PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İspanyolca Öğrenen Var mı?

Dark_Prince
09-05-2012, 22:39
Ben İspanyolca öğreniyorum,başka öğrenenler de varsa bu başlık altında buluşalım,birbirimize önerilerde vb. bulunalım.Tabi öğrendiklerimden notlar da aktaracağım buraya,belki birilerine yararımız dokunabilir :)

İlk ders(diyelim,ders verebilecek seviyede değilim);

İspanyolca'da isimler cinslidir(eril-dişil).Bunlar tanım edatlarıyla belirlenir(artikeller).Bunlar da kendi içlerinde ayrılırlar.İngilizce'deki ''the,a,an'' gibi.Nasıl ki İngilizce'de ''the'' bilinen,belli birşey için kullanılıyorsa ve ''a,an'' belli olmayan şeyler için(herhangi bir anlamında) kullanılıyorsa.Aynen İspanyolca'daki tanımlıklar da öyledir.

El:Eril(belirli)
La: Dişil(belirli)
Un:Eril(belirsiz)
Una: Dişil(belirsiz)

La mesa:masa dediğimizde bu söylediğimiz kişinin de bildiği belirli bir masadır.
Una mesa:masa dediğimizde bu belirli olmayan bir masadır.

Şimdilik bununla bitirelim,basit cümlelerden karmaşık cümlelere doğru uzun bir yol alacaz :)

G Milat
10-05-2012, 13:36
İyi olmuş bu başlık :) Nasıl yardımcı olabiliriz ki? Bazı kuralları veya cümle dizilişini falan yazarak mı?

Bir düzen belirlerseniz, ona uyarak gideriz. Arada ilgili konuyla alakalı alıştırma yapılabilinecek siteler de verilebilir. Bir de fiil çekimleri olacak ileride. Onun için de şu siteye bakabilirsiniz :http://www.ispanyol.com/aispanyolcagramer/ispanyolca_genis_zaman_4_1.asp

Aslında Türkçe-İspanyolca site pek bilmiyorum ama isterseniz İngilizce-İspanyolca site önerebilirim. Tabii ilk aşamalar için değil. Biraz ileride :)

İyi çalışmalar diyeyim..

Olimpiyat
10-05-2012, 14:46
Çok kolay bir dildir, 2 yılda sökmüştüm bu dili, ama Çinceyi öğrenmem 5-6 yılımı aldı.

Bence sana bir faydası olup olmayacağını düşün ve öyle öğren.İspayolcadan da ekmek yedim, çevirmenlik yaptım ama Çince bambaşka.
Bir çok kapı açıldı.

Sana tavsiyem (eğer İngilizce çok ileri düzeyde biliyorsan) ikinci dil için otur ve düşün. Mesleğine ve sana ne gibi katkılar sunabileceğini düşün ve en uygunu neyse ona göre hareket et.

Kullanmayacağın bir dili öğrenmek zaman kaybından başka bir şey değil.

Olimpiyat
10-05-2012, 19:25
Bu arada söylemeyi unuttuğum bir şey var ( ki bence en önce altı çizilmesi gereken o)

Eğer çok iyi bir İngilizcen yoksa, hiç bulaşma derim. İspanyolca öğrenirken de Rusça öğrenirken de Çince öğrenirken de bir noktadan sonra İngilizce-İspanyolca, İngilizce-Rusça, İngilizce-Çince kaynaklar çıktı karşımıza. Çünkü bu dillerde Türkçe kaynak yok denecek kadar az.
Ama İngilizce menşeli sayısız kaynak var. Kitap, video vs...

Biz kurslarda eğitim alırken, İngilizcesi iyi olmayan arkadaşlar ileri seviye eğitimlerde birer birer aramızdan koptular.
İngilizcesi çok iyi olmayanın o dilleri öğrenmesi imkansızdır demiyorum ama çok zor olur ilerlemen. Yavaş olur yani..Eğer o ülkelerde yaşamıyorsan...
Dolayısı ile değmez. İngilizceni çok ileri düzeye getirip hoşuna giden alanlarda o dilde kitaplar oku, makaleler oku..Zamanını böyle değerlendirmen daha iyi olur.

Ben 4 tane yabancı dil öğrendim ama matematik makalelerini, matematik olimpiyatları sorularını Türkçeye çevirmek ya da o dillerdeki matematik hakkında hazırlanmış belgeselleri Türkçeye çevirmek için kulanıyorum.

Yoksa çok da meraklısı olmadım dillerin. Ve zaman kaybı olarak görüyorum eğer bir amaca hizmet etmeyecekse

Dark_Prince
10-05-2012, 20:11
İyi olmuş bu başlık :) Nasıl yardımcı olabiliriz ki? Bazı kuralları veya cümle dizilişini falan yazarak mı?

Bir düzen belirlerseniz, ona uyarak gideriz. Arada ilgili konuyla alakalı alıştırma yapılabilinecek siteler de verilebilir. Bir de fiil çekimleri olacak ileride. Onun için de şu siteye bakabilirsiniz :http://www.ispanyol.com/aispanyolcagramer/ispanyolca_genis_zaman_4_1.asp

Aslında Türkçe-İspanyolca site pek bilmiyorum ama isterseniz İngilizce-İspanyolca site önerebilirim. Tabii ilk aşamalar için değil. Biraz ileride :)

İyi çalışmalar diyeyim..

Sanırım sen de İspanyolca öğreniyorsun dostum,yalnız olmadığıma sevindim :) Evet basit cümlelerden karmaşık cümle yapılarına kadar öğrendiğim birçok şeyden bahsetmeye çalışacam,bu başlık bir nevi benim öğrendiklerimi tekrarlama başlığım olacak.Bir örneğini verecem altta :)

Eğer sen de ciddi şekilde katkı yapmak istiyorsan bir düzen belirleyelim,ona göre gidelim,senin önerin nedir mesela?

Elimde İnci Kut'un ''İspanyolca Fiil Çekimleri'' isimli kitabı var,düzensiz fiiller için ondan örnekler aktarmayı düşünüyorum,tabi çok sonra,önce bi temel kuraları vb öğrenelim-öğretelim de :)

Elbetteki dostum,bütün kral siteleri,yöntemleri filan toplayalım bu başlıkta,hem bize hem de ilgililere yardımı olur.Dün Tell Me More İspanyolca Eğitim Seti'ni indirdim,dileyen olursa link verebilirim.Çok güzel bir set fakat arayüz dilini Türkçe olarak ayarladığımızda ''çeviri'' butonu çalışmıyor,o yüzden İngilizce olarak ayarlamak gerekiyor sanırım ya da bilmediğim birşey var.Gerçi sorun olmaz İngilizceyle İspanyolca öğreniriz,yani dileyen olursa link verebilirim.Korsancılığa girdiği için belki sitede yayınlamak yasaktır,o zaman dileyen bana özel mesaj atabilir :)

Teşekkür ederim dostum,senin de benim gibi zamandan sıkıntın yoksa bu başlığı çok sağlam bir kaynak haline getirebiliriz :)

Çok kolay bir dildir, 2 yılda sökmüştüm bu dili, ama Çinceyi öğrenmem 5-6 yılımı aldı.

Bence sana bir faydası olup olmayacağını düşün ve öyle öğren.İspayolcadan da ekmek yedim, çevirmenlik yaptım ama Çince bambaşka.
Bir çok kapı açıldı.

Sana tavsiyem (eğer İngilizce çok ileri düzeyde biliyorsan) ikinci dil için otur ve düşün. Mesleğine ve sana ne gibi katkılar sunabileceğini düşün ve en uygunu neyse ona göre hareket et.

Kullanmayacağın bir dili öğrenmek zaman kaybından başka bir şey değil.

Çok haklısın dostum,faydası da olmalı.Ama bence büyük faydaları olacak bana bir de İngilizce ile birleşince.Misal linkini vereceğim sitede İspanyolca'nın yararları şöyle analtılıyor;

İspanyolca, bilindiği gibi İspanya'dan başka, Brezilya'nın dışındaki tüm Güney Amerika ülkelerinde anadildir. Dolayısıyla tüm dünya genelinde İngilizce'den sonra en çok geçerli olan ticaret dilidir.

Ayrıca İspanyolca, Latin kültürünün dünya üzerindeki etkisi nedeniyle çok önemli bir kültür ve sanat dili de olmaktadır.

İspanyolca, bilindiği gibi İspanya'dan başka, Brezilya'nın dışındaki tüm Güney Amerika ülkelerinde anadildir. Dolayısıyla tüm dünya genelinde İngilizce'den sonra en çok geçerli olan ticaret dilidir.

Ayrıca İspanyolca, Latin kültürünün dünya üzerindeki etkisi nedeniyle çok önemli bir kültür ve sanat dili de olmaktadır.

Ülkemizde İspanyolca'nın önemi her gün artmaktadır. Yukarıda belirtilen küresel nedenlere ek olarak ülkemizi ziyaret eden İspanyol turist sayısı her gün artmaktadır. İspanya ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkiler, ithalat ve ihracat hızla artış göstermektedir. Dolayısıyla İspanyolca bilen kişi gereksinimi her gün artmakta İspanyolca bilmek önemli bir avantaj haline gelmektedir.

http://www.limasollunaci.com/ispanyolca-egitim-seti.htm

Aslında benim ikinci bir dil öğrenmek gibi bir isteğim yoktu,nedense İspanyolca'ya çok ısındım ve öğrenmeye karar verdim :)

Bu arada başlığa arada ufak katkılar yapsan süper olur dostum,biz çömezler için :)

Bu arada söylemeyi unuttuğum bir şey var ( ki bence en önce altı çizilmesi gereken o)

Eğer çok iyi bir İngilizcen yoksa, hiç bulaşma derim. İspanyolca öğrenirken de Rusça öğrenirken de Çince öğrenirken de bir noktadan sonra İngilizce-İspanyolca, İngilizce-Rusça, İngilizce-Çince kaynaklar çıktı karşımıza. Çünkü bu dillerde Türkçe kaynak yok denecek kadar az.
Ama İngilizce menşeli sayısız kaynak var. Kitap, video vs...

Biz kurslarda eğitim alırken, İngilizcesi iyi olmayan arkadaşlar ileri seviye eğitimlerde birer birer aramızdan koptular.
İngilizcesi çok iyi olmayanın o dilleri öğrenmesi imkansızdır demiyorum ama çok zor olur ilerlemen. Yavaş olur yani..Eğer o ülkelerde yaşamıyorsan...
Dolayısı ile değmez. İngilizceni çok ileri düzeye getirip hoşuna giden alanlarda o dilde kitaplar oku, makaleler oku..Zamanını böyle değerlendirmen daha iyi olur.

Ben 4 tane yabancı dil öğrendim ama matematik makalelerini, matematik olimpiyatları sorularını Türkçeye çevirmek ya da o dillerdeki matematik hakkında hazırlanmış belgeselleri Türkçeye çevirmek için kulanıyorum.

Yoksa çok da meraklısı olmadım dillerin. Ve zaman kaybı olarak görüyorum eğer bir amaca hizmet etmeyecekse

Şuan elimdeki Türkçe kaynaklardan bir yerlere gelmeye çalışıyorum,Türkçe'de dediğin gibi o kadar kaynak yok,İngilizce'de ise ölü diller için bile zilyon tane kaynak bulunabilir.İngilizce tartışmasız çok önemlidir.

Fakat yıllardır İngilizce'den bıktım,zamanında çok yanlış yöntemlerle çalıştığım için hala tam olarak öğrenebilmiş değilim,hem kendimi hem de zamanımı heba ettim.Fakat çok kolaylıkla liselerde bile ders verebilirim.Lise'deyken Hoca'dan çok İngilizce biliyodum .D Sınavlara hiç çalışmadan yüksek notlar alabiliyordum.

Yani Türkçe kaynaklar beni bir yere kadar götürsün yeter,İngilizce kaynaklardan yararlanabilecek seviyedeyim.Zaten İngilizce'ye de devam ediyorum,artık Gramer kitapalrını karıştırmayı bıraktım,İngilizce altyazılı İngilizce filmler izliyorum,o da benim çoğu eksiğimi kapatır heralde :)

Dark_Prince
10-05-2012, 20:16
Gelelim ikinci derse,''ulan ne çabuk atladın hemen bu konuya'' diyebilirsiniz konuyu görünce,birçok sitede İspanyolca harflerin yazılışlarını-okunuşlarını,renkleri,sayıları vb. bulabilirsiniz diye o konulara girmiyorum,isteyen olursa gireriz,yine sorusu olan sorusunu sorsun :)

İspanyolca'da en basit cümle şekillerinden biri ''Bu bir ..... dır/dir'' kalıbıyla kurulanlardır.''Bu bir kitaptır,bilgisayardır,gömlekdir'' gibi.Şimdi İspanyolca'da karşılıklarını görelim;

Este:Bu(Eril)
Esta:Bu(Dişil)
Esto:Bu(Cinsssiz)

Yine burada ''eril-dişil'' olayıyla karşılaşıyoruz,İspanyolca'da hep böyle,bu cins olayı bizim ebemizi öpeceğe benziyor,ama o kadar da zor değil.Sonuncusu olan ''Esto(Cinssiz)'' kelimesi her iki cins için de kullanılabilir.

Es(bütün cinslerde aynı): Dır/dir.

Son olarak da ''bir kitaptır,gömlekdir'' vb.nin karşılığını görüp,birkaç örnek cümle kuralım;

un:bir(eril)
una:bir(dişil)

Bunlardan sonra da işaret edilen ne ise o isim gelir;

libro:kitap
profesor:öğretmen
novela:roman
baño:banyo

vb... Bu arada Türkçe ve İngilizce'ye benzeyen çok kelime var İspanyolca'da.Misal bu ''baño'' kelimesi,Türkçe'dekinin aynıdır.Kelimedeki ''ñ'' harfi ''ny'' diye okunur.Bu durumda okunuşu aynen şöyle ''banyo'' gördüğünüz gibi.Neyse geçelim,kalıp şöyle;

ESTE/ESTA/ESTO+ES+UN/UNA+İSİM(LİBRO,MUJER,CHICO VB...)

Şimdi birkaç cümle kuralım;

Este es un hombre:Bu bir adamdır.
Esta es una mujer:Bu bir kadındır.
Esto es un huevo:Bu bir yumurtadır.
Esto es una casa:Bu bir evdir.

Dişil-Eril ve Cinssiz olmak üzere dört cümle kurmuş olduk.Cinssizin her iki cinsle de kullanılabildiğini göstermek istedim,ilk cümlede eril,ikincide ise dişil ile kullanılmıştır.

Sonraki derslerimizde bunların olumsuz-soru şekillerini filan göreceğiz,o zamana kadar hoşçakalın :) Yok yok o zamana kadar ve ondan sonrasında da yani sonsuza kadar hoşça kalın.

G Milat
11-05-2012, 11:51
Dil konusunda ben de çok iştahlıyım. Ha gayret bir tane daha, şu da olsun, bu da bu da diye hevesleniyorum. Tabii buna aslına da maymun iştahlılık deniyor. Fakat bunu biraz olsun frenlemeyi başardım. Fransızca, İspanyolca, Farsça, Ermenice vs derken... Olmuyor yani..

Bu konuda Olimpiyat'a katılıyorum. İşine yarayabilecek bir dil öğrenmek en mantıklısı, ama ben zaten dil öğrenmeyi seviyorum. En sonunda Farsça ve Ermenice'den vazgeçtim. İngilizce ise dipsiz koyu, her dil gibi.. Öğrendikçe zorlaşıyor. Bu nedenle hala sürekli öğreniyorum. Daha geçende Thy kelimesinin Your anlamına geldiğini öğrendiğimde baya şaşırmıştım:)

İspanyolca serüvenim de yaşadığım yer ile ilgili. Çok fazla Meksikalı var, sürekli olarak etrafta İspanyolca yazılar, konuşmalar oluyor. Fransızca bildiğimden dolayı (bilmek dedim ama aslında hiç bir dili tam olarak bilmiyorum, Türkçe'yi bile), İspanyolca konuşmaları anlayabiliyorum. Zaten İngilizce'den birçok kelime var. Fransızca ile birleştirince de baya anlaşılıyor oluyor. Arjantin'e gitme hayalim de eklenince... Birazcık gramerine ve kelimelerine bakmam yetmişti. Sonra işlerim dolayısıyla ara vermek durumunda kaldım. Şimdi bu başlıkla birlikte yeniden başlamayı düşünüyorum. Teşekkürü bir borç bilirim Dark Prince:)

Rosetta Stone diye bir dil programı var. Çok yakın bir arakdaşım o şirket için çalışıyordu. Bana da yalnızca çalışanların girip ücretsiz dil öğrenebileceği bir şifreyi vermişti (gizlice tabii).. O sırada bakmıştım işte İspanyolca'ya.. Baya da faydalı olmuştu. Öğretme tekniği çok güzel. Hiç başka dilleri karıştırmıyor. İspanyolca'yı İspanyolca, İngilizce'yi İngilizce, Arapça'yı Arapça öğretiyor. Resimli, yazılı, alıştırmalı, eğlenceli... Güzel yani.. Tavsiye ederim.

Sanırım -illegal- download edebiliyorsunuz. Denemedim. Aklınızda bulunsun. Her dil var...

Ama offical linki şu: http://www.rosettastone.com/learn-spanish

Dark_Prince
11-05-2012, 20:22
Dil konusunda ben de çok iştahlıyım. Ha gayret bir tane daha, şu da olsun, bu da bu da diye hevesleniyorum. Tabii buna aslına da maymun iştahlılık deniyor. Fakat bunu biraz olsun frenlemeyi başardım. Fransızca, İspanyolca, Farsça, Ermenice vs derken... Olmuyor yani..

Bu konuda Olimpiyat'a katılıyorum. İşine yarayabilecek bir dil öğrenmek en mantıklısı, ama ben zaten dil öğrenmeyi seviyorum. En sonunda Farsça ve Ermenice'den vazgeçtim. İngilizce ise dipsiz koyu, her dil gibi.. Öğrendikçe zorlaşıyor. Bu nedenle hala sürekli öğreniyorum. Daha geçende Thy kelimesinin Your anlamına geldiğini öğrendiğimde baya şaşırmıştım:)

İspanyolca serüvenim de yaşadığım yer ile ilgili. Çok fazla Meksikalı var, sürekli olarak etrafta İspanyolca yazılar, konuşmalar oluyor. Fransızca bildiğimden dolayı (bilmek dedim ama aslında hiç bir dili tam olarak bilmiyorum, Türkçe'yi bile), İspanyolca konuşmaları anlayabiliyorum. Zaten İngilizce'den birçok kelime var. Fransızca ile birleştirince de baya anlaşılıyor oluyor. Arjantin'e gitme hayalim de eklenince... Birazcık gramerine ve kelimelerine bakmam yetmişti. Sonra işlerim dolayısıyla ara vermek durumunda kaldım. Şimdi bu başlıkla birlikte yeniden başlamayı düşünüyorum. Teşekkürü bir borç bilirim Dark Prince:)

Rosetta Stone diye bir dil programı var. Çok yakın bir arakdaşım o şirket için çalışıyordu. Bana da yalnızca çalışanların girip ücretsiz dil öğrenebileceği bir şifreyi vermişti (gizlice tabii).. O sırada bakmıştım işte İspanyolca'ya.. Baya da faydalı olmuştu. Öğretme tekniği çok güzel. Hiç başka dilleri karıştırmıyor. İspanyolca'yı İspanyolca, İngilizce'yi İngilizce, Arapça'yı Arapça öğretiyor. Resimli, yazılı, alıştırmalı, eğlenceli... Güzel yani.. Tavsiye ederim.

Sanırım -illegal- download edebiliyorsunuz. Denemedim. Aklınızda bulunsun. Her dil var...

Ama offical linki şu: http://www.rosettastone.com/learn-spanish

Evet Olimpiyat'a ben de katılıyorum elbette sana getirisi olmalı,boşa kürek çekmenin anlamı yok,zamana yazaık,bir kere geliyoruz dünyaya :) Ama İspanyolca nedense çok ilgimi çekiyor benim,bana getirilerini hiç araştırmamıştım başlarken mesela :)

Zamanında yanlış yöntemlerle çalışmasam İngilizce yanında en az 2 dil daha öğrenmiş olurdum kesin,7 yaşımda atıldım İngilizce'ye.Kelimeleri bir dilin herşeyi sanıyordum,ne kadar çok kelime bilirsem o kadar anlarım sanıyordum,elimde 10000 kelimelik bir sözlük vardı,onda yazan bütün kelimeleri ezberlemeye çalışıyordum :) Amaç söylenilen herşeyi anlamak,sonradan öğrendim ki önemli olan Gramermiş,hiç öyle 10000 kelimeye filan gerek yokmuş,o kadar kelimeyi İngilizler bile bilmiyormuş.Pederin üzerimde kurduğu baskı vb. de eklenince kendimi heba ettim resmen,günlük 1000 kelime ezberlemeye filan çalışırdım,bir yere kadar ezberliyorsun şimdi çoğunu unutmuşumdur :D Sonradan aklıma en sık kullanılan kelimeleri ezberlemek geldi.Nasıl yanıyorum hala bilemezsin :D Bir dili ne kadar öğrensek de bırakmamak lazım,sürekli içli dışlı olmak lazım,dediğin gibi hergün yeni birşey çıkıyo karşımıza : )

Benim de İspanya hayalimdir :) Rica ederim dostum,yararım olduysa ne mutlu bana :) Ben de ciddi bir şekilde yeni başlıyorum sayılır,sürekli iletişim halinde olalım,arada İspanyolca chat vb. de yapabiliriz,güzel pratik olur :)

Evet onu duydum dostum,fakat başka dilleri karıştırmaması gıcığıma gidiyor,anlamadan nasıl öğrenebiliriz ki?

Dark_Prince
11-05-2012, 20:23
Aslında ''Bu bir....dır'' kalıbının ''o ve şu'' ile kullanımını da anlatacaktım önceki iletimde fakat unutmuşum,o yüzden kısaca anlatayım,zaten aynı sadece ''bu'' yerine ''şu,o'' sözcükleri geliyor o kadar.

Ese:Şu(Eril)
Esa:Şu(Dişil)
Eso:Şu(Cinssiz)

Diğerleri aynı,kalıbı şöyle;

ESE/ESA/ESO+ES+UN/UNA+İSİM(LİBRO,MUJER,CHICO VB...)

Ese es un perro:Şu bir köpektir.
Esa es una caja:Şu bir kutudur.
Eso es un gato:Şu bir kedidir.
Eso es una radio:Şu bir radyodur.

Yine eril,dişil ve cinssizin eril ve dişil ile kullanımı olmak üzere 4 cümle kurduk.Şimdi gelelim ''o'' sözcüğüyle kurulanına.Bu da aynı,hiçbir fark yok,sadece ''bu,şu'' sözcükleri yerine ''o'' sözcüğü geliyor.İlk olarak kalıbını görelim;

AQUEL/AQUELLA/AQUELLO+ES+UN/UNA+İSİM(LİBRO,MUJER,CHICO VB...)

Aquel:O(eril)
Aquella:O(Dişil)
Aquello:O(Cinssiz)

Aquel es un barco:O bir gemidir.
Aquella es una flor:O bir çiçektir.
Aquello es un niño:O bir çocuktur.
Aquello es una manzana:O bir elmadır.

NOT:Moderatörlere zahmet olmazsa bunu bir önceki iletimle birleştirirlerse daha iyi olur sanırım.

Dişil-Eril ve Cinssiz olmak üzere...

Diye giden cümle ile son cümlenin arasına.Birleştirmezlerse de o kadar önemli değil :)

Dark_Prince
11-05-2012, 20:23
Şimdi gelelim soru şekline.

İspanyolca'da en basit soru şekillerinden biri ''que:ne'' ile yapılan cümlelerdir.Çalıştığım kitapta belirtmemiş ama anladığım kadarıyla soru sorarken sadece ''bu,şu,o'' sözcüklerinin cinssiz halleri kullanılabilir.Zaten ne olduğunu bilmediğiniz birşeyin cinsini de bilmezsiniz,bilseniz sormazsınız,,sorarsanız sorarlar adama ''madem biliyon ne diye soruyon'' diye.Neyse fazla uzatmayalım;

Kalıbı şöyle;

QUE+ES+ESTO/ESO/AQUELLO

Sözcüklerin anlamlarını tekrar verelim;

Que:Ne?
Es:Dır/dir
Esto:Bu
Eso:Şu
Aquello:O

Que es esto:Bu nedir?
Que es eso:Şu nedir?
Que es aquello:O nedir?

Bu sorulara verilecek cevaplar bir önceki iletilerimde öğrendiğimiz cümlelerdir;

+Que es esto:Bu nedir?
-Esto es una manzana:Bu bir elmadır.

Yalnız şöyle kısa cevap da verilebilir,sadece ''isim+dır/dir(es)'' kullanarak,yani ''bu,şu,o'' sözcüklerini kullanmak zorunlu değildir;

+Que es eso:Şu nedir?
-Es un caballo:Bir attır.

Evet gördüğünüz gibi çok basit.Bu arada şunu da unutmayalım;

İspanyolca yazı dilinde soruların sonuna soru işareti konulduğu gibi başına da ters soru işareti koyulur.Şöyle;

¿Que es esto? Bu nedir?

Gibi...

Evet bugünlük bu kadar yeter,sorusu olan sormaktan çekinmesin :)

Corpse Bride
11-05-2012, 23:24
Daha önce duymuş olabilirsiniz ama yinede yazayım dedim bilmem iyimi ettim, dünyanın en çok konuşulan dillerini güncel yaşamda en çok konuşulan cümlelerinden oluşan alıştırmaları testleri öğrenmek istediğiniz dil pratiği için dil partnerleri ve kültürel paylaşımların olduğu bir site sadece mail adresi yazıp üye oluyorsunuz bu kadar. öğrenmek istediğiniz dili seçiyorsunuz ve sayfanıza giriş yapıyorsunuz derslerim kısmında alıştırmalar sesli tekrarlı yazmalı ve eğer istersenız sizde puan(her alıştırma tamamlandığında ve gönderilen alıştırmalara yorum yaptığınızda ve sohbet ettiğinizde alınıyor puan)ve becerinize göre dil klavuzu oluyorsunuz. dünya insanı en çok mandarin çincesine sarmış durumda sitede.

site adı: Livemocha

not: türk erkekleri bu siteyide yabancı hatun kaldırmak amacıyla fethetmişler ama site her turlu korumayı sağlamış yasaklama siteden atma vs.

Corpse Bride
11-05-2012, 23:41
örnekteki ispanyolca dil dersi ünite 1'in 1. sesli alıştırması her ünitede 5 alıştırma var ve üniteler ilerledikçe alıştırmalar zorlaşıyor defalarca tekrar edebilirsiniz telafuzu kaydedebilir pc başında değilken dinleyebilirsiniz 40 a yakın dil, dilerseniz dersi iptal edip başka dil seçebilirsiniz filan falan.

Hola
Merhaba

Buenos días
Günaydın

Buenas noches
iyi geceler

¿Cómo estás?
Nasılsın?

Estoy bien
İyiyim.

No estoy bien
Ben çok iyi değilim

¿Cómo te llamas?
smin nedir?

Me llamo …
Benim adım ...

Mucho gusto en conocerte
Tanıştığımıza memnun oldum.

¿De dónde eres?
Neredensiniz?

Yo soy de …
Ben ...'denim.

¿Cuántos años tienes?
Kaç yaşındasın?

Yo tengo …. años.
.....yaşındayım.

No entiendo
Ben anlamıyorum

¿Me puedes repetir eso?
Bunu tekrar edebilir misin?

Adiós
Güle güle

Dark_Prince
14-05-2012, 13:45
Daha önce duymuş olabilirsiniz ama yinede yazayım dedim bilmem iyimi ettim, dünyanın en çok konuşulan dillerini güncel yaşamda en çok konuşulan cümlelerinden oluşan alıştırmaları testleri öğrenmek istediğiniz dil pratiği için dil partnerleri ve kültürel paylaşımların olduğu bir site sadece mail adresi yazıp üye oluyorsunuz bu kadar. öğrenmek istediğiniz dili seçiyorsunuz ve sayfanıza giriş yapıyorsunuz derslerim kısmında alıştırmalar sesli tekrarlı yazmalı ve eğer istersenız sizde puan(her alıştırma tamamlandığında ve gönderilen alıştırmalara yorum yaptığınızda ve sohbet ettiğinizde alınıyor puan)ve becerinize göre dil klavuzu oluyorsunuz. dünya insanı en çok mandarin çincesine sarmış durumda sitede.

site adı: Livemocha

not: türk erkekleri bu siteyide yabancı hatun kaldırmak amacıyla fethetmişler ama site her turlu korumayı sağlamış yasaklama siteden atma vs.

Bu siteye uzun zaman önce üye olmuştum,uzun zamandır girmiyorum ama.Burada bahsettiğin iyi oldu,dil öğrenimi için çok güzel bir site,teşekkürler dostum :)

Dark_Prince
14-05-2012, 13:50
Gelelim ''ES'' ile yapılan soru cümlelerine.Kalıbı;

ES+ESTO/ESO/AQUELLO+UN/UNA+İSİM

Anlamı;

Bu bir ... mıdır?

Yani ''bu bir sözlük müdür,gözlük müdür,elma mıdır,armut mudur vb.'' diye sorarken kullanırız bu soru cümlesini.Birkaç örnek yapalım;

¿Es esto una silla?=Bu bir sandalye midir?
¿Es eso un autobus?=Şu bir otobüs müdür?
¿Es aquello una escuela?=O bir okul mudur?

Bir sonraki derste görüşmek üzere :)

Dark_Prince
15-05-2012, 16:24
Şimdi de ''ES'' ile yapılan sorulara olumlu ve olumsuz cevap vermeyi öğreneceğiz.Önce olumlu cevap vermeyi görelim,kalıbı şöyle;

Sİ+ESTO/ESO/AQUELLO+ES+UN/UNA+İSİM

Örnek bir diyalog;

+¿Es esto una silla?=Bu bir sandalye midir?
-Si,esto es una silla=Evet,bu bir sandalyedir.

Yalnız illa ''esto,eso,aquello'' sözcüklerini kullanmaya gerek yoktur,şöyle de cevap verilebilir;

Si,es una silla=Evet,bir sandalyedir.

Ve sadece Türkçe'deki gibi ''Evet=Si ya da Hayır=No'' demek de yeterlidir.

Olumsuzu ise şöyle;

NO+ESTO/ESO/AQUELLO+NO+ES+UN/UNA+İSİM

Baştaki ''NO'' hayır,ortadaki ''NO'' ise değil anlamına gelir;

+¿Es esto una chaqueta?=Bu bir ceket midir?
-No,esto no es una chaqueta=Hayır,bu bir ceket değildir.

Yine olumsuzunda da ''esto,eso,aquello'' sözcüklerine yer vermeniz şart değildir;

No,no es una chaqueta:Hayır,bir ceket değildir.

Yukarıda da dediğim gibi sadece ''NO=Hayır'' demek de yeterlidir.

YasasinBilim
28-05-2012, 07:23
ben 3. kuru bitirmiştim.

3 defa da ispanya'ya gittim. toplamda 1 ay kadar kaldım (2 defa madrid, birer defa jerez, Sevilla, barselona vs...)

güzel bir dil.

ama çok iğrenç kuralsızlıklar var. bir süre sonra nefret edecek hale geliyorsun.
günlük hayatta konuşup anlaşacak kadar bilmek yeterli.

not: kelimelerin sonundaki s ve d harflerini genellikle telafuz etmiyorlar. bu kuralı bilmediğin zaman, ispanyolların konuştuğundan bişey anlamıyorsun.

saygılar..

Dark_Prince
28-05-2012, 16:47
ben 3. kuru bitirmiştim.

3 defa da ispanya'ya gittim. toplamda 1 ay kadar kaldım (2 defa madrid, birer defa jerez, Sevilla, barselona vs...)

güzel bir dil.

ama çok iğrenç kuralsızlıklar var. bir süre sonra nefret edecek hale geliyorsun.
günlük hayatta konuşup anlaşacak kadar bilmek yeterli.

not: kelimelerin sonundaki s ve d harflerini genellikle telafuz etmiyorlar. bu kuralı bilmediğin zaman, ispanyolların konuştuğundan bişey anlamıyorsun.

saygılar..

Umarım birgün ben de gidebilirim dostum oralara,güzeldir değil mi oralar? :)

O düzensizlikler beni en çok korkutan şeyler zaten dostum ama temelini öğrenip yavaş yavaş da onları öğrenmeyi düşünüyorum,sanırım düzensiz fiilleri halletsem gerisi gelir :)

Saygılarımla...

YasasinBilim
01-06-2012, 02:07
Umarım birgün ben de gidebilirim dostum oralara,güzeldir değil mi oralar? :)

O düzensizlikler beni en çok korkutan şeyler zaten dostum ama temelini öğrenip yavaş yavaş da onları öğrenmeyi düşünüyorum,sanırım düzensiz fiilleri halletsem gerisi gelir :)

Saygılarımla...

gezip gördüğüm ülkelerin hiç biri türkiye'nin yeri tutmuyor.

hele ispanya'da doğru dürüst bir şey de yiyemiyorsunuz. adamlarda ne kahvaltı ne de yemek kültürü var.

sürekli deniz ürünleri, meze yiyip içki içiyorlar. mezenin tabağı 1 EUR'du.
tabağın içeriği kalamar, karides, balık vs. olabiliyor. çok ucuz.

ispanya'nın doğal güzelliği falan da yok. madrid'den san lucar'a (ankara'dan antalya'ya gibi düşünün) arabayla gittik. yol boyunca ne dağ, ne yeşillik göremedik. her yer sapsarı, küçük küçük tepeler var. bizdeki akdeniz coğrafyası orda yok.

fakat kültür ve sanat açısından inanılmaz bir ülke. hem madrid hem barselona şehirlerinin kendileri müze nerdeyse.

barselona çok düzgün bir şehir (sokakları, caddeleri sanki cetvelle çizilmiş gibi). şehrin içinde denize girilebiliyor. port-olimpic dedikleri bir marinaları var.

birden fazla kişiyle gidecek olursanız: barselona'da araba kiralayıp (otobüs ve trenden ucuza gelir) fransa sınırına kadar gitmenizi taavsiye ederim. arabayı figueras kasabasında iade edin. trene binin 2 durak sonra (10-15 dk. sonra) fransa'nın cerbere kasabasındasınız (deniz kasabası).

hayatımdaki en iyi balık ve şarabı o kasabadaki restoranda yedim diyebilirim (fiyat da türkiyenin 5'te biri nerdeyse).

neyse...

ben yine de menemen, biber dolmasını özleyip durmuştum..

Dark_Prince
02-06-2012, 06:26
gezip gördüğüm ülkelerin hiç biri türkiye'nin yeri tutmuyor.

hele ispanya'da doğru dürüst bir şey de yiyemiyorsunuz. adamlarda ne kahvaltı ne de yemek kültürü var.

sürekli deniz ürünleri, meze yiyip içki içiyorlar. mezenin tabağı 1 EUR'du.
tabağın içeriği kalamar, karides, balık vs. olabiliyor. çok ucuz.

ispanya'nın doğal güzelliği falan da yok. madrid'den san lucar'a (ankara'dan antalya'ya gibi düşünün) arabayla gittik. yol boyunca ne dağ, ne yeşillik göremedik. her yer sapsarı, küçük küçük tepeler var. bizdeki akdeniz coğrafyası orda yok.

fakat kültür ve sanat açısından inanılmaz bir ülke. hem madrid hem barselona şehirlerinin kendileri müze nerdeyse.

barselona çok düzgün bir şehir (sokakları, caddeleri sanki cetvelle çizilmiş gibi). şehrin içinde denize girilebiliyor. port-olimpic dedikleri bir marinaları var.

birden fazla kişiyle gidecek olursanız: barselona'da araba kiralayıp (otobüs ve trenden ucuza gelir) fransa sınırına kadar gitmenizi taavsiye ederim. arabayı figueras kasabasında iade edin. trene binin 2 durak sonra (10-15 dk. sonra) fransa'nın cerbere kasabasındasınız (deniz kasabası).

hayatımdaki en iyi balık ve şarabı o kasabadaki restoranda yedim diyebilirim (fiyat da türkiyenin 5'te biri nerdeyse).

neyse...

ben yine de menemen, biber dolmasını özleyip durmuştum..

Gözlemlerini aktardığın için teşekkür ederim dostum.Ama özgür bir ülke ve kızlarının güzel olması yeter :P :D Daha ne isterim :)

Olimpiyat
02-06-2012, 11:18
2 tane ispanyol kız arkadaşım oldu ama güzellik göreceli bir kavram açıkçası Türk kızları neyse onlarda o. (Ya da ben İzmir de yaşadığım için, İzmirli kızlarla kıyaslıyorum :))

İspanyolcayı seviyorum, en kolay öğrendiğim dildi ama yeni dil öğrenceklere Çince Çince Çince derim.
Çok zor ama çok keyifli...

Hem Çince öğrenirseniz, Çince bilen eleman aradıklarında başvurursanız ve iyi bir iş bulmuş olursanız bana dua edersiniz (dua mı :) , geçmişten kalan bir alışkanlık)

Ama şaka ile karışık Çince yi tekrar tavsiye ederim.

Audaz
20-10-2013, 01:39
2 tane ispanyol kız arkadaşım oldu ama güzellik göreceli bir kavram açıkçası Türk kızları neyse onlarda o. (Ya da ben İzmir de yaşadığım için, İzmirli kızlarla kıyaslıyorum :))

İspanyolcayı seviyorum, en kolay öğrendiğim dildi ama yeni dil öğrenceklere Çince Çince Çince derim.
Çok zor ama çok keyifli...

Hem Çince öğrenirseniz, Çince bilen eleman aradıklarında başvurursanız ve iyi bir iş bulmuş olursanız bana dua edersiniz (dua mı :) , geçmişten kalan bir alışkanlık)

Ama şaka ile karışık Çince yi tekrar tavsiye ederim.

İngilizcenin yanına dil düşünüyorum bende.Rusça hakkında ne düşünüyorsuhuz ?

eldios
18-02-2016, 21:08
Merhaba arkadaslar ben 4 yildir brezilyada yasiyorum çok iyi seviyede portekizce biliyorum ve ispanyolcaya hakimim.
Sizinle uzun suredir uzerinde çalistigim online dil degisim sitesi projemi paylasmak isterim.

https://www.penpaland.com
Android uygulama:http://app.appsgeyser.com/Penpaland

Henüz yeni bir oluşum olduğumuzdan dolayi eksiklerimiz olabilir şimdiden affınıza sığınıyorum, geribildirim yaparak sitemizin iyileştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kurdistannn
19-02-2016, 00:30
Daha önce bu konuya olimpiyat niki ile müdahil olmuştum ama tüm dostlara tecrübelerime dayanarak naçizane bir tavsiye:

Yabancı dilde, eğer kullanmayacaksanız, İngilizceden gayrısı gereksiz. Zaman kaybı. İnsan Dünyaya bir kere geliyor.

Açıkçası, İspanyolca ve Çinceye ayırdığım yıllarıma yanıyorum. Bir dili, arada bir o dilde kitap okumak için öğrenmemelisiniz. Sırf hava olsun diye de öğrenmemelisiniz.

Yıllar önce Amerikalı bir bayanla tanışmıştım.Zeka olimpiyatlarına katılan, dereceler alan çok zeki bir kadındı. Kadına sempatim vardı, biraz muhabbet edince konu yabancı dillere geldi.Ben de ona, ana dilimin Zazaca olduğunu, İngilizce ve Türkçe haricinde İspanyolca ve Çince de öğrendiğimi söylediğimde, ben kadından takdir beklerken, bana dönüp, bunların hangisini günlük yaşamda pek kullanmıyorsun demişti.
Ben de ona, İspanyolca ve Çinceyi çok ender kullanıyorum demiştim. Bana dönüp,
- Bu dilleri boşuna öğrenmişsin, harcadığın zamana yazık. Bir yabancı dili kullanmayacaksan, öğrenmen gereksizdir, demişti.

O zaman o kadını anlayamadım, ama şimdi çok iyi anlıyorum.

Arkadaşlar, kullanmayacağınız bir dili öğrenmek yerine; her gün o dile ayıracağınız zaman yerine, gidin bir kadınla sevişin. Çok daha iyidir. Ya da bir spora yoğunlaşın. Fitness, Boks, Halter...Neyi seviyorsanız. Spor yapmak, psikolojik ve fiziksel sağlık için de iyidir hem.

Aramızda genç arkadaşlarımız varsa , benden tavsiye: İngilizceyi çok iyi öğrenin, bir bilim dalında da uzmanlaşın(Felsefe, Fizik, Genetik ya da her ne ise..)
Bu kadarı yeter de artar bile. Olması gerekeni de budur.

Perperoglou
19-02-2016, 00:40
50 kişiyle birlikte tek odalı bir gecekonduda yaşayıp, aç karnını doyurmak için çöp konteynerlarını karıştıran bir kürt'ün, lisaniyat konusunda ahkam kesme haddini kendinde görmesi ne kadar ironik....

Çince belki senin gibi çöp kutularından plastik atık toplayan birisi için gereksiz olabilir ama yükselen Çin ekonomisi ve küresel ölçekteki Çin sermayesi düşünüldüğünde Çince bilmek, özellikle çok uluslu şirketlerin çalışanlarında aradığı bir kriterdir.

Kurdistannn
19-02-2016, 00:41
50 kişiyle birlikte tek odalı bir gecekonduda yaşayıp, aç karnını doyurmak için çöp konteynerlarını karıştıran bir kürt'ün, lisaniyat konusunda ahkam kesme haddini kendinde görmesi ne kadar ironik....

Çince belki senin gibi çöp kutularından plastik atık toplayan birisi için gereksiz olabilir ama yükselen Çin ekonomisi ve küresel ölçekteki Çin sermayesi düşünüldüğünde Çince bilmek, özellikle çok uluslu şirketlerin çalışanlarında aradığı bir kriterdir.

Bedevi, trollüğün ilk zamanları eğlenceli idi ama artık kabak tadı verdi.
Her şey tadında güzel.

Ayrıca, yabancı dili kullanacak olanlar öğrensin, dedik. Öğrenmesin diye, kimsenin başına silah dayadığımız yok. Ama kullanılmayacak bir dili öğrenmek zaman kaybı.

Perperoglou
19-02-2016, 00:50
Çeşitli lisanları bilmek ve konuşabilmek, farklı kültürlerle iletişim kurmak ve söz konusu lisan ile yazılmış tarihsel, kültürel ve edebi materyallere ulaşılmasını mümkün kılmak adına bir entelektüel için önemli bir amildir.

Fakat Kürtlerin ata meslekleri olan çöpten plastik atık toplamak veya inşaat ameleliği yapmak gibi bir meslek icra ediliyorsa gereksizdir. Bu bakımdan dil öğrenmenin gereksiz olduğunu kendin için söylüyorsan haklısın...

Kurdistannn
19-02-2016, 01:13
Çeşitli lisanları bilmek ve konuşabilmek, farklı kültürlerle iletişim kurmak ve söz konusu lisan ile yazılmış tarihsel, kültürel ve edebi materyallere ulaşılmasını mümkün kılmak adına bir entelektüel için önemli bir amildir.

Fakat Kürtlerin ata meslekleri olan çöpten plastik atık toplamak veya inşaat ameleliği yapmak gibi bir meslek icra ediliyorsa gereksizdir. Bu bakımdan dil öğrenmenin gereksiz olduğunu kendin için söylüyorsan haklısın...

Senin hakiki babanın bir Kürt olması ve senin bunu içine sindirememen benim sorunum değil :)

Entellektüelliğe gelince, o kadar uzun yola gerek yok.
İngilizce yeter. Makale önemli ise, Almanı da İngilizce yazar, Çinlisi de ,İtalyanı da...

Entellektüellik için birçok yabancı dil bilmek gerektiğini sanmak, ancak ve ancak cehaletin eseri. Bunu ancak cahil birisi söyler.

Ama yine de iyi güldüm:)
Entellektüellik için birçok yabancı dil ha:)

Perperoglou
19-02-2016, 01:27
Entellektüellik için birçok yabancı dil bilmek gerektiğini sanmak,

Ente''ll''ektüellik için farklı diller bilmek ve konuşabilmek bir gereklilik olmayabilir ama ente'l'ektüellik için bir gerekliliktir :)

Tabi bu gibi kavramları anlayabilmeniz için şimdilik erken olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine şimdilik size hijyen nedir, nasıl diş fırçalanır, deodorant nasıl kullanılır gibi konularda bir eğitim verilmesinin daha büyük bir aciliyet taşıdığı kanısındayım. Özellikle etrafa yaydığınız kokular düşünüldüğünde...

Kurdistannn
19-02-2016, 01:44
Ente''ll''ektüellik için farklı diller bilmek ve konuşabilmek bir gereklilik olmayabilir ama ente'l'ektüellik için bir gerekliliktir :)

Tabi bu gibi kavramları anlayabilmeniz için şimdilik erken olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine şimdilik size hijyen nedir, nasıl diş fırçalanır, deodorant nasıl kullanılır gibi konularda bir eğitim verilmesinin daha büyük bir aciliyet taşıdığı kanısındayım. Özellikle etrafa yaydığınız kokular düşünüldüğünde...

Takıla takıla bir L harfine mi takıldın :)

Açıkçası ben sana hijyen nedir, nasıl diş fırçalanır, deodorant nasıl kullanılır gibi konularda bir eğitim verilmesini bile doğru bulmuyorum.
Çünkü , köpeklerin bile eğitilme şansı var ama senin yok.Çünkü bunun için hiç değilse köpekler kadar zeka lazım:)