Orijinalini görmek için tıklayınız : hayatim degisiyor, oglum geliyor, ben korkuyorum
idontneedagod
28-05-2012, 21:31
Öncelikle hepinize merhaba;
Uzun bir süredir takip ettiğim bu güzel sitede emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, karanliklarin aydınlığa ulaştırılmasına katkınız büyük.
Yalnızca okuyucu olarak takip ettiğim sitemize artık üye olmam gerektiğini hissettim. Bir kaç gün içerisinde bir oğlum olacak. Bunun heyecanını kelimelerle anlatamam. Tüm hayatımı ona ve aileme adanmış, onlara en iyisini sağlayabilmek için çabalamakla geçecek. Umarım başarılı olurum.
Eşim ve ben dinsel inançlarından yıllar önce kurtulmuş insanlarız. Anne ve babam müslüman iken eşimin ailesi ise hristiyan bir aile. Iki taraf da maalesef din batagindalar. Kurtarmaya cabalamayi bıraktım bile. Ama oğlumu tüm bu sacmaliklardan uzak tutmak isterim. Bu nasıl yapılır? Hergün bu çocuk bana ezanı soracak, babamın neden namaz kıldığını soracak. Okulda din dersi alacak. Ben oğlumu bu saçma sapan temelsiz inanislardan uzak tutmaliyim. Aranızda tecrübeli arkadaşlar mutlaka vardır. Lütfen yardım edin , nasıl yaparım, nasıl ederim. Gceleri uyku uyuyamiyorum. Dini hayatımda istemiyorum.
Değerli görüşleriniz için şimdiden tesekkurler
Saygılarımı sunarım
Ekrem
elestirmen
28-05-2012, 22:09
Sayın idontneedagod,
Öncelikle kaygılarınızı anlıyorum, ve size hak veriyorum. Ancak üzülerek de söylemek istiyorum ki bu ülkede özgürlükler kısıtlandığı için, söylemiş olduğunuz şekilde büyütmek maalesef zor gibi görünüyor.Sizin de vurguladığınız üzere siz engelleseniz bile mutlaka bir şekilde çevresinden empoze edilmeye çalışılacak, eğer ateist olarak yetiştirirseniz bile okulda bunu dile getirince dışlanacak ve ya bunu dile getiremeyecek.Üzgünüm ama ülkenin şu an ki hali böyle. Benim açıkçası şu aralar uğraşım İsveç'e gitmek, bildiğiniz üzere %85'i inançlı insanlar değil. Belki siz de böyle bir yöntem düşünebilirsiniz.
idontneedagod
28-05-2012, 22:37
Sayın idontneedagod,
Öncelikle kaygılarınızı anlıyorum, ve size hak veriyorum. Ancak üzülerek de söylemek istiyorum ki bu ülkede özgürlükler kısıtlandığı için, söylemiş olduğunuz şekilde büyütmek maalesef zor gibi görünüyor.Sizin de vurguladığınız üzere siz engelleseniz bile mutlaka bir şekilde çevresinden empoze edilmeye çalışılacak, eğer ateist olarak yetiştirirseniz bile okulda bunu dile getirince dışlanacak ve ya bunu dile getiremeyecek.Üzgünüm ama ülkenin şu an ki hali böyle. Benim açıkçası şu aralar uğraşım İsveç'e gitmek, bildiğiniz üzere %85'i inançlı insanlar değil. Belki siz de böyle bir yöntem düşünebilirsiniz.
Maalesef böyle bir imkanım yok. Kaldı ki böyle bir şeye ihtiyaç duymamaliyim. Benim de bu ülkede özgürce yaşama hakkım var. Nasıl müslümanlar sürekli saygıdan bahsediyorlar, asıl saygiya bizim ihtiyacımız var.
Öneriniz için çok teşekkürler.
Agnostik bir babanın çocuk yetiştirme zorlukları
http://blog.milliyet.com.tr/agnostik-bir-babanin-cocuk-yetistirme-zorluklari/Blog/?BlogNo=235127
Agnostik çocuk yetiştirmek
Eğer inançsız bir anne-babaysanız, muhtemelen kendi çocuğunuzun da beyninin dinler tarafından yıkanmasını istemezsiniz.
Ateist, agnostik, hümanist olmasını veya çocuğunuzun büyüyünce seçimini kendisinin yapmasını tercih edebilirsiniz. Ancak bunu sağlamak için bir ebeveyn olarak doğru stratejiyi uygulamanız gerekmekte.
http://www.agnostik.org/1313-agnostik-cocuk-yetistirmek.html
Ateist çocuk yetiştirmek
http://www.ateistforum.org/index.php?showtopic=35662
Ateizm ayıp mı?
Bir aile çocuğunu istediği yönde yetiştirebilir, buna ateist yetiştirme de dahil. Hatta ve hatta böyle demek de sakıncalı olabilir, çocuk uygun bir ...
http://blog.milliyet.com.tr/ateizm-ayip-mi-/Blog/?BlogNo=347885
idontneedagod
29-05-2012, 05:48
Agnostik bir babanın çocuk yetiştirme zorlukları
http://blog.milliyet.com.tr/agnostik-bir-babanin-cocuk-yetistirme-zorluklari/Blog/?BlogNo=235127
Agnostik çocuk yetiştirmek
Eğer inançsız bir anne-babaysanız, muhtemelen kendi çocuğunuzun da beyninin dinler tarafından yıkanmasını istemezsiniz.
Ateist, agnostik, hümanist olmasını veya çocuğunuzun büyüyünce seçimini kendisinin yapmasını tercih edebilirsiniz. Ancak bunu sağlamak için bir ebeveyn olarak doğru stratejiyi uygulamanız gerekmekte.
http://www.agnostik.org/1313-agnostik-cocuk-yetistirmek.html
Ateist çocuk yetiştirmek
http://www.ateistforum.org/index.php?showtopic=35662
Ateizm ayıp mı?
Bir aile çocuğunu istediği yönde yetiştirebilir, buna ateist yetiştirme de dahil. Hatta ve hatta böyle demek de sakıncalı olabilir, çocuk uygun bir ...
http://blog.milliyet.com.tr/ateizm-ayip-mi-/Blog/?BlogNo=347885
Bilgilendirme için teşekkürler. Mutlaka inceliyorum
Allah bağışlasın ve hep beraber mutlu olmanız dileği ile.
Endişeniz ise yersiz. Hayatta herşey ile mücadele edebilmek için önce kendinize güvenmeniz gerek. Kendinize güvenmezseniz, kendinizi hep endişeye sokarsınız.
Eğer ateist iseniz ki öyle söylüyorsunuz. Bırakın, evladınız büyüdüğünde kendi kararlarını kendisi versin. Müslüman olsa evlatlıktan reddedecek değilsiniz sonuçta, babanızın sizi reddetmediği gibi.
Saygılar
Iki erkek cocuk babasiyim; Tecrubelerim, eger kucuk yasta zorla dini hurafeler, korku masallariyla cocuk doldurulmaz ise, ileriki yaslarda mantigini daha iyi kullanabilecegi dogrultusundadir..
Her zaman madalyonun obur yuzunun de oldugunu, sorgulamayi ogretir ve arastirimasini desteklersen, her sorgulayanin ulasacagi cevabi cocuk kendiliginden bulacaktir. Ozgur dusunebilmeyi ogrenebilen herkes, eninde sonunda aklin yolunda ilerliyecektir; benim cocuklarim icin bu boyle oldu, benim gibi ateizm savunucusu olmadilar cunku dini hurafelere kucuk yasta maruz kalmadilar.
Baba olmanin heyecanini hala hissediyorum (36 sene gecmis), Fazla da dusunme, sen sorgulamyi ve hur dusunebilmeyi elinden geldigince ogret, gerisi kendiliginden gelecektir. Simdiden tebrikler, sihhatli ve mutlu gunlerin sizlerin olmasi dileklerimle.
Sayın idontneedagod, sizin bu korkularınız yeterli bilgi birikiminizin olmadığını, düşüncelerinizin çok zayıf olduğunu, Din'i çok güçlü (etkileyici) sandığınızı, inanç (bilim dışılık, gözlem dışılık) saplantısında kaldığınızı, çocuk zihnini çok kalitesiz gördüğünüzü (çocuklar sanıldığı gibi çok çabuk kandırılabilen konumda değildir, çocuk robot değildir, zekası gelişme aşamasında vs. değildir, hemen herşeye kanan değildir, kandırılmanın çocuklukla, yaşla, biyoloji ile alakası yok.) gösterir.
Okul yıllarının bu kadar uzayıp gitmesinde çocuğu yanlış anlama yatar. Sanırsam çocuk 3 yaşında normal bir insan olmuş demektir. Davranışlarına dikkat ederseniz, büyük insanda görülenler mevcuttur.
3 yaşındaki çocuk yemek yapabilir, bulaşık yıkayabilir, çalışabilir, okuyabilir, yazabilir, üretebilir. Yeterki boyuna göre tezgahı, eşyası olsun.
Bir insanı ateist yapmak (insana ateizmi onaylattırmak), müslüman yapmaktan çok kolaydır.
Siz önce kendi zihninizi düzenleyin, netleşin. Ondan sonra çocuk kolay.
idontneedagod
30-05-2012, 17:04
Allah bağışlasın ve hep beraber mutlu olmanız dileği ile.
Endişeniz ise yersiz. Hayatta herşey ile mücadele edebilmek için önce kendinize güvenmeniz gerek. Kendinize güvenmezseniz, kendinizi hep endişeye sokarsınız.
Eğer ateist iseniz ki öyle söylüyorsunuz. Bırakın, evladınız büyüdüğünde kendi kararlarını kendisi versin. Müslüman olsa evlatlıktan reddedecek değilsiniz sonuçta, babanızın sizi reddetmediği gibi.
Saygılar
Zaten öyle olacak. Nasıl ki ben ailemin dayatmalarından kendimi kurtarıp, yaşamı sorgulayıp kendi kararımı kendim verdiysem ben ne kadar çabalarsam çabalayayım, o da kendi seçimini yapacaktır. Bana düşen onun sorgulamasını sağlamak, buna uygun ortamı aile içinde yaratabilmektir.
idontneedagod
30-05-2012, 17:06
Iki erkek cocuk babasiyim; Tecrubelerim, eger kucuk yasta zorla dini hurafeler, korku masallariyla cocuk doldurulmaz ise, ileriki yaslarda mantigini daha iyi kullanabilecegi dogrultusundadir..
Her zaman madalyonun obur yuzunun de oldugunu, sorgulamayi ogretir ve arastirimasini desteklersen, her sorgulayanin ulasacagi cevabi cocuk kendiliginden bulacaktir. Ozgur dusunebilmeyi ogrenebilen herkes, eninde sonunda aklin yolunda ilerliyecektir; benim cocuklarim icin bu boyle oldu, benim gibi ateizm savunucusu olmadilar cunku dini hurafelere kucuk yasta maruz kalmadilar.
Baba olmanin heyecanini hala hissediyorum (36 sene gecmis), Fazla da dusunme, sen sorgulamyi ve hur dusunebilmeyi elinden geldigince ogret, gerisi kendiliginden gelecektir. Simdiden tebrikler, sihhatli ve mutlu gunlerin sizlerin olmasi dileklerimle.
Destekleyici ve olumlu düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum.
idontneedagod
30-05-2012, 17:20
Sayın idontneedagod, sizin bu korkularınız yeterli bilgi birikiminizin olmadığını, düşüncelerinizin çok zayıf olduğunu, Din'i çok güçlü (etkileyici) sandığınızı, inanç (bilim dışılık, gözlem dışılık) saplantısında kaldığınızı, çocuk zihnini çok kalitesiz gördüğünüzü (çocuklar sanıldığı gibi çok çabuk kandırılabilen konumda değildir, çocuk robot değildir, zekası gelişme aşamasında vs. değildir, hemen herşeye kanan değildir, kandırılmanın çocuklukla, yaşla, biyoloji ile alakası yok.) gösterir.
Okul yıllarının bu kadar uzayıp gitmesinde çocuğu yanlış anlama yatar. Sanırsam çocuk 3 yaşında normal bir insan olmuş demektir. Davranışlarına dikkat ederseniz, büyük insanda görülenler mevcuttur.
3 yaşındaki çocuk yemek yapabilir, bulaşık yıkayabilir, çalışabilir, okuyabilir, yazabilir, üretebilir. Yeterki boyuna göre tezgahı, eşyası olsun.
Bir insanı ateist yapmak (insana ateizmi onaylattırmak), müslüman yapmaktan çok kolaydır.
Siz önce kendi zihninizi düzenleyin, netleşin. Ondan sonra çocuk kolay.
Sayın elilim;
Düşüncelerimin, korkularımın yersiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak korkunun temeli bilinmezliktir. Geleceği göremiyorum, kestiremiyorum. Farzedelim düşüncelerim yanlış, korkularım yersiz, bilgi seviyem "sizinki kadar iyi" değil. Bu yine de beni sığ bir insan yapmaz. Öte yandan doğduğum günden itibaren dinin tüm mesajlarına maruz kalmış biri olarak, belki sizin tabirinizle "bilgisizce" ancak tecrübelerime dayanarak konuşuyorum; din çok güçlü bir mesaj gönderici, reklamı malesef çok iyi yapılmış çok güçlü bir kurum. Bunun ötesinde, çok basitçe soruyorum; Oğluma ileride okulda sünnet oldunmu diye soracaklar, ben oğlumu tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece sünnet ettirmeyi düşünmüyorum, oğlum evlenmek istediği zaman bu bile sıkıntı olacaktır. Ben evlenirken ailem ile imam nikahı yaptırma/yaptırmama kavgası etmiş biri olarak ve ailesi dindar bir kişi olarak oğlumu ailemin yanına bıraktığım zaman bile korku içinde olacağım. İSTEMİYORUM! sığ, bilgisizce, belki yersizce, ama korkuyorum. Boşa geçirdiğim günleri hatırlıyorum, oruç tutup kendime eziyet ettiğim, sabah 5'te uykumu bölüp kıldığım namaza harcadığım günlere acıyorum. Bence benim korkularım en azından temelsiz değil.
saygılarımla
müslüman olarak yetiştirin, sizide allaha inanan fakat namaz kılmayan kendi halinde müslümanlar sansınlar. sonra yavaş yavaş ileriki yaşlarda (14 yaş uygundur) gerçekleri açıklayabilir veya bir takım şeyleri kendi kendine sormasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hem müslümanlığı deneyimlemiş olan deneyimli bir ateist olur.
Asıl sorun sünnet sorunu (.
O konuda ne düşünüyorsunuz?
kurtulusislamda
30-05-2012, 23:53
öncelikle ALLAH bağışlasın,hiç bir cocuğa anne- baba acısını yaşatmasın,hiç bir anne-babayada evlat acısı yaşatmasın ALLAH c.c.....
öncelikle saygıdan bahsetmişsin,babana ve annene din batağındalar diyere onları bir nebze incitmiş olmaktasın,
siz herhalde müslümanlığı lay lay lom bir şekilde tabir ediyorsunuz ki bu cok yanlış,bilgiden uzak,bilimden uzak,yok öyle bir şey,ama sizle cakıştığımız bilim kolu ,gen ve metafizik,siz sadece bu bilimleri savunuyorsunuz,ben bu bilimleri savunmuyorum,savunmamda yersiz
nice müslüman bilimadamları var,metafizik ve gen bilimi insanın mantığının zorladığı bilim dalları,her zaman iddia ettiğim konu, mantığı zorladığın an sacmalamaya başlaman olması
bir yerde fişin cekiliyor ve asla ileri gidemiyorsun,zorlama başladınmı,1 bakteriden olmuştur her şey ve tesaduf olduğunu sanırsın
syn idee cocugun doğduğunda şunu iyi gözlemle,ilk doğduğunda yarım saat gibi birzaman zarfında annesinden sütü nasıl emdiğine şahit olacaksın,bu öğrenmişlik deil,öğretilen bir olgudur ona,kim öğretmiştir,tesaduf deildir,bir şeylerin farkına var
saygılar
öncelikle ALLAH bağışlasın,hiç bir cocuğa anne- baba acısını yaşatmasın,hiç bir anne-babayada evlat acısı yaşatmasın ALLAH c.c.....
öncelikle saygıdan bahsetmişsin,babana ve annene din batağındalar diyere onları bir nebze incitmiş olmaktasın,
siz herhalde müslümanlığı lay lay lom bir şekilde tabir ediyorsunuz ki bu cok yanlış,bilgiden uzak,bilimden uzak,yok öyle bir şey,ama sizle cakıştığımız bilim kolu ,gen ve metafizik,siz sadece bu bilimleri savunuyorsunuz,ben bu bilimleri savunmuyorum,savunmamda yersiz
nice müslüman bilimadamları var,metafizik ve gen bilimi insanın mantığının zorladığı bilim dalları,her zaman iddia ettiğim konu, mantığı zorladığın an sacmalamaya başlaman olması
bir yerde fişin cekiliyor ve asla ileri gidemiyorsun,zorlama başladınmı,1 bakteriden olmuştur her şey ve tesaduf olduğunu sanırsın
syn idee cocugun doğduğunda şunu iyi gözlemle,ilk doğduğunda yarım saat gibi birzaman zarfında annesinden sütü nasıl emdiğine şahit olacaksın,bu öğrenmişlik deil,öğretilen bir olgudur ona,kim öğretmiştir,tesaduf deildir,bir şeylerin farkına var
saygılar
Carl Jung'un Irksal bilinçdışını incele istersen. Sen ve senin gibi yaradılışçılar'ın bunu kabul etmesini beklemiyorum tabiki. ama en azından bilgin olsun belki bir ara, beyinde bir şeyler kıvılcımlanır da işine yarar.
idontneedagod
31-05-2012, 16:00
Asıl sorun sünnet sorunu (.
O konuda ne düşünüyorsunuz?
Söylediğim gibi tıbbi bir gereklilik olmadıkça sünnet kesinlikle söz konusu bile olamaz. Yahu neden vücudunun bir parçasını keselim ki? Müslümanların mükemmel allahı fazladan mı yaratmış? Yahudi inancının islama kopyalanması.
Ancak bunların ötesinde oğluma bu durumun problem yaratabileceğini de düşünmüyor değilim. Tecrübe edip görmek lazım.
idontneedagod
31-05-2012, 16:04
saygılar
Aileme saygısızlık konusunda: Benim inancıma karışmak saygısızlık olmuyor mu?
din ve bilim konusunda: din ve bilim hiçbir alanda, ama HİÇBİR alanda ortak bir paydada buluşamaz.
herşey tesadüftür konusunda: Herşeyin tesadüf olduğuna "inanmak" , aklınızda yarattığınız süper yaratığa "inanmak"tan çok daha mantıklı
saygılarımla
idontneedagod
10-07-2017, 22:53
Herkese uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba,
Hayat beni o kadar farklı yerlere sürükledi ki artık foruma daha fazla emek veremedim, katkı sağlayamadım. Anlayışınız için teşekkür ederim. Beni tanıyan veya hatırlayan kaldı mı forumda onu bile bilmiyorum.
Bu başlık forumdaki ilk başlığım ve üzerinden 5 yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre zarfında korkularım bir bir başıma geldi ve sanırım artık ben de buna alıştım. Ama bu ülkede çocuk yetiştirmek durumunda olan inançsız kişilerin yaşayacakları bin türlü zorluğu tecrübe etmiş biri olarak durumun tahmin ettiğinizden daha vahim ve daha zor olduğunu belirtmek isterim. Geniş bir zamanda bununla ilgili yaşadığım zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğimi veya gelemediğimi anlatmak isterim. Anlatacak çok fazla hikayem ama çok az zamanım var...
Ara sıra uğramaya çalışacağım. Umarım başarırım.
Tekrar tüm eski ve yeni dostlara merhaba.
Ahlaksız
10-07-2017, 23:56
idontneedagod;tekrar hoş geldin foruma..
estrelland
24-10-2017, 21:01
Evde, ailesi olarak vereceğiniz temel eğitim hayatı boyunca hiçbir şeyin yerini tutmayacak. Ve bir gün dışarı çıktığında, siz zaten ona dini, imancı, farklılıkları evde öğrettiğinizden kendini savunması-sürece uyum sağlaması da sıkıntı yaratmayacak. Bundan 25 yıl önce ateist olduğunu vurgulayan bir evet sadece bir arkadaşımız vardı lise sürecinde. O arkadaşın duruşu, akademik başarısı ve sonrasında yurt dışında verimli geçen hayatını düşününce, hangi aileden geldiğimizin, ailelerimizin kültür ve eğitim seviyesinin ne denli önemli olduğunu daha iyi anladım. Çocuk sahibi olmadım (bu devirde iyi ki de) ama olsa idim, onun hurafe ve zorlamalarla tanışmadan önce iyi bir insan olmasına odaklanır, sonra da yaşadığı toplumla baş etmesini sağlayacak kadar dini bilgiyi evde almasını sağlardım. Sonrasında kararı da kendisine bırakırdım. Bugün 40-60 yaş arası sözde açık, demokrat, çok aydın sayan kendini bazı şahısların dinsel baskı ile (malum söylemler işte cennet cehennem vs.) korku ile çark ettiklerine tanık oluyoruz. Çünkü altyapı yok, dinle ilgili, kitaplarla ilgili en ufak bir bilgi yok. Bu insanlara sadece Arapça okuyarak yaklaşıldığında, üzerine de aperatif olarak (gerçi tek başına bakara yeter) korkuları pekiştirildiğinde bir anda kapalı ve karanlık dünyaya adım atmaları şaşırtıcı gelmiyor. Örneğin, Atatürk hakkında hiçbir fikri yokken ve Nutuk okumazken ne kadar Atatürkçü ise, dinler hakkında fikri yokken ve Kuran okumamışken ki dindarlığı da müslümanlığı da o kıvamda oluyor. Sonra "neden bu halde bu toplum". Cehaletten.
Yaşamım boyunca yobazlara karşı elimdeki en güçlü silah kitabı çok iyi bilmek oldu. Çünkü sıkıştıklarında son, vahiy, Allah'tan indi diyerek sığındıkları kurtarıcı da maalesef Türkçe okumaya tenezzül etmedikleri kitap. Dolayısıyla sizin bilinçli vereceğiniz eğitim, onu yaşadığı toplumla mücadelede daha güçlü kılacaktır. Yani yaşadığı toplumun inandığını iddia ettiği baskın dini bence bilmeli her yönüyle... Zamanı gelince de neye inanıp inanmayacağına siz ne kadar yönlendirseniz de kendi karar verecektir ki, bunun için önce insan yetiştireceğinizden eminim.
Bir de şu var (sizi tenzih ederim). Yine ülkemiz ve dünyada "kalbinde olanı sakla" öğretisi (yine kitaplarda da geçen) ile yetişen, aslında inanmıyorken inanıyormuş gibi yapan, hıristiyan, musevi vb. inanıyor iken müslümanmış gibi yapanlar var ki, bunların varlığının dinler tarihince olduğunu biliyoruz.
Her şeyin 2019-2023 yıllarına endekslendiği ülkemizde (bugün doğduğunu düşündüğümüz çocuk için) bence endişelenecek henüz herhangi bir durum yok. 2023 sonrası bir ülke olur mu olmaz mı onu dahi şu an bilmiyoruz. O yüzden rahat olun, babalığın keyfine varın. Onun en güzel ve en önemli 0-6 yaş çağının sağlıklı geçmesine odaklanın. Çok önemli çünkü;)