Orijinalini görmek için tıklayınız : Devrimciliğin Liberallik ve Ulusalcılıktan Farkları
Jolly Jocker
03-04-2012, 18:49
Konuyu açma sebebim, anayasa referandumunda evet ya da hayır demek yerine boykot etmiş, 28 Şubat öncesinde hem darbeye hem şeriata karşı çıkmış, ergenekon sürecinde de yesinler birbirini tutumu almış bir devrimci olarak ara sıra ulusalcılık ve liberallik suçlamalarına maruz kalmam. Ara sıra dedim çünkü komünistliğimi pek çok forumda cümle alem bilir. Ama yine de duyuyorum ara sıra bu tür iftiralar. Eminim benzer bir durumu diğer arkadaşlar da yaşıyordur. Ulusalcılar beni/bizi liberallikle, liberaller de ulusalcılıkla suçlama gafletine düşebiliyor. Oysa -kendi adıma konuşayım- savunduğum şey daima ulusalcılığın da liberalliğin de düzen içi akımlar olduğu, devrimcilerin bunlardan ayrı bir seçeneği temsil ettikleri, bu yüzden bu iki akımı da kıyasıya eleştirmeleri gerektiği olmuştur.
Özellikle ulusalcıların liberallikle suçlama gayretleri daha fazla oluyor. Bunu başka bir forumdan bir sapkın ulusalcı çok sık yapıyor. Hala ara ara ismimi zikretmeden yapıyor bu iftirayı. Bu yüzden özellikle bu tür iftitaraları yanıtlayan bir başlık açmak istedim. Birkaç ileti halinde yanıtlayacağım.
Jolly Jocker
03-04-2012, 18:56
Öncelikle şu liboş ve liberal meselesi beni rahatsız ediyor
Liberalizm nedir? Ekonomide serbest piyasayı ve girişimciliği, doğal hukuku, bireyciliği savunmaktır.
Siyasal hayatta da sözde çoğulcu demokrasi ve bireycilik yine ağır basar.
Liboşluk, bir kısım liberallerdeki ahlaksal düşkünlüğü ifade eden bir söz olabilir.
Ama kalkıp da ne özel mülkiyetle ne girişimcilikle ne de piyasayla ilgisi olmayan, hatta bunlara düşman olan komünistleri ve anarşistleri sırf Atatürk'e eleştiri yönelttiler diye liboşlukla suçlamak alakasız ve saçmadır.
Bu bir kere liberallere haksızlıktır.
Sırf Atatürk'ü eleştirdi diye basbaya komünist olan insanlara liboş ya da liberal demek çok saçma.
Zaten Atatürk'ü eleştirmemiz asıl mantıklı olandır.
Biz -fraksiyonumuza göre- Marks'ı, Negri'yi, Bakunin'i, Lenin'i, Troçki'yi, Che'yi, Rosa'yi, Emma'yı, Stalin'i falan severiz, Atatürk'e ise tabi ki sempatiyle yaklaşmayız.
Asıl bir adam Atatürk'ü seviyorsa tam komünist değil demektir.
Çünkü Atatürk komünist değildir! 2+2=4'tür.
Kavramları ilgili ilgisiz her yerde kullanırsanız içi boşalır.
Komünistliğin ya da anarşistliğin Atatürk'ü sevmek gibi bir kuralı mı vardı da sevmediler diye liboşlukla suçlayacaksın?
Zaten liberalizmde de Atatürk'ü sevmemek diye bir kural yok.
Anlıyorum bu arkadaşları, Atatürk ün eleştirilmesi onları kızdırıyor. Putlaştırma dereceğinde bağlandıkları için eleştiriyi hakaret olarak algılıyor ve tahammül gösteremiyorlar. Allahına laf edilmiş müslüman gibi tepki veriyorlar.
Ama bunu savuşturmanın yolu alakalı alakasız herkese ''liboş'' diyerek saldırmak değil.
Şunu da unutmamek gerekir ki bir Atatürkçü liberallere daha yakındır. Çünkü ikisi de özel mülkiyetle, devletle, piyasayla uyum içindedir.
O yüzden bana/bize liberallik suçlaması yapan bu gibi arkadaşlara ettikleri o lafları yediririm.
Benden uyarması.
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:01
Komünistliğin kriteri belli. Özel mülkiyete, piyasaya, bireysel girişime karşı çıkarsın.
Bunu yapan biri, istediği kadar Atatürk'ü sevmesin ona liboş denmez.
Neymiş efendim geçmişte aralarından bazıları pek seviyormuş Atatürk'ü de bu yeni nesil komünistler niye sevmiyormuş?
Eee geçmişte bir kısmımız Atatürk'ü diyelim ki sevdi diye Atatürk'ü sevmek komünistliğin kriteri mi oldu?
Saçmalığın daniskası!
Komünistlerin içinde binbir çeşidi vardır. Yüzyıllardır var.
Yapı itibariyle Atatürkçülükle hiç benzeşmeyen çeşitleri var.
Anarşistler ve troçkistler her zaman AtatürkE karşı çok mesafeli olagelmiştir mesela.
Anarşist ya da troçkist olmasa dahi TİKKO'cular da hep çok eleştireldi.
Bugün Atatürk'e saldıran liboşlar piyasada yokken TİKKO ve bazı marksist yazarlar da Atatürk'ü ve kemalizmi kuvvetle eleştiriyordu.
İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Murat Belge v.b.
Ürün dergisinin TKP'si de Atatürk'ü hiç sevmez mesela.
Atatürk e her zaman mesafeli olan bir sol da vardı.
Kafanıza göre önüne gelene liboş derseniz saçmalamış olursunuz.
Size bizi eleştirmeyin diyen yok, gene eleştirin ama tutarlı laflarla.
Avrupa'da liberaller, sosyal demokratlar ve sosyalistler birbiriyle kardes sol siyasi katmanlardir. Sagdaki hristiyan demokratlar ve konservatifler gibi mesela. Bizim sovyet asigi devrimciler ise ulusalcilar ile ayni agzi benimseyip bu sozcugu bir hakaret sifati olarak kullaniyor. Eh, mayada kemalizm ve stalinizm var ne de olsa. Oyle pismis artik, ne kadar istesende ozunden ayiramazsin onlari
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:06
Tekrar edeyim, sosyalistliğin Atatürk'ü sevmek gibi bir ölçüsü yoktur.
Zaten böyle bir ölçü nasıl olabilirki ? Atatürk daha doğmamışken komünizm vardı.
Neymiş, Deniz Gezmiş takımı Atatürk'ü pek severmiş!
''Seviyormuş'' da Atatürkçü müydü peki? Hayır! Buz gibi komünistti hepsi.
Ona bakılırsa pür liberal olan ama Atatürk'ü seven adamlar da var.
Lafa bakacaksak eğer, Tayyip de çıkıp Atatürk'e saygı duyduğunu söylüyor.
Bunlar neyi değiştirir ki?
Atatürkçülükle ilgisi olmayan pek çok akım da sıraladım üstelik.
Troçkizm, anarşizm, TİKKO'cular, bazı bağımsız marksist aydınlar...
Hatta Stalinci, Maocu olan pek çok örgüt de Atatürk'e ve Atatürkçülere mesafelidir.
70'lerde Halkın Kurtuluşu, Halkın Yolu, Emeğin Birliği, Dev-Sol, Dev-Yol falan hiçbiri Atatürk'ün A'sını bile ağzına almıyordu.
Günümüzde de DHKP-C, TİKKO, MLKP, ESP, EMEP, Tarihsel TKP, ÖDP vs hangisi Atatürkçü?
Kavramları kafanıza göre kullanırsanız biri de çıkıp siza faşist der, oturur ağlarsınız sonra.
Anarşist adamlara bile liboş diyen var! Bu kadar cehalet olmaz.
Anarşizm solun en soludur. En radikal soldur.
Anarşistler de liboşsa liboş olmayan yok demektir.
En soldaki akıma bile liboş derseniz sadece kendi cehaletini gösterirsiniz.
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:17
Bir takım ulusalcı bozuntularının ağızlarındaki bir sakız da şudur: Sadece AKP'nin eleştirilmesini, geri kalan herşeyin görmezden gelinmesini isterler.
İktidarı bırakıp kemalizmle uğraşan herkes liboştur demeye getirirler yani.
Ne alaka? Komünist de olabilir (ki oluyor zaten), anarşist de, milli görüşçü şeriatçı da olabilir.
Bunların hiçbiri liberal değildir. Kıyısından bile geçmezler.
Hatta Atatürkçülüğün liberalizmle ortak noktası bunlardan daha çoktur.
Kaldı ki hangi komünist iktidarı tümüyle göz ardı edip sadece kemalizmi eleştiriyor?
İktidarı da en az kemalizmi eleştirdiğimiz kadar eleştiriyoruz.
Anarşistler ve komünistler, yapıları gereği, kendilerinden olmayan herkesi eleştirir zaten.
Biz kendimizi de eleştiririz zaten!
Kemalizmi eleştirmeyen anarşist ya da komünist mi olur?
AKP'ye de kemalizme de karşıyım.
Ne bekliyordunuz ki?
Sosyalizm ile kemalizmi çorba ederek savunmak zorunda değiliz ki!
''Saf komünizm''i savunuyor olamaz mıyız?
Sadece kemalizme laf ediyor değiliz hem.
DSİP bile yeri gelince AKP'ye çatıyor. Şimdi sitesinden link verdirmeyin bana.
Bu ulusalcı çakallar, kemalizmle uğraşmamızı engellemeye çalışıyorlar, bunun içinde bizim duymaktan hoşlanmayacağımız bir sözcüğü bize karşı kullanıyorlar.
Ama bu bir kere ahlaklı değil herşeyden evvel.
Esas muktedir AKP'dir, herşeyi bırakıp sadece ona bakın diyorlar; kabul etmeyene de kafalarına göre liboş yaftasını yapıştırıyorlar.
Belki hem hükümete hem kemalizme çatmak istiyoruz, olamaz mı?
Kurtuluş savaşını eleştiren liberaller daha türememişken devrimcilerin içinden kurtuluş savaşını eleştirenler çıkıyordu.
Misal TİKKO'cu İbo'nun yazılarına bakın.
O yüzden kurtuluş savaşını eleştirenlere liboş değil sosyalist denir asıl.
Şeriatçıların içinden de çıkıyor kurtuluş savaşına laf edenler. Anarşistlerin içinden de. Bunlar da mı liboş?
Saçma bir mantık yürütüyorsunuz. Hepsimize toptan liboş diyemezsiniz.
Liboşluk, özünde liberalizme dayanır.
Komünizmin, anarşizmin, sistem olarak liberallikle ne ortak yanı var?
Sırf kurtuluş savaşını eleştirmek noktasında ortaklaşıyoruz. Ki onda da herkes kendi çıkarına göre eleştiriyor.
Şeriatçı Osmanlıyı övmek için, liboş işgalcileri övmek için, komünist sovyetleri övmek için, anarşist ise herşeye laf etmeyi huy edindiği için laf ediyor işte. Aynı amaç için değilki !
''Benim yaptığım politikaları yapmıyorsan liboşsun!'' diye bir şey olur mu yahu?!
Sizde bizim politikamıza uymuyorsunuz diye biz de size bir ton laf yakıştıralım o zaman!
Kurtuluş savaşına laf edene liboş veya liberal denmez.
Kurtuluş savaşını kabul eden liberal de var.
Ama Komünist adama, -o ne yaparsa yapsın- liberal dersen gülerler sadece.
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:19
Kurtuluş savaşına laf eden liberale liboş diyebilirsin,z.
Kurtuluş savaşına laf eden komüniste ise liboş denmez.
Bir adam komünist ise ne bok yerse yesin ona liboş denmez.
Çünkü liberalizme senden bin kat daha uzak ve düşmandır.
Ona liboş dersen sana gülerler.
Liboşluk liberallere yönelik sıfattır. Liberalin yüzsüz, yalancı, satılmış olanına denir.
Komünist ise zaten komünistliğinin gereğini yapmaktadır.
Kurtuluş savaşını da eleştirir, Atatürk'ü de.
Ne bekliyordunuz ki?
Bunun liboşlukla ilgisi yok.
Liboş kelimesi kurtuluş savaşıyla metadolojik bağı olan bir kavram değil zaten.
Bunlarin devrimci dedikleri gunumuz tkp'sinin fikir babaligini yapmis kimselerdir aslinda. Amerikan dusmanligindan baska alameti olmayan antiemperyalist bir yapilari vardir iste. Son derece milliyetci ve kemalisttirler. Laik cumhuriyet devletine de cok baglidirlar. Devletin silah zoruyla dayattigi rejim olan kemalizmin daha da cok hegamonize edilmesini ve yabancilarin ulkeden kovulmasini falan isterler. 27 Mayis cuntaci generalleri bunlarin gozunde ilah mertebesindedir. Bakmayin simdi devir degisti diye boyle atip tutmalarina
http://solcuparti.blogspot.co.uk/2008/01/kemalizm-stalinizm-ve-trk-solu.html
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:28
Gelelim ulusalcı olduğumuzu iddia eden liberal bozuntularına!
AKP'yi gözü kapalı desteklemiyoruz, AKP'ye karşı emekçilerin, aydınların, öğrencilerin, köylülerin, çevrecilerin, kadınların, Kürtlerin, Ermenilerin ve eşcinsellerin haklarına sahip çıkıyoruz diye ulusalcı mı olduk?
Ulusalcılar bu kesimlere ne zaman sahip çıktı ki?
Anti-kapitalizmi mi ulusalcılık anti-emperyalizm mi?
Ulusalcılar hiçbir zaman özel mülkiyete, piyasaya, emek sömürüsüne karşı çıkmadılar.
Onlar burjuva devlete, onun ordusuna, yargısına, YÖK'ünde de karşı çıkmadılar.
Aslında siz ulusalcılara bizden bin kat daha yakınsınız.
Özel mülkiyetin kaldırılmasını savunan, enternasyonalist, feminist, devlet karşıtı olan bizleri ulusalcılıkla suçlamanız sadece sizdeki cehaleti gösteriyor.
Öyle cahilsiniz ki anarşistleri bile ulusalcılıkla suçlayabiliyorsunuz!
Üstelik yalamalık edip gözü kapalı savunduğunuz başbakan Sivas davasını düşürür, öğrencinin karnındaki doğmamış bebeği öldüren polise sahip çıkar, KCK davalarıyla ortada Kürt bırakmaz, Roboski'de sivilleri katlederken!
Hadi oradan!
Liberal de ulusalcı da sizsiniz.
Ayni sistemin, aynı devletin sineğisiniz.
Karşıt gibi görünseniz de aslında kardeşsiniz.
Zaten 80 darbesi öncesi MC adı altında dincisi, kemalisti, milliyetçisi, liberali nasıl da birleşmiştiniz bize karşı.
Aynı bataklığın sineğiniz hepiniz.
Biz ise devrimciyiz.
Sizin türediğiniz o bataklığı, kapitalizmi kökünden silip atmak isteyenleriz.
Biz size benzeyemeyiz. İstesek bile yapamayız. Ki istemiyoruz zaten.
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:30
Sen hala burada mısın Huriye?
Hocaefendinin kese kağıdı bitmiş, hadi bir koşu git de poposu ıslak kalmasın muhteremin.
Günümüz TKP'sine laf ederek bizleri toptan karalayabileceğini, bir önceki başlıktaki nurcu yalamalığını gizleyebileceğini mi sanıyorsun harbiden?
Yazık...
Ulusalcilarin yaptigi gibi liberalizm gibi sol bir ideolojiye libos ismini takan. eyvah ickime dokunacaklar diye laikci panik atak nobetleri geciren, turban takintisi rahatsizligindan muzdarip olan sensin. Ulusalcilarla ile bu derece ciddi ortak ozellikler tasiyip da nasil ulusalci olmadigini idda ediyorsun . Demokrasisiz laikligin ulusalcilik oldugunu goremeyecek kadar safsan ben ne diyeyim
Jolly Jocker
03-04-2012, 19:41
Ulusalcilarin yaptigi gibi liberalizm gibi sol bir ideolojiye libos ismini takan. eyvah ickime dokunacaklar diye laikci panik atak nobetleri geciren, turban takintisi rahatsizligindan muzdarip olan sensin. Ulusalcilarla ile bu derece ciddi ortak ozellikler tasiyip da nasil ulusalci olmadigini idda ediyorsun . Demokrasisiz laikligin ulusalcilik oldugunu goremeyecek kadar safsan ben ne diyeyim
Liberalizm yaklaşık iki yüzyıldır sol değil Huriye'cim. En azından sosyalizm tarih sahnesine çıktığından beri. Uyan da balığa gidelim hadi.
Ben içki içme değil zina yapma özgürlüğümü savunmuştum ama neyse. İçki içme özgürlüğü de değerlidir elbette. Bunda bir sakınca mı var? Ne içeceğime devlet mi karar verecek? Buna karşı çıkmayıp ne yapacağız? Sen taraftar mısın yoksa? Doğru tabi, hocaefendi içki için günah demişti!
Demokrasisiz laiklik ulusalcılık olabilir de konuyla ne ilgisi var? Sana demokrasisiz laiklik savunan mı oldu ki? Gene serap görmeye başladın galiba.
Ayrıca benim türban takıntım da yok. İsteyen istediği gibi giyinsin bana ne? Bunu sana daha önce de söyledim. İsteyen örtünsün ama isteyen de minisini giysin. Kimse din gerekçesiyle karışmaya kalkmasın. Bugün ne içip nasıl sevişeceğimize burnunu sokan, yarın da ne giyileceğine karışmaya başlar. Ulusalcılar hiç değilse sadece giysimize karışıyor ama yediğimize içtiğimize ve kimle nasıl seviştiğimize karışmıyorlardı. :)
DDiderot
14-04-2012, 00:08
Türban takıntım yok derken? Bu giysi takıntısı değil ki zaten,hiçbir zaman da öyle olmadı.
Askeri garnizonlara alınmayan,yemin törenlerinden atılan,gatada tedavi edilmeyenlerden bahsetmiyorum elbette.Bunlar zorbaca olduğu kadar türbanın çoğalmasına da sebep olan uygulamalardı.
Kamuda serbesti konusunda avrupa insan hakları mahkemesi kararlarını ve gerekçelerini okursanız oldukça tatmin edici bulacağınızdan eminim.