PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Matematikçilerdeki tanrıya inanma yüzdesi

Olimpiyat
16-05-2012, 10:40
Bir matematikçi olarak garipsediğim bir durum.
http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/contrib/clari.txt

sadece 90 larda değil, 2000 lerde de böyle.Matematikçilerde, Tanrıya inanma eğilimi nerede ise yarıya yakın. Biyologlarda ise bu oran çok düşük.Fizikçilerde de Tanrıya inanma oranı düşük(Üst düzey ve seçkin bilim insanlarında Tanrıya inanma oranı çok düşük seviyelerde oluyor)

Peki ama matematik neden diğer bilimler kadar etkilenmiyor bundan?

Ben, soyut düşünen insanlar soyut varlığa inanmaya meyillidir diyeceğim ama bu da saçma bir görüş olacaktır belki de, zira belli bir mantığa göre matematiği şekillendiriyorsun.Matematik demek kanıt demektir, ispat demektir.

Çok ilgimi çekti bu durum. Sizce neden böyle?

vartor
16-05-2012, 15:56
Tanriya inanma derken, dinlerin tanrisini mi kastediyorsun? Yoksa bir guc, (fiziksel de olabilir) olasiligindan mi?

Olimpiyat
16-05-2012, 16:48
Verdiğim bağlantıya göre bu inanç Tanrı inancı
(The 1996 survey showed that mathematicians are most inclined to believe
in God (44.6 percent),'' they wrote.)

errata
16-05-2012, 17:33
Varlığın niteliğiyle ilgilenen bir mekanizma olmadığında böyle olabilir.
Tanrı ve din; varlığın soyut üretimleriyle alakalı bir düşünce biçimidir. İyi bir matematikçi özel olarak bu temalarla ilgilenmediği müddetçe gerçeklere uzak kalacaktır.

Ancak fizik ya da çok normal olarak biyoloji böyle değildir. Hatta biyoloji, fiziksel ve felsefi bir çok mekanizmanın açığa çıkmasına neden olabildiğinden kesinlikle dinle, tanrıyla barışık olamayacak derecede varlığa dair somut mekanizmaların, ilkelden evrilen soyutlamaların bilincindedir.

ate2012
07-06-2012, 01:13
Tanrının varlığını matematiksel olarak hesaplamada yaşanan güçlükten olsa gerek.

aliyarasfal
07-06-2012, 09:47
Matematik bilim midir? Bilimde kullanılan bir yol mudur? Bilimsel bir ifade şekli midir?Matematik bilimin neresinde yer alır? Bence bu ve benzeri sorularda yatıyor cevap.

Şimdilik saygımla gittim.

Audaz
20-10-2013, 01:24
Fizikçiler gibi düşünmedikleri için.

upuaut
20-10-2013, 01:54
Bir matematikçi olarak garipsediğim bir durum.
http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/contrib/clari.txt

sadece 90 larda değil, 2000 lerde de böyle.Matematikçilerde, Tanrıya inanma eğilimi nerede ise yarıya yakın. Biyologlarda ise bu oran çok düşük.Fizikçilerde de Tanrıya inanma oranı düşük(Üst düzey ve seçkin bilim insanlarında Tanrıya inanma oranı çok düşük seviyelerde oluyor)

Ben, soyut düşünen insanlar soyut varlığa inanmaya meyillidir diyeceğim ama bu da saçma bir görüş olacaktır belki de, zira belli bir mantığa göre matematiği şekillendiriyorsun.Matematik demek kanıt demektir, ispat demektir.

Çok ilgimi çekti bu durum. Sizce neden böyle?

Bu sorunun yanıtını yine bir matematikçi ama diğerlerinden farklı gözlemler yapmış bir matematikçi verebilir.

Ben bu koşullara haiz bir matematikçiyim. Dediğiniz gibi salt sayılara boğulmuş bir matematikçi bırakın Tanrı'yı algılamasını, normal bir olayı bile algılayamaz. Siz ona ne dikte ettirirseniz, onu algılar. Oysa Tanrı'yı bulmak bu kadar basit değil.

Evreni araştırın. Einstein, Carl Sagan, Hawking bunu yaptılar ve Evren'in en gizemli yerlerine kadar araştırdılar. Baktılar ki Evren'de her şey Fizik ile yönetiliyor, o zaman "Tanrı yok!" dediler.

Ben de Büyük Piramit'te çalışıyorum. Khufu, ruhunun hava kanallarından giderek yıldızlarda (Orion, Sirius, Kochab, Thuban) oturan Tanrılar'a ulaşacağına inanıyordu. Çünkü Tanrılar Orion'da oturuyordu!

Şimdi bu olay bize ne kadar gülünç gelse de 4800 yıl önce buna inanılıyordu.

evrensel-insan
20-10-2013, 01:56
Bu sorunun yanıtını yine bir matematikçi ama diğerlerinden farklı gözlemler yapmış bir matematikçi verebilir.

Ben bu koşullara haiz bir matematikçiyim. Dediğiniz gibi salt sayılara boğulmuş bir matematikçi bırakın Tanrı'yı algılamasını, normal bir olayı bile algılayamaz. Siz ona ne dikte ettirirseniz, onu algılar. Oysa Tanrı'yı bulmak bu kadar basit değil.

Evreni araştırın. Einstein, Carl Sagan, Hawking bunu yaptılar ve Evren'in en gizemli yerlerine kadar araştırdılar. Baktılar ki Evren'de her şey Fizik ile yönetiliyor, o zaman "Tanrı yok!" dediler.

Ben de Büyük Piramit'te çalışıyorum. Khufu, ruhunun hava kanallarından giderek yıldızlarda (Orion, Sirius, Kochab, Thuban) oturan Tanrılar'a ulaşacağına inanıyordu.

Şimdi bu olay bize ne kadar gülünç gelse de 4800 yıl önce buna inanılıyordu.

Unutmamak gerekirki, matematiksellik mantiksallik ile birlikte bir bilgiyi olusturur.

O yuzdem mantiksal olma olasiligi bulunmayanin da matematigi bilimsel degildir.

upuaut
20-10-2013, 02:21
Unutmamak gerekirki, matematiksellik mantiksallik ile birlikte bir bilgiyi olusturur.

O yuzdem mantiksal olma olasiligi bulunmayanin da matematigi bilimsel degildir.

Yani "Tanrı yok!" diyorsun. Çünkü ortada Tanrı'yı gösteren, en küçük bile olsa, bir ihtimal dahi görünmüyor.

evrensel-insan
20-10-2013, 02:31
Yani "Tanrı yok!" diyorsun. Çünkü ortada Tanrı'yı gösteren, en küçük bile olsa, bir ihtimal dahi görünmüyor.

Ben tanriyi varliksal degerlendirmiyorum. Bir sosyal bilgi ve kavramsal degerlendiriyorum. Dolayisi ile kavramsal olarak vardir, yalniz bilimsel olarak goruntu veren bir fenomeni yoktur.

Tamamen aklin tanrilastirma eylemi ve bu eylemin oznesi tanridir. Kisaca, var oldugunu inanciu ile kendine dogrulayan icin vardir. Yani tanrilastirma eylemini bir tanriyi kendi inanci ile bir fenomen ya da numenal deger ile ozdeslestirir.

evrensel-insan
20-10-2013, 02:44
Mantiksal olabilirlik olasiligi olarak tanrinin fenomenal bir gozlemi yoktur. Olmasi da mantiksal degildir.

Sadece ihtiyac temelinde var oldugunun inancini kendine dogrulayanlar icin var iken, yok oldugunun inancini kendine dogrulayanlar icin de yoktur.

Ben ise bir tanrisal zihniyet ya da teolojik bir bakis acisi tasimiyorum, cunku ihtiyacim yok. Serbest dusunur olarak ta agnostik bilgiden yanayim; gnostik degil. Cunku gnostik bilgi fizik otesidir ve teolojiktir.

Sadece sosyal bilgi olarak tanri kavrami ve tanrilastirmas eyleminin insanoglu yasam ve iliskisindeki sorunlari gozlemliyor ve dile getiriyorum.

Ahlaksız
20-10-2013, 03:33
Matematikçilerde, Tanrıya inanma eğilimi nerede ise yarıya yakın. Biyologlarda ise bu oran çok düşük.Fizikçilerde de Tanrıya inanma oranı düşük(Üst düzey ve seçkin bilim insanlarında Tanrıya inanma oranı çok düşük seviyelerde oluyor)

Evren'i/Dünya'yı,fizikçi veya bir biyolog bildikleri doğrultusunda anlamaya çalışır ve bu doğrultuda kendince bir fikir edinebilir..Bir edebiyatçı/tarihçi/matematikçi bunu yapamaz..Çünkü bildikleri,Evren'i/Dünya'yı anlamak için yeterli değildir..

Dünya'daki yaşamı integral hesabıyla,Roma imparatorluğunu bilmekle veya Dostoyevski okumakla anlayamazsın ama sadece evrim teorisini bilmek/anlamak;Dünya'daki yaşamı anlamanız için yeterli olacaktır..
Bu bakımdan biyologların çoğunun dinsiz olması kaçınılmazdır..