PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çeviri Sorularım

Dark_Prince
24-02-2012, 20:17
Kur'an'ın kaynaklarıyla ilgili yabancı kaynaklardan bilgi aşırıyorum da bakalım becerebilecek miyim :D Makale çevirileri nedendir bilmem ama film diyaloglarının çevirilerinden daha zor,filmlerin çoğunluğunu rahatça çevirebiliyorum ama iş makaleye gelince...

Bu konuyu açmamdaki amaç çeviremediğim cümlelerle ilgili yardımlarınızı bekliyor oluşumdur.Sorularımı bu başlık altında sormayı hedefliyorum.İlk sorum şu cümle;

In the beginning, two thousand years before the heaven and the earth, seven things were created: the Torah written with black fire on white fire, and lying in the lap of God; the Divine Throne, erected in the heaven which later was over the heads of the Hayyot; Paradise on the right side of God, Hell on the left side; the Celestial Sanctuary directly in front of God, having a jewel on its altar graven with the Name of the Messiah, and a Voice that cries aloud, "Return, ye children of men."

Başlangıçta,yeryüzünün ve gökyüzünün yaratılmasından 2000 yıl önce 7 şey yaratıldı:beyaz ateş üzerindeki siyah ateşle yazılmış,tanrının kucağında yatan(duran) Tevrat;cennette Hayyot'un kafalarıyla biten Tanrısal Taht kuruldu ;Cennet Tanrı'nın sağındaydı,Cehennemse solunda;Göksel Mabet de tam önündeydi,sunağının üzerinde Mesih'in adı oyulmuş bir mücevher vardı ve yüksek sesle ağlayarak ''Geri dönün insan oğulları'' diyen bir ses.

Burada benim anlamadığım cümleleri kalınlaştırdım.''Hayyot'un başları ve beyaz ateş üzerindeki siyah ateşle yazılmış Tevrat'' ne demek,anlamadığım noktalar onlar.Çalışmalarım boyunca yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim,zaten uzun zamandır birlikte bir iş yapmadık :)

Sevgilerimle...

Neva
24-02-2012, 21:21
El atalim efem;

Yalniz kaynak nerden? Hristiyan kaynagi mi? Yahudi kaynagi mi?

Yoksa malum kitap mi?

Baslangicta, cennet ve yer'in yaratilmasindan 2000 yil once, 7 sey yaratilmisti. (gok degil oradaki)

Torah, beyaz ates ustunde siyah atesle yazilmisti ve tanrinin kucaginda uzanmaktaydi.

Tanrisal taht, cennette dikildi(insa edildi) ve sonradan Hayyot'un kafasi/basi uzerindeydi.

Cennet tanrinin saginda, cehennem solunda, goksel tapinak ise tam onundeydi.

Tanri, altar'in ustunde, oyulmus (yazili) Mesih adiyla, taki yapiyordu ve bir ses, bagirarak "Donun! Siz adam ogullari" diyerek agliyordu.

Insan ogullari olamaz, zira hristiyanlikta boyle bir ayrim vardir inanc olarak, musevilikte yoktur.

Hayyot yahudi inancinda melektir. (birden fazla basi yok. Onun basi diyor, s takisini o yuzden kullaniyor. Dark's body gibi dusun.)

Beyaz ates uzerine siyah ates, yahudi inanci geregidir. Karanlik, aydinliktan cikarilmistir cunku.

Esirgemeyiz efendim nicin esirgeyelim yardimlarimizi. :)

Dark_Prince
24-02-2012, 21:44
El atalim efem;

Yalniz kaynak nerden? Hristiyan kaynagi mi? Yahudi kaynagi mi?

Yoksa malum kitap mi?

Baslangicta, cennet ve yer'in yaratilmasindan 2000 yil once, 7 sey yaratilmisti. (gok degil oradaki)

Torah, beyaz ates ustunde siyah atesle yazilmisti ve tanrinin kucaginda uzanmaktaydi.

Tanrisal taht, cennette dikildi(insa edildi) ve sonradan Hayyot'un kafasi/basi uzerindeydi.

Cennet tanrinin saginda, cehennem solunda, goksel tapinak ise tam onundeydi.

Tanri, altar'in ustunde, oyulmus (yazili) Mesih adiyla, taki yapiyordu ve bir ses, bagirarak "Donun! Siz adam ogullari" diyerek agliyordu.

Insan ogullari olamaz, zira hristiyanlikta boyle bir ayrim vardir inanc olarak, musevilikte yoktur.

Hayyot yahudi inancinda melektir. (birden fazla basi yok. Onun basi diyor, s takisini o yuzden kullaniyor. Dark's body gibi dusun.)

Beyaz ates uzerine siyah ates, yahudi inanci geregidir. Karanlik, aydinliktan cikarilmistir cunku.

Esirgemeyiz efendim nicin esirgeyelim yardimlarimizi. :)

İlgilendiğin için teşekkürler dostum.Kaynak şu,Yahudi efsaneleri;

http://www.answering-islam.org/Books/Legends/index.htm

Bence tamamıyla çevrilmesi gerek.

Ben onu bilerek gök olarak aldım çünkü yeryüzü ve göklerin yaratılmasından önce Tanrının bulunduğu yerde yaratılmış bu 7 şey.Zaten bu 7 şey içinde Cennet de var.Ayrıca Tanrısal taht da cennette.

the Celestial Sanctuary directly in front of God, having a jewel on its altar graven with the Name of the Messiah,

Burada tapınağın sunağının(altar) sahip olduğu birşeyden yani sunaktaki Mesih'in adı oyulmuş mücevherden bahsetmiyor mu?

Haklısın adamoğulları daha doğru.

heads of the Hayyot

Yalnız ben böyle bir yapıya hiç rastlamadım.Head'deki ''s'' nin ' ile ayrılması gerekmez miydi(head's)?Ayrıca orada bir de ''of'' kullanılmış?

which later was over the heads of the Hayyot

Burada da which bağlacı var.''Hayyot'un başlarıyla tamamlanan,biten'' gibi bir anlam çıkmıyor mu?Yani bu tapınak inşa edildikten sonra buna birde Hayyot'un başları eklenmiş.Acaba bu Hayyot isimli meleğin heykelden başları olabilir mi?Veya sembol filan?

Tekrar teşekkür ederim dostum,bir de şunları çözersek tam kral olacak :)

Sevgilerimle...

Dark_Prince
17-03-2012, 02:36
Sevgili Hocalarım;

Çözemediğim birkaç cümle için yardım isteyecektim,yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim :)

Süleyman'ın kalbi şarap ile neşelendiği bir zaman,kara hayvanlarına,göğün kuşlarına,yüryüzünde sürünen sürüngenlere,yukarıdaki şeytanlarla cinlere to be brought, that they might dance around him, in order that all the kings waiting upon him might behold his grandeur emirler verdi.

Tamamı şöyle;

At another time, when the heart of Solomon was gladdened with wine, he gave orders for the beasts of the land, the birds of the air, the creeping things of the earth, the demons from above and the Genii, to be brought, that they might dance around him, in order that all the kings waiting upon him might behold his grandeur.

Kalınlaştırdığım kısmı çözemedim bir türlü.

Bunu sadece kontrol etmenizi rica edeceğim;

Efendim eğer istersen,uşağın,kuşağımı bağlasın(Sebe'ye mesaj iletmek için kağıdın koyulacağı kese),Sebe'deki Kitor kalesine doğru yola çıkayım ve krallarını zincirlere,soylularını demir halkalara vurayım ve onları senin huzuruna getireyim.

Bunu söyleyen bir kuş olunca insan şüpheleniyor,bence doğru ama tam emin olmak istiyorum.İngilizce cümle şu;

Now if it please my Lord King, thy servant, having bound up my girdle, will set out for the fort Qitor in Sheba; and having "bound their Kings with chains and their Nobles with links of iron," will bring them into thy presence.

Kuş nasıl kralları zincire vuracaksa :)

Bir de şu;

The high and holy One hath set me over the beasts of the field, etc.;

Şu çeviri doğru mudur;

''Yüce ve Kutsal olan bana yeryüzündeki hayvanları kontrol etme yetkisi verdi...''

Bir de şu;

When at last she came, Solomon sent a messenger shining in brilliant attire, like the morning dawn, to meet her. As they came together, she stepped from her carriage. "Why dost thou thus?" he asked. "Art thou not Solomon?" she said. "Nay, I am but a servant that standeth in his presence."

Bundan da şüpheleniyorum o yüzden hocaların kontrolü şart;

Sonunda Kraliçe Ülkeye vardığında Süleyman Kraliçeyi karşılaması için sabahın şafağı gibi ışıl ışıl parlayan bir elbise giydirdiği bir elçi yolladı.

Hep birlikte Süleyman'ın huzuruna geldiler,Krailçe taşıtından dışarı adım attı:

Elçi:Bunu neden yaptın?

Kraliçe:Sen Süleyman değil misin?

Elçi:Hayır değilim,onun hizmetkarıyım.

Bu çeviri doğru mudur?

Sevgilerimle...

Dark_Prince
17-03-2012, 19:47
When at last she came, Solomon sent a messenger shining in brilliant attire, like the morning dawn, to meet her. As they came together, she stepped from her carriage. "Why dost thou thus?" he asked. "Art thou not Solomon?" she said. "Nay, I am but a servant that standeth in his presence."

Bundan da şüpheleniyorum o yüzden hocaların kontrolü şart;

Sonunda Kraliçe Ülkeye vardığında Süleyman Kraliçeyi karşılaması için sabahın şafağı gibi ışıl ışıl parlayan bir elbise giydirdiği bir elçi yolladı.

Hep birlikte Süleyman'ın huzuruna geldiler,Krailçe taşıtından dışarı adım attı:

Burası çözülmüştür,ilk basit cümleyi yanlış çevirdiğimden dolayı kafa karışıklığına yol açmış,bu sabah siteye çeviriyi asarken yanlış çevirdiğimi farketttim ve düzelttim.

Süleyman'ın huzuna gitmediler daha,elçiler Kraliçe'nin yanına geldiğinde Krailçe elçiyi Süleyman sanıyor ve muhabbet ondan doğuyor.

Son çevirim şöyledir;

Elçi ve adamları yanına gelir gelmez Kraliçe taşıtından dışarı çıktı;

Böyle rayına oturdu valla :) Sanırım elçinin son cümlesinin tamamı şöyle oluyor,ben kısa kestim;

Hayır değilim,ben onun için her zaman hazır bulunan hizmetkarıyım.

Neyse işte böyle,burası çözüldü :) Diğerleriyle ilgili fikir belirtirseniz sevinirim,özellikle ilk verdiğimi :)

istatistik
21-03-2012, 02:48
At another time, when the heart of Solomon was gladdened with wine, he gave orders for the beasts of the land, the birds of the air, the creeping things of the earth, the demons from above and the Genii, to be brought, that they might dance around him, in order that all the kings waiting upon him might behold his grandeur.Başka bir zaman, Süleyman kalbini şarap ile hoşnut ettiğinde, ülkenin vahşi hayvanlarına, havadaki kuşlara, yerde sürünen şeylere, yukarıdaki iblislere ve cinlere (huzuruna) getirilmeleri için emir verdi, böylece onlar, onun etrafında raks edecekler, huzurunda bekleyen tüm krallar onun ihtişamını seyredebileceklerdi.

Dark_Prince
21-03-2012, 02:55
Başka bir zaman, Süleyman kalbini şarap ile hoşnut ettiğinde, ülkenin vahşi hayvanlarına, havadaki kuşlara, yerde sürünen şeylere, yukarıdaki ve "Genii"deki iblislere (huzuruna) getirilmeleri için emir verdi, böylece onlar, onun etrafında raks edecekler, huzurunda bekleyen tüm krallar onun ihtişamını seyredebileceklerdi.

Çok teşekkür ederim bro.Ben de şöyle çevirmiştim,bi bak idare eder dersen kalsın,etmez dersen linkteki ilk paragrafı silip seninkini yapıştırırsan sevinirim,benim düzenleme yetkim yok;

Süleyman'ın kalbi şarap ile neşelendiği bir zaman,kara hayvanlarına,göğün kuşlarına,yüryüzünde sürünen sürüngenlere ve yukarıdaki şeytanlarla cinlere diğer krallara ihtişamını göstermek için büyük bir dans gösterisi yapmaları emrini verdi.

Bir de çok olmuyorsam şunun çevirisini kontrol edersen tam süper olur;

Yüce ve Kutsal olan bana yeryüzündeki hayvanları kontrol etme yetkisi verdi...

http://65.18.198.4/forumlar/showthread.php?t=27667

istatistik
21-03-2012, 03:06
Dostum çevirimi aşağıdaki gibi düzelttim.

Başka bir zaman, Süleyman kalbini şarap ile hoşnut ettiğinde, ülkenin vahşi hayvanlarına, havadaki kuşlara, yerde sürünen şeylere, yukarıdaki iblislere ve cinlere (huzuruna) getirilmeleri için emir verdi, böylece onlar, onun etrafında raks edecekler, huzurunda bekleyen tüm krallar onun ihtişamını seyredebileceklerdi.

Senin çevirin ile aynı anlamdalar. Ancak;

... ihtişamını göstermek için getirilip(to be brought) büyük bir dans gösterisi ...

Koyu ile belirttiğim kelimenin eklenmesi, Süleyman'a atfedilen gücün öne çıkarılması için uygun olabilir diye düşünüyorum.

Bu cümle için yaptığın çeviriye ekleyeceğim bir şey yok. Ben de bu şeklinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Dark_Prince
21-03-2012, 03:18
Dostum çevirimi aşağıdaki gibi düzelttim.

Senin çevirin ile aynı anlamdalar. Ancak;

Koyu ile belirttiğim kelimenin eklenmesi, Süleyman'a atfedilen gücün öne çıkarılması için uygun olabilir diye düşünüyorum.

Bu cümle için yaptığın çeviriye ekleyeceğim bir şey yok. Ben de bu şeklinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Evet aynı anlamdalar ben de zaten o bir iki ayrıntı için fikrini almak istedim.O halde zahmet olmazsa o kelimeyi ekleyebilirsen sevinirim :)

Kontrol edip içimi rahatlattığın için tekrar teşekkürler.

Sevgilerimle...

istatistik
21-03-2012, 13:52
Rica ederim dostum. Hallediyorum.

Neva
29-03-2012, 13:26
İlgilendiğin için teşekkürler dostum.Kaynak şu,Yahudi efsaneleri;

http://www.answering-islam.org/Books/Legends/index.htm

Bence tamamıyla çevrilmesi gerek.

Ben onu bilerek gök olarak aldım çünkü yeryüzü ve göklerin yaratılmasından önce Tanrının bulunduğu yerde yaratılmış bu 7 şey.Zaten bu 7 şey içinde Cennet de var.Ayrıca Tanrısal taht da cennette.

Burada tapınağın sunağının(altar) sahip olduğu birşeyden yani sunaktaki Mesih'in adı oyulmuş mücevherden bahsetmiyor mu?

Haklısın adamoğulları daha doğru.

Yalnız ben böyle bir yapıya hiç rastlamadım.Head'deki ''s'' nin ' ile ayrılması gerekmez miydi(head's)?Ayrıca orada bir de ''of'' kullanılmış?

Burada da which bağlacı var.''Hayyot'un başlarıyla tamamlanan,biten'' gibi bir anlam çıkmıyor mu?Yani bu tapınak inşa edildikten sonra buna birde Hayyot'un başları eklenmiş.Acaba bu Hayyot isimli meleğin heykelden başları olabilir mi?Veya sembol filan?

Tekrar teşekkür ederim dostum,bir de şunları çözersek tam kral olacak :)

Sevgilerimle...

Merhaba Dark;

Kusura bakma gec bir cevap oldu.

Bu yuzden senden asil kaynagi sormustum, tamamini okuyabilmek icin.

Baslari anlamina gelmez, gelmeyebilir cunku heads of kalibi birseyin yonetimine, en tepedeki adami, kisi, kisileri temsil eden, temel vs. anlamina da gelir.

which sadece tanimlama oncesi(birseyi, bir olayi vs.) kullanilan bir kelimedir cogunlukla..

Tum metni okuyup cevirmek daha mantikli.

ALKA
30-03-2012, 08:21
Burada benim anlamadığım cümleleri kalınlaştırdım.''Hayyot'un başları ve beyaz ateş üzerindeki siyah ateşle yazılmış Tevrat'' ne demek,anlamadığım noktalar onlar.Çalışmalarım boyunca yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim,zaten uzun zamandır birlikte bir iş yapmadık :)

Sevgilerimle...

Hayyot (bazen Chayot olarak da yazılır) Yahudi mitolojisinde Tanrı'nın tahtını ve Dünya'yı kafasının üstünde tutan bir meleğin adıdır. (Dikkat: Eski bir Mısır inanışı olan Dünya öküzlerin boynuzu üstündedir inancının M.Ö. 70 yılında ikinci Kudüs tapınağının kurulduğu dönemde Antik Yunan'dan etkilenerek evrilmiş hali olur). Hayyot'un hristiyan inanışındaki (yani Eski Ahit'teki) karşılığı ise göğün 7 katında ikamet eden ve Tanrının çevresinde dönerek ona 'holy, holy, holy' (kutsal) diyerek şarkılar söyleyen Seraphim'lerdir. Seraphim çoğul, seraph tekil. Seraphimler Enoch (Enok) kitabında ve Yuhanna'nın vahyinde geçer.

Hayyot, Markabah meleklerinden biridirr. Markabah melekleri Tanrının iki tekerlikli olarak tasvir edilen tahtını döndüren 4 meleğin isimleridir. Tanrının iki tekerlikli tahtı, kıyamet gününü ve alametleri anlatan (geleceği kehanet eden) Yuhanna'nın vahyinde uzandın uzadıya anlatılmıştır. Bunun yanında Tevrat'ta da farklı yerlerde geçer (mesela Ezekiel kitabında (1:4-26))

ALKA
30-03-2012, 08:25
heads of the Hayyot
Hayyot'un kafaları çoğuldur yani birden çok kafası vardır, bu yüzden kafaları da çoğul olarak verilmiştir. Bu kafalar Tanrının tahtını ve de dünyayı başları üzerinde tutarlar.

ALKA
30-03-2012, 08:35
the Celestial Sanctuary directly in front of God, having a jewel on its altar graven with the Name of the Messiah,
Evet doğru, burada nesne olarak sunağın üzerinde duran ve mesih yazılı mücevherden bahsediyor.. Özne ise Göksel tapınak (Celestial Sanctuary)

Sunağın (adak taşının) üzerinde, üstünde Mesih'in adı oyulmuş bir mücevherle, açıkça Tanrı'nın önünde duran göksel tapınak... (veya göklerdeki tapınakta= Tanrı'nın ve melekelerin yaşadığı yer, cennet)

Tanrının önünde duran ne? Göksel tapınak (Özne)
Göksel Tapınak, Tanrının önünde nasıl bir durumda bulunuyor? üstünde Mesih'in adı oyulmuş bir mücevherle, açıkça
Mücevver nerede bulunuyor? Sunağın üzerinde

ALKA
30-03-2012, 08:47
which later was over the heads of the Hayyot
Hayır, taht (thron) önce göklerde dikiliyor (inşa ediliyor) sonra Hayyot'un başının üstüne konuluyor. Çünkü Hayyot isimli melek Tanrının tahtını (ve tüm dünyayı) başının üstünde tutan melek olarak inanılıyor.

Tanrısal (kutsal) taht - cennette (gökte) dikilen - daha sonra Hayyot'un kafasına konulan

"Cennette dikilen (bina dikmek, inşa etmek gibi) ve daha sonra Hayyot'un başı üstünde olan (konulan) kutsal taht"

Dark_Prince
30-03-2012, 15:21
Merhaba Dark;

Kusura bakma gec bir cevap oldu.

Bu yuzden senden asil kaynagi sormustum, tamamini okuyabilmek icin.

Baslari anlamina gelmez, gelmeyebilir cunku heads of kalibi birseyin yonetimine, en tepedeki adami, kisi, kisileri temsil eden, temel vs. anlamina da gelir.

which sadece tanimlama oncesi(birseyi, bir olayi vs.) kullanilan bir kelimedir cogunlukla..

Tum metni okuyup cevirmek daha mantikli.

Merhaba Dostum;

O Yahudi efsanelerinin tamamı çok uzun benim gönlüm ise tamamını çevirmekten yana,dolayısıyla başka arkadaşlar bulana kadar bu çeviriye ara veriyorum diyelim.

Zaten bu başlığı sadece oradaki aklıma takılanları değil,giriştiğim bütün çeviri işleriyle ilgili kafama takılan-takılacak soruları sormak için açtım.

Esenlikler...

Dark_Prince
30-03-2012, 15:32
Hayyot (bazen Chayot olarak da yazılır) Yahudi mitolojisinde Tanrı'nın tahtını ve Dünya'yı kafasının üstünde tutan bir meleğin adıdır. (Dikkat: Eski bir Mısır inanışı olan Dünya öküzlerin boynuzu üstündedir inancının M.Ö. 70 yılında ikinci Kudüs tapınağının kurulduğu dönemde Antik Yunan'dan etkilenerek evrilmiş hali olur). Hayyot'un hristiyan inanışındaki (yani Eski Ahit'teki) karşılığı ise göğün 7 katında ikamet eden ve Tanrının çevresinde dönerek ona 'holy, holy, holy' (kutsal) diyerek şarkılar söyleyen Seraphim'lerdir. Seraphim çoğul, seraph tekil. Seraphimler Enoch (Enok) kitabında ve Yuhanna'nın vahyinde geçer.

Hayyot, Markabah meleklerinden biridirr. Markabah melekleri Tanrının iki tekerlikli olarak tasvir edilen tahtını döndüren 4 meleğin isimleridir. Tanrının iki tekerlikli tahtı, kıyamet gününü ve alametleri anlatan (geleceği kehanet eden) Yuhanna'nın vahyinde uzandın uzadıya anlatılmıştır. Bunun yanında Tevrat'ta da farklı yerlerde geçer (mesela Ezekiel kitabında (1:4-26))

Hayyot'un kafaları çoğuldur yani birden çok kafası vardır, bu yüzden kafaları da çoğul olarak verilmiştir. Bu kafalar Tanrının tahtını ve de dünyayı başları üzerinde tutarlar.

Evet doğru, burada nesne olarak sunağın üzerinde duran ve mesih yazılı mücevherden bahsediyor.. Özne ise Göksel tapınak (Celestial Sanctuary)

Sunağın (adak taşının) üzerinde, üstünde Mesih'in adı oyulmuş bir mücevherle, açıkça Tanrı'nın önünde duran göksel tapınak... (veya göklerdeki tapınakta= Tanrı'nın ve melekelerin yaşadığı yer, cennet)

Tanrının önünde duran ne? Göksel tapınak (Özne)
Göksel Tapınak, Tanrının önünde nasıl bir durumda bulunuyor? üstünde Mesih'in adı oyulmuş bir mücevherle, açıkça
Mücevver nerede bulunuyor? Sunağın üzerinde

Hayır, taht (thron) önce göklerde dikiliyor (inşa ediliyor) sonra Hayyot'un başının üstüne konuluyor. Çünkü Hayyot isimli melek Tanrının tahtını (ve tüm dünyayı) başının üstünde tutan melek olarak inanılıyor.

Tanrısal (kutsal) taht - cennette (gökte) dikilen - daha sonra Hayyot'un kafasına konulan

"Cennette dikilen (bina dikmek, inşa etmek gibi) ve daha sonra Hayyot'un başı üstünde olan (konulan) kutsal taht"

Yardımların için çok teşekkür ederim hocam,şimdilik ara vermiş olsam da ileride efsanelerin tamamını çevirmeyi düşünüyorum,Yahudilerin bu eski efsanelerini seviyorum,zaten Kur'an'a da büyük etkileri olmuştur :)

Sevgilerimle...

Neva
31-03-2012, 10:02

Sevgili Alka,

Bence direk bu anlami (cok basli) vermek dogru olmaz diye dusunuyorum. Kolay curutulur gibime geliyor.

Cunku bu tip efsanelerde hep 7 kat goksele ait, her bir ana melek gecer. Zaten tum kitaplarin temelini olusturur 7 kat gok veya 7 katman hikayesi.

Hayyot' da bu meleklerden biri. Birden fazla kafasi yok aslinda, genel anlatimlar dikkate alinirsa..

Incil ve Tevrat'taki tasvir (calinti-aparma) hatasina dusmeyelim derim, anlam verirken.

14 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:14) Sonra beyaz bir bulut gördüm. Bulutun üzerinde “insanoğluna benzer biri” oturuyordu. Başında altın bir taç, elinde keskin bir orak vardı.
15 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:15)Tapınaktan çıkan başka bir melek bulutun üzerinde oturana yüksek sesle bağırdı: “Orağını uzat ve biç! Biçme saati geldi. Çünkü yerin ekini olgunlaşmış bulunuyor.”
16 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:16)Bulutun üzerinde oturan, orağını yerin üzerine salladı, yerin ekini biçildi.

17 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:17)Gökteki tapınaktan başka bir melek çıktı. Onun da keskin bir orağı vardı.
18 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:18)Ateş üzerinde yetkili olan başka bir melek de sunaktan çıkıp geldi. Keskin orağı olana yüksek sesle, “Keskin orağını uzat!” dedi. “Yerin asmasının salkımlarını topla. Çünkü üzümleri olgunlaştı.”
19 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:19)Bunun üzerine melek orağını yerin üzerine salladı. Yerin asmasının ürününü toplayıp Tanrı öfkesinin büyük masarasına attı.
20 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+14:20)Kentin dışında çiğnenen masaradan kan aktı. Kan, 1 600 ok atımı kadar yayılıp atların gemlerine dek yükseldi.

Gökteki Taht

4 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:1) Bundan sonra gökte açık duran bir kapı gördüm. Benimle konuştuğunu işittiğim, borazan sesine benzeyen ilk ses şöyle dedi: “Buraya çık! Bundan sonra olması gereken olayları sana göstereyim.”
2 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:2)O anda Ruh’un etkisinde kalarak gökte bir taht ve tahtta oturan birini gördüm.
3 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:3)Tahtta oturanın, yeşim ve kırmızı akik taşına benzer bir görünüşü vardı. Zümrüdü andıran bir gökkuşağı tahtı çevreliyordu.
4 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:4)Tahtın çevresinde yirmi dört ayrı taht vardı. Bu tahtlara başlarında altın taçlar olan, beyaz giysilere bürünmüş yirmi dört ihtiyar oturmuştu.
5 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:5)Tahttan şimşekler çakıyor, uğultular, gök gürlemeleri işitiliyordu. Tahtın önünde alev alev yanan yedi meşale vardı. Bunlar Tanrı’nın yedi ruhudur.
6 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:6)Tahtın önünde billur gibi, sanki camdan bir deniz vardı. Tahtın ortasında ve çevresinde, önü ve arkası gözlerle kaplı dört yaratık duruyordu.
7 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:7)Birinci yaratık aslana, ikincisi danaya benziyordu. Üçüncü yaratığın yüzü insan yüzü gibiydi. Dördüncü yaratık uçan bir kartalı andırıyordu.
8 (http://incil.info/YC2009/arama/Vahiy+4:8)Dört yaratığın her birinin altışar kanadı vardı. Yaratıkların her yanı, kanatlarının alt tarafı bile gözlerle kaplıydı. Gece gündüz durup dinlenmeden şöyle diyorlar:
“Kutsal, kutsal, kutsaldır,
Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı,
Var olmuş, var olan ve gelecek olan.”

Yani goksel tapinaktan ve sunak'tan veya altardan habire birileri cikip geliyor, gorunuyor filan.

Yine de karar sizin elbette.

Ezekiel'in gorumunde evet cok basli bir yaratikmiscasina geciyor. Ancak farkli pasajlarda da goksel tapinak isleniyor.