PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ecumenopolis

kaanuni
13-12-2011, 08:29
İlginç bir film yapılmış. Daha henüz normal sinemada gösterilmiyor sanırım, sadece ufak screeningler yapılıyor. Ben çok ilginç buldum. Ne zaman gösterime gireceğini çok merak ediyorum (veya torrente nezaman düşeceğini).

http://www.youtube.com/watch?v=KKHy8bjS1pk

http://www.ekumenopolis.net/#/tr_TR
http://www.imdb.com/title/tt1854524/

vartor
13-12-2011, 17:05
Enteresan oldugu kadar da gercegi yansitan bir yapim. Dunya nufusunun elli yilda ikiye katlandigini dusunursek, insanligin, Paskalya adasinda yapildigi gibi, ormanlari yok edip, her tarafi cole cevirecegi kesin gorunuyor. Peki sonra????????????????

Astur
13-12-2011, 19:02
Nüfus artış hızı onlarca senedir yavaşlıyor ama, tahminler dünya nüfusunun 10 milyar civarında duracağı yönünde. O kadar korkmaya gerek yok.

Firestorm
13-12-2011, 19:04
Nüfus artış hızı onlarca senedir yavaşlıyor ama, tahminler dünya nüfusunun 10 milyar civarında duracağı yönünde. O kadar korkmaya gerek yok.

Ya durmaz sa ya her eve en az üç çocuk girer se :heh:

spartacus
13-12-2011, 19:19
Nüfus konusundan önce çözülmesi gereken çarpık kentleşmedir. Bunun kaynağı da aslında yapılaşma değil, çarpık sanayidir diye düşünüyorum...

Sermaye birikiminin olası en az maaliyetle ve daha yüksek karla davranış (daha geniş tüketici hedefi, nakliye ümasraflarında düşüş, hammadde alımında kolaylık, ulaşım vs vs) gibi sorunlar aşılmalı..

3. Köprü yapılacağına, örneğin sermaye birikiminden kaynaklı çarpık sanayileşmenin önüne geçilmeye kafa yorulmalı. Örneğin insanlar sanayi alanlarına değil, sanayi ve teknoloji insanların yaşam alanına yönlenmeli, olması gerken buydu ama hala adam gibi bir adım yok ortada. İstanbul nüfusuna son 30 yıl bakmak yeterli... 3. Köprüye harcanacak maaliyetle, ülkenin diğer yerlerinde yerleşik sanayi kurulması ve ulaşım, nakliye vb gibi sorunlarında aşılması gerekir. Artı 3. köprü konusunda ise tespitim, öne çıkan olgunun iştah kabartıcı rant olduğu ve projenin özünü de temsil ettiğidir. Sistem içi çözüm buradan, yani çarpık sanayileşmenin önüne geçilmesinden; kısaca bu korkunç yığılmanın temel kaynağından başlamak gerekir diye düşünüyorum...

VraeL
13-12-2011, 23:25
çarpık kentleşme veya 3. köprü veya kesilen ağaç sonrası çölleşme falan filan değil bunların sebebi.

bunların sebebi insan oğlu eli beline z*kine hakim olmayı öğrenememiş o yüzden bu nüfus patlaması...!

kaanuni
14-12-2011, 05:20
çarpık kentleşme veya 3. köprü veya kesilen ağaç sonrası çölleşme falan filan değil bunların sebebi.

bunların sebebi insan oğlu eli beline z*kine hakim olmayı öğrenememiş o yüzden bu nüfus patlaması...!

Bence tamamen doğru değil bu, devamlı teşvik ediliyoruz çocuk yapmaya. Avrupada çocuğu olanın hem vergisi düşük, bir de üstüne çocuk parası alıyorlar. Biz de nekadar maddi teşvik var bilmiyorum ama devamlı üç çocuk, üç çocuk gazetede okuyoruz politikacıları. Biraz da işe yaramış sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam bir ara kadın başına düşen çocuk 2'nin altına inmişti, en son veriler 2.10 - 2.18 arası.

Aslında Türkiye 150 milyon insan da kaldırır. Almanya 85 milyon, bizim 2/5 büyüklüğünde. Ancak gerek var mı zorlamaya?

Bu arada film sanırım sadece İstanbul ile ilgili, genel olarak nüfus artışıyla ilgili değil.

Genel olarak nüfus artışıyla ilgili geçenlerde başka bir video seyretmiştim:

http://www.youtube.com/watch?v=vII-GxsrR2c&feature=related

1 saat 13 dakika. Hepsini tercüme edemiyeceğim. Ancak sonlarına doğru çok ilginç bir soru soruyor:

Dünyada 9 milyar olmasının 6 veya 7 milyar insan olmasına herhangi bir avantajı var mı?

Başka bir şekilde düşünürsek. 9 milyar insanın yapabileceği ama 7 milyarın yapamıyacağı herhangi birşey var mı?

murted
14-12-2011, 16:42
Apokaliptik eserlere konu olan mevzular bu gidişle gerçeğin ta kedindisi olabilir.

Bir de nüfus artışın teşvik edilmesi gereken ülkelerin durumu ve bunların sayıları belli. İş güçlerini kaybediyor bunlar ve miktar nüfus artışına ihtiyaçları var. Geri kalan milyarlarsa afedersin köpek gibi ürüyorlar. Bunların köpek gibi üredikleri yerde onların nüfusunun gereği kadar artması çok da anlam ifade etmiyor dünyaya bindirdikleri yük konu olunca. Dünya, üzerinde yaşayan insan nüfusuna yetecek kadar kaynak içermiyor. Öncelikli yapılması gereken nüfus artışını durdurmak, geriletmek. Buna dair uygulamalar köpek gibi üreyen ezici çoğunluğa yönelik olmalı.

Özgürcan
14-12-2011, 18:36
Güzel bir belgesel olacağa benziyor en yakın zamanda izlemek isterim...