden faydalanıp o projeye yardım ediyor. Bir elin nesi var iki elin sesi var mantığı yüzbinlerce masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcısı aynı anda bu projelere destek verdiğinde süperbilgisayarlarınkine denk bir hesaplama gücü elde ediliyor. Zaten temelde süperbilgisayarlar da bir araya getirilmiş binlerce bilgisayardan ibaret.

Bir de işin içine yarışma ve mücadele ruhu katmışlar. Bilgisayarınızın işlemeyi tamamlayıp gönderdiği her simulasyon paketi için proje size belirli bir miktar puan veriyor. Bilgisayarınız ne kadar hızlıysa o kadar çabuk simulasyonları tamamlayıp gönderiyor ve dolayısıyla o kadar çok puan alıyorsunuz. Bu puanlar dünya çapındaki BOINC kullanıcıları sıralamanıza yazılıyor. Bu sıralamayı Boincstats.com (http://boincstats.com/)'dan canlı olarak takip edebiliyorsunuz.

Bir de takımlar var. Takım kurabiliyor ya da diğer kullanıcılar tarafından kurulmuş takımlara katılabiliyorsunuz. Ayrıca kullanıcı ve takım adınızı istedeğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Örneğin kullanıcı adınızı "Yaşa Cimbom" yapabilir, "Galatasaray" takımına katılabilirsiniz. Bu aynı idealleri paylaşan kullanıcı gruplarının bir arada sıralamada yükselip isimlerini duyurması için bir fırsat. Yani hem bilime katkı yapıyorsunuz hem de diğer takımlarla ve kullanıcılarla bir "tatlı" mücadele içindesiniz.

Bilgisayardan ileri düzeyde anlayan arkadaşlar için BOINC'in çalışma mantığını (distributed computing) anlatan şu yazıyı (http://www.mertkavi.com/dagitik-sistemler-distributed-systems-ve-boinc.html)okumalarını tavsiye ederim.

Hali hazırda kurulmuş BOINC takımlarına baktığımızda her türden takımla karşılaşmamız mümkün. Ülke takımlarından şehir takımlarına, üniversite takımlarından sporla ilgili takımlara, dini takımlardan felsefi takımlara, büyük düşünürlerin ve bilim insanlarının takımlarından ünlü sinema sanatçılarının hayranlarının oluşturduğu takımlara kadar...

Merak edip yaptığım aramada ateizmle ilgili bu kadar takıma rastladım: Wicked Old Atheists, Australian Atheists, Atheists/Agnostics, American Atheists, Team Atheist, Atheist For Answers, Atheists, BOINC Atheists, Rational Atheists United For Science, Atheist Think Tank, Atheist Network, Atheists for Science, youtube atheists, Atei e Agnostici per la Scienza - UAAR - Atheists and Agnostics for Science, Atheists and Agnostics of Canada, Israeli Atheists, dasatheists, Atheists (and Nonthiests) of the World, atheist, Atheist Savior Team, Atheists Next Door, Austin Atheists, Atheists, Humanists, Skeptics, Atheists and any other Freethinkers, National Student Atheist Alliance, Atheistic Reason, United Atheists, The Atheist Savior Team, Atheist Agorist, Aussie Atheists, Canadian Atheists, The Atheist Agorist Team, Atheists in Space, Atheists and Other Freethinkers...

Ama içinde yerli tek bir Ateist takım yok. İşte o an "Neden bir tane de biz kurmayalım ki?" diye kendime sordum.Bu sayede hem insanları bilime katkı yapmaya çağırmış oluruz, hem saklanan ateistlerin kabuğundan çıkmasına ve ortak bir etkinlikte buluşmasına vesile olmuş oluruz, hem de Türkiye'de bazı çevrelerin rant kapıları kapanmasın diye ateizmi bir ideolojiymiş gibi bilerek yanlış tanıtmasının önüne geçmiş oluruz. Böylelikle ateizmin gerçekte sadece "doğaüstü iddiaları reddetmek" anlamına geldiğini ve hiçbir siyasi, ideolojik felsefeyle bağlantısı olmadığını insanlara anlatabilirizdiye düşündüm.

Bkz. Türkiye'deki en yüksek puana sahip 10 BOINC takımı:

http://2.bp.blogspot.com/-y3BDKR2Lulg/TuN-admCQjI/AAAAAAAAAE4/Fi2ZjvvEJ9U/s400/puanlar.png (http://2.bp.blogspot.com/-y3BDKR2Lulg/TuN-admCQjI/AAAAAAAAAE4/Fi2ZjvvEJ9U/s1600/puanlar.png)

Bizim takımımız kurulur kurulmaz 8. sıraya yerleşecek çünkü ben 8 milyon puana sahibim. Takım puanı tüm üyelerin puanları toplanarak elde ediliyor ve takım kurulur kurulmaz tek üye ben olacağım için benim puanım takımın puanına yansıyacak. Daha fazla üye katıldıkça takım puanına onların puanları da eklenecek ve büyüyeceğiz. Sizlerin de desteğiyle diğer bütün takımları yavaş ama kararlı bir şekilde geride bırakacağız.

Eğer BOINC hoşunuza gittiyse ve takımımızda yer almak istiyorsanız birkaç gün içinde kurulumunu tamamlayacağım "Türkiyeli Ateist ve Agnostikler" takımına sizi de bekleriz. Kısa süre içinde bilimsel projeleri nasıl ekleyip, takımımıza nasıl katılacağınızı anlatan bir video hazırlayıp YouTube kanalıma yükleyeceğim buraya da eklerim.

Amacımız Türkiye'nin en büyük BOINC takımı olmak!

kharon
10-12-2011, 21:58
Ben varım, daha önce de açılmıştı bu konu ama bende minibook vardı kendine zor yetiyodu şimdi daha iyi bir bilgisayarım var katılabilirim, programı indirdim kurdum,çabaların için teşekkürler...

saygılar

safakk
11-12-2011, 17:51
merhaba,

ben de varım. programı indirdim, çalıştırdım.

birkaç kişi daha katılırsa çok iyi olur.

vartor
11-12-2011, 19:28
Sevgili ascendent, Bu sistemi kurarsak, bize bildirilen gayeler disinda kullananlar olmayacagindan nasil emin olabiliriz?

ereninthenature
12-12-2011, 05:16
Ben indirdim programi, SETI'nin projesini ekledim.Daha sunucuya baglanamadi, garip.

ereninthenature
12-12-2011, 08:31
Tamam once baya bir veri indiriyormus galiba.Indirdi bir projeyi, islemeye basladi.

Ascendent
12-12-2011, 09:36
Ben varım, daha önce de açılmıştı bu konu ama bende minibook vardı kendine zor yetiyodu şimdi daha iyi bir bilgisayarım var katılabilirim, programı indirdim kurdum,çabaların için teşekkürler...

saygılar

Teşekkürler Kharon. Evet haklısın Netbook ve türevleri genelde Intel Atom işlemcisini kullanıyor. Bu işlemciler hem düşük frekanslarda çalışıyor (1.6Ghz civarı) hem de çok az L2 cache miktarına sahip (512KB-1MB arası) dolayısıyla hesaplama gücü normal dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarların işlemcilerine göre çok zayıf kalıyor.

Ben pederin Asus Netbook'una BOINC kurdum mesela. Seti@Home projesini ekledim. Bir iş parçacığını bitirmesi 1 günden fazla alıyordu. Masaüstü bilgisayarımda bu süre 1,5 saat. Gerisini sen düşün artık...

merhaba,

ben de varım. programı indirdim, çalıştırdım.

birkaç kişi daha katılırsa çok iyi olur.

Teşekkürler. Evet bu noktada önemli olan kararlılık. İlk birkaç gün heveslenip bir hafta sonra uğraşmamak malesef sık karşılaşılan bir durum. (kendimden biliyorum :P )

Sevgili ascendent, Bu sistemi kurarsak, bize bildirilen gayeler disinda kullananlar olmayacagindan nasil emin olabiliriz?

Hmm bunun nasıl yapılacağından emin değilim. Belki milyonlarca kullanıcının bu programı gönül rahatlığıyla bilgisayarlarında kullandığını bilmek sizi rahatlatır. Web sitelerini aradım da "Gizlilik sözleşmesi" şeklinde bir metin bulamadım açıkçası.

Tamam once baya bir veri indiriyormus galiba.Indirdi bir projeyi, islemeye basladi.

Evet ilk önce birkaç MB birşeyler indiriyor sonra projeye başlıyor.

ereninthenature
12-12-2011, 23:44
Ascendent 5-6 saat SETI projesini calistirdim ve 45 puan kazandim.Sen eve server filan mi kurdun?Yoksa 10 yildir BOINC mi kasiyorsun?:D

kharon
12-12-2011, 23:50
Evet ilk önce birkaç MB birşeyler indiriyor sonra projeye başlıyor.

Ascendent, o birkaç mb kaç mb acaba ? kotalıyım o bakımdan sordum :)

saygılar

errata
13-12-2011, 00:44
Bilgisayarınızda üst seviye bir ekran kartı (GPU) varsa CPU yerine onu kullanın. Böylece gerçekten iyi bir ekran kartıyla 2 ila 10 kat daha fazla verim alabilmeniz mümkün.

kharon, kotana etkisi olacak veri alış verişi başlangıçta indirilenle sınırlı değil.

safakk
13-12-2011, 13:50
500 kredi.

bu hızla gidersem 10yılda 1milyon kredi toplayabilirim.

Ascendent
13-12-2011, 18:28
500 kredi.

bu hızla gidersem 10yılda 1milyon kredi toplayabilirim.

1-2 çekirdekli işlemcilerden verim almak pek mümkün değil. 4,6 ve üzeri çekirdekli işlemcileriniz varsa ancak hızla puan kazanmak mümkün.

Ama hızlı puan toplamanın en iyi yolu ekran kartıyla hesap yapmak. Eğer yeni model, projelerle uyumlu bir ekran kartınız varsa bilgisayarınızda BOINC bunu otomatikman görüyor ve değerlendiriyor. Modern ekran kartları işlemcilere göre 10 hatta 20 kat hızlı hesaplama yapabiliyor.

Ascendent
14-12-2011, 03:05
Takım kuruldu millet. Burada (http://greenernautilus.blogspot.com/2011/12/turkiyeli-ateist-ve-agnostikler-boinc.html) nasıl katılacağınız anlatılıyor.

safakk
14-12-2011, 10:54
Takım kuruldu millet. Burada (http://greenernautilus.blogspot.com/2011/12/turkiyeli-ateist-ve-agnostikler-boinc.html) nasıl katılacağınız anlatılıyor.

grubu einstein'da bulamadım.

Ascendent
14-12-2011, 13:06
grubu einstein'da bulamadım.

Halen tek tük birkaç projede gözükmüyor takım. Yakında düzelecektir.

ereninthenature
17-12-2011, 13:01
Benim masaustu baya eski, laptoptan GPU ile Collatz projesini calistiyordum ama isinma problemi var.Cok isiniyor ve cok kasiyor proje calisirken, benim masaustune bir ayar vermem lazim.

Onerileriniz nedir, duzgun bir GPU icin anakartta almam lazim.Bu ay 25 inc monitor aldim keske anakart, GPU alaydim diyorum simdi:)

Ascendent
17-12-2011, 19:45
Benim masaustu baya eski, laptoptan GPU ile Collatz projesini calistiyordum ama isinma problemi var.Cok isiniyor ve cok kasiyor proje calisirken, benim masaustune bir ayar vermem lazim.

Onerileriniz nedir, duzgun bir GPU icin anakartta almam lazim.Bu ay 25 inc monitor aldim keske anakart, GPU alaydim diyorum simdi:)

Haklısın. Laptop'larda yerden kazanma ve hafiflik ön planda tutulduğu için soğutması iyi olmuyor genelde.

İşlemcin ne ? İşlemcini söylersen ona göre sana anakart&ekran kartı tavsiye edebilirim, makul ama iş görür cinsten.

ereninthenature
17-12-2011, 20:25
Haklısın. Laptop'larda yerden kazanma ve hafiflik ön planda tutulduğu için soğutması iyi olmuyor genelde.

İşlemcin ne ? İşlemcini söylersen ona göre sana anakart&ekran kartı tavsiye edebilirim, makul ama iş görür cinsten.

2.4 ghz intel core duo var ama ben bu islemciden de kurtulmak istiyorum.Ben bu ay bir laptop sogutucu alayim, onunla idare edeyim.

Gelcek ay guzel bir pc toplayalim bana.Crossfire yapsak nasil gider?:eyebrows:

Ascendent
17-12-2011, 20:40
2.4 ghz intel core duo var ama ben bu islemciden de kurtulmak istiyorum.Ben bu ay bir laptop sogutucu alayim, onunla idare edeyim.

Gelcek ay guzel bir pc toplayalim bana.Crossfire yapsak nasil gider?:eyebrows:

core 2 duo varsa o zaman LGA775 platformundasın demek. Anakartını değiştirmeden sistemini az para harcıyarak güncelleyebilirsin.

İşlemcini Core2Quad ile takasla bence. Q9300,9400,9550'lardan herhangi biri olabilir. Sahibinden.com ya da donanımhaber.com forumlarının 2.el bölümünü kullanabilirsin.

Ekran kartı olarak da NVIDIA GTX560 ya da AMD 6870 öneririm. Tam fiyat/performans ürünleri.

Neva
02-04-2013, 10:59
Guncelleme.

nevar neyok
02-04-2013, 11:40
nasıl katılacağız ? Birde ne kadar kota yer bu ? İnternetim kotalı maalesef

kebikec
13-04-2013, 04:08
Kota olarak hesaba katacak derecede bir şey yemez dert etmeyin.

adım 1:
http://boinc.berkeley.edu/download.php adresinden boin yazılımını indirip yükleyin (9mb)

adım 2:
proje ekleye tıklayıp bir proje seçin.
(öneri isterseniz POEM olabilir)

adım 3:
proje ekledikten sonra takım aramayı seçin. ve ateist kelimesini aratın.
takıma katıl demeniz yeterli.

kolay gelsin.
takıldığınız bir yer olursa yardımcı oluruz.

Neva
27-06-2013, 09:06
Guncelleme.