PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arapça eğitim mufredatı

lolepet
17-01-2012, 20:47
aslında politika bölümene açacaktım konuyu ama buraya açmaya karar verdim.

sadece bir resim göstereceğim ve yorumlarınızı istiyorum. biraz aradım taradım anlaşılan imzayı atanlardan başka kimsenin haberi yok böyle bişeyden...
http://ada-gazetesi.com/wp/wp-content/uploads/2011/12/arap%C3%A7a1.png

ereninthenature
17-01-2012, 21:21
Cocuklara arapca dersi mi verecekler?Hay aklinizi ******.Bu ulkenin gelecegi cok karanlik.

Neva
13-02-2012, 22:08
Arapca egitim mi basliyor?

irsArtvin
14-02-2012, 02:32
Gerek devletin resmi kurumları aracılığı ile gerek diğer gerici, yobaz sivil toplum kuruluşları ile halk; dini değerleri yüksek, hayatın her alanında suni normların olması gerektiğini savunan mutaassıp bir kitle haline getirilmeye çalışılıyor. Devletin her kurumunun atmış olduğu bu gibi adımlar, AKP iktidarının toplumu dindarlaştırmak konusunda ne kadar gayret gösterdiğinin mühim delilleridir.

Burada aklı başında olan, bizden daha ileri devletlerdeki bilimin gelmiş olduğu seviyeyi görüp halkların ve insanlığın gelişmesinin yalnız ve yalnız bilimsel metot ve uygulamalarla olabileceğini anlayan aydın ve çağdaş insanların takınması gereken tavır; devletin uygulamakta olduğu ortaçağda kalmış, ilkel insan yetiştirme çabasını görüp ve iyi bir şekilde tahlil edip hiçbir inanç ve ahlaki değer yargılarıyla bilimsel bilgi verilemeyeceğini sonuna kadar savunarak aynı şekilde bu dini içerikli eğitim sisteminin bizi bir yere götüremeyeceğini vurgulayıp seküler ve tamamen bilimin bize sunmuş olduğu tüm nimetlerden sonuna kadar faydalanan eğitimi sonuna kadar savunmaktır.

Benim bu görüşüm; sadece MEB ‘in uygulamış olduğu bu politika ile alakadar değil aynı zamanda da AKP iktidarının, devletin diğer resmi kurumlarını kullanmak sureti ile faaliyete geçirdiği ve faaliyete geçireceği diğer politikaların da aynı minvalde olacağı az çok tahmin edilen politikalarını da kapsamaktadır.

ozgur_beyin
14-02-2012, 18:59
korkmayın ,bu arapça işi zor .10 senede öğretemezler ancak hareke konulmuş kuran metinleri öğrenirler. gerisi boş,

rastaman
14-02-2012, 21:39
Dil dildir kardeşim,bir lisan bir insan.
Bir de kendinize ilerici dersiniz.
Dünyada en geçerli dil İngilizceyse ahirette de Arapça,öğrenmek lazım.

Şaka len şaka:)

Özgürcan
14-02-2012, 21:52
Bu karar kağıt üzerinde kalır. Daha her okula din öğretmeni atanamıyorken Arapça öğretmeni, hele kendi istedikleri arapça öğretmenini, atamaları bir 10-15 yıl alır...

VraeL
14-02-2012, 22:09
korkmayın ,bu arapça işi zor .10 senede öğretemezler ancak hareke konulmuş kuran metinleri öğrenirler. gerisi boş,

o iş kolay hızlandırılmış arapça dersleri verirler. demokraside çare tükenmez, ileri olanında ise çare üretilir. (: q:

irsArtvin
15-02-2012, 00:00

Bu karar kağıt üzerinde kalır. Daha her okula din öğretmeni atanamıyorken Arapça öğretmeni, hele kendi istedikleri arapça öğretmenini, atamaları bir 10-15 yıl alır...

Sevgili arkadaşlar; önemli olan, bu uygulamayı ne zaman hayata geçirecekleri değil; önemli olan devletin eğitimi bu denli yobazlaştırmaya çalışması. Bazı inanlar diyebilir: “ne yani Arapça öğretilmesin mi?” diye ama burada görülmesi gereken yer Arapça öğretilmesi değil, Arapça eğitim adı altında eğitimin; ilkel, geri kalmış inançlar vasıtası ile köreltilmesi ve yeni neslin aklını hurafelerle, boş inançlarla doldurulmaya çalışılması. Aksi takdirde devlet Ortadoğu’da bir halkın dilini öğretiyor diye buna karşı çıkan aklı başında bir insan olamaz herhalde.

ozgur_beyin
15-02-2012, 01:17
sevgili arkadaşlar , türkiyedeki müslümanlıkta enteresan bir müslümanlık insanlarımız arapçaya kutsallık izafe ediyorlar.hemşerim artvinin tespitleri son derece doğru,
bu ülkede kız çocuklarına aleyna ( anlamı ,bizim üzerimize) ismi konuluyor sadece arapça olduğu için

yucemanitu
15-02-2012, 02:33
Arkadaşlar bir de bu iş olursa öğrenciler mahvolur, dökülür. Yahu biz üniversitede Arapça dersinde zorlanıyorken ilkokul 4'e giden çocuğa öğretmeye kalkışmaları tam bir rezalet. Benim bildiğim bazı 4. sınıf öğrencilerinin okuma yazması bile zayıf bu Arapça da neyin nesi? Resmen işkence çekecek çocuklar.

AlbatrosS
15-02-2012, 02:39
Ya arkadaş,

Kafayı neyle yontunuz, hangi öncüllerden ve saiklerden hareket ediyorsunuz hayret doğrusu. Kozmoz aşkına herhangi bir ilköğretim ders kitabını açıp ''TEMA'' konularına baktınız mı?

Görüp görebileceğiniz en ıvır zıvır ve gereksiz zırvalıklarla dolu. Birçoğu da ''moderen'' ulusumuza, ulusumuzun ULUUULAR ULUSU peygamberine, marşımıza, bayrağımıza, vatanımıza ve milletimize güzellemelerden mürekkep.

Ne iş yaparsınız bilmem; ancak eğitim işinin içinde olan biri olarak ''eğitim''in bundan önce oldukça ciddi ''müfredat ve tematik'' sorunları var. Eğitim ''mevcut zihniyetle'' baştan sonra MARANGOZLUK ATÖLYESİ gibi. MAKBUL DEVLET ideolojisi ve şartlanmalarının daniskası yapılmakta. Kozmoz aşkına 12 yaşında bebelerin zihinlerine, and töreninden öğretmen ve müdürlerin sınıflara girişine kadar ''askeri davranış kodları''yla RESMEN TECAVÜZ edilmekte. Ve hiç merak buyurmayınız, AKP'nin şu ana kadar bu davranış ritüelleri ve tematik eğitimi değiştirme adına ciddi bir ATILIMI mevcut değildir. Eğitim öğretim sistemi 10 yıl önce ne kadar Kemalistse bugün de okadar kemalisttir.

KALDI Kİ Arapça hususunda bir halt bildiğiniz de yok belli ki. Gereklidir, değildir bu mevzuyu tartışırız; ancak, bir dilin doğrudan ''yobazlıkla'' ilişkilenmesi bizzatihi sizlerin ne denli ''YOBAZ'' olduğunuzu gösterir. Arapça eğitimini, hele hele ''OSMANLICA''yı hatta YARARLI buluyorum. Özellikle ''klasik kültür''le ciddi bağ kopukluğu mevcut. Tabi ''klasik'' denince aklınıza hemen ''YOBAZ'' düştüğü için bunun önemini kavramanız zor.

Başka bir mesele devletin tozlu raflarında çürümeye terk edilmiş yüzbinlerce arşiv belgesi transkribe ve tercüme edilmeyi beklemektedir. Mevcut eleman kapasitesiyle dahi uzun yıllar alacak oldukça meşekkatli bir iş bu. Üstelik akademilerde Osmanlıca eğitimi alanlar dahi bu işi kıvırmakta zorlanır.

HEPSİNDEN ÖTE, devletin ''öz türkçecilik'' politik hattının BABALAR GİBİ TARİHSEL sebepleri var. Açık konuşayım, bu devlet gerek KÜLTÜREL VARLIKLARIN ATIL DURUMA GELMESİ VE YOK OLMASINDA gerekse tarihsel-kültürel hafızanın derdest edilmesinde STRATEJİK BİR ÇIKAR hesabı yaptı, yapıyor da. Yalnızca şu an yaşadığım küçücük ilçe merkezinde yüzlerce tarihsel mekan, ev ve anıt mevcut; ancak, birçoğu uzun yıllar gerekli özen gösterilmediği için özelliğini yitirip yok olmuş durumda. Yahu bu devlet HALİT ZİYA'NIN KONAĞI'NI dahi bakımsız ve terk edilmiş bırakmış, daha ne diyeyim?

Bir ulus yaratma adına tarihsel kültüre ait maddi-kültürel ne denli ürün mevcutsa büyük oranda ''silinmeye, yok olmaya'' bırakılmıştır. Üstelik bu İslami motiflerede yapılmıştır. Latin harfli eğitim elbet bir ''gereklilik''ti; ancak, bu uğurda ''Osmanlıca''nın feda edilmesi en aptalca(?) işlerden biriydi. Niye yapmasınlar ki? Yüzlerce arşiv belgesi ve kaydını KİM OKUYACAK devletin maaşlı bir avuç uzmanından gayrı?

yucemanitu
15-02-2012, 02:57
Ya zaten benim yazdıklarım ortada. Aman Kemalizm dursun demiyorum, ha diyen de varsa vardır. Ben bunun yararlı olduğuna katılmıyorum. İlkokul 4'te İngilizce dersi var. İki yabancı dili birden öğretemezsin ilkokul 4 çocuğuna işkence resmen ayrıca Arapça çok kolay bir şey de değil. O alanda yetişecek olacak olan tamam öğrensin ama tüm çocuklara ilkokul 4'ten bu zorunluluğu dayatmak doğru değil.

irsArtvin
15-02-2012, 15:53
Sayın AlbatrosS; üslubunuzdan mıdır, nedendir bilinmez ama bu söyleminizi: “KALDI Kİ Arapça hususunda bir halt bildiğiniz de yok belli ki. Gereklidir, değildir bu mevzuyu tartışırız; ancak, bir dilin doğrudan ''yobazlıkla'' ilişkilenmesi bizzatihi sizlerin ne denli ''YOBAZ'' olduğunuzu gösterir.” üzerime alınıyorum ve buna karşılık cevap verme ihtiyacı duyuyorum. Eğer bu başlık altında yazdığım mesajları düzgün bir şekilde okumuş olsaydınız, benim, “burada görülmesi gereken yer Arapça öğretilmesi değil, Arapça eğitim adı altında eğitimin; ilkel, geri kalmış inançlar vasıtası ile köreltilmesi ve yeni neslin aklını hurafelerle, boş inançlarla doldurulmaya çalışılması.” ve bunun arkasından da “Aksi takdirde devlet Ortadoğu’da bir halkın dilini öğretiyor diye buna karşı çıkan aklı başında bir insan olamaz herhalde.” dediğimi görürdünüz. Ama tabii ki yazdığımı düzgün bir şekilde okusaydınız. Kimsenin sırf İslam dininin kitabının Arapça olduğu için devlet Arapçayı öğretmesin diye bir isteği olamaz.

Tekrar vurgulamakta fayda var: Eğitimin bilimsel metotları tasfiye edilip içine dini inançlar serpiştirilerek belli bir görüşün ideolojisi altında bir nesil yaratılmaya çalışılıyor. Yani bilimsel eğitimin içi oyularak eğitimin niteliği düşürülüyor. Üzerinde dikkatle durulması gereken husus budur.

jadi
15-02-2012, 17:45
Neden Arapca'yi kucumsuyorsunuz ki. Ingiltere'de Arapca bilenler finans sirketlerinde en yuksek maasla is bulur mesela. Cunku Araplar'da cok para var. Ayrica Arapca kadim ve sofistike bir dildir. Siir sanatinin en guzel icra edildigi dil budur. Arapca bilen birinin Ingilizce ogrenmesi cok kolaydir. Keske imkanim olsada bende ogrenebilsem

Sangre
15-02-2012, 18:08
İngilizce öğrenmek için önce Arapça öğrenmek saçmalıktır.. Çocuklar daha doğru düzgün İngilizce öğrenemiyorken Arapça'nın müfredata girmesi de bir o kadar anlamsız.

Gerçi siz 'anlamsız' dediğime bakmayın.. Niyet önemli s0nuçta.

Arapçayı neden müfredata sokuyorlar?.. Çocukların Kuran'ı felan daha iyi öğrenebilmesi için.. Niyet bu, başka bir şey değil.

Madem çocukların ilerde iş yapabilmesi için bi dil öğretiliyor Almanca felan öğretilsin.. Çünkü bu tür dillerle şirketlerde daha kolay iş yapılır.. Ayrıca Çince veya Japonca daha popüler.. Asya yükselen ekonomi.. Araplar, petrol bitince sap gibi ortada kalırlar en fazla.

Hem Çince, Japonca da çok kadim, sofistike diller.

Ateist AKP'liler, hükümetin dini faaliyetlerini savunmak için başka kılıflar bulmalılar.

jadi
15-02-2012, 18:49
Arapca olmasa bile Osmanlica'nin ogretilmesini savunuyorum. Kemalistlerin kulturumuze verdigi en buyuk zararlardan biri lisan katliamidir. Bu dilin kelime hazinesi muazzamdir. Ahenkli ve sanata yatkin bir dildir. Insanlar, lisanlarinin onlara izin verdigi sinirlar icerisinde dusunebilirler. Aslinda dil, cogunun dusundugunden cok daha onemli fonksiyonlara sahiptir.

Fransizca*Ingilizce ogrenmek ilericilik, Arapca ogrenmek gericiliktir gibi fikirleri son derece cag dısı ve bagnaz buluyorum. Kemalistlerin yaptigi dil katliami yuzunden Turkce gercekten de ilkel ve yetersiz bir dil haline geldi ama bu disiridan mudehale edilmesi yuzunden olmustu. Yoksa su dil cagdasliktir, bu dil yobazdir gibi bir mukayese yapilamaz

vartor
15-02-2012, 19:19
Dilin ogretilmesindeki gaye sadece bir lisan ogretmek olsaydi katilabilirdim, ne kadar cok bilsek o kadar iyi. Maksadin bu oldugundan suphelerim var; Cocuklarimizi daha cok arabcaya yakinlastirip, din propagandasi yapacaklarindan endiseliyim. Turkiye'deki muslumanlarin cogunlugu, Arablarla mukayese edildiginde, kemdilerine onlarinkinden farkli bir din yaratmistir. Genelde, din herseyi degildir bizim insanlarimizin. Nedeni belki de daha humanist bin yaratilmis olmasindadir. Arablar kadar kati olmayisimizin sebebi, belki de dini, kurani iyi bilmedigimizdendir. Nitekim buradaki ateistlerin cogunlugu da, kurani anladiktan sonra, dah once inandiklarina nazaran, celiskiler bulduklari, ve sorguladiklari icin uyanabilmislerdir. Ancak, cocuk beyni korpeyken yerlestirilmesi dusunuldugunu zannettigim, kati, dogmatik ogretileri silmek ilerde kolay olmayacaktir.

apsimon
15-02-2012, 19:40
Ya albatros sen ne tuhaf insansın. Ya bir kere alfabe farklıdır. Arap alfabesi ile beraber 12 yaşında ki bir çocuk latin alfabesini nasıl götürecek. Temel eğitime ikili alfabe sistemimi getirilecek.

12 yaşında ki bir çocuk arap alfabesini niye öğrensin?

irsArtvin
15-02-2012, 20:58
AKP’nin, ülkeyi kendi yobaz, gerici ideolojisi doğrultusunda dönüştürmek istediğinin örneklerinden bir tanesi daha. Bu başlıkla doğrudan olmasa da dolaylı bir şekilde alakadar olduğu için bu haberi burada yayınlıyorum:
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/ogrenciler-turban-taksin-diye-acik-ogretim-uygulamasina-geciliyor-haberi-51612

yucemanitu
15-02-2012, 21:18
Sayın AlbatrosS; üslubunuzdan mıdır, nedendir bilinmez ama bu söyleminizi: “KALDI Kİ Arapça hususunda bir halt bildiğiniz de yok belli ki. Gereklidir, değildir bu mevzuyu tartışırız; ancak, bir dilin doğrudan ''yobazlıkla'' ilişkilenmesi bizzatihi sizlerin ne denli ''YOBAZ'' olduğunuzu gösterir.” üzerime alınıyorum ve buna karşılık cevap verme ihtiyacı duyuyorum. Eğer bu başlık altında yazdığım mesajları düzgün bir şekilde okumuş olsaydınız, benim, “burada görülmesi gereken yer Arapça öğretilmesi değil, Arapça eğitim adı altında eğitimin; ilkel, geri kalmış inançlar vasıtası ile köreltilmesi ve yeni neslin aklını hurafelerle, boş inançlarla doldurulmaya çalışılması.” ve bunun arkasından da “Aksi takdirde devlet Ortadoğu’da bir halkın dilini öğretiyor diye buna karşı çıkan aklı başında bir insan olamaz herhalde.” dediğimi görürdünüz. Ama tabii ki yazdığımı düzgün bir şekilde okusaydınız. Kimsenin sırf İslam dininin kitabının Arapça olduğu için devlet Arapçayı öğretmesin diye bir isteği olamaz.

Tekrar vurgulamakta fayda var: Eğitimin bilimsel metotları tasfiye edilip içine dini inançlar serpiştirilerek belli bir görüşün ideolojisi altında bir nesil yaratılmaya çalışılıyor. Yani bilimsel eğitimin içi oyularak eğitimin niteliği düşürülüyor. Üzerinde dikkatle durulması gereken husus budur.

Bu mesaja son kelimesine kadar katılıyorum aynen imza. İstediğiniz şeyi istediğiniz gibi anlayıp tartışmak yerine saldırmak çirkin bir tutum. AKP'nin bir icraatını eleştirince hemen Kemalist diye çamur atan bir üye var zaten ikincisine gerek yok. Ayrıca saygı görmek isteyen saygısını bozmamalı.

Neva
15-02-2012, 22:13
Dil acisindan cocuklar, birden fazla dil ogrenmeye yatkindir.

Mesela burada ilkokul cocuklari 3 dili beraber islerler. Biri orjin koken dili, ingilizce ve fransizca.. Birinden biri agirliklidir elbette genel olarak , ama oteki dil acisindan da ortalama derdini anlatacak seviyeye kadar verilir. Iste sayilar, gunler vs.vs.

Ama bunun yapilmasindaki amac tarih bakimindan, bu ulkenin koken sayilan toplum dillerinden bahsetmektir. Buna o dillerin tarihsel bakimdan herseyi girer genelde.

Bunun disinda eger bir farkli dil egitimi verilmek isteniyorsa, bu ozel ders vs. kapsamina girer. Yani cebinizden para oder o lisani ogretirsiniz cocugunuza.

Arapca ogretilmesi konusunda tereddutlu yaklasiyorum AKP mezdinde, zira Arap toplumu degil Turkiye'nin kokeni, aksine daha kalabalik bir mozayik olusturmakta.Osmanli da Arap degildi.

Bu baglamda Osmanlica eserleri okumak, uzmanlik egitimi almis insanlarin harci olmali diye dusunuyorum. Osmanli dil olarak kullanmis, ama alt diller daha baskin kullanilmis halk arasinda ve sokakta .

Bir de ateist, dinsiz kesimin kendi cocugu nezdinde, buna sicak bakacagini sanmiyorum.

Bunun Kemalistlikle, sagcilik, solculuk vs. ile filan da ilgisi yoktur.

Dunyada agirlikli olarak kullanilan diller bellidir. Ama bolgelere degisken olmakla birlikte, ikinci dil is bulma vs. bakimindan oncelikli tercih sebebi olabilir sadece.

Ama ilkokul cocuguna, bunu mufredat seklinde dayatmak son derece anlamsiz.

S

Evet bu sozlerinize katiliyorum. Osmanli nesli yetistirilmeye calisiliyor, bilincaltinda uygulamaya konulmak istenen bu.

Oysa Turkiye baglaminda yuzde kac kisi Arapca'yi gunluk yasamda baslibasina dil olarak kullaniyor, bu gozardi ediliyor maalesef.

jadi
15-02-2012, 22:25
Bu ulkeyı %99.8 homojenlikte saf musluman bir toplum haline getirenler akp'liler degil ki. Bu kadar korkunc politikalar guden bir rejimden degil de bir Arapca dersinden mi korkuyorsunuz. Genclige hitabe denilen irkci metnin kaldirilma talebini bile laiklik problemi haline getirenler var. Bu kadarcik seyler yuzunden laiklik gidecekse, defolup cehenneme gitsin lutfen

Sangre
15-02-2012, 22:36
Kemalistler geçmişte şöyle yapmış da, böyle yapmış da.. Eee?

Yahu bize ne geçmişte ne yaptıklarından.. Biz bilmiyor muyuz modernizm-ilericilik filanfistan diyerek yaptıklarına kılıf uydurduklarını.. Resmi dili bir gecede değiştirerek bir halt becerdiklerdini sandıklarını.

Bunları anlatınca, hükümetin müfredata Arapçayı sokmasının anlamı/niyeti değişiyor mu?.. Mesela Kemalistler 'gerçekten' çok ilerici olsalar hükümetin niyeti 'yanlış', ama Kemalistler milliyetçi/dikta sevdalısı olduğu zaman hükümtin niyeti 'doğru' mu oluyor?

Bir ileti önce çocuklar iş alemine atılalacağından dolayı Arapça seçilmişti, bir ileti sonra Arapça'nın muazzam kelime haznesi, ahenkliği/sanata yatkınlığından dolayı seçildiği söyleniyor.. Çocuk mu kandırıyorsunuz?

Ayrıca Arapça'nın öyle kelime haznesinin geniş olduğunu felan da sanmıyorum.. Kuran'daki tek bir kelime Türkçe'de 50 tane anlama geliyordu.. Bu da dilin daha az zengin olduğunu gösteriyor bildiğim kadarıyla.

0smanlıca öğretmek de saçmalıktır.. Hiç kimsenin konuşmadığı bir dili, tüm okuldan en fazla 1-2 kişi ilerde bu dil üzerine bir bölümde okuyacak diye öğretmek ne kadar mantıklı?.. 0smanlıca ölü dil değil mi?.. Ne işe yarayacak insanlara?

İlla öğreteceğiz diyorlarsa Latince öğretsinler.. Avrupa'da öğretiliyor.. Ama çocuklar incil okuyacaklar veya Tarihi bir takım şeyleri okuyacaklar diye değil.. Tıp eğitiminde Latince'nin çok önemli bir yeri olduğu için öğretiliyor.. Diğer türlü olsa bile anlamsız olmazdı, çünkü sanat/edebiyat/siyaset/felsefe vb. şeyler Avrupa'da gelişmiştir.. Kendi diliyle okumak da bir anlam kazanır.

Bu kadar küçük yaştaki çocuklara, daha okuduğu bir metinde zorlanan, takılarak okuyan çocuklara Arapça gibi bir dil öğretilmez.

Eğer iş alemine hazırlık isteniyorsa, daha ileri bir yılda, dünyada en çok konuşulan dil olan Çince öğretilsin.. Veya tıp eğitimine hazırlık olması açısından Latince.. Bunun dışında yurtdışında Avrupa'yla iş yaparken en çok kullanılan Almanca olabilir.

Başka bir dil öğretmek anlamsız.

Zaten Arapça'nın hangi amaçla öğretildiğini de biliyoruz.. Bu tür kılıflarla ancak çocuk kandırırlar.

jadi
15-02-2012, 22:42
Sizin laiklik dediginiz sey sekilsel bir bati taklitciliginden ibaret. Konsept bu yani. Yoksa bir Arapca ogretimi neden bu kadar rahatsizlik yaratsin.

Tc'nin Ermeni soykirimini tanimasi icin mucadele verin derim. Akp'yi devirecek tek guc budur.

Neva
15-02-2012, 22:45
Bu ulkeyı %99.8 homojenlikte saf musluman bir toplum haline getirenler akp'liler degil ki. Bu kadar korkunc politikalar guden bir rejimden degil de bir Arapca dersinden mi korkuyorsunuz.

Sorun bu degil ki Jadi. Sen hala kemalizmde, laikte filan takilisin.

Gerceklik denen birsey var.

Bu ulkenin kacta kaci yuzde olarak, Arapca'yi baslibasina dil olarak kullaniyor gunluk yasamda?

Akil var, mantik var yani. Kemalist laik vs. yaftalamak icin gerceklerden bi haber olunmasi gerekir.

Arapca korkulacak bir dil degil de, ulkedeki insanlar yekten Arap degil sorun burada.

Onlarin hepsini yekten, Arap olarak kabul etmek akildisidir.

Sen Ingiltere de Ingilizceyi anadil olarak ogrenebilirsin, zira toplumun kokeni o sekildedir. Yan diller gereksinimin varsa, gider ayrica bir egitim olarak alirsin, veya okulda secmeli gorursun buna da kimse karsi cikmaz.

Ama sen kimlik olarak Kuba'lisin diye, kalkip mufredata dayatma seklinde resmi olarak Ispanyolca konulursa bu sacmadir. Cunku o ulkede ispanyolca konusan kesim fazla degildir.Sen bunu Ingilterede yasayan her insan dayatamassin.

Bu mesela Ingiltere'nin gercegidir. Bunu kendi ideolojin icin yok sayamassin.

Bir lehce degil bahsedilen, baslibasina bir dil.

Sangre
15-02-2012, 22:57
Sizin laiklik dediginiz sey sekilsel bir bati taklitciliginden ibaret. Konsept bu yani. Yoksa bir Arapca ogretimi neden bu kadar rahatsizlik yaratsin.

Tc'nin Ermeni soykirimini tanimasi icin mucadele verin derim. Akp'yi devirecek tek guc budur.

Ben laiklik diye bir şeyden bahsetmiyorum ki, ondan sık sık sen bahsediyorsun.

Arapça öğretmenin laikliğe aykırı tarafı da yoktur bence.. ''İlkokul 1. sınıfa başlayan bir çocuğa Felsefe dersi verilmez'' demekle, benim yukarıdaki söylediğim şey aynı.. Anlamsız bir durum yani.. Saçmalık.

Yukarıda Felsefe konusunda savunduğum şeyin nasıl laiklikle bir ilgisi yoksa, Arapça konusunda savunduğum durumun da ilgisi yok.

Fakat Arapça'nın dini saiklerle yapıldığını da biliyorum.. İleride Kuran okumak istedikleri zaman kolaylık olması açısından öğretildiğini biliyorum.

Bir Ateist olarak bunun çocuklara bir yararı olmadığını düşünüyorum.. Çince veya Latince çok daha yararlı olur.

Eğer aileleri çok istiyorsa çocuklarını Arapça kurslarına felan gönderip, Kuran'ı daha iyi anlamasını istesinler.. Hiçbir yararı olmayan bu uygulama beni ilgilendirmez, karşı çıkacak da değilim.

terekeme
15-02-2012, 23:14
Arkadaşlar kimsenin Arapça' dan korkmasına gerek yok.Bu mili eğitim 4. ve5. sınıflara 10 yıldır on kelime İngilizce öğretemedi Arapça' yı hiç öğretemez.Ancak Arapça dersleri bahane edilerek din dersi sayısı haftada ikiden dörde çıkartılır.İlahyat mezunları daha yoğun bir şekilde eğitim sistemine sokulur.Yapılmak istenenler sadece bunlar.
Yaz kuran kurslarınında hedef kitlesi 4.5. sınıflardır.Bu guruba yaz boyunca elif ba öğretilmeye çalışılır,çalışılır diyorum zira burada da istedikleri sonucu yakalamaktan çok uzaklar,yapabildikleri sadece bazı süreleri ezberletmek.Somut işlemler evresindeki çocuklara soyut kavramları öğretmeye çalışmak havanda su dövmekten farksızdır.
Saygıyla.

spartacus
15-02-2012, 23:39

Hitler propaganda merkezi gibi oyun oynamayı bırak.

Zorunlu Arapça eğitimini neden destekliyorsun bunu yaz... (Arapça edebiyatda güzel bir dil mi? Yokmu bu ülkede Güzel sanatlar akademisi, edebiyat bölümleri? Arap dil ve edebiyat bölümleri yok mu?)

Hayli sık duyduğum şeyi bir daha tekrarlıyorum. Bazı işyerlerinde(ırkçı yeşil kuşak, türk-islam sentezcisi soygun sermayesine ait) bilgiler ediniyoruz. İşyerlerinde zorla namaz kıldırmak, zorla kandile gitmek, her hafta 3-4 sure-ayet ezberletmek, aksi taktirde işten atmak, maaşdan kesinti, horlama, aşağılama gibi cezalar gündeme gelmeye, yaşanmaya başladı...

Bu konunun zorunlu Arapçadan farkı var mı? Varsa nedir? Başkasının demokrasi anlayışına laf edeceğine, demokrasinin vazgeçilemezi düşünce, ifade, inanç özgürlüğü olduğunu bilmen gerekiyor. Timsah dilini uzatıp, her başlığı otokratik faşist zihniyetle provake edeceğine, özüne(resmi TC ideolojsi)sarılacağına, kendi gayrı meşruluğunu ötekinin gayrı meşruluğu üzerinden ört-bas edici kafa ütüleyici ve gına getirici, bayağı yönteminle kafa şişireceğine,, git kendini sorgula! Sen ne istiyorsun, amacın ne?

otokratik ve istemsiz-talepsiz, sorgulayamaz, emre amade, buyrukla maddi-manevi sömürülen, her şeyin tanrıdan geldiğine inanan, aksi her türlü insani çıkışı ret eden, günah sayan, çıplak sömürü içerisinde robotlaştırılmış(öyle ki bunuyazmak için kaba değil ince ve detaylı girmek lazım konuya), tam kullaştırılmış(cidden feci, katıksız maddi-manevi sömürü, rant), saftirik, anti-demokratik temelli-yapılı, ifade, inanç ve düşünce özgürlüğü düşmanı, hatda modern yaşam düşmanı yasakçı(domuz eti yeme! yatağın sağından kalk.. böyle bir sürü buyruk, emir), sadece tanrı buyruklarına amade, ASKER(ötekisine, farklı düşünen karşı acımasız ve her an eyleme baskı kurarak sindirmeye, yok etmeye hazır) bir nesil(2023) yaratma sevdasının ırkçılıktan, faşist ve anti-demokratik istemlerden farkı ne? Ötekileştirmeci, ayrımcı, dayatmacı uygulamaların demokratik olduğunu hangi akla hizmet savunuyorsun? Eskiden kalma anti-demokratik uygulamaları eleştirdinde, timsah ağzına vuran mı oldu? ya ne? İkide bir ne kadar yeni, inanç eksenli ırkçılık-neo-faşist uygulama var, onu savunmak için başka türlüsünü öne sürüp, örtbas ve provakatörce davranıyorsun...

sana 2 gün mühlet, Amentü, Fil, Mülk, Bakara surelerini ezberlemezsen, sana forumda 1 hafta yazmama cezası verilecek. İşte savunduğun iğrenç faşizm ve gerçek yüzün bundan ibaret.

AlbatrosS
15-02-2012, 23:51

* ''eğitim'' işinin içinde olmadığın için komplolara ve niyet okumalara savrulup duruyorsunuz zaten. Arapça adı altında ilkel yöntemler... derken dahi bir tane somut delil sunmamışsınız. Yalnızca birtakım çıkarımlar. Toplumsal refleksi sürekli bu tarz yerli yersiz oynamalarla gıdıklanırsa günün birinde insanlar ''sahiden olanı'' bile algılamakta güçlük çekecek; ortalık sürekli bir takım simge-semboller üzerinden çekişen insanların savaşına sahne olacak.

Arapça adı altında ne yapılacak? Kur'an kursu mu açılacak? Ne? Bildiğiniz bir şey varsa kozmoz aşkına bir izah edin.

* Merak buyurmayınız, eğitim sisteminde 2002'den bu yana köklü değişimler olmamıştır. Müfredat üç aşağı beş yukarı aynıdır. Bazı iyileştirmeler olmadı değil; ama yine aynı BERBAT, SIĞ, IVIR ZIVIR tema ve algılarla doludur. Eğitim mevcut haliyle baştan sonra MARANGOZLUK ATÖLYESİDİR.

* Çağdaş eğitime meraklı arkadaşlar acaba çocukların askeri nizam'da terbiye edilip kuklalara döndürülmesini amaçlayan eğitimden de rahatsız mıdır? 10 yaşındaki bebeleri ha ''allaa tapar, melekleri kutsar'' yetiştirmişsiniz ha ''uluuu öndere tapar ve ulusuna canı feda''... farkı mı var?

* Her ikisi de gayet işlevsel biçimde eğitim müfredatında vardır. Mevzuyla sahiden ilgiliyseniz:1. ''milli eğitimin amaçları''nı herhangi bir eğitim klavuzundan lütfen öğreniniz. 2. Eğitim müfredatı ve tematik konulara bakınız. 3. Eğitici modelleri, eğitim ve öğrenci ritüelleriyle öğretmen davranışlarına bakınız.

Bu üçüne baktıktan sonra bunların bir tanesinin ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİ'nde olabileceğini bana söyleyebilir misiniz? Her sabah sınıflara girdiğimde benimle birlikte asker gibi karşımda dikilen çocukları görmekten TİKSİNİYORUM arkadaşım. Her sabah askeri bir nizamla ''MİLLİ AND'' okutulan, daha 8-9 yaşlarında canlarını anlamını bile bilmedikleri bir şeye feda etmeleri gerektiği öğretilen bir sistemden tiksiniyorum.

* Eğitimde okadar çok sorun var ki... Arapça bunun yanından bile geçmez. Size düşen eğitim pedagojisi ve sosyal bağlam çerçevesinde bunun faydalı olup olamıyacağını tartışmaktır. Niyet okumak değil.

spartacus
15-02-2012, 23:51
Eklemeden geçemeyecem, bu faşistlerin sola karşı yüklenmesinin altında yatan ana neden, yukarıda kabaca özetlediğim projeye karşı sağlam ve boyun bükmez direniş sergileyecek kesim olmasından kaynaklıdır. Kısaca bu gün ve yarın, solun strateji ve zafer için sindirilmesi gerektiğini düşündüklerinden ileri gelmektedir. jadı nın ülkücüvari anti-solculuğunun da maddi temeli burada yatar. Kısaca dinsel faşizm;;; solu kendi karşısında direnç-dirayet koyacak bir yapı olduğu için bitirmeye, yok etmeye çalışıyor...

AlbatrosS
16-02-2012, 00:03
Ya albatros sen ne tuhaf insansın. Ya bir kere alfabe farklıdır. Arap alfabesi ile beraber 12 yaşında ki bir çocuk latin alfabesini nasıl götürecek. Temel eğitime ikili alfabe sistemimi getirilecek.

12 yaşında ki bir çocuk arap alfabesini niye öğrensin?

Ha, tüm mesele öğrencinin öğrenmekte zorlanması yani, ötesi değil ? :)

Alfabe çocukların en kolay öğrenebileceği şeylerden biridir. Merak etmeyin, çok da zorlanmadan öğrenebilirler. 8 yaşındaki çocukların neler yapabileceğini bilmiyorsunuz bile.

Temel eğitimde ikili sistemler birçok ülkede var zaten. Japonlar ve koreliler bu işi kıvırıp yapabiliyorsa biz de yaparız. Bir halt da olmaz.

Son olarak: Osmanlıca öğrenilmesi gereklidir. Yobazlık şu bu değil yalnızca bir zenginliktir. Oldukça pratik faydaları da olacaktır. Arşiv çalışmaları, eski kayıtlar ve yazıları okuyacak potansiyel insan sayımız hatırı sayılır biçimde artacak; böyleje KEMALİST REJİM'İN söylediği anlı şanlı yalanların bir kısmını fark edeceğiz. Klasik şiir'in öğrenilmesi, eski edebi geleneğimiz vb mevzularda da bazı yararları olacaktır. Liselerde osmanlıca öğrenen gençlerimiz osmanlı entelektüellerinin edebi zevklerini daha kolay anlayacak, bunun o denli ''öcü'' olmadığı, hatta erkeğin erkeğe, kadının kadına yazdığı övgüleri belki görecekler :)

Bana kalsa liselerde seçmeli ''latince ve yunanca'' bile öğretirim :)

Neva
16-02-2012, 00:06
Arkadaşlar kimsenin Arapça' dan korkmasına gerek yok.Bu mili eğitim 4. ve5. sınıflara 10 yıldır on kelime İngilizce öğretemedi Arapça' yı hiç öğretemez.Ancak Arapça dersleri bahane edilerek din dersi sayısı haftada ikiden dörde çıkartılır.İlahyat mezunları daha yoğun bir şekilde eğitim sistemine sokulur.Yapılmak istenenler sadece bunlar.
Yaz kuran kurslarınında hedef kitlesi 4.5. sınıflardır.Bu guruba yaz boyunca elif ba öğretilmeye çalışılır,çalışılır diyorum zira burada da istedikleri sonucu yakalamaktan çok uzaklar,yapabildikleri sadece bazı süreleri ezberletmek.Somut işlemler evresindeki çocuklara soyut kavramları öğretmeye çalışmak havanda su dövmekten farksızdır.
Saygıyla.

Dogru, ama kimsenin cocugu deney tahtasi degildir.

AlbatrosS
16-02-2012, 00:09
Kemalistler geçmişte şöyle yapmış da, böyle yapmış da.. Eee?

Yahu bize ne geçmişte ne yaptıklarından.. Biz bilmiyor muyuz modernizm-ilericilik filanfistan diyerek yaptıklarına kılıf uydurduklarını.. Resmi dili bir gecede değiştirerek bir halt becerdiklerdini sandıklarını.

Bunları anlatınca, hükümetin müfredata Arapçayı sokmasının anlamı/niyeti değişiyor mu?.. Mesela Kemalistler 'gerçekten' çok ilerici olsalar hükümetin niyeti 'yanlış', ama Kemalistler milliyetçi/dikta sevdalısı olduğu zaman hükümtin niyeti 'doğru' mu oluyor?

Bir ileti önce çocuklar iş alemine atılalacağından dolayı Arapça seçilmişti, bir ileti sonra Arapça'nın muazzam kelime haznesi, ahenkliği/sanata yatkınlığından dolayı seçildiği söyleniyor.. Çocuk mu kandırıyorsunuz?

Ayrıca Arapça'nın öyle kelime haznesinin geniş olduğunu felan da sanmıyorum.. Kuran'daki tek bir kelime Türkçe'de 50 tane anlama geliyordu.. Bu da dilin daha az zengin olduğunu gösteriyor bildiğim kadarıyla.

0smanlıca öğretmek de saçmalıktır.. Hiç kimsenin konuşmadığı bir dili, tüm okuldan en fazla 1-2 kişi ilerde bu dil üzerine bir bölümde okuyacak diye öğretmek ne kadar mantıklı?.. 0smanlıca ölü dil değil mi?.. Ne işe yarayacak insanlara?

İlla öğreteceğiz diyorlarsa Latince öğretsinler.. Avrupa'da öğretiliyor.. Ama çocuklar incil okuyacaklar veya Tarihi bir takım şeyleri okuyacaklar diye değil.. Tıp eğitiminde Latince'nin çok önemli bir yeri olduğu için öğretiliyor.. Diğer türlü olsa bile anlamsız olmazdı, çünkü sanat/edebiyat/siyaset/felsefe vb. şeyler Avrupa'da gelişmiştir.. Kendi diliyle okumak da bir anlam kazanır.

Bu kadar küçük yaştaki çocuklara, daha okuduğu bir metinde zorlanan, takılarak okuyan çocuklara Arapça gibi bir dil öğretilmez.

Eğer iş alemine hazırlık isteniyorsa, daha ileri bir yılda, dünyada en çok konuşulan dil olan Çince öğretilsin.. Veya tıp eğitimine hazırlık olması açısından Latince.. Bunun dışında yurtdışında Avrupa'yla iş yaparken en çok kullanılan Almanca olabilir.

Başka bir dil öğretmek anlamsız.

Zaten Arapça'nın hangi amaçla öğretildiğini de biliyoruz.. Bu tür kılıflarla ancak çocuk kandırırlar.

Sangre;

Jadı'nın kendini savunma yöntemi yanlış olabilir; ancak bu mevzuda haklı. Kemalist devrim(?)in dil ve kültür politikası ASİMİLASYONA dayanıyordu ve bunun gerekçesi ''uluslaşma''a kadar tarihsel hafıza ve kültürel değerlerin silinmesiydi.

Kemalist devrim gayrı müslim mimari ve kültüre verdiği tahribatı osmanlı mimarisi ve kültürüne de vermiştir.

Osmanlıca yahut arapça eğitimi bu durumu bir parça tersine döndürecektir. Arapça dersleri adı altında ''kur'an kursu'' verilecek diyorsanız bunu tartışırız, tartışalacaktır; ancak tek başına Arapça alfabenin öğretilmesine karşı çıkmak anlamsızdır.

Neva
16-02-2012, 00:16
Son olarak: Osmanlıca öğrenilmesi gereklidir. Yobazlık şu bu değil yalnızca bir zenginliktir. Oldukça pratik faydaları da olacaktır. Arşiv çalışmaları, eski kayıtlar ve yazıları okuyacak potansiyel insan sayımız hatırı sayılır biçimde artacak; böyleje KEMALİST REJİM'İN söylediği anlı şanlı yalanların bir kısmını fark edeceğiz.

Klasik şiir'in öğrenilmesi, eski edebi geleneğimiz vb mevzularda da bazı yararları olacaktır. Liselerde osmanlıca öğrenen gençlerimiz osmanlı entelektüellerinin edebi zevklerini daha kolay anlayacak, bunun o denli ''öcü'' olmadığı, hatta erkeğin erkeğe, kadının kadına yazdığı övgüleri belki görecekler :)

Bana kalsa liselerde seçmeli ''latince ve yunanca'' bile öğretirim :)

Elbette ogretirsin, ancak Osmanli kulliyati(tarihsel/edebi olarak) zaten Iran agirliklidir.

Bu da Arapca degil , Farsca'ya denk gelir.

Sangre;

Jadı'nın kendini savunma yöntemi yanlış olabilir; ancak bu mevzuda haklı. Kemalist devrim(?)in dil ve kültür politikası ASİMİLASYONA dayanıyordu ve bunun gerekçesi ''uluslaşma''a kadar tarihsel hafıza ve kültürel değerlerin silinmesiydi.

Kemalist devrim gayrı müslim mimari ve kültüre verdiği tahribatı osmanlı mimarisi ve kültürüne de vermiştir.

Osmanlıca yahut arapça eğitimi bu durumu bir parça tersine döndürecektir. Arapça dersleri adı altında ''kur'an kursu'' verilecek diyorsanız bunu tartışırız, tartışalacaktır; ancak tek başına Arapça alfabenin öğretilmesine karşı çıkmak anlamsızdır.

Iyi de Osmanli'yi kazimayani ne yapacaksin?

Bu mu sizin ozgurluk anlayisiniz?

Zoraki Osmanli zihniyetini mi dayatacaksiniz?

Gayri muslimin devlet okuluna giden cocugu ne yapacak? Zoraki mi ogrenecek?

Ateist'in cocugu ne yapacak? Zoraki mi ogrenecek?

AlbatrosS
16-02-2012, 00:16
Elbette ogretirsin, ancak Osmanli kulliyati(tarihsel/edebi olarak) zaten Iran agirliklidir.

Tam olarak değil. Arapça Farsça kelime kadrosunun ağırlıklı olduğu; ancak, harekesiz Arap alfabesi'nin kullanıldığı bir sistem bu: Osmanlıca. Tarihi vesikalarda da Arapça-Farsça karışık olmakla birlikte alfabe yine harekesiz osmanlıca'dır.

Iyi de Osmanli'yi kazimayani ne yapacaksin?

Bu mu sizin ozgurluk anlayisiniz?

Zoraki Osmanli zihniyetini mi dayatacaksiniz?

Gayri muslimin devlet okuluna giden cocugu ne yapacak? Zoraki mi ogrenecek?

Ateist'in cocugu ne yapacak? Zoraki mi ogrenecek?

Yahu arkadaş Osmanlı kültürü ''dini tasavvufi'' bir kültürden ibaret mi? Örneğin en uzun süre Şeyhülislamlık yapmış isimlerden biri Şehhülislam Yahya'nın şiirlerinde adet yerini bulsun diye değindikleri dışında bir tane dini mefhum ve mazmun bulamazsın. Siz okumamış olabilirsiniz ancak Fuzuli'nin Nedim'in, Nabi'nin san'atına ''gerici'' deyip geçebilir misiniz? Attila İlhan'dan Küçük İskender'e kadar klasik şiir estetiğinden faydalanmıştır.

Eğitim pedagojisinin ''çok seçmeli'' olması, farklı dillerde eğitim vermesi, bazı alanları seçmeli yapması'nı tartışalım...

Neva
16-02-2012, 00:34
Yahu arkadaş Osmanlı kültürü ''dini tasavvufi'' bir kültürden ibaret mi? Örneğin en uzun süre Şeyhülislamlık yapmış isimlerden biri Şehhülislam Yahya'nın şiirlerinde adet yerini bulsun diye değindikleri dışında bir tane dini mefhum ve mazmun bulamazsın. Siz okumamış olabilirsiniz ancak Fuzuli'nin Nedim'in, Nabi'nin san'atına ''gerici'' deyip geçebilir misiniz? Attila İlhan'dan Küçük İskender'e kadar klasik şiir estetiğinden faydalanmıştır.

Eğitim pedagojisinin ''çok seçmeli'' olması, farklı dillerde eğitim vermesi, bazı alanları seçmeli yapması'nı tartışalım...

Bak konuya yanlis yerden bakiyorsun.

O eserlerin hicbirine degersiz-gerici demiyoruz tarih ve edebi acidan.

O eserlerin tarihsel degeri baska birseydir, onu ogrensin okusun diye dil dayatmak baska birseydir.

O eseri ister seyhulislam yazsin, ister siradan kisi yazsin bunun bir onemi yok. Tarihsel degerinden birsey kaybetmez.

Mesela ben Kuran'i ve diger kitaplari tarihsel acidan degerli bulurum. Ama o kadar. Ilahilik yuklemem, cunku insan yazmasidir bana gore. Ve kullanirken hicbir rahatsizlik hissetmem.

Bu kitabi benim bilimsel dallarla(arkeoloji, tarih vs.vs.) karsilastirip, irdelemem baska bir olaydir, kitabi ilahi kitap olarak sunmam baska bir olaydir.

Bu ikisini karistirma birbirine .

Eger yetkili dedigin kisi cikip, ateist mi yetistirecegiz diye beyanat veriyorsa, kusura bakma ama ben bunu din empozesi olarak algilarim.

Cunku yetistirme tarzinda ateizme iliskin en ufak bir unsur olmayacaktir. Yani varliksal olarak, birey olarak beni esgececektir, yok sayacaktir.

Bunu edebiyata, sanata baglayip, kaba tabirle yediremez kimse kimseye..

Cunku kimsenin cocugu, oyuncak degil birileri icin.

Kemalizmi nasil sonuna kadar elestiriyorsaniz, bugunku idamesini(birseyin degismedigini) de elestirmelisiniz. Ya da ikisini de sahip cikmalisiniz. Bunun obur yani celiskidir zira. Yani isinize geldigi zaman kemalizm tu kaka, isinize geldigi zaman osmanli sahane demek tutarli bir davranis degildir.

Bunu sanatla edebiyatla kapatamazsiniz.

Edebi eser okumak isteyen adam, her halukarda okur.

spartacus
16-02-2012, 01:45
Sevgili AlbatrosS

İtiraz öne sürdüğün biçime değil, yani o konu zaten doğal karşılanıyor. kaldıki herkes tarihçi olamaz, yani Osmanlıca da öğrenilse o arşivleri, tarihi, belgeleri karıştıracak kişi sayısı tarihçilerle sınırlı. Çünkü günümüz basın-yayın dili osmanlıca değil ve yine osmanlı eserlerinin adedi, sınırı bellidir, üretimide kalmamıştır, konuşulan bir dilde değildir(zaten osmanlı döneminde halk başka dil kullanıyordu(Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice vs)) Devrim sonrası neden OSMANLICA bırakıldı demek gibi bir lüksümüz yok, zira bu halk Osmanlıca konuşmuyordu ve asıl yanlış zaten osmanlı da idi. Kemalist bir devrim değilde, en demokratik biçimiyle Burjuva bir devrim dahi olsa Osmanlıca yine tercih edilmeyecekti. tabloya birde buradan bakmak gerekir.

Arapça eğitimi aslında Osmanlıca ile de alakalı değil, yoksa dileyen, dilediği dili öğrensin-KABUL- ama Arapça öğrenmenin bu gün ciddi anlamda genel-geçer bir gerekçesi yok. Arapça dilinin müfredata girmesi bana göre dinsel yapının-baskının normalleşmesi sürecinin bir parçası, yani ağırlık merkezinde yatan bu diye düşünüyorum. Bir biçimde normalleştirme,,,, bunu hissetmiyorsak neden itiraz edelim ki?...
İmam hatipler yok mu, ne bileyim İlahiyat fakülteleri zaten yok mu? hangi dili öğretiyorlar?

Keza, Muhammedistliğin, Kemalistlikten farkı yok hatda bu haksızlık olur, çok daha katmerli, çok daha etkili, çok daha büyük, uzlaşmaz, sekter bir tabu,,,, kutsal...

AlbatrosS
16-02-2012, 04:28
Sevgili AlbatrosS

İtiraz öne sürdüğün biçime değil, yani o konu zaten doğal karşılanıyor. kaldıki herkes tarihçi olamaz, yani Osmanlıca da öğrenilse o arşivleri, tarihi, belgeleri karıştıracak kişi sayısı tarihçilerle sınırlı. Çünkü günümüz basın-yayın dili osmanlıca değil ve yine osmanlı eserlerinin adedi, sınırı bellidir, üretimide kalmamıştır, konuşulan bir dilde değildir(zaten osmanlı döneminde halk başka dil kullanıyordu(Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice vs)) Devrim sonrası neden OSMANLICA bırakıldı demek gibi bir lüksümüz yok, zira bu halk Osmanlıca konuşmuyordu ve asıl yanlış zaten osmanlı da idi. Kemalist bir devrim değilde, en demokratik biçimiyle Burjuva bir devrim dahi olsa Osmanlıca yine tercih edilmeyecekti. tabloya birde buradan bakmak gerekir.

Arapça eğitimi aslında Osmanlıca ile de alakalı değil, yoksa dileyen, dilediği dili öğrensin-KABUL- ama Arapça öğrenmenin bu gün ciddi anlamda genel-geçer bir gerekçesi yok. Arapça dilinin müfredata girmesi bana göre dinsel yapının-baskının normalleşmesi sürecinin bir parçası, yani ağırlık merkezinde yatan bu diye düşünüyorum. Bir biçimde normalleştirme,,,, bunu hissetmiyorsak neden itiraz edelim ki?...
İmam hatipler yok mu, ne bileyim İlahiyat fakülteleri zaten yok mu? hangi dili öğretiyorlar?

Keza, Muhammedistliğin, Kemalistlikten farkı yok hatda bu haksızlık olur, çok daha katmerli, çok daha etkili, çok daha büyük, uzlaşmaz, sekter bir tabu,,,, kutsal...

Sana ve Neva'ya ortak cevap vereyim, kendisi de benzer şeyleri ifade ediyor.

Öncelikle bir şeyi belirtmemiz gerekiyor. Halkın dili ve aristokratların(sarayın, yüksek kademenin) dili sanıldığı kadar fark arz etmiyordu. En azından gündelik yaşamda. Ancak iş yazışmalara, vesikalara ve edebi eserlere geldiğinde biraz değişebiliyordu. Fakat ''halk'' dediğimiz de monolitik bir kitle değil ki. Örneğin Türkçe konuşan sözlü halk kültüründe(bu geleneğin kayda geçen eserleri de dahil) Osmanlıca'ya oldukça yaklaşan türler, kullanımlar ve Arapça-Farsça kelime kadrolarının epey kullanıldığı yerler mevcuttu. Bizler Klasik şiirin bir ''aristokrat'', sözlü kültür ve halk şiirininse ''avam'' olduğu düsturuyla yetiştirildik. Doğrudur, klasik edebi zevk belli bir eğitim süreci istiyordu ve avam'ın buna imkanı pek yoktu. Bu demek değil ki avam kültürüyle aristokratlar arasında ''anlaşılmaz-aşılmaz'' duvarlar vardı. Bazı türlerde Osmanlıca ve Edebiyat eğitimi almış birinin dahi anlayamayacağı seviyede zor, karmaşık ve belagatlı anlatımlar vardı. Buysa daha çok eğitimin henüz KURUMSAL bir mevzi olmamasıyla alakalı. Bugün bile yer yer ancak belli bir eğitimi, okuma edimi ve birikimi olan insanların anlayabileceği edebi gelenekler yok mudur? İlköğretim, lise hatta yer yer üniversite mezunlarına 2. YENİ tarzı bir şiiri okutun, bakın bakalım hiçbir şey anlıyor mu? İlkokul mezunu biri Niçe'yi okusa ne anlar? Yahut Tanpınarı?

Mesele ''hangi alfabe''yi kullandığınızdan ziyade eğitim-öğretim işinin hangi usul ve yöntemlerle icra edildiğidir. Osmanlıca bu anlamda ''müstakil'' bir dilden ziyade bir ''kültür'' ve ''alfabe'' sistemini ihtiva eder. Modernite ve çağdaş eğitimin ancak ''latin esaslı'' alfabeyle olabileceğini iddia etmek Japon ve Korelilere haksızlık olmaz mı? Bugün her Koreli ulusal alfabesini bilir; ama hepsi Latin esaslı alfabeyi okadar da iyi kullanamaz bile. Kendi deneyimlerimden biliyorum. Tanışıp sohbet ettiğim Koreli arkadaşlar el yazıları ve latin alfabesiyle adreslerini vermişlerdi. 5. sınıfa giden yeğenimin yazısı çok daha okunaklıydı. Hele bir tanesi var ki, okumak için uzman bir kurul lazımdı :D

Yeni rejimin Latin esaslı alfabe sistemine geçiş ve sonraki pratiklerini ''gereklilik''ten öte STRATEJİK bir karar olduğunu düşünüyorum. Osmanlı'dan beri hatırı sayılır bir ''okuma-yazma'' oranına sahip toplum bir gecede ''SIFIR OKUMA YAZMA'' oranına geçti. Bu da öyle sandığınız kadar KOLAY OLMADI. 1950'lere kadar ikili bir sistem devam etti(bireysel olarak) Bu mesele tıpkı Japonya ve Kore gibi ''ikili bir sistemle'' devam edebilirdi.

Peki neden?

CUmhuriyet cevval ve otoriter bir silindir sistemiydi. Oldukça kozmopolit çok dilli ve dinli bir toplumdan TEK ULUS, TEK DİL VE TEK DİN'e egemen siyasal paradigmanın AMAÇLARI doğrultusunda alınan STRATEJİK kararları görürüz hemen daima. Dil ve kültür de bunun bir cephesiydi. Varlığının Türk varlığına armağan edilmesinin istendiği bir toplumun ''VATANDAŞ TÜRKÇE KONUŞ'' kampanyaları neyi ifade ediyor sözgelimi?

Onca yakılıp yıkılmaya rağmen yüzlerce tarihsel mimari mirasa sahip İzmir'in bu mirasın en az yarısını kaybetmesinin sebeb-i hikmeti ''olanaksızlıklar, vizyonsuzluk ve cehalet'' midir sahiden? Yoksa ebedi ve ezeli TEK SAHİP, TEK ULUS VE TEK HAKİM olduğu söylenen Türklerin ''iyi de panpa bu konaklar, yalılar, anıtlar ne iş ? '' demesinden mi çekiniyorlardı?

Karadeniz'in Ordu-Giresun bölgeleri örneğin... Baştan sonra Pontus-rum mimarisinin enfes ve yer yer hala korunmuş örnekleriyle doludur. Eminim ki birçoğu da bakımsızlıktan derdest olmuş. Bu kültürel varlıklar hala korunuyor olsaydı insanlar doğal olarak ''burada yaşayanlara ne oldu lan? '' diye soracaklar, Anadolu'daki Türk mimarisi kadar gayrı Türk ve müslim unsurların da olduğunu yakinen idrak etmeyecekler miydi?

Eğer öyle değilse ''Pontus evlerinin restorasyonu'' neden bölgedeki bazı akademisyenleri ciddi derecede rahatsız etti geçtiğimiz aylarda? Ayasofya'nın ''klise'' olmasına bu denli niçin DİRENÇ gösterilmişti? Cumhuriyet kültürel mirasının yok olması pahasına işletilmiş bir SİLİNDİR PROJESİ'DİR.

DİNSEL BASKININ ARTMASI PROJESİ... denmiş. Sevgili Sparta, aslında olan şu: Muhafazakarlığın MERKEZLEŞMESİ. Çevre'de kalmış, varlığı rejimce arzu edilen(ama kendi teamüllerince) ama iktidara ortak olmaları bir biçimde hep tökezlenmiş bir kitle hep vardı. Bu kitle iktidar olmanın ve devleti bir parça dönüştürüp ele geçirmenin neticesinde gerek iktisadi gerekse siyasal açıdan palazlandı. Muhafazakar cenahtan dönem dönem gelen spekülatif çıkışlar da bunun nedenidir. Bence olayın bir başka veçhesi daha var: İktisadi dönüşümün(kapitalizmin) dejenere edip çözmeye başladığı bir ''değerler sistemi''ni koruma kaygı ve güdüsü. Bizler 40 sene uğraşsak-anlatsak belki bunu sağlayamıyacağız; ancak, merkezleşip palazlanan bu kesimlerin protestanlaşıp zenginleşmesi bir tür ENTEGRASYON sürecidir. Bu durum yer yer ''laik-seküler'' grupları etkilerken bir yandan kendilerini de zorunlu olarak etkileyecek. BU AKP'DEN ŞERİAT ÇIKAR MI? tartışmasına benziyor. Şu haliyle pek mümkün değil. Çünkü ÇIKARLARINA TERS. Şunu unutmayın: Sanırım 2004 yılında medeni kanunda yapılan bazı değişimleri ironik olarak bu adamlar zamanında yapıldı. Kesinlikle yeterli değildi; ancak, böylesini yapmaya CHP bile niyetli değildi. Olması gereken değildir; ancak eskiden ''daha geri'' olduğunu da iddia edecek değiliz.

Neva;

* AKP'yi eleştirip eleştirmediğim ortadadır. Sanırım bu forumda en son işiteceğim şeylerden biri-y-di :)

* Muhafazakar refleksler ''şeriat arzusu''ndan ziyade bana tribünlere oynanan, beri yandan da iktisadi sürecin yarattığı çözülmelere tampon olmaya çalışan bir tür refleks gibi geliyor. AKP'nin kalesi Kayseri vb yerler dahi hızla tipik bir BATI KENTİ görünümü kazanırken bu durumu geriye döndürmeleri bu iktisadi süreç ve kentleşme gelişimiyle bir hayli zor. Net'çede bu adamların kadınları da eğitim alıp çalışmaya ve para kazanmaya başlayacak, modayı takip edecek ve çözülmeleri yaşayacaklar. (misal) Nitekim oluyor da. Para her şeyi çözer. Para kazanan adamın yeni ihtiyaçları olur. Bir hırka bir post'a razı yaşayan AKP'li var mı? :) Kendi entelijansiyasını yaratacaklar, kendi entelektüel ve entegre kitleleri oluşacak.

Ben bu durumun aksi olabilecek bir tek gelişme görüyorum: Umulmadık ve fanatik bir grup bir biçimde AB'cileri ve az buçuk liberal eğilimi olanları tasfiye edip direksiyonu tamamen kırabilirse. Buna da ne dış konjonktür ne de ülkenin dinamikleri müsade eder. Eleştiririz, yanlış buluruz, yer yer fanatik yobaz gibi davranılar ama MHP'si bile az buçuk sekülerlemiş bir kitle var yahu. İslami bir rejim isteyen SAADET PARTİSİ'nin maksimum oyu %22 civarındaydı. Onlar da %4'lerde kaldılar sanırım son seçimlerde. Bu ülkenin öyle yada böyle büyük bir kısmı (muhafazakarlık değil ama) şeriat istemez.

Neva
16-02-2012, 19:54
Neva;

* AKP'yi eleştirip eleştirmediğim ortadadır. Sanırım bu forumda en son işiteceğim şeylerden biri-y-di :)

* Muhafazakar refleksler ''şeriat arzusu''ndan ziyade bana tribünlere oynanan, beri yandan da iktisadi sürecin yarattığı çözülmelere tampon olmaya çalışan bir tür refleks gibi geliyor. AKP'nin kalesi Kayseri vb yerler dahi hızla tipik bir BATI KENTİ görünümü kazanırken bu durumu geriye döndürmeleri bu iktisadi süreç ve kentleşme gelişimiyle bir hayli zor. Net'çede bu adamların kadınları da eğitim alıp çalışmaya ve para kazanmaya başlayacak, modayı takip edecek ve çözülmeleri yaşayacaklar. (misal) Nitekim oluyor da. Para her şeyi çözer. Para kazanan adamın yeni ihtiyaçları olur. Bir hırka bir post'a razı yaşayan AKP'li var mı? :) Kendi entelijansiyasını yaratacaklar, kendi entelektüel ve entegre kitleleri oluşacak.

Ben bu durumun aksi olabilecek bir tek gelişme görüyorum: Umulmadık ve fanatik bir grup bir biçimde AB'cileri ve az buçuk liberal eğilimi olanları tasfiye edip direksiyonu tamamen kırabilirse. Buna da ne dış konjonktür ne de ülkenin dinamikleri müsade eder. Eleştiririz, yanlış buluruz, yer yer fanatik yobaz gibi davranılar ama MHP'si bile az buçuk sekülerlemiş bir kitle var yahu. İslami bir rejim isteyen SAADET PARTİSİ'nin maksimum oyu %22 civarındaydı. Onlar da %4'lerde kaldılar sanırım son seçimlerde. Bu ülkenin öyle yada böyle büyük bir kısmı (muhafazakarlık değil ama) şeriat istemez.

Sevgili Albatross;

Yanlis anlamakta israrlisin soylediklerimi.

Sana bu tur elestiriler yapmiyorsun demek icin, gorme ozurlu olup politika basliklarini yok saymam gerekir degil mi?

Alinganlik yapma bence.

Objektif bakmiyorsun sadece. Ideolojin ne olursa olsun, sen ateist ve inancsiz bir ailenin cocugunu hesaba katiyor musun bunlari yazarken?

Ustelik bir egitimci oldugunu soyluyorsun. Cocuklarin bu anlamda dayatmaya maruz kalmasi, seni rahatsiz etmiyor mu?

Para elbette herseydir, herkeste olabilir, ama parayi kullanmak bir sanattir politikada. Onu AKP'den cok daha iyi yapanlar mevcut dunyada.

Sen(sahsina soylemiyorum) 15 dakika icinde Wall Street'i cokertebiliyor musun kedi fareyle oynar gibi? Ondan haber ver. Bunu yapamiyorsan, o para sadece taharet alirken sana lazim olabilir suyun olmadigi yerde.

O yuzden, gerceklerin muhasebesini yapmak akilci degildir. Sahada bir oyuncu vardir, ogretildigi sekilde oynar.

Oy dedigin nedir ki senin? Tribunlere mac arasi ikram edilen frigo'dur o.

O kadar ciddiye alma yani.

spartacus
16-02-2012, 22:38
Sevgili Albatross

Osmanlıca bu anlamda ''müstakil'' bir dilden ziyade bir ''kültür'' ve ''alfabe'' sistemini ihtiva eder. Modernite ve çağdaş eğitimin ancak ''latin esaslı'' alfabeyle olabileceğini iddia etmek Japon ve Korelilere haksızlık olmaz mı?

Demişsin, Anadoluda konuşulan hangi dilin alfabesi osmanlıca idiydi ki? İlk yazımda zaten açıklamıştım, Osmanlıca aynen latince için söylediklerinle aynı biçimde dayatılmış bir dil -ki ayrıca bürokratik, otokratik iktidarın toplum ile arasına çektiği sınır çizigisidir de, tepedenliğin-toplumdan üstünlüğün, ayrıcalıklı konumun dil alanındaki ayrımıdır. Meselede burada ve şu üstdeki alıntın bana cevap niteliği taşımıyor. Aksine bu dediklerine katıldığımda, senin de bana katılman gereğini ortaya seriyor... Osmanlıcayı bir topluma dayatmak, Japon'a osmanlıca dayatmak gibi bir şey zaten...

Bir konunun altını tekrar çizme gereği hissediyorum, Arapça dil olarak okutulmasın demiyorum, osmanlıca da öyle -ki zaten okutuluyor bu diller- Osmanlıca bir dil olarak yani işlevsel bir dil olarak değerlendirilemez. Bir İngilizce değerlendirilebilir, bir Çince, Japonca vs ama osmanlıca işlevsel değil. Osmanlıca ancak edebiyat ya da tarih alanında değerlendirilecek ve özelde dil ve edebiyat, tarih bölümlerinde işlenecek bir dil(zaten işleniyorda). Yani işlenmelidir diyorum zaten, ama yaşam alanı olmayan, işlevselliği kalmamış, hatda yaşarken dahi toplumda kullanım alanı bulamamış bir dili TOPLUMA, genel bir dil olarak öğretmeye kalkmanın ideolojik bir duruş dışında ne anlamı olabilir?

Meseleye bu çerçeveden bakıyorum ve cevabımı veriyorum, bu ideolojik bir yaklaşımdır. Bir normalleştirme(nasıl oluyorsa otokratik demokrasi) sürecinin parçasıdır diyorum. çevrene bak, sor soruştur, şunları sık, sık duymaya başlayacaksın. 4-5 yaşında bebelere kur'an kurslu, dini eğitim veren ana okulları bıtırak gibi çoğalmıştır. Buraların kullanımı o düzeyde arttı ki, bırakın dili, mili, çocuk hakları dahi bu içler acısı durum karşısında çaresizdir. Bu ana okulları ne zamandan beri artmış, peydahlanmıştır?... Mesele dil okutulsun, okutulmasın meselesi değil, mesele normalleştirme meselesidir ve benim temel itirazım da zaten buradan yola çıkıyor, normalleşme sağlandıkça inanıyorum ki ilk okullara Kur'an da girecektir. Yer, yer çeşitli yerleşim birimlerinde gördüğüm, ve bir kaç başlıkda yol kenarlarındaki süs ağaçlarının minare biçiminde kesilmeye başlandığından bahsetmişimdir. Örneğin bu bahsimi güzel sanatlar, göze hoş gelmek gibi bir temelden eleştirirseniz farklı konulardan bahsetmiş oluruz. bununlada kalmaz zaten hiç değinmediğim, girmediğim bir alandan bana eleştiri getirmiş olmak gibide bir duruma düşersiniz... Oysa ben ağaçların güzel mi, çirkin mi göründüğünü ifade etmiyorum, temelde yatan ideolojik normalleştirmenin, özünde baskılanmanın, ideolojik yansımalarına değiniyorum...

1 sene önce 2023 için nasıl bir nesil yetiştirme yılı olduğunu ifade etmiştim, 1 ay önce RTE zaten açıkladı. Şimdi ise bu normalleştirmelerin sonunda Kur'an da ilkokullara girecek, gelecek açısından stratejinin otokratik bir biçim alacağını düşünüyorum... Bu otokratik(ki doğal dinsel örgütlenmelerle de iç içe) iktidar modelini ise tepeden değil, kitleler nezdinde meşrulaştırılmış bir model olarak düşünüyorum. Bu tür çıkışların(normalleştirmelerin) ise stratejinin kitlesel-toplumsal ayağıyla, örgütlenme süreciyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

spartacus
17-02-2012, 01:14
Eklemeden geçemeyecem, bu faşistlerin sola karşı yüklenmesinin altında yatan ana neden, yukarıda kabaca özetlediğim projeye karşı sağlam ve boyun bükmez direniş sergileyecek kesim olmasından kaynaklıdır. Kısaca bu gün ve yarın, solun strateji ve zafer için sindirilmesi gerektiğini düşündüklerinden ileri gelmektedir. jadı nın ülkücüvari anti-solculuğunun da maddi temeli burada yatar. Kısaca dinsel faşizm;;; solu kendi karşısında direnç-dirayet koyacak bir yapı olduğu için bitirmeye, yok etmeye çalışıyor...

Bu başlıkda kullandığım bazı terimleri, türk-islamcılığı, anti-solculuğu, faşist stratejik-ideolojik duruşu nasıl izah edebilirim diye düşünürken, Apsimon'un açtığı başlığın kaynağı link tamda burada imdadıma (http://www.birgun.net/actuels_index.php?news_code=1329387188&year=2012&month=02&day=16) yetişti. Kullandığım dili politik değilde kişisel biçimde ve sekter algılayanlar açısından da, aslında kapsamın yüzde biri dahi olmayacak, detay içermeyen yazıyla bu dertden kurtuldum diye düşünüyorum.

Neva
18-09-2012, 19:11
guncelleme