Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir İnsanlık Suçu: HOCALI KATLİAMI
Mutezile
23-02-2012, 19:37
ZORİ BALAYAN 1996 yılında çıkardığı RUHUMUZUN CANLANMASI adlı kitabın da şunları yazıyor,
“Biz Hacatur’la ele geçirdiğimiz bir eve girdiğimizde, askerlerimiz 13 yaşında bir Türk çocuğunu pencereye çivilemişlerdi. Türk çocuğu çok ses çıkarmasın diye Hacatur çocuğun annesinin kesilmiş göğsünü onun ağzına soktu.
Daha sonra ben ensesinden ve karnından derisini soydum, sonra saat tuttum ve yedi dakika sonra Türk çocuğu kan kaybından hayatını kaybetti.
Ruhum halkımın öcünü aldığı için guruluydu. Hacatur daha sonra çocuğun cesedini parçalara ayırdı ve köpeklere attı. Akşama kadar aynı şeyi 3 Türk çocuğuna daha yaptık. Biz Hocalıyı 30 bin kişilik çirkeften temizlemeyi başardık. Daha sonra kiliseye giderek dua ettik”.
Eserleri görebiliyoruz:
http://www.khojaly.net/photo.html
Why does Zori Balayan confesse Armenians' genocide against Azerbaijani Turks in Karabakh (Khojali)?
Zori Balayan confesses Armenians' genocide against Turks in Khojali
There are a lot of facts confirming involvement of Zori Balayan, one of ideologists of "Great Armenia", in Khojali.
Zori Balayan who is searched by Interpol justified the Khojali genocide in his book "Revival of our souls" and proudly confessed Armenians' genocide against Azerbaijanis in Khojali region in February in 1992, APA reports.
"When I and Khachtur entered the house, our soldiers had nailed a 13-year-old Turkish child to the window. He was making much noise so Khachatur put mother's cut breast into his mouth. Then I did what their fathers had done to our children. I skinned his chest and belly. Seven minutes later the child died. As I used to be a doctor I was humanist and didn't consider myself happy for what I had done to a 13-year-old Turkish child. But my soul was proud for taking 1 percent of vengeance of my nation. Then Khachatur cut the body into pieces and threw it to a dog of same origin with Turks. I did the same to three Turkish children in the evening. I did my duty as an Armenian patriot. Khachatur had sweated much. But I saw struggle of revenge and great humanism in his and other soldiers' eyes. The next day we went to the church to clear our souls from what done previous day. But we were able to clear Khojali from slops of 30 thousand people," the book reads.
Zori Balayan said that every Armenian should be proud of this action. The above mentioned crimes of Armenians against the humanity are at pages 260-262 of the book "Revival of our souls" published in 1996.[/QUOTE]
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101108005433AATAS3W
Hocalı soykırımını dünyada 2 ülke tanımış durumda: Meksika ve Pakistan.
Peki Erivan ne diyor Hocali'da olanlara?
[QUOTE]3. Armenians explain the mass slaughter of civilians of Khojaly as ...bad doings... of Azerbaijani armed forces or People...s Fronts... activists in order to satisfy the inner political interests of political power.
http://www.khojaly.net/index.html
Yani?
Silahlı azeriler politik güç kazanma uğruna iç politik çıkarlar için ''bu kötü şeyleri'' yapmışlar.
Bu da bir bakış açısı.
25 Temmuz 1990 da bir kanun çıkarılıyor ve Dağlık Karabağda av tüfekleri dahil bütün ateşli silahlar toplatılıyor. Neden ki?
1,5 yıl sonra roketatarlar, havanlar, motorize alaylar silahsız Hocalıyı haritadan sildiler.
Tanıklardan Daud Kheyriyan,
“For the sake of Cross…”, page 24, published by “Ash-Sharg” (East) agency in Beirut:
“… Sometimes we happened to march on dead bodies. In order to cross a swamp near Dashbulag, we have paved a road composed of dead bodies. I refused to march on dead bodies. Then colonel Oganyan ordered me not to scare. It is one of military laws. I have pressed my one foot onto the breast of a wounded girl aged 9 or 10 years and marched…
My legs, my photo camera were in blood…”
Daud Kheyriyan, “For the sake of Cross…”, page 62 and 63:
“… the Armenian group “Gaflan” (dealing with burning of dead bodies) have collected 100 dead bodies of Turks (Azerbaijani) and burned them in a place located one kilometer from Khojaly to the West on March 2… I saw girl aged 10 and wounded in hands and in head lying in last truck. Her face was already of a blue color. But she was still alive despite of hunger, coldness and wounds. She had a little breath. I cannot forget her eyes striving with death… Suddenly a soldier called Tigranyan took that body and thrown it on other dead bodies… Then they have burned dead bodies. It seemed to me that someone was crying in fire between dead bodies… After all I could not go further. But I wanted to see Shusha… I returned. And they continued their battles for the sake of Cross….”
JEAN-IVE-YUNET, journalist (France)
...We happened to be the witnesses of Khojaly massacre, we saw the dead bodies of hundreds of civilians- women, children, old-age people and defenders of Khojaly. We managed to fly by helicopter, we were taking photographs of every*thing we saw around Khojaly at a height of a bird's flight. However Armenians started shooting our helicop*ter and we couldn't manage to finish our job. That was a terrible scene. I heard a lot about wars, about cruelty of German fascists, but Arme*nians went beyond them, killing 5 or 6 year-old child*ren, innocent people. We saw a lot of injured people in hospitals; carriages, even in kindergarten and school buildings.
DEVAMI: http://www.khojaly.net/eyew.html
Hocalı artık hocalı de değil: Adı İvnovka
100 yıllık bir rüya: Sadece ermenilerin yaşadığı BÜYÜK ERMENİSTANI kurmak.
Taşnaksütyun'un başlattığı proje, ete kemiğe bürünüyor.
Kaçaznuni'nin ilk 'faaliyetlerine' imza attığı etnik temizlik devam ediyor.
Neden HOCALI?
Dağlık karabağın stratejik noktalarından biri. Rasgele bir hedef değil. Amerikalı gazeteci Thomas Goltz
(nişanyan'la da tanışık kendisi:http://nisanyan.blogspot.com/2008/06/thomas-goltz.html)1991 ocağında Hocalıdaki durumu şöyle aktarıyor:
''Şehirde telefon çalışmıyor, elektrik yok, ısıtmada yok; hiç bir şey çalışmıyor..''
Dünyadan zaten yalıtılmış...İnsanlıktan da
rastaman
23-02-2012, 21:11
Hocalı katliamı öncesi ve esnasında Rus ordusunun bölgede olduğu,Ermeni milisleri silahlandırdığı biliniyor.Peki Rusyanın Azerilerle derdi ne?
Tüm yaşananları bölgedeki güç dengelerinin değişmesiyle açıklamak,komşu ülkelerdeki süreçlerle birlikte ele almak gerek.Dönemin Elçibey hukumetinin ülkesini Rusya ekseni dışına çıkarması,Türkiye ve batıyla yakın ilişkiler kurması sonucu Rusya Azerbaycan'ı ''cezalandırmıştır''.Aslında öncesinde Baküye giren Rus ordusu bu cezalandırmanın ilk aşamasını uygulamıştır.
Bu Karabağ ''cezalandırması'' bize biraz garip gelebilir,ama Rusya'nın son 25 yıllık dış politikası bunun örnekleriyle doludur.Hatırlayın,Gürcü iktidarı Rusya'ya sırt çevirip batıya yaklaştığında da aynı şekilde cezalandırılmış,Rus ordusu harekete geçmişti.Sonunda Azerbaycan'ın başına gelen Gürcülere de geldi,sözde bağımsız gerçekte Rus vassalı Abhazya ve Osetya'mız oldu.
Rusya ve Demirel destekli Haydar Aliyev darbesiyse Rusyanın üçüncü ''golüdür'',eski KGB ajanı Aliyev Elçibey'in bakanı İskender Hamidovla Çeçen direnişçi Dudayev'in görüşmelerini efendisi Rusyaya teslim etmiş,Elçibey iktidarındaki ''bozkurt'' kanadın Çeçen direnişine desteğini otaya koyarak sadakatini ispatlamış ve iktidarla ödüllendirilmiştir.
Tüm bunlara din ve karşılıklı çıkar eksenli geleneksel Rus-Ermeni ittifakını da eklersek konu daha anlaşılır hale gelecektir.
Mutezile
24-02-2012, 19:01
Evet rastaman, 80 sene önce de Rus Çarı ermeni gönüllü birliklerini nasıl silah, teçhizat ve parayla donattıysa, 80 sene sonrada aynı ülke desteğini esirgemiyor.
Firestorm
24-02-2012, 19:26
İlk öncelikle söylemek isterim ki bir katliyam yapılmış ise, hatta bir insan öldürülmüş ise hangi sebeble olursa olsun yanlıştır. Bunun sebebinin vs hiç önemi yoktur. Bir yada belirsiz sayıda insan öldürülmüştür ise öldüren ve sebebiyet veren herkes suçludur.
Sonrasında ise bir konuda not düşmek isterim;
İnsanların ölümleri üzerinden politika yapmak bakın sizde öldürdünüz bu yüzden bizde öldürdük gibi düşünceler insanlık dışıdır bu tip hareketlerde bulunan kişinin de insanlığını sorgularım. Umarım bu konu ermeni soykırımının karşı savunma amacı ile acılmamıştır.
rastaman
24-02-2012, 19:35
Bu işler genelde böyle,çoğu birey yada devlet sadece kendi kabul ettiği soykırımlardan bahsediyor,diğerlerini görmezden geliyor.
Senin soykırımın sana,benimki bana.
Bizde de öyle,Hocalı,Doğu Türkistan gibi katliamları sadece milliyetçiler,kemalistler görüyor,o tarz başlıklarda sosyalist,liberal arkadaşlar pek ortalıkta görülmüyor.
Ermeni soykırımı,Süryani katliamı gibi konularda da milliyetçileri kemalistleri göremiyoruz,yada sadece inkar amaçlı görüyoruz.
katliyam yapılmış ise, hatta bir insan öldürülmüş ise
Sizde ve birçok arkadaşta da benzer bir tavır var mesela,Hocalıyla ilgili bir başlığa Ermeni katliamı örneğiyle geliyorsunuz,karşı tarafın tavrının bir benzeriyle.
Üstelik ''yapılmış ise'' lik bir durum yok burada,kanıtlarıyla yapıldığını,1 milyon insanın topraklarından sürüldüğünü biliyoruz.Herşeyden önce bu katliamların yapıldığını açıksözle kabul etmek gerek.
Firestorm
24-02-2012, 19:40
Bu işler genelde böyle,çoğu birey yada devlet sadece kendi kabul ettiği soykırımlardan bahsediyor,diğerlerini görmezden geliyor.
Senin soykırımın sana,benimki bana.
Bizde de öyle,Hocalı,Doğu Türkistan gibi katliamları sadece milliyetçiler,kemalistler görüyor,o tarz başlıklarda sosyalist,liberal arkadaşlar pek ortalıkta görülmüyor.
Ermeni soykırımı,Süryani katliamı gibi konularda da milliyetçileri kemalistleri göremiyoruz,yada sadece inkar amaçlı görüyoruz.
Malesef ki öyle ki bu açık bir şekilde ölümler üzerinden politika yapmaktır. Özellikle günümüzde bu tip politikalar hep oy için yapılıyor malesef ki...
rastaman
24-02-2012, 19:44
Malesef ki öyle ki bu açık bir şekilde ölümler üzerinden politika yapmaktır. Özellikle günümüzde bu tip politikalar hep oy için yapılıyor malesef ki...
Hmm,bakış açınız bu şekildeyse sorun yok tabi.
İnsanların ölümleri üzerinden politika yapmak bakın sizde öldürdünüz bu yüzden bizde öldürdük gibi düşünceler insanlık dışıdır bu tip hareketlerde bulunan kişinin de insanlığını sorgularım. Umarım bu konu ermeni soykırımının karşı savunma amacı ile acılmamıştır.
Yok diger baslikta konular birbirine girdiginden mutevellit, ayri baslikta incelenmesi daha uygun olacaktir.
Firestorm
24-02-2012, 19:50
Yok diger baslikta konular birbirine girdiginden mutevellit, ayri baslikta incelenmesi daha uygun olacaktir.
uygun olacağı için açtı yani :) Tabi konuların karışması iyi olmaz heleki bir katliyamı başka bir katliyam ile tartmak hiçte hoş olmaz...
Dip not:Açıkcası o konuda çok uzun yazıyonuz bi süredir takip etmiyorum :heh:
yucemanitu
24-02-2012, 21:15
Bu konuda farklı düşünen yok evet, Hocalı'da bir katliam yapılmıştır. Katliam yapılmadı diyen birinin çıkacağını zannetmiyorum. Bu arada art arda katliam başlıkları açıyoruz Zeus sonumuzu hayr etsin.
http://www.sesonline.net/php/genel_sayfa.php?KartNo=56893
saygılarımla
dilaver'e ek:
Hocalı neyi örtüyor? Veya, Hocalı ve samimiyet...
http://www.agos.com.tr/hocali-neyi-ortuyor-veya-hocali-ve-samimiyet-772.html
Diger baslikta neyin ne oldugunu ogrenebilsek, sorularimiza cevap alabilsek, neyin neyi orttugu veya actigi konusunda bilgi sahibi olabilecegiz sanirim.
Sonucta her ulke kendi cikari icin, birseyleri ortuyor veya aciyor neticede.
Yoksa insan isek, cografyaya gore katliam kategorilemesi yapmamamiz gerekir.
Katliam her turlu katliamdir.
spartacus
24-02-2012, 22:42
Sevgili Rastaman
Bazıları vardır istismar temelli yazar. O konulara girerim, baştan bu tür yöntemlerin, geçmişde yaşanan acıların, zulümlerin vb üzerinden, bu gün ister ideolojik, isterse siyasi bir çıkar, rant amaçlayan, ya da demokrasinin en önemli gereklerinden bir tanesini işlevsiz hale getirmek için-söz, ifade ve düşünce özgürlüğü-, muhatabını, muhalifini, farklı düşüncede olanı susturmak, ötekileştirmek, sindirmek vb(ki bence faşizan bir yöntem) amaçla kullanımlarda da kan beynime sıçrar. Bu paragrafı anlama kabiliyetinden yoksun insanlar beynime sıçrayan kana değilde, kelimelere takılıp oyun oynamaya kalkarlar.....
Daha önce hatırlıyorum 1. Dünya savaşında Avrupada osmanlı ve Türk nüfusuna uygulanan sürgünler ve katliamlara değinmişimdir. Tam da o başlık Ermeni katliamı ve soykırımı üzerine idi. Ama yine amacı üzüm yemek değil, bir toplumun tarif edilemez acısı üzerinden nemalanan, bir üst paragrafda faşizan bir tutum olarak özetlediğim biçimiyle, kendisinden farklı düşünenleri, -o konuda dahi farklı düşünmezken(örneğin Ermeni soykırımını kabullenen)- bu tür acılar üzerinden sindirmeye çalışan bir anlayış, zihniyet hakimdi...
Bu halde insan 40 kez düşünüyor, insanların acıları üzerinden rant elde eden bir başlığa yazmak, çarpık ve saplantılı dönen değirmene su mu taşımaktır(?) yoksa insanların acılarına ortak olmak, ama en önemlisi bu olaylardan fazlasıyla dersler çıkartarak bu gün ve gelecek için olmaması için çalışmak mıdır? (O başlık gerçekten bunun yerimi dir?) Bu çabanında onlarca değil bir kaç sorusu vardır? NEDEN? NE YAPMALI?
Şimdi bu soykırımlar NEDEN? BU NEDENLERİ bu gün hayatımızın bir parçası olmaktan uzaklaştırabildik mi? Ne yapmalıyız ki böyle adresi belli olmayan, şuncu ya da buncu diye ayıramayacağımız bu zulümlere, acıları bir daha yaşamayız?
LANET okumak çözüm değildir, olmuş kahretsin deyip geçmekde, ŞU YAPMIŞ TÜÜÜ ŞU, BU YAPMIŞ PÜÜÜÜ BUNA DEMEKTE çözüm değil(aksine bu tarz-yaklaşım; katliamların değirmen suyuna katılmaktır.). Bu gün lanet okuduğumuz bir olay, yarın yine yaşanıyorsa burada eksiklik yine bizdedir...
Bu tür katliamlar tarihin ve ayrımsız tüm dünya coğrafyasının her tarafında yaşandı, yaşanıyor. Bir insan nasıl olurda insanı kesebilir? Eziyet edebilir, başkaları nasıl siyasal rantları, subjektif üstünlükleri, subjektif çıkarları için bu tür olayları kullanabilir ben ifade edemiyorum. Bu katliamda da tarifi olmadığı gibi, bunu tarif etmek benim açımdan mümkün değil. Ama bu tür olayların önüne geçmek, yaşanmasına engel olmak ise biz insanların ellerinde... yani neden? sorusuna yanıt bulabilir ve ne yapmalı sorusuna kafa yorabiliriz....
İlk adımı atalım, şuncular ve buncuları bir yana bırakalım, insan öznesine hitap edelim.
Bu tür katliamlar tarihin ve ayrımsız tüm dünya coğrafyasının her tarafında yaşandı, yaşanıyor. Bir insan nasıl olurda insanı kesebilir? Eziyet edebilir, başkaları nasıl siyasal rantları, subjektif üstünlükleri, subjektif çıkarları için bu tür olayları kullanabilir ben ifade edemiyorum. Bu katliamda da tarifi olmadığı gibi, bunu tarif etmek benim açımdan mümkün değil. Ama bu tür olayların önüne geçmek, yaşanmasına engel olmak ise biz insanların ellerinde... yani neden? sorusuna yanıt bulabilir ve ne yapmalı sorusuna kafa yorabiliriz....
İlk adımı atalım, şuncular ve buncuları bir yana bırakalım, insan öznesine hitap edelim.
Kesinlikle haklisin Spartacus.
Kesilen kizilderililer, filistinde oldurulenler, Hocali'da, Dersim'de, Halepce'de, Bosna'da, Aborjinlerde, Rwanda'da orda burda vs.vs. her yerde.
Katliam her yerde maalesef..
Bunu cografyaya indirgemek, yok saymak, politik amacla kullanmak, birini digerine ustun tutmak vs. hic de insani turden seyler degil.
rastaman
24-02-2012, 23:40
Spartaküs yazdıklarında katılmadığım hiçbir nokta yok.Etnik mensubiyete kültürel ve sosyal bir değer olmanın ötesinde politik anlamlar yüklemeyen insanlar için ölenin de öldürenin de kimliği önemli olmaz.
Milliyetçiliği,ulusalcılığı temel alan gruplardan zaten bu konulara tarafsız yaklaşmalarını beklemiyoruz,onlar başlıbaşına taraflar.
Peki ya sosyalistler,liberaller,anarşistler?Yani etnik eksenden uzak düşünebilen insanlar,onlar gerçekten bu konulara eşit yaklaşabiliyor mu?
Ben Hocalı soykırımından,Kırım Tatarlarının sürgününden,Adige katliamından bahseden sosyalist görmedim örneğin,genelde ''o işlere biz bakmıyoz,faşolar bakıyo'' gibi bir tavır seziyorum hep.
Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez.
Böyle gelmiş,böyle gidiyor,politik gruplar bu konuda bir türlü dengeyi bulamıyor.
AlbatrosS
24-02-2012, 23:46
Hocalı milliyetçilerin riyakar bir yüceltmesidir. Binlerce Azeri sürgün, 1000 kadar bir gecede öldürülmüş... Güzel. Vicdanı olan kimse onaylayamaz zaten. Peki ya Türkiye Kürtleri? Bu ülke cebinden tam beş HOCALI çıkardı bilen var mı?
Koçgiri, Ağrı, Dersim, Şeyh Sait... Her birinden onbinlerce insan batıya sürüldü. Yalnızca 84'ten bu yana 4000 küsur civarında köyün doğu'da boşaltıldığı bilinen bir vak'a. STK'lar sırf bu yüzden 3-4 milyon insanın Batı'ya göç ettiğini söylemekte. Yalnızca Mahmur kampında 40 bin civarı Türkiye Kürdü yaşamakta.
Akademisyenler ve İHD faili meçhul cinayetlerin yalnızca 10. binin üzerinde olduğunu söylemekte. Kürt işadamlarının ölüm listelerine ne dersiniz? Peki, güzel...
90'lardan bu yana 4000 bin civarında şüpheli asker ölümü olduğunu bilen var mı? Yalnızca 90'lardan bu yana intihar etti denilenlerin sayısı 400'ü geçmekte...
23'ten bu yana ''devlete isyan'' bahanesiyle öldürülen Kürt sayısını bağımsız kaynaklar 200.000 civarında olduğunu tahmin ediyor. Ki bazı kaynaklar yalnızca DERSİM'DE öldürülen insan sayısının 40.000'i bulduğunu söyler... Sayıları ''taraflı'' kaynaklardan izlesek 500.000 rakamına rahat ulaşırız; ancak, aklı selim tahminler 200.000 civarı der...
15 milyonu geçen Kürt nüfusun yarısı Batı'da yaşar. İyimser bir tahminle 7-8 milyon eder bu.
Büyük kentlerin merkezlerinde gettolarda yaşayan kaç Hocalı olduğundan haberiniz var mı?
ROBOSKİ'deki katliama bile ''KAÇAKÇILAR'' adıyla mazaret sunanların Hocalı hassasiyeti gözlerimizi yaşartıyor tabi. Ömrü hayatından bir tane Kürt mazlumunun adını ağzına anmayanlar, bu kirli savaşın bir fiil kirli bir tarafı olanların VİCDANI beni duygulandırmıyor. Azerbaycan'da ''darbe'' heyulaları görenler, darbelerin tarafı olmaya çalışan ama beceremeyenler Hocalı'ya göz yaşı döküyor... Aman ne hoş...
Bu başlıkda da yine aynı şey oldu,Dilaver ve Xor'un verdiği linkler bile bu başlığa ve konuya nasıl yaklaştıklarını gösteriyor.Hocalıyı faşistlerin dillerine dolaması bizim sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmez.
Şimdi Marksistlerin nasıl baktığını açıklayayım. Her şeyden önce biz anternasyonalistiz. Bizim milliyetimiz olmaz, biz dünya vatandaşıyız. Ben sadece ilgili bir linki veridm ve <Hocalı açıkça beni pek ilgilendirmiyor. İlgilendirse bile sadece bir katliam olduğu için ilgilendiriyor. Buradan hiç bir milliyete pay çıkmaz.
Bizi esas olarak nedenler ilgilendiriyor. Bu katliamlar bitmiyor ve bitmeli. Bunu da ancak etnisitelerden kurtulmuş insanoğlu başarabilir.
saygılarımla
rastaman
24-02-2012, 23:59
Hocalı milliyetçilerin riyakar bir yüceltmesidir. Binlerce Azeri sürgün, 1000 kadar bir gecede öldürülmüş... Güzel. Vicdanı olan kimse onaylayamaz zaten. Peki ya Türkiye Kürtleri?
Sen yapma bari Albatros,''bir katliam başka biriyle örtülmeye çalışılmamalı'' ya ne oldu?
Milliyetçilerin Ermeni soykırımındaki ''ama onlar da bizi katletti'' 'siyle pişti oldun şimdi.
rastaman
25-02-2012, 00:07
Şimdi Marksistlerin nasıl baktığını açıklayayım. Her şeyden önce biz anternasyonalistiz. Bizim milliyetimiz olmaz, biz dünya vatandaşıyız.
Dostum teoride öyle de pratikte pek öyle olmuyor.Sağa tepkisel davranmaktan öte geçemiyorsunuz,farkına varmadan taraf olup çıkıyorsunuz.
Dostum teoride öyle de pratikte pek öyle olmuyor.Sağa tepkisel davranmaktan öte geçemiyorsunuz,farkına varmadan taraf olup çıkıyorsunuz.
Dostum
Ben kendi bacağımdan asılırım ve devrimci Marksistim. Teorim neyse pratiğim de odur. En azından beni bu sitede tanıyanlar buna şehadet edecektir.
Başkası beni ilgilendirmiyor. Beni benim düşüncelerimle değerlendiriniz lütfen.
saygılarımla
AlbatrosS
25-02-2012, 02:34
Sen yapma bari Albatros,''bir katliam başka biriyle örtülmeye çalışılmamalı'' ya ne oldu?
Milliyetçilerin Ermeni soykırımındaki ''ama onlar da bizi katletti'' 'siyle pişti oldun şimdi.
Öyle bir şey olması için benim Hocalı'da ''hayır, karşılıklı çatışmalar vardı, savaş zayiatıydı'' gibi meşrulaştırıcı nedenler üretmem lazım. Hocalı'ya soykırım bile diyebiliriz, bundan gocunmam ki. Hatta Hocalı'yı da konuşmuyoruz. Dediğimiz şeyse açık: Bilboardlarda ''Ermeni yalanına son, Hocalı'ya buyrun'' yazdıran bir ülkenin maaşlı memurları DERSİM KATLİAMINI anmayı bırakın MADIMAK'ın müze olmasını dahi istemezler...
Kürtler, Ermeniler, Gayrı müslimler, 6-7 eylül, Madımak... hasılı bu ülkenin istisnasız TÜM DEVLET SUÇLARI VE ACILARINI es geçeceksin; bunların söylendiği her platformda ''sille tokat'' lince girişeceksin; ardından da ''Hocalı'daki timsah göz yaşları''na inanmamızı bekliyeceksin...
Burada ''acıları yarıştırmıyoruz, duyarlılık'' diyenlerin anlamadığı yahut gözden kaçırdığı şey de bu: Ben Hocalı'yı seve seve anarım, asla yok saymam ve meşrulaştırmaya çalışmam... Ancak Hocalı benim karşıma siyasal bir MEVZİ olarak devleti aklama, temize çekme işlemine KOŞULMUŞ BİR MİSYON olarak çıkartılıyorsa, bu tezgaha da gelmem.
Ne zaman bu adamlar ''tüm devlet savaş suçları ve bunlardan biri Hocalı'ya hayır'' der... o zaman bir parça samimi ve tutarlı olduklarını düşünürüm...
Bana haksız olduğumu söyleyebilmen için ''ERMENİ YALANINA SON'' adlı eklemenin OLMADIĞINI yanlışlıkla yapıldığını falan demen gerekir...
rastaman
25-02-2012, 02:57
Albatros,bize ne 10 tane ırkçının açtığı pankarttan?
Konuyu tartışırken neden onların ekseninden çıkmıyorsun?
Hocalı bizim için ''ama onların niyeti başka'' dan mı ibaret?
Orada öldürülenler ülkücü militanlar değil,sivil insanlar.Bu başlıkda çok şey tartışabilirdik,ama hala ''bu başlık niye açıldı''dan öteye gidemedik.
Sen Hocalı için nasıl ki ''ama onların niyeti başka'' diyorsan diğeri de Kürt sorununda aynısını söylüyor,''ama onların niyeti başka'' diyor.
Daha serinkanlı düşünmek,tepkisellikte asılı kalmamak gerek.
Yoksa farkına varmadan taraf haline geliyoruz.
AlbatrosS
25-02-2012, 03:15
Albatros,bize ne 10 tane ırkçının açtığı pankarttan?
Konuyu tartışırken neden onların ekseninden çıkmıyorsun?
Hocalı bizim için ''ama onların niyeti başka'' dan mı ibaret?
Orada öldürülenler ülkücü militanlar değil,sivil insanlar.Bu başlıkda çok şey tartışabilirdik,ama hala ''bu başlık niye açıldı''dan öteye gidemedik.
Sen Hocalı için nasıl ki ''ama onların niyeti başka'' diyorsan diğeri de Kürt sorununda aynısını söylüyor,''ama onların niyeti başka'' diyor.
Daha serinkanlı düşünmek,tepkisellikte asılı kalmamak gerek.
Yoksa farkına varmadan taraf haline geliyoruz.
Arkadaşım konuyu açan ''militan'' zaten... Sen O şahsın bir tane Kürt, Ermeni, gayrı müslim... duyarlılığını gördün mü? Bu konuyu sen açsaydın aynı tepkiyi elbet koymazdım. Ancak bunu Kemalist militan ruhlu(bu ifadeden vural savaş tipi militanlığı kastediyorum) biri açınca iş değişir.
Bunu sormak da hakkımız.
Kaldı ki bunu ''mesnetsiz'' de atmıyoruz... Acılar arası bir SİMETRİ işlevine koşuluyor, diyorum.
rastaman
25-02-2012, 03:49
Arkadaşım konuyu açan ''militan'' zaten... Sen O şahsın bir tane Kürt, Ermeni, gayrı müslim... duyarlılığını gördün mü? Bu konuyu sen açsaydın aynı tepkiyi elbet koymazdım. Ancak bunu Kemalist militan ruhlu(bu ifadeden vural savaş tipi militanlığı kastediyorum) biri açınca iş değişir.
Üstüme iyilik sağlık,bu nasıl gerekçe?
''Çünkü konuyu açan Kemalist!''
Neyse,anlaşamayacağız bu konuda seninle.
Ya bu arada Ruandayla ilgili bir başlık açacam,zaten ortalığı kan götürüyor,bir sürü soykırım başlığımız var.Soğusun biraz.
Ya bu arada Ruandayla ilgili bir başlık açacam,zaten ortalığı kan götürüyor,bir sürü soykırım başlığımız var.Soğusun biraz.
Rastaman sen en iyisi bir genel, katliam, soykirim sebepleri ve nasil onlenir turunden bir baslik ac. Baska turlu fikir uretemeyecegiz, zira.
Mutezile
25-02-2012, 09:11
Firestorm
İnsanların ölümleri üzerinden politika yapmak bakın sizde öldürdünüz bu yüzden bizde öldürdük gibi düşünceler insanlık dışıdır bu tip hareketlerde bulunan kişinin de insanlığını sorgularım. Umarım bu konu ermeni soykırımının karşı savunma amacı ile acılmamıştır
Hocali katliamının sene-i devriyesi yaklaşıyor. Ben Almanyada Dachau toplama kampını ve arşiv resimlerini yerinde gördüm. Yeryüzünde Nazilerin sistematiği ile yarışabilen ender kıyımlardandır Hocali.
Sözde Ermeni soykırımı başlığı altında söylenmesi gereken söyleniyor zaten.
Hocali unutuluyor. Derdim(iz) unutulmasın.
Dilaver
'Hocalı katliamı bahane edilerek Ermenilere yönelik nefret pompalanıyor'
Dilaver Hocali katliamının sende sadece bunu çağrıştırmasına üzüldüm..
Dilaver
Ben sadece ilgili bir linki veridm ve <Hocalı açıkça beni pek ilgilendirmiyor. İlgilendirse bile sadece bir katliam olduğu için ilgilendiriyor. Buradan hiç bir milliyete pay çıkmaz.
Milliyetlere ''Pay üleştirme'' gayretinden endişelendiğin için, salt bu kaygıyla pek ilgilenmiyorsun demek, hocali ile.
Anladım. Bu da acı.
Anlaşılan Hocalı ciddi bir tedirginlik sebebi.
Firestorm
25-02-2012, 11:52
Firestorm
Hocali katliamının sene-i devriyesi yaklaşıyor. Ben Almanyada Dachau toplama kampını ve arşiv resimlerini yerinde gördüm. Yeryüzünde Nazilerin sistematiği ile yarışabilen ender kıyımlardandır Hocali.
Sözde Ermeni soykırımı başlığı altında söylenmesi gereken söyleniyor zaten.
Hocali unutuluyor. Derdim(iz) unutulmasın.
Dilaver
Dilaver Hocali katliamının sende sadece bunu çağrıştırmasına üzüldüm..
Dilaver
Milliyetlere ''Pay üleştirme'' gayretinden endişelendiğin için, salt bu kaygıyla pek ilgilenmiyorsun demek, hocali ile.
Anladım. Bu da acı.
Anlaşılan Hocalı ciddi bir tedirginlik sebebi.
bu mesajınızdan sonra bu topiğin hiç bir değeri kalmamıştır. siz ve sizin gibi düşünenleri bi türlü anlamıyorum. ermeni soykırımını yok sayıp başka bir girişimin olduğunu savunmak... katliyam ve soykırımları sınıflayıp birini, bir diğerine göre kötü veya bu daha kötü diye nitelendirmek.... Çok nasıl desem insanlık dışı davranışlar ki bu kadar din vs konularını aşmış ve bu tür konularla uğraşmak için dög'e bile girmiş birinin böyle aşırı taraflı bir yazı yazması gerçekten beni şaşıtıyor....
insan hayatı sizin gözünüzde bu derecede mi değersiz...
Bu arada art arda katliam başlıkları açıyoruz Zeus sonumuzu hayr etsin.- Yucemanitu
Şiddet, insan öldürmek insanlık suçudur. Kim işlerse işlesin, bu insanlık suçunu işleyenlerin milliyeti önemli değildir. İttihatçı/ Talatçılar bir milyona yakın insanı kesmişlerdir. Onların kültürel varlığını dahi yok etmişlerdir. Ermenileri binyıllardır yaşadığı coğrafyadan, evlerinden kılıç/ silah zoruyla çıkarıp, ölüm yolculuğuna çıkarmışlardır. Şimdi hala baskılar küçük ermeni azınlığa devam etmektedir günümüzde
Hocalıda yaşananlar da insanlık suçudur. Sivil halkın ölümü, öldürülmeleri kabul edilemez. Yapılanlar yanlıştır ve kınanması gerekir.
Bunun dışında Azeriler ne yazıkki rahat durmamış ve Ermenileri Karabağ'dan silahla, ölümle sürmüştür. Hatta son günlerde ermeni mezarlığını da ağır iş makineleriyle yıkmış ve dümdüz etmiştir. Ölülere bile saygı gösterilmeyen bir iklimde barış sağlanmaz. O halde yıkıcı değil, yapıcı yaklaşmalı , çözüm yada halkların kardeşliği nasıl sağlanabilir? Onu konuşmalıyız.
AlbatrosS
25-02-2012, 15:48
Rastaman;
Hocalı ''nefret suçlarına alet ediliyor'' diyoruz... 3-5 ırkçıdan bana ne diyorsun. İstanbul semalarındaki bilboardları üçbeş ''ırkçı''nın işi olarak görmek mümkün mü? Yoksa bu türk milliyetçiliğinin alemet-i farikası mı? Ermeni soykırımı tartışmaları her gündeme geldiğinde ''HOCALI''yı göstermek bir adettir.
Mutezile bu konuda açık bir taraftır. Bu zat ne zaman Türk devletinin katliamlarıyla ilgili bir tane başlık açmış? Ne olduğu önemli değil, bir tane? Ermeniler olmadı gayrı müslimleri verelim? 6-7 EYLÜL POGROMU olsun. Varlık vergisi olsun. Uludere olsun. Dersim olsun. 12 eylül'ün faşist bir devlet provokasyonu olsun.
Jolly Jocker
25-02-2012, 18:25
Hocalı katliamı Ermeni milliyetçilerinin işidir ve bir insanlık suçudur.
Tıpkı Azerbaycan toprağı Sumgayit'te benzer biçimde katledilen Ermeniler gibi.
Bu tür katliamlardan sonra halklar değil milliyetçilik mahkum edilmelidir.
Ama ne geriptir ki ''karşı tarafın'' katliamını diline dolayanlar hep milliyetçilerdir.
Bunu, kendi katliamlarının üzerini örtmek için yaparlar. Bu tuzağa düşmemek gerekir.
Türk milliyetçilerinin Hocalı'yı umursamaları insanlığı çok önemsedikleri için değil 1915 Ermeni soykırımının üzerini örtmek içindir.
Rober Koptaş: Hocalı neyi örtüyor? Veya, Hocalı ve samimiyet...
'Ermeni yalanına sessiz kalma' diye koca koca harflerle duyurulan miting çağrısından bir türlü kaçamıyoruz son günlerde. Yerin üstünde, en işlek caddelerdeki billboard'larda; yerin altında metro istasyonlarında, nereye gitsek oradalar. Tedirgin adımlarla uzaklaşıyoruz çoğu zaman. Olur a, birileri büyük günahımızı, Ermeni olmaklığımızı anlar, 'Vay seni gidi yalancı!' diye üzerimize çullanır...
26 Şubat'ta 20. yıldönümü nedeniyle anılacak olan Hocalı Katliamı için, Taksim Meydanı'ında bir miting düzenlenecek. "Hocalı soykırımı bir daha yaşanmasın, sen de katıl!" çağrısına yer verilen afişte, 26 Şubat 1992'de ne oldu sorusunun altında, şu cümleler yer alıyor:
"Ermeni ordusu bir gecede Hocalı şehrini yok etti. Hocalı'da bir soykırım yaşandı. Azerbaycan toprağı, Türk yurdu Hocalı, 22 yıldır Ermenistan işgalinde. 1 milyon insan sürüldü. Binlerce masum katledildi. Bir daha Hocalı, Srebrenitsa, Hama ve Humus yaşanmasın diyorsanız, 26 Şubat Pazar, saat 14'te Taksim'de olalım."
Hocalı'da öldürülen masum canlar için acı duymamak elde mi? O fotoğraflardaki parçalanmış bedenlere yürek sızısı duymadan bakabilmek mümkün mü? İster Azeri, ister Kürt, ister Türk olsun, masum insanların katledilmesinden sevinç duymak insanlığa sığar mı?
Ama gelin, eğri oturup doğru konuşalım. Ben diyorum ki, Türkiye'de bugün Hocalı'nın bu kadar büyük bir kampanyayla anılmasının ardında, 1915'in konuşulmasını engellemek, bu konudaki tartışmayı bastırmak ve bu konuda milliyetçi bir yığınak yaparak milliyetçi-ulusalcı söyleme yeni cephaneler sağlamak çabası var. Yok diyebilir misiniz?
Azerbaycan ve Karabağ meselesi, Türkiye'de yıllardır derin devletin cirit attığı verimli bir saha oldu. Soydaşlık, kardeşlik, iki devlet - tek millet söylemleriyle oluşturulan sıkı bağlar, Türkiye'nin iç ve dış siyasetine ambargo koymak için kullanıldı daima. Kardeş Azerbaycan'da darbe girişimlerine destek vermek bu siyasanın en belirgin örneklerinden biri değil miydi? Daha dün Ermenistan'la diplomatik ilişkileri başlatan, sınırların açılmasını sağlayacak protokoller, Azerbaycan lobisi kozunun ileri sürülmesi ve Başbakan Erdoğan'ın bile isteye kendini bu milliyetçi-ulusalcı politikaya rehin vermesi sonucunda tarihin çöp sepetini boylamadı mı?
Bugün kalabalıkları Hocalı'yı anmak için Taksim'de toplanmaya çağıranlar gerçekten masum insanları mı anıyorlar? Yoksa başka masum ölülerin anılmasını engellemeye mi çalışıyorlar? Hocalı'yı soykırım olarak adlandıranlar, Azerbaycan Ermenilerinin benzer travmalarının, mesela Sumgayit'in lafının edilmesine tahammül edebilir mi? Madem ki Hocalı bir soykırım ve onlar soykırımların tekrarlanmasını istemiyorlar, 1915'in masumlarını da aynı kalp acısıyla anabilirler mi? Hocalı soykırımı bir daha yaşanmasın dileğinin yanına, Ermeni soykırımı bir daha yaşanmasın cümlesini eklemeyi zihinlerinden geçirebilirler mi? "Ermeni yalanına sessiz kalma" diyenler, kendi yalanlarının üstünü örtmeye çalışıyor olmasın.
Hocalı, Sumgayit, Karabağ, Uludere, Der Zor... Yaşadığımız coğrafyanın bahtsızlık nişaneleri. Oralarda ölen onlarca, binlerce, yüzbinlerce masum insan, bizlerin vicdanında, halkların barışçı geleceğine dair umudu borçlu olduğumuz kurbanlar... Bizim tek samimiyet testimiz, onların hiçbirini diğerine yeğ tutmamaktan geçiyor. Ne yazık ki, Hocalı katliamının 20. yıldönümünde, Taksim böyle bir samimiyete sahne olmayacak.
Rober Koptaş (Agos, 23.02.2012)
http://www.marksist.org/haberler/6433-rober-koptas-hocali-neyi-ortuyor-veya-hocali-ve-samimiyet#.T0jUVHXHMzk.facebook
rastaman
25-02-2012, 21:53
Rastaman sen en iyisi bir genel, katliam, soykirim sebepleri ve nasil onlenir turunden bir baslik ac. Baska turlu fikir uretemeyecegiz, zira.
Yok bu daha çok Tutsi ve Hutuların özel durumlarıyla ilgili olacak,diğer soykırımlar ve katliamlardan çok daha farklı faktörleri tartışmak istiyorum.Orta Afrikadaki sosyal ve ekonomik yapıyla ilgili.
Ha,tüm katliamların,soykırımların ana motivasyonu milliyetçilik ve onun farklı versiyonlarıdır,o ayrı.
Mutezile
26-02-2012, 08:58
Firestorm
insan hayatı sizin gözünüzde bu derecede mi değersiz...
Size söyleyecek kelime bulamıyorum.
Evet, Hocalı başlığı bir tedirginliğe yol açtı. Açsın zaten. Fotoğraflarıyla, vahşet fotoğraflarıyla canlı; daha 20 yıllık olduğu halde neredeyse unutulan, unutturulan bir etnik temizlik...Bir vahşet.
Bunun insanlık suçu olduğunu kabullenenler nedense hemen bir yan cümle kurup: 'Ama Türklerde 1 milyon ermeniyi katletti' demek zorunda hissediyorsa kendini; Hocaliyi hatırlatmanin ciddi bir tedirginliğe yol açtığını söylemek hiç abartı değil.
--AZERİ/TÜRK/MÜSLÜMAN TEHCİRİ--
Göçkünler ve Kaçkınlar.
1988 senesi ile başlayan Azerileri Ermenistandan sürme faaliyeti sonucunda 600.000 azeri ermenistan topraklarından çıkartılır. 200.000 kadarı kadın ve çocuktur.
Milliyetine, dinine, diline vs. özelliklerine göre takibe maruz kalması,hayatının, ailesinin, malının tehlikede olması, yaşadığı devletin onu müdafaa etmemesi yüzünden yaşadığı ülkenin dışına çıkan Azerbaycan Devleti vatandaşı olmayan kişilere "Kaçgın", Azerbaycan Cumhuriyeti'nde daimi yaşadığı yeri terk etmeye mecbur olup, başka yerlere göçen şahıslar veya başka ülkelerde yaşadığı yerleri terk etmeye mecbur olup Azerbaycan'a gelen Azerbaycan vatandaşlarına "Mecburi Göçkün " adı verilir.
Peki neden sürülüyorlar:
1- Türksüz ve müslümansız bir Ermenistan yaratmak
2- Karabağı kendi topraklarına katmak
Göçmenler arasında çadırlarda, barakalarda, yük vagonlarında, yarım kalmış inşaatlarda, yol kenarlarında, mağaralardayaşayan ailelerin durumları diğerlerine göre daha zordur. Özellikle kış aylarında buralarda barınmak çocuk ve yaşlılar için katlanılır gibi değildir. Elektriği, suyu ve kanalizasyonu olmayan bu gayri sıhhi yerlerde yaşayan çocukların sağlıklı olarak yetişip topluma katılmaları uzun bir süreç gerektirecektir.
Barınma probleminden en fazla etkilenen grup çocuklardır. Sağlıklarının yanında
psikolojileri de bozulan bu çocukların bir an önce asgari yaşam şartlarının sağlandığı
evlere yerleştirilmesi gerekmektedir. Fakat mevcut imkanlarla bunun gerçekleşmesi
mümkün değildir.......
Konuyu akademik bir çalışmadan okuyabiliyoruz:
http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Manasdergi/sbd/sbd15/sbd-15-06.pdf
Evet, Hocalı başlığı bir tedirginliğe yol açtı. Açsın zaten.- Mutezile
Şahsım adına konuşuyorum: Ben aşırı derecede tedirgin oldum. :D
Ermenilerin yaptığı katliam ortada. İttihatçı/ Talatçıların yaptığı katliamlar dizisi de, bunları haklı göstermeye yada üstünü örtmeye çalışanlar da ortada. Tedirginlik yaratan şey ise, insanlık suçunu kabullenmeyen, milliyetçilik duygusuyla hareket eden insanların bulduğu bahaneler.
milomanara
26-02-2012, 14:28
İnsanlık suçlarını politik çıkarlar için oyun kartı yapmak alçaklıktır.
Tüm insanlık suçları için ağlayan[1 (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_events_named_massacres)], farkındalık yaratmaya çalışan, samimi insan hakları savunucularının zaten bir katliyamı zımbızlayıp kendi zavallılıklarına argüman yapma dertleri yok.
Sırf bu yüzden Hocalı goygoycularına gülüyorum, bu ne kifayetsiliktir, ne zavallılıktır?
AlbatrosS
26-02-2012, 16:44
Taksim'de 'intikam' sloganları: Faşistler AGOS'a yürümek istiyor
Pazar, 26 Şubat 2012 13:46
Önceki1 / 2 Sonraki
Marksist.org 'u Facebook'ta takip etmek için tıklayınız
Bugün Taksim'de anma değil tam bir operasyon var. Çoğunluğunu MHP'li faşistlerin oluşturduğu güruh, Hocalı bahanesiyle toplandıkları Taksim'den AGOS'a, yani Hrant'ın vurulduğu yere yürümek istiyor. Alanda Ermeni ve Kürt düşmanı sloganlar atılıyor. Faşistlerin AGOS'a yürümesine izin verilmemeli!
Şehir dışından gelen gruplar sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim'de ırkçı gösteriye başladı. Bu satırların yazıldığı dakikalarda Taksim'deki güruhun sayısı 10 bine yaklaşmıştı.
Taksim'de atılan sloganlarda iki şey öne çıkıyor: Ermeni ve Kürt düşmanlığı. Bu organizasyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapanların derdinin katledilen Azeriler değil Ermenileri ve Kürtleri katletmek görüldü.
Alanda dağıtılan şapkalarda "Ermeni yalanına sesiz kalma" sloganı yazıyor ve Hocalı katliamı hakkında hiçbir ifade bulunmuyor. Öte yandan taşınan pankartlar da "Türk'e kefen biçenin ölümü korkunç olur" sözüleri yazıyor ve Ermenilere karşı "intikam" sloganları atılıyor.
Hepimiz Ermeniyiz diyenler hedef gösterildi
Faşist güruhun hedefinde Hrant Dink'in arkadaşları, "Hepimiz Ermeniyiz" diyenler var. Alanda taşınan dövizlerde "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz" yazıyor.
Ülkücü faşistlerin taşıdığı pankartta ise "İşgalcisiniz, katilsiniz, hepiniz Ermenisiniz" şeklindeki nefret sözleri yer alıyor.
Taksim'deki "Hocalı anması" yaklaşık üç haftadır estirilen Ermeni düşmanı terör dalgasının doruk noktası ve topluca işlenmiş bir nefret suçu.
MHP, BBP ve Saadet Partisi'nin yanısıra kamuoyuna demokrat, Ergenekon karşıtı olarak kendini lanse eden HasParti de nefret eylemine katıldı. Parti yöneticisi Mehmet Bekaroğlu, ırkçı ve faşistlerle omuz omuza alanda. HasParti'nin demokrat üyeleri derhal istifa etmelidir.
İdris Naim Şahin tam yerini bulmuş!
Herkesi terörist ilan eden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Taksim'deki ırkçı gösteride sahne aldı. Miting kürsüsünden faşist güruha hitap eden Şahin İdris Naim Şahin "Türk milletinin utanılacak bir tarihi, geçmişi yoktur, Türk miletinin yüreği birdir ama gerektiğinde yumruğu da birdir" 1915 Ermeni Soykırımını savundu.
Şahin'in katılımı Hocalı katliamı bahane edilerek yapılan ırkçı kampanyanın arkasında AKP'nin de olduğunu gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ırkçı nefret kampanyasına verdiği desteğinde hükümetin merkezi desteğine paralel olduğu anlaşıldı.
Yürümelerine izin vermeyin!
AGOS gazetesinin önü dört otobüs çevik kuvvet polisi tarafından tutulmuş durumda. Polislerin kendiliğinden önlem almadığı ırkçılığa tepki gösterenlerin çabaları sonucu buraya geldiği bildiriliyor.
Taksim'den Mecidiyeköy yönündeki yolda panzerler ve tomalar bekliyor.
Taksim'de toplanan ırkçı ve faşist gruplar buradan "Mecidiyeköy'de bir etkinlik var" bahanesiyle AGOS'a, yani Hrant'ın vurulduğu yere yürümek istiyor.
Faşistler Taksim Meydanı'daki anıtı çevreleyen adacıkta toplanmış durumda buradan Sıraselviler ve İstiklal Caddesi girişini kaplamış durumdalar. 50 metre ileride, alanın AGOS'a gidiş yönünde panzer, toma ve az sayıda çevik kuvvet var.
Polisin bu yürüyüşe izin verip vermeyeceğini zaman ilerleyen saatler de göreceğiz. Faşistlerin AGOS'a yürümesine izin vermek bir suçtur ve bu yürüyüş mutlaka engellenmelidir.
Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...
http://marksist.org/haberler/6451-taksimde-intikam-sloganlari-fasistler-agosa-yurumek-istiyor
Buyrun itin faşistin timsah göz yaşlarına. Gel de BELEDİYE-İKTİDAR-MHP vb gruplar eliyle yükseltilen ERMENİ VE DEMOKRATların SİYASAL LİNÇ parodisini kutla...
Şu alanlardan yükselen sloganları ve linç seramonilerini görmeden bizleri eleştirecek olanlara bir kez daha sesleniyoruz: Bu bir siyasal müsameredir. Bir tür Lİnç girişimidir. Ermeni Soykırımı ve Kürt katliamları karşısında her seferinde önümüze atılan Hocalı(hata D. Timor) AYIPLARINInın faşist bir manevra olduğunu umarım anlarsınız. Hiçbir demokrat Hocalı'da yaşananları onaylamaz, hatta demokratlar bunu açıklamayı bile zull addeder.
AlbatrosS
26-02-2012, 17:00
Bize inanmayan varsa bir de STK görüşüne bakabilir:
İHD: Hocalı bahane Ermeniler hedef gösteriliyor
Cuma, 24 Şubat 2012 21:01
Marksist.org 'u Facebook'ta takip etmek için tıklayınız
İstanbul'da dev ilan panoları, otobüs durakları ırkçı afişlerle donatıldı. Hocalı katliamını bahane eden ırkçılar Ermenileri hedef gösteriyor. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, milliyetçiliğe, ırkçılığe, ayrımcılığa karşı olan herkesi, Ermenilere karşı yükseltilen nefrete ve düşmanlığa karşı güçlü bir cephe yaratmaya çağırdı.
İHD İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrmcılığa Karşı Komisyonunun çağrısı:
Hocalı katliamı bahane edilerek Ermeniler terörize edilmeye çalışılıyor!
İstanbul "ERMENİ YALANINA KANMA" afişleriyle donatıldı. Metro istasyonları, bilboardlar bu afişlerle kaplı.
"Ermeni yalanı"nın ne olduğunu merak edecek olursanız, görürsünüz: Altta Hocalı katliamını protesto mitingine çağrı yapılmakta.
Hocalı katliamı da dahil, dünyanın neresinde olursa olsun insan hayatına kast eden bütün girişimleri kınamak bir insan hakkıdır. Ancak can kayıplarını başka amaçlarla istismar ederek, olaylarla etnik ve dinsel köken dışında hiçbir ilişkisi olmayan, başka bir coğrafyada yaşayan bir toplumun tamamını hedef göstermek için kullanmak hak değil, tersine en temel haklardan insan haysiyetine, güven içinde yaşama ve eşit muamele göre hakkına saldırıdır.
Afişlerin amacı Hocalı katliamını protesto etmek değildir. Öyle olsaydı, başlık olarak, çarpıcı büyük harflerle yazılı "Ermeni yalanı" ifadesi seçilmezdi. Bu sözle doğrudan Ermeni kimliği ve bütün Ermeniler hedef alınmıştır. Yapılan ırkçılıktır. Nefret söylemidir. Bir toplumu ve onun bireylerini düşman olarak hedef göstermektir. Bu afişler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Ermenileri hedef almaktadır.
"Ermeni yalanı" ifadesiyle, Ermeni soykırımının kastedildiği açıktır. Fransa'da Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarı yasalaşmasının ardından, Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı da yaklaştıkça Türkiye'de resmi, gayrıresmi ağızlarda Ermenilere karşı nefret daha da yükseliyor. Amaç soykırım inkarı cephesini güçlendirmek ve milliyetçi, ırkçı güdüleri, düşmanlık ve nefret duygularını besleyerek inkarcılığın tabanını genişletmektir.
Afişlerle aşağı yukarı aynı günlerde Bayburt'ta belediye başkanı "'Dininin, namusunun, kininin davacısı bir gençlik istiyoruz" diyordu. Belediye başkanı, Bayburt'un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü kapsamında, kentin Ermeniler tarafından işgal edilmesi ve Türkler tarafından kurtarılmasını canlandıran, düşman "Ermeni" figürlerinin kullanıldığı temsili gösterileri bu sözlerle savundu. Evet, belediye başkanı "kinci bir gençlik" istiyor! Tıpkı İstanbul'a kin ve nefret yayan afişler gibi!
Biz insan hakları savunucuları, milliyetçilik, ırkçılık, ayrımcılığa karşı olan herkesi, ama herkesi, bu yükselen düşmanlık dalgasına karşı güçlü bir cepheyi, farklılıklara karşı nefretin ve şiddetin reddi, insan hakları, adalet, kendi kendiyle yüzleşme kültürünü besleyen bir cepheyi örmeye çağırıyoruz.
24 Şubat 2012
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
İSTANBUL ŞUBESİ
IRKÇILIK VE AYRIMCILIĞA KARŞI KOMİSYON
.....
Ama bu katliamları ne Cezayir'de Fransızlar, ne ABD'de Amerikalılar, ne Halepçe'de Araplar, ne Dersim'de Türkler, ne Hocalı'da Ermeniler yaptı. 2. Dünya Savaşı'nda başta Yahudiler olmak üzere pek çok kimliği yok etmeye çalışan Almanlar değil Nazilerdi. Tıpkı 1915'te Ermenileri katledenin Türkler değil İttihat ve Terakkiciler olması gibi. Bu katliamları yapanlar halklar değil egemen devletler ve onların kışkırttığı bazı sivil gruplardı.
.......
Bu miting çağrısında bir kötü niyet var. Çağrıda öne çıkarılan şey Hocalı kurbanlarının anılması, sorumluların bulunup yargılanması, bir daha böyle katliamların yaşanmaması değil, "Ermeni yalanı". "Hepimiz Hocalılıyız, Hepimiz Mehmetiz" sloganı ile de "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganına rekabet edildiği apaçık.
.......
Halepçe'yi anan Kürtler "Arap yalanına sessiz kalma!" veya Dersim ile 1915'i anan Kürt ve Ermeniler "Türk yalanına sessiz kalma!" demiyor.
Halepçe'de Saddam'ı, Dersim'de tek parti rejimini, 1915'te İttihat ve Terakki diktatörlüğünü işaret ediyorlar.
http://www.marksist.org/haberler/6450-durde-nefret-diline-sessiz-kalma
Jolly Jocker
27-02-2012, 02:31
Bu tür gösterilerin amacı Azerilerin acısını paylaşmak değil Ermenilere nefret kusmak.
Milliyetçiler, faşistler bu tür katliamları çok severler.
Çünkü bu tür katliamlardan yükselecek nefret rüzgarını kendi politik emelleri için kullanırlar.
Onlar kin üzerinden politika yaparlar. Halkların arasını açmayı, yeni katliamlar yapmayı isterler.
http://haber.sol.org.tr/sites/default/files/imagecache/haber_resmi_v4/images/taksim-222.jpg
http://haber.sol.org.tr/sites/default/files/fotograf/hcl-7.jpg
''Demokrat''(!) AKP'nin bakanı da gitmiş destek vermiş.
Eylemde atılan sloganlar da şöyleymiş:
"Hepimiz Türküz hepimiz", "Ermeni yalanına son", "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz p..siniz", "Ermeni yalanına sessiz kalma", "Bozkurt Ogün", "Bozkurt Çatlı", "Dişe diş kana kan intikam", "Bozkurtlar burada Ermeniler nerede", "Katil Ermeni", "İki devlet tek millet", "Hrant'ın p..leri yıldıramaz bizleri"
Faşizm kim, halkların acısını paylaşmak kim.
Bu kan emiciler bir halkın acısını ancak bir başka halka katliam yapmak amacıyla kitle psikolojisini hazırlamak için kullanır. İnsanlıktan çıkmış hepsi. Hocalı katliamının gündeme alınması, 1915'i hasır altı etmek amacını gütmektedir.
rastaman
27-02-2012, 03:07
Adama sorarlar,geçen sene Taksim meydanında 50-60 kişi vardı,ne oldu da bu sene binlerce kişi toplandı diye.
Bir iki yazı paylaşmak istiyorum.
Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Sevag'ız, Hepimiz Ermeniyiz! (http://marksist.org/haberler/6453-hepimiz-hrantiz-hepimiz-sevagiz-hepimiz-ermeniyiz-)
ugün Taksim'de Hocalı anması değil, Ermenileri hedef alan faşist bir gösteri gerçekleşti. Türkiye'nin birçok ilinde faşist çeteler, nefret sloganlarıyla sokağa salındı. AKP, MHP, BBP, Saadet Partisi ile Has Parti elbirliğiyle nefret suçu işledi. Ergenekon'un ölmediği, Taksim ve İstiklal Caddesi'ni dolduran zihniyetiyle anlaşıldı. Güneş balçıkla sıvanmaz: "Hepimiz Ermeniyiz" diyenleri susturamayacaksınız, 1915 Soykırımı'yla yüzleşmeyi engelleyemeyeceksiniz. / Devamı (http://marksist.org/haberler/6453-hepimiz-hrantiz-hepimiz-sevagiz-hepimiz-ermeniyiz-)
Taksim nefret söylemine dar geldi (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1080004&CategoryID=77)
Hocalı katliamını protesto, Ermenilere nefret gösterisine döndü. Taksim "Bozkurtlar burada Hrantlar nerede?" sloganıyla inledi. Devamı (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1080004&CategoryID=77)
Hocalı ve Irkçıların kardeşliği (http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1079990&Yazar=ORHAN-KEMAL-CENGIZ&CategoryID=97)
Mutezile
29-02-2012, 21:13
Milomanara'dan:
İnsanlık suçlarını politik çıkarlar için oyun kartı yapmak alçaklıktır.
Tüm insanlık suçları için ağlayan[1], farkındalık yaratmaya çalışan, samimi insan hakları savunucularının zaten bir katliyamı zımbızlayıp kendi zavallılıklarına argüman yapma dertleri yok.
Sırf bu yüzden Hocalı goygoycularına gülüyorum, bu ne kifayetsiliktir, ne zavallılıktır?
Hocalı başlığını açan benim.
Sene-i devriyesi olduğunu, Dachau toplama kampını bizzat gören biri olduğumu yazdım.
Toplama kamplarındaki arşiv resimleri ile Hocalıyı kıyaslarken vehamet konusunda Dachau'nun geride, çok geride kaldığını yazdım.
Etnik temizlik denemelerinin, faillerinin ve soykırımın kendisinin unutulmaması gerektiğini yazdım.
Size soru 1- Hocalıyı oyun kartı yapan alçak kimdir?
Size soru 2- Samimi olmayan insan hakkı savunucusu kimdir?
Size soru 3- Hocalı goygoycusu kimdir?
Size soru 4- Kifayetsiz ve zavallı olan kimdir.?
Mutezile
29-02-2012, 21:23
Albatros ve Jolly,
Alanda taşınan dövizlerde "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz" yazıyor.
Ülkücü faşistlerin taşıdığı pankartta ise "İşgalcisiniz, katilsiniz, hepiniz Ermenisiniz" şeklindeki nefret sözleri yer alıyor.
İşin şirazesinden çıktığı, alçakların nefret duyguları ile birilerinin hain emellerine alet olduğu ortada. Sefilliğin, rezilliğin bini bir para.
Fakat benim burada anlayamadığım bir şey var.
Samimiyetle sormak istiyorum.
Aynı iktidar partisi Sarkisyan Bursa (İzmir miydi yoksa?) maçına geldiğinde stada türk ve azeri bayraklarını aldırmadı. Malum Sargis rahatsızlık duymasın diye.
Aynı iktidar partisi Hocalıyı Anma yürüyüşünü neden provoke ediyor (ettiriyor)?
Konjonktür bu kadar mı değişti?
Açılımlar partisi içine kapanmayı mı seçti?
Adama sorarlar,geçen sene Taksim meydanında 50-60 kişi vardı,ne oldu da bu sene binlerce kişi toplandı diye.
Goruntulere bakilirsa ortada.
Samimiyetsizlik, otekilestirmecilik, hakaret, nefret vs. sonucta kifayetsizlik her anlamda, politik cikara hizmet ettigi acik.
Insan olumunu(insani sekilde) anmaktan cok uzak pankartlar. Sadece nefret saciyor.
Mutezile
29-02-2012, 22:51
Samimiyetsizlik, otekilestirmecilik, hakaret, nefret vs. sonucta kifayetsizlik her anlamda, politik cikara hizmet ettigi acik.
Insan olumunu(insani sekilde) anmaktan cok uzak pankartlar. Sadece nefret saciyor.
Haklısın tabii. Tamamen haklısın.
Yalnız, buradaki politik çıkar nedir? Benim 44 nolu iletimle birlikte okur musun?
Buyrun Hocalı konusunda bir karşıt görüş, bunları da izleyelim :
http://yalansz.wordpress.com/2012/02/29/sarkis-hatspanianin-hocali-katliami-yalaninin-anatomisi/
saygılarımla
Haklısın tabii. Tamamen haklısın.
Yalnız, buradaki politik çıkar nedir? Benim 44 nolu iletimle birlikte okur musun?
Politik cikar sudur.
Insanligini kic cebinde tasimayan biri, tum katliamlari anar, unutmaz. Bir halepce'nin bir rwanda'ya ustunlugu yoktur onun icin. Herseyden once etnik kimlikle isi olmaz, cunku o insan olarak bakar.
Ama birileri orada, Pic diyebiliyorsa bu politik olaya doner. Birileri orada bir gece ansizin gelebiliriz diyorsa bu otekilestirmeye girer.
Bunu gormememek icin azami caba gerekir yani, o denli acik.
Stada Azeri ve Turk bayraklarinin alinmasi degil konu basliginiz yalniz.
Mutezile
29-02-2012, 23:18
Sorumu soramamışım demek.
Aynı iktidar partisi Sarkisyan Bursa (İzmir miydi yoksa?) maçına geldiğinde stada türk ve azeri bayraklarını aldırmadı. Malum Sargis rahatsızlık duymasın diye.
İktidar partisi Sarkisyanın azeri ve türk bayrakları ile rahatsız edilmemesini isteyecek kadar Ermeni konusunda hassas iken;
Ermeni açılımı için elinde yol haritasına sadık iken;şimdi..
Şimdi nasıl Ermeni düşmanlığını körükleyen; Provokasyon dan infilak etmek üzere olan bir faşist konvoya ''yol verir''.. Hranta ve ermenilere düşmanlığı körükleyen bir amorf oluşuma omuz verir.
Politik çıkar Ermeni açılımını içeren yol haritasında değil miydi?
Konuyu anlamayan tek ben olmalıyım.
AlbatrosS
01-03-2012, 00:04
Albatros ve Jolly,
İşin şirazesinden çıktığı, alçakların nefret duyguları ile birilerinin hain emellerine alet olduğu ortada. Sefilliğin, rezilliğin bini bir para.
Fakat benim burada anlayamadığım bir şey var.
Samimiyetle sormak istiyorum.
Güzel soru: ÇÜNKÜ AKP NEO-KEMALİST BİR DEVLET PARTİSİDİR de o yüzden :)
AKP'nin sinir uçları ve refleksleri bir Kemalistten devleti(ÇATIYI) koruma noktasında radikal farklara sahip değildir. Bu olayı münferit olarak görmekte gerçekten zorlanıyorum.
Bence mesele şu: Fransa ve Ermenistan karşısında HOCALI reflekslerini yükseltmek, böylece Ermenistan'ı bir nebze köşeye sıkıştırmak. Meseleye 1915'i ve topyekün Ermeni nefretini karıştırmasalardı etkili de OLABİLİRDİ. Azeri ve Türkiye halklarının aklı başında ve makul tepkileri özellikle Ermenistan'ı ve Ermenistan milliyetçilerini epey terletirdi.
Ancak, bu soytarılığa dünyada kimse ikna olmaz. Şuurunu yitirmiş milliyetçiler dışında kimse gerek hükümetin gerek bu protestocuların samimiyetine güvenmez.
Mutezile
01-03-2012, 00:18
Albatros
Fransa ve Ermenistan karşısında HOCALI reflekslerini yükseltmek, böylece Ermenistan'ı bir nebze köşeye sıkıştırmak.
Bana anlamlı gelmedi. Cümlenin öznesi Ermenistanı (köşeye sıkıştırmak) yerine, Fransa senatosu(nu köşeye sıkıştırmak) olsaydı belki.
Yine burdan da kemalist devlet tasarımına giydirmek için bir argüman üretmeni ancak senin yaratıcılığınla açıklayabiliyorum.
iktidar partisi Saidi Kürdi ve İskilipli Hocanın peşinden gider, mustafa kemalin değil.
Jolly Jocker
01-03-2012, 01:42
Hocalı katliamı bildiğimiz gibi olmayabilirmiş. Okuduklarım beni şüpheye düşürmeye yetti. Çünkü Sarkis Hastpanian Azeri yetkililerin tanıklığına dayanarak iddialarını temellendiriyor. Özetle diyor ki, o dönem Azeriler arasında TC destekli bozkurtlar halkı provoke edip darbeyle yönetimi ele geçirmek istiyordu. Hocalı'yı da bu yüzden kullandılar. Hocalı'daki çatışmada böyle bir katliam olmadı. Ermeniler köyü alınca köy halkına gitmeleri için izin verdiler ve onlar da gitti. Zaten köy halkı Azerilerden değil Orta Asya'dan getirilen Meskhetlerden oluşuyordu. Fakat köyü terk eden Meskhetler, Azeri ırkçı-faşistleri tarafından öldürüldü. Çünkü hain ve korkak olarak görüldüler. Bu tür bir katliam yalanına Azeri halkını provoke edip yapacakları darbe için destekçi kılmak için ihtiyaçları vardı, bunu bu yüzden uydurdular. Katliama ilişkin fotoğraf ve videolar ise bambaşka yerlerde ve zamanlardaki katliam ve doğal afetlerden ölen insanların fotoğraflarının kopaya-yapıştırıdır, sahtekarlıktır diyor...
Sözünü ettiğim yazının linkini Dilaver iki sayfa önce vermiş zaten.
AlbatrosS
01-03-2012, 03:33
Albatros
Bana anlamlı gelmedi. Cümlenin öznesi Ermenistanı (köşeye sıkıştırmak) yerine, Fransa senatosu(nu köşeye sıkıştırmak) olsaydı belki.
Yine burdan da kemalist devlet tasarımına giydirmek için bir argüman üretmeni ancak senin yaratıcılığınla açıklayabiliyorum.
iktidar partisi Saidi Kürdi ve İskilipli Hocanın peşinden gider, mustafa kemalin değil.
Siyasal tarih semboller ve isimler üzerinden değil, sosyo-iktisadi tercihleri üzerinden okunur. Fraksiyonların kurucu ata ve sembol farklılıkları derin siyasal ayrışmaların göstergesi olamaz. AKP kongrelerinde ATATÜRK posterlerini ''takıyye'' olsun diye asan bir parti değildir. En az CHP kadar milliyetçi ve devletçidir. Millet-i hakimenin bileşenidir. Kemalist bürokrasiyle aralarında rekabet olması; onları rejimden radikal farklılıkları olan bir siyasal akım yapmaz.
İkide bir Kemal'i anmazlar; ancak, Dersim'e katliam dedikleri halde BDP'nin ''GENOSİD'' ve ''komisyon teklifi'' kartını çektiği anda ÇARK EDERLER. Üstelik ATATÜRK'ÜN adını ağızlarına bile anmazlar. (olumsuz anlamda) İnönü'yü günah keçisi yaparlar örneğin.
Rejimleri SEMBOL VE İSİMLER üzerinden tartışmadığımı daha önce de söyledim. Kemalizmi de ATATÜRK üzerinden tartışmam ben. Anlamsız bir tartışmadır çünkü.
rastaman
01-03-2012, 05:24
Hocalı katliamı bildiğimiz gibi olmayabilirmiş. Okuduklarım beni şüpheye düşürmeye yetti. Çünkü Sarkis Hastpanian Azeri yetkililerin tanıklığına dayanarak iddialarını temellendiriyor. Özetle diyor ki, o dönem Azeriler arasında TC destekli bozkurtlar halkı provoke edip darbeyle yönetimi ele geçirmek istiyordu. Hocalı'yı da bu yüzden kullandılar. Hocalı'daki çatışmada böyle bir katliam olmadı. Ermeniler köyü alınca köy halkına gitmeleri için izin verdiler ve onlar da gitti. Zaten köy halkı Azerilerden değil Orta Asya'dan getirilen Meskhetlerden oluşuyordu. Fakat köyü terk eden Meskhetler, Azeri ırkçı-faşistleri tarafından öldürüldü. Çünkü hain ve korkak olarak görüldüler. Bu tür bir katliam yalanına Azeri halkını provoke edip yapacakları darbe için destekçi kılmak için ihtiyaçları vardı, bunu bu yüzden uydurdular. Katliama ilişkin fotoğraf ve videolar ise bambaşka yerlerde ve zamanlardaki katliam ve doğal afetlerden ölen insanların fotoğraflarının kopaya-yapıştırıdır, sahtekarlıktır diyor...
Sözünü ettiğim yazının linkini Dilaver iki sayfa önce vermiş zaten.
Şurada anlatılanlara inanın söyleyecek söz bulamıyorum.Tarihsel ve mantıksal hatalar bir yana soykırım ve katliam inkarcılığının bir başka versiyonu bu.
Sen 1 milyon insanı evinden yurdundan kovacaksın,ne için;95 bin Ermeniye devlet kurmak için.
Matematiğim pek iyi değil ama 1 milyon,95 binden daha büyük gibi duruyor.
Başlık tam da beklediğim gibi bir hal aldı.
Hocali katliami ile ilgili fazla birsey bilmiyordum. Sarkis Hatspanian'in yazisini görünce wikipedide Türkce, Ingilizce ve Almanca entry'leri okudum. Türkce wikipedi'de Ermeni tarafi suclu olarak gösteriliyor, Hocali'daki kusatma, insani koridor acilmasi, koridordan gecis evreleri anlatilmiyor. Direk olarak Ermenilerin katliam icin yaptigi bir saldiri olarak anlatiliyor.
Katliami anlatirken yapilan bir alinti ise bende süphe yaratti. Gerci bugüne kadar birkac katliami bizzat yasadim, insanlarin nasil gözlerinin dönebilecegini gördüm. Gözümün önünde kicina cop sokularak istiklal marsi okutulmaya calisilan genc insanlar, yüzleri falcatayla dogranan, ilaclarla derisi soyulanlar oldu, bu iskenceleri yapanlari ve yasayanlari bizzat gördüm, ama ne gördüklerim ne okuduklarim ne de hayal gücüm asagida yazilanlari düsünmeye yetmemisti. Bu alintiyi internette aradim ve yüzlerce Azeri sitesinde oldugunu farkettim. Size de sunayim bu alintiyi.
Biz arkadaşımız Haçatur'la ele geçirdiğimiz eve girerken askerlerimiz 13 yaşında bir Türk çocuğunu pencereye çivilemişlerdi. Türk çocuğunun bağırış çağırışları çok duyulmasın diye, Haçatur çocuğun annesinin kesilmiş memesini çocuğun ağzına soktu. Daha sonra bu 13 yaşındaki Türke onların atalarının bizim çocuklara yaptıklarını yaptım. Başından, sinesinden ve karnından derisini soydum. Saate baktım, Türk çocuğu yedi dakika sonra kan kaybından öldü. İlk mesleğim hekimlik olduğuna göre hümanist idim, bunun için de Türk çocuğuna yaptığım bu işkencelerden dolayı kendimi rahatsız hissetmedim. Ama ruhum halkımın yüzde birinin bile intikamını aldığım için sevinçten gururlanırdı. Haçatur daha sonra ölmüş Türk çocuğunun cesedini parça parça doğradı ve bu Türkle aynı kökten olan köpeklere attı. Akşam aynı şeyi üç Türk çocuğuna daha yaptık. Ben bir Ermeni vatansever olarak görevimi yerine getirdim. Haçatur da çok terlemişti, ama ben onun gözlerinde ve diğer askerlerimizin gözlerinde intikam ve güçlü hümanizmin mücadelesini gördüm. Ertesi gün biz kiliseye giderek 1915'te ölenlerimiz ve ruhumuzun dün gördüğü kirden temizlenmesi için dua ettik. Ancak biz Hocalı'yı ve vatanımızın bir parçasını işgal eden 30 bin kişilik pislikten temizlemeyi başardık.http://tr.wikipedia.org/wiki/Hocal%C4%B1_Katliam%C4%B1#cite_note-17
Acikcasi, akli basinda kimsenin böyle birsey yazip övünecegini düsünemiyorum. Zira böyle bir yaziyi okuyan herhangi bir Ermeni, Ermeniliginden nefret edecektir. Bunun bir kara propaganda olabilecegini düsündüm. (Kara propaganda: bir metnin güvenilir bir kaynaktan geliyormus gibi gösterilmesi ile yapilan, gercege degil yalana dayali propaganda; Gri propaganda, kaynagi muglak/belirsiz propaganda; Beyaz propaganda: kaynagi belli ve acik) Wikipedi'de sözde kitabindan alindigi söylenen yazar Zori Balayan. Kitabin adi ise güya "Revival of Our Souls", türkcesi ise "Ruhumuzun Canlandirilmasi" olarak verilmis. Internette bu kitabi aradim, bir türlü bulamadim. Sonunda ciddiye alabilecegim bir kaynak buldum. Avrupa Konseyinin sitesinde. Cesitli ülkelerden yirmi küsur parlamenter Avrupa Konseyine asagidaki dilekceyi vermisler:
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc09/EDOC12059.htm
Diyorlar ki, Zori Balayan, seckin bir Ermeni yazaridir ve böyle bir kitabi yoktur. Neden böyle bir dilekce vermisler peki? Avrupa Konseyindeki Azeri parlamenter Ganire Pasayeva konusmasinda bu meshur bölümden bahsetmis ve dolayisiyla Zori Balayan'in onurunu zedelemis.
Biraz uyanik olan her okurun anlayabilecegi birsey olmasina karsin, cok cirkin bir saldiri ve bunun cok yaygin yapildigini görüyorum.
Bundan sonra artik Hocali katliamini da daha dikkatli sekilde okumak gerektigine karar verdim. Wikipedi'nin bu maddesinin Türkce kisminda yalan propagandasi belirgin, güvenilirligini kaybetti ama acaba Ingilizce ve Almanca kisminda durum nedir?
Wikipedi Almanca kismi ise Türkce'ye karsilik tam tersi bir anlatimda bulunmus. Yine de olayin nasil gelistigini anlatmaya calismak yerine direk olarak taraflarin iddialarina yer vermesi yetersiz kaldigini gösteriyor. En detayli anlatim ise Ingilizce kisminda.
Olay söyle: Daglik Karabag denilen yer nüfusun yüzde 75'inin Ermeni, yüzde 25'inin Azeri oldugu bir bölge. Bu bölge SSCB zamaninda Azerbaycan sinirlari icinde otonom bir bölge olarak taninmis. Sovyetler dagilinca hem Azerbaycan hem Ermenistan bagimsizliklarini ilan ediyor ve bu bölge Azerbaycan sinirlari icinde kaliyor. Zaten uc veren etnik catismalar 1988'den sonra giderek yükseliyor ve sonunda iki ülkenin savasinda dönüsüyor.
1988 ile 1994 arasinda süren bu kirli savasta bircok katliam da yapiliyor. Hocali bunlardan biri. 1992 kisinda Ermeni ordusu saldiriya geciyor ve Hocaliyi kusatma altina aliyor. Ingilizce wikipedi de nüfus degisikligine dikkat cekmis. 1988'de 2135 olan kasaba nüfusu Misket Türklerinin yerlestirilmesi ile 1991'de 6000'e cikmis. Ermeni ordusu bölgeye giriyor ve Hocali'deki havaalanini bombaliyor. Bombalamaya kadar sivil halk cesitli yollardan Hocali'den kaciyor, ancak son asamada da hala Hocali'de kalan insanlar var. Hem Ermeni hem Azeri kaynaklar sivillerin Hocali'den cikip Agdam'a ulasmasini saglayacak bir "free corridor"dan bahsediyorlar. Katliamin büyügü iste bu koridordan gecis sirasinda oluyor. Iki tarafin iddialari farkli. Sivillerin icine sizan Azerbaycan Halk Cephesinin millisleri mi bu provokasyonu yapti, yoksa bu iddia gercek disi mi, arastirmak lazim. Ama ortada bir katliam oldugu acik. Soru bu katliamda kimin ne kadar rolünün oldugu?
Hem Almanca hem Ingilizce wikipedide Azeri muhaliflerin Azeri tarafini suclayan cok sayida ifadesi var. Bu katliamin nedeninin politik hesaplasmalar oldugunu söyleyen sadece Ermeni milliyetcileri degil, Ayaz Muttalibov gibi kisiler de var. Nitekim Muttalibov daha sonra da Halk Cephesi ile karsi karsiya geliyor. Bu arada Türkiye'nin planladigi bir darbe girisimi de basarisiz oluyor.
Iyice arastirmadan bu katliamda kimin ne kadar sorumlulugu olduguna dair birsey söylemek istemem, ama bu katliamin öyle gözü dönmüs birilerinin isi olmadigi belli.
rastaman
01-03-2012, 21:19
Olay söyle: Daglik Karabag denilen yer nüfusun yüzde 75'inin Ermeni, yüzde 25'inin Azeri oldugu bir bölge.
İşte sorunun kaynağı burası,daha doğrusu çarpıtmanın.
Eski Azerbaycan eyaleti Dağlık Karabağla günümüz Nagorno Karabag devleti aynı yer değil,ikincisi Azerilerin yoğun yaşadığı 5 rayonu daha kapsıyor.
Rus sayımını esas alsak bile günümüz Karabağ devletinin kurulduğu topraklarda 595.000 Azeri ve 95.000 Ermeni yaşıyordu.Ermeni nufusu günümüzde de pek değişmemiş,100.000'i pek geçmiyor.Azeri sayısı farklı kaynaklarda 600 bin-1 milyon arasında veriliyor.
Yani konunun UKKTH'yle bir ilgisi yok.
Hadi diyelim rakam 1 milyon değil de Rus sayımlarındaki gibi 595.000,yine birşey değişmiyor.
Ortada Kafkasya tarihinin en büyük trajedilerinden biri var,1 milyona yakın insanın topraklarından sürülmesinden bahsediyoruz.Bu öyle hafife alınacak bir durum değil.
Himm, ben rakamlari Wikipediden aldim, hem Türkce hem Ingilizce bölümünde bu oranlar verilmis.
Aynen söyle diyor:
Sovyet Birliğinin son döneminde özerk bölgenin yüzölçümü 4.388 km² idi ve 1989 (http://tr.wikipedia.org/wiki/1989) yılında nüfusu 145.593 Ermeni (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ermeniler) (%76,4), 42.871 Azeri (http://tr.wikipedia.org/wiki/Azeri) (%22,4)[4] (http://tr.wikipedia.org/wiki/Da%C4%9Fl%C4%B1k_Karaba%C4%9F_%C3%96zerk_Oblast%C4 %B1#cite_note-ratios-3), Rus (http://tr.wikipedia.org/wiki/Rus), Rum (http://tr.wikipedia.org/wiki/Rum), Süryani (http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCryani) den oluşuyordu.http://tr.wikipedia.org/wiki/Da%C4%9Fl%C4%B1k_Karaba%C4%9F_%C3%96zerk_Oblast%C4 %B1
http://en.wikipedia.org/wiki/Nagorno-Karabakh_Autonomous_Oblast
Sionra baska yerlere baktim. Toplam nüfus 150 bini gecmiyor. Azeri kaynaklarda da ayni bilgi verilmis.
http://azerbaycan.ihh.org.tr/insan/daglik/daglik.html
http://www.dunyabulteni.com/index.php?aType=haber&ArticleID=199081&q=Birle%C5%9Fmi%C5%9F+Milletler
http://www.karalahana.com/kafkasya-politika-strateji/daglik-karabag-sorunu.htm
Aha, ayni yer degil derken, bu hesaba nereleri dahil ediliyor, bir haritasi var mi?
rastaman
02-03-2012, 22:30
Aha, ayni yer degil derken, bu hesaba nereleri dahil ediliyor, bir haritasi var mi?
Evet sorunun kaynağı burası Sargon,her şey bu anlam ayrımında yatıyor;
http://e1203.hizliresim.com/v/2/35nvr.jpg
Günümüz Karabağ cumhuriyeti ve Sovyet dönemi Karabağ farklı yerler,sizin verdiğiniz rakamlar haritada kahve rengiyle gösterilen Dağlık Karabağ Oblastına ait.Ermeniler bu bölgede son yüzyıldır çoğunluğu oluşturuyor,bana kalırsa Ermenilerin bu bölgede bağımsız bir devlet kurmaları en doğal hakları.
Ama haritada sarıyla gösterilen yerler Dağlık Karabağ Oblastı dışında kalan,30 yıl öncesine kadar Azerilerin çoğunlukta olduğu ve şu an Karabağ Cumhuriyeti işgalinde olan bölgeler,yani Ermenilerin haketmedikleri topraklar.
İşgalin Karabag oblastı dışına taşması önce Karabağın Ermenistanla sınırının olmaması gerekçe gösterilerek arada Laçin koridoru olarak adlandırılan bölgede başladı,sonra yayıldı.
Rakamlara gelince,aşağıdaki alıntı Wiki'nin İngilizce sayfasından;
During the Nagorno-Karabakh War, territories constituting the former NKAO region of Azerbaijan and the seven adjacent rayons (some of them partly) were occupied by the Armenian forces. As a result, about 600 000 people had to leave their homes. Azerbaijan now has one of the highest numbers of Internally displaced persons (IDPs) per capita in the world
http://en.wikipedia.org/wiki/Refugees_and_internally_displaced_persons_in_Azerb aijan
600.000 Azeri sadece Karabağdan,daha doğrusu haritada sarıyla gösterilen işgal bölgelerinden sürülen Azerilere ait.
Thus, in 1988–91 the remaining Azeris were forced to flee primarily to Azerbaijan.[5][10][11] It is impossible to determine the exact population numbers for Azeris in Armenia at the time of the conflict's escalation, since during the 1989 census forced Azeri migration from Armenia was already in progress. UNHCR's estimate is 200,000 persons
http://en.wikipedia.org/wiki/Refugees_and_internally_displaced_persons_in_Azerb aijan
Bu da savaş döneminde doğu Ermenistandan göçettirilen Azeriler,BM'ye göre 200.000.Karabağ mültecileriyle beraber toplam 800.000 ediyor.
İşte Ermeni milliyetçileri propagandalarında bu anlam ayrımından faydalanıyor.O Karabağ bu Karabağ değil,günümüzdeki birçok bölgeyi daha kapsıyor.Verdiğin linkleri dikkatli okursan bahsedilen rakamların sadece Karabağ Oblastına ait olduğunu göreceksin.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin rakamlarına göre Ermeni güçleri tarafından sürülen toplamda 800.000 Azeri sözkonusu,burada boyutları Ermeni soykırımına yaklaşan bir trajedi ve haksızlıktan sözediyoruz.
Çoğumuz faşistlerin,ulusalcıların bu konuyu kullanmasına tepkiyle yaklaşıyor,papaza kızıp oruç bozuyoruz.Birçoğumuzun mottosu mazlumdan,ezilenden yana tavır almak.Ermeniler bizim coğrafyamızın mazlumları olduğu için sempatiyle yaklaşıyoruz,ama aynı durum güney Kafkasya için geçerli değil.Aradan 30 yıl geçti,Azerbaycan'a gidenler bilirler,yüzbinlerce insan hala doğru düzgün bir hayat kurabilmiş değil,üstelik göçettikleri bölgelerde bile bir zamanlar bizde Balkan göçmenlerinin yaşadığı tepkilerle karşılaşıyor,mikro-milliyetçi tepkilere maruz kalıyor.
Başta da söylediğim gibi,bu sorunu Rusya hesaba katmadan anlamanın imkanı yok,7.000 Ermeni direnişçinin bir devlet ordusunu yenip 600.000 insanı sürgün etmesine imkan yok.Olaylar Rusyanın tercihini batıdan ve Türkiyeden yana kullanan Azerbaycan'ı cezalandırmak istemesiyle başlıyor.
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc09/EDOC12059.htm
Diyorlar ki, Zori Balayan, seckin bir Ermeni yazaridir ve böyle bir kitabi yoktur. Neden böyle bir dilekce vermisler peki? Avrupa Konseyindeki Azeri parlamenter Ganire Pasayeva konusmasinda bu meshur bölümden bahsetmis ve dolayisiyla Zori Balayan'in onurunu zedelemis.
Zori Balayan'in o isimde bir kitabi yok.
Ayrica adam doktor degil, gazeteci ve yazar.
Baku metrosunu bombalamak sucundan Interpol listesine(arananlar) alinmis, ancak daha sonra serbest birakilmis.
http://www.today.az/news/politics/19436.html
Oysa bazi videolarda doktor oldugu soyleniyor, derileri yuzdugu vs..
http://www.youtube.com/watch?v=ezYdDZUm94M
Yani yukarda bahsettiginiz oyku nereden alinmis bilemem, ancak bu sahsa ait degil.
Video'da elde tutulan kitap sanirim su kitap, ancak Zori Balayan'a ait degil.
Elxan Süleymanov kitabin yazari.
http://www.worldcat.org/title/xocal-soyqrm-sanadlar-faktlarda-va-xarici-matbuatda-khojaly-genocide-in-documents-facts-and-foreign-press-khodzhalinskii-genotsid-v-dokumentakh-faktakh-i-zarubezhnoi-presse/oclc/70287146
Ancak wiki'nin Ingilizce sayfasinda su da var,
At the same time, some Armenian sources admitted the guilt of the Armenian side. According to Markar Melkonian (http://en.wikipedia.org/wiki/Markar_Melkonian), the brother of the Armenian military leader Monte Melkonian (http://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Melkonian), "Khojaly had been a strategic goal, but it had also been an act of revenge." The date of the massacre in Khojaly had a special significance: it was the run-up to the fourth anniversary of the anti-Armenian (http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Armenianism) pogrom in the city of Sumgait (http://en.wikipedia.org/wiki/Sumgait_pogrom). Melkonian particularly mentions the role of the fighters of two Armenian military detachments called the Arabo and Aramo, who stabbed to death many Azeri civilians.[29] (http://en.wikipedia.org/wiki/Khojaly_Massacre#cite_note-28)
Melkonian adli adinca veriyor mufrezeleri.
^ (http://en.wikipedia.org/wiki/Khojaly_Massacre#cite_ref-28) Markar Melkonian (http://en.wikipedia.org/wiki/Markar_Melkonian). My Brother's Road (http://en.wikipedia.org/wiki/My_Brother%27s_Road): An American's Fateful Journey to Armenia. New York: I.B. Tauris, 2005 ISBN 1-85043-635-5 (http://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/1850436355), p.p. 213-214
Mutezile
05-03-2012, 10:41
Hocalı Soykırımını bir başlık olarak açmakla bir tedirginlik hasıl olduğuna daha önce işaret etmiştim.
Şimdi bu tedirginliğin bir CEPHEYE; BİR İNKAR / REDDİYE cephesine dönüştüğünü,
..Ve Reddiyecilerin '' Ermenilerin üzerinden Hocalı sabıkasını tamamen silebiliriz; eğer elbirliğiyle aynı plağı döndürürsek''..pozisyonuna geçtiklerini görebiliyorum.
Ve... derhal benim ''ZİKİR'ciler Ve Eğreti Sol/İşbirlikçi Sol'' diye okuduğum yoldaşlar da bir omuz vermeye gelmişler başlık altına..
Bütün bunları, yazılanları; bilimsel bir şekilde yapılan karşılaştırmaları, analizleri okuyup anladıktan sonra insan derhal ''doğru bakış açısını'' yakalıyor:
''Hocalıda olanlarla Ermenistan'ın, Erivanın en ufak bir alakası yoktur. Hatta jolly yoldaşın da ifade ettiği üzre Azeriler arasında TC destekli bozkurtlar halkı provoke edip darbeyle yönetimi ele geçirmek istiyordu. Hocalı'yı da bu yüzden kullandılar. Hocalı'daki çatışmada böyle bir katliam olmadı. Ermeniler köyü alınca köy halkına gitmeleri için izin verdiler ve onlar da gitti.
Hocalı'yı soykırım / katliam olarak tanımlayan müfterilere de nalet olsun, kardeş''
Bu bakış açısını yakalamama (yakalamamıza) destek olan arkadaşlara minnettarız..
Bakalım bu ''bakış açısı'' ne kadar sıhhatli, biraz daha yakından bakalım:
Tesekkürler rastaman. Sayende durumu daha iyi anlamis oldum. Gercekten de, SSCB döneminde özerk bölge olan Daglik Karabag bölgesi ile simdi Ermenistan'in ilhak edip, adeta Türkiye'nin Kuzey Kibris'i gibi dünyaya kabul ettiremedigi Daglik Karabag Cumhuriyeti biribirinden farkli imis. (Bana komik gelen Ermenistan'in kendisinin de Daglik Karabag Cumhuriyetini tanimamis olmasi. ) Senin de dedigin gibi eski özerk bölgenin disinda kalan yerleri de (yedi komsu bölgeyi daha) topraklarina dahil eden kendinden menkul bir cumhuriyet bölgede hüküm sürüyor. Anlasilan Rusya'nin destegi ile bu gerceklesiyor.
Senin de aktardigin gibi ingilizce wikipedi'de bu bölgenin Ermeniler tarafindan isgal edilmesi sonrasinda 600 bin Azerinin evlerini terkedip göcmek kaldigi yazilmis. Haritaya bakinca yeni cumhuriyetin ortasinda eski özerk bölgeyi görüyoruz. Eski özerk bölgenin genisligi 4.388 km2 olarak veriliyordu. Simdiki cumhuriyetin genisligi ise 11.458 km2. Eski topraklarini iki katindan fazla artirmis yani.
Buranin nüfusu 1989 rakamlarina göre 150 bin. Herkes bu konuda mutabik. Cevredeki 6 kücük bölgeyi topraklarina katarak iki katindan fazla genisleyen yeni "Cumhuriyet"in su anki nüfusu ise 2010 sayimlarina göre 141 bin imis. Yani nüfus azalmasi var. Bu nasil olmus olabilir? Eger 600.000 Azeri bu bölgeden göcertildiyse, alan resmen bosaltilmis ve yerlerine de kimse yerlestirilmemis demektir. Bu nüfus degisimi konusunda bir bilgin varsa, bunlari ögrenmeyi de isterim.
Neva, sana da teskkür ederim. Gercekten ortada cirkin bir saldiri var. Milliyetciligin/irkciligin aslinda hakli durumda olabilecegi durumlarda bile hirslari ve akil tutulmasiyla nasil haksiz durumlara düsebilecegine bir örnek olmus bu baslik. Yüzlerce Azeri sitesinde tekrarlanip duran alintinin kara propagandanin carpici bir örnegi oldugunu anlamis olduk. Aktarilan metnin Zori Balayan ile ilgisinin olmadigini anlamistim ama Elxan Süleymanov adinda birine ait oldugunu ilk olarak senden duyuyorum. Ancak veridigin linkten olayin detaylarini ögrenemedim. Süleymanov kimdir, hangi kitabindan yapilan bir alinti ve hangi baglamda yapilan bir anlati var burda? Bir bilgin var mi?
Wikipedi'nin Ingilizce sayfasinda dedigin gibi degisik isimlerin yaklasimlari verilmis. Hem Azeri tarafindan olup katliamda Azerileri suclayanlar, hem Ermeni tarafinda olup Ermenileri suclayanlar var. Melkonian örnegi de bunlardan biri. Ermeni olup katliamda Ermenileri suclayanlardan bir isim. Ancak Ingilizce bölümde de Almanca bölümde de metnin tümünü okuyunca, Azerilerden karsit görüslere cok daha fazla yer verilmis oldugu görülüyor. Melkonian örnegi metnin tümü yaninda zayif kaliyor, öyle degil mi?
Bütün bunlara karsin benim görüsüm söyle. Katliamin asil sorumlulugu Daglik Karabaga ait orduya ait. Bunlara destek veren Ermeni ve Rus ordulari da ayni sekilde suclular. O dönemki Azeri muhalefetinin de bu katliamda payi oldugu söylenebilir. Ama bunu direk bir sorumluluk olarak anlamak dogru olmaz. Izletmeye calistiklari politikayi zorlayarak bir provokasyona neden olmak bu kesimi direk olarak ana suclu yapip Ermeni ordusunu yada Karabag ordusunu günahlarindan aritmaz. Zaten Azeri tarafini suclayan kisilerin de bu suclamayi yaparken, katliamin sorumlusu olarak Azeri tarafini göstermek istedigini düsünmüyorum. Katliamin sorumlusu olarak Ermeni ordulari gösterirken, Azeri tarafi da izledigi hatali tutumdan dolayi suclamak ile katliamin sorumlulugunu Azeri cephesine yüklemek tümüyle iki farkli sey. Böyle yapmaya calismak, baska bir baslikta Türkiye'de 1915'te yapilan soykirim sürecinde birtakim Ermeni liderlerin tutumunu elestiren Ermenilerden yola cikarak, Türk ordusunun yaptigi katliami aklamaya calismaya benzer birsey olurdu.
rastaman
05-03-2012, 14:19
Tesekkürler rastaman. Sayende durumu daha iyi anlamis oldum. Gercekten de, SSCB döneminde özerk bölge olan Daglik Karabag bölgesi ile simdi Ermenistan'in ilhak edip, adeta Türkiye'nin Kuzey Kibris'i gibi dünyaya kabul ettiremedigi Daglik Karabag Cumhuriyeti biribirinden farkli imis. (Bana komik gelen Ermenistan'in kendisinin de Daglik Karabag Cumhuriyetini tanimamis olmasi. ) Senin de dedigin gibi eski özerk bölgenin disinda kalan yerleri de (yedi komsu bölgeyi daha) topraklarina dahil eden kendinden menkul bir cumhuriyet bölgede hüküm sürüyor. Anlasilan Rusya'nin destegi ile bu gerceklesiyor.
Senin de aktardigin gibi ingilizce wikipedi'de bu bölgenin Ermeniler tarafindan isgal edilmesi sonrasinda 600 bin Azerinin evlerini terkedip göcmek kaldigi yazilmis. Haritaya bakinca yeni cumhuriyetin ortasinda eski özerk bölgeyi görüyoruz. Eski özerk bölgenin genisligi 4.388 km2 olarak veriliyordu. Simdiki cumhuriyetin genisligi ise 11.458 km2. Eski topraklarini iki katindan fazla artirmis yani.
Buranin nüfusu 1989 rakamlarina göre 150 bin. Herkes bu konuda mutabik. Cevredeki 6 kücük bölgeyi topraklarina katarak iki katindan fazla genisleyen yeni "Cumhuriyet"in su anki nüfusu ise 2010 sayimlarina göre 141 bin imis. Yani nüfus azalmasi var. Bu nasil olmus olabilir? Eger 600.000 Azeri bu bölgeden göcertildiyse, alan resmen bosaltilmis ve yerlerine de kimse yerlestirilmemis demektir. Bu nüfus degisimi konusunda bir bilgin varsa, bunlari ögrenmeyi de isterim.
Neva, sana da teskkür ederim. Gercekten ortada cirkin bir saldiri var. Milliyetciligin/irkciligin aslinda hakli durumda olabilecegi durumlarda bile hirslari ve akil tutulmasiyla nasil haksiz durumlara düsebilecegine bir örnek olmus bu baslik. Yüzlerce Azeri sitesinde tekrarlanip duran alintinin kara propagandanin carpici bir örnegi oldugunu anlamis olduk. Aktarilan metnin Zori Balayan ile ilgisinin olmadigini anlamistim ama Elxan Süleymanov adinda birine ait oldugunu ilk olarak senden duyuyorum. Ancak veridigin linkten olayin detaylarini ögrenemedim. Süleymanov kimdir, hangi kitabindan yapilan bir alinti ve hangi baglamda yapilan bir anlati var burda? Bir bilgin var mi?
Wikipedi'nin Ingilizce sayfasinda dedigin gibi degisik isimlerin yaklasimlari verilmis. Hem Azeri tarafindan olup katliamda Azerileri suclayanlar, hem Ermeni tarafinda olup Ermenileri suclayanlar var. Melkonian örnegi de bunlardan biri. Ermeni olup katliamda Ermenileri suclayanlardan bir isim. Ancak Ingilizce bölümde de Almanca bölümde de metnin tümünü okuyunca, Azerilerden karsit görüslere cok daha fazla yer verilmis oldugu görülüyor. Melkonian örnegi metnin tümü yaninda zayif kaliyor, öyle degil mi?
Bütün bunlara karsin benim görüsüm söyle. Katliamin asil sorumlulugu Daglik Karabaga ait orduya ait. Bunlara destek veren Ermeni ve Rus ordulari da ayni sekilde suclular. O dönemki Azeri muhalefetinin de bu katliamda payi oldugu söylenebilir. Ama bunu direk bir sorumluluk olarak anlamak dogru olmaz. Izletmeye calistiklari politikayi zorlayarak bir provokasyona neden olmak bu kesimi direk olarak ana suclu yapip Ermeni ordusunu yada Karabag ordusunu günahlarindan aritmaz. Zaten Azeri tarafini suclayan kisilerin de bu suclamayi yaparken, katliamin sorumlusu olarak Azeri tarafini göstermek istedigini düsünmüyorum. Katliamin sorumlusu olarak Ermeni ordulari gösterirken, Azeri tarafi da izledigi hatali tutumdan dolayi suclamak ile katliamin sorumlulugunu Azeri cephesine yüklemek tümüyle iki farkli sey. Böyle yapmaya calismak, baska bir baslikta Türkiye'de 1915'te yapilan soykirim sürecinde birtakim Ermeni liderlerin tutumunu elestiren Ermenilerden yola cikarak, Türk ordusunun yaptigi katliami aklamaya calismaya benzer birsey olurdu.
Haklısın Sargon,aslında tarafsız bakmayı becerebildiğimizde durum biraz daha netleşiyor,neler olup bittiğini anlayabiliyoruz.
Ama sosyal olgularda bunu-tarafsız olmayı-becermek gerçekten çok zor oluyor;çünkü hepimiz insanız ve bilgi birikimimiz ne olursa olsun ciddi zaaflarımız var.Hatta bazen doğuştan gelen,yada sonradan edinilen karakteristik özelliklerimiz,inançlarımız bile bu durumlarda zaaf haline gelebiliyor;
Hepimizin etnisitesi var örneğin,ne kadar bilinçli olursak olalım Afrikanın bir köşesindeki etnik çatışmalara bakışımızdaki tarafsızlığımızı bu tür konularda gösteremiyoruz.
Politik görüşlerimiz,insani duyarlılıklarımız var yada;Hocalıyı ağzına her aldığında bir halka küfürler yağdıranlar varken tarafsızlığımızı farkına varmadan kaybedebiliyoruz,bu başlıkda da pek çok arkadaş Hocalı katliamını inkar eden görüşlere prim veriyor,bizim faşistlerimize karşı çıkarken farkına varmadan karşı tarafın faşistlerinin yanında yer alıyor örneğin.
Güzel bir Kıbrıs benzetmesi yapmışsın,Konunun Kıbrısa benzeyen tanınma dışında bir başka yönü daha var.O da nasıl ki bağımsızlık talepleri son derece insani olan bölge Ermenilerine hakettiklerinden çok daha fazla alan verilmiş ve yüzbinlerce insan sürülmüşse Kıbrıs Türkleri de aynı konuma gelmiş,ada nufusunun %20'sini oluşturan Türklere %40 kusur toprak bırakılmış,yine yüzbinlerce insan yurdundan sürülmüş.
Biz ne yapıyoruz,politik duruşumuza göre tavır alıyoruz;sağdaysak Kıbrıs Türklerine,soldaysak karşı tarafa olduğu gibi hak veriyoruz,ortası yok.Oysa tarafsız bir göz karşı tarafın-hatta buna Kıbrıs ve Türk sosyalistleri de dahil-görüşlerinde de birçok yanlış olduğunu görür;inatla Türklerin de eşit söz hakkı olması gerektiğini reddediyor,azınlık statüsünde ısrar ediyor Rum tarafı mesela.
Ortadaki haksızlıklar da belli,yapılması gerekenler de,o sürdüğün Rumlar geri gelecek,ordu oradan çıkacak;ama Rumlar da bu azınlık ısrarından vazgeçecek,bu kadar.Hep pantürkizme karşı çıktık,ama Kıbrıs olaylarını başlatan panhelenizme ses çıkarmıyoruz mesela,Türk sosyalistleri-liberalleri olarak işin o yönünü de görmemiz lazım.
Ancak Ingilizce bölümde de Almanca bölümde de metnin tümünü okuyunca, Azerilerden karsit görüslere cok daha fazla yer verilmis oldugu görülüyor.
Benim batı dünyasının doğu halklarına karşı yaklaşımında tarafsız olabildiğine dair ciddi şüphelerim var,bu wikiye de yansıyor.Yüzlerce,binlerce örneğine rasladım İngilizce wikide bunun.Doğunun bakışını zaten tartışmıyorum,ortadoğulu ateistler olarak bunu en iyi biz biliriz,çilesini çekeriz.Ama modernite yaşamış,bunca süreçten geçmiş batının dinsel-etnik konularda objektif olabileceğini ummak da hatalı;New York daki,Parisdeki adam Azerbaycanlıların Karabağda haklı olup olmadığına pek bakmıyor,çünkü Ermenilerin Müslümanlar tarafından ezilmiş,sürülmüş mazlum-ve tabi Hristiyan-bir halk olduğu önkabulüyle yaklaşıyor konuya,1800'lerde Yunan isyanına epik bir duygusallıkla yanaşan Avrupalılar gibi yaklaşıyorlar Karabağ sorununa.Sadece Hristiyan olanlar değil,birçoğu böyle,iyi biliyorum.
Sadece Karabağ falan da değil,Müslümanlar,Türkler ve birçok doğulu halka ve soruna yaklaşımları böyle.
Ama bizim arkadaşlara bunu anlattığımızda onlar o tanıdık İslamcı-Türkçü ''batı bize çifte standartla yaklaşıyor'' propagandasını hatırlayıp tepki gösteriyor.
Mutezile
05-03-2012, 22:19
Wikipedi'den cımbızla alıntılayanları görünce, işlerine gelen kısımlara yer verenleri görünce; aynı hataya bari ben düşmeyeyim diyerek iyisimi BİRLİKTE OKUMAYI teklif edeyim dedim:
Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde katledilmesi olayı.
"Memorial" İnsan Hakları Savunma Merkezi[1], İnsan Hakları İzleme Örgütü[2], The New York Times gazetesi[3] ve Time dergisine[4] göre katliam, Ermenistan'ın[5] ve 366. Motorize Piyade Alayı'nın[6] desteğindeki Ermeni güçleri[7] tarafından gerçekleştirilmiştir.[8]
Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan[9] ve
Markar Melkonyan'ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan[10], katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğu açıklanmıştır.[9][10]
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı Dağlık Karabağ'ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.[2][11]
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri vatandışı hayatını kaybetmiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Hocal%C4%B1_Katliam%C4%B1
Okumam yazmam izin verdiği ölçüde Wikipedi'den devam edeyim:
1-) Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşımaktaydı.
2-) İşgalden önce 1991-1992 kış aylarında Hocalı sürekli olarak bombalanmıştır
3-) Hocalıdan çıkmış mültecilerin İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne söylediklerine göre, bazı durumlarda bombardımanlar açıkca sivil hedeflere karşı yönlendirilmiştir. Saldırı öncesi, birkaç aydır kasaba elektrik ve gazdan yoksundu
4-) 936 km2'lik alana sahip, savaşdan önce 2.605 aileden ibaret 11.356 kişinin yaşadığı Hocalı kasabası 26 Şubat 1992 tarihinde yağmaya maruz kalmış ve kasaba tamamen yok edilmiştir.
5-) Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat'ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur.
Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir.
devamı var<
Mutezile
05-03-2012, 22:33
6-) Eski ASALA eylemcilerinden Monte Melkonyan, Hocalıya yakın bölgede Ermeni askeri birliklere komutanlık yapmış ve katliamdan bir gün sonra Hocalı çevresinde gördüklerini günlüğünde anlatmıştır:
Şu anda yalnız kuru çimenden esen rüzgarın sesi ıslık çalıyordu, ve ceset kokusunu uçurması için bu rüzgar henüz erkendi.
Monte üzerinde kadınların ve çocukların kırılmış kuklalar gibi saçıldığı çimene eğilerek "Disiplin yok" diye fısıldadı. O bu günün önemini anlıyordu: bu gün Sumgayıt Pogromunun dördüncü yıldönümüne yaklaşıyordu. Hocalı stratejik bir amaç olmasından başka aynı zamanda bir öç alma eylemiydi.
Ya da: Because Azerbaijan is populated by ethnic Turks, many of these Armenian nationalists see the war in Karabakh as an opportunity to avenge massacres during World War I, during which the Armenians say that up to 1.5 million of their people died at the hands of the Ottoman Turks.
http://forum.hyeclub.com/showthread.php/9318-Dashnaktsutyun-Armenian-Revolutionary-Federation
Hatta: Armenia does not recognize Turkey’s territorial integrity and may in the future lay claim to lands that were populated by Armenians before the 1915 genocide, a senior member of the governing Armenian Revolutionary Federation (Dashnaktsutyun) claimed on Friday.
Source: http://www.armenialiberty.org/armeni...EE76832E8B.ASP
Mutezile
05-03-2012, 22:46
7-) Bugünkü Ermenistan cumhurbaşkanı ve savaş süresinde Karabağ'da Ermeni güçlerine kumandanlık yapmış Serj Sarkisyan'ın İngiliz araştırmacısı ve yazarı Thomas De Waal'a söylediklerine göre:
Hocalıdan önce, Azerbaycanlılar bizim şaka yaptığımızı sanıyordu, Ermenilerin sivil topluma karşı el kaldırmayacaklarını sanıyorlardı. Biz bunu kırmayı başardık.
Ve olay işte bu. Ayni zamanda o delikanlıların arasında Bakü'den ve Sumgayıt'tan kaçanlarında olmasını anlamalıyız.
8-) Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 30 üyesi (12 Türkiye, 8 Azerbaycan, 3 Birleşik Krallık, 2 Arnavutluk, 1 Bulgaristan, 1 Lüksemburg, 1 Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, 1 Makedonya Cumhuriyeti, 1 Norveç, 1 Polonya) tarafından imzalanan,
Ermenistan tüm Hocalıları öldürdüler ve tüm şehri harap ettiler ifadesinin ..
de yer alan ve 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan tarafından Azerilere karşı işlenen soykırım olarak tanınmaya adım atılması gerektiğini bütün parlamento üyelere söyleyen 324 nolu bildiri yayımladı.[22].
9-) 2009'un Şubat ayında Kaliforniya Eyalet Alt Senatosu'nun üyesi Felipe Fuentes, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yazdığı mektupda Hocalı olaylarını Azeri katliamı şeklinde nitelendirerek, kurbanların ailelerine başsağlığını sunmuştur.[23]
Meksika Senatosu, 2011'de Hocalı olaylarını soykırım olarak tanımıştır.
10-) Yurt dışında Hocalı Katliamı anısına anıtlar inşaa edilmeye başlandı.
****Bu anıtların ilki Hollanda'nın başkenti Lahey (Den Haag), kentinde dikildi.[30]
Türkiye'de ilk Hocalı Katliamı anısına anıt başkent Ankara'nın Keçiören belediyesi tarafından 2005 yılında dikildi.[31]
***2008 yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Hocalı Katliamı anısına anıt inşa edildi.
***2012 yılında 24 Şubat'da Bosna-Hersek'ın başkenti Saraybosna'da Hocalı Katliamı anısına anıtın açılışı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kızı Haydar Aliyev Vakfı Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva tarafından yapıldı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Hocal%C4%B1_Katliam%C4%B1
Mutezile
05-03-2012, 22:53
......The executive director of Human Rights Watch has stated that: We place direct responsibility for the civilian deaths with Karabakh Armenian forces.
Indeed, neither our report nor that of Memorial includes any evidence to support the argument that Azerbaijani forces obstructed the flight of, or fired on Azeri civilians.
At the same time, some Armenian sources admitted the guilt of the Armenian side.
According to Markar Melkonian, the brother of the Armenian military leader Monte Melkonian, "Khojaly had been a strategic goal, but it had also been an act of revenge."
The date of the massacre in Khojaly had a special significance: it was the run-up to the fourth anniversary of the anti-Armenian pogrom in the city of Sumgait which was the Sumgait Massacre. Melkonian particularly mentions the role of the fighters of two Armenian military detachments called the Arabo and Aramo, who stabbed to death many Azeri civilians..
www.liveleak.com
/view?i=337_1172908896
Mutezile
05-03-2012, 22:59
The republic of Armenia reiterated denials that its militants had killed 1,000 people in the Azerbaijani-populated town of Khojaly last week and had massacred men, women and children fleeing the carnage across snow-covered mountain passes.
But dozens of bodies scattered over the area lent credence to Azerbaijani reports of a massacre. Scalping Reported
Azerbaijani officials and journalists who flew briefly to the region by helicopter brought back three dead children with the backs of their heads blown off. They said shooting by Armenians had prevented them from retrieving more bodies.
"Women and children had been scalped," said Assad Faradzhev, an aide to Nagorno-Karabakh's Azerbaijani Governor. "When we began to pick up bodies, they began firing at us."
devamı için:
The New York Times
http://www.nytimes.com/1992/03/03/world/massacre-by-armenians-being-reported.html
Mutezile
05-03-2012, 23:19
***Hocali'da ayaklarini, anne-babasi ile kardesini kaybeden Hatice Orucova (43) ve ayak parmaklarini yitiren diger kiz kardesi Senem Abdullayeva (50), Nurlane Humbetova(20), Sevda Kerimova(50), Hasret Halilova(68) konustu.
....o gunlerde yasadiklarini anlatan Hatice Orucova, anne-babasi ve 15 yasindaki kizi kardesi ile Ketik Ormanina sigindiklarini, kiz kardesinin gozleri onunde olduruldugunu soyledi. Anne-babasinin soguktan donarak hayatini kaybettigini kendisinin de Azerbaycana iade edildikten sonra iki bacaginin kesilisini belirtti.
http://www.livehaber.com/haber-11357-Hocali-Katlimani-Yasayanlarin-Kendileri.html
*** Annesi gözlerinin önünde katledilen Hocalı Valisi Memedov:''Çocuklar korkuyordu. Kadınlar korkuyordu. Biz erkeğiz, bizim borcumuz onları korumaktı. Vatanı toprağını korumaktı. Bizim azizlerimizin kabirleri vardı orada, bizim görevimiz onları korumaktı.
Biz diyorduk ki Azerbaycan var, Büyük Türk dünyası var bize sahip çıkarlar. Fakat olmadı, biz düşmanla yüz yüze kaldık. Düşman 5 bin kadar askeri, topu, tankı, roketatarıyla üzerimize geldi. Bizim gönüllülerden oluşan gücümüz sadece 200 kişiydi. Elimizdeki av tüfekleriyle tankların üzerine gitmeye çalışıyorduk. Hiçbir işe yaramıyordu. Kenti terk etmeye başladık...”
....''Fotoğraflarda videolarda gördüğünüz şehitler o yolda verilenlerdi. Hocalı’nın içinde çok şehitler kaldı ama biz onları götüremedik. Onları Ermeniler yaktı. Traktörler, buldozerlerle ezip, toplu mezarlar yaptılar... Bir 613 rakamı var. Bu 613 şehit, bizim cesetlerini bulup getirip defnebildiklerimizdi...”
http://bhaber.net/haber/18280-ermenilerin-turk-soykirimi-hocali-4.html
Mutezile
05-03-2012, 23:26
Hocalı soykırımını Serj Sarkisian itiraf ediyor. ''Önceden planlamadıysak da Karabağda BİR TÜR ETNİK TEMİZLİK YAPILMIŞTIR'':
Asked about the slaughter at Khojaly, Sargsyan does not mince his words: " [W]hen a shell is flying through the air, it doesn't distinguish between a civilian resident and a soldier; it doesn't have eyes. If the civilian population stays there, even though there was a perfect opportunity to leave, that means that they also are taking part in military operations . . . "
Sargsyan concedes that "some form of ethnic cleansing" took place in Karabakh, adding that "It's not possible otherwise."
"But we didn't think up this method. They thought this up," he said in reference to the Azerbaijanis. "when, with the help of their militia, they kicked our people out of the Hadrut and Shusha regions" of Karabakh.
http://www.eurasianet.org/node/65055
Jolly Jocker
06-03-2012, 01:04
Mutezile,
Antikapitalist bir solun işbirlikçi ve ''eğreti'' olması olanaksızdır. Kafana takma bunu. Senin gibi ırkçılığa yer verip de kapitalizmi tam olarak karşısına alamayanlardan kork asıl.
Ben Hocalı katliamının anlatıldığı gibi olmadığını değil, olmayabileceğini yazdım sadece. Farklı bir bakış açısı ve açıklamanın da bulunduğunu, üstelik bunun Azerilerce de desteklendiğini belirttim. Sargon da onaylayan şekilde devam etti.
Hocalı katliamını kimin yaptığı umurumda değil aslında. Zira ben bir katliam gördüğümde bunu yapanın kim olduğuna göre tavır almam. Katleden veya katledilen arasında ne kadar Türk var diye bakmam. Kim yapmış olursa olsun, ister Azeri ister Ermeni, katliamı kınarım.
Ama ya sen? Sen katili suçlamak için Türk olup olmadığına bakarsın önce.
Mazlum için üzülmek için de Türk mü değil mi diye bakarsın ilkin.
Çünkü ırkçısın. Evet, belki bilincinde değilsin ama bu konular açıldığında verdiğin tepki açık ırkçılık barındırıyor.
Böyle dedim diye kudur şimdi...
Mutezile
07-03-2012, 09:46
1- Kapital de -İslamda KENZ diye geçer - başlı başına bir tehlike olmakla beraber asıl tehlike değildir.
Kapitalist karşıtlığına harcadığın nefesin keşke bir kısmını da emperyalist güç odaklarına, emperyalizmin kendisine karşı harcasaydın.
......zengin ve yozlaşmış Batılı emperyalist ülkeler, diğer tarafta da bu emperyalizm tarafından “geri bıraktırılan” ülkelerden oluşuyordu. “Geri bıraktırılan” ülkeler mazlum ülkelerdi ve emperyalizm yüzünden gelişemiyorlardı. Böylece bin kılığa bürünen bir üçüncü dünyacı milliyetçi anlayış temellendirilmiş oluyordu. Genel tasavvur böyle olunca bu kategorideki ülkeler arasından yukarı tırmananların olabileceğini kabul etmenin de pek hayırlı olmayacağı kendiliğinden açıktır. Geçmişte örneğin Güney Kore’nin yaşadığı gibi yükselişlere ya yok muamelesi yapıldı ya da kulp takılmaya çalışıldı...
Sol, emeğin yüceltilmesi kadar sömürgecilerin lanetlenmesi değil midir zaten?
2- Ben Hocalı katliamının anlatıldığı gibi olmadığını değil, olmayabileceğini yazdım sadece. Farklı bir bakış açısı ve açıklamanın da bulunduğunu, üstelik bunun Azerilerce de desteklendiğini belirttim. Sargon da onaylayan şekilde devam etti.
Demek Azerilerce de destekleniyordu.. bak sen.
Onlarca yabancı kaynak aktardık. Başta NYT olmak üzere..
3- Eğreti Solcuların ortak özelliklerini uzun uzun açımladım. ANTİEMPERYALİST, abd karşıtlığı ilk sırada olacak.
Terör örgütünü desteklediği, donattığı, techizatlandırdığı için Abd'ye göz yumanlardan olmayalım. Ayıptır, çok ayıp.
AlbatrosS
07-03-2012, 12:52
1- Kapital de -İslamda KENZ diye geçer - başlı başına bir tehlike olmakla beraber asıl tehlike değildir.
Kapitalist karşıtlığına harcadığın nefesin keşke bir kısmını da emperyalist güç odaklarına, emperyalizmin kendisine karşı harcasaydın.
Sol, emeğin yüceltilmesi kadar sömürgecilerin lanetlenmesi değil midir zaten?
2-
Demek Azerilerce de destekleniyordu.. bak sen.
Onlarca yabancı kaynak aktardık. Başta NYT olmak üzere..
:o
3- Eğreti Solcuların ortak özelliklerini uzun uzun açımladım. ANTİEMPERYALİST, abd karşıtlığı ilk sırada olacak.
Terör örgütünü desteklediği, donattığı, techizatlandırdığı için Abd'ye göz yumanlardan olmayalım. Ayıptır, çok ayıp.
Mesele şu ki ''terör eylemleri''nin daniskasını DEVLET yaparsa bu ''milli menfaat'' gereği ''münferit'', devlet dışı bir siyasal örgüt yaparsa ''terör-İZM'' olmasıdır. Yoksa burada ''şiddet''in politik bir araç oluşuna topyekün ve anlamlı bir karşı çıkış yok nazarınızda. ABD devlet terörünü destekleyip silah sattığında, stratejik işbirliği yaptığında ''meşru'' ama es keza Pkk'yı destek değil ama atıyorum o'nunla ''uzlaşın, sorunu silahsız çözün'' derse emperyalisttir. Ki ABD de PKk'yi ''terör örgütü'' olarak tanımlamıştır. Sen şu emperyaliste bak ki Öcalan'ı TC'YE teslim eden de yine de ABD olmuştur...
Bu Kemalistler vallahi nankör... Adamlardan silah al, silah modernizasyonu yap; adamların başrol olduğu tüm dizilerde(nato, g20) müttefik ol, kritik pozisyonlara gel; ama hala ''sömürgeci abd'' diye hayıflan... Doğru ya, ulusalcılar abd'yle tüm ilişkileri koparıp nato'dan çıkmak istedi;ama sosyalistler engel oldu... Bizim NATO ORDUSU diye bildiğimiz ordu da esasen KIZIL ORDU.
Sen Laiklik için kalk darbe yap; ama yıllarca Pkk'yi destekleyen ABD(?)nin kuyruğunda takıl,gıkın bile çıkmasın buna. Natolarda katolarda dayanışma göster, kafaya balyozu yiyen aynı ordunun generallerine ''orduyu yıpratıyorlar'' diye üstüne bir de hayıflan... Peki bu devletin üye olmadığı bir tane küresel emperyalist örgüt söylesene bana? 12 Eylül ordusu, 90'larda ortalığı yakıp yıkarken bir kez olsun ''bu emekçilerin, halkların ordusu değil; bizim çıkarlarımızı korumuyor'' dediniz mi? Bir devlet hem kapitalist, hem ulus devlet hem de nasıl EMEĞİN ORDUSU olsun orası da ayrı bir zırvalık ya...
YasasinBilim
11-03-2012, 06:50
ellerine sağlık Mutezile kardeşim.
bu başlıktaki ilk mesajdan son mesaja kadar yazılanları mümkün olduğunca tarafsız gözle okumaya çalıştım. zira, benim de bu konuda bildiklerim (murat bardakçı'nın programlarında anlatılanlar vs.) vardı.
karşıt görüşteki mesajların çoğunu utançla okudum. bu nasıl bir fanatikliktir?
"benim milliyetim yok, orda olanlar sıradan bir katliamdır",
"o katliamı ermeniler değil de ülkücü türkler yapmışlardır",
"kesin bunun altında rusların parmağı vardır",
"1915'le kıyaslandığında hiç bir şeydir"
vs. vs..
yazıklar olsun. utanıyorum bu tip düşünenlerle aynı kefeye (en azından din konusunda) konmaktan.
1915 olaylarını önyargıyla, fransız-ermeni yalanlarına kanarak savunmak adına, bir sivil katliamını canı gönülden kınayamamışlar bile.
T.C. Devleti, bütün osmanlı arşivlerini açmayı, bu konuyu tüm dünya tarihçileriyle beraber tartışmayı teklif etmişken;
bırakın osmanlı arşivlerini; ermeni, rus, ingiliz, fransız arşivlerinde türklerin soykırım yaptığını ispatlayacak 1 tek belge yokken (ortaya sunulmamışken),
ermenilerin soykırım abidesi olarak gösterdikleri resimlerin, fotoğrafların koca bir yalan olduğu dünya basınında ispatlanmışken
bir soykırım masalına inanıyor olmaları, sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne olan kinlerimden ibaret değil de nedir?
saygılar...
Mutezile
11-03-2012, 12:25
Albatros;
ABD devlet terörünü destekleyip silah sattığında, stratejik işbirliği yaptığında ''meşru'' ama es keza Pkk'yı destek değil ama atıyorum o'nunla ''uzlaşın, sorunu silahsız çözün'' derse emperyalisttir. Ki ABD de PKk'yi ''terör örgütü'' olarak tanımlamıştır. Sen şu emperyaliste bak ki Öcalan'ı TC'YE teslim eden de yine de ABD olmuştur...
yıllarca Pkk'yi destekleyen ABD(?)nin kuyruğunda takıl,gıkın bile çıkmasın buna.
Ya dünyadan haberin yok, ya takıyye senin için sıradan bir durum ya da amerika aşığısın.
İhtimaller kısıtlı.
Birini seçte ona göre cevabını al.
Baştan yazdıklarını çöpe çevirirsem ''ben öyle demek istememiştim ki'' falan diyeceksin ilahi Albatros.
-Dünyadan bihaber
- Takıyye
- Amerika aşığı,
hangisisin?
rastaman
14-03-2012, 21:58
, bir sivil katliamını canı gönülden kınayamamışlar bile.
''canı gönülden kınayamamışlar bile'',çok güzel anlatmışsın burada yaşananları.Hoş,sizinkilerin Ermeni soykırımındaki tavrı da farklı değil.Al birini vur ötekine.
Karabağ sorunu hakkında zerre bilgisi olmayanların 1 milyona yakın insanı topraklarından eden Ermeni faşistlerinin avukatlığını yapmasını izlerken gözlerime,okuduklarıma inanamadım.Asıl suçlunun Azeriler olduğunu ağızlarında geveleyen bu adamların farkına varmadan kendilerini düşürdüğü rezil duruma bir bak,o zaman-diğer soykırımda aynısını yapan-Türkçülerin,Kemalistlerin de şöyle uzaydan bakınca ne kadar küçüldüğünü göreceksin.
Mutezile
14-03-2012, 22:49
Yaşasın Bilim;
ellerine sağlık Mutezile kardeşim.
bu başlıktaki ilk mesajdan son mesaja kadar yazılanları mümkün olduğunca tarafsız gözle okumaya çalıştım. zira, benim de bu konuda bildiklerim (murat bardakçı'nın programlarında anlatılanlar vs.) vardı.
vs. vs..
yazıklar olsun. utanıyorum bu tip düşünenlerle aynı kefeye (en azından din konusunda) konmaktan.
1915 olaylarını önyargıyla, fransız-ermeni yalanlarına kanarak savunmak adına, bir sivil katliamını canı gönülden kınayamamışlar bile.
T.C. Devleti, bütün osmanlı arşivlerini açmayı, bu konuyu tüm dünya tarihçileriyle beraber tartışmayı teklif etmişken;
bırakın osmanlı arşivlerini; ermeni, rus, ingiliz, fransız arşivlerinde türklerin soykırım yaptığını ispatlayacak 1 tek belge yokken (ortaya sunulmamışken),
ermenilerin soykırım abidesi olarak gösterdikleri resimlerin, fotoğrafların koca bir yalan olduğu dünya basınında ispatlanmışken
bir soykırım masalına inanıyor olmaları, sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne olan kinlerimden ibaret değil de nedir?
saygılar...
Teşekkürler Yaşasın..
Benim de asıl dikkatimi çeken aynı bölüm oldu: