Orijinalini görmek için tıklayınız : Saklı Ben ya da, Büyük Ben
S A K L I B E N
Benlik denen, ten kafesi içindeki hapislik duygusunu hiç algıladığınız
oldu mu?
---------------------------------------------------------------------------------------
Bu duygu derinden algılanınca insanı olağanüstü bir şekilde huzursuz
eder. Öyle ki,sen hep sensin ve herşeyi sen olarak algılıyorsun. Her sabah sen
olarak kalkıyor ve bütün günü sen olarak geçiriyor ve sonra akşamları yine sen olarak
yatıyorsun...
Bunun aksi de olabilirdi, kişi bir başkası olarak da bir gün
geçirebilir,sevinebilir veya üzülebilirdi. Ama öyle olmuyor,kişilik bilinci hep sen olarak
parlıyor.
Bu duyguyu yaşadıysanız farketmişsinizdir, bu çok derin ve ürkütücü bir
duygudur,bir hapiste oluşu andırır. Herşeyi bu hapishanenin göz deliklerinden
görür ve kulak girintilerinden duyarsınız ve dokunduğunuz nesneleri hapishanenin
duvarlarından, yani benliği saran ve başkalarından ayrımlıyan deri tabakasından
algılarsınız.
Bu hapisliği eğer duyumsadıysanız,özgürlüğe hasret çekiyorsunuz
demektir. Özgürlük ise kişisel bilinçten çıkışı işaret eder. Başka söyleyişle, özgürlük kişisel bilincin duvarlarının yıkılmasıyla diğer bütün herşeyle,yani varoluşla bütünleşmedir.
Artık bilinciniz kişisel dar bir bilinç olmaktan çıkmış,bütünü kapsayan evrensel bir
nitelik kazanmıştır. Evrensel nitelik kazanan bu bilinç şimdi kişiyeöz kimliðini de
tattırır. Artık sen bensindir. Ben de sen...
Şimdi tek bir BEN vardır. O da büyük BEN veya SAKLI BEN"dir.
Büyük BEN tüm evreni içerir.
Alan Watts ''Yeni bir kutsal kitaba ya da dine değil,yeni bir
deneyime, BEN olmanın ne olduğunun yeni bir duyumsayışına gereksinimimiz var''diyor ve ekliyor,
'' Bütün bilinen tabular arasında en etkili bir biçimde
pekiştirileni, görünürde ayrı, bağımsız ve yalıtılmış duran ego maskenizin altında yatanın gerçekte kim, ya da ne olduğunu bilme tabusu''
Yunus Emre de bunu şöyle açıklar; ''bana bende demen, ben bende değilim, bir ben vardır bende benden içerü ''
Büyük Ben'in değişik isimleri vardır. Bunlardan bazılarını sıralarsak,
KOZMİK BİLİNÇ, KENDİNİ BİLMEK, TRANSANDANS, SAMADHİ, İÇ BEN, SATORİ, NİRVANA, ATMAN, FENAFİLLAH v.s.
Tamda beni anlatmışsınız. vücudum bir hapishane gibi geliyor ve içimdeki benin farkına varıyorum ama o anda da beni korku kaplıyor. Zannedersem yalnızlık korkusu.
Benlik denen, ten kafesi içindeki hapislik duygusunu hiç algıladığınız
oldu mu?
---------------------------------------------------------------------------------------
Bu duygu derinden algılanınca insanı olağanüstü bir şekilde huzursuz
eder. Öyle ki,sen hep sensin ve herşeyi sen olarak algılıyorsun. Her sabah sen
olarak kalkıyor ve bütün günü sen olarak geçiriyor ve sonra akşamları yine sen olarak
yatıyorsun...
Böyle bir sorun çekmiyorum, olaylara ve kişilere "ben" ve "benin dışında" olmak üzere istediğim gibi bakabilme kontrolüne sahibim. İpler benim elimde.
Böyle bir sorun çekmiyorum, olaylara ve kişilere "ben" ve "benin dışında" olmak üzere istediğim gibi bakabilme kontrolüne sahibim. İpler benim elimde.
Sayın Vrael,
Böyle bir sorun çekmemeniz sağlıklı olmanızdan çok olaylara alışkın bir bakış sergilediğinizdendir. Ancak BEN ve BEN'in dışında olan hiç bir gerçek yok.
Bunu algılayabilmek için size şöyle sorayım; siz iç organlarınızın çalışmalarını kontrol edebiliyormusunuz? Mesela kalp atışlarınızı azaltabilir misiniz? Mesela dakikada 25 kadar atan bir nabız gösteriminde bulunabilir misiniz?Ya da, bir dakikada sadece iki defa nefes alacak kadar nefesinizi kontrol yeteneğiniz var mı? Ya da MAVI bir FİLİ hiç aklınıza getirmeyecek kadar düşüncelerinize egemen misiniz? Eğer bu dediklerime olumlu yanıtlar verebiliyorsanız, o zaman ''ben'' dediğinize de gerçekten egemensiniz demek olur.
Yok eğer sizin bu kontrollerinizi kendiniz yapamıyorsanız, o zaman SEN veya BEN diyebileceğiniz bir gerçek aslında yok demek olmuyor mu? Bu kontrolleri sizin ben sandığınızın dışında olan bir başka BEN yapıyor olmuyor mu? Bir BEN var ama bu hangi bendir?
Yani BEN sandığımız BEN'imiz mi? Yoksa sadece egodan ibaret bir hayalet mi? Yani bir illüzyon olmuyor mu?
Sayın Vrael,
Böyle bir sorun çekmemeniz sağlıklı olmanızdan çok olaylara alışkın bir bakış sergilediğinizdendir. Ancak BEN ve BEN'in dışında olan hiç bir gerçek yok.
Bunu algılayabilmek için size şöyle sorayım; siz iç organlarınızın çalışmalarını kontrol edebiliyormusunuz? Mesela kalp atışlarınızı azaltabilir misiniz? Mesela dakikada 25 kadar atan bir nabız gösteriminde bulunabilir misiniz?Ya da, bir dakikada sadece iki defa nefes alacak kadar nefesinizi kontrol yeteneğiniz var mı? Ya da MAVI bir FİLİ hiç aklınıza getirmeyecek kadar düşüncelerinize egemen misiniz? Eğer bu dediklerime olumlu yanıtlar verebiliyorsanız, o zaman ''ben'' dediğinize de gerçekten egemensiniz demek olur.
Yok eğer sizin bu kontrollerinizi kendiniz yapamıyorsanız, o zaman SEN veya BEN diyebileceğiniz bir gerçek aslında yok demek olmuyor mu? Bu kontrolleri sizin ben sandığınızın dışında olan bir başka BEN yapıyor olmuyor mu? Bir BEN var ama bu hangi bendir?
Yani BEN sandığımız BEN'imiz mi? Yoksa sadece egodan ibaret bir hayalet mi? Yani bir illüzyon olmuyor mu?
İç organlarımın çalışmalarını kontrol edemiyorum tabii ki, misal kalbinizin atışları demişsiniz. Bu tip bir şeyi yapabilenler var mesela, tabi yapabilmek için bir takım mistik çalışmalarda bulunmak gerekiyor.
Örneğin mavi bir fili aklıma getirmeyecek kadar "fudoshin" olabilmekte yine aynı çalışmalara bağlı.
Gel gelelim ki bir birey bir olay karşısında bir davranış sergiliyor fakat sergiledikten bir süre sonra şöyle bir düşünüp "ben o tutumumu geçmişimdeki şu şu olaylardan dolayı gerçekleştirdim" diyerek davranışının iç yüzünü-perde arkasını görebiliyorsa o birey gelişim içindedir.
Bir başka olayda ise davranışta bulunmadan hemen önce duraksayıp "bir saniye ben az kalsın şöyle davranacaktım ama bunu yapmamam gerekir zira böyle davranmak isteyişimin sebebi aslında içimdeki şu şu dürtüden kaynaklanıyor" diyorsa, ipler yavaş yavaş eline geçmeye başlamıştır. Benim anlatmak istediğim ipler bu ipler.
Saygılarımla
Sayın Vrael,
Ayrı konuları anlattığımız kesin. ''Ben'' denilenin aslında hangi '' ben ''olduğuna dikkati çekmek istemiştim. Yoksa sizin söylediklerinize karşı bir söylem geliştirmiyorum.
Egomuzun denetiminde olan olaylar var. Bir de egomuzun ardında bulunan ve asıl ben dediğimizin farkında oluş var. Mesela bir örrnek vererek belki daha iyi anlatabilirim;
Bana genellikle soruyorlar, yoga gerçekten bu konuda, o konuda veya diğer konularda işe yarar mı ? Ve benim yanıtım ''evet ''.
Neden? Çünkü anlamamız gereken gerçek; bu, o veya diğerleri denilecek bir gerçeklik yok ki, salt var olan SENSİN...
Büyük BEN veya Saklı ben'in algılanması dileklerimle,
Egomuzun denetiminde olan olaylar var. Bir de egomuzun ardında bulunan ve asıl ben dediğimizin farkında oluş var.
Yahu zaten kim ben egomun denetimi altındayım diyor ki? (:
Her birimiz bir şekil de o egonun ardında bulunan benlik olduğumuzu düşünür.
Ne mutlu egomu aştım diyene .D
İç organlarımın çalışmalarını kontrol edemiyorum tabii ki, misal kalbinizin atışları demişsiniz. Bu tip bir şeyi yapabilenler var mesela, tabi yapabilmek için bir takım mistik çalışmalarda bulunmak gerekiyor.
Örneğin mavi bir fili aklıma getirmeyecek kadar "fudoshin" olabilmekte yine aynı çalışmalara bağlı.
Gel gelelim ki bir birey bir olay karşısında bir davranış sergiliyor fakat sergiledikten bir süre sonra şöyle bir düşünüp "ben o tutumumu geçmişimdeki şu şu olaylardan dolayı gerçekleştirdim" diyerek davranışının iç yüzünü-perde arkasını görebiliyorsa o birey gelişim içindedir.
Bir başka olayda ise davranışta bulunmadan hemen önce duraksayıp "bir saniye ben az kalsın şöyle davranacaktım ama bunu yapmamam gerekir zira böyle davranmak isteyişimin sebebi aslında içimdeki şu şu dürtüden kaynaklanıyor" diyorsa, ipler yavaş yavaş eline geçmeye başlamıştır. Benim anlatmak istediğim ipler bu ipler.
Saygılarımla
Edersin Vrael, nicin edemeyesin, hic oyle mistik calismalara filan da gerek yok. Ego ile alakasi da yok.
Egosuz kimse yasamayamaz. Beyinde uclu modullerin adam edildigi sadece bir sanidir. Adam etmez, sadece dengeleriyle oynarsiniz.
Kendini insanlarin gozunun onunde yakan budist bile, bir gerekce ile Ben'ini sergiler.
Nasil ki spor yapip, omurga reflekslerinden bazilarini gelisterebiliyorsan(mide kas'i, kol kas'i vs. gibi) beyin de aynen oyledir. Komuta merkezidir.
Yapman gereken egzersiz, once odak yetini olcmen ve ardindan bunu gelistirmendir.
Al bak sana yontem yaziyorum dene bunu. Gayet de bilimseldir yani oyle ufurme filan degildir.
Evdeki bir sandalyeyi al, getirip ortaya koy. Sonra yere comel, yani yere oturmayacaksin, (alaturka tuvalete oturur gibi comeleceksin ) ardindan sandalyeyi, ondeki herhangi bir tek bacagindan, tek elinle kavrayip kaldirmaya calis.
Triki nokta; Sandalye bacagini en alt kismindan kavrayacaksin(yere yakin yani, bir cetveli bir ucundan tutar gibi), ortadan veya yukardan kavrarsan yemem bilesin :)
Bunu bir dene ve sonucunu, yani kacinci seferde sorunsuz kaldirdigini durustce yaz.
Edersin Vrael, nicin edemeyesin, hic oyle mistik calismalara filan da gerek yok. Ego ile alakasi da yok.
Egosuz kimse yasamayamaz. Beyinde uclu modullerin adam edildigi sadece bir sanidir. Adam etmez, sadece dengeleriyle oynarsiniz.
Kendini insanlarin gozunun onunde yakan budist bile, bir gerekce ile Ben'ini sergiler.
Nasil ki spor yapip, omurga reflekslerinden bazilarini gelisterebiliyorsan(mide kas'i, kol kas'i vs. gibi) beyin de aynen oyledir. Komuta merkezidir.
Yapman gereken egzersiz, once odak yetini olcmen ve ardindan bunu gelistirmendir.
Al bak sana yontem yaziyorum dene bunu. Gayet de bilimseldir yani oyle ufurme filan degildir.
Evdeki bir sandalyeyi al, getirip ortaya koy. Sonra yere comel, yani yere oturmayacaksin, (alaturka tuvalete oturur gibi comeleceksin ) ardindan sandalyeyi, ondeki herhangi bir tek bacagindan, tek elinle kavrayip kaldirmaya calis.
Triki nokta; Sandalye bacagini en alt kismindan kavrayacaksin(yere yakin yani, bir cetveli bir ucundan tutar gibi), ortadan veya yukardan kavrarsan yemem bilesin :)
Bunu bir dene ve sonucunu, yani kacinci seferde sorunsuz kaldirdigini durustce yaz.
Hemen deniyorum fakat bilgin olsun, benim bahsettiğim mistik yöntemlerin başlangıç seviyeleri senin bu anlattıgına benzer şeyler. Mistik dememin sebebi günümüz kitaplarında ve insanlarınca sanki çok ruhani metotlarmış gibi anlatılıyor ve öyle kabulleniliyor olması.
Benim ve benim gibilerin metodları ise "zihinsel odaklanma" konulu meditasyonlardır mesela.
Neyse dur ben merak ettim bir deneyeyim. ^^
Ha bu arada evdeki hiç öyle basit hafif sandalye yok, bizim eşyalar biraz kaba, eşek gibi ağır sandalyeler var, kaldırmaya gücüm bile yetmeyebilir şimdiden söyleyeyim =D
denedim, sandalye çok ağır, bizim aynalı bar'ın parçaları oldukları için çok kabalar, aşırı ağırlar, 2 elimde sıkıca kavrayıp anca kaldırabiliyorum.
peki bu uygulamanın amacı nedir? kaldırıp dengede tutabilmek mi yoksa kaçıncı defada tek elimle kaldırıp gücümü test etmek mi?
denedim, sandalye çok ağır, bizim aynalı bar'ın parçaları oldukları için çok kabalar, aşırı ağırlar, 2 elimde sıkıca kavrayıp anca kaldırabiliyorum.
peki bu uygulamanın amacı nedir? kaldırıp dengede tutabilmek mi yoksa kaçıncı defada tek elimle kaldırıp gücümü test etmek mi?
Olmaz. Tek elinle kaldiracaksin, bunu bir kere de yapamazsin zaten, hemen pes etme.
Plastik sandalye olmayacak kaldirdigin.
Hemen deniyorum fakat bilgin olsun, benim bahsettiğim mistik yöntemlerin başlangıç seviyeleri senin bu anlattıgına benzer şeyler.
Hic alakasi yok gec onlari sen.
Sayın Neva,
Benim açmış olduğum bu başlıkla sizin buradaki tartışmalarınızın ne ilgisi var?
Siz bu sitenin idarecisi olarak bu gibi ilgisiz yazılara öncülük ederseniz, diğer üyeler neler yapmaz!
Benim burada açtığım başlıkla sandalyeyi tek kolla kaldırmanın ilgisi nedir?
Sayın Neva,
Benim açmış olduğum bu başlıkla sizin buradaki tartışmalarınızın ne ilgisi var?
Siz bu sitenin idarecisi olarak bu gibi ilgisiz yazılara öncülük ederseniz, diğer üyeler neler yapmaz!
Benim burada açtığım başlıkla sandalyeyi tek kolla kaldırmanın ilgisi nedir?
Sayin Sesli;
4 numarali mesajinizin icerigi baslik konusuyla ne kadar alakaliysa, benim mesaj akisim da o denli alakalidir.
Ben bu sitenin idarecisi olarak kac tane mesaj tasiyorum biliyor musun alakasiz basliklara, alakasiz yazilmis mesajlar olarak??
Bu kez de uye kimligimle yazdim. Arkadaslar gerekli gorurse tasirlar.
Felsefe bolumunde baslik actiginizi unutmamanizi tavsiye ederim.
Olmaz. Tek elinle kaldiracaksin, bunu bir kere de yapamazsin zaten, hemen pes etme.
Plastik sandalye olmayacak kaldirdigin.
Hic alakasi yok gec onlari sen.
bizdeki sandalye bildiğin sert kalın odundan yapılma ağır mobilya sandalyeleri :D 2 elimde zor kaldırıyorum zaten o pozisyondayken.
plastik olmayacak demişsin. ne olmalı? şu metal ve 2-3 tahta parçasından yapılma kahvehane sandalyelerinden diyorsan onlardan yok bizde = D
bizdeki sandalye bildiğin sert kalın odundan yapılma ağır mobilya sandalyeleri :D 2 elimde zor kaldırıyorum zaten o pozisyondayken.
plastik olmayacak demişsin. ne olmalı? şu metal ve 2-3 tahta parçasından yapılma kahvehane sandalyelerinden diyorsan onlardan yok bizde = D
Denemeye devam et, yapacaksin. Sandalyeniz nasil bilmiyorum ama sandalye iste. Hani cevizden vs. yapilir onlardan veya metal sandalye..