Orijinalini görmek için tıklayınız : Sıkıldım
the supernova
02-02-2012, 21:48
Adamlara bir türlü kanıtın ne demek olduğunu anlatamadık.
Kanıt diyorum , hemen masal anlatmaya başlıyorlar.
Arkadaşlar siz de bu şekilde diyaloglarla çok sık karşılaşıyor musunuz ?
İnançlı : 6 günde oluştu , şöyle oldu böyle yaptılar, israfil üfleyecek bla bla bla..
Ateist : Bununla ilgili bir kanıtın var mı ?
İnançlı : Adamın biri bilmem ne yapmış o da onu görünce bilmem ne olmuş , bla bla..
Ateist : Eee ?
İnançlı : Ne ee si işte anlamıyor musun ?
Ateist : Peki , hadi hoşçakal.
ozgur_beyin
02-02-2012, 22:32
sevgili süpernova ,seninşikayet ettiklerinin aynısını onlarda bizim gibileri hakkında düşünüyorlar. çünkü bu başka türlü olmuyor.
bugün bir şii insana 12 imam dsiye bir şeyin olmadığını anlatamazsın.
şimdiki iranda revaçta olan ayetullahlar hz mehdi zuhur edene kadar onun yerine iranı idare edecekler.bu cayetullahlar yanılmazlar söyledikleri kuran kadar geçerlidir.
aynı şey her inançte geçerli yoksa bu kadar şeyh ermiş etrafımızda OLURMUYDU?
baksanıza fidel kastroyu hrıstiyan yapacaklarmış anlatılan doğruysa eğilimide varmış .70 yıllık ateist devrimci hidayete erecekmiş.
Firestorm
02-02-2012, 23:29
Zaten bu olmasaydı inançlı diye bir şey olur muydu ki... Adı üstünde inançlı, bilmiyor inanıyor. Doğru olup olmadığının fazla önemi olmuyor ki :)
Daha önce semavi bir dine inanan bir ateistin, bence öncelikle şunu düşünmesi gerekir: Ben neden dinden çıktım ve şimdi de kendimi tüm dinlere ve metafizik yalanlara kapalı olarak, yani ateist olarak tanımlıyorum?
Tüm ateistler, diğerlerinin de kurtulması gibi bir çaba elbette yürütmüyor. Böylesi bir çaba içerisine girenlerin ve bunların da bizimki gibi bir forumda yazanların bir kısmının yaptığı hatalar olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bir dine inanırken neler hissettiklerini, neyi nasıl kabul ettiklerini unutuyorlar. Elbette, herkesin dinden çıkma şekli ve hızı aynı olmuyor; benim İslam'dan çıkmam neredeyse bir çırpıda olmuştu. Ama hemen ateist olmamıştım; bir süre deist bir dönem geçirdim. Bazılarında bu (dinden çıkmaya dair) süre, çok daha uzun olabiliyor. Fakat dinden çıktıktan ve eldeki bilgileri bilimsel, tarihsel vb şeylerle yoğurup daha sağlam bir ateist duruş noktasına geldiklerinde bazı ateistler, bir hayli sabırsız davranabiliyorlar. Bu, benim de yaşadığım bir şeydi mesela, "İşte her şey ortada, hadi dinden çıksana!".
Fakat yapılan, bence, en büyük yanlış, bu sabırsızlığın -bazen- sözlü saldırıya ya da karşıdakini küçümsemeye varabilmesi. Evet katılıyorum, inançlar çok komik, çok basit ve bunlara olan iman tamamen zorlama hislerle sağlanabiliyor. Fakat inancın kendine değil de inançlının kendine bir saldırı olursa, otomatik olarak inançlı da kendini ve bunu yapabilmek için (boş şeye inanmadığını gösterip kendini aklamak için) inancını savunmaya başlıyor. İş, "nasıl olur da inanırsın - nasıl olur da inanmazsın" noktasında kişiselleştiğinde, havanda su dövme süreci de belirttiğiniz gibi işlemeye başlıyor.
Evrim, bir kuram ve gerçek. Bunu tartışmam bile. Fakat bir kimseye gidip, "Bak evrim var, yaratılış yok, hadi dinden çık o halde" demenin ve bir hareket beklemenin bir faydası yok. Fayda ancak, inançlı kişinin bunu iç dünyasında yapabileceği bir muhasebeden ve mukayeseden gelebilir. Saldırı altındaki bir kişi de bunu ya sağlıklı bir şekilde yapamaz ya da yapmaya hiç yanaşmaz.
Bir ateistin bence yapması gereken, inançlıya sakince düşünebileceği veriler sunmasıdır; bazı şeyleri kafasına kakarcasına yapmak değil. Kimseyi dinden çıkaramazsınız ama dinden çıkmayı gerektirecek şeylerden bahsedip, birinin dinden çıkma sürecine yardım edebilirsiniz. Burada bence önemli nokta, eleştirinin inanç üzerinden yapılması gerektiğidir, inançlı üzerinden değil (zira "Bir ateist, küçük bir kıza tecavüz etti" tarzındaki bir habere nasıl bir tepki vereceğinizi düşünün).
İddia Allah'ın adil olması ise, Allah'ın adil olmadığının en net ayetlerini ortaya koyabilirsiniz ve bu artık inançlının yapacağı muhasebe ile adresine ulaşabilir. "Adil olmayan bir tanrıya inanan zavallılar" noktasına indirgendikçe konu, bir arpa boyu yol alınamayacağı açık. Fakat bu maalesef göz ardı ediliyor (tabi herkesi aynı kefeye koymuyorum). Üzücü olan, daha bilgili olan, hanyayı konyayı anlamış ve teist olmanın ne demek olduğunu bilen bir ateistin sakinliğini koruyamayıp, dine ve dinin yol açtığı zararlara karşı olan öfkesini bir inançlıdan çıkarmaya çalışması ve bazen de kendinin ne kadar zeki olduğunu ispata çalışmasıdır. Oysa inançlıya, kazanılması gereken bir insan olarak bakılmalıdır; alt edilecek bir rakip olarak değil.
Ahbap'in soylediklerine katiliyorum.
Inandigini soyleyen bir insana, kanit sormak tutarsiz bence. Bunun yerine nicin inandigini sormak, cok daha paylasimci ve cogaltici bir yaklasim..
AlbatrosS
03-02-2012, 11:53
Ahbap;
senden çok süper müslüman olurdu aslında. Said'i bile gölgede bırakacak vaazlar verir, müthiş mürit toplardın.
Ahbap;
senden çok süper müslüman olurdu aslında. Said'i bile gölgede bırakacak vaazlar verir, müthiş mürit toplardın.
Dostum,
Övdün mü, sövdün mü? :)
Bence ovmus, sen yine de bunu aklinin bir kosesine yaz, issiz kalirsan bir gun, rahat bir gecim kaynagi olabilir senin ve yakinlarin icin.:)